♨️بالا گرفتن مجدد تنش میان سعودی و امارات در یمن
🔺پس از آنکه رشاد العلیمی رئیس هیئت ریاست جمهوری مورد حمایت سعودی در عدن واقع در جنوب یمن تیپهای موسوم به "درع الوطن" (سپر کشور) را به رسمیت شناخت، رهبران شورای انتقالی یمن که از سوی امارات حمایت می شوند، تهدید کردند با حمله به کاخ المعاشیق محل استقرار العلیمی، وی را بازداشت خواهند کرد!
🔺به دنبال این تهدیدات منابع محلی اعلام کردند، سعودی اقدام به تشدید تدابیر امنیتی اطراف محل استقرار العلیمی کرده و در ساعات گذشته علاوه بر چند برابر شدن نیروهای مستقر در اطراف کاخ تمامی خیابان های منتهی به این مکان بسته شده است.
🔺نیروهای درع الوطن با حمایت سعودی و توسط طارق صالح برادر زاده رئیس جمهور سابق یمن تشکیل شد و اکنون از سوی رشاد علیمی به رسمیت شناخته شده و در ترکیب نیروهای مسلح جای گرفت. این موضوع باعث شد انتقالی های جنوبی بابت حضور این نیروها که وابسته به شخصیتی از یمن شمالی است احساس خطر کرده و این موضوع را بر خلاف امنیت و ثبات جنوب یمن اعلام کنند.
🔺درگیری این دو گروه یمنی که وابستگی آشکاری به سعودی و امارات دارند، نشان از تشدید مجدد تنش های عمیق و مزمن میان این دو کشور و به سطح آمدن این اختلافات به خصوص در موضوع یمن دارد.
🔺هرچند انتظار می رفت پس از تشکیل شورای ریاستی و افزایش سهم امارات در این شوری، رقابت میان سعودی و امارات در یمن کاهش پیدا کند اما به نظر می رسد تلاش اخیر ریاض برای کوتاه کردن دست انتقالی ها در جنوب و به ویژه عدن امارات را نگران کودتای سعودی علیه اعضای اماراتی شورای ریاستی کرده و از همین رو به نیروهای میدانی وابسته خود دستور اخلال در طرح سعودی را داده است.
#عربستان #امارات
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️آیا قطر مذاکرات هسته ای ایران را احیا خواهد کرد؟
🔺الخلیج اونلاین: قطر آنگونه که به نظر می رسد، به دنبال به جریان انداختن پرونده مذاکرات هسته ای ایران است، تلاشی که به گفته کارشناسان، نگرانی های دوحه از درگیری نظامی در منطقه را نشان می دهد؛ امری که شاید به تغییر مواضع تهران بستگی داشته باشد. موفقیت قطر در احیای توافق هسته ای به سطح آمادگی ایران برای امتیاز دادن بستگی دارد که این مساله بعید است، زیرا ایرانی ها موضوع حمله نظامی علیه خود را دور از ذهن می دانند.
🔺محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، وزیر امور خارجه در جریان سفر به تهران و در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با حسین امیر عبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران گفت که دوحه تلاش می کند شرایط را برای ازسرگیری مذاکرات هسته ای بین ایران و غرب فراهم کند. از طرفی دیگر وزیر امور خارجه ایران نیز گفت که کشورش پیامی از طرف های مقابل در مذاکرات از طریق قطر دریافت کرده است.
🔺وزیر امور خارجه قطر افزود که بر اهمیت تقویت امنیت منطقه ای و لزوم کاهش تنش در منطقه تاکید کردیم. وی ادامه داد که ما روابط تاریخی با ایران و اشتراکاتی داریم که مهم ترین آن دین و فرهنگ است و بر اهمیت تقویت همکاری اقتصادی و تجاری تاکید کردیم.
🔺تلاش های ناکام
تلاش ها برای احیای توافق هسته ای از ژوئیه و هنگامی که اتحادیه اروپا پیشنهادی را ارائه داد و امریکا اصلاحاتی را که ایرانی ها وارد کرده بودند، نپذیرفت، متوقف شد.
🔺با آغاز جنگ روسیه و اوکراین، مذاکرات هسته ای ایران تقریبا به بن بست رسید. امریکا و ایران هر کدام دیگری را مسئول به نتیجه نرسیدن احیای توافق هستهای میدانند و جو بایدن، رئیس جمهوری امریکا در نوامبر 2022 گفت که توافق هسته ای مرده اما ما مرگ آن را اعلام نخواهیم کرد.
🔺در دسامبر 2022 نیز یک دیپلمات اروپایی بلندپایه گفت که دلیلی برای بازگشت به وین و ازسرگیری مذاکرات هسته ای ایران وجود ندارد و اشاره کرد که مذاکرات در واقع به پایان رسیده است. وی افزود که ایران می خواهد اختلافات خود را با سازمان بین المللی انرژی اتمی پیش از بازگشت به مذاکرات احیای توافق هسته ای حل کند.
🔺میخائیل اولیانف، نماینده روسیه در سازمان های بین المللی نیز، پیشرفت قابل توجه در رایزنی ها بین سازمان بین المللی انرژی اتمی و ایران را بعید دانست.
🔺مذاکرات بین ایران و کشورهای غربی پس از اختلاف میان ایران و سازمان بین المللی انرژی اتمی بر سر تحقیقات از 3 محل که غربی ها می گویند در آن اورانیوم کشف شده، متوقف شد. غربی ها نیز می گویند مساله اورانیوم کشف شده، به مانعی بر سر راه احیای توافق هسته ای ایران تبدیل شده است.
🔺سازمان بین المللی انرژی اتمی به بستن این پرونده پیش از دریافت جواب قابل قبول از سوی ایران حاضر نشده و قرار بوده هیئتی از این سازمان به ایران سفر کند اما این سفر تاکنون انجام نشده است.
🔺تلاش های مداوم قطر
سایت میدل ایست آی بریتانیا در سپتامبر 2022 تاکید کرد که قطر نقش بسزایی در تلاش برای میانجیگری بین امریکا و ایران برای احیای توافق هسته ای ایفا کرده و قطر می داند، عدم دستیابی به توافق، بر خطرات می افزاید از این رو در تلاش برای پیشبرد دیپلماسی از طریق متقاعد کردن ایران به دادن امتیاز برای احیای توافق هسته ای است.
🔺دوحه در سال گذشته میزبان مذاکرات غیر مستقیم بین امریکایی ها و ایرانی ها بوده اما این مذاکرات نتوانسته است اختلافات را حل کند. تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر در سفر به تهران در مه 2022 گفت که کشورش از توافقی عادلانه که حقوق ایران در استفاده صلح آمیز از انرژی اتمی را تضمین کند و به حد دستیابی ایران به سلاح هسته ای نرسد، حمایت می کند. اما به نظر می رسد تا ایران امتیاز ندهد احیای توافق امکان پذیر نیست و طبق شواهدی چون خرید جنگنده های سوخوی روسیه ایران در وضعیتی نیست که به دادن امتیاز به طرف غربی بیندیشد.
#قطر
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️اعدام مخفیانه زندانیان سیاسی توسط رژیم سعودی
🔺بی بی سی: سعودی در روز ۱۲ مارس ۲۰۲۲ هشتاد و یک نفر را اعدام کرد. بازماندگان اعدامشدگان در عربستان گفتهاند که حکومت بدون آن که به آنها اطلاع بدهد فرزند یا عضو خانوادهشان را اعدام کرده است.
🔺یکی از این موارد خانواده مصطفی خیاط - یکی از این اعدامشدگان - است که میگوید هیچ خبر و اطلاعی پیش از اعدام به آنها داده نشده بود. آنها هنوز جنازه مصطفی را تحویل نگرفتهاند. محل دفنی هم به آنها نشان داده نشده است. میگویند آخرین باری که صدای مصطفی را شنیدهاند در حین یک تماس تلفنی از زندان بوده که در پایان آن مصطفی با مادرش این چنین خداحافظی کرده: «خیلی خوب، من باید برم. خوشحالم که شما سالمی». اما هیچ کدام نمیدانستند که این قرار است آخرین باری باشد که صدای همدیگر را میشنوند.
🔺بنابر گزارش جدید نهادهای حقوقبشری استفاده از مجازات اعدام در عربستان از سال ۲۰۱۵ - یعنی زمان روی کار آمدن ملک سلمان، پادشاه و محمد بن سلمان، ولیعهد این کشور - تقریبا دو برابر شده است.
