eitaa logo
اصول کار تشڪ✌️ـیلاتی
2هزار دنبال‌کننده
1.7هزار عکس
590 ویدیو
27 فایل
https://eitaa.com/joinchat/3336437771C6fdc6395f0 در این کانال سعی میکنیم مطالب درست و حسابی درمورد "اصول کار تشکیلاتی" رو خدمتتون ارائه بدیم. ارتباط با ما: @YaFatEMH313 @A313_Z313
مشاهده در ایتا
دانلود
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
نمایش در ایتا
اصول کار تشڪ✌️ـیلاتی
انتقاد از خویشتن در جمع ✴️ [باید] قدرى هم ببینیم عیب خودمان چیست. انتقاد از خویشتن معنایشاین است
گناه و عقاب مضاعف در تشکیلات ➖🔹هر یک از ما وظیفه داریم که آن ضعف‌های شخصی خود را سخت مراقبت کنیم. ☝️ یک نفر تا بیرون یک تشکیلات است، ضعف شخصی‌اش، ضعف شخصی است. وقتی وارد تشکیلات می‌شود، ضعف شخصی‌اش همراه با یک نوع امکان سرایت و سوار بر یک مرکب تیزپا و تندرو است. 🌐 در تشکیلات گسترش ضعف‌ها ممکن است خطرناک‌تر و شدیدتر باشد و به همین دلیل مراقبت از ضعف‌های شخصی افراد لازم است.💢 ⭕️ سوءظن‌ها، بدگمانی‌ها، بد تفسیر کردن‌ها، این‌ها همه از چنین ضعف‌هایی هستند و باید خیلی مراقبت کنیم. ➿🔸برای این که این ضعف‌ها تا ضعف شخصی است، یک گناه است؛ ولی وقتی در یک جمع بود، گناه مضاعف است و عقابش هم مضاعف است. هم عقاب این دنیایش مضاعف است و هم عقاب آن دنیایش؛ 🔴🔴 ➖ چراکه نتیجۀ زحمات فراوان انسان‌های تلاش‌گر در راه خدا با چنین ضعف‌هایی به هدر می‌رود و حبط و ضایع می‌شود و تلاش‌های انسان در آن دنیا هم به هدر می رود.۳۷ 💠♻️=❌♨️ ــــــــــــــــــــــــــــــ ۳۷(حزب جمهوری اسلامی، شهید بهشتی، صفحه ۲۱۴)
مراقبت از ورود میکروب‌ها از بیرون به تشکیلات 👀👌 مکرر دیده‌ام که خصلت‌های بیرونی بعضی از ما در جهت مخالف این ویژگی‌ها به کار می‌افتد و آهنگ تخریبی پیدا می‌کند. 👤✍♨️ 🔴 آفت این ویژگی‌ها خودخواهی‌های شخصی، خودمحوری‌ها، سوءظن‌ها، بدگمانی‌های بی جا نسبت به یکدیگر و نسبت به هر حرکت به هر کار است و گاهی می‌شود برادرها یا خواهرها فکر می‌کنند منشأ و مایۀ این سوءظن‌هابدگمانی در درون کار تشکیلاتی است؛ ولی گاهی این طور نیست.❎ 👥➖ افراد با آن خصلت‌های منفی‌ای که دارند، وقتی وارد یک تشکیلات می‌شوند، در حقیقت با خودشان این میکروب‌ها را وارد تشکیلات می‌کنند. به همین جهت است که یکی از واجبات تشکیلات این است که دائماً مراقب باشد تا میکروب‌ها از بیرون وارد پیکره و عمق تشکیلات نشوند.۳۸ ⭕️🔛🔵 ــــــــــــــــــــــــــــــ ۳۸(حزب جمهوری اسلامی، شهید بهشتی، صفحه ۲۱۳)
