حوزه دانشجویی شریف
شماره(۱۶) 💠 سیر پیدایش تاریخی مذاهب فقهی، مؤید عینی بودن نیاز های شکل دهنده آن
🔹مؤید این مطلب، سیر تاریخی است که این چهار مذهب همراه با مردم طی کردهاند. در تاریخ اسلام سه قرن ابتدایی را به ترتیب قرن سیاست، قرن فقاهت و قرن حدیث میخوانند. چون اساساً در قرن سوم تمایلات و گرایشها به سمت حدیث و حدیثگرایی افزایش پیدا میکند.
🔸 این سیر گرایش به سمت حدیث کاملاً با سیر پیدایش مذاهب چهارگانه نیز منطبق است. در تاریخ، جریان حنفیه و مالکی با هم به وجود میآیند، پس از آن مذهب شافعی و در آخر نیز مذهب حنبلی که حدیثگراترین گرایشها است، پدید میآید. از عقلگرایی آغاز میشود و کم کم به سمت حدیثگرایی صرف ادامه پیدا میکند.
🔹با مقبولیت پیدا کردن جریان حدیثگرایی در میان مردم و علما، آنها تصمیم بر تلاشی مهم کردند؛ تلاشی که صحیحترین احادیث موجود در میان منابع اهل سنت را پیدا و مدوّن کرد. حاصل این تلاش ۶ کتاب مهم در جهان اهل سنت شد، که به آنها «صحاح سته» گویند و دو مورد از مهمترین آنها، «صحیح بخاری» و «صحیح مسلم» است.
🔸اینگونه شد که فقه اهل سنت با قدرتی از نصگرایی شروع شد و اتفاقی موجب شد تا برای سالیان دراز در نصگرایی باقی بماند. آن اتفاق، چیزی نبود جز انسداد اجتهاد در فقه.
منظور از انسداد این است که دیگر راه اجتهاد بسته میشود و هیچکس حق ندارد خارج از دایره این چهار تا مذهب اجتهاد کند و نظری فقهی بیان کند. همه باید تا آخر عمر از این چهار مذهب پیروی کنند، حتی اگر قرنها گذشته باشد و مردم به جای الاغ و شتر از اتوموبیل استفاده کنند!
#تاریخ_همگرایی_و_واگرایی_مذاهب_اسلامی
#استاد_قطرانی
🔻
@hdsharif
hd.sharif.ir
حوزه دانشجویی شریف
شمارهی (۱۷) 💠 یک اهل سنت سنتی به چه میاندیشد؟
🔹آنچه از تقسیمات بیان شد، جریاناتی بودند که در فقه اهل سنت ایجاد شده و آنها را عقلگرا، و یا نصگرا کرده است.
اما باید توجه داشت که اهل سنت در حوزه کلام و اعتقادات نیز همچون حوزه فقه و احکام از این دوگانهای که در پاسخ به نیازهای اجتماعی جامعه اهل سنت به وجود آمده بود، مصون نماندند و آنان نیز به دو دستهی عقلگرا و نصگرا تبدیل شدند.
🔸 برای اهل سنت، بعد از رحلت پیامبر اکرم (ص) برخی سؤالات جدید پدید آمد.
❓آیا اگر یک مسلمانی گناهی کبیره از او سر زد، از دایرهی ایمان و اسلام خارج میشود...؟
❓ و یا اینکه همچنان مسلمان میماند و تکفیر نمیشود...؟
❓ یا اینکه در جنگ صفین که هر دو طرف جنگ مسلمان بودند، کدام یک خطاکار بوده و حق با کدام طرف بوده است...؟
❓ اساساً آیا ایمان با عمل رابطهی مستقیم دارد...؟
❓به راستی در جنگ جمل کدام یک از علی (ع) و طلحه که هر دو از صحابی پیامبر (ص) بودند خطا کردهاند...؟
❓ آیا با وجود خطایشان هنوز در دایرهی ایمان و اسلام باقی ماندهاند...؟
🔹 در راستای پاسخ به این دست از سؤالات، دو مذهب مهم اعتقادی در میان اهل تسنن به وجود آمد. عدهای بر این باور شدند که جواب تمامی سؤالات را باید در روایات جستوجو کرد و عدهای نیز در صف مقابل قرار گرفتند و بر این باور شدند که باید از عقل نیز استفاده کرد و استدلال عقلی آورد.
🔸 نام گروه اول اهل حدیث و گروه دوم معتزله شد.
در میان آن سه مذهب فقهی نصگرا، مسلکی ها و شافعیها نفوذ نص را تنها در حوزهی فقه میدانستند و در حوزهی اعتقادات از استدلالت عقلی نیز بهره میبردند. اما حنبلیها که در حوزهی فقه سنگ تمام گذاشته بودند و نصگرایی را به انتهای خودش رسانده بودند، در این حوزه نیز رفیق نیمه راه نبودند و نصگرایی را رها نکردند.
#تاریخ_همگرایی_و_واگرایی_مذاهب_اسلامی
#استاد_قطرانی
🔻
@hdsharif
hd.sharif.ir
حوزه دانشجویی شریف
شماره (۱۸) 💠اهل حدیث از چه چیز حرف میزنند؟
شماره (۱۸)
💠اهل حدیث از چه چیز حرف میزنند؟
🔹 در میان اهل حدیث، این احمد بن حنبل بود که اعتقادات مطابق با نصگرایی را پایهریزی کرد و به شکلی منظم درآورد و به بسیاری از سؤالات پاسخ داد.
به اصولی که او پایهریزی کرد، امروزه اصول اهل سنت و الجماعت گفته میشود.
🔸 در میان اهل سنت عدهای بودند که خلیفه سوم را عثمان و عدهای بودند که خلیفه سوم را علی (ع) می دانستند. احمد بن حنبل میان این دو گروه جمع کرد و ۴ خلیفه را به عنوان خلفای راشدین انتخاب کرد: ابوبکر، عمر، عثمان و علی (ع).