🔺گروه حقوق بشری «رپریو» (Reprieve) در همکاری با یک سازمان اروپایی-عربستانی حقوق بشری گزارش داده از سال ۲۰۱۰ تاکنون حکومت سعودی از مجازات اعدام به طور مستمر برای سرکوب و خفه کردن مخالفان و معترضان سیاسی استفاده کرده؛ اقدامی که بر خلاف منشور جهانی حقوق بشر است که مجازات اعدام را تنها برای استفاده علیه جرایم بسیار سنگین و جدی قابل پذیرش دانسته است
🔺از سال ۲۰۱۵ - زمان به قدرت رسیدن ملک سلمان - دست کم ۱۱ کودک (زیر ۱۸ سال) در عربستان بازداشت و در همان سن کودکی اعدام شدهاند و این در تضاد با ادعای حکومت در این کشور بوده که مدعی است در حال محدود کردن مجازات اعدام است
🔺شکنجه در زندانهای عربستان «کاملا رایج و اپیدمی» است و حتی علیه زندانیان کودک (زیر ۱۸ سال) هم به کار گرفته میشود.
🔺طی سال 2022 سعودی ۱۴۷ نفر را اعدام کرده هر چند این تعداد میتواند بسیار بیشتر هم باشد زیرا حکومت سعودی به طور «نامتناسب» از مجازات اعدام حتی علیه شهروندان خارجی مانند زنان خدمتکار در خانهها و خردهفروشان موادمخدر استفاده میکند.
🔺با گذشت حدود ۱۰ ماه از اعدام مصطفی هنوز خانواده او هیچ اطلاعی در این باره از مقامات و نهادهای حکومتی دریافت نکردهاند. یاسر، برادر بزرگ مصطفی، که از ترس گرفتار شدن به سرنوشت برادرش در سال 2016 به آلمان پناهنده شده، میگوید این یک «تراژدی» برای خانواده است. «ما نمیدانیم آیا آنها جسد او را به طور مناسبی دفن کردهاند یا در وسط بیابان رها کردهاند و یا به دریا انداخته اند. هیچ اطلاعی نداریم».
🔺به گفته یاسر، برادرش از سال ۲۰۱۱ در تظاهرات و تجمعهای ضدحکومتی که از سوی اقلیت شیعه در عربستان برگزار میشد، شرکت میکرد تا اینکه در سال ۲۰۱۴ به همراه ۳۰ معترض دیگر بازداشت شد. بعد از اعدام او مقامها گفتند او و همردیفانش به جرایم مشابهی چون «اقدام به قتل ماموران امنیتی، تجاوز، سرقت، ساخت بمب، معامله سلاح و مواد و همچنین شرکت در آشوب» متهم شده بوده است. اما حکومت هیچ گاه مدارک و شواهدی برای این ادعا خود ارایه نکرد و برادرش مصطفی هنوز در حال اعتراض به حکم دادگاه بود که همراه ۸۰ نفر دیگر اعدام شد.
🔺محمد بن سلمان، ولیعهد مستبد سعودی که عملا حکومت در این کشور را در دست دارد پس از رسیدن به قدرت از عزم خود برای مدرن کردن کشورش سخن گفت و در مصاحبهای که در سال ۲۰۱۸ انجام داد به متحدان غربی خود وعده داد که استفاده از مجازات اعدام را «به حداقل» برساند. اما اکنون - حدود ۵ سال بعد از آن مصاحبه - سعودی همچنان یکی از بالاترین آمارهای اعدام در جهان را دارد.
🔺 بن سلمان دقیقا خلاف آنچه وعده داده بود عمل کرد. او شخصا بر تعداد زیادی از اعدامها و سرکوبهای بیرحمانه معترضانی که در تجمعهای دموکراسیخواهان شرکت کرده بودند، احاطه و نقش داشته است». رژیم سعودی استفاده از مجازات اعدام را به طور سری و محرمانه نگه داشته است. در بسیاری از موارد اعضای خانواده هیچ خبری از صدور حکم اعدام نداشتهاند. این یعنی شما کسی را دستگیر، محاکمه، به اعدام محکوم و سپس او را در خفا و مخفیانه اعدام میکنید. تا جایی که بعضی از خانوادهها از طریق شبکههای اجتماعی مطلع شدند که فرزندشان اعدام شده است. موضوعی میتواند «بیرحمانهترین و ناراحتکننده جنبه قضیه» تلقی شود.
🔺در عربستان اجرای حکم اعدام معمولا به روش گردن زدن در ملاء عام صورت میگیرد. نوامبر گذشته، سعودی اعلام کرد مهلت توقف احکام اعدام مرتبط با موادمخدر پایان یافته است. تنها ۱۴ روز پس از آن سعودی از اعدام ۱۷ نفر در ارتباط با جرایم موادمخدر خبر داد.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️ حمله نیروهای امنیتی سعودی به مناطق شیعه نشین شرق عربستان
🔺نظامیان سعودی، با تعدادی خودرو زرهی با يورش به مناطق القطیف و العوامیه، حفر الباطین و ام الحمام واقع در شرق عربستان ۱۰ نفر از ساکنان این مناطق شیعهنشین را بازداشت کرده و به مکان نامعلومی منتقل کردند.
🔺این بازداشتها پس از حملات خشونت آمیز نظامیان سعودی و ایجاد رعب و وحشت در دل ساکنان مناطق نامبرده صورت گرفت؛ به ویژه اینکه این نهادها بدون ارائه هیچ گونه دستورات قضایی و خارج از چارچوب قانون، اقدام به یورش و دستگیری شهروندان کردهاند.
🔺در پی آغاز اعتراضات و تظاهرات گسترده به خصوص در مناطق شیعهنشین شرق عربستان در سال ۲۰۱۱ برای مطالبه برابری، عدالت اجتماعی و پایان دادن به تبعیض و آزار و اذیت فرقهای، مقامات امنیتی سعودی معمولا به صورت سیستماتیک مردم این مناطق را هدف حملات و بازداشتها و بعضا اعدامها قرار میدهند.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
♨️حماقت شبکه سعودی کومله را به دردسر انداخت!
🔺شبکه سعودی الحدث با انتشار ویدئویی از خبرنگار خود در کردستان عراق مدعی شد توانسته به جایی قدم بگذارد که نیروهای ایرانی از رسیدن به آن عاجز ماندهاند! وی در ادامه می گوید وارد یک پایگاه آموزش نظامی مخالفین جمهوری اسلامی در کردستان عراق شده که نیروها در آن پس از آموزش برای اجرای عملیات نظامی وارد ایران می شوند!
🔺هرچند در ادامه ویدئو مشخص می شود این نقطه بسیار امن و حساس! غاری در منطقه مرزی است که تروریستهای کومله برای در امان ماندن از حملات ویرانگر نظامیان ایران در آن مخفی شده اند اما انتشار این ویدئو اثبات ادعای ایران درباره حضور تروریستهای ضدایرانی در کردستان عراق و مشروعیت دادن به حملات توپخانه ایران به مواضع آنان است.
🔺همچنانکه این ذوق زدگی گزارشگر الحدث آغاز دردسری بزرگ برای تروریست های کومله به حساب می آید زیرا عراقیها با استناد به این ویدئو خواهان آن شده اند که نگرانی های ایران درباره استقرار گروه های خرابکار در خاک عراق جدی گرفته شود و دولت عراق پیش از نیروهای نظامی ایران به مقابله با این تهدید بپردازند.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️واكنش نماینده پارلمان عراق به گاف شبکه سعودی الحدث
🔺در قانون اساسی عراق استفاده از اراضی این کشور برای تجاوز و تعدی به کشورهای همسایه ممنوع اعلام شده و سران عراق اعم از عرب و کرد بارها بر این موضوع تاکید کرده اند.
🔺یکی از اولین واکنش ها به انتشار ویدئوی شبکه سعودی از سوی مهدی تقی الامرلی، نماینده پارلمان عراق بود که گفت، آنچه در یکی شبکههای ماهواره منتشر شد، نشان دهنده وجود اردوگاه های آموزشی نظامی احزاب مسلح مخالف ایران در اقلیم کردستان عراق است که علاوه بر نقض قانون اساسی، از نظر امنیتی نیز مشکل بزرگیست و تأثیر منفی بر روابط ایران و عراق خواهد گذاشت.
🔺الآمرلی این ویدئو را توجیهی برای اقدامات نظامی ایران خوانده و حضور تروریست ها را باعث شرمساری دولت فدرال عراق در برابر کشورهای همسایه خواند.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️266 میلیارد دلار سرمایه گذاری سعودی برای تولید انرژی پاک
🔺رویترز: عبدالعزیز بن سلمان وزیر انرژی سعودی گفت که ریاض تا مبلغ یک تریلیون ریال (266.40 میلیارد دلار) برای تولید انرژی پاک سرمایه گذاری خواهد کرد.