دو ضعف جدی انسان‌ها 🌷«فَاَمَّا الانْسان اذا مَا ابْتَلاهُ رَبُّهّ فَاَکْرَمَهُ وَ نَعَّمَهُ فَیَقُولُ رَبّی اَکْرَمَن وَ اَمّا اذا 🌷مَا ابْتَلاهُ فَقَدَرَ عَلَیْهِ رِزْقَهُ فَیَقُولُ رَبّی اَهانَن»۳۹ ✴️ انسان از دو ضعف رنج می‌برد و این دو ضعف می‌تواند آفت تکامل، خداجویی و راهِ خداپویی او باشد. هر دو کم ظرفىِ اوست.👉 ♦️➰ در حقیقت یک ضعف است و آن کم ظرف بودنش است. منتها دو بُعد، دو جنبه، و دو جلوه دارد. 〰 یک بُعد این است که مغرور باشد. از خودراضى و خودپسند بشود و خود را گُل سرسبد بشناسد و خودبزرگ بین شود. این کم ظرفى است.👌😒 وقتى خدا نعمتى به او می‌دهد، وقتى خدا او را از مواهبى برخوردار می‌کند، می‌گوید: «خدا حساب من را از دیگران جدا کرده است. معلوم می شود که من یک موجود برتر هستم.» 🌺💝👏👏 〰 اگر خدا او را در تنگنا قرار دهد و دچار عقدۀ حقارت شود، کم ظرفى سبب می‌شود که در خود احساس حقارت و زبونى بکند و باز به حساب خدا بگذارد و بگوید: «من نمی دانم چرا نفرین کردۀ خدا هستم.» در حالى که واقعیت جز این است. 🌀⬅️ واقعیت این است که خدا به انسان فراز می دهد، نشیب می دهد، زیاد می دهد و کم می دهد تا انسان در چنین میدانِ نوسانى خود را بسازد و قدرت و توان خودسازى‌اش را نشان بدهد. 💪🌱🌴✔️ ➖🔹 این یک آزمون است؛ یک آزمون عملی. هر دو آن‌ها ابتلا و آزمایش است. هر دو براى این است که سرشت درونىِ انسان و انتخاب او رخ بنمایاند.✔️ ــــــــــــــــــــــــــــــ ۳۹(سوره فجر، آیات ۱۵ و ۱۶؛ اما آدمى، چون پروردگارش بیازماید و گرامى‌اش دارد و نعمتش دهد، مى‌گوید: پروردگار من مرا گرامى داشت. و چون بیازمایدش و رزق بر او تنگ گیرد، مى گوید: پروردگار من مرا خوار ساخت.)
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
نمایش در ایتا
اصول کار تشڪ✌️ـیلاتی
گناه و عقاب مضاعف در تشکیلات ➖🔹هر یک از ما وظیفه داریم که آن ضعف‌های شخصی خود را سخت مراقبت کنیم
🌷«ِاذا مَا ابْتَلاهُ رَبُّهّ فَاَکْرَمَهُ وَ نَعَّمَهُ فَیَقُولُ رَبّی اَکْرَمَن.»🌷 ✨ وقتى خداوند انسان را در معرض آزمایش قرار می‌دهد و به او کرامتى، عزّتى و نعمتى می‌دهد، به جاى اینکه بفهمد که این یک ابتلا و یک آزمایش است، یک زمینه است براى این که ظرفیت انسان مشخص بشود، دچار غرور می‌شود. 😤💪 ➖⚜ با خود می‌گوید: «معلوم می شود من پیش خدا منزلت والایی دارم که خدا این عزت و نعمت را به من داده است.» و خیال می‌کند خدا او و حسابش را از دیگران جدا کرده و چون حسابش از دیگران جداست، همیشه این نعمت و این عزت برایش هست و این اشتباه است.✖️ 🌺 بیان قرآن این است که: «ِانَّ اللَه لا یُغَیِّرُ ما بِقَومٍ حَتٓی یُغَیّرواُ ما بِاَنْفُسِهِمْ»۴۰ ، «ذلِکَ بِاَنَّ اللهَ لَمْ یَکُ مُغَیِّراً نِعْمَۀً اَنْعَمَها عَلى قَومٍ حَتّى ما یُغَیرُ بِاَنْفُسِهِمْ»۴۱.