فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#موعظه
🎥 سعی کنید با مهری که از خاک کربلا درست شده نماز بخوانید چون....
🎥حجت الاسلام انصاریان
قرآن و نهجالبلاغه 🌸🌸
. 📝ترجمه کتاب الغدیر ✅ قسمت: صد و پنجاه 🔷#واقعهغدیرخم #علامهامینی ﺩﺭ ﺹ 221 ﺫﻛﺮ ﺷﺪ ﻛﻪ: ﺍﻳﻦ ﺣﺪﻳ
ﻭ ﻣﺴﻨﺪ ﺍﺣﻤﺪ ﻫﻢ ﻣﺸﺘﻤﻞ ﺑﺮ ﺣﺪﻳﺚ ﺻﺤﻴﺢ ﻭ ﺿﻌﻴﻒ ﻣﻴﺒﺎﺷﺪ ﺍﻳﻦ ﺷﺨﺺ ﮔﻮﺋﻲ ﺑﻬﻴﭻ ﺗﺎﻟﻴﻔﻲ ﺟﺰ ﻣﺴﻨﺪ ﺍﺣﻤﺪ ﺩﺳﺖ ﻧﻴﺎﻓﺘﻪ؟ ﻭ ﻳﺎ ﺳﻴﺮ ﻭ ﺳﻠﻮﻙ ﻋﻠﻤﻲ ﺍﻭ ﺭﺍ ﺑﺮ ﺍﺳﻨﺎﺩﻫﺎﻱ ﺻﺤﻴﺢ ﻭ ﺑﻬﻢ ﭘﻴﻮﺳﺘﻪ ﻭ ﻧﻴﺮﻭﻣﻨﺪ ﺩﺭ ﻛﺘﺎﺏﻫﺎﻱ ﺻﺤﻴﺢ ﻭ ﻣﺴﻨﺪﻫﺎ ﻭ ﺳﻨﻦ ﻭ ﻏﻴﺮﻫﺎ ﻭﺍﻗﻒ ﻧﻨﻤﻮﺩﻩ ﻭ ﮔﻮﺋﻲ ﺑﺮ ﺁﻧﭽﻪ ﻛﻪ ﻋﻠﻤﺎﺀ ﺑﻨﺎﻡ ﻭ ﻣﺸﻬﻮﺭ ﺩﺭ ﭘﻴﺮﺍﻣﻮﻥ ﺍﺣﻤﺪ ﻭ ﻣﺴﻨﺪ ﺍﻭ ﺟﺪﺍﮔﺎﻧﻪ ﺗﺎﻟﻴﻒ ﻧﻤﻮﺩﻩ ﺍﻧﺪ ﺁﮔﺎﻫﻲ ﻧﻴﺎﻓﺘﻪ ﻳﺎ ﺳﺨﻦ ﺳﺒﻜﻲ ﺑﮕﻮﺵ ﺍﻭ ﻧﺨﻮﺭﺩﻩ ﻛﻪ ﺩﺭ ﺟﻠﺪ 1 ﻃﺒﻘﺎﺗﺶ ﺹ 201 ﮔﻮﻳﺪ ﻛﻪ: ﺍﺣﻤﺪ، ﻣﺴﻨﺪ ﺧﻮﺩ ﺭﺍ ﺗﺎﻟﻴﻒ ﻧﻤﻮﺩﻩ ﻭ ﺍﻳﻦ ﻛﺘﺎﺏ ﺍﺻﻠﻲ ﺍﺯ ﺍﺻﻮﻝ ﺍﻳﻦ ﺍﻣﺖ ﺍﺳﺖ، ﺍﻣﺎﻡ ﺣﺎﻓﻆ، ﺍﺑﻮ ﻣﻮﺳﻲ ﻣﺪﻧﻲ (ﺷﺮﺡ ﺣﺎﻝ ﺍﻭ ﺩﺭ ﺝ 1 ﺹ 190 ﮔﺬﺷﺖ) ﮔﻮﻳﺪ: ﻣﺴﻨﺪ ﺍﻣﺎﻡ ﺍﺣﻤﺪ، ﺍﺻﻞ ﺑﺰﺭﮒ، ﻭ ﻣﺮﺟﻊ ﺍﺳﺘﻮﺍﺭ ﻭ ﻣﺤﻜﻤﻲ ﺍﺳﺖ ﺑﺮﺍﻱ ﺍﺻﺤﺎﺏ ﺣﺪﻳﺚ، ﻛﺘﺎﺏ ﻣﺰﺑﻮﺭ ﻣﻨﺘﺨﺒﻲ ﺍﺳﺖ ﻣﺸﺘﻤﻞ ﺑﺮ ﺍﺣﺎﺩﻳﺚ ﺑﺴﻴﺎﺭ ﻭ ﻣﺴﻤﻮﻋﺎﺕ ﻓﺮﺍﻭﺍﻥ، ﻭ ﺩﺭ ﻧﺘﻴﺠﻪ، ﺍﻳﻦ ﻛﺘﺎﺏ ﭘﻴﺸﻮﺍ ﻭ ﺗﻜﻴﻪ ﮔﺎﻩ ﺍﺳﺖ، ﻭ ﺩﺭ ﻣﻮﻗﻊ ﺗﻨﺎﺯﻉ ﭘﻨﺎﻩ ﮔﺎﻩ ﻭ ﻣﻮﺭﺩ ﺍﺳﺘﻨﺎﺩ ﺍﺳﺖ، ﺑﻨﺎﺑﺮ ﺁﻧﭽﻪ ﭘﺪﺭﻡ ﻭ ﺩﻳﮕﺮﻱ ﻣﺎ ﺭﺍ ﺧﺒﺮ ﺩﺍﺩﻧﺪ، ﺑﺎﻳﻨﻜﻪ ﻣﺒﺎﺭﻙ ﺑﻦ ﻋﺒﺪ ﺍﻟﺠﺒﺎﺭ ﺍﺯ
