♦️ هجرت تمدن ساز رضوی ♦️
🔹امام علیهالسّلام امام تمام خلائق و انسانها در تمام اعصار است و با تمام نفوس انسانی با تمام خصوصیات روحی و شاکلههای وجودی مرتبط می باشد. لذا فعلی که از امام سر میزند، ناظر بهتمام این حقائق است و تنها به معاملات ظاهری که در حیطۀ ادراک ما درمیآید، بسنده نیست.
🔹برای تحلیل سیرۀ ائمه علیهمالسّلام باید رفتار ظاهری ایشان را در کنار اقوال و بیانات و سنن آنها قرار داد و با تضرّع و توکل به درگاه الهی از خداوند درخواست کرد تا برخی از اسرار رفتار امام علیهالسّلام بر ما تاحدودی روشن گردد.
حجة الاسلام استاد وکیلی بخش اول
▫️حجت الاسلام محمد حسن وکیلی از اساتید درس خارج فقه و عرفان و فلسفه درحوزه علمیه مشهد مقدس هستند. ایشان در یک سلسله گفتارهایی با عنوان « هجرت تمدن ساز رضوی » به بررسی آثار و پیامدهای هجرت مبارک امام رضا علیهالسّلام از مدینه به توس پرداختند. که در ادامه خلاصه ای از این سلسله گفتارها رو تقدیم مخاطبین عزیز و فرهیخته خواهد شد.
🔸قبل از بررسی عوامل این هجرت و برکات آن ذکر مقدمهای دربارۀ نحوۀ مراجعه به سیره و الگو گرفتن ما از افعال و رفتار ائمه علیهمالسّلام ضروری است.
🔸امام علیهالسّلام امام تمام خلائق و انسانها در تمام اعصار است و با تمام نفوس انسانی با تمام خصوصیات روحی و شاکلههای وجودی مرتبط می باشد. لذا فعلی که از امام سر میزند، ناظر بهتمام این حقائق است و تنها به معاملات ظاهری که در حیطۀ ادراک ما درمیآید، بسنده نیست.
🔸بنابراین تحلیل افعال و رفتار اولیای الهی که واقف بر اسرار عالم و ملکوتاند، در فهم ما نمیگنجد، لذا اینکه بگوییم: امام علیهالسّلام بهجهت شرایط و اقتضائات زمان اینگونه رفتار کردند، برداشت صحیحی نمیباشد زیرا ائمه علیهمالسّلام و اولیای الهی در هنگام انجام امری، برای تصمیمگیری مانند ما حساب و کتاب نمیکنند بلکه به قلب خود مراجعه میکنند تا آنچه از جانب خداوند بر قلب مبارکشان اشراب شده، را انجام دهند.
🔸پس ملاک و شاخصۀ کلی در تحلیل سیره و رفتار امام معصوم علیهالسّلام این است که نباید آنها را با افراد عادی و شخصیتهای سیاسی سنجید. ضمن اینکه از نفس امام جز خیر نمیجوشد و حقّ دائماً بهدنبال فعل امام در حرکت است.
🔸چون حق از وجود امام علیهالسّلام میجوشد ایشان که اتصال دائمی به منبع نور الهی دارند، با مراجعه به قلب خود آنچه که قلبشان به آن تمایل دارد را انجام میدهند.لذا برای تحلیل سیرۀ ائمه علیهمالسّلام باید رفتار ظاهری ایشان را در کنار اقوال و بیانات و سنن آنها قرار داد و با تضرّع و توکل به درگاه الهی از خداوند درخواست کرد تا برخی از اسرار رفتار امام علیهالسّلام بر ما تاحدودی روشن گردد.
🔸با ذکر این مقدمه باید گفت: در این نوشتار قطعاً تمام ابعاد و زوایای هجرت و سفر امام رضا علیهالسّلام بهدست نمیآید اما از چهار دریچه میتوان به آن نگاه کرد:
۱. شرایط قبل از هجرت حضرت و پیشینۀ سفر ایشان که چه اتفاقاتی منجر به چنین هجرتی شد؟
۲. انگیزۀ مأمون بهعنوان عامل اصلی این هجرت، چه بود و چرا حضرت را وادار به این سفر کرد؟
۳. امام رضا علیهالسّلام از این سفر چه اهدافی داشتند و به چه جهت در برابر این مسأله مقاومت بهخرج ندادند؟
۴. ثمرات و برکات این سفر چه بود و درسهایی که باید شیعیان از این هجرت بگیرند، چیست؟
🔸 بخش اول: امام رضا علیهالسّلام حدود ۳۵ سال از عمر شریف خود را در دوران حیات امام کاظم علیهالسّلام سپری کردند که همزمان با خلافت چهار خلیفۀ عباسی یعنی منصور، هادی، مهدی و هارونالرشید بود. از سال ۱۸۳ تا ۲۰۳ هجری قمری دوران امامت حضرت رضا علیهالسّلام است. ده سال از این مدت در دوران خفقان هارونالرشید گذشت تا اینکه وی برای سرکوب مخالفان و بهدست گرفتن امور از بغداد مقرّ خلافت خود به ایران آمد و در نواحی توس بهجهنم واصل شد.
