▫️فایل صوتی کامل پانزدهمین جلسه از سلسله نشست های مجازی آشنایی با « نظام فکری اندیشمندان انقلاب اسلامی »
🔹با موضوع نظام فکری آیتالله مصباح یزدی (رضواناللهعلیه) با ارائه حجتالاسلام و المسلمین علی مصباح یزدی
🔸چهارشنبه، بیستم اسفند ۱۳۹۹
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
♦️علم و دین از نظر علامه حسن زاده آملی♦️
🔹علم و عمل دو جوهر انسان سازند، و عالم و عامل را اتحاد وجودى بدانهاست در حكمت الهى فرموده اند.
🔹دين عبارت از برنامه حقيقى و دستور واقعى نگاهدار حدّ انسان و تحصيل سعادت ابدى آن است. و همه آداب و متون آن محض علم و عين صواب است.
علامه حسن زاده آملی بخش دوم
▫️دکتر مهدی گلشنی ، استاد دانشگاه صنعتی شریف پرسشهایی پیرامون «علم و دین» مطرح کرده و از دانشمندان الهیدان در کشورهای مختلف خواستار جواب شده است.
▫️ این سؤالات همچنین برای چهار حکیم مسلمان معاصر ، حضرات آیات جوادی آملی ، حسنزاده آملی ، سبحانی و مصباح یزدی هم ارسال شده است؛ علامه حسن زاده آملی ضمن تقدیر از این شخصیت علمی ، به پرسشهای ایشان پاسخ داده که متن پاسخهای علامه حسن زاده آملی به شرح زیر است:
🔸و چون علم و عمل دو جوهر انسان سازند، و عالم و عامل را اتحاد وجودى بدانهاست در حكمت الهى فرموده اند- و چه نيكو فرموده اند- كه: «انسان به فراگرفتن حكمت- كه همان تحصيل علم و عمل است- عالم عقلى مشابه با عالم عينى مىگردد».
🔸و چون علم، چشم ذات نفس ناطقه انسانى مىشود، و انسان به نور علم، حق را از باطل تميز مىدهد، و مدينه فاضله بدست مىآورد، و سعادت جاويدانى خود را كسب مىكند، حضرت خاتم انبياء محمّد مصطفى (صلوات اللّه عليه) فرموده است: «العلم إمام العمل».
🔸و اما تعريف دين : دين عبارت از برنامه حقيقى و دستور واقعى نگاهدار حدّ انسان و تحصيل سعادت ابدى آن است. و همه آداب و متون آن محض علم و عين صواب است. لاجرم تدوين و تنظيم اين چنين برنامه از كسى به جز آفريدگار انسان ساخته نيست- يعنى آن دست و قلمى كه كتاب تكوينى نظام هستى عالم و آدم را بدين زيبايى نگاشته است كه زيباتر از آن تصوّر شدنى نيست، و هر يك از كلمات وجودى آنها را دين و آيينى داده است كه به قدر يك ميكرون اعوجاج و اختلاف و نارسايى و ناروايى در آنها راه ندارد، همان قلم براى جميع شئون اين صنع عظيمش به نام انسان دستورى كه محض حكمت است نهاده است تا اين دستور در متن آن چنان صنع پياده شود و او را به هدف نهايى و كمال غايى او برساند.
🔸مناسب است كه علق نفيس را از رسول اللّه صاحب قرآن فرقان اهدا كنيم، و آن اين كه: «إنّ هذا القرآن مأدبة اللّه فتعلّموا مأدبته ما استطعتم ...». مأدبه- به فتح و ضم دال- طعام مهمانى است. يعنى قرآن سفره خداست، و تا مىتوانيد از اين سفره بهره ببريد.
🔸و نيز مأدبه- به فتح دال- ادب و دستور است. قرآن براى ادب و تقويم انسان است. ادب نگاهداشت حدّ هر چيز است. و تقويم راست و درست ايستاندن است. اين وجه با «تعلّموا» مناسبتر است. يعنى قرآن ادب و دستور الهى است، پس از آن ادب فرابگيريد و حدّ انسانى خود را حفظ كنيد و نگاه بداريد، و بدين دستور، خود را راست و درست به بار آوريد و به فعليت برسانيد، چنان كه هم آن حضرت فرموده است: «أدّبنى ربّى فأحسن تأديبى»، و نيز فرموده است: «أدّبنى ربّى بمكارم الأخلاق».
۲. آيا جنابعالى تعارضى بين اين دو تعريف مىبينيد يا خير؟
🔸گوهر علم نورى است كه عين حقيقت عالم و چراغ فرا راه او مىگردد. و اصلا علم عالم است و عالم علم است. و به عبارت پيغمبر خاتم (صلوات اللّه عليه): «علم، نفس عقل، و فهم، روح آن است». دين همواره انسان را ترغيب به تحصيل اين نور مىكند، و پايه معارج انسان را به اندازه مدارج علم او مىداند.
🔸آن كه عالم است به اسرار احكام دين آگاه است، چه اين كه هيچ دستور دينى بدون حكمت و مصلحت براى مدينه فاضله انسانى و تعالى و تكامل و سعادت آدمى متصور نيست. بسيارى از عالمان دين صحف و رسائلى در اسرار احكام دين از قبيل اسرار صلات و اسرار صوم و اسرار حجّ و غيرها نوشتهاند.
🔸قرآن كريم كه خاتم كتب آسمانى است مىفرمايد: وَ تِلْكَ الْأَمْثالُ نَضْرِبُها لِلنَّاسِ وَ ما يَعْقِلُها إِلَّا الْعالِمُونَ. در تعبير به ناس و عالمون بايد دقّت بسزا كرد كه عالمون را در مقابل ناس قرار داده است.
