🗓#گزیده_کلاس
🔸هفته هشتم، بخش اول
🔹🔹🔹در مباحث گذشته جریانهای شاخص نوسلفی اهلسنّت مورد بحث و بررسی قرار گرفت. آشنایی با مدّعیان مذهب در جهان اهلسنّت با بررسی دو جریان "وهّابیّت (سلفیّت نجدی)" و "سلفیه البانیه (سلفیت مصری)" از جریانهای سلفی سنتی ادامه پیدا میکند.
برخی از ما تصوّر میکنیم آنچه در مواجهه با عربستان میبینیم یا میشنویم از تفکر وهابیت سرچشمه گرفتهاست؛ ولی در حقیقت، لزوماً آنچه عربستان انجام میدهد از جریان وهابیت خارج نشدهاست. در عربستان خاندان آلشیخ محمدبنعبدالوهاب، متولی مذهب و قضاوت و خاندان آلسعود متولی حکومت هستند و قدرت را به این صورت در بین خود تقسیم کردهاند؛ آلسعود نفوذ حکم آلشیخ را تامین میکند و آلشیخ به حکومت آلسعود مشروعیت میدهد. در این تقسیمبندی وهابیت یک جریان مذهبی است که سیاست مسئله او نیست.
🔹🔹"صالحبنفوزان" را میتوان موثرترین عالم وهابیت امروز دانست. در کنار او "عبدالعزیز آلشیخ" مفتی اعظم و رسمی حکومت عربستان است.
تا قبل از سال ۱۹۲۰ که حکومت عثمانی از بین رفت، حکومتهای کوچک محلی وهابی تشکیل شدهبودند که به لطف حضور یک حکومت مسلمان مقتدر، از بین رفتهبودند. ولی پس از ایجاد ضعف در حکومت عثمانی، وهابیت با انگلیس همپیمان شده و رشد میکند.
🔹محمدبن عبدالوهاب از نظر فقهی حنبلی و از نظر کلامی سلفی است و تلاش کردهاست اندیشههای ابنتیمیه را بازتولید کند. وهابیت در احکام ظاهری بسیار متعصب است و هویت خود را با احکام ظاهری تعریف میکند. از نظر تکفیر مسلمانان بسیار دستودل باز است. در خصوص شیعه هم تندترین مواضع در بین مسلمانان متعلق به این طیف است و کاملاً شیعه را تکفیر میکنند. این جریان، جهاد را بدون اذن حاکم مسلمان جایز نمیداند، حتی جهاد دفاعی. این طیف از نظر مالی نیز کاملاً به دلارهای نفتی و تجار کویت وابسته هستند.
#پنجشنبه_های_شریف
#کلاس_اطلس_رهبران
#استاد_سیفایی
🗓#گزیده_کلاس
🔸هفته هشتم، بخش دوم
🔹🔹🔹دومین جریان از سلفیت سنتی جریان "سلفیه البانیه" است که از اندیشههای "شیخ محمد ناصرالدین البانی" سرچشمه گرفتهاست. شیخالبانی بر خلاف محمدبنعبدالوهاب سلفیت را به فقه هم میکشاند. برخی البانی را وارث حقیقی ابنتیمیه میدانند. "ابواسحاق الحوینی" امروز مهمترین شخصیت این جریان است.
این گروه در سلفیّت از جریان وهابیّت تندتر هستند، ولی اثر فرهنگ مصر، آن را به اصطلاح به نسخه مصری سلفیت مبدل کردهاست. این طیف بر اساس روایتی که حکومت را تنها حق قریش میداند، حکومتهای دیگر را قبول ندارند، ولی با آنها مبارزه نمیکنند؛ چون جنگیدن با مسلمانان را جایز نمیدانند. این جریان از نظر مالی به کویت وابسته است.
🔹🔹این طیف، شیعیان را کافر میدانند، ولی جریان شیرازی در مصر حساسیت آنها را بیشتر از قبل بالا برد. از آنجایی که شیعه در همه جای جهان با نام ایران شناخته میشود، جریان شیرازی در حقیقت حساسیت این طیف را نسبت به ایران بالا برد.
🔹شاید بتوان گفت این جریان از نظر اندیشه بیشترین اختلاف را با جمهوری اسلامی ایران دارد، اما نقطه مشترک بین تمام مذاهب و جریانهای اسلامی که میتوانیم با آن، رابطه خود را با جهان اسلام و این جریان تعریف کنیم، حکومت الله است. پرچم ولایت الله آن نقطهای است که تمام مسلمانان زیر آن جمع میشوند.
#پنجشنبه_های_شریف
#کلاس_اطلس_رهبران
#استاد_سیفایی
🗓#گزیده_کلاس
🔸هفته هشتم، بخش اول
🔹🔹🔹انسان ظرفیت رسیدن به بالاترین جایگاهها را دارد؛ انسانهایی پیش از ما بودهاند که شرایط بدتری از ما داشتهاند، ولی به مدارجی به مراتب بالاتر از ما رسیدهاند. در خطبه ۵۶ نهجالبلاغه تذکری وجود دارد. هر یک از ما باید فکر کنیم که شاید امیرالمومنین این تذکر را به او دادهاست.
"به جانم سوگند! اگر ما در مبارزه مثل شما بودیم، هرگز پایهای برای دین استوار نمیماند، و شاخهای از درخت ایمان سبز نمیگردید."
🔹🔹امیرالمومنین علیهالسلام برخی از اصحابش را به نیکی معرفی کردهاست. این یک دستورالعمل برای ماست که اگر میخواهیم مورد تایید امام زمانمان باشیم چه خصوصیاتی را باید در خود تقویت کنیم. در نامه ۳۸ امیرالمومنین علیهالسلام مالک اشتر را به مردم مصر این طور معرفی میکنند: "من بندهای از بندگان خدا را به سوی شما فرستادم که در روزهای وحشت، نمیخوابد؛ و در لحظههای ترس از دشمن روی نمیگرداند و برای بدکاران از شعلههای آتش تندتر است. "
🔹اولین صفتی که امام از پیروانش میخواهد، بندگی خداست. بصیرت داشتن در روزهای خوف و خطر، دشمنشناسی و پایداری در مقابل دشمن هم از صفاتی است که در یاران امام باید وجود داشتهباشد. این صفتها برای همه انسانها در همه جای دنیا قابل دستیابی است.
#پنجشنبه_های_شریف
#کلاس_نهج_البلاغه
#استاد_احمدی
🗓#گزیده_کلاس
🔸هفته هشتم، بخش دوم
❔آیا راهی وجود دارد که در زمان تصمیمگیریهای سرنوشت ساز راه درست را تشخیص دهیم؟
🔹🔹🔹در خطبه ۱۲۱، امام دلیل حیرت اصحاب در تصمیمگیری در ماجرای حکمیت را اینطور بیان میکنند: "این [حیرت] سزای کسی است که بیعت با امام خود را ترک کند، و پیمان بشکند." و سپس امام برادرانش را معرفی میکند: "مردمی که به اسلام دعوت شده و پذیرفتند، قران تلاوت کردند و معانی آیات را شناختند." این اوصاف راه را به ما نشان میدهد که باید خود را در معرض دعوت اسلام قرار دهیم.
🔹🔹" به سوی جهاد برانگیخته شده، چونان شتری که به سوی بچه خود روی میآورد شیفته جهاد گردیدند. هیچگاه از زندهماندن کسی در میدان جنگ شادمان نبودند، و در مرگ شهیدان نیازی به تسلیت نداشتند. با گریههای طولانی از ترس خدا، چشمهایشان ناراحت و از روزهداری فراوان، شکمهایشان لاغر و به پشت چسبیده بود. "
🔹شیطان مانع گریه کردن انسان میشود. گریه حتی اگر برای غیر خدا باشد، باعث زنده ماندن عواطف در انسان میشود.
#پنجشنبه_های_شریف
#کلاس_نهج_البلاغه
#استاد_احمدی
🗓#گزارش_کلاس
🔸هفته هشتم، بخش اول
🔹🔹🔹ما در توحید دو لبه داریم یک لبه تعطیل و یکی لبهی تشبیه.
بعضی در عالم به اسباب و وسایل توجه بیش از حد دارند و به مبنا به طور کامل بی توجهند. آنقدر توجه به اسباب و وسائط در این تفکر زیاد میشود که حالت استقلال پیدا میکند. نهایت این تفکر بت پرستی است.
🔹🔹طرف دیگر این است که انسان کلا ذهنش را از اسباب و وسایل خالی کند و توجه نکند. مثلا به فرد میگویی برو کار کن میگوید خدا رزاق است. انتهای این اندیشه هم وهابیت است.
🔹اندیشهی درست در باب توحید این است که انسان در اسباب و وسائط با خدا باشد. این کمال توحید است. در این حال تعادل انسان با اسباب و وسائط تعامل دارد ولی نگاه استقلالی ندارد. در اسفار توحیدی هم همینطور است. سفر اول من الخلق الی الحق .این انسان، سالک است ولی کامل نیست. مثل کسی که از تهران به قصد مشهد راه افتاده و الان سمنان است.
سفر دوم فی الحق است. سفر سوم من الحق الی الخلق و سفر چهارم من الخلق الی الخلق. در این سفر انسان با حق تعالی در عالم مخلوقات سیر میکند. بحثهای اجتماعی اسلام از اینجا شروع میشود.
🔹اینکه میگویند تیر از پای امیرالمومنین میکشند و حضرت متوجه نمیشوند، بعد در نماز آنقدر حواسش پرت است که انگشترش را به فقیر میدهد، طبق اسفار حال انگشتر دادنشان حال بالاتری است.
#پنجشنبه_های_شریف
#کلاس_معارف_قرآن
#استاد_جلالی
🗓#گزارش_کلاس
🔸هفته هشتم، بخش دوم
🔹🔹🔹در آیه 49 سوره انفال خداوند بعد از اینکه اخلاق را مطرح میکند، گریزی به نحوهی محاسبهی منافقین میزند. در یوم الفرقان منافقین به مؤمنين می گفتند اینها فریب دینشان را خوردند. در دورهی خود ما اگر یک جوانی پای انقلاب بایستد دو رویکرد مقابلش شکل میگیرد. یک گروه میگویند غرّه شده و فریب انقلابی گری خودش را میخورد وگرنه ما دیگر مقابل آمریکا که نمیتوانیم بایستیم!
🔹🔹نظام محاسبهی منافقین از بیماری دل ناشی میشود. بیماری دل ناشی از گناه و فسق است. اگر کسی یک دستورالعمل بخواهد که نظام محاسبهی اجتماعیاش درست شود، میگویم گناه نکن! گناه فهم انسان را مختل میکند. از آن طرف هرچقدر وجود انسان پاکتر شود تحلیلهای دقیقتری خواهد داشت. طوری که تعجب همگان را برخواهد انگیخت. صحنه را یک نگاه میکند و میگوید اینها (جبهه کفر) شکست میخورند و شکست میخورند. اگر امراض را از دل خارج کردیم به یک فهم اجتماعی میرسیم و با نگاه کردن به مسائل اجتماعی تحلیل و قضاوت میکنیم.
🔹کسی که عادت کند به پوشاندن آیات الهی کم کم به کفر نزدیک میشود. ما یک مدل فطری داریم که هرچیزی را نگاه میکند، نشانههایش را میبیند. آن کفر نهایی از همین تکذیب آیات کوچک شروع میشود. عمدهی مسئلهی منافقین این بود که نشانهها را میپوشاندند. یا چشم و گوشهایشان را میبستند، یا عقلشان را به کار نمیانداختند. بعد در ادامه ی آیه میگوید انالله قوی شدید العقاب .
🔹ان الله یغیروا تا خودتان نخواهید هیچ اتفاقی نمیافتد. روح کلام رهبران انقلاب این است که اگر بر، ایمان خود باشید نصرت الهی میرسد. یک سری از آدمها کلا دیرباور هستند و به همه چیز با دید شک نگاه میکنند. نتیجه دیر باور کردن و اینکه همه چیز را از ده جنبه بررسی میکنند و بنا را بر باور نکردن میگذارند این است که کم کم باورهایشان را از دست میدهند. از آن طرف هم نباید خوش باور بود ولی شکاک بودن بیش از حد به کفر منجر میشود.
#پنجشنبه_های_شریف
#کلاس_معارف_قرآن
#استاد_جلالی
نگاه کلان.mp3
1.42M
🎵 بشنوید: ما نگاه کلان را برای جامعه آخرالزمان نیاز داریم.
🔹حلقه شورای مرکزی بسیج_ استاد مهدیان
#پادکست ۱
#استاد_مهدیان
#حلقه_شورای_بسیج_شریف