مطالعات اخوان المسلمین
💠مسجد "السلام"؛ مرکز عبادی_ فرهنگی اخوان در غرب فرانسه
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
🔹مسجد السلام در شهر "نانت Nantes " به عنوان بزرگ ترین مسجد در این منطقه، شناخته می شود.
🔹این مسجد وابسته به اتحادیه اسلامی در غرب فرانسه، شاخه منطقه ای اتحادیه سازمان های اسلامی در فرانسه (مسلمانان فرانسه کنونی): وابسته به سازمان بین المللی اخوان المسلمین، شاخه فرانسه است.
🔹اتحادیه مسلمانان در غرب فرانسه، در سال 1980 تاسیس شد و برای کمک به رفع نیازهای مذهبی، فرهنگی، آموزشی وو اجتماعی مسلمانان در نانت و مناطق مجاور، به نمایندگی و دفاع از منافع مسلمانان در فرانسه و امکان مشارکت مؤثر مسلمانان را در جامعه فراهم می کند.
🔹مسجد السلام از دو ساختمان مجزا تشکیل شده است که تنها مسجد آن می تواند بیش از 6000 نمازگزار را در دو طبقه در خود جای دهد و همچنین مرکز فرهنگی عبدالله الدرویش (تاجر قطری) که از یک نمازخانه، یک کتابخانه چند رسانه ای تشکیل شده را در کنار خود جای داده است.
🔹هزینه ساخت این مسجد و دیگر قسمت های متصل به آن، حدود 6 میلیون یورو برآورد شده که بیشترین بخش آن را بنیاد خیریه قطر پرداخت کرده است.
🔹این مسجد دارای یک مؤسسه ضمیمه، برای آموزش زبان عربی و دین اسلام به کودکان و بزرگسالان است و همچنین دوره های آموزشی شامل دروس ایمان اسلامی، فقه اسلامی، علوم قرآنی و سیره پیامبر را ارائه می دهد.
🔹هدف این درس ها تثبیت رویکرد صحیح در اندیشیدن به مسائل دینی و حقوقی برای مسلمانان و ایجاد درک جامعی از اسلام بر اساس قرآن و سنت و سازگار با واقعیت فرانسوی است.
🔹این مسجد توجه ویژه ای به پدیده اسلام هراسی،نژادپرستی و مسلمان ستیزی دارد که در جامعه فرانسه رایج است به همین خاطر در تعریف اصول، ارزش های دینی و معیارهای مشترک بین ادیان مختلف و تلاش در جهت تایید آنها و ایجاد بستر مشترک برای همزیستی مذهبی. بین مسلمانان و سایرین در جامعه فرانسه، نقش بسزایی دارد.
🔹در طول سال های گذشته، مسجد کنفرانس های بسیاری را برای بحث در مورد مسائل اسلام و مسلمانان در فرانسه و اروپا با حضور رهبران برجسته فکری اخوان از جمله متفکر مشهور سوئیسی، "طارق رمضان"و برادرش "هانی رمضان"(مدیر مرکز اسلامی) در ژنو، برگزار کرد.
🔹همچنین مسجد مزبور در جهت صدور فتواهای دینی برای مسلمانان نانت و فرانسه و بر تصمیمات شورای اروپا و تحقیقات سازمان بین المللی اخوان پایبند است.
🔹علاوه بر کمکهای مالی جامعه مسلمانان در نانت، این مسجد به تأمین مالی فعالیتهای خود از کمکهای مالی که به طور منظم از سازمان خیریه قطر دریافت میکند متکی است.
🔹گفتنی است ریاست این مسجد بر عهده "بلقاسم بن سعید"، فرانسوی و تونسی الاصل است که در دانشگاه نانت حقوق و علوم سیاسی خوانده و دارای مدرک کارشناسی ارشد در رشته مطالعات اسلامی است. این در حالی است که مرکز "عبدالله درویش" توسط یک فرانسویِ الجزایری الاصل به نام "بشیر بوخزر" اداره می شود.
📌سری به مسجد السلام بزنید: www.mosquee-de-nantes.com
◀️مطالعات اخوانالمسلمین
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
⚡️قیام عاشورا از دیدگاه مکتب دیوبند
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
✍️به قلم: محمد صدیق دهواری
🔹حکومت یزید، حکومتی غیر مشروع بود که با بیعت همگان صورت نگرفته بود.
🔹از منظر مکتب دیوبند قیام امام حسین علیه السلام، قیامی مشروع بود که پایه های حکومت های ظالم و استبدادی را به لرزه انداخت.
🔹لب اعتقادات اهل سنت مبتنی بر احترام وتبعیت وپیروی از اهل بیت، دوستی ومحبت به آنان ومشروع دانستن قیام امام حسین علیه السلام است.
🔹در متون مورد توجه اهل سنت مثل صحیح بخاری، عصر خفقان بوجود آمده بر علیه امام حسین اینگونه تبیین شده که جناب بخاری از عبدالله بن عمر روایت می کند؛
کسی به نزد عبدالله بن عمر رضی الله عنه آمد و درباره خون پشه سوال کرد: اگر چنانچه کسی در احرام بود و پشه را کشت چه حکمی دارد؟ ابن عمر از او پرسید اهل کجایی؟ پاسخ داد: اهل عراق، سپس ابن عمر رو به مردم کرد و گفت: به این فرد نگاه کنید درباره خون پشه از من سوال می کند در حالی که حسین فرزند پیامبرصلی الله علیه واله و سلم را به قتل رساندند، من از رسول الله صلی الله علیه واله و سلم شنیدم که فرمودند:«هما ریحنتای من الدنیا»این دو گل های خوشبوی من از دنیا هستند.