ﺑﻐﺪﺍﺩ ﻛﺘﺒﺎ ﺑﺎﻧﻬﺎ ﻧﻮﺷﺖ ﻭ ﮔﻔﺖ ﻛﻪ ﺧﺒﺮ ﺩﺍﺩ ﻣﺎ ﺭﺍ... ﺳﭙﺲ ﺳﻨﺪ ﺭﺍ ﺍﺯ ﻃﺮﻳﻖ ﺣﺎﻓﻆ ﺍﺑﻦ ﺑﻄﻪ ﺗﺎ ﺍﺣﻤﺪ ﺫﻛﺮ ﻧﻤﻮﺩﻩ ﻭ ﮔﻮﻳﺪ، ﻛﻪ ﺍﺣﻤﺪ ﮔﻔﺖ: ﻫﻤﺎﻧﺎ ﻣﻦ ﺍﻳﻦ ﻛﺘﺎﺏ (ﻣﺴﻨﺪ) ﺭﺍ ﺟﻤﻊ ﻧﻤﻮﺩﻡ ﻭ ﺁﻧﺮﺍ ﺍﺯ ﺑﻴﺶ ﺍﺯ ﻫﻔﺘﺼﺪ ﻭ ﭘﻨﺠﺎﻩ ﻫﺰﺍﺭ ﺣﺪﻳﺚ ﺍﻧﺘﺨﺎﺏ ﻛﺮﺩﻡ ﺑﻨﺎﺑﺮﺍﻳﻦ ﻫﺮ ﺯﻣﺎﻥ ﻣﺴﻠﻤﻴﻦ ﺩﺭﺑﺎﺭﻩ ﺣﺪﻳﺜﻲ ﺍﺯ ﺭﺳﻮﻝ ﺧﺪﺍ ﺻﻠﻲ ﺍﻟﻠﻪ ﻋﻠﻴﻪ ﻭ ﺁﻟﻪ ﺍﺧﺘﻠﺎﻑ ﻧﻤﻮﺩﻧﺪ ﺑﻪ ﺁﻥ (ﻣﺴﻨﺪ) ﻣﺮﺍﺟﻌﻪ ﻧﻤﺎﻳﻨﺪ، ﺍﮔﺮ ﺩﺭ ﺁﻧﺠﺎ ﺑﻮﺩ ﻫﻴﭻ ﻭ ﺍﮔﺮ ﻧﺒﻮﺩ ﺁﻥ ﺣﺪﻳﺜﻲ ﻛﻪ ﻣﻮﺭﺩ ﺍﺧﺘﻠﺎﻑ ﻭﺍﻗﻊ ﺷﺪﻩ ﻓﺎﻗﺪ ﺣﺠﻴﺖ ﻭ ﺳﻨﺪﻳﺖ ﺍﺳﺖ، ﻭ ﻋﺒﺪ ﺍﻟﻠﻪ ﮔﻮﻳﺪ: ﺑﭙﺪﺭﻡ ﮔﻔﺘﻢ ﭼﺮﺍ ﺍﺯ ﻭﺿﻊ ﻛﺘﺐ ﻛﺮﺍﻫﺖ ﺩﺍﺭﻱ؟ ﺩﺭ ﺣﺎﻟﻴﻜﻪ ﺧﻮﺩ ﻣﺴﻨﺪ ﺭﺍ ﺑﻜﺎﺭ ﺑﺴﺘﻲ (ﺗﺎﻟﻴﻒ ﻧﻤﻮﺩﻱ)؟ ﮔﻔﺖ ﺍﻳﻦ ﻛﺘﺎﺏ ﺭﺍ ﺗﻨﻈﻴﻢ ﻧﻤﻮﺩﻡ ﺗﺎ ﻫﻨﮕﺎﻡ ﺍﺧﺘﻠﺎﻑ ﻣﺮﺩﻡ ﺩﺭ ﺳﻨﺖ ﺭﺳﻮﻝ ﺧﺪﺍ ﺻﻠﻲ ﺍﻟﻠﻪ ﻋﻠﻴﻪ ﻭ ﺁﻟﻪ ﭘﻴﺸﻮﺍﻱ ﺁﻧﻬﺎ ﺑﺎﺷﺪ ﻭ ﺑﺮﺍﻱ ﺭﻓﻊ ﻭ ﺣﻞ ﺍﺧﺘﻠﺎﻑ ﺑﺪﺍﻥ ﻣﺮﺍﺟﻌﻪ ﻧﻤﺎﻳﻨﺪ. ﻭ ﻧﻴﺰ ﺍﺯ ﻗﻮﻝ ﺍﺑﻮ ﻣﻮﺳﻲ ﻣﺪﻳﻨﻲ ﮔﻮﻳﺪ: ﺣﺪﻳﺜﻲ ﺭﺍ (ﺍﺣﻤﺪ- ﺩﺭ ﻣﺴﻨﺪ) ﻧﻴﺎﻭﺭﺩﻩ ﻣﮕﺮ ﺍﺯ ﻛﺴﻲ ﻛﻪ ﺻﺪﻕ ﻭ ﺩﻳﺎﻧﺖ ﺍﻭ ﺩﺭ ﻧﺰﺩ ﺍﻭ ﺑﻪ ﺛﺒﻮﺕ ﺭﺳﻴﺪﻩ ﺑﺎﺷﺪ ﻧﻪ ﺍﺯ ﺁﻧﻬﺎﺋﻲ ﻛﻪ ﺍﻣﺎﻧﺘﺸﺎﻥ ﻣﻮﺭﺩ ﻧﻜﻮﻫﺶ ﻭ ﻃﻌﻦ ﺍﺳﺖ ﻭ (ﻧﻴﺰ) ﺍﺑﻮ ﻣﻮﺳﻲ ﮔﻮﻳﺪ: ﺍﺯ ﺟﻤﻠﻪ ﺩﻟﺎﺋﻞ ﺑﺮ ﺍﻳﻨﻜﻪ ﺁﻧﭽﻪ ﺍﻣﺎﻡ ﺍﺣﻤﺪ ﺩﺭ ﻛﺘﺎﺏ ﺧﻮﺩ ﻗﺮﺍﺭ ﺩﺍﺩﻩ ﺍﺯ ﺣﻴﺚ ﺳﻨﺪ ﻭ ﻣﺘﻦ ﺩﺭ ﺁﻥ ﺍﺣﺘﻴﺎﻁ ﻧﻤﻮﺩﻩ ﻭ ﺟﺰ ﺁﻧﭽﻪ
ﻛﻪ ﺳﻨﺪ ﺁﻥ ﺻﺤﻴﺢ ﺑﻮﺩﻩ ﺩﺭ ﻛﺘﺎﺏ ﺧﻮﺩ ﻭﺍﺭﺩ ﻧﻨﻤﻮﺩﻩ ﺍﻳﻨﺴﺖ
↩️ ادامه دارد...