🔹خب همان مسألهی گذشته باز هم مطرح شد؛ «آقای احمد بن حنبل، برخی از این خلفای راشدین شما با هم سر جنگ داشتند. مگر میشود که اینها با هم در یک جا جمع شوند؟»
احد بن حنبل در اینجا پاسخی میدهد که مسأله را در فضای اهل حدیث حل و تبدیل به یکی از اعتقادات اساسی آنان میکند. آن پاسخ این بود که هر کدام از این افراد مخصوصاً از آن روی که صحابه هستند، مجتهد بودند و هر یک طبق فتوای خودشان عمل کردند. حال یکی در نهایت به خطا رفته است و یکی نرفته است. مهم این است که هر دو مجتهد بودند و از روی اجتهاد عمل کردند. از همین رو است که نمیتوان بر هیچ یک خرده گرفت و نمیتوان در رابطه با اینکه کدام یک خطا کرده است، بررسی انجام داد.
🔸 این یک از تفکر اساسی بود. از دیگر تفکرات اهل سنت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1⃣ تمسک به احادیث رسول خدا (ص)
2⃣ افضل امت، آن چهار خلیفهی راشد به ترتیب هستند.
3⃣ تمامی اصحاب شوری لیاقت و فضیلت امامت و خلافت را داشتند و بعد از آنها اهل بدر و مهاجرین و انصار افضل هستند.
4⃣ اطاعت از خلیفهی وقت چه عادل باشد و چه ظالم، چنانچه امت بر او اتفاق نظر داشته باشند، واجب است. پس هیچکس حق ندارد بر خلیفه خروج کند.
5⃣ هرکس نقص صحابه پیامبر (ص) را بگوید، بدعتگذار است. چون از روی اجتهاد کار میکردند، نباید در رابطه با خطا بودن یا نبودنشان کنکاش کرد و باید به خدا واگذار کرد و باید بر همهی صحابه ترحم کرد.
🔹 با دیدن این تفکرات، دور بودن این گروه از شیعیان و بدعتگذار دیده شدن شیعیان روشن میشود.
اما آن شق دیگر که عقل گرا، یا معتزله بودند، زیر بار حق شمردن همه صحابه نرفتند. لکن میگفتند: ما نمیدانیم حقیقتاً کدام طرف حق و طرف دیگر باطل است.
معتزلیها نزدیکترین گروه به شیعیان در میان اهل سنت بودند.
#تاریخ_همگرایی_و_واگرایی_مذاهب_اسلامی
#استاد_قطرانی
🔻
@hdsharif
hd.sharif.ir
حوزه دانشجویی شریف
شماره(۱۹) 💠عصر نوین جهان اهل تسنن
🔹 اهل سنت سنتی پس از قرن ها یک رنگ بودن، دچار تغییری اساسی شده و جهان اهل سنت را وارد عصری نوین میکنند.
🔸 جریان اعتقادی اهل تسنن در قرن ۱ و ۲ با گرایش هایی به احادیث نبوی شروع شده و در قرن سوم تبدیل به مذهبی تحت عنوان اهل حدیث میشود. سنیهایی که در اعتقاد نصگرا بودند و در فقه غالبا حنبلی. این گرایش نصگرایی تا جایی ادامه پیدا میکند که در قرن ۴ جریان حدیثگرایی بر جهان اهل تسنن مسلط میشود.
اما این ماجرا تا همیشه ادامه پیدا نمیکند و جریان حدیث گرایی در قرن های ۵ و ۶ کم رنگ می شود. اما با ورود اهل تسنن به قرن ۷، اتفاق مهمی میافتد.
🔹 تا قبل از آن، چند باری از دهان اهل حدیث اسم سلفیت به گوش رسید بود، اما این لغت در قرن ۷ توسط شخصی به نام ابن تیمه بازگو و دچار خوانشی مهم میشود.
🔸در کتب روایی اهل سنت روایتی مهم از پیامبر اکرم (ص) وجود داشت که در سرنوشت اهل سنت بسیار اثرگذار بود. در آن از قول پیامبر اکرم (ص) نقل شده است که میفرمایند: «خیرالقرن قرنی، ثم یلونی، ثم یلونی». (بهترین مردم، مردم زمان من هستند. سپس مردمی که پس از آنان می آیند. سپس مردمی که بعد از آن گروه می آیند.)
🔹 تا قبل از ابن تیمیه هرکس از اهل تسنن وقتی به این روایت میرسید، آن را سیاسی تفسیر میکرد و علت بهتر بودن سه قرن ابتدایی را وجود حکومت اسلامی در عصر پیامبر (ص) می دانست.
اما ابنتیمیه تفسیر متفاوتی از این روایت داشت. او علت این موضوع را تنها در وجود حکومت اسلامی نمیدید و علاوه بر آن مسلمانان سه قرن ابتدایی را دارای درک و فهم بهتری از اسلام میدانست و همین موضوع را سبب اصلی برتری قرار میداد.
🔸 او معتقد بود اگر قرار است کسی اسلام را تفسیر کند، این مسلمانان سه قرن اول هستند که چنین صلاحیتی را دارند. یعنی قرن صحابه، قرن تابعین و قرن تابعین تابعین از صحابه، برترین قرون هستند. بر همین اساس ابن تیمیه تمامی علما و مذاهب قرن چهارم به بعد را منحرف دانست و تبعیت از آنها را بدعت. چرا؟ چون صرفا قرن چهارم به بعد بودند!
🔹 او علمای ۳ قرن اول را علمای سلف و مابقی را علمای خلف نامید. او در میان علمای سلف نیز طرفدار نصگرایی بود، با این تفاوت که هفتاد درصد نظرات او نص و مابقی ابداعات خود او بود. درست است که غالب تفکرات ابن تیمیه از نصگرایی تشکیل شده است، لکن نفسِ ابداعات نوین او تغییر عظیمی در تفکرات اهل تسنن بود.
