🟢 درسهایی از نهج البلاغه/ ۱۳
💠 معیارها در روابط اجتماعی
🔸پسرکم! در آنچه میان تو و دیگران است، خود را میزان سنجش قرار ده! پس آنچه را برای خود دوست داری، برای دیگری هم دوست بدار و آنچه را که بر خود ناروا میدانی، برای او نیز ناروا دان و همانطور که دوست نداری بر تو ستم شود، بر کسی ستم مکن و چنان که دوست داری به تو نیکی شود، نیکی کن! کاری را که از دیگری زشت میشماری، از خود نیز زشت بدان و رفتاری که چون با دیگران کنی، خشنود گردی، چون با تو کنند، به آن خشنود باش!
🔹آنچه ندانی - اگر چه اندک دانی - مگوی! آنچه دوست نداری در بارهی تو گویند،(در بارهی دیگران) مگو! بدان که خودپسندی خلاف راستی است و آفت خِردها! در کسب معاش خود بکوش و گنجور دیگران مباش و چون به راه راستِ خویش هدایت شدی، چندان که میتوانی در پیشگاه پروردگارت فروتن باش! (نامهی ۳۱)
🔸بدان ای پسرکم! که روزی بر دو گونه است: روزیی که تو در پی آنی و روزیی که آن در پی توست و اگر تو به سراغ آن نروی آن (خود) به سوی تو خواهد آمد. چه زشت است فروتنی به هنگام نیاز و درشتی و ستم به هنگام بینیازی! بهره تو از دنیا آن است که به وسیله آن، اقامتگاهِ (جاوید) خویش را اصلاح کنی. اگر بر آنچه از دست دادهای، زاری میکنی، پس بر تمام آنچه به دست نیاوردهای نیز زاری کن! (نامه ۳۱)
🔹اخلاق اجتماعی (نامههای ۱۸،۲۵،۲۷،۵۱، حکمت ۴۰۶)
🔸ارتباطات اجتماعی (نامه ۵۳)
🔹حقوق اجتماعی (خطبه ۲۱۶)
سوره مبارکه کوثر.pdf
687.6K
🔴 سؤالات سورهی کوثر
۲۶🔹سوره کوثر از جهت تسلی دادن به پیامبراکرم(ص) با کدام سوره هماهنگ است؟
الف) ضحی ب) انشراح ج) هر دو سوره
۲۷🔹در آیه «فَصَلّ لِرَبّک وَانحَر»، منظور از «نَحر» چیست؟
الف) قربانی کردن ب) تکبیر گفتن ج) هر دو معنا
۲۸🔹مزد رسالت پیامبراکرم(ص) در کدام آیه یا سوره بیان شده است؟
الف) آیه مباهله ب) آیه مودت ج) سوره کوثر
۲۹🔹کدام جنبه اعجاز قرآن در سوره کوثر، بیشتر نمایان است؟
الف) فصاحت و بلاغت ب) اخبار غیبی ج) انسجام و هماهنگی آیات
۳۰🔹کدام عبارت نادرست است؟
الف) کوثر، هدیهای الهی بود که به درخواست پیامبراکرم(ص) به ایشان اعطا گردید.
ب) کوثر، عطیه الهی است و به دنبالش ذکر خداست.
ج) تکاثر، ضد ارزش است و به دنبالش فخرفروشی و غفلت از خداست.
✅ سلام بر دوستان قرآنی!
