📖پای رحل قرآن:
📒تربیت اعتقادی در سوره مسد:
🔶شناخت دشمنان تربیت اعتقادی قرآن:
▪️قسمت سوم۳:
🔷در سیر تربیت اعتقادی قرآن در سوره مسد تکالیفی بر عهده مومنین قرار می گیرد تا با شناخت درست دشمنان تربیت اعتقادی به حفظ وحراست از ایمان وباورهای مومنانه خود داشته ودر برابر دشمنان موضع بگیرند این تکالیف عبارتند از:
✔️۱- اعلام برائت از نااهلان جزء دين است. «تبّت يدا ابى لهب»
✔️ ۲- كيفر توهين به مقدسات، لعن و نفرين ابدى است. «تبّت يدا ابى لهب»
✔️۳-- بايد براى نابودى كامل كفر دعا كنيم. «يدا» (قطع شدن دو دست نشانه بىنتيجه ماندن تلاشهاست.)
✔️ ۴-- پاسخ مخالفان را مثل خودشان بدهيد. در پاسخ آنان كه به پيامبر گفتند: «تبّاً لك» خداوند فرمود: «تبّت يدا ابى لهب» این رویه وروحیه باید در صدا وسیما وتمام مراکز فرهنگی وتبلیغی ما باشد.
✔️ ۵ - در نظام مكتبى، ضابطه بر رابطه مقدم است. «تبّت يدا ابى لهب»
✔️۶- مال و ثروت تکاثر طلبان فاسد از ابزارهاى مخالفان انبياء ومکتب توحیدی رسول الله(ص) بوده وخواهد بود ابولهب ها وابوجهل ها در هر زمان تکرار می شوند «ما اغنى عنه ماله و ما كسب» (ابولهب سرمايه دارى بود كه ثروتش را براى محو اسلام هزينه كرد.)
✔️ ۷- بدتر از فساد تكرار آن است. «حمّالة»
✔️ ۸ - در برابر قهر الهى نه ثروت كارائى دارد و نه هر چيز كه در اثر تلاش به دست آيد، خواه ثروت باشد يا مقام و عنوان و حكومت و شهرت. «ما اغنى عنه ماله و ما كسب»
✔️۹- قهر الهى نسبت به ستمگران دور نيست. «سيصلى» واین عذاب ها وقهر های الهی باید برای مردم تبیین شود تا هم عبرت گیرند وهم بر بصیرت انها افزوده شود
📒تفسیر دعای ماه رجب
🔶فراز هفتم۷:
سپس می خوانیم: «وَ اصْرِفْ عَنّى بِمَسْئَلَتى اِیّاکَ جَمیعَ شَرِّ الدُّنْیا، وَ شَرِّ الْأخِرَهِ، تو خودت با درخواست من همه شر دنیا و آخرت را برمی گردانی.» در حال حاضر در آخر الزمان در شرقرار گرفتیم، به عنوان مثال فرقه های ضاله، هر روز یک بحثی را مطرح می کنند و عده ای را به طرف خود می کشانند. جوانی که هر روز این دعا را می خواند می گوید که خداوند من را از این مصایب آخر الزمان دور کند. شرهای دنیا؛ جهالت؛غفلت؛ گرفتاری در خرافات؛ حرف ها وکارهای لغو وبیهوده؛ اسراف واتلاف عمر ونعمت ها وسرگرمی به تکاثر؛و تفاخر است که زمینه ساز شرهای آخرت نیز می شود.
📖پای رحل قرآن:
📒سیمای سوره تکویر
🔶در سوره تکویر با مبانی تربیت اعتقادی همچون هستی شناسی؛ انسان شناسی؛ خدا شناسی وتوحید در خالقیت وربوبیت ومعاد شناسی وتغییر وتحولات قیامت آشنا وپس از اصلاح نگرش وارد اصلاح رفتار وگرایش ها شده وروشهای تربیتی خود را برای این اصلاح نمایان می سازد
☀️سوره تکویر؛ بیست و نه آیه دارد و در مکّه نازل شده است.نام سوره،برگرفته از آیه اول است و به معنای درهم پیچیده شدن و تاریک شدن است. ☀️محتوای سوره نشان می دهد که این سوره در اوایل بعثت نازل شده است، زیرا مخالفان در اوائل دعوت،آن حضرت را مجنون می خواندند و این سوره همانند سوره قلم که در اوایل بعثت نازل شده،مشتمل بر تنزیه حضرت رسول(ص) از این گونه تهمت ها می باشد.
