✅ #گلبرگ_احکام
موضوع: #احکام_علم_آموزی
❓آیا درس خواندن در عصر حاضر برای ما واجب عینی است؟
✅ شاید همه این حدیث شریف را از وجود مبارک پیامبر خدا (ص) شنیده باشید که فرمودند طلب العلم فریضه علی کل مسلم و مسلمه؛ طلب علم، درس خواندن و آگاهی پیدا کردن بر هر زن و مرد مسلمان واجب است! اما این وجوب، وجوب کفایی است؛ واجب عینی نیست؛ یعنی دانشهایی که برای رفع نیاز جامعه اسلامی لازم است، به تعداد و مقداری که این نیاز مرتفع بشود، باید افرادی که دارای شرایط هستند، بروند یاد بگیرند، اما واجب عینی نیست؛ مگر در موارد استثنایی که ممکن است دانشی بر یکسری افراد خاصی واجب شود، اما به طور کلی درس خواندن واجب کفایی است.
❓از امام راحل نقل شده است که فرمودند اگر درس نخوانید حرام است در مدرسه بمانید! چه مقدار باید درس بخوانیم تا جایز باشد که در مدرسه بمانیم؟
✅ سؤال خوبی است؛ در یک مورد مشابه این سوال نیز، حضرت آقا فرمودند موجب ضمان است؛ یعنی به این معنا که فردی در مدرسه باشد، در دانشگاه باشد و از بیتالمال استفاده کند ولی درس نخواند، هم حرمت تکلیفی دارد به این معنا که دارد از بیتالمال استفاده میکند و درس نمیخواند؛ هم حرمت وضعی و تکلیف وضعی دارد به این معنا که ضامن است و باید آن مقداری که ضایع کرده جبران کند! اما باید چه مقدار درس بخوانید؟ به مقدار متعارف، یعنی فرق نمیکند در دانشگاه باشد، در دبیرستان باشد، در مدرسه علوم دینی باشد، باید به مقدار متعارف درس بخواند، نه بر خودش سخت بگیرد و نه کوتاهی و مسامحه کند! حال ممکن است مدرسه خاصی یک مقرراتی داشته باشد که هر کس اینجا تحصیل میکند، در شبانهروز باید ساعت خاصی را درس بخواند، این شرایط را باید مراعات کند.
📚 منبع: KHAMENEI.IR
✅ با ما همراه شوید...👇👇👇
https://eitaa.com/ROOZBARG
✅ #روزبرگ_شیعه
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
السَّلاَمُ عَلَى مَهْدِيِّ الْأُمَمِ وَ جَامِعِ الْكَلِم
موضوع امروز: «اقیانوس حکمت»
روز دوشنبه، ١۴٠٠/٠٨/٢۴
✍️ مناسبت روز: ٢۴ آبانماه، روز بزرگداشت و سالروز رحلت عالم فرزانه و مفسر بزرگ قرآن کریم، علامه طباطبايی (ره) است؛ لذا سخن امروز را با سلام و صلوات به روح پرفتوح این عالمِ ربانی آغاز مینمائیم؛
سید محمدحسین طباطبایی (ره) مشهور به علامه طباطبایی؛ مفسر، فلیسوف، اصولی، فقیه، عارف و اسلامشناس شیعه است که شاگردان بزرگی همچون حضرات آیات: شهید مطهری، شهید بهشتی، مصباح یزدی، حسنزاده آملی و امام موسی صدر و حضرات آیات عظام جوادی آملی، نوری همدانی و مکارمشیرازی را تربیت نموده است؛ که در این زمینه، رهبر معظم انقلاب فرمودند: «این چشمهی جوشان و فیاض دانش و عرفان و تقوای اسلامی، در راه تعلیم و تربیت شاگردانی که هر یک در عالم اسلام دانشمندی برجستهاند، توفیقی کم نظیر داشته است... » [پیام معظمله به مناسبت سالگرد ارتحال علامه طباطبایی]
یکی دیگر از برکات عظیم علامه طباطبایی (ره)، آثار ارزشمندی است که از استاد به یادگار مانده؛ که مهمترین آنها تفسیر بیست جلدی «الميزان» است که ثمرهی هفده سال مجاهدت و تلاش مستمر علمی حضرت استاد است؛ چنانچه حضرت آیتاللهالعظمی خویی (ره) در این رابطه فرمودند: «علامه طباطبایی خود را در این راه "تضحیه" كرد» یعنی «قربانی قرآن» نمود!
