🔻نشست رونمایی از کتاب «ما و مسائل فضای مجازی» | 📚 غرفۀ مجمع ناشران انقلاب اسلامی در نمایشگاه کتاب
✅ ذات فضای مجازی بر روی دينداری ما تأثير دارد
🔹نشست رونمایی از کتاب «ما و مسائل فضای مجازی» در غرفۀ مجمع ناشران انقلاب اسلامی در نمایشگاه برگزار شد.
🔹دکتر #فرشاد_مهدی_پور در این نشست گفت: «نگارش این کتاب سال ۹۰ آغاز شد؛ سالی که شورای عالی #فضای_مجازی تشکیل شد. این کتاب در سال ۹۳ و ۹۴ دوباره بازنگری و بهروز شد. این شورا تمام ساختارها و عوامل انسانی را در خود ترکیب کرد تا بتواند پاسخگوی مسائل مربوط به فضای مجازی باشد. سابقۀ تفکر نسبت به مَجاز در فلسفۀ ما طولانی است که مقابل دنیای حقیقی آن را در نظر میگیریم. اما دنیای سایبر در ارتباط با زندگی ما است و آن را تحت تأثیر خود قرار میدهد.»
🔹وی در ادامه افزود: «ایدۀ این کتاب از رسالۀ دکتر #داوری_اردکانی، تحت عنوان ما و مسئلۀ تجدد الهام گرفته شده و از الگوی چهارگانۀ پارسونز در این کتاب استفاده شده است. در کشور ما مطالعات دانشگاهی زیادی دربارۀ اینترنت و نسبت آن با مسائل زندگی انجام شده است. برای سیاستگذاری دربارۀ فضای مجازی ابتدا باید مسئلهشناسی کنیم. در موضوع فضای مجازی دربارۀ موضوعات مرتبط با دین در کتاب پرداختهام.»
🔹مهدیپور همچنین عنوان کرد: «در حوزۀ مربوط به جامعه به مسائلی چون آموزش، زنان، خانواده، مسائل حقوقی و... پرداختهام. به مسائل اختصاصی همچون #کپی_رایت یا #فیلترینگ و نشر محتوا نیز پرداخته شده. در حوزۀ سیاست نیز به موضوعاتی چون دسترسی، جهانی شدن، کار و سازمانهای نو و مسائل امنیتی و همچنین به مباحثی همچون #استعمار_فرانو نیز پرداختهام. »
🔹در ادامۀ نشست، دکتر #عبدالحسین_کلانتری گفت: «در این حوزه آثار بسیار محدودی وجود دارد که عمدتاً ترجمهاند. این کتاب از جمله آثاری است که کاملاً تألیفی است. دغدغۀ اصلی ما دربارۀ فضای مجازی که در این کتاب به آن پرداخته شده است، مسئلۀ حکمرانی است. دو دهه است که مسئلۀ حکمرانی برای غرب بسیار جدی شده است که حتی در بحث الگوریتمها نیز ورود پیدا کردهاند. در این حوزه هر روز مسائل جدیدی مطرح میشود و با ورود هر برنامۀ (اپ) جدید به فضای مجازی، تعریف جدیدی از فضای مجازی ارائه میشود. به نکتۀ مهمی در کتاب اشاره شده و آن این است که «معنا» در ادبیات غرب به اطلاعات تقلیل داده شده و معرفت و حکمت نادیده گرفته شده است.»
🔹استاد جامعهشناسی دانشگاه تهران در ادامه افزود: «فهم امروز ما از فضای مجازی هنوز سطحی و سیاستزده است. امروز فضای مجازی تمامی کنشهای ما را دارد میبلعد و تمام کنشهای ما بهگونهای معنا پیدا میکند که با این فضا پیوند پیدا کند. این مسئلۀ به این مهمی دستمایۀ کشمکشهای سیاسی شده است. نمیتوان گفت فضای مجازی باشد یا نباشد. مگر میشود که نباشد؟ فناوریها معمولاً با تمدن و فرهنگ نسبت دارند. فضای مجازی از جامعه برخاسته و توسط آن شکل گرفته؛ اما دارد جامعه را میبلعد و میگوید اگر با من پیوندی نداشته باشی، از بین خواهی رفت.»
