✔️ درس خارج فقه آیت الله مظاهری
87/12/10
🔹 راغب اصفهانی در کتابِ مفردات، ذیلِ آیه شریفه «انما المشرکون نجس» نجس را به «قذارت معنوی» معنا کرده. راغب، اصفهانی بوده. من خیال میکنم شیعه باشد ولی علی کلّ حال مشهور این است که سنّی است...
@Nardebane_feghahat
✳️ چهار فتوا دادم و عالَم را پاک کردم!
✔️ درس خارج فقه آیت الله مظاهری
88/01/25
🔹 مرحوم فیض کاشانی در «وافی» یک جمله عجیبی دارد، میگوید: چهار فتوا دادم و عالَم را پاک کردم و اگر این چهار تا فتوای من نباشد، عالَم نجس است!
۱. یکی اینکه گفتم شراب پاک است. (دقت: نه آنکه حلال است)
۲. یکی اینکه گفتم کافر پاک است و ما اصلاً انسان نجس نداریم.
۳. یکی اینکه گفتم آب قلیل به ملاقاتِ نجس، نجس نمیشود.
۴. یکی اینکه گفتم متنجّس، منجّس نیست.
#فقه
@Nardebane_feghahat
✅ قرآن کتاب پزشکی نیست، بلکه کتاب هدایت است
✔️ درس خارج فقه استاد محمدتقي شهيدی
97/09/06
🔸 شما نباید قرآن و حدیث را «کتاب پزشکی» تلقّی کنید و بعد بگویید این «پزشکی اسلامی» است بلکه «قرآن» کتاب هدایت است و کتاب پزشکی نیست. از اسلام انتظارِ این که بیماری های شما را درمان کند نیست و برای این نیامده است، بلکه به عنوان هدایت برای متّقین آمده است.
@Nardebane_feghahat
✔️ دکتر محمود رامیار در اواخرِ کتابِ «تاریخ قرآن» اشاره میکند که «بلاشرِ فرانسوی» در اواخرِ عمر خود به جهتِ کثرتِ مطالعه نسخههای خطیِ عربی، چشماش نابینا شده بود...
@Nardebane_feghahat
✳️ محدوده شریعت
✔️ درس خارج فقه استاد علیدوست
1399/9/16
🔹...برخی معتقدند که شارع {در حیطه مثلاً معاملات} خطوط کلّی را بیان کرده و یا این که اگر مطلبی هم در این خصوص آمده، از حیث آراء محموده بوده و الزامِ شرعی برای همه زمانها و مکانها ندارد. خدا رحمت کند آقای معرفت را که در یکی از مصاحبه ها (فصلنامه نقد و نظر شماره 1) در اینباره میگوید ما در معاملات یک «لا تَظلمون» داریم و یکی هم «لا تُظلمون...» تمام! در واقع شارع چند پارادایم را مطرح کرده است.
🔸 مرحوم دکتر مهدی حائری -برادر آقا مرتضی و پسر آیت الله مؤسس {مرحوم آیت الله حائری یزدی)- ایشان میگوید: حوزه معاملات، حوزه آرای محموده است، یا همان اصول تربیتی که در صلاحِ مجتمع دخالت دارد.
🔹 من خیلی معتقد به نوع نگاهی نیستم که همه چیز را به صدر اسلام برسانیم و بر اساس آن بخواهیم حکم صادر کنیم که پیغمبر چگونه اسیر میگرفتند، چه کار میکردند و... البته برداشت منفی از حرف من نشود! واقعیت این است که برخی احکام به عقلای دوران واگذار شده است.
🔸 این قضیه توجه به عرف هر زمان در مشروطه هم بحثساز شد که عدهای «مشروطهطلب» بودند و عدهای «مشروعهخواه» و حتی این قضیه به صدر اسلام و دورانِ فضل بن شاذان هم برمیگردد! یا محمد بن ادریس شافعی و جالب هم این است که هنوز هم که هنوز است، این بحث وجود دارد. این که برخی معتقدند که ما چیزی منحصراً به نام اقتصاد اسلامی و... نداریم و کل تأسیساتِ شارع به 20 مورد نمیرسد...
دقت: نگاه خودِ استاد علیدوست در مسأله، میانه است، نه حداقلی که در حدّ «لا تَظلمون و لا تُظلمون» و نه حداکثری که هر رَطب و یابسی را بخواهیم از دین استخراج کنیم.