@Nahjolbalaghe2
#صدقه
در برخى از منابع آمده است که ماه صفر، معروف به نحوست است؛ به ویژه چهار روز آخر ماه که رحلت رسول الله صلی الله علیه و آله در آن واقع شده است. در چرایی منحوس بودن ماه صفر، دلایلی از جمله رحلت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله، شهادت امام حسن علیه السلام و امام رضا علیه السلام در این ماه را ذکر می کنند. همچنین ابتدای ماه صفر با ورود کاروان اسرای کربلا به شهر شام مصادف است و نیز آغاز جنگ صفین در نخستین روز صفر بوده است.
در برخی از روایات اسلامی آمده است که مسلمانان از انجام کارهای مهم در ماه صفر، پرهیز و برای دفع آفات و بلایای این ماه بسیار صدقه دهند. به همین دلیل مسلمانان از این ماه به عنوان ماهی نحس و بد یُمن یاد می کنند، چرا که در این ماه وحی قطع می شود. حضرت علی علیه السلام در این مورد فرموده است: با رحلت پیامبر صلی الله علیه و آله چیزی قطع شد که با فوت هیچ احدی قطع نشد.
محدث جلیل القدر حضرت آیت الله شیخ عباس قمى هم در مفاتیح الجنان، در بخش اعمال ماه صفر و هم در وقایع الایّام به این موضوع (نحوست ماه صفر) اشاره کرده است. در اینجا، متن گفتار این محدث بزرگ را از وقایع الایّام بیان مى کنیم: «بدان که این ماه (صفر) معروف به نحوست است و شاید سبب آن، واقع شدن وفات رسول خدا صلى اللّه علیه و آله است در آن، همچنان که نحوست دوشنبه به این سبب است و یا به جهت آن است که این ماه بعد از سه ماه حرام (ذى القعده، ذى الحجه و محرم) واقع شده که در آن سه ماه، حرب و قتال نبوده و در این ماه (صفر)، شروع به قتال مى نمودند و خانه و منازل از اهلش خالى مى شد.
به هر حال از براى رفع نحوست، هیچ چیز بهتر از تصدقات و ادعیه و استعاذات وارده نیست و اگر کسى خواهد محفوظ بماند از بلاهاى نازله در این ماه، دعای هر روز ماه صفر را بخواند.
از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله روایت است که: «هر کس بشارت پایان یافتن ماه صفر را به من دهد، من بشارت بهشت به او خواهم داد».
@Nahjolbalaghe2
قرآن و نهجالبلاغه 🌸🌸
📝تفسیر سوره مبارکه اسراء آیه ۲ تا ۸ 📖 منبع: تفسیر «نمونه» آیت الله مکارم شیرازی در آیات بعد، به شر
📝تفسیر سوره مبارکه اسراء آیات ۲ تا ۸
📖 منبع: تفسیر «نمونه» آیت الله مکارم شیرازی
✔️نکته ها:
۱ ـ دو فساد بزرگ تاریخى بنى اسرائیل
در آیات فوق، سخن از دو انحراف اجتماعى بنى اسرائیل، که منجر به فساد و برترى جوئى مى گردد به میان آمده، که به دنبال هر یک از این دو، خداوند مردانى نیرومند و پیکار جو را بر آنها مسلّط ساخته، تا آنها را سخت مجازات کنند و به کیفر اعمالشان برسانند.
گر چه، تاریخ پر ماجراى بنى اسرائیل ، فراز و نشیب بسیار دارد، و پیروزى ها و شکست ها در آن فراوان دیده مى شود، اما در این که: قرآن به کدام یک از این حوادث اشاره مى کند، در میان مفسران گفتگو بسیار زیاد است، که به عنوان نمونه چند قسمت از آنها را ذیلاً مى آوریم:
۱ ـ آنچه از تاریخ بنى اسرائیل استفاده مى شود این است که: نخستین کسى که بر آنها هجوم آورد و بیت المقدس را ویران کرد، بخت النصر پادشاه بابل بود، و هفتاد سال بیت المقدس به همان حال باقى ماند، تا یهود قیام کردند و آن را نوسازى نمودند.
دومین کسى که بر آنها هجوم برد قیصر روم اسپیانوس بود که وزیرش طرطوز را مأمور این کار کرد، او به تخریب بیت المقدس و تضعیف و قتل بنى اسرائیل کمر بست، و این حدود یکصد سال قبل از میلاد بود.
بنابراین، ممکن است، دو حادثه اى که قرآن به آن اشاره مى کند، همان باشد که در تاریخ بنى اسرائیل نیز آمده است، زیرا حوادث دیگر، در تاریخ بنى اسرائیل آن چنان شدید نبوده که حکومت آنها را به کلّى از هم متلاشى کند.
ولى، حمله بخت النصر ، قدرت و شوکت آنها را به کلّى درهم کوبید.