🔹حب و دوستی اهل بیت پیامبر صلی الله علیه واله و سلم از ایمان بوده و نماز بدون درود فرستادن بر پیامبر صلی الله علیه واله و سلم و خاندان ایشان صحیح نیست.
📌متن کامل در فایل زیر👇👇👇
◀️مطالعات اخوانالمسلمین
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
مطالعات اخوان المسلمین
⚡️روابط پیچیده جهادی ها و کودتاها در منطقه ساحلی غرب آفریقا
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
✍به قلم: علی مقدس
🔹در حال حاضر چهار گروه جهادی در منطقه غرب آفریقا فعالیت می کنند و هریک به نوبه خود واژه مقدس جهاد را به انحراف برده اند که عبارتند از:
۱_جنبش (انصار المسلمین) متمرکز در سودان که با نام انصار از آن در منطقه مذکور یاد می شود.
۲_جنبش اهل السنة للدعوة و الجهاد (بوکوحرام)
٣_دولت اسلامی در غرب آفریقا( داعش)
٤_ نصرة الاسلام والمسلمین
🔹بی ثباتی و ناامنی سیاسی در برخی کشورهای غرب آفریقا، منجر به تصرف قدرت سیاسی در حوادث اخیر توسط ارتش شده است.
🔹چاد، بورکینافاسو و مالی، مناطقی است که شاهد کودتا بوده و از جمله وجوه مشترک این کشورها این است که همگی با تهدید شورشیان جهادی_تکفیری روبرو هستند.
🔹شورشیان به اصطلاح جهادی، در صدد تحمیل ایدئولوژی های سیاسی افراطی ضد دموکراتیک، از جمله ایجاد خلافت اسلامی در سراسر منطقه ساحل هستند که عواقب آن می تواند منجر به فروپاشی دولت ها در منطقه شود، همانطور که در برخی کشورها شاهد آن بوده ایم.
🔹حال این سوال مطرح است؛
چه رابطه ای بین جهادگرایی و کودتاهای نظامی در منطقه ساحل غرب آفریقا وجود دارد؟
🔹هیچ پاسخ آسانی در این رابطه وجود ندارد، برخی تحلیلگران معتقدند اگرچه هیچ رابطه سودمند متقابلی بین گروه های جهادی و کودتاچیان وجود ندارد، اما آنچه غیر قابل انکار است، روابط موجود بین جهادگرایی رو به رشد و ناامنی طولانی مدت در سراسر منطقه نامبرده است.
🔹آنچه مسلم است این است که موج جدید کودتاهای نظامی می تواند شانس دستیابی به دموکراسی را در منطقه ای که قبلاً توسط شورشیانِ به اصطلاح جهادی ویران شده است، از بین برود.
🔹شرایط زیربنایی که منجر به گسترش گروه های جهادی_ تکفیری در سراسر منطقه شده است شامل سطوح بالای فقر و نابرابری، بیکاری بالا، بی سوادی و سوء مدیریت است.
🔹وجود این عوامل اجتماعی _ اقتصادی و همچنین بی ثباتی سیاسی و چالش های ناشی از تغییرات آب و هوایی در منطقه، تهدیدِ جهادی های تکفیری را تشدید نموده است.
🔹نتیجه آشکار، ناتوانی مستمر کشورهای آسیب دیده در مقابله با چالش های متعدد خود بوده است. این امر منجر به تنشهای مکرر در روابط بین دولت و جامعه شده است که گروههای جهادی از آن برای تقویت و تشدید کمپینهای استخدام و جذب جوانان استفاده می کنند.
🔹از سوی دیگر، فعالیت گروه های جهادی فشار بر دموکراسی های شکننده در منطقه را نیز افزایش داده است. این امر شانس تصاحب قدرت توسط ارتش را افزایش داد که خود را "نگهبان" دولت و "آخرین امید" شهروندان عادی به اثبات برساند.
🔹موثرترین عامل در تشدید حملات شورشیان تکفیری را می توان به فساد موجود در این مناطق اشاره کرد. تحمل بار سنگین جنگ با گروههای جهادی_ تکفیری، طی سالها، با تلفات فراوان و به ناامیدی در صفوف ارتش نیز کمک کرد و فساد بومی، بیاعتمادی بین ارتش و نخبگان سیاسی را افزایش داد.
🔹فساد، اغلب یک عامل رایج در میان کشورهای متاثر از کودتا در غرب آفریقا است، و ارتش اغلب فساد نخبگان سیاسی را عامل مبارزات خود با کمبود منابع برای مبارزه با شورشهای جهادی میداند.
🔹به قدرت رسیدن ارتش لزوماً شکست جهادی ها را تضمین نمی کند، در عوض، تمایلی به رویکرد نظامی بیش از حد نیرومند را، برای عملیات ضد شورش ایجاد می کند و پیامدهای ناخواسته هدایت افراد آسیب پذیر به گروه های جهادی را به جای دور کردن آنها از ایدئولوژی های افراطی تداوم می بخشد.
🔹به نظر می رسد زین پس،گروههای جهادی در منطقه احتمالاً تلاشهای تبلیغاتی خود را برای به دست آوردن قلب و ذهن مردم محلی در حوزه عملیات خود تشدید میکنند و تکفیری ها نیز احتمالاً از ادامه کودتا سود میبرند که در نهایت به نتیجهای که میخواهند یعنی: سرنگونی نظام دموکراتیک، منجر شود.
🔹شورشیان تکفیری با نفوذ در سیستم های حکومتی می توانند از این وضعیت به عنوان تاکتیکی برای جذب مبارزان بیشتر برای پیوستن به خود استفاده کنند.