🔸از همین رو حضرت رضا علیهالسّلام در چند سال اول امامت بهشدت تحت نظر جاسوسان هارون بودند اما در سالهای پایانی عمر هارون و در زمان درگیری بین امین و مأمون فرزندان او، حضرت مقداری آزادی بیشتری یافتند.
🔸امین از مادری بنام زبیده زنی بسیار پُرآوازه، اهل ریاست و دارای نفوذ در دربار بود و هارون از همین جهت امین را جانشین خود معرفی کرد در حالیکه میدانست وی کماستعداد و بسیار خوشگذران و اهل میگساری است.
🔸اما عبدالله مأمون با اینکه مادرش کنیز و فاقد وجاهت اجتماعی آن دوران بود، بسیار سیاستمدار، زیرک، جدی و پُرکار بود و بذلهگوئی و اتلاف وقت پرهیز میکرد. از همین رو هارون میگفت: آن کسی که لایق سیاست است، مأمون است، ولی بخاطر بنالعباس و نفوذ زبیده در دربار، مجبورم امین را بهجای مأمون قرار دهم.
ادامه دارد ...
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@TamadonEN
هدایت شده از علوم انسانی اسلامی
▫️فایل صوتی کامل هفتمین جلسه از سلسله نشست های مجازی « آشنایی با نظام فکری اندیشمندان انقلاب اسلامی »
🔹با عنوان « نظریهی سیاسی امام خمینی(ره) » با ارائه حجتالاسلام و المسلمین سعید صلحمیرزایی
🔸سهشنبه ، دوازدهم اسفند ۱۳۹۹
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
▫️فایل صوتی سخنرانی حجت الاسلام والمسلمین دکتر علی کشور با موضوع « معرفی اولویت های تمدنی سال ۱۴۰۰»
🔹مجتمع سرچشمه تهران
🔹چهارشنبه ۱۳ اسفند ۱۳۹۹
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@TamadonEN
هدایت شده از علوم انسانی اسلامی
▫️فایل های صوت و متنی جلسهی اوّل آشنایی با نظام فکری اندیشمندان انقلاب اسلامی با عنوان « الهیات اجتماعیِ امامَین انقلاب » با ارائه حجّتالاسلام سیّدمهدی موسوی
🔹یکشنبه ، سوّم اسفند ماه ۱۳۹۹
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
هدایت شده از علوم انسانی اسلامی
▫️فایل صوتی کامل دوّمین جلسه از سلسله نشستهای مجازی «نظام فکری اندیشمندان انقلاب اسلامی»
🔹با عنوان « نظریهی اجتماعیِ امامَین انقلاب » با ارائه حجّتالاسلام و المسلمین امین اسدپور
🔸دوشنبه، چهارم اسفند ۱۳۹۹
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
▫️انتشار مجموعه مقالات با عنوان «حکيم جريانساز : آيتالله مصباح از نهضت اسلامي تا تمدنسازي اسلامي »
🔹توسط گروه تاريخ انديشه معاصر مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام
✨فهرست مباحث
1⃣ بخش اول : نقش آيتالله مصباح در نهضت اسلامي تا تمدنسازي اسلامي
🔸آيتالله مصباح در دوره مبارزات انقلابي: اهتمام به اسلاميتِ نهضت و کادرسازي براي نظام اسلامي/ عليرضا جوادزاده
🔸فيلسوف آزادي و آگاهي / ابوذر مظاهري
🔸علامه مصباح، حکيم در ميدان / صفدر الهيراد
🔸نقش مصباح و سليماني در پروژه تمدنسازي /حسن رحيم پور ازغدي
🔸شخصيت تمدني آيت الله مصباح / موسي نجفي
2⃣ بخش دوم : نظريهپردازي آيتالله مصباح براي حرکت از نهضت اسلامي تا تمدن نوين اسلامي
🔸عوامل تغييرات اجتماعي در انديشه آيتالله مصباح / رضا رمضاننرگسي
