🌺سلام علیکم
صبحتون قرین خیر و نیکبختی
روزگارتون از رحمت «الرَّحْمَنُ الرَّحِیم» لبریز و وجودتون از نعمت «رَبُّ الْعَالَمِين» سرشار...
✍در ادامه بررسی آیات در شأن #امیرالمؤمنین و #اهل_بیت علیهم السلام در این ماه بر فضیلت #شعبان المعظم ، آیه معروف به انذار را تلاوت و بررسی خواهیم کرد :
💎 ۱۱) آیه انذار: #سوره_شعرا آیه۲۱۴
•┄❁بِـسْـمِاللّٰهِالࢪَّحمنِالࢪَّحیمْ❁┄•
💠وَأَنْذِرْ عَشِيرَتَكَ الْأَقْرَبِين.
🌿و خویشاوندان نزدیكت را انذار كن
✅امام رضا علیه السلام در مرو وارد مجلس مأمون شد و در آن مجلس گروهی از علمای عراق و خراسان نیز حاضر بودند؛ و راوی شروع به ذكر حدیث می كند تا بدینجا می رسد: عالمان گفتند: برایمان بازگو كن كه آیا خداوند در كتابش «اصطفاء» (برگزیدگی پیامبران و انبیا) را شرح داده است؟ امام رضا علیه السلام فرمودند: خداوند این موضوع را تنها در ظاهر و غیر از باطن، در دوازده جای قرآن بیان داشته است، و اولین آن این گفته خداوند است: «فأنذر عشیرتك الأقربین...» و این منزلتی بزرگ و فضیلتی عالی است كه خداوند تبارك و تعالی با این آیه ها خاندان پیامبر صلوات الله علیهم اجمعین را مورد توجه قرار دهد و آن را برای پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم خاطر نشان سازد.
📚عیون اخبار الرضا علیه السلام ج 1، ص 207، باب 23، ح 1
❇️پیامها:
1- پیوند خویشاوندی سبب مسئولیّت بیشتری میشود. «وَ أَنْذِرْ عَشِیرَتَكَ»
2- در مكتب وحی، همهی مردم در برابر قانون خدا یكسانند ونزدیكان پیامبر نیز مورد هشدار قرار میگیرند. «وَ أَنْذِرْ عَشِیرَتَكَ»
3- در تبلیغ و نهی از منكر، اوّل از خود شروع كنید؛ «فَلا تَدْعُ مَعَ اللَّهِ» سپس نزدیكان. «وَ أَنْذِرْ عَشِیرَتَكَ»
4- ارشاد و تبلیغ باید با صراحت باشد. «وَ أَنْذِرْ»
5- روابط فامیلی نباید مانع نهی از منكر باشد. «وَ أَنْذِرْ»
6- هشدار به نزدیكان، زمینهی پذیرش حقّ را در دیگران تقویت میكند. (مردم میگویند: این حرفها را به بستگان خود نیز میزند). «وَ أَنْذِرْ عَشِیرَتَكَ»
7- در میان بستگان نیز اولویّت مطرح است. «الْأَقْرَبِینَ»
8- در بین بستگان به خاطر شناخت عمیق واعتماد، زمینهی پذیرش حقّ بیشتر است. «الْأَقْرَبِینَ»
📚برگرفته از تفسير برهان علامه بحرانی و تفسیر نور حجت الاسلام قرائتی
سلام علیکم
💐صبحتون سرشار از لطف بی کران خدا و معطر به ذکر صلوات بر محمد و آل محمد(ص)
✍در ادامه بررسی آیات در شأن #امیرالمؤمنین و #اهل_بیت علیهم السلام در این ماه بر فضیلت #شعبان المعظم ، آیه معروف به نجوا را تلاوت و بررسی خواهیم کرد :
💎 ۱۲) آیه نجوا: #سوره_مجادله آیه۱۲
•┄❁بِـسْـمِاللّٰهِالࢪَّحمنِالࢪَّحیمْ❁┄•
💠يَآ أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوٓا إِذَا نَاجَيْتُمُ الرَّسُولَ فَقَدِّمُوا بَيْنَ يَدَيْ نَجْوَاكُمْ صَدَقَةً ذَٰلِكَ خَيْرٌ لَكُمْ وَأَطْهَرُ فَإِنْ لَمْ تَجِدُوا فَإِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَحِيمٌ.
🌿ای كسانی كه ایمان آوردهاید! هنگامی كه میخواهید با رسول خدا نجوا كنید (و سخنان درگوشی بگویید)، قبل از آن صدقهای (در راه خدا) بدهید؛ این برای شما بهتر و پاكیزهتر است و اگر توانایی نداشته باشید، خداوند غفور و رحیم است!
