قرآن و نهجالبلاغه 🌸🌸
📌فراز ۶،۷،۸ ✍خطبه ١ نهج البلاغه دشتی 🎇🎇🎇🎇🎇#خطبه١🎇🎇🎇🎇🎇 آغاز آفرینش آسمان و ... ۶ ضرورت امامت پس
✨
✅شرح خطبه ۱بخش۱۲ فلسفه حج
( مکارم شیرازی )
🌷بيان عظمت فريضه حج:
گرچه معلوم نيست که امام(عليه السلام) بعد از بيان عظمت مقام قرآن، به چه بخشى از احکام دينى اشاره فرموده است، زيرا همان گونه که مى دانيم بناى سيّد رضى گردآورنده نهج البلاغه، بر اين نبوده است که خطبه ها را به طور کامل ذکر کند، بلکه از آنها گلچين کرده است. ولى به هر حال، انگشت گذاردن روى مسأله حجّ از ميان وظايف مختلف اسلامى و فردى، آن هم در خطبه اى که از آغاز آفرينش جهان و مراحل مختلف سير انسان را، تا قيام پيامبر اسلام(صلى الله عليه وآله) مورد بحث قرار مى دهد، معنا و مفهوم خاصّى دارد و نشان مى دهد که حجّ بيت الله، عصاره اسلام و در برگيرنده مسائل مهمّ فردى و اجتماعى و تربيتى و اخلاقى و سياسى است و در واقع نيز چنين است که در پايان اين بخش به خواست خدا بيان خواهد شد، با اين اشاره به تفسير اين فراز از کلام امام مى پردازيم:
🔹در آغاز، سخن از مسأله وجوب حج مى گويد و با تعبيرات بسيار لطيف و زيبا، مسلمين جهان را به انجام اين فريضه بزرگ الهى تشويق مى نمايد، مى فرمايد: «خداوند حجّ بيت الله الحرام (خانه گرامى و محترمش) را بر شما واجب کرده است»
🍃 (وَ فَرَضَ عَلَيْکُمْ حَجَّ بَيْتِهِ الْحَرامِ).
سپس در توصيفى براى خانه کعبه مى فرمايد:
♦️«همان خانه اى که خداوند آن را قبله همه مردم قرار داده است»
🍃 (الَّذى جَعَلَهُ قِبْلَةً لِلاَنامِ).(1)
در هر شبانه روز، چندين بار رو به سوى آن مى کنند و مرکز دايره صفوفِ جماعتِ آن، رمز وحدت همه مسلمين جهان است.
🌿آن گاه در توصيف ديگرى از اين خانه بزرگ و مراسم واقعى حج که عاشقان بى قرار الهى را به سوى خود دعوت مى کند، مى فرمايد: «آنها همچون تشنه کامانى که به آبگاه مى روند به سوى آنها مى آيند و همچون کبوتران به آن پناه مى جويند».
🍃يَرِدُونَهُ(2) وُرُودَ الاَنْعامِ وَ يَاْلَهُونَ(3) اِلَيْهِ وَلُوهَ الْحَمامِ(4)).
🔹به راستى آنها که معناى حج را درک مى کنند، همين گونه به سراغ خانه خدا مى آيند، قلب و روح خود را با آن شستشو مى دهند و از معنويت و روحانيّت حج با تمام وجود بهره مى گيرند و از شرّ شياطين و هواى نفس و بلاى گناه به آن پناه مى جويند، عاشقانه زمزمه لبيک سر مى دهند و مشتاقانه سعى صفا و مروه مى کنند و پروانه وار به گرد شمع کعبه، مى گردند.
🔻تشبيه به انعام يا به خاطر تواضع فوق العاده حجّاج بيت الله است يا اشاره به بى قرارى و بى تابى آنها به هنگام هجوم به سوى کعبه و طواف مى باشد و بايد توجّه داشت که اين گونه تعبيرات در عرف عرب مفهومى متفاوت با عرف ما دارد. و تشبيه به حمام (کبوتر) به خاطر آن است که اين پرنده، رمز محبّت و صلح و صفا و امنيّت و زمزمه آميخته به شوق است.
جالب توجّه اين که اوّلين نقطه شروع حج همان احرام و گفتن لبيک است، همان لبيک که مفهومش اجابت دعوت الهى است. آرى خدا زوّار خانه اش را به ميهمانسراى بزرگش دعوت نموده و آنها لبيک گويان در حالى که دلها پر از شوق و سرها پر از عشق و هواى اوست به سوى خانه اش حرکت مى کنند و خود را در جوار قرب او مى بينند و نخستين اثر آن آشکار شدن جوانه هاى تقوا و معنويّت در دل و جان آنهاست.