🌺 🍃 بیان قرآن این است که اگر نعمتى به‌ دست می‌آورى، از این سفرۀ گسترده است و با توش و توان و تلاش خودت است، و اگر نعمتى را از دست می‌دهى، باز هم از همین سفرۀ گسترده است و با بی‌توانى و بی‌کوششى خودت است:🌼 «وَ اَنْ لَیْسَ الَانْسان الا ما سَعى وَ اّنَّ سَعْیَهُ سَوْفَ یُری»۴۲ تا تو چگونه کوشش کنی.🌼 ـــــــــــــــــــــــــــ ۴۰(سوره رعد، آیه ۱۱؛ خدا حال هیچ قومى را دگرگون نخواهد کرد تا زمانى که خود آن قوم حالشان را تغییر دهند) ۴۱(سوره انفال، آیه ۵۳؛ این [عذاب] از آن جهت است که خدا بر آن نیست که نعمتى را که به قومى عطا کرد تغییر دهد تا وقتى که آن قوم حال خود را تغییر دهند.) ۴۲(سوره نجم، آیه ۳۹ و ۴۰؛ و اینکه: براى مردم پاداشى جز آنچه خود کرده‌اند نیست؟ و زودا‌ که کوشش او در نظر آید.)
🔹👌به همین دلیل است که قرآن می‌خواهد ما فرز‌ندان آدم در برابر پیروزی‌ها و شکست‌ها و در جریان فرازها و نشیب‌ها، یعنى در هر دو حالت، پرظرف باشیم، عنان و مهار خود را حفظ کنیم، نه مغرور و نه متکبر بشویم، نه ورشکسته بشویم و نه دچار عقدۀ حقارت. 🔰 بدانیم راهى هست و این راه دارای نشیب و فرازهایی است. 🔷🔶 👈 قرآن بسیار تأکید دارد بر این که انسان غرور نداشته باشد. ⚔🛡 در روز حُنین مسلمان‌ها به علت این که نیروى فراوان داشتند و پیروزى بزرگى را پشت سرگذاشته بودند، وقتى با دشمن روبه‌رو شدند، دشمن را کوچک شمردند و مغرورانه با او برخورد کردند. ➖ در نتیجه نتوانستند موفق بشوند: 💥«وَ یَوْمَ حُنَیْنٍ اِذْ اَعْجَبَتْکُمْ کَثْرَتُکُمْ فَلَمْ تُغْنِ عَنْکُمْ شَیْئا»۴۴.۴۳💥 تشکل حق، تشکل ضد انحصار طلبی 🌐♻️ تشکل حق تشکلی است که پیرامون آرمان‌های حق به وجود بیاید و ما برای این تشکل یک نشانه بارز اعلام کرده‌ایم و آن این است: ↘️ 🔵 تشکل حق تشکلی است که انحصار طلب نیست.👌 ⁉️یعنی چه انحصارطلب نیست؟ یعنی این منطق خود پرستانه و ضد خدا پرستی را ندارد که هر کس در این تشکیلات است، آدم خوبی است، هر کس در این تشکیلات نیست آدم خوبی نیست. 💎🔛💢 ـــــــــــــــــــــــــــــــــــ ۴۳( سوره توبه، آیه ۲۵؛ در جنگ حنین که فریفته و مغرور بسیارى لشکر اسلام شدید و آن لشکر) ۴۴(زیاد اصلا به کار شما نیامد حزب جمهوری اسلامی، شهید بهشتی، صفحات ۱۸۵ تا ۱۸۷)
💭♨️ این تفکر، تفکر شیطانی است و نه رحمانی و نه یزدانی. 🔰 تشکل خوب و سالم تشکلی است که یک نظام ارزشی را روشن و صریح مطرح می‌کند. می‌گوید ما پاسدار این نظام ارزشی هستیم. پاسدار این ارزش‌ها هستیم. 👮‍♀🇭🇺 هر که این ارزش‌ها را دارد، مورد حمایت ماست. خواه عضو تشکیلات ما باشد، خواه نباشد.✔️ 👌💢 هر کس این ارزش‌ها را ندارد، مورد انتقاد ماست. خواه عضو تشکیلات ما باشد، خواه نباشد. 🔹 یکی از این ارزش‌ها هم تشکل است. 🔹 📍یعنی افرادی که از جهات دیگر خوب‌اند اما منفردند و به کار دسته جمعی عادت ندارند، نسبت به افرادی که منفرد نیستند و کار دسته جمعی می‌کنند، می‌گوییم که یک امتیاز بیشتر دارد؛ اما یک امتیاز، نه همه امتیازها.۴۵ 🔹✔️👌 ــــــــــــــــــــــــــــ ۴۵(حزب جمهوری اسلامی، شهید بهشتی، صفحات ۱۳۵ و ۱۳۶)