🔸ناس مردم عادىاند، و عالمون انسانهاى به معارج علمى رسيدهاند كه ارباب عقل و اهل تعقّلاند. يعنى أمثال را قشرى و لبّى است، قشر آنها كه پوست است براى ناس است كه ورزش فكرى و علمى نكردهاند و توان ادراك اسرار امثال را ندارند، و لبّ آنها كه مغز است براى انسانهاى زحمت علمى كشيده است.
🔸عارف رومى در دفتر دوم مثنوى ناظر به كريمه ياد شده است كه گويد:
اى برادر قصّه چون پيمانه است
معنى اندر وى بسان دانه است
دانه معنى بگيرد مرد عقل
ننگرد پيمانه را گر گشت نقل
🔸رسول خاتم ، حكمت را بهشت دانسته است، و فرموده است: «أنا مدينة الحكمة و هي الجنّة و انت يا علىّ بابها ...» يعنى اى على من شهر حكمتم و حكمت بهشت است و تو باب آنى.
ادامه دارد ...
http://lobolmizan.ir/quest/cat/149
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
▫️انتشار بیست و هفتمین شماره فصلنامه علمی پژوهشی حکمت اسلامی
🔹در این شماره ۸ مقاله با موضوعات:
✨ گستره وجود سیال در قلمرو هستی / محمدمهدی کمالی، محمدمحسن کمالی
✨ مبانی هستیشناختی و انسانشناختی سریان انسان کامل در مراتب هستی از منظر عرفان اسلامی / داریوش رجبی، احمد سعیدی
✨ تحلیل عقل نظری و عقل عملی در اندیشه فخر رازی (از گونهشناسی کمالات قوا تا واکاوی ارتباط آنها در زیست سعادتمندانه) / هاشم قربانی
✨ تحلیل کثرت اسماء و صفات الهی در حکمت متعالیه / حجت اسعدی، عباس جوارشکیان، سید مرتضی حسینی شاهرودی
✨ بازخوانی رویکرد اندیشمندان شیعه به روایات نخستین مخلوق / عبدالله میراحمدی، زهرا اسعدی سامانی
✨ سودگروی اخلاقی در آیینه قرآن و عقل / امیر حسین پاشایی، هادی صادقی
✨ فلسفه مضاف پیشین؛ بستر معرفتی تحول در علوم انسانی / مهدی عبداللهی
✨سیر انفسی در مکتب ودانته و حکمت متعالیه صدرایی / الهه السادات سجاددوست، علیرضا خواجه گیر، مجتبی جعفری اشکاوندی، علی ملکزاده
http://hekmateislami.com/?p=11835
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
💫 معرفی کتاب « نظریه علم دینی در آثار آیت الله جوادی آملی ، مستندات و پرونده علمی » به اهتمام قاسم جعفرزاده
▫️ کتاب حاضر در سه فصل و در چندین بخش به توضیح و تبیین نظریه علم دینی و اسلامی آیت الله جوادی آملی از زبان خود استاد و برخی مفسران دیدگاه ایشان پرداخته شده است.
1⃣ در فصل اول مفاهیم، مبانی و اصول نظریه در چهار بخش دین شناسی، علم شناسی، روش شناسی و علم دینی ارائه گردیده است.
2⃣ فصل دوم به نقدها و پاسخ ها اختصاص داده شده است که در چهار بخش نقدهای دین شناختی، نقدهای علم شناختی، نقدهای روش شناختی و دیگر نقدها صورت بندی شده است.
3⃣ در فصل سوم که فصل پایانی کتاب است ، الگویی از اسلامی سازی متون درسی که توسط گروهی از کارشناسان حوزه علوم تربیتی و معلمان آموزش و پرورش تهیه گردیده، ارائه شده است .
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
♦️علم و دین از نظر علامه حسن زاده آملی♦️
🔹ممكن است برخى از دانستنيها كه نه در متن تعيّش و تمدّن انسانى ضرورى باشد، و نه در معرفت به اسرار و حقايق دين دخيل؛ و آگاهى بدان جز تباهى و اتلاف سرمايه زندگانى و زيان به سعادت جاويدانى نيست، از ديدگاه نورانى دين الهى منفور و مطرود باشد.
🔹همين مذهب اسلام و امپراطورى بزرگ اسلامى بوده است كه علوم و صنايع ملل گوناگون را با يكديگر تركيب و آن را به صورت كامل و زيبايى به جهان علم و صنعت اهدا كرده است.
علامه حسن زاده آملی بخش سوم
▫️دکتر مهدی گلشنی، استاد دانشگاه صنعتی شریف پرسشهایی پیرامون «علم و دین» مطرح کرده و از دانشمندان الهیدان در کشورهای مختلف خواستار جواب شده است.
▫️ این سؤالات همچنین برای چهار حکیم مسلمان معاصر، حضرات آیات جوادی آملی، حسنزاده آملی، سبحانی و مصباح یزدی هم ارسال شده است؛ علامه حسن زاده آملی ضمن تقدیر از این شخصیت علمی، به پرسشهای ایشان پاسخ داده که متن پاسخهای علامه حسن زاده آملی به شرح زیر است:
🔸رسول خاتم (صلوات اللّه عليه) حكمت را بهشت دانسته است، و فرموده است: «أنا مدينة الحكمة و هي الجنّة و انت يا علىّ بابها ...» يعنى اى على من شهر حكمتم و حكمت بهشت است و تو باب آنى . غرض اين كه: دين و علم اين كه معارض يكديگر نيستند بلكه معاضد يكديگرند.