☀️بخش اول این سوره،تغییرات عظیم و فراگیر این جهان را که مقدمه برپا شدن قیامت است،بیان می کند. ☀️بخش دوم،بیانگر جایگاه والای قرآن و نقش و تأثیر آن در روح و روان آدمیان است.در روایات،برای تلاوت این سوره که موجب تذکّر و غفلت زدایی انسان می شود،فضیلت های بسیاری نقل شده است.
📒تفسیر دعای ماه رجب
🔶فراز هشتم۸:
سپس می خوانیم: «فَاِنَّهُ غَیْرُ مَنْقُوصٍ مااَعْطَیْتَ» درخواست بسیار بالاست. نجات وعافیت از شرور دنیا وآخرت این خیلی حرف است که همه شر را از من دور کن و تنها کار خداست. در این دنیا مثلاً شخصی از نظر مالی به دیگران کمک می کند و بالاخره روزی پول های او تمام می شود چون نقص دارد، ولی آنچه خدا می دهد کم نمی آید. یعنی ما دَر خانه کسی گدایی می کنیم که هر چه از او بخواهیم جواب رد نمی شویم و از عطیه خداوند کم نمی شود. در روایت داریم که از خداوند بزرگ و زیاد درخواست کنید و در این زمینه نهراسید چون خداوند با آنچه می دهد دچار نقص نمی شود
📖پای رحل قرآن
📒روانشناسی تبلیغ وتربیت
🔶در سیر تربیت اعتقادی قرآن برای جلب اعتماد متربی واطمینان خاطر او به ذکر حقائقی پرداخته می شود که متربی از آنها غافل ویا نسبت به آنها جاهل بوده است.
🔷إِذَا الشَّمْسُ کُوِّرَتْ؛ وَ إِذَا النُّجُومُ انْکَدَرَتْ؛ وَ إِذَا الْجِبالُ سُیِّرَتْ؛ وَ إِذَا الْعِشارُ عُطِّلَتْ؛ وَ إِذَا الْوُحُوشُ حُشِرَتْ؛
☀️آنگاه که خورشید در هم پیچیده و تاریک شود.و آنگاه که ستارگان به خاموشی گرایند.و آنگاه که کوهها به حرکت درآیند وبا زلزله مهیبی متلاشی شوند.و آنگاه که شتران باردار به عنوان با ارزش ترین اموال به حال خود رها شوند.و آنگاه که حیوانات وحشی،برانگیخته و گرد هم آیند وتجمع پیدا کنند. ☀️این آیات به عنوان نشانه های از قیامت با آهنگی خاص مطرح می شود مخاطب را از حیث روانی بگونه ای مستعد توجه وشنیدن مطالب وپیام بعد از آنها می کند که هیچ متن دیگری از چنین توان وقدرتی برخوردارنیست وبه مخا طب پیام می دهد:
✔️۱- نظام موجود خورشید و ستارگان در آسمان و کوه و دریا و زمین،روزی دگرگون می شود. إِذَا الشَّمْسُ کُوِّرَتْ وَ
✔️۲- هستی،محکوم اراده خداوند است و هرگاه او اراده کند،نظام عالم به هم می خورد. إِذَا الشَّمْسُ کُوِّرَتْ وَ
وادامه می دهد:وَ إِذَا الْبِحارُ سُجِّرَتْ؛ وَ إِذَا النُّفُوسُ زُوِّجَتْ؛ وَ إِذَا الْمَوْؤُدَهُ سُئِلَتْ؛ بِأَیِّ ذَنْبٍ قُتِلَتْ؛ وَ إِذَا الصُّحُفُ نُشِرَتْ؛ وَ إِذَا السَّماءُ کُشِطَتْ؛ وَ إِذَا الْجَحِیمُ سُعِّرَتْ؛ وَ إِذَا الْجَنَّهُ أُزْلِفَتْ؛ عَلِمَتْ نَفْسٌ ما أَحْضَرَتْ( تکویر:۱۴-۱)
💦و آنگاه که دریاها به جوش آیند.و آنگاه که جانها جفت و قرین شوند.و آنگاه که از دختر زنده به گور شده پرسیده شود.که به کدامین گناه کشته شده است؟ و آنگاه که نامه های عمل گشوده شود. 🌙و آنگاه که آسمان از جای کنده شود.و آنگاه که دوزخ شعله ور شود.و آنگاه که بهشت(برای اهلش)نزدیک آورده شود.هر کس بداند که چه حاضر کرده است.