شهید آیتالله مطهری (ره) در رابطه با مقام استاد خود میگوید: «این مرد بسیار بسیار بزرگ و ارزنده ... مردی است که صد سال دیگر باید بنشینند و آثار او را تجزیه و تحلیل کنند تا به ارزش او پی ببرند! این مرد، واقعاً یکی از خدمتگزاران بسیار بسیار بزرگ اسلام است! او مجسمهی تقوا و معنویت است... » (مجموعهآثار استاد شهید مطهری، ج۲۵، ص۴۲۸)
یکی دیگر از شاگردان بزرگوار علامه نیز برای الگوگیری از سیرهی اخلاقی آن عالمِ عامل، چنین مینویسد: «علامه، انسانی وارسته، مهذب، خوش اخلاق، مهربان، عفیف، متواضع، مخلص، بی هوا و هوس، صبور، بردبار، شیرین و خوش مجلس بود! من در حدود سی سال با استاد حشر و نشر داشتم... به یاد ندارم که در طول این مدت حتی یک بار عصبانی شده باشد و بر سر کسی داد بزند...خیلی زود با افراد انس میگرفت و صمیمی میشد! حتی با کوچکترین فرد طلاب چنان انس میگرفت که گویا از دوستان صمیمی اوست... گاهی که به عنوان استاد مورد خطاب قرار میگرفت، میفرمود: «این تعبیر را دوست ندارم! ما این جا گرد آمدهایم تا با تعاون و هم فکری، حقایق و معارف اسلامی را دریابیم...» [یادنامه علامه طباطبایی، نوشته آیتالله ابراهیم امینی، ص۱۲۸]
از دیگر نکات درسآموز در زندگی پربرکت علامه طباطبایی، مردمی بودن ایشان و وقتگذاری موسع برای پاسخگويی به پرسشهای مردم و مخصوصاً جوانان است؛ که جهت استفاده و بهرهبرداری لازم، به یکی از پرسش و پاسخهای حضرت استاد، اشاره مینمائیم:
❓جوانی هستم ٢٢ ساله که در محيط و شرايطی زندگی میكنم كه هوای نَفْس و آمال، بر من تسلط فراوان دارند و مرا اسير خود ساختهاند و سبب باز ماندن من از حركت به سوی خدا شدهاند؛ بفرماييد به چه اعمالی دست بزنم تا بر نَفْسِ خود مسلط شوم و اين طِلسمِ شوم را، كه همگان گرفتار آنند، بشكنم و سعادت بر من حاکم شود؟ لطفاً نصيحت نکنید! بلكه دستورات عملی برای پيروزی لازم بفرمائید!» (١٣۵۵/١٠/٢٣)
✅ استاد در جواب نوشتند: «سلام عليكم، برای موفق شدن و رسيدن به منظوری كه در نامه مرقوم داشتهايد، لازم است همتی برآورده و توبهای نموده، به مراقبه و محاسبه (اعمال) بپردازيد! به اين نحو كه هر روز در هنگام صبح که از خواب بيدار میشويد، قصد جدی كنيد كه در هر عملی كه پيش میآید، رضای خدا را مراعات نمائید، آن وقت در سر هر كاری كه میخواهيد انجام دهيد، نفع آخرت را منظور خواهيد داشت؛ به طوری كه اگر نفع اُخروی ندارد، انجام ندهید! و وقت خواب چهار، پنج دقيقه در كارهای كه روز انجام دادهايد، فكر كرده و يكی يکی از نظر بگذرانيد؛ (پس) هر كدام، مطابق رضای خداوند انجام يافته، شكر كنيد و در هر كدام تخلف شده، استغفار نمائید! اين رويه سخت است و در ذائقه نَفْس، تلخ! ولی كليد نجات و رستگاری است و هر شب پيش از خواب اگر توانستيد، سُوَرِ مُسَبَّحات (سورههای حديد، حشر، صف، جمعه و تغابن) را بخوانيد و پس از ٢٠ روز، حالات خود را برای بنده بنويسيد، انشاءالله موفق خواهيد بود.» (هفتهنامه همشهری جوان، شماره ٢٣٧)
✍️ و بالاخره سخن امروز را با کلام رهبر فرزانه انقلاب به پایان میبریم، که فرمودند: «علامه طباطبايی مجموعهای از معارف و فرهنگ اسلام بود!»