🔺شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان وزیر انرژی سعودی افزود که هدف از این سرمایه گذاری ها افزودن خطوط حمل و نقل و شبکه های توزیع به منظور صادرات انرژی به جهان و تولید هیدروژن پاک انجام خواهد شد.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️چین خواهان تسریع در ایجاد منطقه آزاد تجاری با کشورهای حاشیه خلیج فارس شد
🔺کین گانگ در تماس تلفنی با فیصل بن فرحان، وزیر خارجه سعودی خواستار ایجاد منطقه آزاد تجاری بین کشورش و شورای همکاری خلیج فارس در اسرع وقت شد و گفت، دو طرف باید در آینده افزایش همکاری در زمینههای مختلف از جمله تجارت، اقتصاد، انرژی، زیرساختها و سرمایهگذاری، تکنولوژی و توسعه تماسها و هماهنگیها را بررسی کنند. آنها باید شراکت استراتژیک بین چین و شورای همکاری را تقویت کرده و ایجاد منطقه آزاد تجاری بین چین و این کشورها را تسریع ببخشند.
🔺وی افزود، کشورش از حمایت سعودی از مسائل مربوط به منافع اصلی چین بسیار تقدیر میکند و آماده همکاری با عربستان در پایبندی به اصل عدم مداخله در امور داخلی و حمایت از اصول اساسی دیگر در روابط جهانی است. چین آماده همکاری و هماهنگی با سعودی در امور منطقهای و جهانی و تقویت صلح و ثبات منطقه به شکل مشترک و حمایت از منافع مشترک کشورهای درحال توسعه به شکل بهتر است.
🔺در سفر دسامبر گذشته شی جینپینگ، رئیسجمهوری چین به عربستان و شرکت در اجلاس سران چین و کشورهای عربی محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی گفت بود که ریاض و پکن در حال بررسی امکان ایجاد منطقه آزاد تجاری میان پکن و شورای همکاری خلیج فارس هستند.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
♨️پاسخ وزیر سعودی به همکاری با چین در ساخت موشک بالستیک؛ هرکاری برای امنیت کشور میکنیم!
🔺عادل الجبیر، وزیر مشاور در امور خارجه سعودی در گفتوگو با شبکه آمریکایی CNBC درباره وجود همکاری میان سعودی و چین در ساخت موشکهای بالستیک گفت، هر کاری که برای حفظ امنیت کشور و لازم باشد انجام خواهیم داد و ما برنامه های دفاعی بزرگی داریم.
🔺وی در پاسخ به این سوال که آیا شما منکر تلاش برای ساخت موشک نیستید؟ گفت، ما کشوری مستقل هستیم ولی درباره برنامههای که ممکن است داشته باشیم یا نداشته باشیم، اظهار نظر نمیکنم!
🔺پیش از این شبکه سی ان ان با انتشار تصاویر ماهواره ای از وجود تاسیساتی را برای ساخت موشک های بالستیک در عربستان پرده برداشته بود که با کمک چین ساخته اند.
🔺در ادامه گزارش سی ان ان آمده بود، سازمان های اطلاعاتی ایالات متحده در ارزیابی خود از تصاویر ماهواره ای به این نتیجه رسیده اند که سعودی به طور فعال برای ساخت موشک های بالستیک با کمک چین کار می کند و این تصاویر ماهواره ای نشان می دهد سعودی در حال حاضر حداقل در یک مکان در حال تولید موشک بالستیک است.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️آیا سعودی با تضعیف پترودلار میخواهد از آمریکا انتقام بگیرد؟
در سال های گذشته و به خصوص پس از روی کار آمدن باراک اوباما در ایالات متحده، سعودی ها همواره از بی توجهی آمریکا به شریک راهبردی خود در منطقه خاورمیانه گلایه کرده اند. تعامل ایالات متحده با سعودی در دوره ترامپ نیز دستکمی از سلف خود نداشت. هرچند ترامپ ظاهرا از بن سلمان و سیاست های جدید حاکمان تازه به تخت و تاج رسیده آن حمایت کرد اما این حمایت ها هزینه گزافی را به سران سعودی تحمیل کرد.
🔺اما دوره بایدن را باید آغاز تنش های جدی و تغییر جهت سعودی در حرکت به سوی غرب دانست. ارتباطات وسیع با کشورهایی که ایالات متحده آن ها خصم خود می داند، حکایت از تهور حاکمان ریاض در دوره جدید دارد. موضوعی که ممکن است در بلند مدت با واکنش تند ایالات متحده روبرو شود. لذا به نظر می رسد سعودی ها در تلاش هستند که با اقداماتی پیشدستانه تا حد ممکن ابزارهای ایالات متحده علیه خود را کند کنند.
🔺در همین رابطه پل کریگ رابرتز، از کارشنان سابق کاخ سفید در مقاله ای نوشت اینکه سعودی و سایر کشورها دلار را از معاملات نفتی کنار می گذارند به حوادث فاجعه باری در ایالات متحده منجر می شود.
🔺وی می افزاید، اعلام اخیر سعودی مبنی بر اینکه این پادشاهی آماده پذیرش ارزهای دیگر به غیر از دلار برای فروش نفت است یک خبر بسیار مهم است که رسانه ها آن را نادیده گرفتند. اما پایان پترودلار به طور جدی بر ارزش دلار و همچنین تورم و نرخ بهره در ایالات متحده تأثیر منفی می گذارد.
🔺رابرتز معتقد است سیاست مالی واشنگتن که بر مصادره دارایی ها و اعمال تحریم ها تکیه دارد، موقعیت دلار را تضعیف کرده و در حال حاضر بسیاری از کشورها تمایل خود را برای استفاده از ارزهای ملی در تجارت بینالملل اعلام میکنند تا با تهدیدات احتمالی آمریکا روبرو نشده و این ابزار ایالات متحده را که ممکن است گریبان هر کشوری را بگیرد ناکارآمد کنند.
🔺وی می افزاید اگر سعودی دلار را در تعاملات نفتی را کنار بگذارد، تقاضا برای ارز آمریکایی و در نتیجه ارزش دلار کاهش می یابد و این تهدیدی جدی برای اقتدار واشنگتن و قدرت مالی بانک های آمریکایی است.
🔺پیش از این، مارجوری تیلور گرین، نماینده کنگره آمریکا گفته بود که روسیه توانایی تجارت و توسعه بدون دلار و بدون دوستی با ایالات متحده را به جهان نشان داد.
🔺با توجه به تحریم های بی سابقه علیه روسیه، اعتماد به دلار در حال کاهش است و بسیاری از کشورها در تلاش برای محدود کردن استفاده از آن در مبادلات مالی مختلف خود هستند. سعودی به دلیل تعمیق اختلاف با ایالات متحده پس از روی کار آمدن بایدن به طور مکرر درباره استفاده از ارزهای دیگر در تعاملات نفتی سخن گفته که این موضوع نشان دهند جهت گیری سیاست مداران جدید سعودی و نیز نگرانی آنان از تحریم های احتمالی آمریکا در صورت تشدید بحران میان دو کشور است.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️رونالدو در استخدام بن سلمان!
🔺کریستیانو رونالدو که در برابر مبلغی در حدود 217 میلیون یورو در سال از منچستریونایتد جدا شد و به النصر ریاض پیوست، اکنون مشخص شده که دستمزدش را از بودجه عمومی کشور و نه از تیم النصر دریافت می کند!
🔺بر اساس گزارش ها دولت سعودی ۹۰ درصد دستمزد مهاجم پرتغالی را از بودجه عمومی پرداخت میکند و تنها ۱۰ درصد باقیمانده توسط باشگاه النصر ریاض تأمین میشود. بنابراین می توان گفت رونالدو رسما به کارمند حکومت سعودی در جهت تامین اهداف بن سلمان در ارائه تصویری قابل قبول به افکار عمومی از حاکم سعودی تبدیل شده است.
🔺رونالدو و معشوقه اش درحالی مشغول سفید شویی برای بن سلمان در خیابان های ریاض هستند که نهادهای حقوق بشری در روزهای اخیر نسبت به اعدام مخفیانه زندانیان سیاسی توسط سعودی ها مکررا هشدار داده اند.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
♨️استقلال طلبان حجازی از تشکیل مجلسی برای مقابله با تهاجم هویتی سعودیهای نجدی برعلیه حجاز خبر دادند
🔺معارضين حجازی حکومت سعودی با تجمع در برابر سفارت سعودی در لندن از تشکیل شورایی برای دفاع از هویت حجاز و مقابله با تلاش های حکومت سعودی برای محو این هویت خبر دادند.