—------------—
↙️ به کانال مجمع ناشران انقلاب اسلامی بپیوندید
@MajmaNasheran
🔻نشست «ترجمه و زبان فارسی؛ ارتقا و انحطاط» | 📚 غرفۀ مجمع ناشران انقلاب اسلامی در نمایشگاه کتاب
✅ با پدیدۀ رونویسی ترجمه مواجه هستیم
🔹#مهدی_صالحی، مدیرعامل انجمن ویرایش و درستنویسی، در نشست «ترجمه و زبان فارسی؛ ارتقا و انحطاط» که در غرفۀ مجمع ناشران انقلاب اسلامی در نمایشگاه کتاب برگزار شد، گفت: «عمدۀ آثار ترجمهای از زبان انگلیسی و درصد کمی از فرانسه و آلمانی #ترجمه شدهاند. یک بحث این است که این آثار چقدر با فرهنگ ما هماهنگ شده است؟ نکتۀ دیگر این است که چه کسی بر این ترجمهها نظارت میکند؟ بحث دیگر این است که آیا تمامی آثار ترجمهای نیازی از نیازهای جامعه را برآورده و دری را به روی اندیشمندان ما باز میکنند؟ خود مترجم چقدر متخصص و توانمند در آن حیطه است؟ گاهی برخی افراد باسابقه و شناختهشده با ناشرانی مواجه میشوند که کتاب تألیفی آنها را حاضر نیستند چاپ کنند و میگویند فقط کتاب ترجمهای تو را چاپ خواهیم کرد. یعنی ناشر تصور میکند که فقط از آثار ترجمهای او در بازار استقبال میشود.»
🔹مدیر عامل انجمن ویرایش و درستنویسی در ادامه افزود: «در سال گذشته با پدیدۀ #رونویسی_ترجمه مواجه بودیم که در بازار از آن استقبال میشد. برخی #ناشران، کتاب دیگران را عیناً چاپ میکنند و با قیمت نازل میفروشند. گاهی نیز کمی عبارتها را تغییر میدهند و به نام خود چاپ میکنند. این کار موجب میشود که اتفاقات و اشتباهاتی که در ترجمۀ اول رخ داده است، در رونویسیهای بعدی نیز وجود داشته باشد. گاهی مترجم بخشی از متن را متوجه نمیشود و آن را در ترجمه حذف میکند. مثلاً در برخی رمانهای ترجمهای میبینیم که گاهی داستان پرش دارد و گویی بخشی از آن ترجمه نشده است.
🔹صالحی در انتها عنوان کرد: «ما بیشترین ضربه را از مسیر ترجمه به نوآموزان و فرزندان این مرز و بوم وارد میکنیم. ای کاش به کتابهایی جایزه بدهیم و به آنها توجه کنیم که از لحاظ زبان فارسی نیز برجسته باشند. این کار را ما در انجمن ویرایش و درستنویسی داریم پیگیری میکنیم که انشاءالله انجام دهیم. تا روحیۀ مطالبهگری در همۀ ما وجود نداشته باشد، این مشکلات حل نخواهند شد.»
🔹در ادامۀ نشست، #محمد_یوسفی، سرویراستار و مترجم، گفت: «#گرته_برداری یا ترجمۀ قرضی یا ترجمۀ لفظ به لفظ باعث غنای زبان در سطح واژه میشود؛ اما ملاکهایی دارد. گرتهبرداری خود چند سطح دارد که عبارتاند از واژگانی، نحوی یا ساختاری و معنایی. گرتهبرداری خیلی موجب غنای زبان میشود؛ البته به چند شرط. یکی اینکه برای آن مفهوم، از پیش واژهای نداشته باشیم. دیگر اینکه موجب کجفهمی و سوءبرداشت نشود.»