📚 برگرفته از اقیانوس حکمت (زندگینامه علامه سید محمدحسین طباطبائی)
https://eitaa.com/ROOZBARG
1.29M
✅ #روزبرگ_شیعه
🎧 پادکست
مناسبت: روز بزرگداشت و سالروز رحلت عالم فرزانه و مفسر بزرگ قرآن کریم، علامه طباطبايی (ره)
موضوع امروز: «اقیانوس حکمت»
روز دوشنبه ، ١۴٠٠/٠٨/٢۴
https://eitaa.com/ROOZBARG
✅ #تقویم_معارفی_شیعه
☀️ سهشنبه - ٢۵ آبان ١۴٠٠
🌙 الثلاثاء، ١٠ ربیعالثانی ١۴۴٣
🌲م Tuesday 16 November 2021
👈 امروز متعلق است به امام سجاد، امام باقر و امام صادق عليهم السلام
🕋 اذکار روز:
- یا اَرْحَمَ الرّاحِمین (١٠٠ مرتبه)
- یا الله یا رحمان (١٠٠٠ مرتبه)
- یا قابض (٩٠٣ مرتبه) برای حاجت
❇️ وقایع مهم روز:
🔹 رحلت شهادتگونه حضرت معصومه (س) ٢٠١هق
🔹 روز حماسه و ایثار مردم اصفهان (تشییع ٣٧٠ نفر از شهدای عملیات محرم در اصفهان در سال ١٣۶٠هش)
👇👇👇👇👇👇👇
هرروز با تقویم معارفی روزبرگ شیعه
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
✅ با ما همراه شوید...👇👇👇
https://eitaa.com/ROOZBARG
✅ #گلبرگ_احکام
موضوع: #احکام_علم_آموزی
❓آیا استفاده از استاد مرد برای آموزش تجوید و قرائت قرآن به دختران، گناه است؟
✅ به طور کلی هم امام راحل و هم حضرت آقا منع کردهاند که استاد آموزش قرائت به خانمها، مرد باشد؛ همچنین برای مسائل رزمی و نظامی هم منع کردهاند! به هر حال اینها موجب مفسده است؛ الحمدالله در کشور ما برای خانمها استاد زن وجود دارد؛ حالا یک وقت است یک سری نکات تجویدی یا انواع قرائتها و علوم قرآنی را تدریس میکند، اگر مثل سایر دروس باشد و رعایت مسائل شرعی شود، اشکالی ندارد! اما یک وقت هست که این خانم میخواهد پیش استاد مرد با صوت قرآن بخواند، این است که منع شده و موجب مفسده خواهد شد.
❓تدریس استاد خانم محجبه برای دانشجویان پسر چه حکمی دارد و در چه شرایطی جایز است؟
✅ در صورت ضرورت و با شرایطش، اشکال ندارد! مثلا خانمی که مسن است، حجابش را هم رعایت میکند و در حرف زدن دقت مینماید و خدای ناکرده حرفهای فتنهانگیز و تحریک آمیز بر زبان جاری نمیکند، و تدریسش هیچ مفسدهای ندارد! ولی به طور کلی اینکه استاد زن باشد و همهی شاگردها مرد باشند و یا بالعکس معمولاً مناسب نیست و گاهی هم ممکن است در این گفتگوها و روابط اشکال شرعی وجود داشته باشد.
📚 منبع: KHAMENEI.IR
✅ با ما همراه شوید...👇👇👇
https://eitaa.com/ROOZBARG
✅ #روزبرگ_شیعه
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
السَّلاَمُ عَلَى مَهْدِيِّ الْأُمَمِ وَ جَامِعِ الْكَلِم
موضوع امروز: «فاطمه ثانی (س)»
روز سهشنبه، ١۴٠٠/٠٨/٢۵
✍️ مناسبت روز: امروز سالروز رحلت شهادتگونه فاطمه ثانی، حضرت معصومه (س) خواهر گرامی امام رضا(ع) است، لذا ضمن عرض تسلیت و تعزیت، سخن امروز را آغاز مینمائيم؛
سنت و سیره اهل بیت عصمت و طهارت (ع)، گنجینه بیپایانی است که هر چه اعماق آنرا بکاویم، به گوهرهایی گرانبهاتر و ارزشمندتر میرسیم واین حقیقت نه تنها در خصوص رسول اکرم(ص) و امامان معصوم(ع) صادق است، بلکه هر که به این سرچشمه زلال وصل بوده، گنجینهای بی پایان از علوم و معارف الهی میباشد که شاهد بزرگ بر این ادعا، وجود مبارک حضرت فاطمه معصومه(س) است!
هرچند که حاکمان عباسی تمامی مساعی خود را در محو نمودن فضائل «شفیعه جنت» نمودهاند و ناگفتههای فراوانی در زندگی کوتاه این دُر گرانبها وجود دارد، اما در همین اندک روایات تاریخی نیز، اقیانوسی از علم و معارف الهی نهفته است که در این مجال کوتاه تنها قطرهای از آن را خواهیم چشید:
آب دریا را، اگر نتوان، کِشید
هم، بهقدر تشنگی، باید چِشید!
