001_980505.mp3
17.14M
📢 صوت درس خارج اصول
حضرت استاد شب زنده دار«دام ظله»
📁 موضوع: اسباب تسری حکم از موضوعی به موضوع دیگر
جلسه : 1
تاریخ : شنبه - 98/05/05
زمان : 00:47:36
حجم فایل : 16.3 mb
فرمت : mp3
#صوت_اصول
🔗@Feghahat_ir
@Pand_Saadat - 98-05-06.mp3
11.03M
🔈 | #صوت
🔰 در س اخلاق حضرت استاد شب زنده دار "دام ظله" در دانشگاه علوم اسلامی رضوی
🔸موضوع: روز دحوالارض و جایگاه دعا
📆 زمان : یک شنبه | 1398/05/06
#پندهای_سعادت
#درس_اخلاق
🔗 @pand_saadat
🌟نکات و اشارات🌟
🔰 بحثی درباره «کتاب من لایحضره الفقیه»
🔸از آقای آخوند نقل کردهاند و حاج شهابالدین اشراقی هم نقل میکرد و من هم خودم شنیدم که در مورد کتاب «من لا یحضر» مرحوم آخوند فرموده بودند که درستش : «فقیه من لا یحضر» است.
🔹من به ایشان عرض کردم درست آن: «کتاب من لا یحضره الفقیه» است و کلمه کتاب هم جزء اسم است. خود صدوق هم در اول تصریح کرده به این مطلب که «کتاب من لا یحضر» درست است.
✳️وقتی آقای غفاری میخواست این کتاب را چاپ کند «کتاب» را ریز نوشته بود و درشت نوشته بود «من لا یحضره الفقیه». به ایشان گفتم خود کلمه «کتاب» هم جزء اسم کتاب است نه این که اسم کتاب، «من لایحضر» باشد. سپس ورق را عوض کرد و «کتاب» را هم آورد و درشت در کنار اسم آن قرار داد.
✨ حتی نام کتاب محمد بن زکریا در طب هم «کتاب من لا یحضره الطبیب» است که در مقدمهاش تصریح کرده است.
☀️از مرحوم صدوق نقل شده است که ابو عبدالله نعمه ۲۴۵ کتاب از کتب من را پیش من خوانده بود و بعد گفت که محمد بن زکریا کتابی نوشته و فرموده: «ترجمتُهُ کتاب من لا یحضره طبیبٌ»؛ یعنی خود «کتاب» داخل اسم بوده است. ترجمه یعنی اسم کتاب این بوده است. او از من درخواست کرد که من هم کتابی بنویسم که اسمش و ترجمهاش «کتاب من لا یحضره فقیهٌ» باشد و من این را نوشتهام. این را در مقدمه تصریح کرده است.
⏺نسخهای از سرائر که در مشهد و تاریخش ۶۰۳ است یعنی ۵ سال بعد وفات ابن ادریس(م ۵۹۸ ق) و چاپ جدید هم از روی آن تطبیق شده است را در مشهد دیدم، که بسیار نفیس است و با نسخه اصل با دقت مقابله شده است. چاپ قبل خیلی غلط دارد ولی چاپ جدید از همان نسخه آستانه هست و نسخه ما راهم که مقابله شده گرفتند.
🔆آن جا در سرائر مطلبی را که از من لا یحضر نقل میکند این جور دارد : «من لا یحضرهُ فقیهٌ» نه «الفقیه»؛ البته نمیدانم کتاب محمد بن زکریا «الطبیب» دارد یا «طبیبٌ»؟
👈در هر حال این که آخوند گفتهاند که اسم کتاب، «فقیه من لایحضر» است، منافات با حرف و تصریح خود صدوق دارد که می گوید : اسمش «کتاب من لایحضره فقیهٌ» است.
🔳بیانات آیتالله العظمی شبیری زنجانی، به تاریخ 75/6/31
#نکات_اشارات
#کتابشناسی
____
🌐کانال مرکز فقهی امام محمدباقر علیه السلام
👉@mfeqhi
🌷زی طلبگی
🔷 تأمّل در یک عبارت
آیتالله العظمی شبیری زنجانی:
🔸میرزای شیرازی میخواسته نامهای به ناصرالدین شاه بنویسد. آقا سید عبدالمجید (کاتب میرزای شیرازی) متن نامه را تهیه میکند تا میرزا امضا کند. وقتی میرزا نامه را مطالعه میکند، تأمّل میکند. دوباره مطالعه و تأمّل میکند و خلاصه طول میکشد.