🔻حرف آخر:
در حالی که کودتاها هنوز در منطقه ساحل آفریقا ادامه دارد، توجه به این نکته مهم است که از منظر برخی تحلیلگران، هنوز فرصتی برای زنده ماندن دموکراسی وجود دارد، اما آرزو به تنهایی کافی نیست. اگر عوامل زمینهای که منجر به موج افراطگرایی خشونتآمیز در سراسر منطقه شده است، ادامه یابد، تمایل ارتش به تصرف قدرت سیاسی ممکن است افزایش یابد و فرصتهایی را برای جهادگران برای به دست آوردن جنگجویان جدید و ورود به صحنههای عملیات گستردهتر افزایش دهد.
◀️مطالعات اخوان المسلمین
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
💠انتقاد شدید واعظ اخوانی محکوم به اعدام از اخوان المسلمین و اتحاد العلماء
🔹وجدی غنیم، واعظ محکوم به اعدام اخوان المسلمین مصر، در یک پیام ویدئویی از اخوان المسلمین و اتحادیه جهانی علمای مسلمان (اتحاد العلماء) به دلیل دیدار اخیر آنها با رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه انتقاد کرد.
🔹غنیم در این ویدئو گفت: اتحادیه علمای مسلمان از برخی افراد غیرعضو دعوت کرد تا در نشست با رئیس جمهور ترکیه شرکت کنند اما نسبت به دعوت وی اعتنایی نکردند.
🔹او همچنین گفت که ۹ سال است که در ترکیه زندگی میکند و مقامات از اعطای اقامت یا تابعیت به او خودداری کردهاند. او با بیان اینکه دیگر نمیداند باید چه کار کند از آنکارا خواست تا راه حلی برایاین مشکل بیابد.
🔹غنیم در ویدئویی که در رسانهها منتشر شد گفت: از ۹ سال پیش تا کنون برای اقامت و شهروندی درخواست داده است، به این امید که آزادی رفت و آمد و دسترسی به درمان در ترکیه به او داده شود، اما همچنان دولت از اعطای تابعیت به وی امتناع میکند.
🔹پس از پیروزی اردوغان مشخص شد که مسئولین ترکیه به دنبال کشور جدیدی هستند تا او را به آنجا بفرستند، زیرا دیگر نمیتواند در ترکیه زندگی و اقامت کند.
🔹دکتر عمرو عبدالمنعم، کارشناس جنبشهای منطقه، در توضیح میگوید: وجدی غنیم پیش از این با اخوان المسلمین نیز دچار مشکل شده بود و در ماجرای انتخابات اتحادیه کارگری در سال ۱۹۹۴ دستگیر شد.
🔹او در زندان استقبال طره زندانی بود و از گروه اخوان المسلمین خواست که او را به زندان المزرعه منتقل کنند، اما درخواست وی پذیرفته نشد.
🔹پس از پیروزی محمد مرسی در انتخابات مصر، وجدی غنیم و پسرش بار دیگر با ارسال درخواستی به مرسی، از او خواستند که او را در یکی از پروندههایی که در رژیم رئیس جمهور سابق حسنی مبارک محکوم شده بود، عفو کند. با این حال، بار دیگر به درخواستهای او توجهی نشد.
🔻اتهامات وجدی غنیم
🔹وجدی غنیم واعظ اخوان المسلمین در سال ۲۰۱۷ توسط دادگاه کیفری قاهره به اعدام محکوم شد. برخی از اعضای اخوان المسلمین نیز به همراه وی به ایجاد هستهای به نام گروه وجدی غنیم برای انجام اقدامات تروریستی و بمبگذاری در مصر متهم شدند.
🔹دادستانی مصر واعظ فراری و دیگران را به این دلیل متهم کرد که از سال ۲۰۱۳ تا اکتبر ۲۰۱۵، گروهی را بر خلاف قانون تشکیل دادند که هدف آن فراخوانی برای اخلال در مفاد قانون اساسی و قوانین است، اخلال در اقدامات نهادهای دولتی، تعرض به آزادی شخصی شهروندان و لطمه زدن به وحدت ملی و صلح اجتماعی بوده است.
🔹دادستانی همچنین تأیید کرد که متهم ردیف اول که یک واعظ است رهبری این گروه را بر عهده گرفته و حکم به تکفیر حاکم و مشروعیت قیام علیه وی داده است.
🔻تبعید و تحریک
🔹وجدی غنیم با نام کامل وجدی عبدالحمید محمد غنیم در ۸ فوریه ۱۹۵۱ در استان اسکندریه به دنیا آمد.
🔹وی در سال ۲۰۰۱ با حکم قضایی برای انجام مراسم حج مصر را ترک کرد.
🔹در سال ۲۰۰۸ به دلیل موضعی که در قبال کویت در جنگ عراق داشت از بحرین اخراج شد و به چندین کشور از جمله انگلیس سفر کرد که به اتهام تحریک تروریسم از آنجا اخراج و از ورود مجددش جلوگیری شد.
🔹او چندین سال در زندانهای مصر و همچنین در کانادا، آمریکا، سوئیس، آفریقای جنوبی و یمن بازداشت بود./سیاق
◀️مطالعات اخوان المسلمین
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
💠حزب اصلاح یمن و ارتباط آن با انصار الله و عربستان
🔹شکل گیری رسمی و حزبی #اخوان_المسلمین در یمن، مربوط به سال 1990 میلادی است. این حزب سیاسی با نام «التجمع الیمنی للاصلاح» شناخته می شود. حزب اصلاح، خیلی زود توانست قدرت را در #یمن به دست بیاورد و در پارلمان این کشور حدود 60 کرسی از مجموع 301 کرسی را از آن خود کرد.