📖پای رحل قرآن:
📒روش تربیتی پرسشگری وپاسخگویی
🔶خداوند در سیر تربیت اعتقادی در سوره تکویر از روش تربیتی پرسش گری وپاسخگویی برای بیدارسازی وبصیرت بخشی استفاده می کند
📚برنامه قرآن در سیر وسلوک تربیتی دفاع از مظلوم،است خواه این مظلوم مسلمان باشد یا نه؟.با اینکه دختران زنده به گور شده مسلمان نبودند،ولی قرآن از حقّ آنان دفاع می کند. «وَ إِذَا الْمَوْؤُدَهُ سُئِلَتْ». ✔️دفاع از مظلوم،زن و مرد،کوچک و بزرگ و فرد و جمع ندارد،حتی از یک دختر کوچک باید دفاع کرد. «بِأَیِّ ذَنْبٍ قُتِلَتْ»
📖قرآن با سؤال،وجدان های خفته را بیدار می کند وبه بیداران بصیرت می بخشد «بِأَیِّ ذَنْبٍ قُتِلَتْ». ✔️ولایت پدر بر فرزند،شامل حق کشتن فرزند نمی شود. «بِأَیِّ ذَنْبٍ قُتِلَتْ» ✔️امروزه جاهلیت مدرن به اسم تمدن و پیروی ازسبک زندگی غربی هزاران دختر را به کام شهوت؛ عریانی؛ فساد وفحشاء ودر نتیجه بی هویتی وخود کشی می کشاند و والدین هیچ نظارت تربیتی بر آنها ندارنند بلکه به نوعی آنها را همراهی می کنند تا در منجلاب فساد وفحشا فرو روند. ✔️(وَ إِذَا الصُّحُفُ نُشِرَتْ؛) وهنگامی که نامه اعمال وکردار افراد گشوده شود واز آنها سوال شود که چرا اینگونه رفتار کرده اند چه پاسخی دارنند؟ ✔️ایا می توانند مسئولیت ناپذیری؛ ترک فعل؛ اهمال کاری وعدم مراقبت از ناموس خود وجامعه را در پیشگاه خدا توجیه کنند؟ ودروغ بگویند.
✔️انها که با قانون الهی حجاب وپوشش مناسب زنان ودختران وحفظ عفاف وپاکدامنی آنها مخالفت می کنند ورضایت شیطان را بر رضایت خدا ترجیح می دهند می توانند دلیلی بر این بی غیرتی وبی ناموسی خود بیاورند.؟
📖پای رحل قرآن
📒توحید در معاد
🔶از جمله باورهای اعتقادی که در سیر تربیت اعتقادی قرآن در سوره تکویر مورد توجه ویاد آوری وتقویت قرار می گیرد" توحید در معاد" است. این سوره،تغییرات عظیم و فراگیر این جهان را که مقدمه برپا شدن قیامت است،بیان می کند وبا روش تربیتی "تذکّر و غفلت زدایی" به بیدارسازی مردم در خصوص قیامت ومعاد می پردازد.