۳. در كجا (يا در چه صورت) ممكن است بين علم و دين تعارض پيدا شود؟
🔸ممكن است برخى از دانستنيها كه نه در متن تعيّش و تمدّن انسانى ضرورى باشد، و نه در معرفت به اسرار و حقايق دين دخيل؛ و آگاهى بدان جز تباهى و اتلاف سرمايه زندگانى و زيان به سعادت جاويدانى نيست، از ديدگاه نورانى دين الهى منفور و مطرود باشد، چنان كه برخى از خوراكيها و نوشيدنيها مانند مردار و مى كه دين از خوردن آنها منع فرموده است.
۴. در گذشته زمينههاى پيدايش تعارض بين اين دو چه بوده است؟
🔸پاسخ اين پرسش به دو وجه است:
1⃣ يك وجه آن همان پاسخ از پرسش سوم است.
2⃣ وجه دوم آن اين كه برخى از پيشينيان به نام «اصحاب معارف» بر اين پندار ناهنجار بودند كه نيازى به نبوّت و شريعت نيست، و مىگفتند: گفتار مدّعى نبوّت آيا موافق با عقل است و يا مخالف با آن است؟ اگر مخالف با آن است مسموع نيست، و اگر موافق با آن است عقل خود حاكم است، پس نيازى به پيامبر و دين و شريعت نيست.
🔸 و لكن اين پندار سخت سست و از بيخ نادرست است و فقط بهانه و دستآويزى براى فرار از تكليف است، چه اين كه عقل بشر از ادراك كنه خواص اشياء متعلق به افعال مكلّفين و جعل قانون متكفّل سعادت انسان ناتوان است، و جز منطق وحى هيچكس نمىتواند عهدهدار تشريع شريعت براى انسان بوده باشد؛ آرى ممكن است كه پس از آمدن شريعت إلهى، به برخى از اسرار احكام آن پى برد و يا به بعضى از وجوه استحسانى آن آشنا شود به تفصيلى كه در كتب كلامى اصيل معنون است.
🔸محض آگاهى عرض مىشود كه از «اصحاب معارف» معناى لغوى و مفاد تعبير محاوراتى آن ملحوظ نيست، چنان كه در عرف كسى را وصف مىكنند و مىگويند فلانى از ارباب عقول و از اصحاب معارف است؛ بلكه مراد از «اصحاب معارف» معناى اصطلاحى آن منظور است چه اين كه «اصحاب معارف» در تعبير و اصطلاح متكلّمان و مفسّران گروهى خاصاند كه مانند براهمه منكر وحى و نبوتاند و به همان پندار ناروا و نارسا گويند عقل ما در فهم امور معاش و معاد مستقل است. مثلا جناب طبرسى در تفسير مجمع البيان در ضمن آيه ۱۰۳ از سوره دوم قرآن كريم: وَ لَوْ أَنَّهُمْ آمَنُوا وَ اتَّقَوْا لَمَثُوبَةٌ مِنْ عِنْدِ اللَّهِ خَيْرٌ لَوْ كانُوا يَعْلَمُونَ مىفرمايد: «و في هذه الآية دلالة على بطلان قول اصحاب المعارف لأنّه نفى ذلك العلم عنهم».
۵. نقش دين در رونق گرفتن علم در تمدّن درخشان اسلامى و در غرب چه بوده است؟
🔸در اين كه پيدايش تمدّن عظيم اسلامى، سرمايه ترقى و تعالى غرب در همه شعب معارف شده است جاى انكار هيچ بخرد فرزانهاى نيست. به عنوان نمونه كه اندكى از بسيار و مشتى از خروار است دو كتاب را يادآور مىشويم:
🔸يكى ميراث اسلام، يا آنچه مغرب زمين به ملل اسلامى مديون است. اين كتاب به قلم سيزده نفر از مستشرقين و استادان دانشگاههاى انگلستان نوشته شده است، و به ترجمه و مقدمه فارسى آقايان مصطفى علم و سعيد نفيسى در ايران به طبع رسيده است.
🔸مؤلف آن «آلفرد گيوم» در آغاز مقدمه آن گويد : كتاب ميراث اسلام در جستجوى آن دسته از اصول علمى، صنعتى، فرهنگى، و معنوى اروپا است كه از دنياى اسلامى أخذ شده و از جهان عربى مشرق سرچشمه گرفته است ... همين مذهب اسلام و امپراطورى بزرگ اسلامى بوده است كه علوم و صنايع ملل گوناگون را با يكديگر تركيب و آن را به صورت كامل و زيبايى به جهان علم و صنعت اهدا كرده است ...
ادامه دارد ...