🔸تكامل اجتماعي و تاريخي در انديشه آيتالله مصباح / عبدالرسول يعقوبي
🔸دولت اسلامي در انديشه آيتالله مصباح / مهدي ابوطالبي
🔸هرم نيازهاي تمدني در تمدنسازي نوين اسلامي از ديدگاه علامه مصباح /ابوذر مظاهري
🔸نقش اسلاميسازي علوم انساني در شکلگيري تمدن اسلامي از ديدگاه علامه مصباح/ احمد حسین شریفی
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
هدایت شده از علوم انسانی اسلامی
▫️فایل صوتی کامل سومین جلسهی آشنایی با نظام فکری اندیشمندان انقلاب اسلامی
🔹با عنوان « نظریهی مدیریّتیِ امامَین انقلاب » حجّتالاسلام و المسلمین سیّد صمصامالدین قوّامی
🔸سهشنبه، پنجم اسفند ۱۳۹۹
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
▫️ آیتالله علیرضا اعرافی در پیامی به شانزدهمین همایش بینالمللی دکترین مهدویت:
🔹 موتور محرک تمدن اسلامی، اندیشه اسلامی و تبیین حقایق دین است. معتقدیم اندیشه اسلامی، یک اندیشه کلان، کلی و درختوارهای است که به همه قلمروهای بشر جان و جهت میدهد.
🔹 مهمترین شاخصه اندیشه تمدنی، فرازمانی، فرامکانی، فراساحتی و فراجناحی بودن است و از معارف متنوع و چندساحتی و قلمرویی برخوردار است.
🔹 تحقق و پیاده سازی اندیشه تمدنی توحیدی و اسلام به صورت گام به گام و مرحله به مرحله است و اوج این اندیشه جامع و الهی در عصر مهدوی خواهد بود.
🔹 در پرتو انقلاب اسلامی باید گامهای بزرگی به سمت آن جامعه مهدوی برداریم. جامعه منتظر از الگوی مهدوی الهام میگیرد و تلاش میکند به آن نزدیک شود.
🔹 باید بکوشیم اندیشه تمدنی را در فلسفه و کلام و فقه و دانشهای اسلامی خود استکشاف کنیم و برای این مسئله باید فقه ما فقه اصیل اما معاصر شود و در کنار ابعاد فردی، بُعد اجتماعی اسلام را استکشاف کند و به نظامات کلان فقهی دست یابد.
🔹 اندیشه عقلی و فلسفی ما باید بتواند آن نظامات جامع اسلام را استنباط، استخراج، استکشاف و ترویج و تبلیغ کند.
http://meftaah.com/?p=22722
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@TamadonEN
هدایت شده از علوم انسانی اسلامی
▫️فایل صوتی کرسی ترویجی "نظریه فهم شبکه ای متن" با ارائه حجت الاسلام و المسلمین عبدالحمید واسطی
💫 اهم مطالب مطرح شده در این کرسی :
🔸فهم شبکهای معنا به مثابه یک زیرساخت برای استظهار از ادله نقلی؛
✨بیشتر بخوانید:
iict.ac.ir/fahmshabake-2
✨همچنین فایل های ضمیمه این کرسی :
🔹مقاله روش تحقیق شبکهای
🔹 مقاله فهم شبکهای معنا
🔸سه شنبه ۲۶ اسفندماه ۹۹
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
♦️ هجرت تمدن ساز رضوی ♦️
🔹ولایت و خلافت ظاهری ابزاری برای حرکت دادن مردم بهسوی خداست و یک تکلیف و واجب مستقل محسوب نمیشود. اما در منصب ریاست و رهبری ظاهری قرار میگیرد تا مردم را بهطریق حق، هدایت کند.
🔹از زمان امام رضا علیهالسّلام بهبعد بخصوص در دوران امام هادی علیهالسّلام، ائمه علیهمالسّلام موفق شدند تا جایگاه امام را بهطور کامل برای مردم بیان نمایند.