این تا زمان کوروش ادامه داشت، و پس از آن بنى اسرائیل مجدداً به قدرت رسیدند، و این وضع ادامه داشت تا بار دیگر قیصر روم بر آنها هجوم برد، و حکومتشان را متلاشى کرد و این در به درى همچنان ادامه یافت (تا در این اواخر که به کمک قدرت هاى جهانخوار و استعمارگر حکومتى براى خود دست و پا کردند).(۶)
۲ ـ طبرى در تفسیر خود نقل مى کند: پیامبر(صلى الله علیه وآله) فرمود: مراد از فساد اول قتل حضرت زکریا (علیه السلام) و گروهى دیگر از پیامبران، و منظور از وعده نخستین، وعده انتقام الهى از بنى اسرائیل به وسیله بخت النصر مى باشد، و مراد از فساد دوم، شورشى است که بعد از آزادى به وسیله یکى از سلاطین فارس مرتکب شدند، و دست به فساد زدند، و مراد از وعده دوم، هجوم انطیاخوس پادشاه روم است.
این تفسیر، با تفسیر اول تا اندازه اى قابل انطباق است، ولى، هم راوى این حدیث مورد وثوق نیست، و هم انطباق تاریخ زکریا (علیه السلام) و یحیى (علیه السلام) بر تاریخ بخت النصر و اسپیانوس یا انطیاخوس محرز نمى باشد، بلکه، بنا به گفته بعضى بخت النصر معاصر ارمیا یا دانیال پیامبر بوده، و قیام او حدود ششصد سال پیش از زمان یحیى (علیه السلام) صورت گرفته.
بنابراین، چگونه بخت النصر مى تواند براى انتقام خون یحیى اقدام کرده باشد؟
۳ ـ بعضى دیگر گفته اند: بیت المقدس یک بار در زمان داود و سلیمان (علیهما السلام) ساخته شد، و بخت النصر آن را ویران کرد، که این همان وعده اولى است که قرآن به آن اشاره مى کند، و بار دیگر در زمان پادشاهان هخامنشى ساخته و آباد شد و آن را طیطوس رومى ویران ساخت (توجه داشته باشید طیطوس یا طرطوز که در بالا ذکر شد قابل انطباق است) و از آن پس، همچنان ویران ماند تا در عصر خلیفه دوم که آن سرزمین به وسیله مسلمانان فتح شد(۷):
این تفسیر، نیز چندان منافات با دو تفسیر بالا ندارد.
۴ ـ در برابر تفسیرهاى فوق، و تفاسیر دیگرى که کم و بیش با آنها هماهنگ است، تفسیر دیگرى داریم که سید قطب در تفسیر فى ظلال احتمال آن را داده که با آنچه گفته شد، به کلّى متفاوت مى باشد، و آن این که:
این دو حادثه تاریخى در گذشته و تا زمان نزول قرآن واقع نشده، بلکه، مربوط به آینده است که: یکى از آنها احتمالاً فساد آنها در آغاز اسلام بود، که منجر به قیام مسلمانان به فرمان پیامبر(صلى الله علیه وآله) بر ضد آنان شد، و به کلّى از جزیره عرب بیرون رانده شدند، و دیگرى مربوط به قیام نازى هاى آلمان به ریاست هیتلر بر ضد یهود بوده است.(۸)
ولى، اشکال این تفسیر این است که: در هیچ یک از آنها داخل شدن قوم پیروزمند در بیت المقدس تا چه رسد به ویران کردن آن، وجود ندارد.
✔️پی نوشت:
۶ ـ تفسیر المیزان ، جلد ۱۳، صفحه ۴۶.
۷ ـ تفسیر ابوالفتوح رازى ، جلد ۷، پاورقى صفحه ۲٠۹، به قلم دانشمند گرانمایه مرحوم شعرانى .
۸ ـ تفسیر فى ظلال القرآن ، جلد ۵، صفحه ۳٠۸.
↩️ ادامه دارد...
@Nahjolbalaghe2
.
🤲 🌙دعای هر روز ماه صفر
🔊براى رفع نحوست هيچ چيز بهتر از تصدق و ادعيه و استعاذات وارده نيست اگر کسی خواهد که محفوظ ماند از بلاهای نازله در این ماه در هر روز ده مرتبه این دعا را بخواند چنانكه محدث فيض کاشانی و غيره فرموده اند
@Nahjolbalaghe2
#در_محضر_اهل_بیت
🍃امام صادق (علیه السلام) فرمودند
🍃خوش به حال شیعیان قائم ما (عجل الله تعالی فرجه الشریف) که در غیبت او منتظر ظهور او بوده(و از گناه دور هستند) و در زمان ظهورش اطاعت او را گردنمینهند
🍃آنها دوستان خدایند و کسانی هستندکه از چیزی ترس ندارند و غمگین نمیباشند.
لا خَوْفٌ عَلَیْهِمْ وَ لا هُمْ یَحْزَنُونَ (آیه ۶۲ بقره)
📚تفسیر اهل بیت علیهم السلام ج۱، ص۴۰۸
#امام_زمان
@Nahjolbalaghe2
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#موعظه
📝حکایت مار و عقرب
🎙استاد انصاریان
@Nahjolbalaghe2
قرآن و نهجالبلاغه 🌸🌸
ﻭ ﻣﺴﻨﺪ ﺍﺣﻤﺪ ﻫﻢ ﻣﺸﺘﻤﻞ ﺑﺮ ﺣﺪﻳﺚ ﺻﺤﻴﺢ ﻭ ﺿﻌﻴﻒ ﻣﻴﺒﺎﺷﺪ ﺍﻳﻦ ﺷﺨﺺ ﮔﻮﺋﻲ ﺑﻬﻴﭻ ﺗﺎﻟﻴﻔﻲ ﺟﺰ ﻣﺴﻨﺪ ﺍﺣﻤﺪ ﺩﺳﺖ ﻧﻴﺎﻓﺘﻪ؟ ﻭ
.