✅نكتهها:
گروهی از مردم به خصوص ثروتمندان مرتبا مزاحم پیامبر میشدند و خصوصی با پیامبر سخن میگفتند و كاری كه مایه اندوه دیگران و یا كسب امتیاز و تقرب بیدلیل برای آنان بود. آیه نازل شد تا آزمونی برای علاقه واقعی آنان باشد. البته این حكم جنبه موقتی و آزمایشی داشت و پس از مدتی حكم برداشته شد.
حضرت علی علیه السلام میفرماید: آیهای كه نه قبل از من و نه بعد از من كسی به آن عمل نكرد، آیه صدقه است. دیناری داشتم، آن را به ده درهم تبدیل كردم، هر باركه میخواستم با پیامبر اكرم صلی الله علیه و آله نجوا و گفتگو كنم، درهمی صدقه میدادم.
❇️پیامها:
- صدقه را باید پیش از انجام كار پرداخت كرد. فَقَدِّمُوا ... صَدَقَةً
- معلّم میتواند برای آموزش، هزینهای را مشخص كند. چه خود دریافت كند و چه به دیگران حواله دهد. «فَقَدِّمُوا بَیْنَ یَدَیْ نَجْواكُمْ صَدَقَةً»
- از هر راهی باید برای فقرزدایی استفاده كرد. شرط ملاقات خصوصی با پیامبر، پرداخت صدقه به فقرا بود. «فَقَدِّمُوا بَیْنَ یَدَیْ نَجْواكُمْ صَدَقَةً»
- وابستگی به دنیا، پلیدی و دل كندن از آن پاكی است. «ذلِكَ خَیْرٌ لَكُمْ وَ أَطْهَرُ»
- صدقه، نوعی تطهیر است. «أَطْهَرُ» چنانكه در جای دیگر میخوانیم: «خُذْ مِنْ أَمْوالِهِمْ صَدَقَةً تُطَهِّرُهُمْ»
- قانون گذار باید مراعات همه مردم را در وضع قانون بكند. فَإِنْ لَمْ تَجِدُوا ...
- هیچ گاه اسلام كسی را به خاطر فقر طرد نكرده و محروم نساخته است. «فَإِنْ لَمْ تَجِدُوا فَإِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَحِیمٌ»
📚برگرفته از تفسير نور حجت الاسلام قرائتی
سلام علیکم
🌸صبح سه شنبه مهدوی شما سرشار از عطر خداوندی و مملو از عشق و آرامش؛ دفتر اعمالتون پر از کارهای نیک
✍در ادامه بررسی آیات در شأن #امیرالمؤمنین و #اهل_بیت علیهم السلام در این ماه بر فضیلت #شعبان المعظم ، آیه معروف به انفاق را تلاوت و بررسی خواهیم کرد :
💎 ۱۳) آیه انفاق: #سوره_بقره آیه۲۷۴
•┄❁بِـسْـمِاللّٰهِالࢪَّحمنِالࢪَّحیمْ❁┄•
💠الَّذِينَ يُنْفِقُونَ أَمْوَالَهُمْ بِاللَّيْلِ وَالنَّهَارِ سِرًّا وَعَلَانِيَةً فَلَهُمْ أَجْرُهُمْ عِنْدَ رَبِّهِمْ وَلَا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ
🌿آنها كه اموال خود را، شب و روز، پنهان و آشكار، انفاق میكنند، مزدشان نزد پروردگارشان است؛ نه ترسی بر آنهاست، و نه غمگین میشوند.
✅نكتهها:
در تفاسیر صافی، مجمعالبیان، قرطبی و كبیر فخررازی آمده كه این آیه در شأن حضرت علی علیه السلام نازل شده است. هنگامی كه آن حضرت فقط چهار درهم ذخیره داشت، یك درهم را در روز، یك درهم را در شب، سومین آنرا مخفیانه، و چهارمین درهم را آشكارا در راه خدا انفاق نمود.
البته وعدهی این آیه، شامل همه كسانی میشود كه اینگونه عمل كنند. چنین افرادی نه از فقر و تنگدستی بیم دارند، چون به وعدههای خداوند ایمان داشته و به او توكّل میكنند، و نه بخاطر انفاق، اندوهگین میشوند، چون به رضایت الهی و آثار اخروی انفاق توجّه دارند.
شاید دلیل آنكه «لیل» بر «نهار» ویا «سر» بر «علانیة» مقدّم شده است، آن باشد كه انفاقهای پنهانی در دل شب ارزش بیشتری دارد.
انفاق، علاوه بر انفاق مال و ثروت، شامل انفاقِ علم، آبرو و مقام نیز میشود. كلمهی انفاق، در لغت به معنای پر كردن گودال و در اصطلاح، به معنای پر كردن و بر طرف نمودن كمبودهای مالی است.