☀️«تکویر»،به معنای درهم پیچیدن است که در مورد خورشید،به جمع شدن شعله های آن و خاموش شدن آن منجر می گردد.
🌅حرکت کوهها در آستانه قیامت،ناشی از زلزله بزرگی است که باعث فروپاشی و متلاشی شدن کوهها می گردد و چنانکه در آیات دیگر نیز آمده است،همچون ریگ بیابان روان می شوند. ☀️نظام موجود خورشید و ستارگان در آسمان و کوه و دریا و زمین،روزی دگرگون می شود. إِذَا الشَّمْسُ کُوِّرَتْ
و آنگاه که دریاها به جوش آیند.و آنگاه که جانها جفت و قرین شوند.و آنگاه که از دختر زنده به گور شده پرسیده شود.که به کدامین گناه کشته شده است؟ و آنگاه که نامه های عمل گشوده شود.و آنگاه که آسمان از جای کنده شود.و آنگاه که دوزخ شعله ور شود.و آنگاه که بهشت(برای اهلش)نزدیک آورده شود.هر کس بداند که چه حاضر کرده است.
🔷در قیامت،بهشت و دوزخ به اهلش نزدیک می شود. «الْجَنَّهُ أُزْلِفَتْ» (و در آیه ۲۳ سوره فجر می فرماید: «وَ جِیءَ یَوْمَئِذٍ بِجَهَنَّمَ» در آن روز جهنّم آورده شود.)
🔷اعمال انسان در دنیا ثبت شده و پرونده عمل هر کس در قیامت باز می شود.«وَ إِذَا الصُّحُفُ نُشِرَتْ»
✔️روز قیامت روز شهود و تجسّم عمل است. «عَلِمَتْ نَفْسٌ ما أَحْضَرَتْ»
✔️در قیامت،انسان به جزئیّات کار خود آگاه می شود. «ما أَحْضَرَتْ»
📒تفسیر دعای ماه رجب
🔶فراز نهم:
سپس می خوانیم: «وَ زِدْنى مِنْ فَضْلِکَ یا کَریمُ حال که تو با بخشش دچار نقص نمی شوی، از فضل خودت هم بر من زیاد کن» از جمله علم، مال دنیایی و آخرتی؛ مشکل ایمان و ارتباط با امام زمان دارم، کمکم کن. نمی توانم با خداوند ارتباط عاشقانه داشته باشم، کمکم کن و بسیاری از مسایل دیگر را نیز شامل می شود.
راوی می گوید که وقتی به این فراز دعا رسید، امام صادق(ع) محاسن شریفشان را دست چپشان گرفتند و در حالت تضرع، هم زمان انگشت سبابه دست راستشان را حرکت می دادند و شاید بدین معناست که با این حرکت توجه را بیشتر کند
📖پای رحل قرآن:
📒مقابله با شگردهای رسانه ای کفار:
🔶در سیر تربیت اعتقادی قرآن؛ متن برنامه تربیت؛(قرآن)، مامور نزول( جبرئیل)، ومربی تربیت اعتقادی قرآن( رسول الله؛ص) مورد هجمه رسانه ای اتاق فکر کفار قرار می گیرد وبا ایجاد ذهنیت منفی علیه آنها سعی بر کنترل فعالیت های تبلیغ وتربیت رسول الله(ص) یا خنثی سازی وبی اثر کردن آن را دارنند. 🔷خداوند با افشای شکردهای رسانه ای کفار با سوگند به آیات پیچیده خود به دفاع از قرآن؛ جبرئیل ورسول الله(ص) می پردازد
☀️سوگند به ستارگانی که بازمی گردند.در حرکت هستند و پنهان می شوند.و سوگند به شب آنگاه که برود.و سوگند به صبح آنگاه که بدمد.که همانا قرآن، کلام پیام آوری گرامی است.آن که نزد خداوندِ صاحب عرش،دارای قدرت و مقام والا است.فرشته ای که فرمانش برند و امینش شمرند. ( تکویر:۲۱-۱۵)
☀️ سوگند خداوند به دمیدن صبح و پنهان شدن ستاره و حرکت کرات آسمانی دعوت به تفکر؛ تعقل واندیشه ورزی است.