📝ترجمه کتاب الغدیر
✅ قسمت: صد و پنجاه و دو
🔷#واقعهغدیرخم
#علامهامینی
ﺳﭙﺲ ﺩﻟﻴﻞ ﺍﻳﻦ ﻣﺪﻋﺎﻱ ﺧﻮﺩ ﺭﺍ ﺫﻛﺮ ﻧﻤﻮﺩﻩ (ﺑﻄﻮﺭ ﺧﻠﺎﺻﻪ ﭘﺎﻳﺎﻥ ﻳﺎﻓﺖ) ﻭ ﮔﻮﺋﻲ ﺁﻧﻜﺲ ﻛﻪ ﺍﻳﻦ ﻋﻘﻴﺪﻩ ﺭﺍ ﺩﺭﺑﺎﺭﻩ ﺍﺣﻤﺪ ﻭ ﻣﺴﻨﺪﺵ ﺩﺍﺭﺩ ﺑﺴﺨﻦ ﺣﺎﻓﻆ ﺟﺰﺭﻱ (ﺷﺮﺡ ﺣﺎﻝ ﺍﻭ ﺭﺍ ﺩﺭ ﺝ 1 ﺹ 209 ﺫﻛﺮ ﺷﺪﻩ) ﻭﺍﻗﻒ ﻧﺸﺪﻩ ﻛﻪ ﺩﺭ ﻗﺼﻴﺪﻩ ﻛﻪ ﺑﺪﺍﻥ ﺍﻣﺎﻡ ﺍﺟﻤﺪ ﻭ ﻣﺴﻨﺪ ﺍﻭ ﺭﺍ ﺗﻮﺻﻴﻒ ﻭ ﺳﺘﺎﻳﺶ ﻧﻤﻮﺩﻩ ﻭ ﻗﺼﻴﺪﻩ ﻣﺰﺑﻮﺭ ﺭﺍ ﺩﺭ " ﺍﻟﻤﺼﻌﺪ ﺍﻟﺎﺣﻤﺪ ﻓﻲ ﺧﺘﻢ ﻣﺴﻨﺪ ﺍﺣﻤﺪ " ﺹ 45 ﺫﻛﺮ ﻭ ﺛﺒﺖ ﻛﺮﺩﻩ، ﺍﺯ ﺟﻤﻠﻪ ﭼﻨﻴﻦ ﺳﺮﻭﺩﻩ: ﻭ ﺍﻥ ﻛﺘﺎﺏ ﺍﻟﻤﺴﻨﺪ ﺍﻟﺒﺤﺮ ﻟﻠﺮﺿﻲ ﻓﺘﻲ ﺣﻨﺒﻞ ﻟﻠﺪﻳﻦ ﺍﻳﻪ ﻣﺴﻨﺪ ﺣﻮﻱ ﻣﻦ ﺣﺪﻳﺚ ﺍﻟﻤﺼﻄﻔﻲ ﻛﻞ ﺟﻮﻫﺮ ﻭ ﺟﻤﻊ ﻓﻴﻪ ﻛﻞ ﺩﺭ ﻣﻨﻀﺪ ﻓﻤﺎ ﻣﻦ ﺻﺤﻴﺢ ﻛﺎﻟﺒﺨﺎﺭﻱ ﺟﺎﻣﻌﺎ ﻭ ﻟﺎ ﻣﺴﻨﺪ ﻳﻠﻔﻲ ﻛﻤﺴﻨﺪ ﺍﺣﻤﺪ ﻭ ﺍﻳﻨﺴﺖ ﺣﺎﻓﻆ ﺳﻴﻮﻃﻲ، ﺩﺭ ﺩﻳﺒﺎﭼﻪ ﻛﺘﺎﺏ " ﺟﻤﻊ ﺍﻟﺠﻮﺍﻣﻊ " (ﺑﻄﻮﺭﻳﻜﻪ ﺩﺭ ﺟﻠﺪ 1 ﻛﻨﺰ ﺍﻟﻌﻤﺎﻝ ﺹ 3 ﻣﺬﻛﻮﺭ ﺍﺳﺖ) ﮔﻮﻳﺪ: ﻭ ﻫﺮ ﭼﻪ (ﺍﺯ ﺍﺣﺎﺩﻳﺚ) ﺩﺭ ﻣﺴﻨﺪ ﺍﺣﻤﺪ ﺫﻛﺮ ﺷﺪﻩ ﭘﺬﻳﺮﻓﺘﻪ ﺍﺳﺖ، ﭘﺲ ﺣﺪﻳﺚ ﺿﻌﻴﻒ ﻣﺬﻛﻮﺭ ﺩﺭ ﺁﻥ ﻧﺰﺩﻳﻚ ﺑﺤﺪﻳﺚ ﺣﺴﻦ ﺍﺳﺖ، ﭘﺲ- ﺑﻔﺮﺽ ﺍﻳﻨﻜﻪ ﻣﺎ
ﺑﺎﻧﭽﻪ ﺍﻳﻦ ﻣﺮﺩ (ﺻﺎﺣﺐ ﻋﻘﻴﺪﻩ ﻣﺰﺑﻮﺭ ﺩﺭﺑﺎﺭﻩ ﺍﺣﻤﺪ ﻭ ﻣﺴﻨﺪﺵ) ﮔﻮﻳﺪ ﺗﻦ ﺩﻫﻴﻢ، ﮔﻨﺎﻩ ﺍﺣﻤﺪ ﭼﻴﺴﺖ؟ ﻭ ﺑﺮ ﻣﺴﻨﺪ ﭼﻪ ﺟﺮﻣﻲ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﺍﻳﻦ ﺣﺪﻳﺚ ﺍﺯ ﺟﻤﻠﻪ ﺍﺣﺎﺩﻳﺚ ﺻﺤﻴﺢ ﺑﺎﺷﺪ ﻛﻪ ﺩﺭ ﺁﻥ ﺁﻭﺭﺩﻩ؟ ﻭﺍﻧﮕﻬﻲ ﻣﺴﺎﻟﻤﺖ ﻭ ﺗﻦ ﺩﺍﺩﻥ ﺑﺴﺨﻦ ﺍﻳﻦ ﻣﺮﺩ ﺩﺍﻳﺮ ﺑﻪ ﺗﺨﺼﻴﺺ ﺭﻭﺍﻳﺖ ﺣﺪﻳﺚ ﻣﺰﺑﻮﺭ ﻭ ﺍﺣﻤﺪ ﻣﻤﻜﻦ ﻧﺨﻮﺍﻫﺪ ﺑﻮﺩ، ﺩﺭ ﺣﺎﻟﺘﻴﻜﻪ ﺭﺍﻭﻳﺎﻥ ﺣﺪﻳﺚ ﻣﺰﺑﻮﺭ ﮔﺮﻭﻫﻲ ﻫﺴﺘﻨﺪ ﺍﺯ ﭘﻴﺸﻮﺍﻳﺎﻥ ﺭﻭﺍﻩ ﺣﺪﻳﺚ ﻛﻪ ﺍﻳﻦ ﺣﺪﻳﺚ ﺭﺍ ﺩﺭ ﻛﺘﺐ ﺻﺤﻴﺢ ﻭ ﻣﺴﻨﺪﻫﺎﻱ ﺧﻮﺩ ﺩﺭﺝ ﻧﻤﻮﺩﻩ ﺍﻧﺪ ﻭ ﺍﻓﺮﺍﺩﻳﻜﻪ ﻫﻤﻪ ﺛﻘﻪ ﻭ ﻣﻮﺭﺩ ﺍﻋﺘﻤﺎﺩﻧﺪ ﺍﺯ ﺍﻓﺮﺍﺩ ﺛﻘﻪ ﻭ ﻣﻮﺭﺩ ﺍﻋﺘﻤﺎﺩ ﺁﻧﺮﺍ ﺩﺭﻳﺎﻓﺖ ﻭ ﺭﻭﺍﻳﺖ ﻛﺮﺩﻩ ﺍﻧﺪ ﻭ ﻣﺮﺩﻡ ﺑﺴﻴﺎﺭﻱ ﺍﺯ ﺭﺟﺎﻝ ﺍﺳﻨﺎﺩ ﺁﻥ ﺭﺟﺎﻟﻲ ﻫﺴﺘﻨﺪ ﻛﻪ ﺩﺭ ﺻﺤﻴﺢ ﻣﺴﻠﻢ ﻭ ﺑﺨﺎﺭﻱ ﻣﺬﻛﻮﺭﻧﺪ. ﺩﻳﮕﺮﻱ (ﺍﺯ ﺍﻫﻞ ﻋﻨﺎﺩ) ﺁﻣﺪﻩ ﻭ ﻣﻴﮕﻮﻳﺪ: ﻭ ﺣﺪﻳﺚ ﻏﺪﻳﺮ) ﺩﺭ ﻏﻴﺮ ﻛﺘﺐ ﺻﺤﻴﺢ ﻧﻘﻞ ﺷﺪﻩ ﻭ ﺍﻭ ﻏﺎﻓﻞ ﺍﺳﺖ ﺍﺯ ﺍﻳﻨﻜﻪ ﺣﺪﻳﺚ ﻣﺰﺑﻮﺭ ﺭﺍ ﺗﺮﻣﺬﻱ ﺩﺭ ﺻﺤﻴﺢ ﺧﻮﺩ ﻭ ﺍﺑﻦ ﻣﺎﺟﻪ ﺩﺭ ﺳﻨﻦ ﺧﻮﺩ، ﻭ ﺩﺍﺭ ﻗﻄﻨﻲ ﺑﻄﺮﻕ ﻣﺘﻌﺪﺩ، ﻭ ﺿﻴﺎﺀ ﺍﻟﺪﻳﻦ ﻣﻘﺪﺳﻲ ﺩﺭ (ﺍﻟﻤﺨﺘﺎﺭﻩ) ﻭ ﻭ ﻭ... ﺁﻧﺮﺍ ﺑﺎ ﺩﻗﺖ ﺩﺭ ﻃﺮﻳﻖ ﺭﻭﺍﻳﺖ ﻧﻤﻮﺩﻩ ﺍﻧﺪ [ﺯﻳﺎﺩﺗﻲ ﭼﺎﭖ ﺩﻭﻡ- ﻭ ﺩﺭ ﺹ 240 ﺳﺨﻦ ﺷﻴﺦ ﻣﺤﻤﺪ ﺣﻮﺕ ﺭﺍ ﺷﻨﻴﺪﻱ ﻛﻪ ﮔﻮﻳﺪ: ﺍﻳﻦ ﺣﺪﻳﺚ ﺭﺍ ﺍﺻﺤﺎﺏ ﺳﻨﻦ (ﺟﺰ ﺍﺑﻲ ﺩﺍﻭﺩ) ﺭﻭﺍﻳﺖ ﻧﻤﻮﺩﻩ ﺍﻧﺪ، ﻭ ﺍﺣﻤﺪ ﻧﻴﺰ ﺁﻧﺮﺍ ﺭﻭﺍﻳﺖ ﻛﺮﺩﻩ ﻭ ﻫﻤﻪ ﺻﺤﺖ ﺍﻳﻦ ﺣﺪﻳﺚ ﺭﺍ ﺍﻗﺮﺍﺭ ﻧﻤﻮﺩﻩ ﺍﻧﺪ] ﻭ ﺍﺻﺤﺎﺏ ﺁﻥ ﮔﻮﻳﻨﺪ
ﻛﻪ: ﺍﻳﻦ ﻛﺘﺐ ﻛﺘﺐ ﺻﺤﻴﺤﻲ ﺍﺳﺖ ﻭ ﺑﻨﺎﺑﺮﺍﻳﻦ ﺁﻧﭽﻪ ﺍﺯ ﺣﺪﻳﺚ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻜﺘﺐ ﻣﺬﻛﻮﺭﻩ ﺩﺍﺩﻩ ﺷﻮﺩ ﻧﻤﻮﺩﺍﺭ ﺻﺤﺖ ﺁﻧﺤﺪﻳﺚ ﺍﺳﺖ. ﻭ ﺑﺎ ﺍﻳﻦ ﻣﻄﺎﻟﺐ ﺧﻮﺍﻫﻴﺪ ﺩﺍﻧﺴﺖ ﻛﻪ ﮔﻔﺘﺎﺭ ﺁﻧﻜﻪ ﺩﺭ ﺻﺤﺖ ﺍﻳﻦ ﺣﺪﻳﺚ ﺑﺎﺳﺘﻨﺎﺩ ﺭﻭﺍﻳﺖ ﻧﻨﻤﻮﺩﻥ ﺩﻭ ﺍﺳﺘﺎﺩ (ﻣﺴﻠﻢ ﻭ ﺑﺨﺎﺭﻱ) ﺁﻧﺮﺍ ﺩﺭ ﺻﺤﻴﺢ ﺧﻮﺩﺷﺎﻥ- ﻃﻌﻦ ﻭ ﻗﺪﺡ ﻧﻤﻮﺩﻩ، ﭼﻪ ﺍﺭﺯﺷﻲ ﺧﻮﺍﻫﺪ ﺩﺍﺷﺖ؟!!
