قرآن و نهجالبلاغه 🌸🌸
✨ 🍃شرح نامه ۲۷ بخش دوم ( مکارم شیرازی ) 🌷ساده زيست ها هم دنيا را دارند و هم آخرت را: امام(عليه
✨
🌷ادامه شرح نامه ۲۷ بخش دوم
... بعضى از شارحان و مترجمان نهج البلاغه جمله «لاَ تُرَدُّ لَهُمْ دَعْوَةٌ وَلاَ يَنْقُصُ لَهُمْ نَصِيبٌ مِنْ لَذَّة» را ناظر به حال متقيان در دنيا دانسته اند که دعاهاى آنها بر اثر ايمان و حسن يقين و عمل مستجاب مى شود و هيچ يک از لذات دنيا از آنها دريغ نخواهد شد; ولى اين تفسير صحيح به نظر نمى رسد، زيرا اين جمله دنبال جمله اى است که درباره آخرت سخن مى گويد و آنچه درباره حال متقيان در دنيا بود در جمله هاى قبل آمده است و همان گونه که در بالا گفتيم اين دو جمله اشاره به آياتى از قرآن مجيد است که ذکر شد.
📚پی نوشت:
1 . ضمير در «لَمْ يُشارِکُوا» به متقين و پرهيزکاران بر مى گردد و مفهومش اين است که پرهيزکاران در آخرتِ پر از عذاب دنياپرستان شرکت ندارند; ولى در چندين نسخ و نيز نسخه تصحيح شده نهج البلاغه «لَمْ يُشارِکْهُم» آمده که بسيار مناسب تر است و مفهومش اين است که اهل دنيا در آخرت پرهيزکاران شرکت ندارند در حالى که اهل دنيا در دنياى آنها به صورت معقول شريکند.
2 . «مَتْرَف» همان گونه که در شرح نامه 10 گفتيم به معناى ثروتمندان مغرور و گردنکش است.
3 . «المبلّغ» در اينجا به معناى زاد و توشه اى است که انسان را به مقصد مى رساند از ريشه «بلوغ» به معناى رسيدن گرفته شده است.
4 . «جيران الله» به معناى همسايگان خدا، معناى کنايى دارد، زيرا مسلم است خداوند خانه اى ندارد تا همسايه اى داشته باشد و اشاره به مقام قرب معنوى با پروردگار است.
5 . يس، آيه 57 .
6 . فصلت، آيه 31.
🌺🌿
🔹 امام صادق علیه السلام:
«... در آخرالزمان شنیدن آیات کریمه قرآن، برای مردم سنگین، اما شنیدن سخنان بیهوده و باطل، آسان و شیرین است.»
📚 بحارالانوار، ج ۵٢، ص ٢۵٧
🌺🌿
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🍃شادی روح در گذشتگان فاتحه و صلوات🌷
10.42M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
داستان #تکان دهنده نانوا و جوان ارمنی سخنران:
🎙حجتالاسلام دانشمند
قرآن و نهجالبلاغه 🌸🌸
✨ 🔹ادامه تفسیر سوره آل عمران آیه ۴۸ ... اگر کسى بدون هیچ سابقه اى مثلاً از غذاهایى که اشخاص خورد
✨
🍃ادامه تفسیر سوره آل عمران آیه ۴۸
... ۲ ـ ولایت تکوینى
از مفاد آیه فوق و آیات مشابه آن که در ذیل هر یک به خواست خدا اشاره خواهیم کرد، استفاده مى شود: فرستادگان و اولیاى خدا به فرمان و اذن او مى توانند به هنگام لزوم در جهان تکوین و آفرینش تصرف کنند و بر خلاف عادت و جریان طبیعى، حوادثى به وجود آورند;
زیرا جمله هاى أبْرِىءُ: بهبودى مى بخشم و أُحْىِ الْمَوْتى: مردگان را زنده مى کنم و مانند آن، که به صورت فعل متکلم ذکر شده، دلیل بر صدور این گونه کارها از خود پیامبران است و تفسیر این عبارات، به دعا کردن پیامبران و این که کار آنها تنها دعا براى تحقق این امور بوده نه غیر آن، تفسیر بى دلیلى است، بلکه ظاهر این عبارات این است که: آنان در جهان تکوین تصرف مى کردند و این حوادث را به وجود مى آوردند.
منتهى براى این که کسى تصور نکند پیامبران و اولیاى خدا استقلالى از خود دارند و در مقابل دستگاه آفرینش، دستگاهى بر پا ساخته.