✔️فرشته وحی،کریم،امین،قوی و مطاع است. «کَرِیمٍ ، ذِی قُوَّهٍ عِنْدَ ذِی الْعَرْشِ مَکِینٍ ، مُطاعٍ ، أَمِینٍ»
✔️کرامت و بزرگواری،توانایی و مکنت،داشتن نیروهایی فرمان بر و امانت داری از شرایط لازم برای پیام رسانی و ارشاد است. «کَرِیمٍ ، ذِی قُوَّهٍ ، مَکِینٍ ، مُطاعٍ ، أَمِینٍ»
▪️وَ ما صاحِبُکُمْ بِمَجْنُونٍ؛وَ لَقَدْ رَآهُ بِالْأُفُقِ الْمُبِینِ؛وَ ما هُوَ عَلَی الْغَیْبِ بِضَنِینٍ؛ وَ ما هُوَ بِقَوْلِ شَیْطانٍ رَجِیمٍ( تکویر:۲۵-۲۲)
✔️و همانا پیامبر شما رسول الله(ص) مجنون؛ دیوانه وجنّ زده نیست.و قطعاً آن فرشته وحی را در افق روشن دیده است.و او بر غیب بخیل نیست و آنچه را دریافت کرده،دریغ نمی کند.و آن قرآن،از القائات شیطانِ رانده شده نیست.
✔️مخالفان پیامبر،به او نسبتِ مجنون می دادند و مراد آنان،ارتباط پیامبر با جنّیان بود و در واقع،قرآن را از القائات جنّ بر پیامبر می دانستند. ✔️از این رو این آیات،در مقام رفع این تهمت می فرماید:پیامبر،فرشته وحی را به روشنی دیده و قرآن را از او دریافت کرده است،نه آنکه شیطان بر قلب پیامبر چیزی را القا کرده باشد و او گمان نموده که وحی الهی است.
✔️بهترین نشانه ی سالم بودن عقل پیامبر،آن است که شما عمری با او مصاحبت و معاشرت داشته و هیچ فکر و کردار و گفتار و رفتار ناروایی از او ندیده اید.«وَ ما صاحِبُکُمْ بِمَجْنُونٍ»
در برابر تحقیرها،تکریم تحقیر شده ها لازم است. «لَقَدْ رَآهُ بِالْأُفُقِ الْمُبِینِ»
✔️رسول الله(ص) در تبیین آیات وحقائق قرآن بخلی نورزیده وشکر علم،بازگویی آن است و بخل علمی،امری ناپسند است. «وَ ما هُوَ عَلَی الْغَیْبِ بِضَنِینٍ». ✔️پیامبر اکرم علم غیب می دانست. «وَ ما هُوَ عَلَی الْغَیْبِ بِضَنِینٍ»
✔️رسول خدا(ص)،نه از درون گرفتار جنون است: «ما صاحِبُکُمْ بِمَجْنُونٍ» و نه از بیرون تحت تأثیر القائات شیطانی است. «وَ ما هُوَ بِقَوْلِ شَیْطانٍ رَجِیمٍ»
✔️قرآن،در مرحله نزول از هرگونه تحریفی محفوظ است و جبرئیل هیچ گونه دخل و تصرّفی در آن نمی کند، رَسُولٍ کَرِیمٍ ؛. أَمِینٍ همان گونه که در مرحله ابلاغ،دچار هیچ کم و کاست نمی شود. «وَ ما هُوَ عَلَی الْغَیْبِ بِضَنِینٍ»
✔️قرآن،سخن الهی است که فرشته وحی آن را به رسول الله(ص) می رساندنه شیطان مطرود. لَقَوْلُ رَسُولٍ کَرِیمٍ .؛ ما هُوَ بِقَوْلِ شَیْطانٍ رَجِیمٍ