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
نمایش در ایتا
اصول کار تشڪ✌️ـیلاتی
🌷«ِاذا مَا ابْتَلاهُ رَبُّهّ فَاَکْرَمَهُ وَ نَعَّمَهُ فَیَقُولُ رَبّی اَکْرَمَن.»🌷 ✨ وقتىخداوند
شروط سه گانه تشکیلات ☝️➖ شرط اول این است که ما تشکیلات پرست نشویم و خودخواهی تشکیلاتی‌ پیدا نکنیم (طاغوت). ☣💢 ✌️➖ شرط دوم این که ما ممکن است تشکیلات پرست نباشیم، اما سرگرم تشکیلات باشیم (لهو)؛ یا سرگرم هم نشویم، ولی از خودسازی باز بمانیم. 👌3⃣ شرط سوم این که این تشکیلات به درد مردم بخورد، نه این که باری باشد بر دوش این جامعه (لغو). این تشکیلات الان قدری هزینه می‌برد، قدری نیروی انسانی می‌برد. 🌐 🔜 🔢 👬
🔰 روی این تشکیلات سرمایه‌گذاری می‌شود. اگر این تشکیلات به درد این مردم نخورد، لغو می‌شود.❌ 🍃🌺 و ما هم اگر اهل ایمانیم باید از لغو گریزان باشیم: «عَنِ اللَّغْوِ معْرِضُون»۴۶ این تشکیلات نه باید بت باشد و نه باید لغو باشد و نه باید لهو باشد. 🔷 باید به درد مردم بخورد؛ باید کمک کند به جمهوری اسلامی؛ باید روز به روز، هر چه بهتر و الهی‌تر و نورانی‌تر و سازنده‌تر و سرافرازتر و پویاتر و سخت کوش‌تر و مترقی‌تر و پیشتازتر ادامه بدهیم.۴۷ ✔️✔️ در راه خدا نباید اسیر شعارها شد 👌اما ما نباید وقتى برای رضاى خدا پیش می‌رویم، اسیر بشویم. ما که می‌خواهیم راه خدا برویم، اگر مستلزم این بود که بگویند مرگ بر ما، باید آنجا هم راه خدا را برویم. 🇮🇷🔷👌 ➰ اگر آدم اسیر درود بر کى شد، مشرک شده است. این شرک است. یک نوع دنیاپرستى است. 💕🌍💕 👥 ما باید در راه خدا باشیم، ولو بگویند مرگ بر ما.۴۸✅ مصیبت جانشینی اشخاص و ارزشها 💢 یکی از مصیبت‌های زمان ما این است که اشخاص دارند کم کم جانشین ارزش‌ها می‌شوند. این خطرناک است. انقلاب ما انقلاب ارزش‌هاست. ✅🌹 ــــــــــــــــــــــــــــــ ۴۶(سوره مومنون، آیه ۳؛ از لغو و سخن باطل اعراض و احتراز مىکنند.) ۴۷( حزب جمهوری اسلامی، شهید بهشتی، صفحات ۲۱۲ و ۲۱۳) ۴۸(حزب جمهوری اسلامی، شهید بهشتی، صفحه ۲۴۶)
📌 من مکرر در رابطه با خودم و دوستانم عرض کردم که دوستان عزیز مبادا ما را به جای ارزش‌ها بنشانند.🔸 💠 عکس مساله است. «اعْرِفِ الْحَقَ تَعْرِفْ أَهْلَه». ۴۹ 👈 تعلیم اسلام و تعلیم مولا این است.