http://lobolmizan.ir/quest/cat/149
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
هدایت شده از تمدن نوین اسلامی
▫️انتشار مجموعه مقالات با عنوان «حکيم جريانساز : آيتالله مصباح از نهضت اسلامي تا تمدنسازي اسلامي »
🔹توسط گروه تاريخ انديشه معاصر مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام
✨فهرست مباحث
1⃣ بخش اول : نقش آيتالله مصباح در نهضت اسلامي تا تمدنسازي اسلامي
🔸آيتالله مصباح در دوره مبارزات انقلابي: اهتمام به اسلاميتِ نهضت و کادرسازي براي نظام اسلامي/ عليرضا جوادزاده
🔸فيلسوف آزادي و آگاهي / ابوذر مظاهري
🔸علامه مصباح، حکيم در ميدان / صفدر الهيراد
🔸نقش مصباح و سليماني در پروژه تمدنسازي /حسن رحيم پور ازغدي
🔸شخصيت تمدني آيت الله مصباح / موسي نجفي
2⃣ بخش دوم : نظريهپردازي آيتالله مصباح براي حرکت از نهضت اسلامي تا تمدن نوين اسلامي
🔸عوامل تغييرات اجتماعي در انديشه آيتالله مصباح / رضا رمضاننرگسي
🔸تكامل اجتماعي و تاريخي در انديشه آيتالله مصباح / عبدالرسول يعقوبي
🔸دولت اسلامي در انديشه آيتالله مصباح / مهدي ابوطالبي
🔸هرم نيازهاي تمدني در تمدنسازي نوين اسلامي از ديدگاه علامه مصباح /ابوذر مظاهري
🔸نقش اسلاميسازي علوم انساني در شکلگيري تمدن اسلامي از ديدگاه علامه مصباح/ احمد حسین شریفی
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
♦️علم و دین از نظر علامه حسن زاده آملی♦️
🔹چون در قرآن براى نماز امر به تحصيل وقت و قبله شده بود، مسلمانان ناچار گشتند براى تعيين سمت قبله بلد و اوقات نماز هيئت و نجوم بياموزند، و هيئت و نجوم آنان را به ساير شعب رياضى محتاج ساخت.
🔹براى زكات و خراج به مساحت اراضى و علم حساب پرداختند، و جهاد و حج راه جهانگردى و سياحت به روى آنها بگشود و اطلاع بر احوال امم مختلفه و كشورهاى جهان يافتند و كتب جغرافيا و امثال آن را نوشتند.
علامه حسن زاده آملی بخش چهارم
▫️دکتر مهدی گلشنی، استاد دانشگاه صنعتی شریف پرسشهایی پیرامون «علم و دین» مطرح کرده و از دانشمندان الهیدان در کشورهای مختلف خواستار جواب شده است.
▫️ این سؤالات همچنین برای چهار حکیم مسلمان معاصر، حضرات آیات جوادی آملی، حسنزاده آملی، سبحانی و مصباح یزدی هم ارسال شده است؛ علامه حسن زاده آملی ضمن تقدیر از این شخصیت علمی، به پرسشهای ایشان پاسخ داده که متن پاسخهای علامه حسن زاده آملی به شرح زیر است:
🔸و اين گونه اعترافات صادقانه در كتاب يادشده از نويسندگان آن بسيار است.
🔸كتاب دوم به نام علوم اسلامى و نقش آن در تحوّل علمى جهان آلدوميهلى است كه به ترجمه فارسى آقايان محمد رضا شجاع رضوى، و دكتر اسد الله علوى، به اهتمام بنياد پژوهشهاى آستان قدس رضوى به طبع رسيده است.
🔸و نظير دو كتاب يادشده، كتب و مقالات بسيارى از اصحاب قلم و ارباب دانش و بينش نوشته شده است، و اكنون به چند سطرى از گفتار استاد عزيزم حضرت علّامه شعرانى (رضوان اللّه عليه) تحت عنوان «تأثير قرآن در پيدايش تمدّن عظيم اسلامى» تمسّك و تبرّك مىجويم:
🔸آن كه تاريخ خوانده است و بر احوال امم گذشته آگاه گرديده داند كه تا زمان پيدايش يونان هيچ قومى بدان پايه از علم نرسيدند و آن تمدّن نيافتند، و آنها كه پيش از يونان بودند همه در علم و تمدّن پستتر از آنان بودند، و اندكى پيش از اسكندر علماء و حكماء در يونان بسيار شدند چون سقراط و افلاطون. و اسكندر كه عالم را بگرفت علم و زبان يونانى را در جهان منتشر كرد و مردم را از آن بهره مند ساخت، تا هزار سال زبان يونانى زبان علمى جهان بود و دانشمندان بدان زبان علم مىآموختند و كتاب مىنوشتند هر چند خود يونانى نبودند حتى پيروان حضرت مسيح (عليه السلام) تاريخ آن حضرت را كه انجيل نام دارد به زبان يونانى نوشتند، و لفظ انجيل هم كلمه يونانى است به معنى مژده، با آن كه هم خود آنها و هم حضرت عيسى (عليه السلام) زبانشان عبرى بود.
🔸هزار سال پس از اسكندر حضرت خاتم انبياء محمد بن عبد الله (صلوات اللّه عليه) ظهور كرد و قرآن را به عربى آورد و اوضاع جهان دگرگون شد، زبان عربى جاى زبان يونانى را گرفت و از آن درگذشت و مسلمانان علوم يونانى را گرفتند و چندين برابر بر آن افزودند و اين مقام كه زبان عربى در جهان يافت و علومى كه به اين زبان نوشته شد هيچ زبانى قبل از آن اين مقام نيافت.
🔸در تواريخ آمده است كه كتابخانه اسكندريّه در مصر بزرگترين كتابخانه دنياى قديم بود محتوى بر علوم يونانى و بيست و پنج هزار جلد كتاب داشت اما به عهد اسلام كتابخانه مسلمانان بر يك ميليون شامل بود.
▫️جرجى زيدان در تاريخ تمدّن اسلام و تاريخ آداب اللغه گويد:
🔸دو خليفه فاطمى مصر عزيز بالله (365- 386)، و حاكم بامر الله (386- 411) در مصر كتابخانهها انشاء كردند مشتمل بر نزديك يك ميليون كتاب يعنى چهل برابر كتابخانه يونانيان در اسكندريه.