🔸اعیاد شعبانیه بر شما مبارک باشه💐
🔹در کانال «گفتمان مقاومت»، مطالعه بفرمایید. تشکر
▫️روز یکشنبه: قرآن و امام حسین(ع)
▫️روز دوشنبه: مقام حضرت ابوالفضل(ع)
▫️روز سهشنبه: صلوات شعبانیهی امام سجاد(ع)
@RES_Discourse
🟢 قرآن و امام حسین(ع) / بخش اول
💠 همراهی و همسانی قرآن و عترت همانگونه که در حدیث شریف ثقلین از سوی پیامبر عظیم الشأن (صَلَّی اللهُ عَلَیهِ وَ آلِهِ وَ سَلَّمَ) بر آن تأکید شده است از اعتقادات راسخ شیعیان آل محمد (عَلَیهِمُ السَّلامُ) است بدین معنا که هر یک از حضرات معصومین (عَلَیهِمُ السَّلام) تجسّم قرآن کریم در عالم هستند. استاد قرائتی در بخشی از کتاب قرآن و امام حسین (عَلَیهِ السَّلامُ) به شباهتهای ظاهری و در عین حال لطیف کتاب خدا و امام حسین (عَلَیهِ السَّلامُ) پرداخته است که در ادامه توجه شما را به آن جلب میکنیم:
🔸اگر قرآن سَیِّدُالکَلام است، (مَجمَع البیان، ج۲، ص۳۶۱)، امام حسین علیه السلام، سَیِّدُالشُّهداست (کامِلُ الزِّیارات، ص ۷۰)
🔹اگر در دعای ۴۲ صحیفه سجادیه درباره قرآن میخوانیم: «وَ مِیزَانَ قِسْطٍ لَا یَحِیفُ عَنِ الْحَقِّ لِسَانُهُ؛ و ترازو و میزان عَدلی که زبانش از حق منحرف نمیشود» در زیارت امام حسین (عَلَیهِ السَّلامُ) میخوانیم: «اَشهَدُ اَنَّکَ اَمَرتَ بِالقِسطِ» (جامِعُ الاحادیث شیعه، ج۱۲، ص۴۸۱)
🔸اگر قرآن موعظه پروردگار است؛ «مَوْعِظَةٌ مِنْ رَبِّکُمْ» (یونس/۵۷)، امام حسین علیه السلام در عاشورا فرمود: عجله نکنید تا شما را به حق موعظه کنم: «أَیُّهَا النَّاسُ اِسْمَعُوا قَوْلِی وَ لَا تَعْجَلُوا حَتَّی أَعِظَکُمْ بِمَا یَحِقُّ لَکُمْ عَلَیَّ؛ ای مردم حرف مرا بشنوید و در جنگ با من عجله نکنید تا من وظیفه خود را که موعظه و نصیحت شما است، انجام دهم» (لَواعِجُ الأَشجان، ص۲۶)
🔹اگر قرآن مردم را به رُشد هدایت میکند؛ «یَهْدِی إِلَی الرُّشْدِ» (جِنّ/۲)، امام حسین علیه السلام نیز میفرماید: من شما را به راه رشد و سعادت دعوت میکنم. «وَ إِنَّما أَدْعُوکُمْ إِلی سَبیلِ الرَّشادِ» (لَواعِجُ الأَشجان، ص۱۲۸)
🔸اگر قرآن عظیم است: «وَالْقُرْآنَ الْعَظِیمَ» (حِجر/۸۷)، امام حسین علیه السلام نیز سوابق عظیمی دارد. «عَظیمُ السَّوابِقِ» (بِحار، ج۹۸، ص۲۳۹)
🔹اگر قرآن حق و یقینی است؛ «وَ إِنَّهُ لَحَقُّ الْیَقِینِ» (حاقَّه/۵۱)، در زیارت امام حسین علیه السلام نیز میخوانیم: آنقدر صادقانه و خالصانه عبادت کردی که به درجه یقین رسیدی. «حَتّی اَتاکَ الیَقینَ» (کامِلُ الزِّیارات، ص۲۰۲)