↩️ ادامه دارد...
@Nahjolbalaghe2
✨﴾﷽﴿✨
✅ برنامه روزانه کانال :
✅🌷شنبه، سهشنبه و پنج شنبه شرح 🦋خطبه ها
✅🌹یکشنبه، دوشنبه وچهارشنبه شرح 🌴حکمتها
✅☫روزانهتفسیر قرآن☫
✅🌷شرح متنی و صوتی نامه ها بطور کامل در کانال بارگذاری شده و شرح آخرین نامه جهت سهولت در دسترسی، در اینجا آورده شده و بقیه نامه ها به هم پیوست میباشد⬇️
لینک شرح نامه ۷۹ ( آخرین نامه): https://eitaa.com/Nahjolbalaghe2/24783
✅🍃حکمتها، نامه ها و خطبه های نهجالبلاغه ترجمه محمد دشتی به طور کامل قبلا در کانال بار گذاری شده و لینکهای دسترسی به مطالب در کانال سنجاق شده اند
@Nahjolbalaghe2
قرآن و نهجالبلاغه 🌸🌸
📝تفسیر سوره مبارکه اسراء آیات ۲ تا ۸ 📖 منبع: تفسیر «نمونه» آیت الله مکارم شیرازی ✔️نکته ها: ۱ ـ د
📝تفسیر سوره مبارکه اسراء آیات ۲ تا ۸
📖 منبع: تفسیر «نمونه» آیت الله مکارم شیرازی
۵ ـ آخرین احتمال این که: بعضى احتمال داده اند، این دو حادثه مربوط به رویدادهاى بعد از جنگ جهانى دوم و تشکیل حزبى به نام صهیونیسم و تشکیل دولتى به نام اسرائیل در قلب ممالک اسلامى است.
منظور از فساد اول بنى اسرائیل و برترى جوئى آنها همین است، و منظور از انتقام اولى آن است که: ممالک اسلامى در آغاز که از این توطئه آگاه شدند، دست به دست هم دادند و توانستند بیت المقدس و قسمتى از شهرها و قصبات فلسطین را از چنگال یهود بیرون آورند، و نفوذ یهود از مسجد اقصى به کلّى قطع شد.
و منظور از فساد دوم هجوم بنى اسرائیل با اتکاى نیروهاى استعمارى جهانخوار و اشغال سرزمین هاى اسلامى و گرفتن بیت المقدس و مسجد الاقصى است.
و به این ترتیب، باید مسلمانان در انتظار پیروزى دوم بر بنى اسرائیل باشند، به طورى که مسجد اقصى را از چنگال آنها بیرون آورند، و نفوذشان را از این سرزمین اسلامى به کلّى قطع کنند، این همان چیزى است که همه مسلمین جهان در انتظار آنند و وعده فتح و نصرت الهى است، نسبت به مسلمانان.(۹)
و تفاسیر دیگرى که ذکر آنها چندان قابل ملاحظه نیست.
البته، در تفسیر چهارم و پنجم باید فعل هاى ماضى که در آیه ذکر شده است، همه به معنى مضارع باشد، و البته این معنى در جائى که فعل بعد از حروف شرط واقع مى شود از نظر ادبیات عرب بعید نیست.
اما ظاهر آیه ثُمَّ رَدَدْنا لَکُمُ الْکَرَّةَ عَلَیْهِمْ وَ أَمْدَدْناکُمْ بِأَمْوال وَ بَنِینَ وَ جَعَلْناکُمْ أَکْثَرَ نَفِیراً ، آن است که: حداقل، فساد اول بنى اسرائیل، و انتقام آن در گذشته واقع شده است.
از همه اینها گذشته، مسأله مهمى که: باید در اینجا مورد توجه قرار گیرد این است که: ظاهر تعبیر بَعَثْنا عَلَیْکُمْ عِباداً لَنا أُولِی بَأْس شَدِید (ما گروهى از بندگان خود را که قدرت جنگى زیادى داشتند بر ضد شما مبعوث کردیم، نشان مى دهد: گروه انتقام گیرنده، مردان با ایمان بودند که شایسته نام عِباد و عنوان لَنا و همچنین بَعَثَنا بوده اند، و این معنى در بسیارى از تفاسیر که در بالا گفته شد دیده نمى شود).
با این حال، نمى توان انکار کرد: عنوان بعث (برانگیختن)، همیشه در مورد پیامبران و مؤمنان به کار نرفته، بلکه، در غیر آنها نیز در قرآن استعمال شده، مانند آنچه در داستان هابیل و قابیل مى خوانیم: فَبَعَثَ اللّهُ غُراباً یَبْحَثُ فِی الأَرْضِ: خداوند کلاغى را برانگیخت که زمین را جستجو مى کرد .(۱٠)
و در مورد عذاب هاى زمینى و آسمانى، این کلمه به کار رفته است: قُلْ هُوَ الْقادِرُ عَلى أَنْ یَبْعَثَ عَلَیْکُمْ عَذاباً مِنْ فَوْقِکُمْ أَوْ مِنْ تَحْتِ أَرْجُلِکُمْ .(۱۱)
و نیز کلمه عباد و یا عبد در افرادى که مورد مذمّت اند احیاناً به کار رفته است، از جمله به کار رفتن این کلمه در مورد گنهکاران در آیه ۵۸ فرقان : وَ کَفى بِهِ بِذُنُوبِ عِبادِهِ خَبِیراً و در آیه ۲۷ سوره شورى در مورد طغیانگران: وَ لَوْ بَسَطَ اللّهُ الرِّزْقَ لِعِبادِهِ لَبَغَوْا فِی الأَرْضِ و در مورد خطاکاران و منحرفان از اصل توحید در آیه ۱۱۸ سوره مائده مى خوانیم: إِنْ تُعَذِّبْهُمْ فَإِنَّهُمْ عِبادُکَ .