👌یادآوری این نكته لازم است كه توجّه اسلام به مسئله انفاق، به معنای گداپروری و رواج تكدّیگری نیست. زیرا در بسیاری از روایات، از كسانی كه بدون داشتن نیاز، از دیگران درخواست كمك میكنند، مذمّت شده واز سوی دیگر بهترین نوع انفاق، در اختیار قراردادن ابزار كار به جای پول دادن، معرفی شده است.
❇️پیامها:
1- داشتن روحیّهی #انفاق و سخاوت مهم است، نه یكی دو بار انفاق آنهم از روی ترحّم. «یُنْفِقُونَ» فعل مضارع بر استمرار دلالت دارد.
2- تعیین نشدن اجر الهی، نشانهی گستردگی آن است. «أَجْرُهُمْ»
3- وعدههای الهی، بهترین مشوّق انسان در كارهای نیك است. «فَلَهُمْ أَجْرُهُمْ»
4- #آرامش و #امنیّت، از بركات انفاق است. «لا خَوْفٌ عَلَیْهِمْ وَ لا هُمْ یَحْزَنُونَ»
سلام علیکم
🌸سالروز میلاد موفور السرور آخرین ستاره پرفروغ آسمان ولایت و امامت، قطب عالم امکان، منجی عالم بشریت، مجری عدالت، تصنیف سرخ ترانه های انتظار، حجت بالغه ی خداوند متعال، حضرت ولی عصر ارواحنا لتراب مقدمه فداه بر شما مبارک باد.🌸🌸
✍در ادامه بررسی آیات در شأن #امیرالمؤمنین و #اهل_بیت علیهم السلام و #مهدویت در این ماه بر فضیلت #شعبان المعظم ، آیه معروف به محبت را تلاوت و بررسی خواهیم کرد :
💎 ۱۴) آیه محبّت: #سوره_مائده آیه۵۴
•┄❁بِـسْـمِاللّٰهِالࢪَّحمنِالࢪَّحیمْ❁┄•
💠يَآ أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا مَنْ يَرْتَدَّ مِنْكُمْ عَنْ دِينِهِ فَسَوْفَ يَأْتِي اللَّهُ بِقَوْمٍ يُحِبُّهُمْ وَيُحِبُّونَهُٓ أَذِلَّةٍ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ أَعِزَّةٍ عَلَى الْكَافِرِينَ يُجَاهِدُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَلَا يَخَافُونَ لَوْمَةَ لَآئِمٍ ذَٰلِكَ فَضْلُ اللَّهِ يُؤْتِيهِ مَنْ يَشَآءُ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ.
🌿ای كسانی كه ایمان آوردهاید! هر كس از شما، از آیین خود بازگردد، (به خدا زیانی نمیرساند؛ خداوند جمعیّتی را میآورد كه آنها را دوست دارد و آنان (نیز) او را دوست دارند، در برابر مؤمنان متواضع، و در برابر كافران سرسخت و نیرومندند؛ آنها در راه خدا جهاد میكنند، و از سرزنش هیچ ملامتگری هراسی ندارند. این، فضل خداست كه به هر كس بخواهد (و شایسته ببیند) میدهد؛ و (فضل) خدا وسیع، و خداوند داناست.
✅نكتهها:
در روایت است: «چون این آیه نازل شد، پیامبر اكرم صلی الله علیه و آله دست به شانهی سلمان فارسی زد و فرمود: هموطنان تو مصداق این آیهاند».
در آیات قبل، خطر سلطه كفّار و منافقان مطرح بود، اینجا سخن از ارتداد است. شاید اشاره به این باشد كه نفاق و دوستی و رابطه با كفّار و پذیرش سلطه آنان، به ارتداد میانجامد.
امام باقر علیه السلام دربارهی «یُحِبُّهُمْ وَ یُحِبُّونَهُ» فرمود: «مراد علیّ علیه السلام و #شیعیان اویند».
در روایات شیعه و سنّی آمده است كه پیامبر اسلام در جنگ خیبر، پس از ناكامی فرماندهان در فتح قلعههای دشمن فرمود: «به خدا سوگند فردا پرچم را به دست كسی میدهم كه خدا و رسولش او را دوست دارند، او هم، خدا و رسول را دوست دارد و پیروزی را به ارمغان میآورد. آنگاه پرچم را به دست #علی علیه السلام داد».
علی بن ابراهیم روایـت كرده كه: این آیه خـطاب به آن عـده از اصـحاب پیامـبر خدا است كه حق آل محمد كه درود خدا بر آنها باد را غصب كردند و از دین خدا برگشتند «فَسَوْفَ یَأْتِی اللّهُ بِقَوْمٍ یُحِبُّهُمْ وَیُحِبُّونَهُ»، و روایت كرده است: این آیه در مورد #امام_زمان و یاران او نازل شده است، در راه خدا جهاد میكنند و از سرزنش سرزنشگر نمیترسند.