نیز براى این که احتمال هر گونه شرک و دوگانه پرستى در خلقت و آفرینش بر طرف گردد، در چندین مورد از این آیات روى کلمه بِاِذْنِ اللّهِ و مانند آن تکیه شده است (در آیه مورد بحث دو بار و در آیه ۱۱٠ سوره مائده چهار بار کلمه بِاِذْنِى تکرار گردیده) و منظور از ولایت تکوینى، نیز، چیزى جز این نیست که پیامبران یا امامان به هنگام لزوم و ضرورت، تصرفاتى در جهان خلقت به اذن پروردگار انجام دهند، و این چیزى بالاتر از ولایت تشریعى یعنى سرپرستى مردم از نظر حکومت، نشر قوانین، دعوت و هدایت به راه راست است.
از آنچه گفته شد، پاسخ کسانى که ولایت تکوینى مردان خدا را منکر مى شوند و آن را یک نوع شرک مى دانند، به خوبى روشن مى گردد; زیرا هیچ کس براى پیامبران و یا امامان دستگاه مستقلى در مقابل خداوند قایل نیست، آنها همه این کارها را به فرمان و اجازه او انجام مى دهند.
ولى منکران ولایت تکوینى مى گویند: کار پیامبران منحصراً تبلیغ احکام و دعوت به سوى خدا است و احیاناً براى انجام گرفتن پاره اى از امور تکوینى از دعا استفاده مى کنند، و بیش از این کارى از آنها ساخته نیست، در حالى که آیه فوق و آیات مشابه آن غیر از این را مى گوید.
ضمناً از آیه بالا استفاده مى شود: لااقل بسیارى از معجزات پیغمبران اعمالى است که به وسیله خود آنها انجام مى شود، گرچه به فرمان خدا و استمداد از نیروى الهى است، در واقع مى توان گفت: معجزه، هم کار پیامبران است (زیرا به وسیله آنها انجام مى شود) و هم کار خدا است; زیرا با استمداد از نیروى پروردگار و اذن او انجام مى گردد.
۳ ـ قابل توجه این که تکیه بر اذن خداوند در این آیه تکرار شده، تا بهانه اى براى مدعیان اُلوهیت مسیح(علیه السلام) باقى نماند و مردم او را خدا نپندارند و اگر در مسأله اخبار به غیب تکرار نشده، به خاطر وضوح آن است.
📚۱ ـ در این جمله، فعلى در تقدیر است، مانند: یَجْعَلُهُ . احتمالات دیگرى نیز در این تقدیر داده شده است.
۲ ـ نور الثقلین ، جلد ۱، صفحه ۳۴۳، مؤسسه اسماعیلیان، طبع چهارم، ۱۴۱۲ هـ ق ـ تفسیر صافى ، جلد ۱، صفحه ۳۳۷ ـ قصص الانبیاء جزایرى، صفحه ۸ و ۴۱٠، کتابخانه آیت اللّه مرعشى نجفى، ۱۴٠۴ هـ ق ـ بحار الانوار ، جلد ۱۱، صفحه ۵۲ و جلد ۱۴، صفحه ۲۵٠ ـ کمال الدین ، جلد ۱، صفحه ۲۲٠، دار الکتب الاسلامیة، ۱۳۹۵ هـ ق.
۳ ـ بحار الانوار ، جلد ۱۱، صفحه ۲۸، ۳۲ و ۳۳ به بعد ـ کافى ، جلد ۱، صفحه ۱۷۵ و ۲۲۴ و جلد ۲، صفحه ۱۷، دار الکتب الاسلامیة.
۴ ـ در اینجا نیز جمله اى محذوف است و در تقدیر چنین مى باشد: کَلَّمَهُمْ بِأَنِّى .
۵ ـ أَکْمَه را بعضى به معنى نابینا تفسیر کرده اند، و بعضى به معنى شخصى که در شب نمى بیند، ولى بیشتر مفسران و اهل لغت آن را به معنى کور مادرزاد گرفته اند و بعضى از این فراتر رفته به معنى کسى که اصلاً محل چشم او صاف و خالى از هرگونه اثر چشم است دانسته اند.
@Nahjolbalaghe2
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✨
🌹صلوات خاصه امام رضا علیهالسلام
🌸اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى عَلِيِّ بْنِ مُوسَى الرِّضَا
💞الْمُرْتَضَى الْإِمَامِ التَّقِيِّ النَّقِيِ
🌸وَ حُجَّتِكَ عَلَى مَنْ فَوْقَ الْأَرْضِ
💞وَ مَنْ تَحْتَ الثَّرَى الصِّدِّيقِ الشَّهِيدِ
🌸صَلاَةً كَثِيرَةً تَامَّةً زَاكِيَةً مُتَوَاصِلَةً
💞مُتَوَاتِرَةً مُتَرَادِفَةً كَأَفْضَلِ مَا
🌸صَلَّيْتَ عَلَى أَحَدٍ مِنْ أَوْلِيَائِكَ
🌺🌿
✨ولادت با سعادت امام رضا علیه السلام مبارک باد💚🌷