🔹یوسفی سپس گفت: «تعبیر قرضی یا ترجمۀ مفهومی نیز وجود دارد اما متفاوت است. در این روش واژه از لحاظ مفهومی بررسی میشود و عصارۀ آن به قالب زبان دیگر در میآید. تبادل قرضی نیز وجود دارد و آن این است که پس از مواجهۀ زبان با زبان ناآشنا از واژگانی استفاده شود که پیشتر در زبان خود وجود داشته است.
—------------—
↙️ به کانال مجمع ناشران انقلاب اسلامی بپیوندید
@MajmaNasheran
🔻مراسم اختتامیۀ اولین دورۀ داستاننویسی دفاع مقدس «بوی خاک» | 📚 غرفۀ مجمع ناشران انقلاب اسلامی در نمایشگاه کتاب
✅ خواهرم! احساس کن همیشه تابوت من را بر دوش داری
🔹مراسم اختتامیۀ اولین دورۀ #داستان_نویسی دفاع مقدس «#بوی_خاک» در غرفۀ مجمع ناشران انقلاب اسلامی در نمایشگاه کتاب تهران برگزار شد.
🔹در ابتدای برنامه، دکتر کوثری، دبیر علمی برنامه و مدیرعامل #انتشارات_علمی_و_فرهنگی و استاد ارتباطات و جامعهشناسی دانشگاه تهران به سخنرانی پرداخت.
🔹در ادامۀ نشست #قاسم_علی_فراست، نویسندۀ دفاع مقدس گفت: «در مورد جنگ خیلی حرفها داریم و خیلی کارها باید انجام بدهیم. در داستانهایی که در #ادبیات_جنگ دنیا میخوانیم، به صراحت میگویم که جنگی با ماهیت جنگ ایران از نظر مضمون و محتوا واقعاً نداشتهایم. از خواندن آثار بزرگترین نویسندگان ادبیات جنگ دنیا به این نکته پی میبریم. با همۀ عظمت و بزرگی جنگ ما، خیلی از اتفاقات بینظیر جنگ ما و ماهیت فرهنگش آن گونه که باید، در ادبیات ما بروز و ظهور پیدا نکرده است. این مسئله علتهای متعددی دارد که جا دارد به تفصیل به آن بپردازیم. مقایسۀ تطبیقی آثار #دفاع_مقدس ما با آثار دنیا کار مهمی است.»
🔹این نویسندۀ پیشکسوت حوزۀ دفاع مقدس در ادامه عنوان کرد: «باید به این فکر کنیم که ما چه باید بکنیم؟ من #نویسنده باید چه کنم؟ این انجام ندادنها و گاهی نخواستنها را باید کنار بگذاریم. اولین کاری که باید بکنیم، این است که همیشه جلوی چشممان شهید یا مادری باشد. در وصیتنامۀ یکی از شهدا میخواندم که نوشته بود: "خواهرم! احساس کن همیشه تابوت من را بر دوش داری." این جملهای که او به خواهرش گفته، جملهای است که به همۀ من و شما در کل تاریخ گفته است.»
🔹در ادامه، #دنیا_اسکندرزاده ۱۳ساله، پدیدۀ اولین دورۀ جشنواره به سخنرانی پرداخت. وی گفت: «من عاشق مطالعه هستم و در تمامی عکسهایم پشت سرم کتاب دیده میشود. هر داستانی که میخوانم، اگر از آن خوشم نیاید، پایانش را تغییر میدهم. در جشنوارههای متعددی شرکت کردهام و توانستهام عناوین و جوایز مختلفی را کسب کنم.»