❇️پیامها:
- #مؤمن باید به فكر عاقبت خود باشد، چه بسا مؤمنانی كه مرتدّ شوند. «یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا مَنْ یَرْتَدَّ»
- در راه ایمان و شكستن سنّتها و عادات جاهلی نباید از سرزنشها و هوچیگریها و تبلیغات سوء دشمن ترسی داشت و تسلیم جوّ و محیط شد. «لا یَخافُونَ لَوْمَةَ لائِمٍ»
- رفتار مسلمان، نرمش با برادران دینی و سرسختی در برابر دشمن است و هیچ یك از خشونت و نرمش، مطلق نیست. «أَذِلَّةٍ عَلَی الْمُؤْمِنِینَ أَعِزَّةٍ عَلَی الْكافِرِینَ»
- فضل خدا تنها مال و مقام نیست، محبّت خدا و جهاد در راه او و قاطعیّت در دین هم از مظاهر لطف و فضل الهی است. «ذلِكَ فَضْلُ اللَّهِ»
- دوستی متقابل میان خدا و بنده، از كمالات بشر است. «یُحِبُّهُمْ وَ یُحِبُّونَهُ»
- كسی كه ایمان واقعی دارد، هرگز در برابر كافران احساس حقارت نمیكند. «أَعِزَّةٍ عَلَی الْكافِرِینَ»
- اسلام رو به گسترش است، تنها به ریزشها نگاه نكنیم به رویشها نیز نگاه كنیم. مَنْ یَرْتَدَّ ... یَأْتِی اللَّهُ
- در آینده پرچم اسلام را كسانی بدست خواهند گرفت كه عاشق خدا و مجاهد و با صلابت باشند. یَأْتِی اللَّهُ بِقَوْمٍ یُحِبُّهُمْ وَ یُحِبُّونَهُ ... أَعِزَّةٍ عَلَی الْكافِرِینَ یُجاهِدُونَ فِی سَبِیلِ اللَّهِ
- جنگ روانی، در مؤمنان واقعی اثری ندارد. «لا یَخافُونَ لَوْمَةَ لائِمٍ»
- فضل خداوند، محدود نیست؛ لیكن به هركس به قدر حكمتش عطا میكند. «وَ اللَّهُ واسِعٌ عَلِیمٌ»
📚برگرفته از تفسير نور حجت الاسلام قرائتی و تفسیر برهان علامه بحرانی
🌺صبح ها رابه سلامی به توپیوندزنم
ای سرآغازترین روز خدا صبح بخیر
به امیدی که جوابی زشمامی آید
گفتم ازدورسلامی به شماصبح بخیر🌸
سلام ؛ صبح پنج شنبه شما بخیر و پربرکت؛ شادی ارواح طیبه شهدا و درگذشتگان صلوات
✍در ادامه بررسی آیات در شأن #امیرالمؤمنین و #اهل_بیت علیهم السلام در این ماه بر فضیلت #شعبان المعظم ، آیه معروف به حبل الله را تلاوت و بررسی خواهیم کرد :
💎 ۱۵) آیه حبل الله: #سوره_آل_عمران آیه۱۰۳
•┄❁بِـسْـمِاللّٰهِالࢪَّحمنِالࢪَّحیمْ❁┄•
💠وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِيعًا وَلَا تَفَرَّقُوا وَاذْكُرُوا نِعْمَتَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ كُنْتُمْ أَعْدَآءً فَأَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَأَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهِٓ إِخْوَانًا وَكُنْتُمْ عَلَىٰ شَفَا حُفْرَةٍ مِنَ النَّارِ فَأَنْقَذَكُمْ مِنْهَا كَذَٰلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُمْ آيَاتِهِ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ.
🌿و همگی به ریسمان خدا [= قرآن و اسلام، و هرگونه وسیله وحدت]، چنگ زنید، و پراكنده نشوید! و نعمت (بزرگِ) خدا را بر خود، به یاد آرید كه چگونه دشمن یكدیگر بودید، و او میان دلهای شما، الفت ایجاد كرد، و به بركتِ نعمتِ او، برادر شدید! و شما بر لبِ حفرهای از آتش بودید، خدا شما را از آن نجات داد؛ این چنین، خداوند آیات خود را برای شما آشكار میسازد؛ شاید پذیرای هدایت شوید.
✅نكتهها:
حضرت علیّ علیه السلام میفرماید: قرآن، حبل اللّه است. #نهجالبلاغه، خطبه 176. و از امام صادق علیه السلام نقل شده است كه فرمود: «نحن حبل اللّه» ما اهلبیت، حبل اللّه هستیم. و در روایت دیگری آمده است: علیّبن ابیطالب علیهما السلام حبل اللّه است.