👉 🔍 تو ارزش‌ها را بشناس و اشخاص را با ارزش‌ها بسنج. بحث‌ها باید بر محور ارزش‌ها باشد. ✔️ «درود بر شهیدان»، این می‌شود درود بر یک ارزش. ✔️ «درود بر انسان‌های مخلص!» این می‌شود حمایت از یک ارزش؛ «درود بر کسانی که از بام تا شام مخلصانه برای مردم و در راه رضای خدا زحمت می کشند!» این می‌شود درود بر یک ارزش. ✅✅ 🌹🔹 ما باید ارزش‌ها را بشناسیم، اشخاص را هم البته باید بشناسیم، شکی نیست اما اول ارزش‌ها بعد اشخاص، نه اول اشخاص بعد ارزش‌ها⭕️ 🌷«اعْرِفُوا مَنازِلَ الرِّجالِ بِالحَقّ»۵۰ منزلت مردان و انسان‌ها را با محک حق عیار بزنید و بشناسید. معیارها باید مطرح باشد.🌷 ✴️ مبادا انقلاب ما به بی‌راهه کشانده شود. مبادا حرکت شما مردم عزیز با ایمان ،کج روی پیدا کند و دچار کج روی شود.۵۱ 🔴🔴 ـــــــــــــــــــــــــــــ ۴۹(بحارالانوار، محمد باقر مجلسی، جلد۴۲ ،صفحه ۲۶۹) ۵۰(وسائل الشیعه، شیخ حر عاملی، جلد ۲۷ ،صفحه۱۴۹) ۵۱(حزب جمهوری اسلامی، شهید بهشتی، صحفه۱۰۳)
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
نمایش در ایتا
اصول کار تشڪ✌️ـیلاتی
شروط سه گانه تشکیلات ☝️➖ شرط اول این است که ما تشکیلات پرست نشویم و خودخواهی تشکیلاتی‌ پیدا نکنی
خسارت بزرگ در تشکیلات ✴️ کافی است که ما از خود‌سازی‌مان باز بمانیم. کافی است که ما از خداخواهی‌مان باز بمانیم. همین خودش خسارت بزرگی است. 🔴 جداً این خسارت است و این است که باید دفاتر حزب مراقبت کنند که آنجا معبد باشد، محل عبادت باشد و محل عبادت بماند. جای خودسازی ما باشد. اما این ها با گفتن نمی‌شود. ➖🔹 این با اخلاص در نیت و با مراقبت بر عمل می‌شود. طرز برخوردهای‌مان، طرز کارمان، شور و عشق کارمان، این ها می تواند نشان بدهد که کدام طرفی هستیم.۵۲ یکی بودن سنگ ترازوی سنجش اعمال خود و دیگران ♦️ اگر انسان دید یک کار معین را اگر آن آقا بکند کار بی‌ارزشی است و بنده بکنم کار خیلی مهمی است، پیداست که به جای این که حق پرست باشد، خودپرست است.♨️ 🎗 لذا ما یک اصل پیدا کردیم. گفتیم اصل در انسان یکتا‌پرست و خداپرست این است که ترازو و سنگ ترازویش برای وزن کردن خودش و اعمالش و دیگران و اعمالشان یکی باشد. ⚖ با همان ترازو و با همان سنگ ترازو که خوبی‌های دیگران را می‌سنجد، خوبی‌های خودش را هم بسنجد. با همان سنگ ترازو که عیب‌های خودش را می‌سنجد، عیب‌های دیگران را هم بسنجد. 🔍یک متر دارد که وقتی آن طرف می‌رود یک میلی‌متر را پنجاه‌میلی‌متر نشان می‌دهد و وقتی این طرف می‌آید، یک میلی‌متر را یک میکرومتر نشان می‌دهد‌ ✔️👌🌺 ـــــــــــــــــــــــــــ ۵۲(حزب جمهوری اسلامی، شهید بهشتی، صفحه ۲۱۲)