🔸سپس به يکى از فلسفه هاى حج پرداخته، مى فرمايد: «خداوند سبحان حج را علامت فروتنى در برابر عظمتش قرار داده و نشانه اى از اعتراف به عزّتش»
🍃 (وَ جَعَلَهُ سُبْحانَهُ عَلامَةً لِتَواضُعِهِمْ لِعَظَمَتِهِ وَ اِذْعانِهِمْ لِعِزَّتِهِ).
زيرا مناسک و مراسم حج مشتمل بر اعمال و رفتار بسيار متواضعانه اى است که در برابر حق انجام مى شود و هيچ عبادتى در ميان عبادات تا اين حد، نشانه هاى تواضع در آن نمايان نيست، احرام بستن و از تمام لباس و زر و زيورها به دو قطعه پارچه ندوخته قناعت نمودن و طواف خانه خدا و سعى صفا و مروه و وقوف در بيابان عرفات و مشعر و منى و رمى جمرات و تراشيدن سر، همه اعمالى است متواضعانه که در برابر عظمت پروردگار انجام مى گيرد و به راستى غرور و تکبّر و نخوت هر انسانى را در هم مى شکند.
🔹سپس به اين حقيقت اشاره مى کند که قرار گرفتن در صفوف حاجيان و زائران بيت الله، افتخار بزرگى است که خداوند به گروهى از بندگانش بخشيده، مى فرمايد: «و از ميان خلق خدا شنوندگانى را برگزيده که دعوت او را به سويش اجابت کرده و سخنش را تصديق نموده اند»
🍃(وَ اخْتارَ مِنْ خَلْقِهِ سُمّاعاً(5) اَجابُوا اِلَيْهِ(6) دَعْوَتَهُ وَ صَدَّقوا کَلِمَتَهُ).
⚘ @Nahjolbalaghe2
#شرحوتفسیرخطبههاینهجالبلاغه
هدایت شده از قرآن و نهجالبلاغه 🌸🌸
۲۱- و من خطبة له ( عليه السلام )
> و هي كلمة جامعة للعظة و الحكمة <
فَإِنَّ الْغَايَةَ أَمَامَكُمْ وَ إِنَّ وَرَاءَكُمُ السَّاعَةَ تَحْدُوكُمْ تَخَفَّفُوا
تَلْحَقُوا فَإِنَّمَا يُنْتَظَرُ بِأَوَّلِكُمْ آخِرُكُمْ .
# قال السيد الشريف : أقول إن هذا الكلام لو وزن بعد كلام الله سبحانه و بعد كلام رسول الله ( صلي الله عليه وآله ) بكل كلام لمال به راجحا و برز عليه سابقا.فأما قوله ( عليه السلام ) تخففوا تلحقوا فما سمع كلام أقل منه مسموعا و لا أكثر منه محصولا و ما أبعد غورها من كلمة و أنقع نطفتها من حكمة و قد نبهنا في كتاب الخصائص علي عظم قدرها و شرف جوهرها .
🌹خطبه۲۱-در توجه به قيامت
🌷راه رستگاري قيامت پيش روي شما و مرگ در پشت سر، شما را مي راند، سبكبار شويد تا برسيد، همانا آنان كه رفتند در انتظار رسيدن شمايند.🌺🌿
(اين سخن امام (ع) پس از سخن خدا و پيامبر (ص) با هر سخني سنجيده شود بر آن برتري دارد و از آن پيشي مي گيرد و از جمله (سبكبار شويد تا برسيد) كلامي كوتاهتر و پر معني تر از آن شنيده نشده چه كلمه ژرف و بلندي؟ چه جمله پر معني و حكمت آميزي است؟ كه تشنگي را با آب حكمت مي زدايد ما عظمت و شرافت اين جمله را در كتاب خود به نام (الخصائص) بيان كرده ايم)
📚نهج البلاغه/خطبه ۲۱
هدایت شده از قرآن و نهجالبلاغه 🌸🌸
🔹در نكوهش بيعت شكنان
🔹امام (ع) و شناساندن ناكثين (اصحاب جمل)
🌿🌺آگاه باشيد، كه همانا شيطان حزب و يارانش را بسيج كرده، و سپاه خود را از هر سو فراهم آورده است، تا بار ديگر ستم را به جاي خود نشاند، و باطل به جايگاه خويش پايدار شود. سوگند به خدا ناكثين هيچ گناهي از من سراغ ندارند، و انصاف را بين من و خودشان رعايت نكردند، آنها حقي را مي طلبند كه خود ترك كردند، و انتقام خوني را مي خواهند كه خود ريختند، اگر شريك آنها بودم، پس آنها نيز در اين خونريزي سهم دارند، و اگر تنها خودشان خون عثمان را ريختند پس كيفر مخصوص آنهاست، مهمترين دليل آنها به زيان خودشان است، مي خواهند از پستان مادري شير بدوشند كه خشكيده، بدعتي را زنده مي كنند كه مدتهاست مرده، وه چه دعوت كننده اي!؟ و چه اجابت كنندگاني؟! همانا من به كتاب خدا و فرمانش درباره ناكثين خشنودم. اما اگر از آن سر باز زدند با شمشير تيز پاسخ آنها را خواهم داد، كه براي درمان باطل و ياري دادن حق كافي است. شگفتا! از من خواستند به ميدان نبرد آيم و برابر نيزه هاي آنان قرار گيرم و ضربتهاي شمشير آنها را تحمل كنم، گريه كنندگان بر آنها بگريند، تاكنون كسي مرا از جنگ نترسانده، و از ضربت شمشير نهراسانده است، من به پروردگار خويش يقين داشته و در دين خود شك و ترديدي ندارم
📚نهج البلاغه/خطبه۲۲
🌿🌺
شرح_صوتی_خطبه_۲۱_و_۲۲.mp3
7.65M
✅شرح خطبه ۲۲و ۲۱
/بنیادمجازی
کانال #قرآنونهجالبلاغه 🌺✨
⚘ @Nahjolbalaghe2
#شرحوتفسیرخطبههاینهجالبلاغه
🔰 #سردار_حاجی_زاده را عمیقاً دوست داشتم؛ اما پس از مصاحبه امروز، دو چندان!
#امتحان_آبرو، به مراتب سخت تر از امتحان های دیگر است. او مصداق بارز این توصیف قرآن از محبوبان خداست که علاوه بر امتحانِ «گذشتن از جان» در جهاد نظامی، از آبروی خود نیز می گذرند. هم از نعره دشمن خارجی نمی ترسند و هم از ملامت منافقان و احتمالاً دوستان داخلی:
🔸«يُحِبُّهُمْ وَ يُحِبُّونَهُ أَذِلَّةٍ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ أَعِزَّةٍ عَلَى الْكافِرِينَ يُجاهِدُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَ لا يَخافُونَ لَوْمَةَ لائِمٍ ذلِكَ فَضْلُ اللَّهِ يُؤْتِيهِ مَنْ يَشاءُ؛ خداوند آنها را دوست دارد و آنها (نيز) او را دوست دارند، در برابر مؤمنان متواضع و در برابر كافران نيرومندند؛ آنها در راه خدا جهاد مي كنند و از سرزنش كنندگان هراسى ندارند.اين فضل خدا است كه به هر كس بخواهد (و شايسته ببيند) مىدهد.» (مائده: ۵۴)
👌خدا قوت سردار ، نشان دادی که حاج قاسم ها هنوز زنده اند
#من_یک_سپاهیم
❌ #شبهه :
"اسلام زن را ناقص العقل می داند ،
بنا بر خطبه 80 نهج البلاغه و ... !!"
✅پاسخ شبهه:
1⃣ نه تمام مردان در عقل بر تمامی زنان برتری دارند ؛ و نه نقص عقل در انحصار زن و کمال عقل در انحصار مرد است.
2⃣ وجه غالب در کنش های مردان، رفتارهای حسابگرانه و وجه غالب در کنشهای زنان رفتارهای مهرانگیز و عاطفی و احساسی است.
3⃣ هر یک از این دو نیروی عاطفه و عقل حسابگرانه در جای خویش نیکو، پسندیده و ضروری است.
4⃣ در واقع قوت و ضعف دو جنس مرد و زن، نوعی تقسیم وظایف و مسئولیتهای تکوین و طبیعی است. به هیچ وجه مرد نمیتواند از عهدهی وظایف مهرانگیز و عاطفی زن برآید و برعکس، زن نمیتواند از عهدهی وظایف حسابگرایانهی مرد برآید.
5⃣ عقل مورد بحث، عقل ارزشی نیست؛ بلکه عقل سنجش است.
🔸 عقل سنجش یا نظری عقلیست که مایهی تکلیف است و هر انسان مکلفی میبایست بهرهای از آن داشته باشد، تا مشمول تکلیف گردد.
این در دختران زودتر از پسران شکوفا میشود، بدین جهت دختران سن تکلیفشان چند سال قبل از پسران است.
🔸 عقل عملی یا ارزشی ، آدمی را به عبادت خدا وامیدارد و مایهی تحصیل بهشت است و به منزلهی زانوبند شتر، هواهای نفسانی را کنترل میکند.
🔸در چنین عقلی مردان بر زنان برتری ندارند، بلکه از پارهای روایات برتری زنان فهمیده میشود.»
6⃣ بعضی از این جمله و خطبه برداشت مذمت کردهاند، و برداشت افراد غیر معصوم ، حجت نیست. اشتباه از هر کسی ممکن است، مگر آنکه خدا در کنف حمایت خود گرفته باشد.
/پاسخشبهاتفضایمجازی
@Nahjolbalaghe2
قرآن و نهجالبلاغه 🌸🌸
#از_خانه_تا_خدا.... #درس هشتم 👇 💎 "مبارزه با هوای نفس" ✅ انسان زمانی میتونه به رشدِ همه جانبه برسه
#از_خانه_تا_خدا....
#درس نهم
👇
💎 "پاسخ به یه سوالِ مهم! "
🔹حتماً تا حالا یه سوالی رو بارها از خودتون پرسیدید و شاید به جوابِ دقیقِ اون نرسیده باشید:
⭕️ اینکه چرا ما آدما با اینکه میدونیم فلان کار، اشتباه و بد هست اما بازم انجامش میدیم؟
⚠️⁉️⁉️👆👆
🔸 برای پاسخ دادن به این سوال اوّل از همه "باید هوای نفسمون رو به خوبی بشناسیم"
👈 روی موضوعِ مبارزه با هوای نفس،خیلی فکر کنید.
🔰 برای خودتون مثال های مختلفی از تمایلاتِ عقلانی و نفسانی بزنید تا "انرژی و توانِ کافی برای مبارزه با هوای نفستون" رو به دست بیارید.
💪💪💥💥
✅ خب حالا اون سوالِ اصلی که پرسیدیم جوابش این میشه:
💢 اینکه چرا ما آدما با اینکه میدونیم یه کاری بد هست اما انجامش میدیم،
👈 به این خاطر هست که نمیتونیم مقابل هوای نفسمون بایستیم.
⛔️⛔️⛔️
🔺مثلاً اون آدمی که به راحتی دروغ میگه
کاملاً میدونه که دروغ بد هست⚡️
⭕️ امّا چون روی خودش کار نکرده و مراقبِ خودش نبوده
واقعاً نمیتونه مقابلِ هوای نفسش بایسته❌
⚠️هر چیزی که هوای نفسش میگه دقیقاً همون رو انجام خواهد داد.
🚫♨️🚫
🚸 حتی بارها با خودش عهد کرده که دیگه دروغ نگه
امّا خب هر وقت که موقعیتش پیش بیاد
بازم نمیتونه خودش رو کنترل کنه....
🔺🔺🔺
🔵 خیلی از آقایون و خانمها میگن که ما توی خونه خیلی تلاش میکنیم که عصبی نشیم
🚫 امّا موقعیتش که پیش میاد واقعاً نمیتونیم خودمون رو کنترل کنیم😞
-- چرا اینطوریه؟😥
✔️ علّتش بازم به "توانایی کنترلِ هوای نفس برمیگرده"
🔹آقا شما در طول روز چقدر با خواسته های هوای نفست مبارزه میکنی؟
هیچی....😢
💞خب عزیزدلم
⛔️ اگه قرار باشه آدم هر کاری که "دلش خواست" انجام بده
و مقابلِ کارایی که دلش میخواد نایسته!
🔺معلومه که نمیتونه در مواقعِ حساس خودش رو کنترل کنه....
🔴👆👆👆👌
🔶 در واقع مبنای زندگی آدما توی خانوادشون باید مبارزه با هوای نفس باشه
💕 تا بتونن یه زندگی لذّت بخش و عالی داشته باشن.
✅🔷➖🌷🌺💖
اللهم صل علی محمد و آل محمد
و عجل فرجهم
┄┄┄••❅❈✧❈❅••┄┄┄
⚘
@Nahjolbalaghe2
سن ازدواج.m4a
7.28M
#ازدواج_تنهامسیری ۸
🎗 چه سنی برای ازدواج مناسب تره؟
حاج آقا حسینی
🌺 ⚘
@Nahjolbalaghe2
⭐️ رسول خدا (ص):
🔴 هنگامى كه #فتنه ها چون پاره هاى شبِ تار به شما روی آورد، به قرآن روى بياوريد ...
براى قرآن ظاهرى و باطنى است. ظاهر آن حكمت و باطن آن دانش است ...
در قرآن چراغ هاى هدايت و نشانه هاى حكمت و #راهنماى معرفت هست، براى كسى كه ويژگى اش را شناخت.
📗 كافى ، ج 2، ص 599
#باطن_قرآن
#چراغ_هدایت
⚘ @Nahjolbalaghe2