🔸كتابخانههاى بزرگ در مصر و عراق و اندلس و غير آن بسيار بود هر يك مشتمل بر صدها هزار جلد، و ابواب آن براى طالبان علم و مطالعه كنندگان باز بود. پس آثار دانش عربى چهل برابر بيش از يونان بود.
🔸در علم ادب و اخلاق و موعظه و فقه و سياست مدن و جغرافيا، يونانيان كتاب داشتند اما با كتب عربى قابل مقايسه نيست نه از جهت كثرت و نه تحقيق ... در رياضى خصوصا حساب و جبر و مقابله و هيئت و نجوم مسلمانان بر يونانيان تفوّق عظيم داشتند ... و اينها همه از بركت قرآن است و ما اين سخن را به گزاف نگوييم كه تجربه و تاريخ بر آن گواه است.
🔸و چون در قرآن براى نماز امر به تحصيل وقت و قبله شده بود، مسلمانان ناچار گشتند براى تعيين سمت قبله بلد و اوقات نماز هيئت و نجوم بياموزند، و هيئت و نجوم آنان را به ساير شعب رياضى محتاج ساخت، و قوانين ميراث و فرائض چون در اسلام حساب پيچيده دارد آنان را به آموختن علم حساب واداشت،
🔸و براى زكات و خراج به مساحت اراضى و علم حساب پرداختند، و جهاد و حج راه جهانگردى و سياحت به روى آنها بگشود و اطلاع بر احوال امم مختلفه و كشورهاى جهان يافتند و كتب جغرافيا و امثال آن را نوشتند.
ادامه دارد ...
http://lobolmizan.ir/quest/cat/149
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
▫️فایل صوتی کرسی ترویجی "نظریه فهم شبکه ای متن" با ارائه حجت الاسلام و المسلمین عبدالحمید واسطی
💫 اهم مطالب مطرح شده در این کرسی :
🔸فهم شبکهای معنا به مثابه یک زیرساخت برای استظهار از ادله نقلی؛
✨بیشتر بخوانید:
iict.ac.ir/fahmshabake-2
✨همچنین فایل های ضمیمه این کرسی :
🔹مقاله روش تحقیق شبکهای
🔹 مقاله فهم شبکهای معنا
🔸سه شنبه ۲۶ اسفندماه ۹۹
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
♦️علم و دین از نظر علامه حسن زاده آملی♦️
🔹چون دقت كنى و نيك بنگرى همه علوم را به بركت قرآن آموختند ... و پس از اين ثابت مىكنيم كه تمدّن و علوم فرنگى دنباله همان علوم اسلامى است و از مسيحيّت ناشى نشده است.
🔹همان گونه كه كتاب تكوينى- أعنى نظام هستى- براساس علم و حكمت است كه «عالم يعنى علم انباشته روى هم»، كتاب تدوينى اعنى قرآن كريم نيز به مثابت كتاب تكوينى است كه عين علم و محض حقيقت است.
علامه حسن زاده آملی بخش پنجم
▫️دکتر مهدی گلشنی، استاد دانشگاه صنعتی شریف پرسشهایی پیرامون «علم و دین» مطرح کرده و از دانشمندان الهیدان در کشورهای مختلف خواستار جواب شده است.
▫️ این سؤالات همچنین برای چهار حکیم مسلمان معاصر، حضرات آیات جوادی آملی، حسنزاده آملی، سبحانی و مصباح یزدی هم ارسال شده است؛ علامه حسن زاده آملی ضمن تقدیر از این شخصیت علمی، به پرسشهای ایشان پاسخ داده که متن پاسخهای علامه حسن زاده آملی به شرح زیر است:
🔸و چون در قرآن از تقليد آباء و اجداد نهى كرده است و دعوت به دين حق و تحقيق ادلّه را واجب فرموده و مخالفين اسلام و منكرين اديان پيوسته در احتجاج با مسلمانان بودند مسلمانان هم مجبور شدند با آنان از راه استدلال مباحثه كنند و از اين رو بر اقوال حكماى يونان و غير آنان آگاه گشتند و طريقه استدلال و منطق آموختند، و هكذا چون دقت كنى و نيك بنگرى همه علوم را به بركت قرآن آموختند ... و پس از اين ثابت مىكنيم كه تمدّن و علوم فرنگى دنباله همان علوم اسلامى است و از مسيحيّت ناشى نشده است.
🔸اين بود كلام مورد نظر استاد علامه شعرانى (أنار اللّه برهانه) كه از كتاب ارزشمند و گرانقدر آن جناب به نام راه سعادت به اختصار نقل كردهايم.
۶. آيا «علم دينى» امكان دارد؟
🔸فهم داعى از عبارت سؤال اين است كه آيا انسانها مىتوانند به اسرار احكام و ديگر فرمودههاى دين الهى آگاه شوند؟
در پاسخ آن گوييم: همان گونه كه كتاب تكوينى- أعنى نظام هستى- براساس علم و حكمت است كه «عالم يعنى علم انباشته روى هم»، كتاب تدوينى اعنى قرآن كريم نيز به مثابت كتاب تكوينى است كه عين علم و محض حقيقت است.