1️⃣ «مقام شبه معصوم»
فاطمه معصومه(س) در خانه امام کاظم(ع) و حضرت نجمه خاتون (س) پا به عرصهی وجود نهادند و تحت تعلیم و تربیت پدر و برادر بزرگوارشان در سنین نوجوانی و جوانی به مقامات عالی و کمالات علمی و عرفانی و اخلاقی دست یافته، بهگونهای که از مقامی شبیه معصوم، برخوردار گردیدند و امام رضا (ع) آن حضرت را «معصومه» لقب دادند! (ناسخ التواريخ، ج۳، ص۶۶)
2️⃣ «مقام علم و معرفت»
در عصر امام کاظم (ع) جمعی از شیعیان وارد مدینه شدند تا خدمت آن حضرت رسیده و سؤالاتشان را از ایشان بپرسند، امّا حضرت در سفر بودند، لذا به ناچار سؤالات را تحویل خانواده حضرت دادند تا در فرصتی دیگر پاسخ آن را تحويل بگیرند؛ اما حضرت معصومه (س) جواب تمامی سؤالات را به آنها دادند!
آنها در مسیر بازگشت، امام کاظم (ع) را ملاقات کرده، و داستان را برای آن حضرت بازگو نمودند؛
امام پس از دقت در پاسخهای دخترشان، دیدند همگی صحیح و دقیق است! لذا سه بار فرمودند: «فِداها ابُوها: پدرش به فدایش باد!» که با توجه به سن و سال کم حضرت در آن وقت، این مطلب نشانگر عظمت ایشان از نظر علم و معرفت است! (فاطمه دوم، ص ۱۶۶)
3️⃣ «مقام محدثه بودن»
حضرت معصومه (س) از جمله روایتکنندگان احادیث اهلبیت (ع) بودهاند و نام مبارک حضرت در سند چندین حدیث مهم به چشم میخورد؛ چنانچه علامه امینی (ره) در کتاب شریف الغدیر به بعضی از آنها استناد نموده است؛ مانند حدیث غدیر: «عن فاطمه بنت موسی ابن جعفر حدثتنی... من کنت مولاه فعلی مولاه» (الغدیر، ج۱، ص۱۹۶)
4️⃣ «مقام شفاعت»
اعتقاد به شفاعت انبیاء و اولیاء الهی از ضروریات مذهب شیعه است و هیچ تردیدی در آن وجود ندارد! و بالاترین جایگاه شفاعت، متعلق به رسول اکرم (ص) است که در قرآن کریم از آن به (مقام محمود) تعبیر شده؛
طبق روایات، حضرت معصومه (س) نیز از شفاعت بسیار وسیع و جهان شمول برخوردارند! چنانچه امام صادق (ع) فرمودند: «با شفاعت او (معصومه) همهی شیعیان ما وارد بهشت میشوند!» (بحار الانوار، ج۶۰، ص۲۲۸)
5️⃣ «زیارتنامه مأثور از امام معصوم»
یکی دیگر از شواهد عظمت استثنایی، حضرت معصومه (س) زیارتنامهای است که امام رضا (ع) در شأن ایشان صادر نمودهاند، زیرا بعد از حضرت زهرا (س) تنها زیارتی است که از امام معصوم برای یک بانو، نقل شده است! (همان)
6️⃣ «تشییع حضرت توسط دو امام معصوم»
تشریف فرمایی امام رضا و امام جواد(ع) برای مراسم تجهیز و تشییع بانوی کرامت، دلیل روشن دیگری بر مقام بسیار بالای آن حضرت است! (تنزیه الأنبياء)
7️⃣ «ثواب زیارت برابربا امام رضا(ع)»
طبق روایات، هرکس امام رضا (ع) را در طوس زیارت کند در حالی که حق ایشان را بشناسد، خداوند به او، اجر هفتاد شهید از شهیدانی که باایمان و از روی حقیقت جلوی رسول خدا (ص) به شهادت رسیدهاند، خواهد داد! (من لایحضره الفقیه، ج ٢، ص ۵٨۴) و امام رضا (ع) فضیلت زیارت حضرت معصومه (س) در قم را برابر با زیارت خودشان دانستهاند: «مَنْ زارَ الْمَعْصُومَةَ بِقُمْ کمَنْ زارَنی» (ناسخ التواريخ، ج ۳، ص ۶۶)
8️⃣ «بهشت پاداش زیارت حضرت»
به گواهی سه امام معصوم، امام صادق، امام رضا و امام جواد(ع)، پاداش زیارت حضرت معصومه (س) بهشت است! (بحارالانوار، ج ۶۰، ص ۲۲۸)
✍️ در پایان، شیعه افتخار دارد که اگر مکان مرقد منوّر حضرت زهرا (س) پوشیده است، در عوض میتواند از زیارت حرم مطهّر فاطمه ثانی حضرت معصومه(س)، بهره لازم و توشه کامل بردارد!
https://eitaa.com/ROOZBARG
1.43M
✅ #روزبرگ_شیعه
🎧 پادکست
مناسبت: رحلت شهادتگونه حضرت فاطمه معصومه (س)
موضوع امروز: «فاطمه ثانی (س)»
روز سهشنبه، ١۴٠٠/٠٨/٢۵
https://eitaa.com/ROOZBARG