🔹حزب اصلاح از مهمترین احزاب سیاسی یمن است که در قدرت سهم داشته است. رهبر جماعت اصلاح «حسین الاحمر» بارها به ریاست پارلمان یمن رسیده است.
🔹حزب اصلاح، رابطه خیلی خوبی با #عربستان سعودی دارد و با وجود اینکه عربستان سعودی، هر گونه فعالیت سیاسی حزب اخوان المسلمین را در عربستان ممنوع کرده و اخوان المسلمین را در شمار گروهک های تروریستی می داند؛ اما با این وجود از حزب اصلاح یمن به شدت حمایت می کند.
🔹ریاست فعلی این حزب سیاسی برعهده «محمد عبدالله علی الیدومی» است. الاصلاح در حال حاضر ارتباط خوبی با دولت مستعفی یمن «عبدربه منصور هادی» دارد.
🔹در شهریور ماه 1402 رئیس حزب اصلاح، عبدالله الیدومی در یکی از بیمارستان های ریاض عمل جراحی قلب داشت که افراد زیادی از دولت مستعفی عبدربه منصور هادی به ملاقات وی رفتند.
🔹حزب اصلاح یمن، نگاه خوبی به #انصارالله (حوثی ها) ندارد و به همین جهت برای مقابله با انصار الله با دولت عربستان همراهی می کند. در عملیاتی که کشورهای عربی به رهبری عربستان سعودی به نام «عاصفه الحزم» در سال 2015 علیه انصار الله شروع کردند، حزب اصلاح با آنان همکاری داشت.
◀️مطالعات اخوان المسلمین
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMusli
مطالعات اخوان المسلمین
⚡️طلوع جدید اسلام سیاسی در مناطق غرب آسیا و شمال آفریقا
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
🔹طی پنج سال گذشته، منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا شاهد افزایش دینداری به ویژه در میان جوانان بوده است.
این سوال مطرح است که پیامدهای این موضوع در منطقه چیست؟
آیا این علاقه فزاینده به دینداری، با تغییر دیدگاه در مورد نقش دین در سیاست همراه بوده است؟
آیا این تغییر به معنای احیای جدید اسلام سیاسی در منطقه است؟
🔹نتایج نظرسنجیهای نمایندگان کشورها در هفتمین اجلاس سران عرب نشان می دهد؛ که اسلام سیاسی در راه بازگشت است.!
در اکثر کشورهای مورد بررسی، شهروندان جوان و پیر تمایل آشکاری به افزایش نقش دین در سیاست دارند. این اولین باری است که حمایت از اسلام سیاسی از زمان آغاز قیام های اعراب در سال 2011 افزایش قابل توجهی یافته است. اگرچه این روند در نظرات ممکن است با نوسان روبرو باشد اما آنها می توانند اسلام سیاسی و اهمیت آن را به عنوان یک نیروی سیاسی اصلی در مناطق مذکور بازگردانند.
🔹در حال حاضر، احزاب اسلامگرا نسبت به سالهای پس از قیامهای عربی نقش بسیار کمتری در سیاست منطقه دارند. اخوان المسلمین اکنون در مصر ممنوع است، النهضه در تونس تحت سرکوب قرار دارد و حزب عدالت و توسعه ی مراکش در انتخابات پارلمانی،شکست خورد. به استثنای لبنان و غزه، سازمانهای اسلامگرا دیگر نقش مهمی در قدرت در سراسر منطقه بازی نمیکنند.
🔹نظرسنجی های عربی نشان می دهد از سال 2018-2019، حمایت از ایدئولوژی اسلام سیاسی افزایش یافته است. در سالهای 2021-2022، نیمی یا بیشتر از پنج کشور از ده کشور مورد بررسی، از روحانیون برای تأثیرگذاری بر تصمیمهای دولت حمایت کردند و حمایت از این بیانیه در موریتانی به 77 درصد، در سودان به 62 درصد، در لیبی به 57 درصد و در عراق به 54 درصد رسیده است. تنها در تونس (23 درصد)، لبنان (22 درصد) و مصر (20 درصد) هستند که کمتر از 4 نفر از هر 10 نفر گفته اند که روحانیون باید در تصمیم گیری های دولت نقش داشته باشند.
🔹خاطرنشان می شود که این درصدها نشان دهنده افزایش نسبت به درصدهای مشاهده شده در سال 2018-2019 در شش کشور از 9 کشور مورد بررسی است. بیشترین افزایش در لیبی (27 درصد) و پس از آن اردن (15 درصد)، مراکش (14 درصد) و سودان (10 درصد) است، در حالی که افزایش کمتر در فلسطین (7 درصد) و عراق (6 درصد) رخ داده است.
🔹در عین حال، حمایت از نقش سیاسی رهبران مذهبی در هیچ کشوری کم نشده است. در سه کشور باقیمانده یعنی؛ (لبنان، مصر و تونس ) کاهش مشارکت در رأیگیری در محدوده خطای نظرسنجی قرار میگیرد و این بدان معناست که هیچ تغییر واقعی در میزان مشارکت در این نظرسنجی صورت نگرفته است. به طور خلاصه، حمایت از نقش دین در سیاست در سراسر منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا کاهشی نداشته است.
🔹در بین موافقان اسلام سیاسی، جوانان 18 تا 29 ساله هستند که نقش بازگشت به دین در سراسر منطقه و در نظرسنجی ها ایفا می کنند.