🔹سپس #یوسف_قوجق، نویسنده، در ادامۀ نشست گفت: «امروز گونهای خاص از ادبیات در کشور ما وجود دارد که دفاع مقدس نامیده شده است. اما باید گفت که این بخش از ادبیات ما هنوز به جایگاه شایستۀ خود نرسیده است. این ثروت معنوی با گذشت زمان به اعتبار و غنایش افزوده میشود. آثار ارسالی در دو کمیتۀ مجزای کودک و نوجوان و کمیتۀ بزرگسالان ارزیابی شد. در کمیتۀ کودک و نوجوان ۱۰۶ اثر مورد توجه قرار گرفت. در بخش #نوجوان بیش از حوزۀ #کودک اثر داشتیم. داوران بخش کودک و نوجوان معتقدند آثار این حوزه، علاوه بر پرداختن به مسائل دفاع مقدس، باید ارزشها و فرهنگ و عقاید ما را نیز در بر بگیرند تا کودکان از دریچۀ دفاع مقدس با این مفاهیم نیز آشنا شوند. تفاوت و تمایز قایئل شدن میان جنگ و دفاع نیز از ویژگیهای برجستۀ آثار ارسالی بوده است.»
🔹در ادامۀ نشست مراسم اهدای جوایز و تقدیر از برگزیدگان صورت گرفت.
🔹برگزیدگان بخش کودک و نوجوان عبارتاند از: دنیا اسکندرزاده برای داستان «بزبز قندی»، #اسماعیل_الله_دادی برای داستان «کبوتر و تانک»، #فاطمه_فروتن_اصفهانی برای داستان «چشمهای پری توی دلش بود»، #الهام_زارعی برای داستان «کانال ناجیان ایران»، #نیلوفر_مالک برای رمان «یک قدم تا آرزو».
🔹برگزیدگان بخش بزرگسال عبارتاند از: #حسین_علی_ساسانی برای داستان «دفاع بدون شلیک»، #محسن_مرادی برای داستان «حاته»، #حسن_حسینی_ارسنجانی برای داستان «سیگال»، #ساجده_تقی_زاده برای زندگینامۀ داستانی «خانوم ماه»، #اکبر_صحرایی برای داستان «پیرمرد و حوری».
—------------—
↙️ به کانال مجمع ناشران انقلاب اسلامی بپیوندید
@MajmaNasheran
🔻نشست «نقش زنان در ادبیات بعد از انقلاب» | 📚 غرفۀ مجمع ناشران انقلاب اسلامی در نمایشگاه کتاب
✅ نویسندگان زن، بعد از انقلاب در دل مردم میرفتند و از قشر روشنفکر و برجعاجنشین نبودند
🔹نشست «نقش زنان در ادبیات بعد از انقلاب» با حضور دو نویسنده، راضیه تجار و منیژه آرمین، در غرفۀ مجمع ناشران انقلاب اسلامی در نمایشگاه کتاب برگزار شد.
🔹#راضیه_تُجار در ابتدای نشست گفت: «#داستان_نویسی به شکل امروزی حدود صد سال است که وارد ایران شده است؛ یعنی از زمان مشروطیت. از آن زمان داستاننویسی از رمان سفرنامهای به مجموعه داستان تبدیل شد. در ابتدا عموم مردم به دنبال خواندن آثار داستانی نبودند. اما بعد از انقلاب مردم به طور جدی به این عرصه روی آوردند. #زنان در #انقلاب حضور داشتند، سختی کشیدند، شهید شدند، در صفهای اول ایستادند و به همین نسبت تجارب جدیدی دریافت کردند و تجارب خود را روی کاغذ آوردند. حتی در سالهای جنگ بسیاری از زنان به ظاهر در جنگ حضور نداشتند؛ اما به گونهای با جنگ در ارتباط بودند. افراد بااستعداد و باذوق در این موقعیت دست به قلم شدند. شاید برخی یک یا دو کتاب بیشتر ننوشتند. اما با استفاده از آموزههای دینی، استعداد درونی خود را تکمیل کردند و مدام به تعداد زنان در این عرصه اضافه شد.»