🔸اگر قرآن مقام شفاعت دارد؛ «نِعمَ الشَّفیعُ اَلقُرآنُ» (نَهج الفَصاحَه، جمله۶۳۳)، امام حسین علیه السلام نیز مقام شفاعت دارد. «اَللّهُمَّ ارْزُقْنی شَفاعَةَ الْحُسَیْنِ یَوْمَ الْوُرُودِ» (زیارت عاشورا)
🟢 قرآن و امام حسین(ع) / بخش دوم
🔸اگر در دعای ۴۲ صحیفه سجادیه درباره قرآن میخوانیم که پرچم نجات است؛ «عَلَمُ النَّجاةِ»، در زیارت امام حسین علیه السلام میخوانیم که او نیز پرچم هدایت است. «إنَّهُ رایَةُ الهُدی» (کامِلُ الزِّیارات، ص۷۰)
🔹اگر قرآن شفادهنده است؛ «وَ نُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْآنِ مَا هُوَ شِفَاءٌ» (اسراء/۸۲)، خاک قبر امام حسین علیه السلام نیز شفاست. «طینُ قَبرِ الحُسَینِ شِفاءٌ (شِفاءٌ مِن کُلِّ داءِ)» (من لایَحضُرُهُ الفَقیه، ج۲، ص۴۴۶)
🔸اگر قرآن، مَنار حکمت است، «وَ مَنَارُ اَلْحِکْمَةِ» (اَلحَیاة، ج۲، ص۱۴۰)، امام حسین علیه السلام نیز باب حکمت الهی است: « اَلسَّلَامُ عَلَیکَ یا بَابَ حِکمَةِ رَبِّ الْعَالَمِینَ» (مَفاتیح الجَنان)
🔹اگر قرآن امر به معروف و نهی از منکر میکند؛ «فَالْقُرْآنُ آمِرٌ زَاجِرٌ» (نهج البلاغه، خطبه۱۸۲)، امام حسین علیه السلام نیز فرمود: هدف من از رفتن به کربلا، امر به معروف و نهی از منکر است. «أُُریدُ أنْ آمُرَ بِالمَعرُوفِ وَ أَنهَی عَنِ المُنکَرِ وَ اَسیرُ بِسیرَةِ جَدّی وَ أَبی» (سُمُوُّالمَعنی فِی سُمُوِّالذّات،۹۶). قالَ الصّادقُ علیه السلام: «إِنَّ الْقُرْآنَ زَاجِرٌ وَ آمِرٌ یَأْمُرُ بِالْجَنَّةِ وَ یَزْجُرُ عَنِ النَّار»؛ حضرت صادق (علیه السّلام) فرمود: «همانا قرآن بازدارنده و فرماندهنده است. به بهشت فرمان دهد و از دوزخ باز دارد». (الکافی، ج۲، ص۶۰۱)
🔸اگر قرآن نور است؛ «نُورًا مُبِینًاََ» (نساء/۱۷۴)، امام حسین علیه السلام نیز نور است: « أَشْهَدُ أَنَّکَ کُنْتَ نُورا فِی الْأَصْلابِ الشَّامِخَةِ» (کامل الزیارات، ص۲۳۰)
🔹اگر قرآن برای تاریخ و همه مردم است؛ «لَمْ یَجْعَلِ القُرآنَ لِزَمانِِ وَ لالِناسِِ دُونَ ناسِِ» (سَفینةُ البِحار، ج۲، ص۴۱۳)، درباره امام حسین علیه السلام نیز میخوانیم که آثار کربلا از تاریخ محو نخواهد شد. «لا یُدرَسُ اَثَرُهُ وَ لا یُمحَی رَسمُهُ» (مَقتَل مُقَرِّم،ص۳۹۷)
🔸اگر قرآن، کتاب مبارکی است؛ «کِتابٌ أَنْزَلْناهُ إِلَیْکَ مُبارَکٌ» (ص/۲۹)، از پیامبر(ص) نقل شده که شهادت امام حسین علیه السلام برای اسلام سبب برکت و رشد است: «اَللّهُمَّ فَبارِکْ لِی فِی قَتْلِهِ» (بِحارُالانوار، ج۴۴، ص۲۴۷)