🔸 ابن تیمیه زیارت پیامبر اکرم (ص) را حرام اعلام میکند و سرانجام طبق فتوای ۴ مذهب فقهی حنفی و مالکی و شافعی و حنبلی به زندان میافتد و همان جا از دنیا میرود. او موجی بود که زود شکسته شد، لکن این انتهای راه او نبوده و در آن روزها بنیان تفکری را بنا نهاد که امروزه موجب پیدایش گروهها و مذاهب زیادی تحت عنوان گروههای سلفی شده است.
#تاریخ_همگرایی_و_واگرایی_مذاهب_اسلامی
#استاد_قطرانی
🔻
@hdsharif
hd.sharif.ir
شماره (۲۰)
💠 ابداعات ابن تیمیه چه بود؟
🔹 ابن تیمیه ۳ ابداع مهم و اساسی داشت:
1⃣ تغییر مفهوم سلفیت. او تعریفی جدیدی از سلفیت ارائه میدهد و بر اساس آن تمامی جریانهای قرن ۴ به بعد را منحرف میخواند.
2⃣ تغییر مفهوم عبادت. او تعریف جدیدی از عبادت، مخصوصا در حوزه زیارت انجام میدهد و مطلقا وجود قبر و برجستگی بر روی قبور را ممنوع و زیارت آنها را حرام و براساس همین تحول بسیاری از مسلمین را مشرک قرار میدهد. نکته قابل توجه این است که هماکنون ابن تیمیه قبری برجسته دارد و این درحالی است که این کار خلاف تفکرات خود او می باشد.
3⃣ تغییر مفهوم اجتهاد. او این بار مشکل را درست تشخیص میدهد. او معتقد بود که هیچ لزومی بر تبعیت از ۴ مذهب فقهی وجود ندارد و هرکسی میتواند مجتهد باشد. او خود را یک مجتهد میدانست. البته دایره این اجتهاد در فقه محصوره نبوده و در سایر حوزهها نیز جایز میباشد.
🔸 درست است که تفکر ابن تیمیه با قدرت شروع شد و بسیار سر و صدا به راه انداخت، لکن با مرگ ابن تیمیه در همان قرن ۷، عملا تفکرات او نیز به پایان میرسد.
آری، موج بزرگ در ابتدای ایجادش شکسته شد. اما این پایان راه سلفیت و ابن تیمیه نیست.
#تاریخ_همگرایی_و_واگرایی_مذاهب_اسلامی
#استاد_قطرانی
🔻
@HDSUT
hd.sharif.ir
حوزه دانشجویی شریف
شماره(۲۱) 💠 احیای سلفیت در قرن ۱۲
🔸 سلفیت در قرن ۷ مرد، اما بار دیگر در قرن ۱۲ احیا شد. در قرن ۱۲، افرادی در شهر مدینه به فکر بازخوانی تفکرات ابن تیمیه افتادند.
حوزه مدینه پس از مطالعه و احیای آثار ابن تیمیه، سه خروجی مهم داشت. سه نفر با تفکرات مختلف که هرکدام به نوعی از آثار ابن تیمیه متأثر شدند. سه ورودی متفاوت که در آخر نیز به سه خروجی متفاوت از هم منتهی شدند و تنها وجه مشترکشان این بود که هر سه با ریشه هایی از جنس تفکرات ابن تیمیه تنومند شده بودند.
🔹 هرکدام از آنها به منطقه ای رفتند و با توجه به شرایطی که در آن منطقه وجود داشت و تفکراتی که بخشی از آن را از قبل و بخش دیگر آن را از ابن تیمیه گرفته بودند، موجب پیدایش جریانی جدید شدند.
اما قبل از بیان توضیحاتی در رابطه با این سه نفر، باید گفت که اساسا تفکرات ابن تیمیه و به تبع سلفیه، دو دغدغه اساسی را دنبال می کند که همین دو دغدغه موجب تقسیمات متفاوتی در میان سلفیون شده است. یکی از آن دو دغدغه، اصلاح اعتقادی جماعت مسلمین، و دیگری دغدغه اصلاح سیاسی حکومت می باشد.
◀️ شاه ولی الله دهلوی:
مسافری برای مدینه که از هند سفر خودش را آغاز کرده بود. وقتی سخن از هند به میان می آید، باید از یکی از مراکز خرافه گرایانه جهان سخن گفت. همین مسئله بسیار مورد تنفر شاه ولی الله بوده و موجب می شود تا وقتی به مدینه می رود و با تفکرات ابن تیمیه آشنا می شود، بسیار مجذوب و شیفته و به تبع متأثر از آن بشود. او آثار ابن تیمیه رو مطالعه، و آن را در زندگی خود تأثیر می دهد. وقتی شاه ولی الله به هند بر می گردد، هر دو دغدغه ای را که سلفیت به او داده بود در هند مشاهده می کند. یکی خرافه گرا بودن هندی ها که دغدغه اصلاح اعتقادات را بیدار می کرد و دیگری استعمار هند توسط انگلیسی ها که محرک بیداری دغدغه اصلاح سیاسی در شاه ولی الله می شد.
از همین رو شاه ولی الله پایه گذار مکتبی برای اصلاح می شود که اکنون دیوبندیه نام دارد و در حال حاضر گروه طالبان دست به نقدترین محصول این گروه می باشد. آنها حوزه ای را در روستای دیوبند تأسیس کردند و از جهت آموزشی قدرتمند شدند.
◀️ عبدالأمیر الصنعانی
او که مسافری از یمن بود، با تأثیراتی که از تفکرات ابن تیمیه پذیرفته بود به میان زیدی های یمن برگشت و سلفیت را با زیدیه ادغام کرد و مؤسس جریان سلفیه زیدی شد.