این ترازو درست است یا خراب است؟ 🚨⚠️ این ترازو خراب است یا در حقیقت صاحب ترازو خراب است. چون خرابی مال خودش است. 📍ما چه در کار فردی ، چه در کار تشکیلاتی این را به عنوان یک اصل عالی اخلاق و معیار می شناسیم و روی آن تکیه داریم و تشکل را با این شرط ، الهی و خدایی ‌ دانیم. 🌺🌐✅ 🎋 هر حزبی، هر تشکیلاتی‌ و هر سازمانی اگر این شرط را داشته باشد، اصول و نظام ارزشی‌اش هم نظام اسلامی باشد، از دید ما حزب الله است✔️ 🔚 و هر حزبی و هر سازمان و تشکیلاتی اگر این شرط را نداشته باشد، به همان اندازه که ندارد حزب شیطان است. ❌👿 ⬅️ اسمش هر چه می خواهد باشد و رهبران و اعضایش هر کسی می خواهند باشند.۵۳ ـــــــــــــــــــــــــــــ ۵۳(حزب جمهوری اسلامی، شهید بهشتی، صحفه ۱۳۷)
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
نمایش در ایتا
اصول کار تشڪ✌️ـیلاتی
خسارت بزرگ در تشکیلات ✴️ کافی است که ما از خود‌سازی‌مان باز بمانیم. کافی است که ما از خداخواهی‌مان
بخش دوم: 🌹 اخلاق کار تشکیلاتی در سیره عملی شهید بهشتی (ره) عادت به کار دسته جمعی 👌🍃 یکی از خصوصیات بارز شهید بهشتی، عادت به کار دسته جمعی و محور کار دسته جمعی قرار گرفتن بود، کاملا به جاست که اینجا شخصیت شهید بهشتی را این دیدگاه تحلیل کنیم. 📌 شاید بتوانم من بگویم که همه ویژگی‌های یک مدیریت دسته جمعی را ایشان داشت، نه فقط کار دسته جمعی، بلکه مدیریت دسته جمعی.✅ 🔍💠 آن کسی می تواند یک مدیر خوب باشد که خصلت های کار دسته جمعی هم در او باشد... 👈 یکی از بارزترین خصلت‌های کار دسته جمعی این است که آدم بتواند از عقیده خودش در مقابل عقیده جمع صرف نظر کند،یعنی تشخیص جمع را بر تشخیص خودش غلبه بدهد و آقای بهشتی این جوری بود. 🔵🌺✅ 🍃 ایشان با اینکه یک آدمی بود که تقریبا در همه مسائلی که مطرح می‌شد،یک نظری داشت. آدمی که بنشیند،هیچ نظری نداشته باشد نبود. 〰 نمی‌گویم حالا در همه جا آن نظری که ایشان داشت،یک نظر صددرصد درستی بود، اما بالاخره آدمی بود که فکر داشت، نظر داشت 📍در هر قضیه‌ای که مطرح می‌شد. با وجود اینکه آدم نظرداری بود و منفعل نبود در قضایا، خیلی از اوقات می‌شد که نظر دیگران را وقتی که مثلا تشخیص داده می‌شد، جمع تشخیص می‌داد که آن نظر بهتر است، ایشان کاملا قبول می‌کرد. یک خصوصیت این چنینی داشت.۵۴ ✅👌☺️ ـــــــــــــــــــــــــ ۵۴(قرارگاه‌های فرهنگی، امام خامنه‌ای، صفحه ۳۶)
به معنای واقعی کلمه حلیم ✳️🎗 آقای بهشتی مردی بود به معنای حقیقی کلمه حلیم. ✴️ حلم را غالبا نمی‌توانند معنا کنند. بنده آن معادل فارسی‌اش را پیدا کردم. 📌 آن وقت‌ها می‌گفتند که، ما مشهدی‌ها می گوییم- نمی‌دانم حالا شما هم می‌گویید یا نه، ما وقتی که در مشهد بودیم می‌گفتیم- فلانی جنبه دار است، با جنبه است؛ مراد، ظرفیت نفسانی است. ✍ مراد از این کلمه جنبه داری که در مشهد خیلی معمول و رایج است، این است که فلانی ظرفیت نفسانی دارد، ظرفیت روحی دارد، به هر نسیمی برآشفته نمی‌شود 👌ببینید یک عمق کم، مثال بیست سانتی متر وقتی عمق آب هست، یک فوت هم می‌تواند موج ایجاد کند، اما وقتی که این عمیق شد، نه؛ بادهای خیلی تندتر از آن هم نمی‌تواند این را زیر و بالا کند. 