در اکثر کشورها، نظر گروه های سِنی مسن و جوان تر در این زمینه به طور متقارن تغییر می کند. در 6 کشور از 9 کشوری که در دو نظرسنجی اخیر مورد بررسی قرار گرفته اند، جوانان به احتمال بیشتری از نقش بیشتر دین در سیاست حمایت می کنند. جوانان لیبی با 22 درصد بیشترین طیف طرفدار این دیدگاه هستند و پس از آن مراکش با 20 درصد، اردن با 19 درصد، سودان با 10 درصد، فلسطین با 8 درصد و مصر با 6 درصد قرار دارند. در تونس، عراق و لبنان به سبب نوسان و تغییر عقاید در حاشیه خطا قرار می گیرد، به این معنی که هیچ تغییر واقعی وجود ندارد.
🔹برای افراد 30 ساله و بالاتر، نتایج نسبتا مشابهی وجود داشت. افزایش واقعی حمایت از نقش روحانیون در سیاست در لیبی (+32 درصد)، مراکش (+24 درصد)، اردن (+14 درصد)، عراق (+11 درصد)، سودان (+9 درصد) و فلسطین (7 درصد). در لبنان این افزایش در محدوده خطا (+3 درصد) بود و در تونس تفاوتی وجود نداشت، در حالی که در مصر کاهش جزئی در حاشیه خطا (3- درصد) مشاهده شد.
🔻نتیجه:
به طور کلی، از این نتایج به نظر می رسد که حمایت از اسلام سیاسی در حال افزایش است، اما این لزوماً به این معنی نیست که اسلام سیاسی به عنوان یک ایدئولوژی رشد کرده و به یک جنبش مردمی تبدیل خواهد شد، همانطور که قبل از قیام های عربی وجود داشت. با افزایش مشاهده شده در سطوح دینداری طی سالیان گذشته، در پنج سال اخیر ممکن است این روند در آینده معکوس شود، اما در سال های اخیر به طور کلی ایده نقش دین در سیاست در اذهان و قلب مردم در سراسر منطقه پذیرفته شده و رو به افزایش است.
◀️مطالعات اخوانالمسلمین
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
مطالعات اخوان المسلمین
🌍 اخوان المسلمین در سنگال
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
🔹سنگال کشوری سنی، اشعری و صوفی است و ورود اسلام به آن از دروازه تصوف صورت گرفته است.
🔹تصوف سنگالی؛ شامل طریقت های سه گانه ی: تیجانیه، قادریه و مریدیه است، اما در دهه های اخیر شاهد رقابت و رشد چهار گفتمان: اخوانی، سلفی، جماعت تبلیغی و تشیع بوده و دو جنبش اخوانی و سلفی حضور گسترده تری نسبت به دو جریان دیگر دارد.
🔹جنبش عباد الرحمن، نسخه سنگالی اخوان المسلمین را نمایندگی می کند. این جریان در سال 1978 توسط گروهی از جوانان سنگالی که تحت تأثیر ایدئولوژی اخوان المسلمین بودند، در خیابان ها و مساجد سنگال به معرفی و تبلیغ جنبش اخوانی پرداختند.
🔹دانشجویان سنگالی با سفر به برخی کشورهای عربی مانند: مراکش، الجزایر، مصر، سودان و عربستان سعودی توانستند با جنبش های اسلامی آشنا شوند؛ مثلاً در الجزایر تحت تأثیر جنبش "ابن بادیس" قرار گرفتند و از این طریق با جنبش «اخوان المسلمین» در مصر آشنا شدند.
🔹حضور دانشجویان سنگالی در برخی کشورهای عربی مانند مراکش، الجزایر، مصر، سودان و عربستان سعودی، سه جریان فکری را در این کشور به وجود آورد؛
جریان اول: جنبش اسلامی با رویکرد اخوان المسلمین تحت عنوان " عباد الرحمن"
جریان دوم: یک جنبش سلفی است که تحت عنوان "حرکة الفلاح" توسط فارغ التحصیلان عربستان فعالیت می کند.
جریان سوم: سومین جنبش " الدعوة و التبلیغ" است، اما حضور آن در مقایسه با حضور اخوانی و سلفی کمرنگ است.
🔹هدف جنبش اخوانی " جماعة عباد الرحمن"، ایجاد یک جامعه اسلامی واقعی در سنگال است و به دنبال احیای ارزشهای اسلامی در جامعه و پیوند مجدد آن با تاریخ و فرهنگ اسلامی است.
این گروه همچنین خود را یک جنبش اسلامی جامع میداند که بر حمایت، آموزش، و اصلاح زندگی و امور عمومی در کشور از طریق روش شناسی معتدل و اصلاح فرد، خانواده، جامعه و دولت و مشارکت با دیگران در اصلاح جامعه سنگال است.
🔹اخوان سنگال عملکرد خود را به طور قابل توجهی توسعه داد، زیرا از مبارزه با آنچه بدعت و نفوذ در جامعه اسلامی می نامیدند،شروع کردند و به اقدامات سیاسی روی آوردند و حتی شعارهایی برای تأسیس جامعه اسلامی سر دادند.
از این رو تمرکز این گروه از بدو تأسیس بر آموزش بوده است و ده ها مدرسه برای آموزش علوم عربی و اسلامی در مناطق مختلف کشور ایجاد کرده است و همچنین فعالیت های تبلیغی و آموزشی خود را بر مؤسسات آموزشی عمومی متمرکز کرده است.
آنها موفق به ایجاد تشکل های دانشجویی موثری شدند که برخی از آن ها وابسته به این گروه هستند، مانند «حرکت دانشجویان گروه عباد الرحمن» و «انجمن دانشجویان مسلمان سنگال» که هدف آن جذب دانشآموزان دبیرستانی است تا آنان را از نظر ایدئولوژیک برای پذیرش ایدئولوژی اخوانی آماده کنند تا بعداً با ورود به دانشگاهها نقشآفرینی کنند.