🔺بیانیه تشکیل این مجلس را سلطان العبدلی پژوهشگر و تاریخ نگار حجازی قرائت کرد و افزود، این اولین گام در جهت احیای هویت حجاز و حرمین شریفین است.
🔺معارضین حجازی خواهان آزادی منطقه حجاز که در غرب عربستان واقع شده و مکه مکرمه و مدینه منوره را در بر می گیرد، هستند. به گفته این معارضین حکومت سعودی در تلاش است با سیطره دادن فرهنگ نجدی به سایر مناطق عربستان، تاریخ، فرهنگ و هویت دیگر مناطق را سلب کند.
🔺اخیرا ترکی آل الشیخ رئیس سازمان سرگرمی سعودی استفاده از "غبانه" دستار سنتی حجاز را در برنامه های این سازمان ممنوع اعلام کرده بود که با خشم حجازی های عربستان روبرو شد. (ویدئو به زبان عربی)
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️آیا تهیه سلاح از انگلیس برای سعودی ها دشوارتر می شود؟
🔺لندن برای از سرگیری فروش سلاح و تجهیزات نظامی به سعودی باید موافقت دستگاه قضایی بریتانیا را به دست آورد. نمایندگان دولت بریتانیا بر همین اساس بنا به درخواست یک سازمان غیردولتیِ مخالف تجارت اسلحه در دادگاه تجدیدنظر حضور یافتند.
🔺به گفته مسئولان این سازمان غیردولتی که «کمپین ضد تجارت اسلحه» نام دارد، فروش تجهیزات نظامی به سعودی «غیرقانونی» است، زیرا به اعتقاد آنها «شواهد نشان می دهد که تسلیحات بریتانیایی به نقض حقوق و قوانین بشردوستانه بین المللی در یمن کمک کرده است.»
🔺امیلی اپل، سخنگوی سازمان غیردولتی کمپین ضد تجارت اسلحه در بیانیهای مدعی شده که دولت بریتانیا بیش از جنایات جنگی و مرگ غیرنظامیان به کسب سود و منافع مالی اهمیت می دهد.
🔺لندن پیشتر به موجب رویه قضایی در پیش گرفته شده در سال ۲۰۱۹ توسط سازمان غیردولتی «کمپین ضد تجارت اسلحه» مجبور شده بود صادرات تسلیحات به دولت سعودی را متوقف کند.
🔺دستگاه قضایی بریتانیا در نهایت و به دنبال پیگیریهای حقوقی سازمان غیردولتی یاد شده به این نتیجه رسیده بود که دولت احتمال نقض قوانین بشردوستانه بینالمللی توسط ائتلاف تحت رهبری ریاض در یمن را هنگام فروش تجهیزات نظامی به دولت سعودی به خوبی لحاظ نکرده است. بنا به این ملاحظه، دستگاه قضایی بریتانیا از دولت این کشور خواست تا مشروعیت فروش تسلیحات به سعودی را مورد بازنگری قرار دهد.
🔺لندن اما یک سال بعد، در تابستان ۲۰۲۰ با این استدلال که بررسیها نشان میدهد صادرات تجهیزات نظامی به سعودی هیچ خطری برای قوانین بشردوستانه بینالمللی در بر ندارد و آن را نقض نمیکند، فروش خود را از سر گرفت.
🔺امیلی اپل، سخنگوی سازمان غیردولتی «کمپین ضد تجارت اسلحه» معتقد است که با توجه به رای صادر شده در سال ۲۰۱۹، «ما نباید دوباره برای همین مسئله در دادگاه حضور یابیم.» وی در این خصوص میگوید که دولت از «توجیه و بهانهای دروغین برای ادامه رویه قبلی خود در پر کردن جیب دلالان اسلحه به ضرر جان و زندگی افراد استفاده کرده است.»
🔺بر اساس ارزیابیهای به عمل آمده از سوی سازمان غیردولتی «کمپین ضد تجارت اسلحه» که مبتنی بر دادههای ارائه شده از سوی دولت بریتانیا است، لندن از سال ۲۰۱۵، زمان آغاز عملیات نظامی ائتلاف عربی تحت رهبری ریاض در یمن تاکنون به میزان ۷.۹ میلیارد پوند مجوز فروش سلاح به عربستان صادر کرده است.
🔺دولت محافظهکار پیشین بریتانیا به رهبری بوریس جانسون پیشتر در سال ۲۰۲۱ دست به کاهش کمکهای بشردوستانه بینالمللی، از جمله کمکهای بشردوستانه به یمن زده بود، اقدامی که خشم سازمانهای غیردولتی، حزب مخالف کارگر و حتی برخی اعضای حزب اکثریت حاکم در پارلمان را نیز برانگیخت.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️آیا قطر به ابزار امریکا برای تنبیه روسیه تبدیل شده است؟
🔺یک هفته پیش، رویترز فاش کرد که قطر در حال مذاکره برای به دست آوردن سهام شرکت فرانسوی توتال و تجارت آن در عراق است. رویترز گفت که سرمایه گذاری کلان این کشور خلیج فارس یک پیروزی مهم برای محمد السودانی، نخست وزیر عراق است که در اکتبر گذشته روی کار آمد. منابع به رویترز گفتند که انرژی قطر به دنبال به دست آوردن حدود 30 درصد از سهام این پروژه است.
🔺اهمیت این معامله برای قطر چیست؟
این قرارداد برای عراق اهمیت ویژه ای دارد، به ویژه پس از آنکه اکسون موبیل، شل و بریتیش پترولیوم در سال های اخیر فعالیت های خود در عراق را کاهش دادند. قرارداد توتال انرژی با عراق که به سرمایه گذاری اولیه 10 میلیارد دلاری نیاز دارد، پس از سفر امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه در سپتامبر 2021 انجام شد.
🔺بر اساس تحلیلی که توسط کارشناس سیمون واتکینز که توسط وبسایت اویل پرایس منتشر شده است، اقدام قطر برای خرید 30 درصد از سهام چهار پروژه به ارزش 27 میلیارد دلار در عراق که قرار بود توسط توتال انرژی اداره میشد، با استراتژی واشنگتن برای عراق مطابقت دارد.
🔺پروژه توتال به پروژه های پمپاژ آب دریا به میادین نفتی عراق، پروژه های اکتشاف، پروژه های حمل و نقل و پروژه های گاز تقسیم می شود. این تحلیل می گوید که با توجه به تجربه قطر در این زمینه و نقشی که به عنوان بزرگترین صادرکننده گاز طبیعی مایع در جهان دارد، بهترین گزینه برای قطر در این گروه از پروژه ها، پروژه گاز است.
🔺قطر با ظرفیت تولید 77 میلیون تن سالانه یکی از بزرگترین صادرکنندگان گاز در جهان است و در صورت لزوم می تواند گاز بیشتری نیز تولید کند. این وب سایت می گوید دوحه قصد دارد تا سال 2027 این میزان را به 126 میلیون تن در سال افزایش دهد و با پیوستن قطر به پروژه های گازی عراق، قادر خواهد بود بخش بزرگی از عرضه گاز روسیه را جبران کند.
🔺این سایت میگوید زمانی که تحریمها علیه انرژی روسیه اعمال شد، از ذخایر LNG قطر برای پر کردن بخش بزرگی از شکاف عرضه استفاده شد. این تحلیل می گوید که یکی دیگر از امتیازات مهم قطر، تمرکز ایالات متحده بر روی این کشور به عنوان متحد اصلی به جای سعودی است که ایالات متحده برای تنبیه روسیه به دلیل حمله به اوکراین از این کشور کمک خواست، اما سعودی پاسخ روشنی به درخواست آمریکا نداد.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️فشار آمریکا به امارات برای تشدید تحریم ایران و روسیه
🔺وزارت خزانهداری آمریکا با انتشار بیانیهای اعلام کرد که برایان نلسون، معاون وزیر خزانهداری این کشور در امور تروریسم و اطلاعات مالی به منظور آنچه «تداوم هماهنگیها در زمینه امور مالی غیرقانونی و دیگر مسائل منطقهای» نامیده، سفری به امارات متحده عربی داشته است.
🔺در این بیانیه اشاره شده است که نلسون در رایزنیهایش با مقامات امارات، بر تمرکز وزارت خزانهداری آمریکا را بر ریشهکن کردن دور زدن تحریمهای آمریکا، به ویژه علیه روسیه و ایران، همچنین تعهد این وزارتخانه نسبت به انجام دادن اقدامات بیشتر علیه کسانی که تحریمها را دور میزنند یا دور زدن آنها را تسهیل میکنند، تاکید کرده است.