🔹در ادامه #منیژه_آرمین گفت: «در دوران #مشروطیت زنان اهل قلم بودهاند که در مجامعی جمع میشدند، مثل مجموعۀ نسوان اصفهان. در آن زمان زنان بیشتر در حوزۀ ژورنالیسم کار میکردند. در طول تاریخ، زنان معمولاً در عرصههای مختلف حضور نداشتند و در سایه نگاه داشته میشدند. اما انقلاب باعث شد که این روند تغییر کند. چون در خود انقلاب هم زنان نقش جدی داشتند. تنها فردی که در این عرصه در قبل از انقلاب میتوانیم نام ببریم، خانم #سیمین_دانشور است. در برخی آثار ایشان رگههایی از اندیشۀ انقلابی را نیز میبینیم. مثل کتاب «سووشون» که در این اثر باورهای اسلامی در مورد عاشورا و امام زمان حضور دارد. نویسندگان زن، بعد از انقلاب در دل مردم میرفتند و از قشر روشنفکر و برجعاجنشین نبودند. مفاهیم الهی و اعتقاد به غیب و... در ادبیات پیش از انقلاب وجود نداشت. اما نکتۀ اساسی رشد چشمگیری است که میبینیم در دنیای درونی و بیرونی زنان وسعت بیشتری پیدا کرده است. زنان داستاننویس، امروز خود را باور کردهاند و موضوع ادبیات داستانی را جدی گرفتهاند و به صورت پژوهشی و فکری به آن نگاه میکنند. چون انقلاب اسلامی یک موضوع فکری است، نه صرفاً تفننی.»
🔹وی سپس گفت: « به حضور زنان در #دفاع_مقدس باید جدیتر از گذشته بنگریم. بسیاری از نویسندگان زن ما که در سالهای اخیر جایزه دریافت کردهاند، به موضوع دفاع مقدس پرداختهاند و این نشان میدهد که زنان ما از سطح به عمق آمدهاند. ادبیات باید تفکر برانگیز باشد. البته نباید آن را با مقاله اشتباه بگیریم. بلکه باید از فیلتر هنر رد شود و پیامهای آن غیرمستقیم باشد. ادبیات چند بعدی است و ابعاد جامعهشناختی و... دارد. باید بتوانیم ضمن جذب عامۀ مردم، عوامزده نباشیم. یعنی دچار سطحینگری و پیروی از عوام نباشیم و ضمن جذب مخاطب، وجوه ادبیات عالی را نیز داشته باشیم.»
—------------—
↙️ به کانال مجمع ناشران انقلاب اسلامی بپیوندید
@MajmaNasheran
🔻نشست «جایگاه ادبیات کودک در انقلاب اسلامی» | 📚 غرفۀ مجمع ناشران انقلاب اسلامی در نمایشگاه کتاب
✅ وظیفۀ اصلی ادبیات، پرورش انسان به سوی تکامل
🔹#رحیم_مخدومی، نویسنده و مدیر مؤسسۀ فرهنگیهنری #رسول_آفتاب، دربارۀ جایگاه ادبیات کودک و نوجوان در انقلاب اسلامی گفت: «ظلمی که به #ادبیات_کودک شده، خیلی بیشتر از ظلمی است که به ادبیات بزرگسال شده است؛ در حالی که کودکان بیش از بزرگان به ادبیات نیاز دارند و استقبال بیشتری هم میکنند و تأثیر بیشتری را دریافت میکنند. در دوران کودکی است که شخصیت شکل میگیرد و هر آنچه در سن کودکی به او داده میشود، آن را جذب و به آن عمل میکند و نمود آن را در سنین بالاتر شاهد خواهیم بود. بنابراین سنین کودکی بسیار حائز اهمیت است و کمتر به آن توجه شده است.»