🔸مثلا همه احكام واجبات متضمّن مصالحاند، و همه محرّمات را مفاسدى است. احكام دين از اول كتاب طهارت تا آخر كتاب ديات بر مبناى علل و اسباباند. از خوردن غوره و آب آن، و انگور و شيره و سركه و كشمش آن منع و نهى نفرموده است، ولى از شرب خمر آن چون مفاسد و مضارّ آن بسيار است امر به اجتناب فرموده است كه يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنَّمَا الْخَمْرُ وَ الْمَيْسِرُ وَ الْأَنْصابُ وَ الْأَزْلامُ رِجْسٌ مِنْ عَمَلِ الشَّيْطانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ إِنَّما يُرِيدُ الشَّيْطانُ أَنْ يُوقِعَ بَيْنَكُمُ الْعَداوَةَ وَ الْبَغْضاءَ فِي الْخَمْرِ وَ الْمَيْسِرِ وَ يَصُدَّكُمْ عَنْ ذِكْرِ اللَّهِ وَ عَنِ الصَّلاةِ فَهَلْ أَنْتُمْ مُنْتَهُونَ.(مائده، آيه 93 و 94.)
🔸جوامع روايى كه تراث علمى صادر بيت وحى و عصمتاند، و در حقيقت تفسير انفسى قرآن كريماند، بيانگر بسيارى از اسرار احكام و آداب ديناند، و اشارات و راهنماييهايى دارند كه سرمايه تحقيق پژوهشگر دينىاند. كتاب علل الشرائع جناب شيخ صدوق در ۶۴۷ باب، و كتاب ديگرش به نام معانى الاخبار در ۴۲۶ باب، نمونهاى از اين حكم حكيماند.
🔸مثلا إمام الكلّ فى الكلّ حضرت امير المؤمنين على (عليه السلام) در بيان سرّى از اسرار تكوينى فرموده است:ليس شىء تغيب أذناه إلّا و هو يبيض، و ليس شىء تظهر أذناه إلّا و هو يلد. (عيون الأخبار ابن قتيبه دينورى، ج 2، ص 88).
🔸يعنى هر جاندارى كه گوشهاى او برآمده نيست تخم مىگذارد، و هر جاندارى كه گوشهاى او برآمده است بچه مىزايد.
🔸چنان كه مار و سوسمار و ماهى و مارماهى و باخه و اكثر پرندگان كه گوش آنها به سر آنها چسبيده است و لاله ندارد تخم مىنهند؛ و انسان و آهو و اسب و شتر و شير و شبپره كه گوش آنها برآمده است و لاله دارد بچه مىآورند.
🔸از خانمى بزرگوار كه نويسنده و دانشپژوه بوده است و با عزم و اراده و همّتى شگفت در پى تحقيق اين موضوع مهمّ برآمده است يادى شود، و آن اين كه فاضل قاجار فرهاد ميرزا در كتاب شريف زنبيل (ط ۱، ص ۱۴) گويد : «از مجلس امير كمال الدين حسين فنائى نقل شد: حضرت صادق (عليه السلام) از امّ جابر پرسيد كه در چه كارى؟ عرض كرد كه مىخواهم تحقيق كنم از چرنده و پرنده كدام بيضه مىنهند و كدام بچه مىآورند؟
🔸فرمود كه احتياج به اين مقدار فكر نيست، بنويس كه گوش هر حيوانى كه مرتفع است بچه مىآورد، و هر كدام كه منخفض است بيضه مىنهد ذلِكَ تَقْدِيرُ الْعَزِيزِ الْعَلِيمِ.*
ادامه دارد ...
http://lobolmizan.ir/quest/cat/149
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
💫 فایلهای صوتی جلسه بیست و یکم درسگفتار « علم دینی » حجت الاسلام دکتر احمد حسین شریفی با موضوع « روش نظریه پردازی اکتشافی »
1⃣ قسمت اول : نکات مقدماتی
2⃣ قسمت دوم : گامهاي ۱ و ۲و ۳
3⃣ قسمت سوم : گامهاي ۴ و ۵ و ۶
4⃣ قسمت چهارم : گامهاي ۷ و ۸ و ۹
▫️در اين جلسات استاد شریفی به تشريح روش نظريهپردازي اکتشافي در علوم انساني پرداخته است.
▫️این درس گفتار توسط ایشان در بنیاد فقهی مدیریت اسلامی در تابستان سال ۹۹ در بین طلاب این بنیاد ایراد شده است.
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
▫️فایل صوتی کامل شانزدهمین جلسه از سلسله نشستهای مجازی آشنایی با « نظام فکری اندیشمندان انقلاب اسلامی »
🔹با موضوع « نظریهی سیاسی رهبر معظم انقلاب (مدّظلهالعالی) » با ارائه حجتالاسلام و المسلمین سیدسجاد ایزدهی
🔸 یکشنبه، بیست و چهارم اسفند ۱۳۹۹
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
▫️فایل صوتی سخنرانی ححت الاسلام و المسلمین حمید پارسانیا با موضوع « سیدجمالالدین اسدآبادی و فکر معاصر جهان اسلام »
🔸۱۸ اسفند ۱۳۹۹ ، دانشگاه علوم اسلامی رضوی
✨ این همایش بین المللی دو روزه به مناسبت روز بزرگداشت سید جمال الدین اسدآبادی در ۱۸ اسفندماه ۹۹ با ارائه اساتید حوزه و دانشگاه به صورت وبیناری و مجازی برگزار شد.
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
♦️علم و دین از نظر علامه حسن زاده آملی♦️
🔹همه احكام تشريعى مبتنى بر اسباب و علل تكوينىاند كه در جوامع روايى بدانها راهنمايى شده است؛ و در كتب علماى دين نيز اسرار بسيارى از مسائل كه اكثر آنها صورت استحسانى دارد گفته آمد كه باز براى تحقيق ديگران راه گشايند.