#امارات
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️تلاش بین المللی برای نجات یک شهروند عربستانی از خطر قطع سر!
🔺سازمان ها و شخصیت های فعال در زمینه حقوق بشر کارزاری را برعلیه رای دستگاه قضایی مراکش مبنی بر تحویل یک شهروند عربستانی به ریاض راه انداخته و معتقدند تحویل حسن آل ربیع به حکومت سعودی به معنای سربریدن این شهروند شیعه است.
🔺با این وجود محمد صبار، وکیل حسن آل ربیع، می گوید که دادگاه تجدید نظر مراکش با تحویل دادن آل ربیع موافقت کرده و این حکم غیر قابل نقض بوده و حکم برای اجرای نهایی از طریق وزیر دادگستری به نخستوزیر داده شود و او آن را امضا کند.
🔺احمد آل ربیع، برادر این فعال سیاسی که ساکن کاناداست گفت که نسبت به این تصمیم مراکش احساس سرخوردگی شدید میکند و افزود که هیچ شواهد و مدارکی در محکومیت حسن وجود ندارد و در صورت ورود برادرش به عربستان، وی با خطر «بریده شدن سر» مواجه است.
🔺حسن آل ربیع که ۲۶ سال دارد در ۱۴ ژانویه در حین ترک مراکش به مقصد ترکیه با حکم بازداشت صادره از سوی دستگاه قضایی سعودی به اتهام «همکاری با تروریستها به منظور خروج غیر قانونی از کشور» بازداشت شد.
🔺احمد آل ربیع تأکید کرد که حکم بازداشت حسن هیچ ارتباطی با حوادث سیاسی سال ۲۰۱۷ در منطقه عوامیه ندارد و واقعیت آن است که دولت عربستان به دنبال دستگیر برادر سوم آنها «منیر آل ربیع» است که فعال حقوقی و منتقد علنی دولت سعودی است.
🔺حسن آل ربیع به همراه دو برادر دیگر خود به نامهای حسین و علی در فوریه ۲۰۲۱ نیز دستگیر شدند؛ اما بعد از یک روز وی و برادرش حسین آزاد شدند؛ اما برادر دیگرشان، علی، به اعدام محکوم شد.
🔺آل ربیع که از شیعیان عربستان و اهل شهر عوامیه در شرق این کشور است. دولت سعودی در آوریل ۲۰۱۹، در اعدام دستهجمعی ۳۷ شهروند عربستان که ۳۳ تن از آنها شیعه بودند دو تن از پسرعموهای این خانواده را اعدام کرده است.
🔺نهادهای حقوق بشری پیش از این به مراکش هشدار داده بودند که تحویل دادن حسن آل ربیع وی را با خطر دستگیری و شکنجه و محاکمه ظالمانه و در نهایت اعدام مواجه میکند. هفته گذشته سازمان دیدهبان حقوق بشر به مراکش هشدار داده بود که آل ربیع را به عربستان تحویل ندهد.
🔺در مارس ۲۰۲۲ نیز سعودی ۸۱ فرد را که اکثر آنها از شیعیان بودند به اتهامات مربوط به تروریسم در دادگاههای غیر شفاف اعدام کرد.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️ایران به میزبانی عربستان رای مثبت داد، فلسطین نه! جنگ هشتگ ها پس از رای منفی فلسطین به میزبانی سعودی
🔺الجزیره: در جلسه سالیانه کنفدراسیون فوتبال آسیا، عربستان به عنوان میزبان جام ملتها در سال ۲۰۲۷ انتخاب شد که در سال ۱۴۰۵ شمسی برگزار خواهد شد. این برای اولین بار است که عربستان میزبان جام ملتهای آسیا میشود.
🔺در این میان رای ندادن فلسطین به سعودی برای میزبانی جام جنجال برانگیز شد. با وجود اینکه جبرئیل رجوب، رئیس اتحادیه فوتبال فلسطین از رای ندادن به سعودی برای میزبانی جام ملتهای آسیا، عذرخواهی کرده و آن را یک اشتباه خواند اما اکانت های ارتش سایبری سعودی پس از این اتفاق هشتگ #فلسطین_لیست_قضیتی (فلسطین آرمان من نیست) را داغ کردند!
🔺هرچند بسیاری از کاربران عرب که در میان آنان اکانت های عربستانی بسیاری وجود داشتند هشتگ #فلسطین_قضیه_الشرفاء (فلسطین آرمان شرافتمندان است) را بالا آورده و اعلام کردند رای ندادن به میزبانی سعودی ارتباطی با محوریت آرمان فلسطین در جهان اسلام ندارد و سعودی پیشتر در رقابت میان ایالات متحده و مراکش به میزبانی ایالات متحده رای داده و از میزبانی مراکشهای عرب حمایت نکرده است.
🔺رجوب در توجیه این اشتباه گفته، مشخص است که در جریان رای گیری از سمت نماینده ما مشکل فنی رخ داده است. فلسطین در مورد میزبانی نسبت به هر نامزد عرب تعصب داشته و هنوز هم دارد. این اشتباه شاید برای این بود که نماینده فلسطین برای اولین بار در نشست حضور داشت.
🔺شبکه تلویزیونی الاخباریه سعودی اعلام کرد که فدراسیون فوتبال ایران به نامزدی عربستان رای داده اما طرف فلسطینی به عربستان رای نداده است. سعودی درحالی برای اولین بار در تاریخ خود توانست میزبانی جام ملت های آسیا در سال 2027 را به دست آورد که همه رقبای این کشور که آخرین آنان هند بود از میزبانی جام انصراف داده بودند. با این حال فلسطین و ترکمنستان دو کشوری بودند که از مجموع 45 کشور به میزبانی سعودی رای ممتنع دادند.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️نقش قطر در سقوط کابل؛ اشرف غنی افغانستان را در برابر 110 میلیون دلار تحویل طالبان داد!
🔺اشرف غنی آخرین رئیس جمهور افغانستان که پس از فرار از کابل و رسیدن به امارات در برابر انتقادها مبنی بر سرقت اموال مردم افغانستان مدعی شد تنها با یک چپلی (دمپایی) از این کشور گریخته اکنون بنابه اعلام شبکه رای ایتالیا مبالغ هنگفتی در برابر تسلیم افغانستان به طالبان از قطر دریافت کرده است. این شبکه در گزارشی تحقیقی میگوید که اشرف غنی، بیش از ۱۱۰ میلیون دلار از قطر پول دریافت کرده تا در برابر طالبان مقاومت نکند.
🔺شبکه رای همچنین نامهای را منتشر کرده که نشان میدهد اجمل احمدی، نماینده ویژه اشرف غنی و رئيس وقت بانک مرکزی افغانستان این پول را دریافت کرده است. بر اساس این نامه ۱۱۰ میلیون و ۴۷۸ هزار میلیون دلار در تاریخ ۷ ژوئیه ۲۰۲۱ از سوی ماجد القحطانی، نماینده قطر به نماینده اشرف غنی پرداخت شده است. قحطانی در آن تاریخ در کابل بوده و با اشرف غنی در ارگ ریاست جمهوری نیز دیدار داشته است.
🔺در نامه توضیح داده نشده که این پول به چه علت به اشرف غنی پرداخت شده اما، ۵ هفته بعد از آن، اشرف غنی از کابل فرار کرد و طالبان بدون هیچ مقاومتی وارد پایتخت شد و قدرت را در افغانستان به دست گرفت.
🔺به گفته فلیپو روسی، خبرنگار مشهور ایتالیایی که این گزارش تحقیقی را انجام داده، اشرف غنی هرچند در تاریخ ۲ اوت ۲۰۲۱ در پارلمان در نطقی از مردم افغانستان میخواست که در برابر طالبان مقاومت کنند ولی از کابل به نیروهای امنیتی افغان دستور داده میشده که عقب نشینی کنند و در برابر طالبان مقاومت نکنند.
🔺همزمان ولسوالیهای این کشور بدون کوچکترین مقاومتی در برابر ستیزهجویان طالبان سقوط میکردند. پیش از این نیز، گزارش هایی وجود داشت که برخی فرماندهان ارتش در نقاط مختلف گفته بودند که از مرکز به آنها دستور داده شده جنگ نکنند.
🔺با این حال این گزارش توضیح نداده که چرا قطر در این ماجرا ورود کرده و نفع این کشور در پرداخت این مبلغ به اشرف غنی برای عدم مقاومت در برابر طالبان چه بوده است.