این دو خروجی تأثیرات مهمی را در آينده جهان اهل تسنن ایجاد می کنند.
#تاریخ_همگرایی_و_واگرایی_مذاهب_اسلامی
#استاد_قطرانی
🔻
@hdsharif
hd.sharif.ir
شماره (۲۲)
💠 تاثیر ابن تیمیه بر باختر آسیا
🔹 حتما تا به حال نام وهابیت، آل سعود و عربستان سعودی به گوشتان خورده است. اگر امروز شما این اسمها را می شناسید، به این خاطر است که کسی به نام محمد بن عبد الوهاب در شهری به نام مدینه با تفکرات شخصی به نام ابن تیمیه آشنا شده و از آن تأثیر پذیرفته است.
◀️ آری، نفر سوم، محمد بن عبدالوهاب است که پس از آشنایی با تفکرات ابن تیمیه، به منطقه حجاز رفته و جریانی را تحت عنوان وهابیت بوجود آورده است. اما او در ادامه این راه تنها نبوده و با شخصی به نام سعود بن عبدالعزیز آشنا شده و ادامه راه را با سرمایه و قدرت او ادامه میدهد.
🔹 محمد بن عبدالوهاب فتوی میداده و سعود آن را اعمال می کرده است. آنها با پشتوانه فتاوای محمد بن عبدالوهاب و سیاستهای سعود به نقاط مختلفی حمله می کنند و کشتارها و غارتهای زیادی را رقم میزنند.
🔸 در دولتهای اول و دومی که وهابیون با خاندان آل سعود تشکیل می دهند، نمیتوانند کار بجای زیادی ببرند و در هر دو دولت شکست میخورند. اما سرانجام همزمان با سقوط دولت عثمانی و آغاز شدن جنگ جهانی اول، آنها در دولت سوم مشترکشان، موفق میشوند تمام منطقه شرق و غرب عربستان را بگیرند و حکومت یکپارچه عربستان سعودی را ایجاد کنند. آنها عربستان را بین خود تقسیم می کنند و وظیفه بخش های معنوی و دینی عربستان را فرزندان محمد بن عبدالوهاب و وظیفه بخشهای سیاسی و حکمرانی را فرزندان سعود بر عهده میگیرند.
#تاریخ_همگرایی_و_واگرایی_مذاهب_اسلامی
#استاد_قطرانی
🔻
@hdsharif
hd.sharif.ir
19.31M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🏴 ای اهل حرم میر و علمدار نیامد... 🏴
📹 ماجرای شهادت حضرت عباس به روایت رهبرمعظم انقلاب
🔻
@hdsharif
hd.sharif.ir
🏴 علمدار حق
◾️ رهبر معظم انقلاب: امام حسین باید تا ابد به عنوان پرچم حق باقی بماند؛ پرچم حق نمیتواند در صف باطل قرار گیرد و رنگ باطل بپذیرد. این بود که سید الشهدا فرمود: «هیهات منّا الذّلّة». افتخار متعلّق به آن انسان، ملت و جماعتی است که پای حرفشان بایستند و نگذارند پرچمی را که آنها بلند کردهاند، توفانها از بین ببرد و بخواباند. امام حسین این پرچم را محکم نگه داشت و تا پای شهادتِ عزیزان و اسارتِ حرم شریفش ایستاد.
🏴 لا یَوْمَ کَیَوْمِکَ یَا اَبا عَبْدِاللهِ...
🔻
@hdsharif
hd.sharif.ir
حوزه دانشجویی شریف
شماره(۲۳) 💠 سلفیت در عصر نوین
🔹 امروزه شناخت اقسام و انواع گروه های سلفی به همراه ویژگی ها و خواستگاه هایشان، امری ضروری است، چرا که این تقسیمات بخش خوبی از هویت یک سنی امروزی را تشکیل می دهد و بدون آنها امکان شناخت میلیون ها نفر از جمعیت جهان وجود ندارد.
🔸همانطور که گفته شد، دو دغدغه اصلاح اعتقادات افراد و اصلاح سیاسی حکومتها، دغدغه های اساسی سلفیت هستند و بر همین اساس سلفیت به دو دسته تقسیم می شود. سلفیون سنتی و نو سلفی ها. نکته قابل توجه این است که این تقسیم بندی صرفا بر اساس اولویت ها بوده و هر دو دغدغه با درصد های مختلفی در هردو گروه موجود می باشد. لکن اولویت ها فرق می کند.
🔹 سلفیه سنتی
وقتی گفته می شود سلفی، یعنی کسی که تصمیم گرفته است از تبعیت علمای گذشته دست بکشد و به خود اجازه بدهد تا به اجتهاد های جدید فکر کند. تبعیت از آن احکام، تبعیت از آن شیوه های فقه چهارگانه، تبعیت از آن صوفی گری ها و حتی تبعیت از برخی اعتقادات گذشته. آری، یکی از مسئله های اصلی در سلفیت، اصلاح شیوه های قرن چهارم به بعد جهان اهل سنت مخصوصا در حوزه اعتقادات می باشد. این یکی از دو دغدغه اصلی سلفیت است. در میان سلفی ها، آن گروهی که اولویت اولشان اصلاح اعتقادات و احکام می باشد و در این راستا حاضرند زیارت قبر پیامبر اکرم ص را هم حرام اعلام کنند و مخالفین را تکفیر کنند، سلفیون سنتی هستند.
🔸 سلفیون سنتی بر چند گروه اند: وهابیون، سلفیون البانی، دیوبندیه، سلفیه حزبی.