🔹اختلاف نظر بر سر چشم انداز و راهبردهای این گروه، دلیل اصلی شکافی بود که این گروه در اوایل دهه 2000 تجربه کرد، زمانی که چهره های برجسته آن،گروه را ترک کردند و حزب " حرکة الاصلاح" را تأسیس کردند، که دو کرسی از 150 کرسی پارلمان را در انتخابات سال 2013 به دست آورد.
🔹در خصوص فعالیت سیاسی اخوان المسلمین در سنگال می توان گفت جنبش " عباد الرحمن" سه مرحله را طی کرده است:
مرحله اول از زمان تأسیس این گروه در سال 1978 تا دهه 1990 بود که شعار آن انزوای کامل از دخالت در کارهای سیاسی بود.
مرحله دوم؛ این مرحله از سال 1993 شروع شد، زمانی که گروه از طرفداران برخی احزاب که آنها را نزدیک به خود می دید و خدمات و برنامه های قابل قبولی داشتند، شروع شد و این مرحله را «دوره حمایت و اتحاد» نامیدند.
مرحله سوم: در نهایت این گروه با اعضای خود وارد احزاب سیاسی شدند. از آنجا که تشکیل احزاب سیاسی بر اساس قانون اساسی ممنوع بود، این گروه با دو گزینه مواجه شد: یا به احزاب دیگری که نزدیک به کنش اسلامی هستند،بپیوندد و آنها را به جناح سیاسی تبدیل کند و یا با مشورت و تلاش برای ایجاد یک حزب سیاسی مشابه، کمک کند.
🔹از جمله حوزه های مذهبی و اجتماعی که این گروه بر آن متمرکز است؛ ساخت مساجد، حفر چاه و ساخت کلینیک برای درمان بیماران است، زیرا امروزه دارای سه بیمارستان بزرگ است.
در زمینه رسانه، این گروه علاوه بر وب سایت گروه، دارای مجله «المسلم» است که ماهانه به زبان فرانسوی منتشر می شود.
منبع: http://www.jironline.org
◀️مطالعات اخوانالمسلمین
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
مطالعات اخوان المسلمین
⚡️ پایان نشست "سید قطب و تأثیر وی در اندیشه اسلامی"
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
🔹روز چهارشنبه ۳۰ آگوست برابر با چهارشنبه ۸ شهریور ۱۴۰۲، تعدادی از نهادهای فکری، سیاسی و رسانه ای وابسته به اخوان، نشستی با عنوان «سید قطب و تأثیر او در اندیشه اسلامی» در شهر چهارشنبه ترکیه، برگزار کردند.
🔸برجسته ترین نهادهایی که در این سمپوزیوم شرکت داشتند، عبارتند از: مرکز الدعوة والأخوة، مجمع جهانی الفكر والثقافة، مجمع الإنسان والحضارة، مرکز السيرة، موقوفه مدنيات، امور عمرانی الازهر و مجمع مطالعاتی النهضه.
🔸همچنین تعدادی از شخصیت های اسلامی و اخوانی حضور داشتند که مهمترین آنها عبارتند از:
دکتر یاسین أقطای؛ معاون سابق امور خارجی حزب عدالت و توسعه ترکیه،دکتر طلعت فهمی؛ سخنگوی رسانه ای اخوان المسلمین، پروفسور محمد آشین؛ معاون رئیس حزب الدعوه الحرة، پروفسور سعد یاسین؛ معاون اتحادیه مدارس اسلامی ترکیه و دکتر اسماعیل علی؛ استاد دانشگاه الازهر، دکتر توفیق زبادی؛ استاد تفسیر و علوم قرآن، پروفسور همام علی یوسف و مهندس مدحت الحداد؛ اعضای مجلس شورای عمومی از اخوان المسلمین، دکتر معروف تشلیک؛ رئیس موقوفه الدعوه و الاخوة در ترکیه، دکتر محمد بشیر؛ رئیس سابق موقوفه مدنیات، و دکتر محمد ایمن الجمال؛ استاد فقه و اصول فقه در دانشگاه سلطان محمد الفاتح در استانبول و از بین چهره های رسانه ای می توان به استادان؛ صلاح الدین اشکرجل، پروفسور حسن صباز، استاد شعبان عبدالرحمن؛ سردبیر سابق مجله المجتمع الکویتیة و دیگر روشنفکران و شخصیت های اسلامی می توان اشاره کرد.
🔸این نشست، شامل سه جلسه و کمیسیون با عناوین زیر بود:
کمیسیون اول:«سید قطب در وجدان کسانی که برای اسلام کار می کنند» توسط دکتر معروف تشلیک؛ رئیس مرکز الدعوة و الاخوة اداره می شد و طی آن او با مهمانان جلسه در مورد موضوعات: تاثیر سید قطب بر نهضت اسلامی در ترکیه و استواری اصولی در زندگی سید قطب و باور و افتخار به اندیشه اسلامی در نگاه سید قطب بحث و گفتگو شد.
کمیسیون دوم : "ویژگی های عقیدتی و روشی سید قطب " که با مدیریت دکتر محمد بشیر، رئیس سابق اوقاف مدنیات برگزار شد و طی آن به بررسی ديدگاه سيد قطب درباره عدالت اجتماعی در اسلام و اعتدال در انديشه سيد قطب پرداخت.
کمیسیون سوم : سید قطب: انسان و احساسات بود که با مدیریت دکتر مونا صبحی، استاد تعلیم و تربیت برگزار شد. در جلسه سوم بسیاری از موضوعات خانوادگی و تربیتی در زندگی سید قطب از جمله: نقش سید قطب در هدایت خانواده و زن مسلمان بود.
و در نهایت پایان جلسه با سخنرانی دکتر طلعت فهمی با موضوع سید قطب: خاستگاه و شکل گیری حرکت سید قطب، خاتمه یافت.
