7️⃣معرفی علمای مشهور شهرستان #تویسرکان :
👥حضرات آیات و حجج اسلام :
۱)مرحوم #ملاحسینعلی_تویسرکانی
۲)مرحوم #احمد_غروی_تویسرکانی
۳)مرحوم #سید_عبدالغفار_حسینی_تویسرکانی
۴)مرحوم #سید_ابوالحسن_حسینی_تویسرکانی
۵)مرحوم #سید_محمدباقر_حسینی_تویسرکانی
۶)مرحوم #سید_احمد_حسینی_تویسرکانی
۷)مرحوم #سید_ضیاءالدین_مهدیان_تویسرکانی
۸)مرحوم #امین_مصطفوی_تویسرکانی
۹)مرحوم #سید_محمد_شیخالاسلامی_تویسرکانی
۱۰)مرحوم #سید_حسین_شیخالاسلامی_تویسرکانی
۱۱)حاج #سید_جواد_شیخالاسلامی_تویسرکانی
۱۲)مرحوم #سید_الیاس_شیخالاسلامی_تویسرکانی
۱۳)مرحوم #محمدنبی_تویسرکانی
۱۴)مرحوم #سید_عمیدالدین_فاطمی
۱۵)مرحوم #غضنفر_پناهیان
۱۶)مرحوم #قاسم_رفیعی
۱۷)مرحوم #محمد_خالصی_زاده
۱۸)مرحوم #محمد_مدرس_سبزواری
۱۹)مرحوم #عبدالصالح_سبزواری
۲۰)مرحوم #عبدالحسین_سبزواری
۲۱)مرحوم #محمدعلی_تویسرکانی
۲۲)مرحوم #سید_محمدطاهر_تویسرکانی
۲۳)مرحوم #سید_محمدشریف_تویسرکانی
✍کانال #علمای_همدان
🆔 @OlamayeHamedan
8️⃣معرفی علمای مشهور شهرستان #اسدآباد :
👥حضرات آیات و حجج اسلام :
۱)مرحوم #سید_جمال_الدین_اسدآبادی
۲)مرحوم #عبدالجبار_اسدآبادی
۳)مرحوم شیخ #حسن_مروج_نجفی
۴)مرحوم #احمد_علی_مروج
۵)مرحوم #حسینعلی_مروج
۶)دکتر #مصطفی_رستمی
✍کانال #علمای_همدان
🆔 @OlamayeHamedan
علمای همدان
4⃣5⃣1⃣ #معرفی_علمای_همدان 👤مرحوم حاج #سید_حسین_صفوی_همدانی(رضوان الله علیه) 📆متوفی : سال ۱۳۲۸ شمسی
5⃣5⃣1⃣ #معرفی_علمای_همدان
👤مرحوم آیت الله میرزا #سید_موسی_کلانتر_همدانی(رضوان الله علیه)
📆متوفی : سال ۱۲۶۵ شمسی
🕌مدفن : همدان_مسجد پیغمبر
✍کانال #علمای_همدان
🆔 @OlamayeHamedan
#زندگینامه
🔰مرحوم میرزا موسى کلانتر همدانی(حسینی کمالی) فرزند مرحوم «سید فضل الله بن میرزا هادی کلانتر» در سال ۱۱۹۲ شمسی(۱۲۲۸ قمری) در شهر همدان به دنیا آمد.
ایشان از افاضل و اکابر علمای عصر و حکیم و مدرس و مفسر و از مفاخر همدان است و خاندانش از روساء و صاحبان بانفوذ بوده اند. جدش مرحوم میرزا هادی، بزرگ و کلانتر شهر همدان بوده که در خارج و داخل شهر املاک زیادی داشته از جمله روستای امزاجرد ملک او بوده است.
پس از فوت میرزا هادی، فرزندش میرزا فضل الله منصب پدر را وارث و مدت کمی متصدی این منصب می گردد، ولی یک مرتبه از این منصب استعفاء داده و در زیّ اهل علم در می آید و در قم مجاورت اختیار کرده و به عبادت و ریاضت می پردازد و در همان مکان مقدس هم از دنیا رفته است.