برخی از سلفیون سنتی نه تنها اصلاح سیاسی- اجتماعی جزو اولویت های اولشون نیست، بلکه اساسا برخی ابعاد حرکت های سیاسی همچون خروج بر خلیفه را قبول ندارند و آن را کاری حرام می شمارند؛ حتی اگر خلیفه وقت فاسد و فاجر باشد و بر مسلمین ستم بسیار کند. اما برخی از آنان که از اعتدلال بیشتری بخوردار اند، برخی حرکت های سیاسی را جایز می شمارند.
#تاریخ_همگرایی_و_واگرایی_مذاهب_اسلامی
#استاد_قطرانی
🔻
@hdsharif
hd.sharif.ir
حوزه دانشجویی شریف
شماره (۲۴) 💠 نوسلفی ها
🔹 با شکست حکومت عثمانی در ۱۹۲۴، آن دسته از جماعت اهل تسنن که دغدغه حکومت اسلامی داشتند و پرچم حکومت عثمانی را پرچم اسلام و زمامدار آن را خلیفه مسلمین می دانستند، دچار چالش و وارد مرحله جدیدی از زندگی شدند. در آن ها دغدغه تشکیل دوباره حکومت اسلامی ایجاد شده بود. آنان مقصر این فاجعه را صوفی ها و علمای سنتی که انزوا را به اجتماع و عبادات فردی را به فعالیت های سیاسی- اجتماعی ترجیح می دادند، می دانستند.
🔸 آن ها که از این انزوا و دوری جستن از صحنه عمل اجتماعی تنفر پیدا کرده بودند و دغدغه اصلاح سیاست در وجودشان موج می زد، با سلفیت گره خوردند.
چرا سلفیت؟ چون سلفیت از همان لحظه ای که با ابن تیمیه شروع شد، بر پایه ی اصلاح بر آمده و یکی از دغدغه های اصلی اش را اصلاح سیاسی گذاشته است.
ابن تیمیه نیز همچون این دسته از اهل تسنن با آن انزوا و صوفی گری ها مشکل داشته و در صدد اصلاح بر آمده بود. آنان که این نوع تفکرات سلفیت را دیده بودند، به آنان پیوستند تا در این هدف مشترک حرکت کنند. در واقع سلفیت بهترین فرصتی بود که می توانستند پیدا کنند.
🔹 نکته ای که در نوسلفی ها باید به آن توجه کرد، این است در این جریان خیلی دغدغه اصلاح اعتقادات و رجوع به اعتقادات سلف و ابن تیمیه پر رنگ نبوده و آنان بیشتر در پی مسائل سیاسی- اجتماعی می گشتند.
آرمان های یک نو سلفی در دو چیز خلاصه می شود:
1️⃣ اصلاح اجتماعی- سیاسی
2️⃣ احیای خلافت اسلامی
🔸فراموش نشود که نوسلفی ها نیز دغدغه اصلاح اعتقادات را دارند، لکن نه مثل سلفی های سنتی که اولویت آنها بر اصلاح اعتقادی می باشد.
نو سلفی ها راه رسیدن به این دو آرمان را دعوت و کار های فرهنگی- تربیتی نمی دیدند. آنها فکر می کردند که اگر یک مرکز فرهنگی- تربیتی تأسیس کنند، ممکن است حکومت بیاید و به راحتی آن را از بین ببرد و نطفه را در همان ابتدا خفه کند، مگر اینکه هوای آنها را داشته باشند و دست از اصلاح حقیقی بکشند. از همین رو آنان راه اصلی را در استفاده از ابزاری به نام جهاد دیدند.
🔹 استدلال آنها چه بود؟
استدلال آنها رجوع به ما سلف بود. بهترین سلف، یعنی پیامبر اکرم (ص).
آنها میگفتند مگر پیامبر اکرم (ص) اهل مذاکره و از این دست کار ها بود؟ خیر، می رفت می جنگید. اصحاب بعد از ایشان نیز در دوره دو خلیفه اول همین کار را کردند. مگر خلیفه اول و دوم به کشور های دیگر حمله نکردند؟
🔸وقتی ابزار احیای خلافت اسلامی، جهاد شناخته شد، در میان نو سلفیون یک انشعابی پدید آمد. نو سلفیونی که وجهه جهاد و قیام در میان آنها بسیار پر رنگ بود. نام این دسته سلفیه جهادی نام گرفت تا بارز ترین محصول آن، گروهک هایی به نام های القاعده و داعش باشد. البته نا گفته نماند که گروهی همچون داعش تنها رشد یافته در تفکر سلفیه جهادی نبوده و پیوند هایی را با سلفیه سنتی نیز داشته است. از همین رو است که می تواند شیعه بکشد و به راحتی عده ای را تکفیر کند.
#تاریخ_همگرایی_و_واگرایی_مذاهب_اسلامی
#استاد_قطرانی
🔻
@hdsharif
hd.sharif.ir
🏴 کاروان زیارتی #اربعین
🔰 ویژهی خواهران
💠 تاریخ برگزاری: ۱۴ تا ۲۳ شهریور ۱۴۰۱
📆 مهلت ثبتنام: ۱۷ تا ۲۲ مرداد
📌 ثبتنام در سایت:
🌐 account.azzahraa.ir
#اربعین۱۴۰۱
#و_نصرتی_لکم_معده
#برای_یاریتان_آمادهایم
https://t.me/AzzahraaArbaeen
حوزه دانشجویی شریف
شماره (۲۵) 💠 تلاطم گروههای مختلف در میان امواج سنتیها و نوسلفیها
🔹 وهابیت، دیوبندیه، سلفیه البانی، سلفیه حزبی، نوسلفیون جهادی و سایر نوسلفیون، گروههایی هستند که از منشأ پیدایش، با تفکرات ابنتیمیه رشد کردند و قد کشیدند.
در کشاکش اصلاح اعتقادات و اصلاح سیاسی حکومتها، تکان تکان خوردند و هر کدام کم یا زیاد به یک سمت گرایش پیدا کردند. گروههایی که برخی از جهاتی به یکدیگر نزدیک و از جهاتی از هم دورند.