🎗 آقای بهشتی یک همچین آدمی بود. آدمی که از میدان در برود، اصلا نبود. ممکن بود در یک جلسه حتی اهانت به او بشود، که خب، بارها دیده بودند دوستان، دیده بودیم، اتفاق افتاده بود. 📿 ایشان آدمی بود که این تحمل را داشت که آن آدم اهانتش را بکند تا آخر، حتی ناله آخرش را هم بکند، ایشان سکوت کرده، بعد که حرفش تمام شد، آن وقت حالا ایشان شروع کند. ⬅️ حالا بعد هم که شروع کند، تازه با اهانت متقابل نه، با دشنام متقابل نه، با استدلال و توجیه و اشتباه کردید و این جور نیست؛ یک آدم این جوری بود. 🔅این صفت بسیار مهمی است. آدم‌هایی که این ظرفیت نفسانی را ندارند، برای کار دسته جمعی آدم‌های مناسبی نیستند؛ که زود برآشفته بشوند از حوادث یا از [هر چیز دیگر]، چه از اهانت، چه از ستایش، فرق نمی‌کند. 💫 حلم، آن ظرفیت و جنبه‌دار بودن، در همه جا اثر خودش را نشان می‌دهد.💫 ✴️ یکی هم ستایش می‌کند، تعریف می‌کند. توفانی که از ستایش در انسان به وجود می‌آید، کمتر از توفانی که از خشم بوجود می‌آید، نیست. گاهی از آن هم بیشتر است، کاملا غرق کننده است. 👈 نه؛ آدمی بود که به خصوص در آنجاهایی که اهانت به خودش را تحمل کند، طبیعی است که حرف مخالف حرف خودش را راحت می‌تواند تحمل بکند؛ یعنی خوب گوش بدهد تا همه نظراتشان را بگویند و خودشان را تخلیه کنند؛ این نتیجه حلم او بود و این لازمه مدیریت یک کار دسته جمعی است۵۵ ✅💯 ــــــــــــــــــــــــــــ ۵۵(قرارگاه های فرهنگی، امام خامنه ای، صفحات ۳۹ و ۴۰)
روحیه قبول مسئولیت ✳مطمئن باشید من به عنوان یک برادر شما همواره مراقبم که این روحیه را در خودم داشته باشم که هرجا یک فرد دیگر بتواند مسئولیتی را که من بر عهده دارم، بر عهده بگیرد، حتی اگر به صورت مساوی از عهدۀ این مسئولیت بربیاید، به دست او می‌سپارم. 🌺👌☺️ 🔚 اگر به صورت بهتر، یقیناً جا را خالی می‌کنم برای او. ولی حتی در صورت مساوی هم به دست او می‌سپارم.✅ ☝️ و تا این روحیه در ما نباشد، ما جمهوری اسلامی و نظام جمهوری اسلامی نخواهیم داشت.۵۶ 🎗🌱 هرجا بهتر از خودتان دیدید، او را بیاورید. به جای خودتان. 🌺 این است تبلیغ عالی راهتان و آرمان‌تان و تشکیلات‌تان.۵۷ 🌺 ـــــــــــــــــــــــــــــ ۵۶(حزب جمهوری اسلامی، شهید بهشتی، صفحه ۲۷۱) ۵۷(حزب جمهوری اسلامی، شهید بهشتی، صحفه ۲۷۲)
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
نمایش در ایتا
1_96903755.pdf
1.45M
📙 جزوه #دین_تشکیلاتی 🔹 #شماره 5 ✍اخلاق کار تشکیلاتی در سیره ی شهید بهشتی(ره) 🌐 #اصول_کار_تشکیلاتی 🆔 @Organizational_Work