#قطر
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️اهداف سیاسی و اقتصادی سعودی از جذب سلبریتی های غربی
🔺پس از آنکه باشگاه سلطنتی النصر ریاض در با پرداخت 400 میلیون دلار کریستیانو رونالدو یکی از بهترین بازیکنان فوتبال جهان را به خدمت گرفت اکنون به نظر میرسد که دیگر باشگاههای سعودی خود را جذب بازیکنانی در این سطح آماده می کنند. بر اساس مقررات لیگ سعودی هر تیم عربستانی میتواند در ترکیب خود از ۸ بازیکن خارجی استفاده کند و این دست آنها را برای جذب بازیکنان بزرگ باز میکند.
🔺انمار الحائلی، رئیس باشگاه الاتحاد سعودی در واکنش به جذب رونالدو گفته، به شما بگویم که باشگاه ما به جذب ستارههای مثل مسی، دی ماریا و محمد صلاح فکر میکند و به کمتر از این بازیکنان راضی نخواهد شد!
🔺ما اکنون ۷ بازیکن خارجی داریم و برای فصل بعد میتوانیم از ۸ بازیکن به صورت همزمان استفاده کنیم. شاهد حضور کریستیانو رونالدو در النصر بودیم و این بازیکن توانسته است که تاثیری مثبت در تیم داشته باشد. با آمدن رونالدو دیگر مشکلی برای آوردن بازیکنان بزرگ به لیگ عربستان نداریم و باید این روند ادامه داشته باشد.
🔺باشگاه الهلال به عنوان سرشناسترین و پرافتخارترین تیم عربستانی هم به جذب لیونل مسی ابراز علاقه نشان داد و در تلاش است تا این بازیکن بزرگ را جذب کند.
🔺بن سلمان با جذب این سلبیریتی ها دو هدف سیاسی و اقتصادی را همزمان دنبال می کند. از نظر سیاسی با توجه به دنبال کنندگان میلیونی این بازیکنان تلاش می کند تصویری تعدیل شده و روایتی جدید و متفاوت از سعودی که مردم میشناسند را به دنیا عرضه می کند. چرا که رونالدو به تنهایی در پلتفرم اینستاگرام حدود 528 میلیون فالوور، در توییتر حدود 107 میلیون دنبال کننده و در فیس بوک 159 میلیون دنبال کننده دارد.
سعودی هرچند به صراحت به این موضوع اشاره نکرده، اما سران جدید این کشور در پنج سال گذشته و به خصوص پس از کاهش محدودیت های کرونایی بر روی گردشگری "غیر مذهبی" سرمایه گذاری هنگفتی کرده اند و از این رو برای تقویت صنعت گردشگری بر روی سلبریتیهای خارجی حساب ویژه ای باز کرده اند.
🔺سعودی بر اساس برنامه ریزی انجام شده در چشم انداز 2030 قصد دارد تعداد کل بازدید گنندگان از این کشور را به 100 میلیون گردشگر در سال رسانده و یک میلیون شغل جدید از بخش گردشگری در سال 2030 ایجاد کند.
🔺بخش گردشگری عربستان 5.3 درصد از تولید ناخالص داخلی پادشاهی را در سال 2022 تشکیل داد و اکنون به دنبال افزایش سهم این بخش به 10 درصد از تولید ناخالص داخلی عربستان تا سال 2030 است.
🔺چندین سال پیش سعودی اصلاح برخی از قوانین محلی را برای جذب گردشگری تفریحی و فرهنگی، گردشگری ماجراجویی و نمایشگاه ها به عنوان بخشی از طرحی برای تنوع بخشیدن به منابع درآمد این پادشاهی به دور از نفت آغاز کرد.
🔺امروزه عربستان با میانگین تولید روزانه 11 میلیون بشکه در شرایط عادی دومین تولیدکننده بزرگ نفت خام در جهان پس از آمریکا و بزرگترین صادرکننده نفت خام در جهان با متوسط نرخ روزانه 7.5 میلیون بشکه است و درآمدهای نفت خام هنوز نزدیک به 80 درصد از کل درآمد این کشور را تشکیل می دهد.
🔺سعودی از طریق جذب این سلبریتی ها قصد دارد این پیام را مخابره کند که خانوادههای غربی می تواند آزادانه در این پادشاهی اقامت کند.
🔺سرمایه گذاری ورزشی از طریق خرید باشگاه ها در اروپا و آمریکای جنوبی به یکی از برجسته ترین ارکان کانال های سرمایه گذاری خلیج فارس به ویژه سعودی، قطر و امارات تبدیل شده است.
🔺به نظر می رسد که پادشاهی برای تبدیل شدن به یک مرکز منطقه ای گردشگری، در میان تلاش های موازی برای تبدیل شدن به یک مرکز جهانی تجارت و مالی، از طریق مجموعه ای از تسهیلات و مشوق ها برای سرمایه گذاری های خارجی، به شدت وارد فضای رقابت با همسایه خود امارات شده است.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️افتتاح کارخانه تولید سامانه پدافند تاد در عربستان
🔺عربیک دیفنس از احداث تأسیسات ساخت سامانههای پدافند هوایی تاد در اطراف شهر جده در غرب عربستان خبر داد. در این تأسیسات قرار است رادار AN/TPY-2 ، سکوی پرتاب و کانتینرهای موشک که جزو بخشهای اصلی سامانه تاد محسوب میشود با همکاری شرکت لاکهید مارتین به عنوان سازنده این سامانهها، تولید شود.
🔺سعودی در مارس سال ۲۰۲۲ در حاشیه اولین نمایشگاه دفاعی بینالمللی در ریاض اعلام کرد که با شرکت «لاکهید مارتین» برای ساخت قطعات سامانه ضد موشکی «تاد» در خاک خود قرارداد بسته و هدف از این طرح را کمک به ارتقای سطح آمادگی نظامی و امنیتی سامانههای پدافند هوایی در عربستان اعلام کرد. افزون بر این سعودی از امضای ۲۲ توافق مشارکت صنعتی با تعدادی از شرکتهای داخلی و بینالمللی متخصص در صنایع نظامی و دفاعی خبر داده است.
🔺ارزش کلی مشارکت در ساخت بالغ بر هشت میلیارد ریال سعودی (۲.۱ میلیارد دلار) است و شامل چند حوزه از جمله بومیسازی مستقیم سامانههای نظامی، ایجاد قابلیتهای کیفی در عرصههای صنعتی موردنظر مانند ساخت خطوط تولید و انتقال، بومیسازی فناوریها و خدمات به اضافه آموزش کادر ملی و آمادهسازی و توانمندسازی آنها برای فعالیت در زمینه صنایع نظامی و دفاعی است.
🔺وزارت خارجه آمریکا در اکتبر ۲۰۱۷، فروش سامانههای THAAD و پشتیبانی، تجهیزات و خدمات مرتبط با آن را به ارزش ۱۵ میلیارد دلار به سعودی تصویب کرد و سعودی نیز در پایان سال ۲۰۱۸ موافقت کرد تا ۴۴ سیستم عامل سکوی پرتاپ موشکهای تاد، راکتها و دیگر تجهیزات را از آمریکا خریداری کند.
🔺بر اساس چشم انداز ارائه شده از سوی بن سلمان، سعودی تا سال ۲۰۳۰ بیش از ۵۰ درصد صنایع نظامی خود را بومی خواهد کرد.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️رزمایش نظامی هوایی سعودی با مشارکت آمریکا، انگلیس، پاکستان و دیگر کشورهای عربی
🔺الجزیره: سومین نسخه رزمایش موسوم به «رماح النصر» (نیزه های پیروزی) در پایگاه هوایی در شرق عربستان با مشارکت کشورهای قطر، اردن، بحرین، پاکستان، یونان، بریتانیا، امریکا و میزبان آغاز شد. امارات، کویت و عمان نیز به عنوان ناظر در این رزمایش شرکت دارند.
🔺هدف از این رزمایش ارتقای سطح عملکرد و آمادگی رزمی یگان های شرکت کننده، با اجرای عملیات مشترک شبیه سازی واقعیت تهدیدات موجود و بالقوه در یک محیط عملیاتی چند بعدی اعلام شده است.
🔺سرلشکر «خالد الحربی» مدیر این رزمایش گفت که در این رزمایش سناریوهای مختلفی را برای عملیات های هوایی انجام می شود. در مورد تعداد نیروهای شرکت کننده و نیز زمان پایان این رزمایش اطلاعاتی اعلام نشده است.
