#پیام_مخاطبین
📜درددل و خاطرات اجاره نشینی
👤آیدی سبحان
با سلام
من ۱ونیم سال قبل یک سمند مدل ۹۲ بسیار تمیز فروختم و ۵۰ میلیون قرعه کشی خانگی رو گذاشتم روش و مجموعا ۱۹۰ میلیون به صاحب خونه بعنوان رهن پرداخت کردم.
صاحب خونه؛ همون خونه رو ۶۷۰ میلیون تومن خریده بود و تقریباً یک سوم مبلغ خونهشو از ما دریافت و به سازنده پرداخت و تسویه کرد...
...اما...
با ۱۹۰ میلیون دیگه یک پراید مدل ۹۲ بمن نمیدن
صاحب خونهم منزلشو به قیمت ۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومن بفروش گذاشت.
👤آیدی طاها
سلام
من ۶ سال مغازه دار هستم
با توجه به وضعیت اقتصادی الان برای برج ۷ که باید مجدد تمدید کنم با توجه به وضعیت پارسال که اجاره من از ۲ میلیون به ۴.۵ میلیون افزایش داشت امسال نمیدونم چکار کنم. صاحب ملکم خداروشکر آدم خوبیه ولی خودش متاسفانه درگیر موضوعات اقتصادی هست.
از طرفی وقتی با بنگاه دارها صحبت میکنم میگن سرجات بشین که اگه بلند بشی مغازه گیر نمیاری
هر کسی هم ساز خودشو در اجاره گرفتن داره
مغازه ای ۲۰ متری در یک کوچه که اصلا دید نداره صاحب ملکش میگه ۱۵۰ میلیون رهن و ۴ میلیون اجاره
و از اون بدتر به انتهای بلواری که من مغازه دارم یک دهنه مغازه ۲۰ متری شده ۱۰۰ میلیون رهن و ۷ میلیون اجاره
✅کانال واحد اقتصاد مؤسسه مصاف
@masaf_eco
💢 پتروشیمیهای متانولی ارزش کاسته ایجاد میکنند❗
🔹طبق گزارش اندیشکده سیاستگذاری ماهد، درآمد دولت در سال ۱۴۰۱ از فروش خوراک به شرکتهای متانولساز برابر با ۱.۲ میلیارد دلار و ارزش صادراتی متانول نیز برابر با ۲.۲ میلیارد دلار ۱۴۰۱ است.
🔹با فرض خامفروشی گاز یا جایگزینی گاز به جای گازوئیل در نیروگاهها، درآمد حاصله برابر با ۳ و ۶ میلیارد دلار محاسبه میشود.
🔹بد نیست صاحبان پتروشیمیهای متانولی به جای جنجال رسانهای برای دریافت خوراک ارزانتر، کمی هم به فکر توسعه زنجیره ارزش باشند.
✅کانال واحد اقتصاد مؤسسه مصاف
@masaf_eco
#یادداشت
🔰 مزایای مردمی کردن ساخت نهضت ملی مسکن
🔶 در مخارج و هزینههای تولید مسکن، قیمت تمام شده تامین زمین اصلیترین بخش از سبد هزینهها را شامل میشود. با تامین این بخش از نیازها برای ساخت مسکن با اهدای زمین به متقاضیان، بیش از ۷۰ درصد هزینههای تولید مسکن مردم حل میشود. این موضوع هنگامی حیاتی میشود که مقایسه مسکنهای ساخته شده دولتی و مسکنهایی که به مردم زمین داده شده را مورد مقایسه قرار دهیم.
🔶 آمارهای منتشرشده از روند پیشرفت نهضت ملی مسکن، حاکی از سرعت پایین ساخت و ساز و تحویل فقط 4200 واحد مسکونی است. این یعنی با سرعت موجود، نهضت ملی مسکن شبیه یک رویای دستنیافتنی به نظر میرسد. این درحالیست که در طرف دیگر، بر اساس آمار ارائه شده از وزارت راه و شهرسازی، در شهر طبس ساخت 2000 واحد در تایخ آذر99 شروع میشود و تا آخر اسفند 1401 یک هزار و پانصد واحد از دوهزار واحد در پروژههای طبس تحویل داده شده است و 500 واحد باقیمانده هم حدود 60درصد پیشرفت داشته است.