✨آقا سید عبدالمجید از میرزا میپرسد که اگر به نظر مبارک جایی از نامه ایراد دارد، یک نامه دیگر بنویسم. و تأمّل آقا از چه جهت است؟
✳️میرزا میفرماید: شما در اینجا راجع به ناصرالدین شاه نوشتهاید «من شما را دعا میکنم»، و من الان میخواهم ببینم که ایشان را دعا میکنم؟ آیا دعا کردهام؟ آیا این حرف درستی است و شرعا میتوان نوشت؟
📝یک قدری میگذرد؛ میرزا میفرماید عیب ندارد؛ بنویسید. چون ناصرالدین شاه در یک جریانی یک وقت خدمتی به شیعه کرد و من دعایش کردم؛ پس عیبی ندارد نوشتن این جمله.
☀️میرزا به تمام معنی مراقب خودش بود!
▪️جرعهای از دریا، ج۱ ، ص۱۲۲
#زی_طلبگی
__
🌐کانال مرکز فقهی امام محمدباقر علیه السلام
👉@mfeqhi
🌟نکات و اشارات🌟
🔰مراتب سه گانه در نقلیات
🔸در نقلیاتی که واقع شده است سه رتبه وجود دارد:
1️⃣گاهی تعبیر به «اجماعاً» است،
2️⃣گاهی یک رتبه پایینتر تعبیر به «بلاخلاف» شده،
3️⃣و گاهی هم تعبیر به «بلاخلافٍ اجده» شده است.
🔹هر کدام از این سه تعبیر از نظر قوت و ضعف متفاوت از هم هستند.
✳️اگر مسئلهای را سه یا چهار نفر عنوان کرده باشند و نظرشان هم موافق هم باشد، «بلاخلاف» خواهد بود، ولی اجماع بر آن اطلاق نمیشود.
🔅در اجماع باید معمول و متعارف اشخاص مسئله را عنوان کرده باشند، البته اگر فرد نادری هم عنوان نکرده باشد، ضرری به اجماع وارد نمیکند و توافق معمول و متعارف اشخاص کفایت میکند.
▪️خارج فقه آیتالله العظمی شبیری زنجانی، کتاب البیع، درس۱۱۳-
۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۲
#نکات_اشارات
#اجماع
____
🌐کانال مرکز فقهی امام محمدباقر علیه السلام
👉@mfeqhi
✅جایگاه مراجعه به #اقوال در #مراحل_استنباط فقهی (فرایند اجتهاد)
#اختصاصی
🔹در روش های فقهی مجتهدان، می توان #دو_رویکرد را در مورد جایگاه و زمان مراجعه به #اقوال به دست آورد:
🔹الف. رویکرد #تقدیمی:
▫️در این رویکرد، پس از تبیین مسئله، #بلافاصله_به_اقوال مراجعه می شود و بررسی دلایل هر قول، از گام های ابتدایی حل مسئله فقهی است.
▫️آیت الله سبحانی،آیت الله شبیری، آیت الله شب زنده دار، آیت الله سند و استاد اعرافی از چنین روشی تبعیت می کنند.
▫️از مزایای این رویکرد، #دستیابی_سریع_به_ادله موجود در مسئله است.
🔹ب. رویکرد #تاخیری:
▫️در این رویکرد، #پس_از_بررسی_ادله و تشخیص تقریبی حکم مسئله، به اقوال دیگران مراجعه می شود.
▫️#امام خمینی(ره)،استاد حیدری فسایی و استاد واسطی از این روش استفاده می کنند.
▫️از مزایای این رویکرد، #عدم_سوگیری_ذهن نسبت به صحت و سقم ادله و نیز چیستی دلالت آیات و روایات است.
🔸 کانال روش شناسی اجتهاد (روشنا)
🆔 http://eitaa.com/joinchat/2917400596Cb97bc66604
💢کشف #اهداف_دین مقدمه لازم برای فقه #نظام_ساز
✔️حجتالاسلام سعید ضیائی فر، دانشیار پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی:
🔹باید ابتدا اهداف دین را کشف کنیم تا بر اساس آنها نظام اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و سایر نظامهای اسلام را تدوین کنیم و تا این اهداف مشخص نشود، نمیتوانیم نظام سازی داشته باشیم والگوی اسلامی برای زندگی در عرصههای مختلف را داشته باشیم.