🔺 وزارت دفاع سعودی نیز از دیدار سپهبد ترکی بن بندر بن عبدالعزیز فرمانده نیروی هوایی سعودی با همتای خود در فرماندهی مرکزی امریکا سنتکام خبر داد.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️واکنش سران کشورهای عربی خلیج فارس به زلزله ترکیه و سوریه
🔺در پی زمینلرزههای اخیر در منطقه شرق مدیترانه، کشورهای ترکیه، قبرس، سوریه، لبنان، مصر و اردن و سرزمین های اشغالی شاهد خسارتهای ناشی از زلزله بودند. شدت این زلزله در جنوب ترکیه و شمال سوریه به حدی بود که فاجعه انسانی در این مناطق رقم خورده است.
🔺در این میان واکنش رهبران کشورهای حوزه خلیج فارس با توجه به نوع رابطه این کشورها با ترکیه و سوریه و سابقه اختلافات میان این دولت ها قابل تامل است.
🔺حمد بن عیسی آل خلیفه پادشاه #بحرین در اقدامی قابل توجه با ارسال پیام های جداگانه ای به بشار اسد و رجب طیب اردوغان، این حادثه دردناک را به خانواده قربانیان و ملت سوریه و ترکیه تسلیت گفت.
🔺این درحالیست که بحرین در سالهای اخیر سیاستی همسو با سعودی در تحریم بشار اسد اختیار کرده بود. پیام تسلیت حمد به بشار در حالی صورت گرفت که ملك سلمان، شاه سعودی و ولیعهدش، محمد بن سلمان، طی تماسهایی تلفنی با رجب طیب اردوغان حادثه زلزله در ترکیه را به اردوغان و ملت ترکیه و خانواده قربانیان تسلیت گفته و برای مصدومان شفای عاجل را خواستار شده و بر حضور سعودی در کنار ترکیه برای عبور از این حادثه طبیعی تاکید کردند اما زلزله در سوریه را نادیده گرفتند!
🔺امیر و نخست وزیر #کویت نیز در اقدامی مشابه سعودی بدون توجه به زلزله در سوریه پیام های تسلیت خود را صرفا به اردوغان ارسال کردند.
🔺تمیم بن حمد امیر #قطر نیز تسلیت خود را محدود به ترکیه کرده و در تماس با اردوغان حمایت قطر از ترکیه را اعلام کرد.
🔺اما محمد بن زاید، رئیس #امارات که روابط کشورش با سوریه را تقریبا عادی کرده در اقدامی متفاوت، طی تماس تلفنی با بشار اسد حادثه زلزله را به وی تسلیت گفت و تاکید کرد کشورش برای کمک رسانی به مردم آسیب دیده سوریه بر اثر این حادثه آماده است.
🔺هیثم بن طارق، سلطان #عمان نیز در پیام های جداگانه ای زلزله در ترکیه و سوریه را به بشار اسد و رجب طیب اردوغان تسلیت گفت.
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️بحرین: تمام گزینه ها برای رویارویی با ایران روی میز است!
🔺روزنامه الوطن بحرین: در مراسم سالگرد تاسیس ارتش بحرین خلیفه بن احمد آل خلیفه، فرمانده کل ارتش این کشور در اظهاراتی عجیب گفت، "ما به رژیم ایران به علت تهدید و تروریسم مستمر علیه کشورهایمان در خلیج [فارس] اعتماد نداریم و ایران باید از سیاستهای خصمانه خود دست بردارد.
🔺وی در ادامه گفته، شورای همکاری کشورهای خلیج فارس قادر به برخورد با ایران بهشیوههای مختلف هستند و ما برای تمام گزینهها آماده هستیم و افتتاح مقر فرماندهی نظامی یکپارچه میان کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس بهترین گواه این موضوع است.
🔺وی همچنین با تروریستی خواندن انصارالله یمن و متهم کردن آنها به ویرانی منطقه، آنان را مجری طرحهای ایران خواند.
#بحرین
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️آیا سعودی گاز نئوم را از سرزمین های اشغالی تامین خواهد کرد؟
🔺گلوبس: سعودی، مصر و اسرائیل در حال بررسی پروژه مشترکی هستند تا گازی را که تلآویو از میادین مدیترانه استخراج میکند از طریق خاک مصر به عربستان منتقل کنند.
🔺براساس این پروژه، خط لولههای گاز از خلیج عقبه وارد عربستان خواهد شد تا گاز رژیم صهیونیستی را به ریاض منتقل کند و به این ترتیب نیازهای انرژی عربستان پس از تکمیل پروژه شهر نیوم و دیگر پروژههای گردشگری تامین شود که محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان قصد دارد در امتداد دریای سرخ و خلیج عقبه پیاده کند.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️سعودی و امارات سفارتخانه های خود در کابل را تعطیل کردند
🔺پس از انتشار اخبار مبنی بر قصد ترکیه و امارات برای کاستن از حضور دیپلماتیک خود در افغانستان رسانه های این کشور از تعطیلی سفارت خانه های سعودی و امارات و خروج دیپلمات های سعودی از کابل خبر دادند.
🔺یک مقام آگاه گفت که این تصمیم احتمالا به دلیل دستور طالبان برای ممنوع کردن کار و آموزش زنان و دختران در افغانستان یا نگرانیهای امنیتی گرفته شده است.
🔺با توجه به تحلیگران سیاسی, وجود سفارتخانههای خارجی در افغانستان اهمیت دارد و مقامات موقت طالبان برای کسب مشروعیت در جامعه بین المللی به این روابط نیاز دارند.
🔺این در حالی است که مقامات طالبان تعطیلی سفارت سعودی را رد کردهاند. ذبیح الله مجاهد سخنگوی دولت طالبان، بسته شدن سفارت سعودی در کابل را امری موقت دانست و عنوان کرد کارمندان این سفارتخانه برای امور آموزشی به ریاض بازگشتهاند.
🔺اما رسانههای افغانستانی اعلام کردند که ظاهراً سعودی در پی نادیده گرفتن تعاملات ریاض در سال ۲۰۲۱ از سوی طالبان، نسبت به این گروه، خشمگین شده است. طالبان ظاهراً آماده سپردن تضمیناتی به عربستان سعودی برای بازگشایی سفارتش شدهاند.
🔺رسانههای افغانستانی همچنین، دلیل بسته شدن این سفارت را عدم مراعات موازنه طالبان با دولت قطر عنوان کرده اند.
🔺امارات متحده عربی نیز پس از سعودی دومین کشور حاشیه خلیج فارس است که سفارت خود را در کابل تعطیل میکند. روزنامه «داون» پاکستان یکی از دلایل مسدود شدن سفارتها در کابل را افزایش تهدیدهای گروه تروریستی داعش دانسته است.
🔺هنوز پس ازگذشت یک سال از قدرت یابی طالبان در افغانستان هیچ کشوری این حکومت را به رسمیت نشناخته اند اما سفارتخانه کشورهای ایران، چین، روسیه، ترکیه و پاکستان در کابل فعال است.
#عربستان #امارات
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️قمپزی که بن سلمان آن را جدی نگرفت و اکنون دیگر وجود ندارد
🔺سی ان ان: پس از گذشت چند ماه از قول جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا مبنی بر مجازات سعودی به دلیل همراهی با روسیه در کاهش سطح تولید نفت اوپک پلاس می گذرد اما دولت وی نه تنها هیچ قدمی برای مجازات ریاض برنداشته بلکه تغییر چشمگیری نیز در موضع واشنگتن در قبال عربستان دیده نمیشود. بایدن گفته بود سعودی را مجازات میکند و این کشور به دلیل همراهی با روسیه متحمل عواقبی خواهد شد.
🔺اکنون منابع متعدد در دولت آمریکا و کنگره به شبکه "سی ان ان" گفتند، با وجودی که تقریبا یک ماه از تشکیل دور جدید کنگره میگذرد اما هنوز دولت هیچ برنامهای برای بررسی روابط سعودی و آمریکا به کنگره ارائه نکرده است، در حالی که تا چند ماه پیش کاخ سفید دائما اعلام میکرد که نقطه نظرات کنگره در چنین ارزیابیای کلیدی خواهد بود! از نظر این منابع تهدیدهای رئیس جمهور آمریکا مبنی بر "تنبیه" سعودی دیگر وجود خارحی ندارد.
🔺یکی از مقامات دولت آمریکا به سی ان ان گفت که مقامات از ارزیابی مجدد این روابط اجتناب میکنند، زیرا میدانند که بازگرداندن روابط بین دو کشور به مسیر اصلی به نفع ایالات متحده است.
🔺به نظر میرسد عدم پیگیری این وعدههای بایدن برخی از قانونگذاران کنگره را ناامید کرده است زیرا آنها نگران هستند که رهبران سعودی پس از اقدام پیرامون کاهش سطح تولید «اوپک +»، آن هم بدون پرداخت بها، گامهای دیگری بردارد.