🔹مدیر مؤسسۀ فرهنگی هنری رسول آفتاب با اشاره به #انقلاب_اسلامی گفت: «انقلاب اسلامی خواستگاه فرهنگی دارد؛ پس ما از انقلاب توقع داریم؛ چون تربیت انسان که از کودکی شکل میگیرد، بسیار اهمیت دارد. یعنی اگر انقلاب اسلامی هم به فلسفۀ وجودیاش کمتوجهی کرده باشد، جای تعجب دارد و میخواهیم بدانیم سهم کودکان در انقلاب اسلامی چیست.»
🔹#حسین_فتاحی ادامه داد: «در دورانی، این احساس نیاز پیدا شد که به دنبال آن، مجلۀ کیهان بچهها و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان تأسیس شدند. اینها در ابتدا نویسندۀ خاص کودک و نوجوان نداشتند و اکثر آثار ترجمهای بود. بقیۀ آثار نیز برگردانهای آثار قدیمی به نثر سادهتر برای بچهها بود.»
🔹نویسندۀ ادبیات کودک و نوجوان با اشاره به دوران پس از پیروزی انقلاب اسلامی گفت: «آن موقع با خلاء در کانون مواجه شدیم و کتابهای ترجمهای، دیگر جایی نداشتند. مجلۀ کیهان بچهها با ۹۵درصد ترجمه مانند «تن تن» و «سنباد» دیگر نمیتوانست منتشر شود و جایگاهی در فضای انقلابی حاکم بر کشور نداشت.»
🔹وی ادامه داد: «در نتیجه مانند #دفاع_مقدس، تعدادی جوان بدون هیچ آموزش و تجربهای، مجله را دوباره راهاندازی کردند و همه چیز از صفر شروع شد. چون کسانی که باتجربه بودند، یا از کشور خارج شده بودند یا دیگر همکاری نمیکردند. جسارتی که انقلاب در جوانان ایجاد کرد، باعث فعال شدن جوانان ما و گسترش سطح اندیشهها شد و در ادبیات کودک نیز باعث شد ما حرفی برای گفتن داشته باشیم.»
🔹فتاحی با اشاره به شکلگیری ادبیات نوین کودکان گفت: «دهۀ ۶۰ اوج شکوفایی #ادبیات_کودک بود؛ چون بیشترین تعداد کار تألیفی متعلق به آن دوران است که فقط روحیۀ انقلابی و احساس تعهدی که #امام در جوانان ایجاد کرده بود، باعث این پیشرفت شد و ادبیات کودکان از حالت #ترجمه و #بازنویسی به حالت آفرینش اثر تبدیل شد.»
🔹وی با اشاره به آثار دهۀ ۷۰ افزود: «در دهۀ ۷۰، تکنیک بیشتری دیده شد؛ اما حجم کارهای تولیدی کمتر شد. برخی میگویند بعد از انقلاب اسلامی هنوز نویسندهها فرصت نکرده بودند راجع به انقلاب همه چیز را بنویسند چون بلافاصله جنگ شروع شد. این باعث شد اولویت اول، جنگ باشد. برای همین آثار دفاع مقدس بیشتر از آثار انقلاب اسلامی است.»
🔹فتاحی ادامه داد: «ادبیات کودکان شامل شعر و داستان میشود. ما بیش از ۲۰ نفر شاعر و نویسندۀ کودکان داریم که در دنیا کمنظیر است و هر سال در جایزۀ آندرسون نماینده داریم و در کل ۳۰۰ نویسنده، مترجم و شاعر جوان داریم.»
🔹مخدومی گفت: «انقلاب را یک روح حاکم بر جامعه میبینیم که از سال ۵۷ آغاز شده و مسیر خود را طی و در زمینههای مختلف پیشرفت میکند. این خلا جدی وجود دارد که نظام جمهوری اسلامی برای فرزندان خود که قرار است مدیران آینده باشند، برنامهای ندارد.»
—------------—
↙️ به کانال مجمع ناشران انقلاب اسلامی بپیوندید
@MajmaNasheran