ادامه مطلب👈 http://yon.ir/lrCHJ
🆔 @ijtihad
✅علیبن محمد در صدر اسناد کافی
🔹«علیبن محمد» نامی پرتکرار در صدر اسانيد کافی است. با احتساب ضمیرها، سندهای تعلیقی و تفکیک سندهای تحویلی، در صدر سند ۵۳۵ روایت از روایات کافی، «علیبن محمد» به صورت مطلق وارد شده است؛ در ۱۰۷ سند، به صورت«علیبن محمدبن بندار»آمده است؛در ۳۸ سند به صورت «علیبن محمدبن عبدالله»، در ۲ مورد به صورت «علیبن محمدبن عبدالله القمی» و در یک مورد به صورت«علیبن محمد الکلینی»[علان الکلینی]ذکر شده است.
🔸علیبن محمدبن بندار و علیبن محمدبن عبدالله و علیبن محمدبن عبدالله القمی،هر سه نام نوه دختری «احمدبن محمدبن خالد برقی»میباشد که در پارهای از اسناد از او با نام «علیبن محمدبن ابی القاسم» نیز تعبیر شده است. «ابی القاسم» کنیه «عبدالله بن عمران»، جدّ «علیبن محمد»است و «بندار» نیز لقب «ابوالقاسم» میباشد.
🔹نجاشی (رحمةالله علیه)علي بن محمدبن أبي القاسم عبد الله بن عمران البرقي را توثیق کرده و همانگونه که بیان شد با علیبن محمد بن بندار اتحاد داشته و در نتیجه او نیز توثیق میشود. اما علیبن محمد علان الکلینی، دایی مرحوم کلینی، در رجال نجاشی با عنوان علي بن محمدبن إبراهيمبن أبان الرازي الكليني ترجمه و توثیق شده است.
🔺اما مراد از علیبن محمد واقع در صدر اسناد کافی کیست؟ دو دیدگاه در این باره وجود دارد:
1️⃣دیدگاه اول: تعین علی بن محمد در علی بن محمد بن بندار
2️⃣دیدگاه دوم: تعین علی بن محمد، غیر از دو مورد، در علی بن محمد علان الکلینی
👈نقدها و مناقشات در قول اول و ادله قول دوم را اینجا بخوانید:
https://bit.ly/2YHmaO4
#رجال
#یادداشت_محقق
#بازخوانی
___
🌐کانال مرکز فقهی امام محمد باقر علیهالسلام
@mfeqhi
🔰جواز استیجار یک شخص برای نيابت از متعدد در حج مستحبي و زيارات
✳️جواز استیجار یک شخص برای نیابت از متعدد در حج مستحبی و زیارات بین فقهاء متسالم علیه است. ولکن کلام در مستند آن است، صحت چنین استیجاری متوقف بر صحت نیابت از متعدد است. علاوه بر استدلال به سیره عقلاء، بر صحت این نیابت که برخی بدان استدلال کردهاند به روایاتی نیز استدلال شده است. در این نوشتار درصدد بررسی سند و دلالت این روایات هستیم.
🔸روایات متعددی در باب حج وارد شده است که نیابت از متعدد را در حج مستحبی جایز دانسته است که از جهت دلالی و سندی روشن هستند و نیاز به بحث و گفتگو ندارند. از جمله این روایات در نیابت حجّ مستحبی عبارتند از:
1️⃣ صحيحة معاوية بن عمار
عَلِيُّ بْنُ إِبْرَاهِيمَ عَنْ أَبِيهِ عَنِ ابْنِ أَبِي عُمَيْرٍ عَنْ مُعَاوِيَةَ بْنِ عَمَّارٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ: «قُلْتُ لَهُ أُشْرِكُ أَبَوَيَّ فِي حَجَّتِي قَالَ نَعَمْ قُلْتُ أُشْرِكُ إِخْوَتِي فِي حَجَّتِي قَالَ نَعَمْ إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ جَاعِلٌ لَكَ حَجّاً وَ لَهُمْ حَجّاً وَ لَكَ أَجْرٌ لِصِلَتِكَ إِيَّاهُمْ قُلْتُ فَأَطُوفُ عَنِ الرَّجُلِ وَ الْمَرْأَةِ وَ هُمْ بِالْكُوفَةِ فَقَالَ نَعَمْ تَقُولُ حِينَ تَفْتَتِحُ الطَّوَافَ- اللَّهُمَّ تَقَبَّلْ مِنْ فُلَانٍ الَّذِي تَطُوفُ عَنْهُ».