🔹قرآن پايه و قاعده مدينه فاضله انسانى است و نگاهدار حدّ آدمى و موجب سعادت جاويدانى اوست، لذا هيچيك از ارباب حرف و صنايع- و ديگر آحاد بشر مطلقا در هر كار و شغل و هنر و صنعتى- از آن مستغنى نيست.
علامه حسن زاده آملی بخش ششم
▫️دکتر مهدی گلشنی، استاد دانشگاه صنعتی شریف پرسشهایی پیرامون «علم و دین» مطرح کرده و از دانشمندان الهیدان در کشورهای مختلف خواستار جواب شده است.
▫️ این سؤالات همچنین برای چهار حکیم مسلمان معاصر، حضرات آیات جوادی آملی، حسنزاده آملی، سبحانی و مصباح یزدی هم ارسال شده است؛ علامه حسن زاده آملی ضمن تقدیر از این شخصیت علمی، به پرسشهای ایشان پاسخ داده که متن پاسخهای علامه حسن زاده آملی به شرح زیر است:
🔸باز با آن كه پرنده است و گوش او منخفض و به سر او چسبيده بيضه مىنهد. سلحفات كه چرنده است چون بدين منوال است بيضه مىنهد. و گوش خفاش چون مرتفع است و به سر او چسبيده نيست بچه مىآورد».
🔸محض آگاهى عرض مىشود كه جناب شيخ رئيس ابو على سينا در اول مقاله پنجم حيوان شفاء (ط ۱، رحلى، چاپ سنگى، ص ۴۰۳) فرموده است: «ليس شىء ممّا له رجلان يلد حيوانا إلّا الإنسان وحده» يعنى هيچ جاندار دو پا بچه نمىآورد مگر انسان فقط. بدين معنى كه حيوانات دو پا به جز انسان هم تخم مىنهند و تنها انسان است كه بچه مىآورد.
🔸و دانسته شد كه اين سخن به اطلاق درست نيست زيرا كه خفّاش از جانداران دوپاست و بچه مىآورد؛ اما آن ضابطهاى كه از امام معصوم نقل كردهايم به تمام و كمال است. به موضوع بحث برمىگرديم و گوييم:
🔸به عنوان نمونه در بيان سرّى از اسرار تكوينى، مطلب مذكور گفته آمد؛ اكنون در بيان سرّى از اسرار تشريعى باز به عنوان نمونه گوييم : از معصوم (عليه السلام) سؤال شده است هر گاه كسى تخمى در اجمه- يعنى در بيشه- يافته است، و يا تخم پرنده آبى يافته است. و نمىداند كه تخم حيوان حلال گوشت است تا خوردن آن جايز باشد و يا تخم حيوان حرام گوشت است كه خوردن آن حرام باشد، به چه نشانه داند كه تخم حلال گوشت يا حرام گوشت است؟
🔸در جواب فرموده است: هر تخمى كه دو طرف آن يكسان است از حرام گوشت است، و اگر مثل تخم مرغ خانگى است كه يكطرف آن پهن است- يعنى مخروطى است- آن تخم حيوان حلال گوشت است. چند روايت در اين موضوع در جزء يازدهم وافى فيض از كافى و تهذيب ذكر شده است (وافى، چاپ رحلى، ج ۳، ص ۱۵).
🔸تخم مار دراز و هر دو طرف آن يكسان است، و تخم باخه گرد است و از همه جانب يكسان است، و هر دو حرام گوشتاند. و تخم كبك و كبوتر و گنجشك و مرغ خانگى مخروطى است كه يك طرف پهن و جانب ديگر آن كشيده است و اينها حلال گوشتاند.
🔸پرنده تميزخوار تخم آن به خوبى مخروطى است. و پرنده حلال گوشتى كه مانند اردك از خوردن لجن خوددارى نمىكند، تخم آن اگر چه مخروطى است و لكن در حدّ تخم پرندگان تميزخوار به خوبى مخروطى نيست.
🔸در امثال اين مسائل اگرچه در كتب فقهى قيل و قال شده است، و لكن غرض داعى اين است كه در پيرامون موضع سؤال مذكور: «آيا علم دينى امكان دارد؟» همه احكام تشريعى مبتنى بر اسباب و علل تكوينىاند كه در جوامع روايى بدانها راهنمايى شده است؛ و در كتب علماى دين نيز اسرار بسيارى از مسائل كه اكثر آنها صورت استحسانى دارد گفته آمد كه باز براى تحقيق ديگران راه گشايند.
🔸و دين مانع از فحص و تحقيق نشده است بلكه بدان حثّ و ترغيب فرموده است كه علينا أن نلقى إليكم الاصول و عليكم أن تفرّعوا. اين فرموده امام محمّد باقر و امام جعفر صادق (عليهما السلام) است و در مادّه لغت «فرع» مجمع البحرين طريحى مذكور است. يعنى بر ما است كه به شما اصول را- كه امّهات و قواعد و ضوابطاند- إلقا كنيم، و بر شما است كه اجتهاد كنيد و از آنها فروع را استنباط نماييد.
🔸در صحف عرفانى اصيل اسلامى مثل مصباح الانس علامه ابن فنارى معنون است كه تشريعيّات از متن تكوينيّات برخاستهاند. و به عبارت شيوا و رساى شيخ رئيس ابو على سينا در دانشنامه علائى: «به هر نادانسته راهى است كه به وى دانسته مىشود»
ادامه دارد ...
http://lobolmizan.ir/quest/cat/149
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
▫️فایل صوتی پاسخ حجت الاسلام احمدحسین شریفی به سخنان استاد شفیعی کدکنی در باب علوم انسانی
🔹استاد شفیعی کدکنی درباره علوم انسانی اسلامی و ورود حوزههای علمیه به این بحث سخنانی را بیان میکنند که به دلیل نشر گسترده آنها در فضای مجازی جناب استاد شریفی در این زمینه توضیحاتی را بیان کردهاند.