🔶 ساخت مسکن توسط مردم نیز چالشهای مختص به خود را دارد و وزارت راه باید با سرکشی و نظارت دقیق، از ساخت مسکنهای غیر استاندارد جلوگیری کند. سختگیریهای ازم در صدور پروانه پایانکار و بررسی فنی ساختمانهای ساخته شده از الزامات این طرح است.
🔶 اما مزایای ساخت مسکن به وسیله مردم به صورت واحدهای ویلایی و تک یا دو طبقه، آنقدر زیاد است و سرعت پیشرفت بالاتری دارد که به تمامی چالشهای آن میارزد. تنها راه کنترل بازار مسکن و اجارهبها چه به صورت دراز مدت چه کوتاه مدت، عرضه زمین به متقاضیان است و با سیاستهای قیمتگذاری در دراز مدت نمیتوان مردم را خانهدار کرد.
✅کانال واحد اقتصاد مؤسسه مصاف
@masaf_eco
#اینفوگرافیک
📊حجم صادرات ایران به قاره آفریقا در یک دهه گذشته؛ کاهش محسوس ۳۴ درصدی
✅کانال واحد اقتصاد مؤسسه مصاف
@masaf_eco
#خبر
⭕️ تخصیص ارز اربعین به زائران در دستورکار شبکه بانکی
👤مدیر روابط عمومی مرکز مبادله ارز و طلای ایران:
🔹باتوجه به نزدیک شدن مراسم عظیم اربعین حسینی، بانک مرکزی برای خدمترسانی به زائران عزیز، تخصیص ارز اربعین را در دستور کار قرار داده است.
🔹کارگروه مشخصی برای بررسی نحوه تخصیص ارز اربعین تشکیل شده و در اسرع وقت تخصیص ارز در دستور کار شبکه بانکی قرار میگیرد.
✅کانال واحد اقتصاد مؤسسه مصاف
@masaf_eco
#مصاحبه
🚦بررسی ابهامات واردات خودروی کارکرده
واردات خودورو کار کرده به سرنوشت واردات خودروی نو دچار خواهد شد؟!
📢واحد اقتصاد موسسه مصاف به دلیل اهمیت موضوع واردات خودرو و بررسی ابهاماتی که مطرح شده. مصاحبهای با آقای سلیمانی کارشناس حوزه صنعت ترتیب داده که به شرح ذیل است.
👤آقای سلیمانی درباره میزان اثرگذاری واردات خودرو برای کنترل بازار خودرو گفت:
قطعاً بازشدن مسیر واردات به بهبود وضعیت بازار کمک زیادی میکند. اما بستگی دارد که این موضوع روی چه اسکیپی اجرا شود و اجازۀ واردات به چه تعداد خودرویی داده شود. خودروی دستدوم چون ارزبری کمتری نسبت به خودروی نو دارد.
🔶آقای سلیمانی دربارهی بحثهایی که راجع به کمبود قطعات یا تأمین قطعات مطرح میشود نیز گفت: این موضوع خیلی جدی نیست چون بالاخره ما پنج سال پیش یک سری خودروهای وارداتی داشتیم و قبل از آن هم وارداتی داشتیم، الان سن آنها از پنج بیشتر است. به همین دلیل قطعات بیشتری نیاز دارند بهخوبی در بازار تأمین میشود.
اینها بیشتر بهانههایی است که جلوی واردات گرفته شود تا همین وضعیت نابسامان بازار حفظ شود و ذینفعان استفاده کنند. البته بعضی افراد هم نادانسته در این تله افتادند و حالا با اسم حمایت از تولید و این مسائل سعی میکنند که جلوی واردات را بگیرند.
🔷وی دربارهی نحوهی اجرایی شدن و مدت زمان اثر گذاری بر بازار بعد از مرحله اجرای این مصوبه گفت:
بهمحض اینکه اجرایی شود میتوانیم اثرات مثبت را بر بازار داشته باشیم. ولی نکته مهم این است که حتماً اجرا شود نه اینکه حالا در گیرودار آییننامههای مختلف و سازوکارهای پیچیده و عجیبغریبی که بعضاً ابداع میشود گیر کند و اجرایی نشود.
💢آقای سلیمانی در پایان گفت: قبلا واردات خودروهای نو هم به این مسیر افتاد و اجرایی نشد. و الان هیچ خودرویی ترخیص نشده.
دلیل عمدهاش هم این است که سازوکارهای بوروکراسیای که در این مسیر واردات وجود دارد یک سری پیچیدگیهایی دارند که عمدتاً در شرایط تحریم قابل تأمین نیستند و اینها باعث میشود که مسیر بسته بماند.
✅کانال واحد اقتصاد مؤسسه مصاف
@masaf_eco
🔺بیبیسی هم دستاورد مهندسان ایرانی در فاز ۱۱ را تحسین کرد
🔹موفقیت متخصصان ایرانی در توسعه فاز ۱۱ میدان گازی پارس جنوبی بدون حضور غولهای نفتی دنیا به قدری تحسین برانگیز بود که بیبیسی نیز نتوانست به آن اعتراف نکند.
✅کانال واحد اقتصاد مؤسسه مصاف
@masaf_eco
#خبر
🚦شرایط جدید گمرک برای ورود موقت خودرو
🔹گمرک ایران در بخشنامه مهمی تسهیلات جدید گمرک برای ورود موقت خودروهای سواری به کشور را اعلام کرد که این اقدام موجب شفافیت و انحصارزدایی میشود.
🔹بر اساس این بخشنامه متقاضیان مشمول این تسهیلات میتوانند به مدت پنج ماه خودروی سواری را به شیوه ورود موقت وارد کشور کنند.
🔹همچنین محدودیت کشورها نیز که قبلاً شامل کشورهای خاصی میشد، برداشته شده است.
✅کانال واحد اقتصاد مؤسسه مصاف
@masaf_eco
#توییت
1️⃣می گویند این #آفریقا اصلا چه اهمیتی داره؟
با همین حرفها سالها کشور را از #سرزمین_فرصتها دور کردند.
خبر ندارند در ۲۰ سال اخیر چه رقابتی در دنیا برای حضور و نفوذ در آفریقا شکل گرفته. آفریقا قاره آینده است و رقابت آمریکا، چین، اتحادیه اروپا (از جمله فرانسه) و هند و ترکیه و برزیل و
2️⃣و سایر قدرتها برای حضور اقتصادی، صادرات و همکاری در آفریقا خیره کننده است. چین در ۲۰ سال اخیر حجم تجارتش با آفریقا بیش از ۲۰ برابر شده (۲۷۰ میلیارد دلار و چهار برابر آمریکا) و رقابتی تنگاتنگ با سهم ۲۸ کشور اروپایی در بازار آفریقا دارد.
درباره جهش صادراتی هند و ترکیه و برزیل
✅کانال واحد اقتصاد مؤسسه مصاف
@masaf_eco
مصــــافاقتصادی
#توییت 1️⃣می گویند این #آفریقا اصلا چه اهمیتی داره؟ با همین حرفها سالها کشور را از #سرزمین_فرصته
#توییت
3️⃣بعدا خواهم گفت. گویا در سالهای گذشته ما با القای غربگرایان در خواب بوده ایم و آفریقا با همه بزرگی اش، زیر پونز نقشه دیپلمات ها و ژنرالها، دیده نشده. #آفریقا فقیر نیست، یکی از ثروتمندترین قاره هاست. این را غربی ها خوب می دانند که سالها با دزدی و غارت ثروت آفریقا پیشرفت کرده اند
4️⃣برعکس استعمارگران، منافع ما اما در بازی #برد_برد با کشورهای مستقل و مظلوم آفریقاست. سفر #رییس_جمهور_ایران بعد از ۱۱ سال به آفریقا اگر چه دیر است اما می تواند نقطه عطفی باشد برای حضور راهبردی اقتصادی ایران و تعامل دو جانبه با ۵۴ کشور آفریقایی.
#آفریقا_سرزمین_فرصتها
✅کانال واحد اقتصاد مؤسسه مصاف
@masaf_eco
#عکس_نوشت
🔰 ضعف مدیریتی در اجرای طرح مسکن مهر
🔶 معاون وزیر راه و شهرسازی اعلام کرد: از ابتدای دولت ۳۰ هزار واحد مسکن مهر تحویل داده شده است. وعدههای تحویل سایر واحدها نیز توسط این مسئول داده شده است. اما تحویل قطرهچکانی خانهها به متقاضیان بعد از ۱۲سال انتظار در کدام روش مدیریت ساخت مسکن توجیه منطقی دارد؟
✅کانال واحد اقتصاد مؤسسه مصاف
@masaf_eco
#اینفوگرافیک
💢کنیا؛ دروازه ورود ایران به آفریقا
✅کانال واحد اقتصاد مؤسسه مصاف
@masaf_eco