#فقه
@Nardebane_feghahat
◾️ #تسلیت
▪️نقدّم إلى ساحة القداسة، ولي أمر المسلمين الإمام المهدي (صلوات الله عليه و عجّل الله فرجه الشريف) بأصدق التعازي و المواساة بمناسبة ذكرى استشهاد جدته الصدّيقة الكبرى فاطمة الزهراء (صلوات الله عليها) كما نقدّم إلى مراجعنا العظام العدول بخالص العزاء و إلى الأمة الإسلامية كافة.
@Nardebane_feghahat
✳️ چندین نظر در مورد رابطه فقه و احلاق
✔️ حجتالاسلام احمدیان (رئیس دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان):
🔸 درباره رابطه فقه و اخلاق نظرات مختلفی وجود دارد. برخی قائل به تمایز و جدایی این دو هستند که سردمدار این نظریه، ابوحامد غزالی است. غزالی، علم فقه را از علوم دنیایی میداند و معتقد است مردم باید از آن دوری کنند و به سمت علم اخلاق بروند و با علم اخلاق است که میتوان مراحل سیر و سلوک را طی کرد و به سرمنزل مقصود رسید. وی همچنین میگوید فقهایی که تفقه در دین را منحصر به دانستن فقه میدانند، به علم فتوا در باب معاملات بسنده کرده و از تهذیب نفس و سلوک اخلاقی غافل ماندهاند. در واقع، غزالی معتقد است فقه فقط به مصالح دنیوی میپردازد و به مصالح اخروی توجهی ندارد. بنابراین، فقه، علم ظاهر و اخلاق، علم باطن است.
🔹 برخی قائل به تعارض فقه و اخلاق هستند، برخی دیگر اخلاق و فقه را متمّم و مکمّلِ یکدیگر میدانند و از دیدگاههای مختلفی به این موضوع پرداختهاند. از یک نظر، اخلاق مبتنی بر فقه است و برای تصفیه درون آمده که این تصفیه درونی بدون اصلاح برون نیز اتفاق نخواهد افتاد.
🔸 ملامحسن کاشانی قائل به رابطه عمیق فقه و اخلاق است و نظرات غزالی را بهصورت جدی نقد میکند و میگوید فقه، علم شریف الهی و نبوی است که از وحی گرفته شده و به واسطه همین فقه است که میتوان به اخلاق دست یافت و تا زمانی که برون اصلاح نشود، نمیتوان به تصفیه درون پرداخت.
#فقه
@Nardebane_feghahat
✔️ لحظات پایانی عمرِ شِبلی! (عارف و صوفیِ قرن سوم و چهارم)
(به روایت تذکرة الأولیاء)
🔸 پس خلق جمع آمدند برای نماِز جنازه. و به آخر بود، بدانست که حال چیست، گفت: «عجبا! مردگان آمدهاند تا بر زنده نماز کنند!» گفتند: «بگو لا اله الا الله»، گفت: «چون غیر او نیست نفی چه کنم؟!» گفتند: «چاره نیست کلمه بگو» گفت: «سلطان محبّت میگوید رشوت نپذیرم!»
🔸 یکی آواز برداشت و شهادتش تلقین کرد. گفت: «مُرده آمده است تا زنده را بیدار کند» آخر چون ساعتی برآمد، گفتند: «چونی؟» گفت: «به محبوب پیوستم» و جان بداد.
🔹 و بعد از آن به خوابش دیدند، گفتند: «با منکر و نکیر چه کردی؟»، گفت: «درآمدند و گفتند خدای تو کیست؟ گفتم خدای من آنست که شما را و جمله فرشتگان را نصب کرد تا پدرم آدم را سجده کردند و من در پشت پدر بودم و در شما نظاره میکردم. منکر و نکیر با یکدیگر گفتند که نه تنها جواب خود میدهد، بلکه جواب جمله فرزندان آدم باز داد! بیا تا برویم!»