حجة الاسلام استاد وکیلی بخش دوم
▫️حجت الاسلام محمد حسن وکیلی از اساتید درس خارج فقه و عرفان و فلسفه درحوزه علمیه مشهد مقدس هستند. ایشان در یک سلسله گفتارهایی با عنوان « هجرت تمدن ساز رضوی » به بررسی آثار و پیامدهای هجرت مبارک امام رضا علیهالسّلام از مدینه به توس پرداختند. که در ادامه خلاصه ای از این سلسله گفتارها رو تقدیم مخاطبین عزیز و فرهیخته خواهد شد.
🔸در مجموع خصوصیات و وضعیت فکری، اعتقادی، سیاسی و اقتصادی در جهان اسلام دورۀ قبل از هجرت امام رضا علیهالسّلام را میتوان اینچنین برشمرد:
1⃣ رواج مکاتب انحرافی فکری و اعتقادی در اثر ارتباط جهان اسلام با مذاهب شرقی و غربی که تبدیل به یک بلای همهگیر شده بود.
2⃣ گستردگی انحرافات اقتصادی و مالی بنیالعباس و حیف و میل گستردۀ بیتالمال در حالیکه عموم مسلمین در فقر و مشکلات شدید مالی بهسر میبردند.
3⃣ اختلافات شدید بین بنیالعباس در کسب مناصب حکومتی که در نهایت با دخالتهای وزیر دربار، منجر به درگیری بین محمدامین و عبدالله مأمون گردید و این زد و خورد بین سپاه بغداد و خراسان تا قتل امین به دست برادرش قریب دو سال بهطول انجامید.
4⃣ فتنۀ درونی با شعلهور شدن کینۀ عربی عجمی در بین بنیالعباس. زیرا مأمون در قتل برادر خود از عجمهای خراسان استفاده کرد و سپس پایتخت را از بغداد به مرو منتقل نمود تا امور دربار بهدست عجمها بگردد.
5⃣ تمایل شدید خراسانی به اهلبیت علیهمالسّلام. بهگواه تاریخ مردم سرزمین خراسان آن دوران که بسیار گسترده بود، علاقۀ شدیدی به سادات و امامزادگان داشتند با اینکه برخی از این بزرگان سادات، تسلیم امام زمان خود نبودند. از آنجایی که عموم سادات از شجاعان روزگار و اهل سخا و جود و بخشش و جزء عبادتکنندگان و پرهیزکاران بودند، مردم نمیتوانستند بین آنها و ائمه علیهمالسّلام تفکیک قائل شوند.
🔸این نگاه معرفتی که امروزه ما نسبت به ائمه علیهمالسّلام داریم و میدانیم که امامت یک حقیقت ملکوتی است و قلب امام متصل به عالم ملکوت میباشد و باطن امام تمام نظام هستی را میگرداند، در آن دوره بسیار کم در میان مردم چنین دیدگاهی وجود داشته است تا اینکه آهستهآهسته از زمان امام رضا علیهالسّلام بهبعد بخصوص در دوران امام هادی علیهالسّلام، ائمه علیهمالسّلام موفق شدند تا جایگاه امام را بهطور کامل برای مردم بیان نمایند. لذا مردم گاهی بهجهت وراثت، نورانیّت، اعمال حسنه و تقوای برخی از سادات نمیتوانستند آنها را با ائمه علیهمالسّلام تفکیک نمایند.
6⃣ مسأله آخر در قبل از جریان ولایتعهدی مأمون، جایگاه ویژۀ شخصیت امامرضا علیهالسّلام بود. ائمه علیهمالسّلام بهواسطۀ بصیرت باطنی و نور ملکوتی خود همیشه در تمام زمینهها پسندیده عمل میکردند برخلاف برخی از سادات که با قیامهای نسنجیدۀ خود و عدم اطاعت از امام دچار خسران شدند.
🔸بههرصورت اقبال عمومی مردم نسبت به حضرت رضا علیهالسّلام بهمراتب بیشتر از دیگر سادات بود، بهنحوی که یکی از دلائل ملقّب شدن حضرت به «رضا» همین رضایت همگان از ایشان میباشد مگر عدۀ قلیلی که در تاریخ با اسم «واقفیه» خوانده میشوند.
▫️علت اصرار مأمون به خلافت امام رضا علیهالسّلام
🔸مأمون در چنین شرایطی برای رسیدن به اهداف شخص خود، امام علیهالسّلام را از مدینه به مرو فرا خواند. البته مأمون در ابتدا دعوت به ولایتعهدی نکرد بلکه دو ماه تمام مصرّ بود که خود را از خلافت عزل و امام علیهالسّلام را بهعنوان خلیفۀ مسلمین نصب کند، اما حضرت میفرمودند: «لایکون ذلک ابدا» بههیچ وجه چنین کاری شدنی نیست.