🔺علیرغم تنشهای جدی در روابط ایالات متحده و سعودی که گاه در معرض دید عموم قرار گرفته است، این واقعیت غیرقابل انکار است که حفظ روابط صمیمانه با سعودی همچنان برای منافع امنیتی ایالات متحده ضروری است.
🔺پس از تهدیدات جو بایدن، اعضای کنگره طرحهایی را درباره تعلیق همکاری با سعودی از جمله تعلیق صادرات سلاح و خارج کردن نیروهای آمریکایی از عربستان پیشنهاد دادند.
🔺تصمیم 5 اکتبر اوپک پلاس مبنی بر کاهش ۲ درصدی تولید نفت سبب شد روزانه ۲ میلیون بشکه نفت کمتر روانه بازار شود؛ سیاستی که در وهله نخست قیمت نفت را در بازارهای جهانی افزایش داد و بهزعم آمریکا درمیانه جنگ اوکراین به نفع ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه و ماشین جنگ کرملین تمام شد.
🔺با این وجود اکنون نه تنها هیچکدام از تهدیدهای ایالات متحده عملی نشد بلکه در این هفته اعلام شد ایالات متحده کارخانه تولید سامانه پدافند تاد را نیز در شهر جده در غرب عربستان افتتاح کرده است!
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️بازدید فیصل بن فرحان از سه پایتخت عربی؛ سفری در جهت کاهش تنش های منطقهای
🔺سفر منطقه ای وزیر خارجه سعودی که به کویت، عراق و عمان بیش از آنکه در جهت تعمیق روابط دوجانبه سعودی با این کشورها تعبیر شود در راستای کاستن از تنش های منطقه ای سعودی تفسیر شد. فیصل بن فرحان در کویت مورد استقبال سالم عبدالله الجابر الصباح، همتای کویتی خود قرار گرفت.
🔺وزیر خارجه سعودی همچنین سفری به بغداد داشت و با مقامات ارشد این کشور همچون الحلبوسی رئیس مجلس و فواد حسین وزیر خارجه عراق و تسهیل گر مذاکرات ایران و سعودی دیدار و رایزنی کرد.
🔺سفر بن فیصل به عمان نیز در حالی صورت گرفت که پس از این سفر اخباری مبنی بر توافق انصارالله و سعودی منتشر شد. هرچند این خبر از سوی منبعی رسمی تایید نشد اما نقش تاثیرگذار عمان در مذاکرات آتش بس یمن یکی از دلایلی است که می تواند صحت این خبر را تقویت کند.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️چین دومین کشور در لیست دانشگاه های معتبر سعودی
🔺سعودی اعزام دانشجوی بورسیه در قالب بورس تحصیلی خادم الحرمین الشریفین را به 14 کشور آمریکا، انگلیس، ایتالیا، هند، مالزی، سنگاپور، چین، ژاپن، آلمان، کره جنوبی، فرانسه، هلند، سوئیس و استرالیا محدود کرد.
🔺به گزارش روزنامه عکاظ دانشگاه های معتبر برای بورسیه تحصیلی از نظر دولت سعودی 491 دانشگاه در 247 شهر در 14 کشور است. در این لیست ایالات متحده، چین و انگلیس در رده اول تا سوم هستند.
🔺تفصیل کشور و شهرهای این دانشگاه ها عبارتند از: ایالات متحده آمریکا با 144 دانشگاه در 84 شهر، چین با 75 دانشگاه در 24 شهر، پس از آن بریتانیا با 69 دانشگاه در 34 شهر، آلمان با 34 دانشگاه در 18 شهر، پس از آن فرانسه با 32 دانشگاه در 12 شهر، در صدر فهرست قرار دارند. و استرالیا با 28 دانشگاه در 15 شهر، پس از آن ایتالیا با 27 دانشگاه در 10 شهر، سپس سوئیس با 20 دانشگاه در 14 شهر، هلند با 15 دانشگاه در 14 شهر، کره جنوبی با 14 دانشگاه در 5 شهر، ژاپن با 13 دانشگاه. دانشگاه در 5 شهر، سپس مالزی با 9 دانشگاه در 6 شهر، هند با 8 دانشگاه در 5 شهر و در نهایت سنگاپور با 3 دانشگاه در یک شهر.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️همکاری نظامی سعودی و چین به خرید موشک بالستیک رسید
🔺الدفاع العربی: سعودی قصد خرید راکتاندازهایA-۳۰۰ از چین را دارد. مقامات سعودی در خلال دیدارها درخواست و علاقه خود را برای خرید این سامانه راکتی برد بلند، مطرح کردهاند و در شرایطی که چینیها به همکاری موشکی با سعودیها علاقه نشان دادهاند، امضای توافقنامهای در زمینه فروش سامانه A-۳۰۰ در آینده نزدیک دور از انتظار نیست.
🔺طبق این گزارش،A۳۰۰ یکی از جدیدترین سامانههای راکتی چینی و در واقع یک نام صادراتی و توسعه یافته سامانه A۲۰۰ است که برد آتشباری در آن در مقایسه با A۲۰۰ افزایش یافته است.
🔺سامانه راکتی A۳۰۰ برای حمله به اهداف مهم در پشت خطوط دشمن از جمله نقاط تمرکز نیروها، خودروهای زرهی، سامانههای پدافند هوایی، فرودگاهها، پستهای فرماندهی، انبارهای مهمات و سایر اهداف نظامی طراحی شده است.
🔺لانچرهای خودکششی این سامانه حاوی چهار راکت ۳۰۰ میلی متری است. همچنین گزارش شده است که A۳۰۰ یک سیستم ماژولار است که میتواند از غلافهای A۲۰۰ و احتمالاً کالیبرهای دیگر نیز استفاده کند.
🔺راکتهای این سامانه با سر جنگی ۱۵۰ کیلوگرمی میتوانند حداکثر ۲۹۰ کیلومتر را طی کنند. همچنین از قابلیت هدایت ماهوارهای برخرودار است که دقت برخورد با هدف را بسیار افزایش داده است.
🔺چندی پیش سی ان ان با انتشار تصاویری ماهوره ای از وجود یک کارخانه ساخت موشک های بالستیک چین در عربستان خبر داده بود.
#عربستان
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies
♨️عملیات اجرایی ساخت پل خلیج فارس از سرگرفته شد/ آبرسانی به نیمه مرکزی کشور از خیلج فارس
🔺اتصال جزیره قشم به سواحل جنوبی ایران در خلیج فارس پس از وفقهای هفت ساله از سرگرفته می شود. پیشرفت فیزیکی پل خلیج فارس در حال حاضر 15 درصد است.
🔺این پروژه شامل چهار خط عبور خودرو، یک خط عبور قطار، خطوط اضطراری و پیادهراه می باشد و چشم انداز تکمیل آن حدود سه و نیم سال و مبلغ پروژه نیز 460 میلیون یورو در نظر گرفته شده است.
🔺احداث این پل نقش مهمی در توسعه کریدور شمال- جنوب کشور و توسعه همه جانبه و پرسرعت جزیره قشم ایفا میکند. با احداث پل خلیج فارس از بندر کاوه تا خطوط سراسری کشوری 92 کیلومتر بزرگراه و 86 کیلومتر راهآهن ایجاد خواهد شد. با توجه به نقش استراتژیک قشم در منطقه، توسعه زیرساختهای جاده ای شروع شده و با احداث پل، رینگ حمل و نقلی جزیره کامل خواهد شد.
🔺در همین راستا مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم گفت، با توجه به برنامه ریزیهای انجام شده برای تبدیل جزیره قشم به هاب نفت، گاز و پتروشیمی توسعه زیرساختهای جزیره از جمله احداث پل ضروری است.
🔺وی افزود، قشم علاوه بر ظرفیتهای حوزه انرژی دارای پتانسیل فراوانی برای توسعه بندری نیز میباشد و از همین روی توسعه بندر کاوه با پتانسیل بارگیری-باراندازی حدود 2 میلیون کانتینر در سال به عنوان یکی از حلقههای اصلی در بهرهبرداری از پروژههای استراتژیک در دستور کار است.
🔺از سوی دیگر قائم مقام وزیر صمت نیز گفت، انتقال آب از خلیج فارس با هدف تامین آب شرب مناطق کمتر برخودار و آب بخش صنعت در نیمه مرکزی، نیمه جنوبی و نیمه شرقی کشور اجرایی می شود.
🔹مطالعات خلیج فارس
@PGulfStudies