📚 تذکرة الأولیاء، قسم ثانی ص181
#تصوف
@Nardebane_feghahat
✔️ نظر مرحوم محمدتقی مجلسی(ره) در مورد تشیّعِ «سکونی»
🔸 مرحوم محمدتقی مجلسی(ره) قائل است که «سکونی» شیعه امامی بوده، اما به خاطرِ مشهور بودنش نزد اهلسنت (و شاید اینکه قاضی آنها بوده) تقیّه مینموده. همچنین مرحوم محمدتقی مجلسی(ره) معتقد میباشد که سکونی روایاتِ زیادی که خلاف عامّه است، از امام (علیهالسلام) نقل نموده و امام (علیهالسلام) از او تقیه نکردهاند:
🔹 «...الّذي يغلب على الظّن أنه كان إمامياً، لكن لما كان مشتهراً بين العامة و كان يتّقي منهم لأنّه روى عنه (عليهالسلام) في جميع الأبواب و كان (عليهالسلام) لا يتّقي منه و يروي عنه (عليهالسلام) جلّ ما يخالف العامة، و الأصحاب تارة يعملون بخبره و تارة يردونه بضعفه.»
📚 روضة المتقين في شرح من لا يحضره الفقيه، المجلسي، محمد تقى ج14 ص59
🔹 البته بسیاری از فقهای شیعه با مرحوم مجلسی(ره) همنظر نیستند و «سکونی» را شیعه نمیدانند.
#رجال
@Nardebane_feghahat
✔️ آیا هر سال حج واجب است؟!/ سؤال نپرسید در مورد اموری كه اگر براى شما حقیقتِ آن آشكار گردد، شما را در رنج و زحمت مىافكند
🔹 عن أمیرالمؤمنین (علیه السلام)- لَمَّا نَزَلَتْ «وَ لِلهِ عَلَی النَّاسِ حِجُّ الْبَیْتِ...» قَالَ الْمُؤْمِنُونَ: یَا رَسُولَاللَّهِ، أَ فِی کُلِّ عَامٍ؟! فَسَکَتَ، فَأَعَادُوا عَلَیْهِ مَرَّتَیْنِ، فَقَالَ: «لَا»، وَ لَوْ قَالَ «نَعَمْ» لَوَجَبَتْ فَأَنْزَلَ اللَّهُ «یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا لا تَسْئَلُوا عَنْ أَشْیاءَ إِنْ تُبْدَ لَکُمْ تَسُؤْکُمْ.»
از امیرالمؤمنین (علیه السلام) روایت شده: هنگامی که آیه: «و برای خدا بر مردم واجب است که به حج بروند- آل عمران/۹۷» نازل شد، مؤمنان گفتند: «ای رسول خدا، آیا در هر سال [حجّ واجب است]»؟
پیامبر (صلی الله علیه و آله) سکوت کرد، آنها دوباره سؤال را تکرار کردند. حضرت فرمود: «نه» و اگر میگفت: «بله» هر سال واجب میشد! سپس خداوند این آیه را نازل فرمود: «یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا لا تَسْئَلُوا عَنْ أَشْیاءَ إِنْ تُبْدَ لَکُمْ تَسُؤْکُمْ»
📚 بحارالأنوار ج96 ص22
@Nardebane_feghahat
✔️ «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَسْأَلُوا عَنْ أَشْيَاءَ إِنْ تُبْدَ لَكُمْ تَسُؤْكُمْ»
«اى كسانى كه ايمان آوردهايد سؤال نكنيد از چيزهايى كه اگر برایتان ظاهر شود، ناراحت مىشويد» (سوره مائده آیه 101)
🔸 معلوم است كه جواب صحيح از پرسش از اينكه «چند سال ديگر مثلا از عمر من مانده؟ و يا سبب مرگ من چيست؟ ...و يا پدر من كه من نطفهاى از اويم كيست؟ و امثال آن، از سؤالاتى كه در جاهليت فراوان بوده» چه تشويش و اضطرابى در دل مىاندازد، چون اين امور، امورى است كه هميشه جوابِ صحيحِ آن، مطابقِ ميلِ آدمى اتفاق نمىافتد، و غالبا باعث اندوه مىشود...
🔹 ...سؤالاتى بوده مربوط به خردهريزهاى احكام دين، و چيزهايى كه تفحص و كاوش در آنها جز دشوار كردن دين و سنگينكردنِ بار تكليف، نتيجه ديگرى ندارد، مانند سؤالاتى كه بنى اسرائيل درباره خصوصياتِ گاوى كه مأمور به ذبح آن شده بودند مىكردند، و در نتيجه اينقدر آن گاو را محدود و مشخّص كردند تا منحصر شد به يك گاو! و مجبور شدند به قيمت گزافى خريدارى كنند! مقصود از «اشياء» همين مطالب است نه امور غيبى.
📚 ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبایی ج6 ص221- 224
@Nardebane_feghahat