ایجاد الفت میان دلها تنها به دست خداست. «فَأَلَّفَ بَیْنَ قُلُوبِكُمْ» قرآن خطاب به پیامبر میفرماید: «لَوْ أَنْفَقْتَ ما فِی الْأَرْضِ جَمِیعاً ما أَلَّفْتَ بَیْنَ قُلُوبِهِمْ» انفال، 63. اگر همهی سرمایههای زمین را خرج كنی نمیتوانی بدون خواست او بین دلها ایجاد الفت نمایی.
تفرقه، در ردیف عذابها و مجازاتهای الهی است. همچنین در اسلام دروغ گفتن برای ایجاد وحدت، جایز و راست گفتنِ تفرقهانگیز، حرام است.
❇️پیامها:
1- وحدت و دوری از تفرقه، یك وظیفهی الهی است. «وَ اعْتَصِمُوا»
2- محور وحدت باید دین خدا باشد، نه نژاد، زبان، ملّیت و .... «بِحَبْلِ اللَّهِ»
3- از بركات و خدمات اسلام غافل نشوید. «إِذْ كُنْتُمْ أَعْداءً فَأَلَّفَ بَیْنَ قُلُوبِكُمْ»
4- #وحدت، عامل اخوّت است. «فَأَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهِ إِخْواناً»
5- اتّحاد، از نعمتهای بزرگ الهی است. «فَأَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهِ»
6- #تفرقه و عدوات، پرتگاه و گودال آتش است. «شَفا حُفْرَةٍ مِنَ النَّارِ»
7- نعمتهای خداوند، آیات او هستند. «وَ اذْكُرُوا نِعْمَتَ اللَّهِ ... یُبَیِّنُ اللَّهُ لَكُمْ آیاتِهِ»
8- یادآوری نعمتهای الهی عامل عشق و زمینهساز هدایت است. «وَ اذْكُرُوا نِعْمَتَ اللَّهِ ... لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ»
📚برگرفته از تفسير نور حجت الاسلام قرائتی
🌺السَّلامُ عَلَيْكَ أَيُّهَا الْوَلِيُّ النَّاصِحُ...
🌱جمعه به جمعه چشم من منتظرنگاه تو ...
🌱کی دل خستهام شود معتکف پناه تو...
🌱زمـزمهی لبان من این طلب است از خدا...
🌱کاش شـوم من عاقبت یک نفر از سپاه تو...
💐سلام علیکم ؛صبح آدینه تون بخیر و نیکی و رحمت
✍در ادامه بررسی آیات در شأن #امیرالمؤمنین و #اهل_بیت علیهم السلام در این ماه پر فضیلت #شعبان المعظم ، آیه معروف به اهل الذّکر را تلاوت و بررسی خواهیم کرد :
💎 ۱۶) آیه اهل الذّکر: #سوره_نحل آیه۴۳
•┄❁بِـسْـمِاللّٰهِالࢪَّحمنِالࢪَّحیمْ❁┄•
💠وَمَآ أَرْسَلْنَا مِنْ قَبْلِكَ إِلَّا رِجَالًا نُوحِيٓ إِلَيْهِمْ فَاسْأَلُوٓا أَهْلَ الذِّكْرِ إِنْ كُنْتُمْ لَا تَعْلَمُون.
🌿و پیش از تو، جز مردانی كه به آنها وحی میكردیم، نفرستادیم! اگر نمیدانید، از آگاهان بپرسید.
✅نكتهها:
این آیه یك اصل كلی را كه عقل هر بشری میپذیرد، که مراجعه به اهل علم وكارشناس است را بیان می کند، یعنی هر چه را نمیدانید از آگاهان واهل خبرهی آنسؤال كنید. البتّه بهترین مصداقِ «اهل ذكر» اهلبیت پیامبرند. روایات زیادی از طریق شیعه و سنّی به این مضمون وارد شده كه در جلد سوم ملحقات احقاق الحق، صفحهی 482 به بعد نقل شده است.
طبری، ابن كثیر و آلوسی از مفسرین بزرگ اهل سنت نیز در تفاسیرشان، ذیل این آیه، اهلِ ذكر را اهل بیت پیامبر معرّفی كردهاند.
در جلد 23 بحار صفحه 172 به بعد، حدود شصت روایت در این باره نقل شده كه در برخی از آنها، امامان معصوم فرمودهاند:
«نحن و الله اهل الذكر المسؤلون»
بخدا قسم ما هستیم، آن اهل ذكری كه مردم باید سؤالات خود را از آنان بپرسند.