◀️مطالعات اخوان المسلمین
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
مطالعات اخوان المسلمین
⚡️سازمان جوانان مسلمان سوئد، بازوی اجرایی اخوان (شاخه اروپا)
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
🔹این سازمان از جمله بازوان اجرایی اخوان و برجسته ترین سازمان در بین جوانان مسلمان در این کشور است که در سال 1991 در استکهلم تأسیس شد.
🔻هدف این سازمان، تقویت هویت اسلامی جوانان مسلمان سوئد و تقابل با گفتمانهای منفی مرتبط با مسلمانان و مهاجران است.
🔻این مرکز همچنین در جهت جذب و سازماندهی جوانان جامعه مسلمان بهویژه جوانان حومههای حاشیهنشین متمرکز است و به آنان از نظر اجتماعی و اقتصادی کمک می کند.
🔻نقش دیگر این سازمان، غلبه بر مشکلات اجتماعی جوانان مانند بیکاری، تحصیل و مقابله موثر با چالش های ناشی از بیکاری در اشکال مختلف، از جمله نژادپرستی در جامعه سوئد است.
🔻مقر این سازمان در مسجد استکهلم قرار دارد و ائتلافی متشکل از بیش از 40 سازمان محلی جوانان، با آن همراهی می کند.
🔻اگرچه در برنامه های فکری این سازمان، ایدئولوژی اخوانی غالب است، اما جوانانی با تفاسیر سلفی در این مرکز دیده می شود.
🔻نوشتههای طارق رمضان، متفکر برجسته اخوانالمسلمین، بهویژه کتاب او «چگونه یک مسلمان اروپایی باشیم» و نوشتههای فقهی رهبر فقید اخوانالمسلمین، یوسف القرضاوی، مرجع اصلی و فکری این سازمان بشمار می رود.
🔻این سازمان برای تأمین منابع مالی خود عمدتاً به حمایت های دولتی و کمک های مردمی متکی است ؛به عنوان مثال، در سال های گذشته، این سازمان بیش از 3 میلیون دلار کمک های مالی را برای فعالیت های اسلام هراسی و نژادپرستی، علیه مسلمانان دریافت نموده اما از سال 2016 پس از هشدارهای مکرر، دولت سوئد حمایت خود را به دلیل تمایلات اسلام گرایانه این سازمان، که با ایده های دموکراتیک سوئد سازگار نبود، متوقف کرد.
🔻گفتنی است ریاست این مجموعه را "رشید موسی" بر عهده دارد.
◀️مطالعات اخوان المسلمین
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
مطالعات اخوان المسلمین
⚡️رشید موسی؛ رئیس سازمان جوانان مسلمان سوئد
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
🔹رشید موسی از فعالان برجسته اخوان المسلمین و رئیس سازمان جوانان مسلمان در سوئد است.
🔻او در سال 1987 در سومالی به دنیا آمد.
خانواده رشید در سن چهار سالگی از موگادیشو به سوئد مهاجرت کردند. وی در دوران تحصیل در دانشگاه، به چندین انجمن اسلامی در سوئد پیوست و پس از اخذ مدرک لیسانس در فناوری اطلاعات و ارتباطات از موسسه سلطنتی فناوری و دیپلم روزنامه نگاری علمی از دانشگاه اومئو، به عنوان معلم در مدارس راهنمایی و دبیرستان مشغول به کار شد.
🔻رشید موسی در سال 2012 سخنگوی رسمی کمیته حقوق بشر اسلامی در سوئد شد که تعدادی از مقامات آن متهم به افراط گرایی شدند.
🔻همچنین رشید موسی در سال 2014، رئیس سازمان جوانان مسلمان مرتبط با اخوان المسلمین شد. او همچنین به عضویت هیئت مدیره انجمن اسلامی اروپا برای جوانان و دانشجویان که بازوی جوانان سازمان بین المللی اخوان بشمار می رود، انتخاب شد.
🔻وی همچنین در سال 2018 با شبکه قطری الجزیره برای تولید فیلم های مستند درباره جامعه مسلمانان سوئد و ترویج ساختارهای اخوان در آنجا همکاری می کرد و امروزه یکی از چهره های جوان اسلامی است که به شدت در صحنه رسانه سوئد نقش ایفا می کند.
🔻رشید موسی در مورد مسائل و رویدادهای مختلف مربوط به اسلام، افراط گرایی در سوئد و سایر کشورهای اروپایی از دیدگاه اخوان المسلمین، اظهار نظر می کند.
◀️مطالعات اخوان المسلمین
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
مطالعات اخوان المسلمین
💠سازمان اخوان المسلمین در ترکیه: اردوغان تضمین داد که اخراجمان نمیکند
💠سازمان اخوان المسلمین در ترکیه: اردوغان تضمین داد که اخراجمان نمیکند
🔹اعضای سازمان اخوان المسلمین مستقر در ترکیه با اشاره به وضعیت نامطلوب خود در این کشور بعد از انتخابات اعلام کردند که اردوغان به آنها قول داده که اعضایشان در ترکیه اذیت نشوند و از کشور اخراجشان نکنند.
🔹اتحادیه بین المللی علمای مسلمان اعلام کرده که در دیدار با اردوغان این تضمین امنیتی را گرفته است. آنها اعلام کردند که بعد از این دیدار یک نفس راحت کشیده اند.
🔹این اتحادیه اعلام کرده که بعد از انتخابات ریاست جمهوری، اعضای اخوان در شهرهای مختلف ترکیه تحت کنترل های امنیتی قرار گرفته بودند و از این بابت نگرانی زیادی داشتند.
🔹طی ماههای اخیر اعضای اخوان المسلمین در ترکیه تحت فشار قرار گرفته و از این کشور اخراج می شدند که رهبران آنها برای جلوگیری از این اقدامات بدنبال تماس با مقامات ارشد دولت ترکیه بودند اما نتوانستند با آنها دیدار و وضعیت خود را به آنها گزارش کنند.
🔹دبیرکل اتحادیه جهانی علمای مسلمان در این خصوص و با اشاره به دیدارشان با اردوغان، گفت: اردوغان خط تلفنی را برای این هیئت اختصاص داد تا در صورت هرگونه تخلف علیه اعضای سازمان اخوان المسلمین با ریاست جمهوری ارتباط برقرار کنند و از وزیر کشور خواست اقدامات لازم را انجام دهد.
🔹در پی تغییر سیاست ترکیه برای عادی سازی روابط با کشورهای مختلف از جمله مصر، اخوان المسلمین از تحت فشار قرار گرفتن اعضای خود در ترکیه و اخراج برخی از آنها از این کشور انتقاد کرده بود. این روند باعث نگرانی رهبران اخوان در ترکیه شده بود و آنها اظهار داشتند که فعالیتهایشان در ترکیه محدود شده است.
◀️مطالعات اخوان المسلمین
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
مطالعات اخوان المسلمین
🏢 شورای ملی مسلمانان کانادا
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin
🔹شورای ملی مسلمانان کانادا، سازمانی وابسته به اخوان المسلمین است که در دفاع از آزادی های مدنی و حقوق بشر و مبارزه با اسلام هراسی، فعالیت می کند.
🔻این شورا در جولای 2000 تاسیس شد که در جولای 2013 نام خود را از روابط اسلامی_ آمریکایی به شورای ملی مسلمانان کانادا تغییر داد.
🔻مقر این سازمان در شهر آتاوا پایتخت کانادا واقع شده و یکی از مهم ترین سازمان های وفادار به اخوان المسلمین در کانادا محسوب می شود که از طریق جمال بداوی مصری، با سازمان اخوان المسلمین در ارتباط است.
🔻جمال بداوی از بنیانگذاران آن و یکی از اعضای برجسته سازمان بین المللی اخوان است که مهم ترین مراکز اخوان در کانادا و ایالات متحده آمریکا را مدیریت می کند.
🔻هدف این شورا دفاع از منافع عمومی مسلمانان کانادا و حفاظت از حقوق قانونی آنها در برابر تبعیض، جنایات، نفرت پراکنی و اقدامات نژادپرستانه و اسلام هراسانه است.
🔻از جمله وظایفی که این شورا برعهده دارد: رصد رسانه های کانادایی به طور مداوم است تا به افسانه های رایج در مورد مسلمانان و تصویر منفی که درباره آنها منتشر می شود پاسخ دهند و اطلاعات دقیقی در مورد اسلام، ارزش ها و تمدن آن ارائه دهند.
🔻این شورا با مشارکت جامعه مدنی و سازمان های علاقه مند به گفتگوی بین ادیان برای ارتقای احترام متقابل و روابط خوب بین جامعه مسلمان و جوامع مذهبی در کانادا کار می کند و همچنین در بسیاری از ائتلاف ها و کمپین های مرتبط با این موضوع شرکت می کند.
🔻شورای ملی مسلمانان کانادا به طور مکرر سمینارهای آموزشی تعاملی را برای مسلمانان کانادایی در تمام سنین در مورد حقوق و آزادی های اساسی بر اساس قانون اساسی و قوانین شهروندی_ کانادایی از هر خاستگاه، نژاد و مذهبی با تمرکز بر کودکان، دانشجویان و معلمان، برگزار می کند.
🔻علاوه بر این، شورای نامبرده کارگاه های آموزشی برای جوانان مسلمان در کانادا در زمینه روابط عمومی، تاکتیک های برخورد با رسانه ها و اصول لازم برای درک جوامع متنوع مذهبی و فرهنگی تلاش می کند.
🔻همچنین به توسعه مهارت های لازم برای آماده سازی آنها برای مشارکت در فرآیند سیاسی در سطوح شهری، استانی و فدرال وکمک به ایجاد تغییرات مثبت در جامعه کانادا کمک می کند.
🔻لازم به ذکر است این شورا توجه ویژه ای به زنان مسلمان در کانادا دارد و از طریق برنامه های رسانه ای و آموزشی متنوع و فشرده به آنها کمک می کند تا با مشکلات و چالش هایی که مانع ادغام مثبت آنها در جامعه می شوند، روبرو شوند. همین امر در مورد تازه مسلمانها نیز صدق میکند که شورا برای آنها قابلیتهای لازم را فراهم میکند تا بتوانند خود را با عبادت اسلامی تطبیق دهند و با خیال راحت با وضعیت جدید بوجود آمده مذهبی و اجتماعی خود مواجه شوند.
🔻شورای ملی مسلمانان کانادا، تولیدات ویدئویی و کتاب های مختلفی را به طور منظم منتشر می کند تا علاوه بر انتشارات تبلیغاتی برای مناسک اسلامی مانند: رمضان و حج، آگاهی دقیقی از دین اسلام و احکام آن را در اختیار مسلمانان ساکن غرب قرار دهد.
🔻فعالیتهای شورای ملی مسلمانان کانادا از طریق کمکهای مالی دولتی و نیز کمکهای خصوصی تامین میشود.
🔻 ریاست شورا را کاشف احمد، وکیل متخصص در حقوق تجاری و شرکتی مستقر در ونکوور، به همراه خالد الگزار، وکیل مستقر در ونکوور و آتاوا، بر عهده دارند.
وب سایت شورا: www.nccm.ca
◀️مطالعات اخوان المسلمین
https://eitaa.com/Ikhwan_AlMuslimin