2️⃣ صحیحه مروان بن حکم
عَنْهُ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ عَلِيٍّ عَنِ الْحَكَمِ بْنِ مِسْكِينٍ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مَرْوَانَ قَالَ: «قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ ع مَا يَمْنَعُ الرَّجُلَ مِنْكُمْ أَنْ يَبَرَّ وَالِدَيْهِ حَيَّيْنِ وَ مَيِّتَيْنِ يُصَلِّيَ عَنْهُمَا وَ يَتَصَدَّقَ عَنْهُمَا وَ يَحُجَّ عَنْهُمَا وَ يَصُومَ عَنْهُمَا فَيَكُونَ الَّذِي صَنَعَ لَهُمَا وَ لَهُ مِثْلُ ذَلِكَ فَيَزِيدَهُ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ بِبِرِّهِ وَ صِلَتِهِ خَيْراً كَثِيراً».
3️⃣اما برای جواز نیابت از متعدد در زیارات مرحوم آقاى حكيم به روايت ابراهيم حضرمى استدلال کرده است که میفرماید:
مُحَمَّدُ بْنُ يَحْيَى عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ أَحْمَدَ عَنْ بَعْضِ أَصْحَابِنَا عَنْ عَلِيِّ بْنِ مُحَمَّدٍ الْأَشْعَثِ عَنْ عَلِيِّ بْنِ إِبْرَاهِيمَ الْحَضْرَمِيِّ عَنْ أَبِيهِ قَالَ: «... فَإِذَا أَتَيْتَ قَبْرَ النَّبِيِّ ص فَقَضَيْتَ مَا يَجِبُ عَلَيْكَ فَصَلِّ رَكْعَتَيْنِ ثُمَّ قِفْ عِنْدَ رَأْسِ النَّبِيِّ ص ثُمَّ قُلْ السَّلَامُ عَلَيْكَ يَا نَبِيَّ اللَّهِ مِنْ أَبِي وَ أُمِّي وَ زَوْجَتِي وَ وُلْدِي وَ جَمِيعِ حَامَّتِي وَ مِنْ جَمِيعِ أَهْلِ بَلَدِي حُرِّهِمْ وَ عَبْدِهِمْ وَ أَبْيَضِهِمْ وَ أَسْوَدِهِمْ فَلَا تَشَاءُ أَنْ تَقُولَ لِلرَّجُلِ إِنِّي أَقْرَأْتُ رَسُولَ اللَّهِ ص عَنْكَ السَّلَامَ إِلَّا كُنْتَ صَادِقاً».
🔸دلالت این روایت بر مطلب کاملاً روشن است، ولی مرحوم آقای خوئی از جهت سندی بدان اشکال کرده است که روايات دال بر جواز نيابتدر زیارات همه ضعیف هستند.
🔷سند اين روايت آنطور كه وسائل نقل كرده است مشتمل بر روایت «محمد بن يحيى» از «احمد بن محمد» است، در حالیکه در كافى كه اصل روايت از آنجاست و در تهذيب كه روایت را از كافى نقل کرده است، به جاى «احمد بن محمد»، «محمد بن احمد» است.
🔹«محمد بن احمد» صاحب نوادر الحكمه است و درباره او گفته شده است: «يروى عن الضعفاء و يعتمد المراسيل»، لذا مرسله ایشان قطعاً اعتبار ندارد. علاوه بر اینکه «على بن محمد بن اشعث» هم توثیق ندارد و «على بن ابراهيم حضرمى» و پدرش هم مهمل هستند و فقط همین یک روایت را در کتب اربعه نقل کردهاند.
🔺پس این روایت با چنین سندی نمىتواند مستند صحت استیجار قرار گیرد.
👈متن کامل این مقاله را اینجا بخوانید:
https://bit.ly/2YLXFLi
#فقه
#یادداشت_محقق
___
🌐کانال مرکز فقهی امام محمد باقر علیهالسلام
@mfeqhi
#روش_شناسی_اجتهاد
•┈••✾••┈•
🔹ما هی #مراحل_الاستناط؟
من أین نبدأ و أین ننتهی؟
(منهجیه الاستنباط الفقهی، شویلی، ص 98)
•┈••✾••┈•
🔹دانلود کتاب منهیجه الاستنباط الفقهی
https://eitaa.com/ravesh_ejtehad/38
•┈••✾••┈•
🔸 کانال روش شناسی اجتهاد (روشنا)
🆔 http://eitaa.com/joinchat/2917400596Cb97bc66604
@Hoseinmehrali
98-05-13_@Pand_Saadat.mp3
7.44M
#تزکیه
🔈 | #صوت
🔰 در س اخلاق حضرت استاد شب زنده دار "دام ظله" در دانشگاه علوم اسلامی رضوی
🔸موضوع: نماز دهه اول ذی الحج؛ آیه 142 سوره اعراف
📆 زمان : یک شنبه | 1398/05/13
#پندهای_سعادت
#درس_اخلاق
🔗 @pand_saadat
@Hoseinmehrali