🔸 در آزمایشگاه سلفیت، سه عنصر اصلی به میزانهای مختلف در گروهها وجود دادهاند. این سه معیار از این قرارند:
1⃣ سلفیت: میزان اصلاحگرا بودن در حوزه اعتقادات، احکام، اخلاق.
گروههایی که در هر سه حوزه تبعیت از علمای قرن چهارم به بعد را جایز ندانند و در هر سه زمینه قائل به امکان اجتهاد شخصی شوند، در اوج این سلفیت قرار دارند و بالاترین میزان از این عنصر را دارا می باشند.
2⃣ صوفیه: میزان وجود معنویت. ابنتیمیه از همان ابتدا با صوفیگری مخالف بود و با آنها دشمنی میکرد. اما میزان این دشمنی در میان گروههای سلفی به یک میزان نبوده و برخی معنویتگراتر و برخی آن را تا حدودی حرام دانستند.
3⃣ بنیادگرایی: میزان مصلحت اندیشی در تصمیمات امروزی.
با ظهور عصر مدرنیته، بسیاری از قوانین و مسئلههای حیاتی انسانها دچار تغییر و تحول شد. سلفیون نیز که در این عصر زندگی میکردند و با این تغییرات روبرو شده بودند، لازم داشتند که با جهان اطرافشان ارتباط بگیرند و تعامل کنند. حال باید تصمیمی سخت میگرفتند؛ یا باید به خاطر بسیاری از تفکرات سنتی سلفی خود با خیلی از این تغیرات مبارزه می کردند و دایره خود را جدا می کردند، یا میبایست مصلحتسنجی کرده و تن به انجام برخی کارها در خلاف جریان سلفیت میداندند.
این سه ملاک همچون عناصر تشکیل دهنده یک ماده به میزانهای مختلفی در این گروه ها وجود دارند و کم و زیاد میشوند.
#تاریخ_همگرایی_و_واگرایی_مذاهب_اسلامی
#استاد_قطرانی
🔻
@hdsharif
hd.sharif.ir
حوزه دانشجویی شریف
شماره (۲۶) 💠 گروههای عصر حاضر جهان سلفیت و ویژگیهای آنها
🔹 پس از شناخت عناصر تشکیلدهنده گروههای سلفی، لازم است که هر گروه یک به یک مورد بررسی قرار بگیرد.
◀️ وهابیت (سلفیه نجدی)
ساخته و پرداخته دست محمد بن عبدالوهاب. آنها که بخش دینی و شرعی عربستان را تأمین میکنند، همیشه بر این تلاش بودند که عربستان را کاملا یک کشور دینی کنند. آنان به راحتی تکفیر میکردند و به راحتی دست به کشتار میزدند. برخی از آنان نه تنها علمای شیعه را، بلکه عوام شیعیان را نیز تکفیر میکردند. وهابیون از حیث سلفیت و بنیادگرا بودن به میانه نزدیکترند و معنویت گراییشان چندان به چشم نمیآید.
◀️ دیوبندیه
آنان که در روستایی به نام دیوبند شروع بکار کردند، حال دارای سیستم آموزشی قدرتمندی می باشند. آنها کمترین میزان از معیار سلفیت را برخوردارند و در معنویتگرایی مقداری به میانه نزدیک میشوند.
◀️ سلفیه البانی
وهابیون با وجود سلفی بودنشان، اما همچنان در حوزه اعتقادات از حنبلیها تبعیت میکنند و این در حالی است که سلفیه البانی که مؤسس آن شخصی با نام البانی بوده است، در تمامی حوزهها اعم از اعتقادات و فقه و اخلاق، قائل به سلفیت میباشند. آنان وهابیون را علمای درباری و خودشان را گروهی مستقل و تنها که مشغول کارهای علمی میباشد، میدانند.
سلفیه البانی در میان تمامی گروههای سلفی، بیشترین میزان از معیار سلفیت و بنیادگرایی را دارا میباشد و در مقابل خیلی معنویتگرا نمیباشد. آنها اجتهاد شخصی را در تمامی حوزهها قبول دارند و اساسا هیچگونه مصلحتسنجی را نمیپذیرند.
◀️ سلفیه حزبی
اساسا حزب در نگاه شیعه و سنی چندان أمر ممدوح و ستایش شدهای نیست. از آنجایی که سلفیه حزبی جزو دسته سنتی از سلفیون بودند، نباید طبق قاعده چندان تمایلی به ایجاد حزب و ورود به سیاست نشان میدادند. اما آنها خلاف جریان آب حرکت کرده و برای خود حزبی تشکیل دادند. در این گروه نیز سلفیت و بنیادگرا بودن پر رنگ میباشد و اساسا معنویتگرایی چندان به چشم نمی خورد.
#تاریخ_همگرایی_و_واگرایی_مذاهب_اسلامی
#استاد_قطرانی
🔻
@hdsharif
hd.sharif.ir
حوزه دانشجویی شریف
شماره(۲۷) 💠 ضعیف شدن حکومت های اسلامی در عصر پیدایش انقلاب صنعتی
🔹 در عصری که همه سرگرم و شگفتزده ابداعات و اختراعات دانشمندان بودند، حکومتهای بزرگ ایرانی و عثمانی حرکتی رو به زوال را آغاز کردند.
نه دیگر شکوه عظمتی از حکومت عثمانی در میان بود و نه نام و نشانی از قدرت صفوی. در آخر حکومت عثمانی در ۱۹۲۴ میلادی سقوط میکند و اهل تسنن را وارد عصری جدیدی میکند.
🔸 با فروپاشی حکومت عثمانی و از بین رفتن قدرت حکومتهای ایرانی، سرزمینهای اسلامی به تاراج غربیها میروند و طعم تلخ استعمار را میچشند.