اما میرزا موسی کلانتر در زمان کودکی پدر خود میرزا فضل الله را از دست داد و در سایه عطوفت عمویش مرحوم میرزا ابوالحسن تربیت شد و پس از رسیدن به حد رشد و بلوغ در سن پانزده شانزده سالگی از همدان به قصد تحصیل به اصفهان رفت و نزد علمای اعلام و بزرگان و کلیه افراد با فضل اصفهان استفاده دانش می کرد.
حواله های پولی که از تهران برای او می رسیده می گرفته، ولی کاغذها را نمی خوانده با این وضع بیست سال در اصفهان می ماند.
پس از رسیدن به مراتب عالیه علم و عمل وقتی که کاغذها را می خواند، مطلع می شود که از پدر و جده پدری ارث زیادی به او رسیده است، به قدری که می شد او را از اعیان به حساب آورد.
پس از مدتی در سال ۱۲۶۶ هجری به همدان بر می گردد و چند سالی در همدان توقف می کند و به امور مالی وارث باقی مانده رسیدگی می کند و سپس به جهت استفاده بیشتر دانش و کسب عرفان و معنویات به
کرمان سفر می کند و از مرحوم میرزا احمد کرمانی استفاده می کند و از آنجا به یزد می رود و از بزرگان آنجا هم بهره علمی می برد و سپس به قصد استفاده و فراگرفتن حکمت به محضر عارف و حکیم بزرگ مرحوم آیت الله ملاهادی سبزواری رفته و حدود سه سال از محضر پرفیض آن عارف و حکیم ربانی بهره مند می گردد.
سید موسی دنبال گمشده ای می گشته تا بتواند حکمت متعالیه را به دست آورد و خود را به اوج کمال برساند.
شاید به همین منظور بوده که مسافرت های زیادی کرده و شهرهای مختلف را دیده و بعد از سه سال اقامت در سبزوار به اصفهان بر می گردد.
او از مجتهد بزرگ مرحوم حاج اسماعیل قریب یک سال اخذ دانش و کسب فقه و اصول می نماید و بر بعضی از تألیفات او حاشیه و تعلیقه دارد و پس از یک سال به خراسان می رود و در آنجا مدتی مجاور می گردد.
از برکات آستان قدس فیض می برد و از خراسان به سوی هرات و کابل رفته و کتاب «اسرار الصلوة» و رساله ای در حقیقت و مجاز را در آنجا تألیف کرده که در ۱۲۷۹ قمری پایان پذیرفته است.
بعد از همه مسافرتها عازم نجف اشرف گشته و به منظور استفاده از دریای فقه و فقاهت مرحوم شیخ اعظم مرتضی انصاری در آن شهر علم اقامت می کند و از درس فقیه شیخ انصاری رساله هایی نوشته است و پس از فوت مرحوم شیخ انصاری در ۱۲۸۱ قمری به ایران بر می گردد و در همدان یک سال می ماند.
پس از آن به زیارت بیت الله می رود و از آنجا به بیت المقدس رفته و نوشته هایی در آنجا نوشته و سپس به کرمان می رود و در درس مرحوم میرزا کریمخان حاضر می شود.
ولی پس از چندی به همدان بر می گردد در بین راه و مسیرش مردم به او اظهار علاقه و احترام می کنند و در ورود به همدان استقبال شایان از او به عمل می آید و حتی یهودیهای همدان هم برای او قربانی می کشند و ادای احترام می کنند.
مرحوم میرزا موسی پس از این همه سفر و تلاش در راه دانش و کمال در همدان به تدریس فلسفه و حکمت و تفسیر قرآن کریم مشغول می شود و مورد توجه عامه مردم شهر قرار می گیرد و در مسجد پیغمبر که خود آن را تعمیر کرده، اقامه جماعت می کرده و در برگشت از مسجد همه به احترام او به پا می ایستادند، حتی یهودیهای مغازه دار مسیر راه به احترام او بر می خاستند.
عارف و حکیم حاج میرزا موسی هنگام تدریس حکمت و فلسفه گاهی درس را تعطیل و چند روزی کسی او را نمی دیده است و وقتی که باز برای درس حاضر می شد، علت غیبت را می پرسیدند، و او می گفته که مطلب مشکلی پیش آمد به ناچار به سبزوار رفته و این مشکل علمی را از حکیم سبزواری پرسیدم و حل نمودم.
خاندان ایشان در همدان به کمالی مشهور بود و مرحوم حاج #سید_محمد_حسینی_کمالی فرزند او می باشد.
🆔 @OlamayeHamedan
ادامه مطالب :👇
آنچه که از تألیفات این حکیم عارف به جا مانده است، رساله «اسرار الصلوة» است که آن را در کابل سال ۱۳۷۹ نوشته که ظاهراً آخرین تألیف اوست.
رساله ای در «حقیقت و مجاز» که آن را هم در کابل نوشته است.
رساله در «اصل برائت» و «اصل استصحاب» و «اوامر و نواهی» دارد که همه را در نجف نوشته است.
ظاهراً تقریرات درس استادش مرحوم شیخ مرتضی انصاری است.
مرحوم علامه سید محسن امینی در جلد ده کتاب اعيان الشيعه اجمالی از ترجمه سید موسی را به عنوان میرزا موسی حسینی کلانتری آورده و حدود ۲۲ رساله به نام او ذکر کرده از جمله آنان؛
*حاشیه بر اسفار
*رسالة في المعقول
*رساله در حکمت اشرافیه
*شرح بر فرائد
*رساله در عموم و خصوص
*رساله در وضو
*رساله در نفقات
*رساله در وقف و صدقات
*کتاب مکاسب محرمه
*رساله در بیع
*كتاب الجهاد
*رساله در ادله عقلیه
*رسالة في الحج والزكاة والخمس
*رساله در مشتق
*رساله در خلل صلوة
*رساله في الاستصحاب
همچنین صاحب کتاب «نجوم السماء» در شرح حال مرحوم میرزا موسی چنین نوشته است :
«میرزا از اجله سادات و بزرگان همدان از منصب و بزرگی اعتزال ورزید و به زی درویشان می ماند.
در اصفهان تحصیل علم کرد و برای اخذ علوم سفر اختیار کرد تا به هرات رسید.
در آنجا حاشیه بر مطول را نوشت در علوم ادبیه بی نظیر بود و در حکمت و طب و علوم ریاضی به غایت استاد بود و حاشیه بر قوانین هم دارد.
بنابر طریقه حکمت که داشت شرح بر مثنوی مولوی نوشت.
غالب اوقات طعام نمی خورد، سجده طولانی می کرد و از خوف خدا اکثر شبها گریه می کرد و کتاب اسرار الصلوة را به فارسی نوشت.»
متذکر می گردد که اغلب مولفات و تصنیفات آیات حاج سید موسی حسینی و فرزند بزرگوارش حاج سید محمد حسینی کمالی(قدس سرهما) در ضمن ۵۴۱ جلد کتابهای نفیس(۴۶۳ جلد چاپی و ۷۸ جلد خطی) بعد از متجاوز از یک قرن نگاه داری با پیشنهاد این جانب توسط یکی از منتسبان آنها در سال ۱۳۷۹ شمسی به کتابخانه مرحوم آیت الله العظمی مرعشی نجفی اهداء گردید و در نشریه شماره سوم سال ششم کتابخانه مذکور نام برخی از نسخه های نفیس این مجموعه آورده شده است.
سرانجام مرحوم حاج سید موسی حسینی کلانتر همدانی در سال ۱۲۶۵ شمسی برابر با سال ۱۳۰۴ قمری در همدان از دنیا رفت و در مقبره ای که برای خود در مقابل مسجد پیغمبر واقع در همدان کنار مقبره حرقیل نبی که خود آن را تعمیر و آماده کرده بود، به خاک سپرده شد.
✍کانال #علمای_همدان
🆔 @OlamayeHamedan
🕌تصاویری از مسجد پیغمبر واقع در ابتدای بازار فلسطین نزدیک باباطاهر، که مزار پیغمبر همدان به نام حجی پیغمبر(برجیس یا حگی) یکی از انبیای بنی اسرائیل در زمان داریوش هخامنشی است که صحیفه او در کتاب مقدس عهد عتیق آمده است.
این مسجد در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۷۹ با شماره ثبت ۳۲۴۷ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
مرحوم حاج میرزا #سید_موسی_کلانتر_همدانی(رضوان الله علیه) بعد از تعمیر و مرمت این مسجد، سالها در آن اقامه نماز جماعت می کرد که در آخر بنابر وصیت خود در همین مسجد به خاک سپرده شد.
✍کانال #علمای_همدان
🆔 @OlamayeHamedan