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
نمایش در ایتا
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
نمایش در ایتا
🔴 همایش هزار نفره فعالان مجازی سراسر کشور در مشهدمقدس برگزار شد 🔹همایش سه روزه هزار نفر از فعالان رسانه‌ای و مجازی سراسر کشور به همت تشکل‌های مردمی آتش به اختیار جوان در سراسر کشور و همکاری موسسه رسانه‌های نوین آستان قدس رضوی با هدف بصیرت‌افزایی در مشهدمقدس برگزار شد. 🔸این نشست با حضور هزار نفر از فعالان رسانه‌ای انقلابی از ۳۰ استان و ۱۷۳ شهر کشور، از روز دوشنبه ۶ آبان‌ماه با سخنرانی آیت‌الله علم‌الهدی نماینده ولی فقیه و امام جمعه مشهد، حجت الاسلام پژمان‌فر عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، خیرجو مدیرعامل موسسه رسانه‌های نوین آستان قدس، داود مدرسی‌یان مسئول تشکل ساج و علی صدری نیا، کارگردان و مستندساز آغاز به کار کرد. 🔹این گردهمایی در روز دوم، با حضور دکتر رحیم پور ازغدی، سید حسام رضوی(معاون رسانه‌ای فاطمیون)، حجت الاسلام قنبریان، داود مدرسی‌یان، دکتر عبدالملکی و حاج حسین یکتا به کار خود ادامه داد. 🔸فعالان مجازی روز سوم همایش به دیدار تولیت آستان قدس رضوی حجت الاسلام و المسلمین مروی رفته و میهمان سفره حضرت علی بن موسی رضا علیه السلام شدند. 🔹اختتامیه این گردهمایی، پس از نمایش اختصاصی فیلم سینمایی ماجرای "نیم روز۲: رد خون" و تقدیر از تلاش‌های سیدمحمود رضوی ، با سخنرانی حجت الاسلام علیرضا پناهیان و قدردانی و تجلیل از خانواده‌های شهدا و جمعی از عناصر اجرایی همایش برگزار شد. 🔸در این دوره سعی شد شرکت‌کنندگان با تقرّب به ساحت ولایت مهر درخشان حضرت علی‌بن موسی الرضا علیه آلاف التحیه و الثناء ضمن آشنایی با سیره‌رضوی و معارف اهل‌بیت علیه‌السلام، به جهت ارتقاء سطح دانش در حوزه‌های رسانه‌ای و علوم اجتماعی از جلسات استفاده‌کنند و در انتها اکثریت حاضران اعلام آمادگی کردند که بعنوان خادمیاران فضای مجازی بارگاه منور رضوی در جهت نشر و ترویج مکتب حقه بیش از پیش تلاش داشته باشند. 🔹 "سربازان آتش به اختیار جوان" (ساج)، مجموعه‌ای کاملا خودجوش و مردمی متشکل از جمعی از فعالان انقلابی و دغدغه‌مند فضای مجازی در سطح کشور است که در لبیک به فرمان ولی‌امرمسلمین امام خامنه‌ای با هدف ساماندهی بخشی از فعالان رسانه ای فضای مجازی سراسر کشور در حوزه‌های اجتماعی و فرهنگی در جهت تقویت گفتمانی نیروهای جبهه انقلابی کشور ایفای نقش کند و در گام دوم انقلاب اسلامی و حوزه تمدن‌سازی باتوجه به اهمیت عرصه رسانه و شبکه‌های اجتماعی با بصیرت‌افزایی و سرلوحه قراردادن منویات امامین انقلاب گام بردارند. ✅ ما برای وصل کردن آمدیم @SajIRAN