با این تحول، دغدغهها نیز متفاوت میشود. اهل تسننی که تا به دیروز حکومت قدرتمند اسلامی داشتند و در اوج شکوه و اقتدار به سر میبردند، امروز نه تنها آن حکومت را ندارند، بلکه برخی از آنها حتی دیگر سقف بالای سر و دیواری که آنان را از سوز سرما محافظت کند نیز ندارند.
شیعیان نیز بعد از سالیان دراز در اوج قدرت و عزت بودن، حال ضعیف شده و رد پای کفار اجنبی را در زندگیشان احساس می کنند. البته ناگفته نماند که این درد مشترکی بود که شیعه و سنی با هم تجربه اش میکردند و از همین رو سؤالات مهم جدیدی ذهنشان را پر میکند.
چه شد که کار به اینجا کشید❓
چه شد که ما حکومت اسلامی را از دست دادیم❓
وجه ضعف ما در کجا بود❓
اما سؤال مهم تری که ذهن ها را به خود مشغول می کند، این است که حال در این شرایط باید چه کرد❓
چطور می توان دوباره به آن عظمت قبل باز گشت❓
سؤالاتی که صد سال است ذهن مسلمانان را به خود مشغول کرده است.
🔹 غرور و عزت آنها از هم پاشیده بود و هر کسی که میتوانست ذرهای از این ضخم را التیام ببخشد و به سؤالات آنها پاسخ دهد، مورد توجه قرار میگرفت. از طرفی جایگاه آنان در میان این نظم جهانی مشخص نبود و ارزششان نامشخص مانده بود.
🔸در این میان، افراد زیادی به این سؤالات پاسخ دادند. از ماجرای ۱۱ سپتامبر اسامه بن لادن گرفته تا انقلاب اسلامی ایران و بهار عربی. پاسخ دهندگان به این سؤالات به ۳ دسته تقسیم شدند:
غرب گرایان:
غرب گرایان استدلال ساده ای داشتند. باید از تجربه دیگران استفاده کرد و راه رفته را دوباره نرفت. غربی ها مسیری را رفتند، جواب گرفتند و پیشرفت کردند. حال چرا ما نرویم؟
نژاد پرستان:
آنها که عامل قدرت و به هم پیوستگیشان را نژاد می دانستند، حکم کردند که راه چاره در اتحاد نژادی است و این نژاد است که می تواند عزت و قدرت را برگرداند. بر همین مبنی ابتدا پانترکیسم در فضای ترکیه و سپس عربگراها در فضای کشور های عربی ایجاد شدند.
اسلام گرایان:
سومین دسته از پاسخ از سوی اسلامگرایان بود. کسانی که نجات را در اسلام اصیل میدیدند و علت شکست و عقب افتادگی امروز را در دور شدن از آن.
❇️ نکته قابل توجه این است که این تقسیم بندی ها هیچ ربطی به نوع مذهب ندارد و اساسا هر کدام از مذاهب میتوانند به این سه قسم، تقسیم شوند. یعنی هم میتوان شیعه لیبرال و غرب گرا، نژادپرست، و شیعه اسلامگرا داشت.
#تاریخ_همگرایی_و_واگرایی_مذاهب_اسلامی
#استاد_قطرانی
🔻
@hdsharif
hd.sharif.ir
👥 فهرست اولیه اساتید چهارمین دوره جهت گیری تخصصی
🔗 ثبت نام در رویداد از طریق:
💻 www.jahatgiri.ir
🇮🇷 چهارمین رویداد جهت گیری تخصصی برادران
▫️روش تصمیم گیری و انتخاب آینده تخصصی
📍ویژه دانشجویان ورودی ۹۸ و ۹۷ کارشناسی
▫️برادران▫️
🕰 زمان برگزاری: ۱ تا ۶ شهریور ۱۴۰۱
📅 بازه ثبت نام: از ۱۵ الی ۲۷ مردادماه
➕دوره بصورت حضوری برگزار میگردد.
➕با حضور اساتید برجسته حوزه، دانشگاه و صنعت و ...
💰هزینه دوره ۴۰۰ هزارتومان است.
🔸 برای فعالین فرهنگی و تشکیلاتی با ۳۰درصد تخفیف
(۱۲۰هزارتومان تخفیف) است.
🔸 برای شرکت گروهی ۳ نفر به بالا
۲۰درصد تخفیف (۸۰هزارتومان تخفیف) است.
🔸 همچنین شما میتوانید با استوری پوستر ما و ارسال شات استوری پس از ۲۰ ساعت ۱۰درصد تخفیف (۴۰ هزارتومان تخفیف) نیز دریافت کنید.
🔴 شما میتوانید از مجموع این تخفیف ها نیز استفاده کنید.
💡برای کسب اطلاعات بیشتر به دایرکت مراجعه نمایید.
اطلاعات تکمیلی تر به مرور اعلام خواهد شد.
___
🆔 https://ble.ir/jahat_baradaran
#جهت_گیری #جهت #جهت_گیری_تخصصی #انقلاب #انقلابی #انقلاب_اسلامی #اسلام #رویداد #تهران #دانشگاه #دانشجویی #دانشجو
حوزه دانشجویی شریف
شماره(۲۸) 💠 تصویر و شناخت غربی ها از امروز جهان اسلام چیست؟
🔹 «تدبیر این است که عناصری از جهان اسلام که با صلح و جامعه جهانی هم راستا و از دموکراسی و مدرنیته استقبال می کنند، تقویت شوند.»