🔸اما چرا امام رضا علیهالسّلام خلافت پیشنهادی مأمون را نپذیرفتند با اینکه میتوانستند با این کار در کنار مرجعیّت علمی و ولایت باطنی، مرجعیّت سیاسی نیز داشته باشند؟
🔸پاسخ مسأله این است که ولایت و خلافت ظاهری ابزاری برای حرکت دادن مردم بهسوی خداست و یک تکلیف و واجب مستقل محسوب نمیشود. اما در منصب ریاست و رهبری ظاهری قرار میگیرد تا مردم را بهطریق حق، هدایت کند.
🔸قطعاً چنین رهبری و خلافتی مدنظر مأمون نبود و حضرت در ورای این پیشنهاد تنها اسم و رسم منصب را میدیدند و میدانستند که پذیرش آن در صورت نبودن ابزار کافی برای اجرای حق، بیشتر به حقانیّت ضربه زده و موجب بدنام شدن اهل حق میشود.
ادامه دارد ...
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@TamadonEN
هدایت شده از علوم انسانی اسلامی
▫️فایل صوتی کامل جلسهی چهارم آشنایی با نظام فکری اندیشمندان انقلاب اسلامی
🔹با عنوان « نظریهی اقتصادی امامَین انقلاب » حجّتالاسلام و المسلمین احمدعلی یوسفی
🔸 شنبه، نهم اسفند ۱۳۹۹
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
▫️فایل صوتی سخنرانی حجت الاسلام دکتر عبدالحسین خسروپناه با عنوان «استاد طراز تمدن نوین اسلامی»
✨ این سخنرانی در جمع استادان دانشگاه آزاد اسلامی استان هرمزگان در سالروز شهادت شهید مطهری و روز معلم ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۰ برگزار شده است.
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@TamadonEN
هدایت شده از علوم انسانی اسلامی
▫️فایل صوتی کامل جلسهی پنجم آشنایی با نظام فکری اندیشمندان انقلاب اسلامی
🔹با عنوان « نظریهی فرهنگی امامَین انقلاب » با ارائه دکتر امیر سیاهپوش
🔸یکشنبه ، دهم اسفند ماه ۱۳۹۹
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@OlomEnsaniEslami
▫️فایل صوتی آیت الله سید محمد مهدی میرباقری با موضوع « ضرورتِ مقابله با نقشآفرینیِ رسانههای دشمن در انتخابات ریاست جمهوری »
🔹رئیسجمهورِ طراز جمهوری اسلامی باید در مقیاس تمدنسازی اسلامی بیندیشد. رئیسجمهورِ جمهوری اسلامی باید مأموریت انقلاب اسلامی را ایجاد تمدن اسلامی و زمینهسازی ظهور بداند.
🔹انقلاب اسلامی موفق شد ابزارهای طراحیشدۀ دشمن برای سلطۀ جهانی و مهار رقبا (مثل ترور و جنگ نظامی، انقلاب مخملی، تحریم، دیپلماسی و...) را ناکارآمد کند و از بسیاری از آنها عبور کند.
🔹امروز، اَهرمِ بهروزشدۀ دشمن برای فشار بر انقلاب اسلامی و اثرگذاری بر انتخابات، رسانه و فضای مجازی است که با آن، عملیات جنگ نرم انجام میدهند و دستگاه محاسباتی نیروهایمان را از درون تغییر میدهند.
🔹در انتخابات پیشِ رو، شک نکنید که از ابزار جنگ رسانهای استفاده خواهند کرد با جریانهای غربگرا را تقویت کنند. ما از امام راحل یاد گرفتهایم که هر کاندیدایی را امپراطوریهای رسانهای دشمن معرفی کنند، یقین پیدا میکنیم که آمدنِ او به نفع جبهۀ انقلاب اسلامی نخواهد بود.
🔹 اگر ملت ایران ظرفیتی پیدا کند که بر ابزارهای رسانهای دشمن و فضاسازیها و حادثهسازیهای آنها غلبه کند، این اهرمِ فشار هم کمکم شکست خواهد خورد. ما در این انتخابات باید تمرکز کنیم که ظرفیت مردم را در مقابله با هجوم رسانهای دشمن بالا ببریم.
♦️گفتمان تمدنی سربازان ولایت خلیج همیشه فارس♦️
@TamadonEN