❇️پیامها:
- پیامبران الهی همه از جنس خود بشر و مرد بودهاند، نه از جنس فرشتگان. وَ ما أَرْسَلْنا ... إِلَّا رِجالًا
- مسائل دین را باید از كارشناس دین پرسید، نه هر كس اندك آشنائی با دین دارد. «فَسْئَلُوا أَهْلَ الذِّكْرِ»
- اگر پرسش از اهل ذكر لازم باشد، پس پذیرش پاسخ او نیز لازم است، وگرنه سؤال لغو است. «فَسْئَلُوا أَهْلَ الذِّكْرِ»
- آنجا سؤال كنیم كه خود نتوانیم بدانیم، نه آنكه هر چه را نمیدانیم، بدون آنكه فكر و تأملی كنیم، فوراً سؤال كنیم. آیه نمیفرماید: فَسْئَلُوا ... فَإِنْ لَمْ تَعْلَمُوا اگر نمیدانید سؤال كنید، بلكه میفرماید: فَسْئَلُوا ... إِنْ كُنْتُمْ لا تَعْلَمُونَ یعنی اگر نمیتوانید بدانید، سؤال كنید.
📚برگرفته از تفسير نور حجت الاسلام قرائتی
🌸سلام علیکم
صبح اولین روز از آخرین هفته سال شما بخیر؛ براتون هفته ای عالی، پر از لطف و رحمت الهی، پراز خیر و برکت و سلامتی و به دور از غصه و غم آرزومندم
✍در ادامه بررسی آیات در شأن #امیرالمؤمنین و #اهل_بیت علیهم السلام در این ماه پر فضیلت #شعبان المعظم ، آیه معروف به راسخان در علم را تلاوت و بررسی خواهیم کرد :
💎 ۱۷) آیه راسخون در علم: #سوره_آل_عمران آیه۷
•┄❁بِـسْـمِاللّٰهِالࢪَّحمنِالࢪَّحیمْ❁┄•
💠هُوَ الَّذِيٓ أَنْزَلَ عَلَيْكَ الْكِتَابَ مِنْهُ آيَاتٌ مُحْكَمَاتٌ هُنَّ أُمُّ الْكِتَابِ وَأُخَرُ مُتَشَابِهَاتٌ فَأَمَّا الَّذِينَ فِي قُلُوبِهِمْ زَيْغٌ فَيَتَّبِعُونَ مَا تَشَابَهَ مِنْهُ ابْتِغَآءَ الْفِتْنَةِ وَابْتِغَآءَ تَأْوِيلِهِ وَمَا يَعْلَمُ تَأْوِيلَهُٓ إِلَّا اللَّهُ وَالرَّاسِخُونَ فِي الْعِلْمِ يَقُولُونَ آمَنَّا بِهِ كُلٌّ مِنْ عِنْدِ رَبِّنَا وَمَا يَذَّكَّرُ إِلَّآ أُولُو الْأَلْبَابِ.
🌿او كسی است كه این كتاب (آسمانی) را بر تو نازل كرد، كه قسمتی از آن، آیات «محكم» [= صریح و روشن] است؛ كه اساس این كتاب میباشد؛ و قسمتی از آن، «متشابه» است. اما آنها كه در قلوبشان انحراف است، به دنبال متشابهاتند، تا فتنهانگیزی كنند (و مردم را گمراه سازند)؛ و تفسیر (نادرستی) برای آن میطلبند؛ در حالی كه تفسیر آنها را، جز خدا و راسخان در علم، نمیدانند. (آنها كه به دنبال فهم و دركِ اسرارِ همه آیات قرآن در پرتو علم و دانش الهی) میگویند: «ما به همه آن ایمان آوردیم؛ همه از طرف پروردگارِ ماست.» و جز صاحبان عقل، متذكر نمیشوند (و این حقیقت را درك نمیكنند).
✅نكتهها:
سؤال: چرا در قرآن آیات متشابه به كار رفته است؟
پاسخ: اوّلًا: وجود آیههای متشابه زمینهی فكر و تدّبر در آیات قرآن است.
ثانیاً: موجب رجوع مردم به رهبران آسمانی میشود. آری، اگر همهی درس آسان باشد، شاگرد نیازی به استاد احساس نمیكند.
ثالثاً: متشابهات وسیلهی آزمایش مردم است. گروهی كژاندیش، از لابلای آنها به سراغ اهداف شوم خود میروند و گروهی اندیشمند، به فرموده امام رضا علیه السلام با مراجعه به محكمات، معنای صحیح آیات را كشف مینمایند.
🤔سؤال: نمونهای از آیات متشابه:
مراد از «دست خدا» در آیهی «یَدُ اللَّهِ فَوْقَ أَیْدِیهِمْ» قدرت اوست، چنانكه میگوییم: فلانی در فلان شهر یا اداره دست دارد، یعنی قدرت دارد. وگرنه خداوند كه جسم نیست تا دست و پا داشته باشد.
این گونه آیات، سبب انحراف ساده اندیشانی شده كه به آیات دیگر توجّه ندارند و از مفسّران واقعی یعنی اهلبیت پیامبر علیهم السلام جدا افتادهاند و شاید به جهت همین خطرات باشد كه قرآن، خود به ما سفارش نموده است هنگام قرائت قرآن از شرّ شیطان به خداوند پناه ببرید. «فاذا قرأت القرآن فاستعذ باللّه من الشیطان الرجیم»
در روایات میخوانیم: ائمه معصومین علیهم السلام مصداق بارز راسخون در علم هستند.
❇️پیامها:
- قلبهای منحرف، منشأ فساد و فتنه است. «فِی قُلُوبِهِمْ زَیْغٌ فَیَتَّبِعُونَ ما تَشابَهَ مِنْهُ ابْتِغاءَ الْفِتْنَةِ»
- فتنه، تنها آشوب نظامی و فیزیكی نیست، تفسیر به رأی و تحریفِ فرهنگ و معانی آیات نیز فتنه است. «ابْتِغاءَ الْفِتْنَةِ»
- گاهی حقّ و حقیقت نیز دستاویز باطل میشود. «ابْتِغاءَ الْفِتْنَةِ»
- عالمان واقعی بیتكبّرند. «وَ الرَّاسِخُونَ فِی الْعِلْمِ یَقُولُونَ آمَنَّا بِهِ»
-گرایش به باطل، مانع از رسیدن به درجات بالای علم است. «الرَّاسِخُونَ فِی الْعِلْمِ» در برابر «فِی قُلُوبِهِمْ زَیْغٌ» قرار داده شده است.
- هر چه را نمیفهمیم انكار نكنیم. «كُلٌّ مِنْ عِنْدِ رَبِّنا»
📚برگرفته از تفسیر نور حجت الاسلام قرائتی
🌸سلام علیکم
صبحتون پُر از عطر خدا، روز یکشنبه تـون معطر به بوی مهربانی الهی، دلتون شاد لبتون خندان و قلبتون مملو از آرامش
✍در ادامه بررسی آیات در شأن #امیرالمؤمنین و #اهل_بیت علیهم السلام در این ماه پر فضیلت #شعبان المعظم ، آیه معروف به مرج البحرین را تلاوت و بررسی خواهیم کرد :
💎 ۱۸) آیه مرج البحرین: #سوره_الرحمن آیات۲۲_۱۹
•┄❁بِـسْـمِاللّٰهِالࢪَّحمنِالࢪَّحیمْ❁┄•
💠مَرَجَ الْبَحْرَيْنِ يَلْتَقِيَانِ (١٩)بَيْنَهُمَا بَرْزَخٌ لَا يَبْغِيَانِ (٢٠)فَبِأَيِّ آلَآءِ رَبِّكُمَا تُكَذِّبَانِ (٢١)يَخْرُجُ مِنْهُمَا اللُّؤْلُؤُ وَالْمَرْجَانُ (٢٢)
🌿دو دریای [شیرین و شور] را روان ساخت در حالی كه همواره باهم تلاقی و برخورد دارند؛ (۱۹) [ولی] میان آن دو حایلی است كه به هم تجاوز نمیكنند [درنتیجه باهم مخلوط نمیشوند!](۲۰) پس كدامیك از نعمت های پروردگارتان را انكار میكنید؟(۲۱) ز آن دو دریا لؤلؤ و مرجان بیرون میآید.
✅نکته ها:
عبارتِ «مَرَجَ الْبَحْرَیْنِ» دو بار در قرآن آمده است: یك بار در سوره فرقان آیه 53 و یك بار در این سوره. در آنجا ابتدا از جهاد بزرگ با كفار سخن میگوید. «فَلا تُطِعِ الْكافِرِینَ وَ جاهِدْهُمْ بِهِ جِهاداً كَبِیراً» و به دنبال آن میفرماید: «مَرَجَ الْبَحْرَیْنِ هذا عَذْبٌ فُراتٌ وَ هذا مِلْحٌ أُجاجٌ وَ جَعَلَ بَیْنَهُما بَرْزَخاً وَ حِجْراً مَحْجُوراً» ولی در این سوره، ابتدا سخن از میزان و حساب و عدل است، «وَضَعَ الْمِیزانَ- أَقِیمُوا الْوَزْنَ- لا تُخْسِرُوا الْمِیزانَ»، و پس از آن میفرماید: «مَرَجَ الْبَحْرَیْنِ یَلْتَقِیانِ. بَیْنَهُما بَرْزَخٌ لا یَبْغِیانِ» یعنی آب شور و شیرین به هم تجاوز نمیكنند، زیرا عدم تجاوز با عدل تناسب بیشتری دارد. به دنبال آن میفرماید: «یَخْرُجُ مِنْهُمَا اللُّؤْلُؤُ وَ الْمَرْجانُ» آری اگر عدالت بود و تجاوزگری نبود، زیباییها پیدا میشوند.
هنگامی كه امام علی علیه السلام این آیات را تلاوت فرمود: «یَخْرُجُ مِنْهُمَا اللُّؤْلُؤُ وَ الْمَرْجانُ» از آن حضرت پرسیدند: پس چرا شما از این نعمتها استفاده نمیكنید؟ آن حضرت فرمود: خداوند بر رهبران عادل واجب كرده كه زندگی خود را چنان ساده و تنگ بگیرند كه فقر بر فقرا سخت نباشد.
امام صادق علیه السلام در تفسیر آیه «مَرَجَ الْبَحْرَیْنِ یَلْتَقِیانِ» فرمودند: علی و فاطمه علیهما السلام دو دریای عمیقاند كه هیچیك بر دیگر تجاوز نمیكند و از این دو دریا، لؤلؤ و مرجانی چون حسن و حسین علیهما السلام خارج میشود.
❇️پیامها:
- آثار قدرت خدا و برتری اراده او بر همه چیز هویداست. آب دریای شور با آب دریای شیرین تلاقی و برخورد میكند، از كنار هم میگذرند و در یكدیگر داخل نمیشوند. «بَیْنَهُما بَرْزَخٌ لا یَبْغِیانِ»
- بهرهبرداری از نعمتها، نیاز به تلاش و كوشش دارد. یَخْرُجُ مِنْهُمَا اللُّؤْلُؤُ ...
📚برگرفته از تفسیر نور حجت الاسلام قرائتی
💐سلام علیکم
وقت و عاقبتتون بخیر، همه لحظههاتون سبز و سرشار از آرامش، سراسر زندگیتون مملو از نگاه مهربان خدا
✍در ادامه بررسی آیات در شأن #امیرالمؤمنین و #اهل_بیت علیهم السلام در این ماه پر فضیلت #شعبان المعظم ، آیه معروف به علم الکتاب را تلاوت و بررسی خواهیم کرد :
💎 ۱۹) آیه علم الکتاب: #سوره_رعد آیه۴۳
•┄❁بِـسْـمِاللّٰهِالࢪَّحمنِالࢪَّحیمْ❁┄•
💠وَيَقُولُ الَّذِينَ كَفَرُوا لَسْتَ مُرْسَلًا قُلْ كَفَىٰ بِاللَّهِ شَهِيدًا بَيْنِي وَبَيْنَكُمْ وَمَنْ عِنْدَهُ عِلْمُ الْكِتَابِ.
🌿كافران میگویند: تو فرستاده [خدا] نیستی. بگو: كافی است كه خدا [با آیات حكیمانه قرآنش] و كسی [چون امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب علیه السلام] كه دانش كتاب نزد اوست، میان من و شما [نسبت به پیامبریام] گواه باشند.
✅نكتهها:
در اوّلین آیه این سوره خواندیم كه آنچه بر پیامبر نازل میشود حقّ است، اگر چه اكثر مردم ایمان نمیآورند، در این آخرین آیه نیز میخوانیم كه كفّار، رسالت پیامبر را انكار میكنند، این حاكی از اوج لجاجت و عناد اهل باطل با فرستاده الهی و كلام حقّ اوست.
وقتی یكی از اطرافیان حضرت سلیمان كه مقداری از علم كتاب را دارد، میتواند در كمتر از یك چشم برهمزدن، تخت ملكهی سبأ را در پیش روی آن حضرت حاضر كند، پس اگر كسی تمام علم كتاب را داشته باشد، چه قدرتی میتواند داشته باشد؟!
مطابق روایات، مراد از كسیكه علم همهی كتاب را دارد، #حضرت_علی علیه السلام و #اهلبیت پیامبر علیهم السلام میباشند.
❇️پیامها:
1- ایمان به حمایت خداوند، بهترین پشتوانه در برابر هرگونه تكذیب و تحقیر است. «قُلْ كَفی بِاللَّهِ»
2- آگاهی بر كتاب الهی، مقام انسان را تا به آنجا بالا میبرد كه گواهی او در كنار گواهی خداوند قرار میگیرد. كَفی بِاللَّهِ ... وَ مَنْ عِنْدَهُ عِلْمُ الْكِتابِ
3- گاهی ارزش گواهی یك فرد، از انكار هزاران نفر بیشتر است. (اصل با كیفیّت است نه با كمیّت) یَقُولُ الَّذِینَ كَفَرُوا لَسْتَ مُرْسَلًا قُلْ كَفی بِاللَّهِ شَهِیداً ... مَنْ عِنْدَهُ عِلْمُ الْكِتابِ
📚برگرفته از تفسیر نور حجت الاسلام قرائتی