با بهوجود آمدن ماجرایی همچون ۱۱ سپتامبر، انقلاب اسلامی ایران و حملات آمریکا به عراق و افغانستان، ابر قدرتهایی همچون اروپاییها و آمریکاییها متوجه شدند که دیگر دوران انزوای گروههای اسلامگرا به سرآمده است و قرار است بیش از پیش آنان را آن هم از فاصله نزدیک و چشم تو چشم ببینند. در راستای نیازی که بعد از سقوط حکومتهای ایرانی و عثمانی بهوجود آمد و پاسخهایی که به آن دادند، گروههای متعددی بهوجود آمدند. غرب نیز ناچار از شناخت و تصمیمگیری راجع به آنها شد.
🔸 کتاب «اسلام دموکراتیک متمدن؛ همکاران، منابع و راهبردها» گزارش سیاستی است که در سال ۲۰۰۵ توسط چیریل بینارد از پژوهشگران اندیشکدۀ رند منتشر شد. بینارد اتریشی از پژوهشگران برجسته این اندیشکدۀ معتبر آمریکایی است که حوزه مطالعاتی وی خاورمیانه، افغانستان و توانمندسازی زنان میباشد. بینارد که همسر زلمای خلیل زاد سفیر اسبق آمریکا در عراق و افغانستان است، این مطالب را پس از وقایع ۱۱ سپتامبر مینویسد. علاوه بر جایگاه اندیشکده، پژوهشگر و رابطه سببی که با خلیل زاد دارد، این نوشته از نقشه راههای مهمی است که در آن به ایالات متحده راهبردهایی کلان برای برخورد با جهان اسلام پیشنهاد میدهد.
🔹 چیریل در ابتدا سعی میکند تمامی مسلمانان عصر امروز را در دستهبندیهایی قرار دهد. او این شناخت را مقدمهای ضروری برای تعامل با جهان اسلام میداند. تعاملی که برای او با گسترش تحرکات مسلمانان در جهان، مثل نان شب واجب و با اهمیت میشود.
در کتاب خود میگوید در حال حاضر در دستهبندیهای جهان اسلام ۴ گروه وجود دارد:
1⃣ تقلیدیون (سنتیها/محافظه کارها): این افراد جامعهای محافظهکار میخواهند و به مدرنیته، نوآوری و پیشرفت به دیده تردید نظر میکنند.
2⃣ بنیادگراها (اصولیون): این افراد ارزشهای دموکراتیک و فرهنگ امروز غرب را نفی میکنند. اینان حکومتی اقتدارگرا میخواهند که بتواند دیدگاه افراطیشان از شریعت و اخلاق اسلامی را پیادهسازی کند. البته آنان برای رسیدن به هدف خود آمادهاند که از فناوریهای نوین نیز استفاده کنند.
3⃣ مدرنیستها: آنها میخواهند که جهان اسلام جزئی از مدرنیته جهانی شود. اسلام را مدرن کرده و آن را برای همراهی با دنیای معاصر مورد بازخوانی قرار دهند. یعنی اساسا میخواهند در خوانشی که تا به حال از دین داشتند دست بزنند و آن را تغییر دهند.
4⃣ سکولارها: این گروه میخواهد که دنیای اسلام جداشدن دین از حکومت را مانند دیگر دموکراسیهای ساخته و پرداخته غرب بپذیرد و البته دین در حوزههای خصوصی افراد منحصر بماند.
#تاریخ_همگرایی_و_واگرایی_مذاهب_اسلامی
#استاد_قطرانی
🔻
@hdsharif
hd.sharif.ir
حوزه دانشجویی شریف
شماره(۲۹) 💠 راهبرد غرب در مواجهه با گروههای مختلف جهان اسلام؟
🔹 "چیریل بینارد" پس از روشن کردن گروهها، شیوه تعامل با هر یک را بیان میکند.
از آنجایی که بنیادگرایان با غرب و به طور خاص ایالات متحده دشمنی میکنند و با درجات مختلف بر تضعیف و نابودی مدرنیته و تمدن نوین غرب اصرار دارند، هیچ طرح پیشنهادی برای حمایت از آنان جز برخی تعاملات تاکتیکی گذرا که آن هم در راستای اهداف غرب صورت میگیرد، نمیتوان داد.
🔸 اما با سنتیها که بطور عام نظرات معتدلانهتری نسبت به بنیادگرایان دارند لکن کسی که مخلصانه دموکراسی جدید و فرهنگ مدرن و ارزشهای آن را پذیرفته باشد، در میان آنان نمیتوان پیدا کرد، باید فعلا یک تسامح متزلزل و موقت داشت. قطعا خطر سنتیها به میزان بنیادگرایان جدی نمیباشد.
🔹 طبعا مدرنیستها و سکولارها نزدیکترین گروه به غرب از جهت سیاستها و ارزشها هستند. اما بطور کلی جایگاه ضعیفتری نسبت به دیگر گروهها در میان توده مردم دارند. در نتیجه به کمک منابع مالی و تریبونی که در فضای عمومی نظراتشان را بیان کند، نیاز دارند.
🔸 اسلام سنی سنتی دارای برخی از عناصر دموکراتیک است که میتوان با به کارگیری آنها، به مبارزه با اسلام سرکوبگر و مستبدی رفت که بنیادگرایان به آن دعوت میکنند، ولی با همه این وجود نمیتواند گروه پیشران اسلام دموکراتیک و غربی قرار بگیرد. بلکه این مهم را باید بر دوش مدرنیستهای مسلمان قرار داد. گروهی که اقدامات آنها به سبب موانعی، تضعیف شده است.
🔹 آنچه بیان شد بخشی از طرحی است که در ذهن غربیها میگذرد.
برنامهای که قصد به انزوا کشاندن، و یا تغییر ماهیت اسلام را دارد و لازم است که مسلمین نیز در مقابل راهبردی را اتخاذ کنند. مناسبترین راهکار در این وضعیت، طرحی است تحت عنوان وحدت.
#تاریخ_همگرایی_و_واگرایی_مذاهب_اسلامی
#استاد_قطرانی
🔻
@hdsharif
hd.sharif.ir