ولى، با همه اوصاف، نمى توان انکار کرد: اگر قرینه قاطعى قائم نشود ظاهر آیات مورد بحث در بدو نظر، آن است که: جمعیت انتقام گیرنده مردمى باایمانند.
به هر حال، آیات فوق، اجمالاً به ما مى گوید: بنى اسرائیل دو بار سخت به فساد دست زدند و استکبار ورزیدند، و خدا از آنها انتقام سختى گرفت، و هدف از بیان این موضوع، درس عبرتى براى آنها و ما و همه انسان ها است تا بدانیم ستمگرى ها و فسادانگیزى ها در پیشگاه خدا بدون مجازات نمى ماند، هنگامى که قدرت یافتیم حوادث دردناکى را که در آینده در انتظار ما است را فراموش نکنیم و از تواریخ گذشتگان این درس را بیاموزیم.
✔️پی نوشت:
۹ ـ مجله مکتب اسلام ، شماره ۱۲، سال ۱۲ و سال ۱۳، از بحث تفسیر آقاى ابراهیم انصارى .
۱٠ ـ مائده، آیه ۳۱.
۱۱ ـ انعام، آیه ۶۵.
↩️ ادامه دارد...
@Nahjolbalaghe2
قرآن و نهجالبلاغه 🌸🌸
📝 شرح و تفسیر خطبه ۸۷ بخش دوم ✅ ویژگیهای بنده خوب خدا ↩️در توصيف دوم مى افزايد: «او کسى است که حق
📝 شرح و تفسیر خطبه ۸۷ بخش دوم
✅ ویژگیهای بنده خوب خدا
امام(عليه السلام) در خطبه بالا که سخن از يک مسلمانِ نمونه آگاه و مخلص، به ميان آورده و اوصاف او را بر شمرده، يکى از اوصاف با ارزش را، مسئله اجتهاد در احکام دين شمرده و مى فرمايد: «او قادر است به هر سؤالى پاسخ گويد و هر فرعى از فروع دين را به اصل و مبنايش بازگرداند و به همين سبب مى تواند چراغ تاريکى ها و برطرف کننده نابينايى ها و کليد حلّ مبهمات و دفع معضلات بوده باشد.» در ضمن صفات يک مجتهد آگاه و فقيه با تقوا را در جاى جاى همين خطبه، بيان فرموده و نشان مى دهد که فقيه، تا رابطه خالصانه اى با خدا نداشته باشد، به اين مقصد نائل نمى شود.
درباره اهميّت اجتهاد و گشوده بودن درهاى آن به روى علما، و زيانهايى که از ناحيه انسداد باب اجتهاد از سوى گروهى از فقهاى اهل سنّت، دامن گير امّت شده و مى شود، بحث مشروحى در ذيل خطبه «هيجدهم» در جلد اوّل آمده است.
2- قرآن دستورالعمل کامل زندگى
امام(عليه السلام) در «نهج البلاغه»، بارها درباره اهميّت قرآن، مطالب فراوانى بيان فرمود و در هر مورد، ناظر به يکى از ابعاد آن است. در اين بخش از خطبه بالا، که درباره آدم مخلص و پيشواى با تقوا سخن مى گويد، يکى از ويژگى هاى او را تسليم بى قيد و شرط در برابر «کلام اللّه» مى شمرد; به گونه اى که قرآن را امام و رهبر خود ساخته و به طور دقيق، در پشت سر آن حرکت مى کند و هر جا را قرآن منزلگاه خود سازد، او منزلگاه خويش مى کند.
به تعبير ديگر: او به قرآن، به عنوان يک دستورالعمل تمام عيار زندگى نگاه مى کند; نه يک وسيله براى توجيه عقايد و افکار خويش; به عکس آن گروهى که، دم از پيروى قرآن مى زنند، ولى هميشه تلاش مى کنند آياتى را بيابند که با خواسته آنها بهتر مى سازد و به مصداق (نُؤْمِنُ بِبَعْض وَ نَکْفُرُ بِبَعْض)(۷) آنچه را با تمايلات آنها سازگار نيست، به کلّى فراموش مى کنند و اگر ظاهر قرآن مطابق ميلشان نيست، رو به باطن قرآن (البتّه باطن از ديدگاه خودشان) مى آورند; و اگر باطن، هماهنگ با خواسته آنان نباشد، رو به ظاهر مى آورند; اينان منحرفانى هستند که هرگز به قرآن، به عنوان يک کتاب هدايت و رهبر و راهنما ايمان نياوردند; آنها در واقع خداپرست نيستند، بت پرست اند! يعنى هوا و هوسها و افکار انحرافى خويش را، پرستش مى کنند; «تفسير به رأى» که در روايات اسلامى، شديداً از آن نهى شده، نيز شاخه اى از بت پرستى و شرک خفى است; اينها کجا و عالم مخلص کجا؟ آن عالمى که تمام وجودش، در اختيار قرآن، و دلباخته و دلداده قرآن است.
✔️پی نوشت:
7. سوره نساء، آيه 150.
✔️ پایان
@Nahjolbalaghe2
#در_محضر_اهل_بیت
#نهج_البلاغه
💠 آن کس که قلبش با محبت دنیا پیوند خورده ، سه چیز او را رها نخواهد کرد
۱ . اندوه دائم
۲ . حرصى که هرگز او را ترک نمى کند
۳ . آرزویى که هیچ گاه به آن نخواهد رسید
📘 #حکمت_228
@Nahjolbalaghe2