💫در ابتدای فایل صوتی سخنان حجت الاسلام احمدحسین شریفی که توضیحاتی درباب فایل صوتی است بعد صوت سخنرانی استاد محمدرضا شفیعی کدکنی و در انتها پاسخ ایشان به سخنان آقای شفیعی کدکنی خواهید شنید.
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
▫️انتشار کتاب «واقع گرایی در علوم انسانی اسلامی» اثر ابراهیم دادجو
🔹 تحقیق حاضر با اخذ ، تحلیل و نقد ذاتگرایی جدید ، و با بازسازی نقاط ضعف معرفت شناسی و روششناسی آن، درصدد بازسازی کلّی معرفتشناسی و روششناسی ، با تکیه بر واقعگرایی قوی فلسفه اسلامی است.
🔹« واقعگرایی مطلق و پیشرونده » محصول این بازسازی است ...
Poiict.ir/17615
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
♦️علم و دین از نظر علامه حسن زاده آملی♦️
🔹اسلام نه اين كه با علوم و صنايع موجب ترقّى و تعالى مدينه فاضله انسانى و اسباب و وسايل تعيّش و بهزيستى اجتماع مخالف نيست بلكه موافق و مؤيّد و مشوّق است، چنانكه مدينه فاضله فارابى، و صحف كريمه ديگر دانشمندان بزرگ اسلام در اين موضوع هر يك شاهد صادق است.
🔹دين مبين اسلام محض علم و عين صواب است، و قرآن كريم منطق حق تعالى و فصل خطاب است. و يك عالم كامل دينى كسى است كه در بسيارى از علوم مربوط به متن دين مجتهد و استاد باشد.
علامه حسن زاده آملی بخش هفتم (بخش آخر)
▫️دکتر مهدی گلشنی، استاد دانشگاه صنعتی شریف پرسشهایی پیرامون «علم و دین» مطرح کرده و از دانشمندان الهیدان در کشورهای مختلف خواستار جواب شده است.
▫️ این سؤالات همچنین برای چهار حکیم مسلمان معاصر، حضرات آیات جوادی آملی، حسنزاده آملی، سبحانی و مصباح یزدی هم ارسال شده است؛ علامه حسن زاده آملی ضمن تقدیر از این شخصیت علمی، به پرسشهای ایشان پاسخ داده که متن پاسخهای علامه حسن زاده آملی به شرح زیر است:
۷. آيا علم مىتواند از دين به كلّى مستغنى باشد؟
🔸بعضى از علوم مانند علم به برخى از حرف و صنايع و نظائر آنها كه انسانها براى آسايش و تعيّش و بهزيستى بدانها دست مىيابند، شايد بتوان گفت كه دخلى به دين ندارند؛ مگر اين كه درباره آلات و اجزاى آنها از حيث طهارت و نجاست، و حلّيت و حرمت؛ و يا از حيث اهداف و غايات صنعت آنها به دين ارتباط پيدا كنند،
🔸كيف كان قرآن پايه و قاعده مدينه فاضله انسانى است و نگاهدار حدّ آدمى و موجب سعادت جاويدانى اوست، لذا هيچيك از ارباب حرف و صنايع- و ديگر آحاد بشر مطلقا در هر كار و شغل و هنر و صنعتى- از آن مستغنى نيست.
۸. آيا مىتوان حوزههاى علم و دين را به كلّى از يكديگر تفكيك كرد؟
🔸همان گونه كه در پاسخ پرسش نخستين گفتهايم دين مبين اسلام محض علم و عين صواب است، و قرآن كريم منطق حق تعالى و فصل خطاب است. و يك عالم كامل دينى كسى است كه در بسيارى از علوم مربوط به متن دين مجتهد و استاد باشد چنانكه بيوگرافى دانشمندان بزرگ دينى و آثار علمى آنان هر يك گواهى راستين است. و علومى كه يك عالم دينى كامل بايد دارا باشد در كتب علماى دين گفته آمد.
🔸اسلام نه اين كه با علوم و صنايع موجب ترقّى و تعالى مدينه فاضله انسانى و اسباب و وسايل تعيّش و بهزيستى اجتماع مخالف نيست بلكه موافق و مؤيّد و مشوّق است، چنانكه مدينه فاضله فارابى، و صحف كريمه ديگر دانشمندان بزرگ اسلام در اين موضوع هر يك شاهد صادق است؛ و تفوّه به تفكيك از توهّمى موهون است.
🔸حضرت استاد عزيز آقاى دكتر گلشنى؛ با ارائه ارادت و سلام مجدّد عرض مىشود: «سؤالهاى بسيار حسابشدهاى كه آن جناب از زبان ديگران تقرير و تحرير كرده است هر يك موضوع رساله يا كتابى است، جز اين كه كثرت مشاغل و وفور مشاكل ايجاب كردهاند كه قلم را از رفتار و گفتارش بازدارم.توفيقات بيش از پيش سركار عالى را در راه خدمت به قرآن و اهل آن از فيّاض على الإطلاق مسألت مىنمايم.
قم - ارادتمند صميمى، حسن حسن زاده آملى ۱۲ رجب ۱۴۱۷ ه ق ۴/ ۰۹/ ۱۳۷۵ ه ش
http://lobolmizan.ir/quest/cat/149
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami