کتاب درسی، در بیان آیت الله نجفی اصفهانی استاد درس خارج حوزه اصفهان:
🔻بخش اول:
#کتاب_درسی یک کتاب عادی و معمولی نیست که هرکسی با روخوانی بتواند آن را بفهمد بلکه یک کتاب تخصصی است؛ یعنی کسی آن را می فهمد که در مستوای فهم آن کتاب درسی باشد، مراتب قبلی آن کتاب را به خوبی فهمیده و گذرانده باشد.
کسی که به این مستوی(سطح) رسیده، به استادی نیاز دارد که خود آن استاد در این درس متخصص باشد. در چنین شرایطی طلبه باید مقابل استاد زانو زده و کتاب را سطر به سطر فرا بگیرد. اگر دانش پژوه ما مستوای علمی یادگیری آن کتاب را داشته باشد و استاد خوبی نیز کتاب را برای او تبیین کند، مشکلی در فهم کتاب نخواهد داشت.
۱۳ اسفند ۱۴۰۰
#کتاب_درسی
💢 کارگروه علمی إحیاء 🔻
@SWG_EHYA110
🔴 کتاب درسی در بیان آیت الله نجفی اصفهانی استاد درس خارج حوزه اصفهان:
🔻بخش دوم:
اینکه چهارتا کتاب را بیاوریم که طلبه بتواند آن را بدون استاد بخواند و امتحان بدهد کار درستی نیست. این کار پایههای علمی حوزه علمیه را سست می کند. دانش پژوه باید به مستوای فهم کتاب رسانده شود و سپس برای او استاد متبحر و متخصص قرار دهیم. طبیعی است در این شرایط دانش پژوه کتاب را متوجه می شود.
این کتابها کتابهای خوبی است و «الی الیوم» هم جایگزین ندارد؛ لکن این کتابها قرآن نیست. کتابی که قابلیت تبدیل به کتاب دیگری را ندارد قرآن است. اگر روزی و روزگاری متنی بهتر از کفایه آخوند خراسانی آمد آن را می پذیریم. ما با آخوند پیمان نامه نبستهایم که تا قیامت کتاب او مدار درس حوزه باشد. اگر کتاب بهتری آمد، خود به خود حوزه آن کتاب را جایگزین خواهد کرد و احتیاجی به بخشنامه و دستور ندارد. اگر کتابی باب معاملات را بهتر از مکاسب مطرح کرد، خود به خود جایگزین مکاسب شیخ خواهد شد ولکن الی الیوم چنین کتابهایی تدوین نشده است.
نمی گوییم کسی برای تدوین کتابهای درسی بهتر تلاش نکند. اساتید فن هستند و ما بزرگانی داریم که کلامشان نسبت به دانش مورد نیاز، حجت است. اگر آنها کتابی را نوشته و تایید کنند میپذیریم. اما تا کتابهای مورد تایید اهل فن تدوین نشده از ما نخواهید که دست از کتابهایی که امتحان خود را بارها پس داده دست برداریم.
۱۳ اسفند ۱۴۰۰
#کتاب_درسی
💢 کارگروه علمی إحیاء 🔻
@SWG_EHYA110
🔴کتاب درسی در بیان آیت الله نجفی اصفهانی استاد درس خارج حوزه اصفهان:
🔻بخش سوم:
کسانی معتقدند سنگینی متن کفایه سبب عدم انتقال معنا میشود، این انتقاد را قبول ندارم. کفایه آقای آخوند متن موجزی است. متن آن قدر موجز است که نیاز به استاد دارد و غیر از اصول هم چیزی در آن نیست. فقط در چند مورد آقای آخوند از بحث خارج شده است. کتاب، هم درسی است و هم برای پایه علمی تدوین شده است. بچه دبستانی که قرار نیست کتاب هندسه دانشگاه را بفهمد! باید این کتاب برای کسی تدریس شود که در رشته ریاضی تحصیل کرده و پیش نیازهای لازم را طی کرده است.
فهم کتاب برای طلبهای که درست پایههای علمی را طی کرده و استاد متخصصی دارد کار سختی نیست. اینکه استاد کتاب را بخواند و معنا کند به فهم مطلب کمک نمیکند. نمی دانم چرا برخی از دوستان عزیز ما مشکل را از کتاب می دانند. کتاب مشکل ندارد.
وقتی استاد مطلب را گرفته باشد و طلبه نیز پیش نیازهای لازم را آموخته باشد، شفای ابن سینا را نیز فهم می کند.
۱۳ اسفند ۱۴۰۰
#کتاب_درسی
💢 کارگروه علمی إحیاء 🔻
@SWG_EHYA110
🔴 کتاب درسی در بیان آیت الله نجفی اصفهانی استاد درس خارج حوزه اصفهان:
🔻بخش چهارم:
من بیست سال است که مکاسب را تدریس می کنم(درس خارج). از اول مکاسب محرمه شروع کرده و الان بحث شروط را میگویم. این کتاب دو سه سال دیگر تمام میشود. چه کتابی دارید که یک مدرس بیست سال از آن بگوید و بیست سال پیرامون آن کتاب مطلب باشد؟ این نشان می دهد که کتاب، دقیق است. دور اول درس خارج اصول ما بر اساس کفایه بود. این بحث 9 سال طول کشید. کدام کتاب اینقدر مطلب دارد که بشود 9 سال پیرامون آن بحث کرد؟ رسائل و مکاسب و کفایه قرآن نیست اما کتابی در حد آنها هنوز نیامده است.
ما نباید مانند قوم بنی اسرائیل باشیم که با نزول مَنّ و سلوی دنبال سیر و عدس باشیم. ما نباید چیزی را که برتر است به آن چیزی که پایینتر است عوض کنیم. در مقابل رفع ید کردن کتاب مکاسب و کفایه چه چیزی داریم؟ این کار، کار عاقلانه ای نیست. بنده فی الجمله از کتابهایی که در حوزه علمیه نجف و قم منتشر می شود مطلع هستم، برای کفایه، مکاسب و رسائل جانشینی نمی شناسم. از قدیم گفتهاند «ثلاثه لیس لها النهایه؛ رسائل، مکاسب، کفایه» همچنان صحیح و برقرار است.
کسانی می توانند قرآن را خوب بفهمند و تبیین کنند که به اجتهاد رسیده باشند. اگر تفسیر المیزان دریایی از دانش است، بدین جهت است که نویسنده به مراتب علمی رسیده است. اگر البیان مرحوم آیت الله خوئی در همان یک جلد تفسیر حمد، مطالبی چنین زیبا دارد، بدان جهت است که مرجع الطائفه موقع تالیف آن به مراتب بلندی از دانش رسیده بوده است. آیا تفسیری که یک طلبه مانند من بنویسد مانند تفسیر علامه مطلب دارد؟
۱۳ اسفند ۱۴۰۰
#کتاب_درسی
💢 کارگروه علمی إحیاء 🔻
@SWG_EHYA110
🔴 مدرسه سیار
🔶 #علامه_حلی (ره) در رکاب سلطان محمد خدابنده، مدرسه سیار داشت. ایشان برای حفظ شریعت و تا آخر عمر، هر جا که سلطان میرفت، دنبالش میرفت؛ هر جا که چادر ها پیاده و گسترده میشد، طلاب در آن چادر های فراوان جا میگرفتند، شترها کتابها را زمین میگذاشتند؛ یک مدرسه میشد، و این مدرسه و تعلیمش بود.
🔸 آخر هم در کرمانشاه از دنیا رفت و این مدرسه به پایان رسید. انسان در بعضی از کتاب های علامه میبیند که مثلا :« این کتاب در کرمانشاه، مدرسه سلطانیه(سلطنتی) سیار به پایان رسید.»
♦️ برای چه اینکار را میکرد؟ برای اینکه خون دل خورده است، حالا که سلطان محمد خدابنده(مغول) را مسلمان کرده، اگر رهایش کند، میبرندش.
🔸 ایشان با هزار مرارت بیاید و برای حفظ شریعت، طلاب را این طرف و آن طرف ببرد، در جنگ ها و حضر و سفر؛ برای اینکه این مرد را حفظ کند و حفظ هم کرد.
علامه طهرانی(ره)، کتاب سالک آگاه،ص۶۱
🛑 #سوال_اساسی: اگر علامه حلی رضوان الله علیه نظام اسلامی را درک میکرد، با چه همت بالایی در حفظ و اعتلای آن کوشش میکرد؟
🔸 حقیقت آن است که امروزه، وظیفه طلاب در حفاظت و اعتلای نظام اسلامی، که میراث #فقاهت_شیعه و ثمره زحمات علمای مجاهد است، سنگین تر از هر زمانی است و تلاشی مضاعف را طلب میکند.
#هویت_طلبگی
💢 کارگروه علمی إحیاء 🔻
@SWG_EHYA110
🟡 ما طلبه ها، صاحب داریم
🔶 مرحوم آیت الله سید ابوالحسن اصفهانی(ره) تاجرزاده بود در اصفهان. گفت من طلبه می شوم، پدرش گفت که چه خبر است طلبه می شوی؟ این حجره(بازار)، این امکانات، این ازدواج، پیش خودم بمان.
سید ابوالحسن رفت مدرسه. زمان قدیم از شهرستان ها دیگر، از کشورهای خارجی در اصفهان طلبه نبود، از اطراف و دهات می آمدند. شب جمعه طلبه ها می رفتند خانه های خودشان و مدرسه خالی شد.
پدر سید ابوالحسن اصفهانی گفت شب جمعه بشود من به حساب این پسر برسم که قبول نمی کند. شب جمعه شد رفت دید که مدرسه خالی است و تنها سید در مدرسه است. پدرش گفت پسر الان می دانی چه وضعیت زندگی داری؟ این مدرسه یک فضای وحشتناک، تک و تنها و چیزی هم برای خوردن نداری، آن همه امکانات در خانه هست، برگرد برویم خانه.
همین طور که داشت فرزندش را نصیحت می کرد یک مرتبه در زده شد، آسید ابوالحسن اصفهانی آمد پشت در، دید آقایی آمده و یک پولی داد. پول را گرفت و چیزی هم خرید و برای پدرش آورد و پذیرایی کرد. پدرش پرسید که کی بود؟ گفت نشناختم. فقط پول را به من داد و گفت که از پدرت پذیرایی کن و به پدرت بگو که ما صاحب داریم.*
*استاد سید کاظم مصطفوی استاد خارج حوزه اصفهان/ ۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۷
سلامتی و تعجیل در امر فرج حضرت حجت ابن الحسن العسکری علیه السلام صلواتی هدیه کنیم.
#مهدویت
#هویت_طلبگی
💢 کارگروه علمی إحیاء 🔻
@SWG_EHYA110
45.41M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔴 معرفی ریاضیدانان مسلمان
🔶 قسمت اول:
🟡 ملا علی قوشچی
«انتقال دهنده علوم از شرق به غرب قلمرو اسلامی»
#مفاخر_اسلام
📽 مشاهده در آپارات
💢 کارگروه علمی إحیاء 🔻
@SWG_EHYA110
💢احیاگران💢
📍 كَانَ أُمَّةً قَانِتًا لِلَّهِ حَنِيفًا
🔴 مولی محمد مهدی نراقی
🔸 پدر وی که از کارگزاران ساده دولتی بود، به امید اینکه فرزندش از منتظران واقعی حضرت مهدی (عج) باشد نام او را «محمد مهدی» میگذارد.
🔸 تحصیلات خود را در کاشان شروع میکند و سپس به اصفهان مهاجرت کرده و سی سال در محضر مولی اسماعیل خواجویی از دروس فقه، اصول، فلسفه، ریاضیات و نجوم ایشان بهره برد. سپس به نجف رفته و از محضر استاد کل وحید بهبهانی و شیخ یوسف بحرانی فیض برده و سپس به حوزه کاشان که خالی از علما شده بود مراجعت نمود و آنرا #احیا نمود.
🔸 او اگر چه فقیر بوده اما با صبر بر مشکلات طلبگی و امتحانات الهی چیره میشود. در احوالات وی نقل شده، گاهی که توان تهیه روغن چراغ را نداشته با استفاده از روشنایی چراغ دستشویی مدرسه، شب را به مطالعه میگذرانده است.
#جهاد_علمی:
مبارزه با انحرافات فکری: با نوشتن کتاب جامع السعادات(منظومه کامل اخلاق اسلامی) به مبارزه با افراط و تفریطهای صوفیان و ظاهرگرایان پرداخته و با استناد به آیات و روایات انحرافات آنها را ظاهر مینماید.
تربیت شاگردانی: همچون مولی احمد نراقی(صاحب معراج السعادة) و سید شفتی ملقب به حجة الاسلام و..
تالیفات: در فقه، اصول فقه، فلسفه و ریاضیات
تبلیغ: ملا مهدی نراقی علاوه بر تحصیل، تدریس و تحقیق، به تبلیغ و ارشاد مردم نیز همت میگمارد و حتی با یادگیری خط و زبان عبری و لاتین نزد عالمی یهودی، با رهبران مذهبی اقلیتها وارد مناظره میشود و از کتب مذهبی آنان مطالبی را بر حقانیت پیامبر اکرم (ص) نقل و ترجمه میکند.
💢 کارگروه علمی إحیاء 🔻
@SWG_EHYA11
💢بررسی متد درسی اصیل حوزوی💢
📌 پرونده سیردهم
🔴 متن محوری
🔶 توضیح: در سیستم آموزشی مدارس اسلامی، متن به عنوان محور و مدار اصلی حرکت در تمام علوم قرار میگیرد.
🔸 به این شکل که متنی با ساختار علمی متقن و الفاظ دقیق (هندسه متن)، کتاب درسی میشود و به عنوان مدار تدریس و تحقیق معرفی میگردد.
🔸 این متن حساب شده که دارای لایه های متعدد است، با استحکام متنی و علمی که داراست، تمام طلاب را به میزان استعداد و تلاشی که دارند مخاطب خود قرار میدهد.
🔸 این متن با هندسه تالیفی خاصی که دارد احتمالات مختلف را خود جای میدهد و این ذو ابعاد بودن متن باعث ورزیدگی فکری طلاب و بروز خلاقیت علمی میشود.
🔸 بر خلاف سیستم دانشگاهی که جزوه محور است و نبود متن قوی، مجالی برای تمرین تفکر و ممارست علمی فراهم نمیکند.
♦️ به عنوان نمونه در علم:
صرف و نحو: الفیه ابن مالک
منطق: حاشیه ملا عبدالله یزدی
فلسفه: حکمت متعالیه ملاصدرا و شفای ابن سینا
اصول فقه: کفایة الاصول
فقه: العروة الوثقی سید کاظم یزدی و شرائع الاسلام محقق حلی
ریاضیات: خلاصة الحساب شیخ بهائی
نجوم: تشریح الافلاک شیخ بهائی
و...
کتاب درسی به شمار میآیند و مدار تحقیق و تدریس قرار داده شده اند.
#روش_سنتی
💢 کارگروه علمی إحیاء 🔻
@SWG_EHYA110
storageemulated0Musموزیک.mp3
466.6K
شهید آیت الله مدرس(ره) در ملاقاتی خطاب به آیت الله العظمی بروجردی(ره) فرمودند:
«استعمار از هیچ چیزی مثل طلبه فاضل نمیترسد.»
#هویت_طلبگی
💢 کارگروه علمی إحیاء 🔻
@SWG_EHYA110
💢اجتهاد زیر بنای طلبگی💢
🔴 آیت الله سید محمدصادق حسینی طهرانی:
🔶 مرحوم والد كراراً به حقير مىفرمودند:
«شما آنقدر درس بخوانيد كه مجتهد شويد، و تا قبل از رسيدن به درجه اجتهاد، غير از درس و تحصيل كارى انجام ندهيد. وقتى مجتهد شديد خداوند وظيفه شما را روشن ميكند، حال تأليف باشد يا تدريس يا مسجددارى و اقامه نماز و يا غير آن.»
❌ حال سوالی که مطرح میشود آن است که مگر ما چقدر عمر داریم که ۳۰ سال درس بخوانیم تا به اجتهاد برسیم و بشود نقطه شروع کار؟؟
🟡 جواب این سوال را خود مرحوم علامه طهرانی بیان کرده اند:
«ما در دوران طلبگى أصلاً اوقات فراغت نداشتيم و معنى اوقات فراغت را نمىفهميديم. تمام روزهاى تعطيل را درس مىگرفتم و با اين همه آن مقدار از نهجالبلاغه را كه حفظ نمودهام، مربوط به پنجشنبه و جمعههاى قم است كه نهجالبلاغه مىخواندم. و اين روش متداول در حوزهها صحيح نيست كه پنجشنبه و جمعه و ماه مبارك رمضان و تابستان و مناسبتها و وفات علماء و غيره، دروس تعطيل باشد، با اين روش چيزى از سال براى درس باقى نمىماند.»
منبع: کتاب نور مجرد صفحه۱۲۹
🔶 بعبارتی جواب سوال در چگونگی روند تحصیلی است. با بررسی سیره علما متوسط دوران تحصیلی ایشان تا اخذ اجتهاد ۱۵ سال میباشد. اما با سیستم تحصیلی ناکارآمد و تقیلدی امروز، برای طلبه ای که نیمی از سال تعطیل است و نیمی از مطالب کتاب هم به بهانه های مختلف حذف میشود، اجتهاد امری بعید و دور از نظر تداعی میشود.
#روش_سنتی
💢 کارگروه علمی إحیاء 🔻
@SWG_EHYA110
❌خودتحقیری ممنوع❌
🔴 آیت الله انصاری شیرازی(ره) خطاب به طلاب:
امیدواریم که لذات دنیا چشم و گوش ما را کور و کر نکند! مبادا فریب افراد غربی را بخوریم و خودمان را در برابر فرهنگ غرب کوچک فرض کنیم! باید طوری باشیم که غرب به سوی ما بیاید و غربی ها، شرقزدگی پیدا کنند.
مرحوم علامه طباطبایی میفرمودند:«پروفسور هانری کربن میگفت من [در مدت مجالست با مرحوم علامه] مرض شرقزدگی پیدا کرده ام.»
منبع: حکمت ناب، صفحه۲۴۳
#هویت_طلبگی
💢 کارگروه علمی إحیاء 🔻
@SWG_EHYA110
💢بسم الله الرحمن الرحیم💢
🟡 اللهم عجل لولیک الفرج
🔴 سال مهار تورم و رشد تولید
♦️ اما نقش طلاب در این سال چیست و چه اقدام مفیدی میتوان برای تحقق شعار ارائه داد؟
در بادی نظر در جواب از این پرسش، ذهن به مسائل اقتصادی جلب می شود . اما آیا وظیفه طلاب این است ؟
وظیفه طلاب هدایتگری است و این وظیفه چه ارتباطی میتواند با این شعار داشته باشد ؟؟؟
سوال هایی که هر کس به سلیقه خود پاسخی خواهد داد و این شعار رو به آنچه که دارد تفسیر خواهد کرد (کل حزب بما لدیهم فرحون ....)
و آنچه نگران کننده است جولان دادن طلاب شاغلی هست که هیچ بهره ایی از درس طلبگی نبرده اند و برای فشار مسائل اقتصادی و بی هویتی اجتماعی دست به کار های تولید اعم از نجاری و....زده اند.
و آنچه این نگرانی را تشدید میکند این است که متولیان امر تفسیر دقیقی از این شعار نداشته باشند ، و طلاب علوم دینی را که وظیفه هدایتگری و امامت جامعه است رو تبدیل به نجار و تولید زعفران و... کنند .
اما آنچه به ذهن حقیر خطور میکند، متناسب با فضای جامعه، بیشترین وظیفه نسبت به این شعار بر عهده طلاب است.
جامعه از نظر روایت های کاذب نیازمند جهاد تبیین است، از نظر ناامیدی نیازمند امید است، از نظر فرهنگی نیازمند تولید مبانی فرهنگی میباشد و.....
به گمان مهار تورم ناامیدی در جامعه و تولید مبانی علوم انسانی اسلامی مهمترین چیزیست که جامعه نیازمند آن است .
از خداوند سالی پرخیر و برکت را مسئلت داریم .
💢 کارگروه علمی إحیاء 🔻
@SWG_EHYA110
💢احیاگران💢
📍كَانَ أُمَّةً قَانِتًا لِلَّهِ حَنِيفًا
🔴 خلیل ابن احمد فراهیدی
🔶 ادیب، متکلم، ریاضیدان و موسیقیدان شیعه که در سال ۱۰۰ هجری در بصره به دنیا آمد و در طول ۷۵ سال عمر خود خدمات علمی فراوانی ارائه داد که بدین شرح است:
1️⃣ او با نگارش كتاب «العین» در علم لغت، اولين كتاب را در اين علم نگاشته است. وى با جمع آورى حدود دوهزار ریشه لغت، يكى از ارزشمندترين و معتبرترين كتابهاى لغت را نگاشته است.
2️⃣ اولين كسى كه علم عروض را به صورت منظم مطرح نموده و قواعدى براى آن تنظيم كرده، خليل بن احمد است. گفته شده، او مقدمات اين علم را از يكى از ياران امام باقر (علیهالسلام) فرا گرفته است. وى علم عروض را به پنج دائره كه از آنها پانزده بحر به دست مىآيد تقسيم كرده است.
3️⃣ از ديگر ابتكارات خليل، وضع قوانينى براى علم موسيقى است. وى كتابى در اين علم نگاشته است كه در آن به دستهبندى صداها و اقسام آن پرداخته است.علاوه بر آن، تخصص ايشان در علم موسيقى عامل مهمى در موفقيت ايشان در علم عروض و لغت نيز بوده است.
4️⃣ از ديگر ابتكارات او اختراع حركاتى است كه ما هم اكنون براىخواندن قرآن از آنها استفاده مىکنیم مانند: فتحه، کسره، ضمه، تنوین، تشدید و دیگر حرکات.
5️⃣ خليل بن احمد فراهيدى در علم ریاضیات نيز صاحب نظر بود و از اين علم بهرههاى فراوان برده بود. برخى از قواعد رياضى نيز از ابتكارات اوست. وی در حالی که عمیقا در فکر علم حساب بود با مَرکبی برخورد کرد و همین سبب فوتش گردید.
6️⃣ سیبویه، مبرد، اخفش، اصمعی و بزرگان دیگری از شاگردان مکتب خلیل میباشند.
💢 کارگروه علمی إحیاء 🔻
@SWG_EHYA110
💢نسبت ابتکارات علمی خلیل و جامعگرایی💢
🔴 خلیل ابن احمد با نوشتن «العین»، اولین معجم لغات زبان عربی را گرد آورد و آنرا بر اساس نظام آوایی حروف ترتیب و تبویب نمود.
🔸نظام آوایی خلیل به این شکل میباشد که ترتیب قرار گرفتن کلمات بر اساس مخارج حروف میباشد به این شکل که ابتدا حروف حلقی از انتها به بالا و سپس حروف حنکی(فضای دهان) و سپس حروف اضراس(دندان های جلویی) و در نهایت حروف شفوی(لب)، مطابق دستگاه تکلم انسان از حلق به لب مرتب شده است.
🔸این نظام آوایی ابتکاری خلیل علاوه بر تناسب با شکل طبیعی دستگاه تکلم انسان، نظام تقلیب حروف را نیز رعایت کرده است به این شکل که در ماده ض ر ب تمام جابجایی حروف اصلی: ب ر ض و..(۶حالت) را بررسی مینماید.
🔸همچنین خلیل واضع علم عروض در شعر میباشد.
🟡 اما نکته مهم این مطلب اینجاست که این توانایی خلیل در طراحی نظام آوایی در معجم لغات و طراحی علم عروض، به واسطه تسلط وی به علم موسیقی میباشد.
🟢 یعنی این ابتکارات علمی و پویایی فکری به واسطه نگرش جامعگرایانه سیستم آموزشی مدارس اسلامی بوده است. نگرشی که در آن علم موسیقی و علم ادبیات با یکدیگر ممزوج شده و نظام آوایی و علم عروض از آن حاصل میشود.
برخلاف نگرش تخصصگرایانه که محصل را صرفا در یک علم محدود میکند و به اسم عمق بخشی، او را در یک حیطه محدود و در نتیجه مقلد علمی بارمیآورد.
#روش_سنتی
💢 کارگروه علمی إحیاء 🔻
@SWG_EHYA110
💢از کاروان علم عقبیم💢
🔴 امام خامنهای ادام الله ظله:
🔶 امّا اشکالی که حوزهی ما، دیروز آن را نداشت و امروز دارد، این است که حوزهی دیروز از دنیای زمان خود عقبتر نبود؛ بلکه جلوتر هم بود.
شما نگاه کنید در آن روز علمای ما چقدر محصول علمی و فقهی و کلامی برای مردمِ زمان خودشان دارند. همان عدّهی کمی که در گذشته بودند، کارهای بزرگی انجام دادند. اگر در نیشابور یا بلخ یا هرات یا طوس که اقصی نقاط دنیای اسلام نسبت به بغدادِ آن روز بود، چند نفر شیعه زندگی میکردند و سؤال فقهی یا کلامی داشتند، «شیخ مفید» آنان را از بغداد هدایت و راهنمایی میکرد. یعنی «شیخ مفید» از زمان خودش عقب نبود.
یا در زمان «شیخ طوسی»، اگر دشمنِ مکتبِ اهل بیت میگفت : «أن لا مصنَّفَ لکم»؛ شما کتاب و تصنیف ندارید، «شیخ طوسی» خودش به تنهایی وارد میدان میشد. یعنی بدون معطّلی، رجال «کشّی» را تلخیص کرد، رجال خود را نوشت و فهرست «شیخ» را هم نگاشت!
اما امروز، این گونه نیست. امروز، حوزهی علمیه از زمان خودش خیلی عقب است. حساب یک ذرّه و دو ذرّه نیست. در حال حاضر، امواج فقه و فلسفه و کلام و حقوق، دنیا را فرا گرفته است. ما وقتی به خودمان برگردیم، خیلی فاصله داریم.
حتّی در «اخلاق» هم این گونه است. یکی از اَعلام حوزه (عَظماللَّه بقائه)، سفری به انگلستان کرده بودند و در آنجا کتابخانهای را دیده بودند. به من فرمودند: «یک طبقه از این کتابخانه، کتب اخلاقی بود که فرنگیها در چند سالِ اخیر نوشتهاند»! در آن چند سال، حوزهی علمیهی قم، چند کتاب اخلاق بیرون داده بود؟ یک هزارم آن؟ ما بعد از «معراج السعادة» و «جامع السعادات»، در حوزه هایمان، چه کتابی نوشتیم؟ چیزی که بشود به عنوان یک کتاب علمی ارائه کرد.
بیانات۱۳ آذر۱۳۷۴
❌ سوال: علی رغم رشد تعداد طلاب و حوزه های علمیه و افزایش امکانات برای تحقیق و پژوهش، چرا دچار عقب ماندگی علمی شده ایم؟
چرا دیگر حوزه توانایی تربیت عالمانی همچون شیخ مفید، شیخ طوسی، ملای نراقی و... را ندارد؟
کنار زدن سیستم آموزشی اصیل حوزوی و متد پیشرفته تحقیقی آن و اجرا کردن مدل های ناقص ناکارآمد دانشگاهی و تنزل جایگاه طلبه به دانشجویی که پاس و اخذ مدرک قله آمال اوست، چه سهمی در این عقب ماندگی دارد؟
💢 کارگروه علمی إحیاء 🔻
@SWG_EHYA110
💢احیاگران💢
📍كَانَ أُمَّةً قَانِتًا لِلَّهِ حَنِيفًا
🔴 علامه سید علی قاضی طباطبایی
🔶وی در نوجوانی تحصیلات خود را در تبریز نزد پدر خود و سایر اساتید شروع کرد. و در همان تبریز بر ارشاد شیخ مفید حاشیه زد.
🔸در ۲۳ سالگی راهی نجف اشرف شد و در آنجا هم مباحثه سید ابوالحسن اصفهانی که بعد ها مرجع مطلق شیعه شد بود و پس از پنج سال در ۲۸ سالگی به درجه اجتهاد نایل آمد.
🔸در زبان عربی بینظیر بود. چهل هزار لغت عربی را حفظ داشت. شعر عربی را چنان میسرود که خود عرب ها هم تشخیص نمیدادند که شاعر آن، ایرانی است.
در علم فلسفه، علامه طباطبایی فرمودند:«اسفار را به نحوی خواندم که بر ملاصدرا تفوق کردم اما زمانی که به درس اسفار آقای قاضی رفتم، فهمیدم چیزی از اسفار نفهمیدهام.»
🟡 جهاد علمی:
◀️ پایه گذاری تفسیر قرآن به قرآن: ایشان معتقد بود که معانی آیات را با بهرهگیری از خود قرآن میتوان بدست آورد و به سبک خود، تفسیر قرآنی از ابتدا تا سوره انعام نوشت. علامه طباطبایی تفسیر المیزان را با الگوگیری از ایشان به تحریر آورد. ایشان میفرمودند:« ما این روش تفسیر قرآن به قرآن را از استادمان آقای قاضی داریم. این سبک را ایشان به ما تعلیم دادند.»
◀️ حفظ و احیاء عرفان اصیل تشیع: ایشان با قوه علمی بالای خود و همچنین تقوای بی مثال و عمری تهذیب و سلوک الی الله، مکتب عرفانی اصیل تشیع را از ورود مکاتب انحرافی مصون ساخت و با تربیت شاگردانی همچون: آیت الله بهجت، سید حسن مسقطی، علامه طباطبایی و برادرشان آیت الله الهی طباطبایی، شیخ محمد تقی آملی و... این مکتب را احیا و به نسل بعد منتقل نمود.
💢 کارگروه علمی إحیاء 🔻
@SWG_EHYA110
1_1206326657.pdf
3.09M
🔴 صد روایت از زندگی علامه قاضی
💢 کارگروه علمی إحیاء 🔻
@SWG_EHYA110
کارگروه علمی إحیاء
💢احیاگران💢 📍كَانَ أُمَّةً قَانِتًا لِلَّهِ حَنِيفًا 🔴 علامه سید علی قاضی طباطبایی 🔶وی در نوجوانی
💢خطر جاهلین مُتِنَسِّک💢
🔶 اعجاز قرآن کریم در بلاغت و فصاحت آن نهفته است و همین حد اعلی از بلاغت است که بار ها مخالفین قرآن را به تحدی دعوت مینماید؛ مخالفینی که در نهایت عاجز از آوردن حتی یک آیه نظیر آیات قرآن کریم شدند.
◀️ اما سوال اساسی این است که میزان سنجش اعجاز بلاغت قرآن کریم چیست؟
1️⃣ اگر از خود قرآن برای اعجاز قرآن شاهد بیاوریم، این دلیل دوری و باطل است و مورد قبول مخالفین نمیباشد.
2️⃣ اما آن چیزی که میزان علما و ادبای مسلمان برای بیان اعجاز بلاغی قرآن است، اشعار جاهلی عربی است. چون فصیح ترین اعراب که دارای ذوق عربی سلیم و عاری از هرگونه فرهنگ غیر عربی میباشند در دوره جاهلی زیست میکرده اند. فلذا با فراگیری بلاغت عربی از اشعار اصیل عربی، قرآن کریم را به آن عرضه میکنند و حداعلی و اعجاز بلاغی قرآن کریم مشخص میگردد.
🔴 اما در چند سال اخیر عده ای به اسم اخلاق، اشعار اصیل عربی را از متون درسی حذف نمودند و آیات قرآن را جایگزین نموده و از قرآن برای قرآن دلیل میآورند و هذا دورٌ باطلٌ.
🔸در صورتی که سالک توحیدی عالم ربانی علامه قاضی رضوان الله علیه که در اوج قله توحید الی الله قرار دارد خود شاعر بوده و سینه اش مخزن اشعار عربی بوده است. همچنین بزرگانی همچون امام خمینی ، علامه طباطبایی، علامه حسن زاده رحمهم الله و...
❌ اکنون خطر این افرادی که نه تنها از علم تهی میباشند، از علم اخلاق هم درکی ندارند، بیش از هر چیز حوزه های علمیه را تهدید مینماید.
#روش_سنتی
💢 کارگروه علمی إحیاء 🔻
@SWG_EHYA110
💢طلبه یا دانشجوی معارف💢
🔴 در سالیان اخیر، سوالی برای گروهی از طلاب بوجود آمده که چرا طلبه ای که برای فهم قرآن کریم و حدیث معصومین علیهم السلام وارد حوزه شده است، بایستی حداقل یه دهه از عمر علمی خود را روی علومی مثل ادبیات، منطق، اصول فقه، فلسفه و... بگذارد و سال ها در جلسه درسی برود که به بررسی نزاع بین نحویین و قیل و قال اصولیین و خبری از قال الصادق علیه السلام نیست؟ چرا از همان ابتدای کار سراغ معارف اهلبیت علیهم السلام مثل شروح نهج البلاغه و تفسیر قرآن و شرح احادیث و.. که همگی به زبان فارسی موجود است و در کمترین زمان معارف را به ما منتقل میکند نرویم و عمر خود را در کشمکش های علمی بگذرانیم؟؟
🟢 با شناسایی ریشه و علت طرح این سوال، جواب سوال فوق نیز بدست میآید.
🔶 ریشه و علت اصلی طرح این سوال مربوط به عدم درک و شناخت جایگاه طلبگی و تفاوت آن با دانشجوی معارف و مطالعات اسلامی است و متاسفانه مسبب اصلی این عدم شناخت، اساتید امروز حوزه هستند که اهمیت و جایگاه طلبگی را برای طلاب گرامی تبیین نکرده اند.
1️⃣ اگر دید ما نسبت به طلبگی صرفا جمعکننده معارف و انتقال سخن مفسران و مترجمان به دیگران باشد، دیگر چه تفاوتی بین طلبه و دانشجوی معارف است؟؟ آیا برداشت آن مفسر و شارح تماما درست است؟؟ بر فرض صحت، در مواردی که مفسر به آن نپرداخته، این شخصی که توانایی برداشت از قرآن و حدیث را ندارد باید چه کند؟؟
2️⃣ اما اگر به طلبگی به دید فقیه در دین که وظیفه ادراک قرآن و حدیث و تحقق دین در عرصه فردی و اجتماعی و راهبری مردم را دارد نگاه بشود، دیگر صرف حفظ معارف و انتقال آن کافی نیست بلکه بایستی طلبه به تمام ابزار دین فهمی(ادبیات، منطق، اصول، فقه، فلسفه) مسلط باشد و با این ابزار که در طول دوران تحصیل به آن مجهز شده است، به فهم دقیق دین دست یابد و تکلیف مخاطبان خود را مشخص نماید.
◀️ خلاصه آنکه کسی که صرفا مصرف کننده در علوم باشد، قوه تفکرش خاموش میشود و صرفا ضبط صوتی است که کلماتی را بیان میکند و کارآیی چندانی ندارد ؛اما فقیه در دین، با قوه تفکری پویا همچون چشمه ای دائم در فیضان است و به مقتضای زمان، مسیر سلوک دنیوی و اخروی مردم را روشن میسازد.
#هویت_طلبگی
💢 کارگروه علمی إحیاء 🔻
@SWG_EHYA110
💢کار طلبه، متن است💢
◀️ با بررسی سیره علما که بیانگر سیستم آموزشی اصیل حوزوی است، به نکته ای مهم برمیخوریم که در طول تاریخ همگی بر آن اتفاق نظر داشته اند و آن متن محوری است.
🔶 حال ممکن است برای ما سوال به وجود بیاید که مگر متن دارای چه جایگاهی در تحقیق و تعلیم میباشد که علما به این شکل به آن اهتمام داشته اند ؟
☑️ در جواب گفته میشود که طلبه به عنوان فقیه در دین، تنها از دو منبع میتواند معارف دین را دریافت نماید، یکی قرآن کریم و دیگری احادیث معصومین سلام الله علیهم اجمعین میباشد که هر دو منبع متن میباشد و طلبه برای استخراج معارف و حقیقت دین بایستی از دل این متون آنها را استخراج نماید و در حقیقت کار طلبه، متن است.
🔸 و این تاکید علما بر متن محوری در سیر آموزشی حوزه از آن جهت است که طلبه در مدت تحصیل خود در ممارست با متون علمی قوی، ورزیده شده و توانایی کار بر روی متون مقدس را بدست میآورد.
❌ مساله ای که امروزه با تقلید از شیوه های آموزشی وارداتی و ناقص، رو به فراموشی سپرده شده و ضربه مهمی به فهم طلبه از متون دینی و ارتباط وی با آنها زده است. و امروزه کمتر طلبه ای است که بتواند با متون عربی که کلید فتح معارف اسلامی است ارتباط برقرار نماید و طلابی که با متن عربی کار میکنند و مستقیم به سراغ منابع اصیل رفته و از ترجمه مستغنی هستند، امروزه به اتلاف وقت و تضییع عمر متهم میشوند.
⚠️ مبارزه علمی با این ضد فرهنگ که امروزه حوزه علمیه اسلام را تهدید میکند، مصداق بارز جهاد تبیین است.
💢 کارگروه علمی إحیاء 🔻
@SWG_EHYA110
🔴خاک بر سر این مدیریت و این سیستم
مطمئنا کسی که به دنبال رسیدن به این مناصب و مشاغل هست ، هیچ گاه لیاقت طلبگی و سربازی امام عصر ارواحنا فداه را نخواهد داشت هر چند لباس دین بر تن کنند.
❌ شعار هایی که صرفا به دنبال جذب عده ای از همه جا رانده و مانده است تا بساط سلطه جهالت عده ای پشت میز نشین شلوغ تر بشود.
خاک بر سر این سیستم و مدیریت فشل ، که اینگونه به کیان حوزه جسارت و توهین میکند ....
⚠️ آبروی حوزه و علمای سلف صالح را بردند و هیچ کس گلایه ایی نکرد ....
(وَمَا كَانَ الْمُؤْمِنُونَ لِيَنْفِرُوا كَافَّةً ۚ فَلَوْلَا نَفَرَ مِنْ كُلِّ فِرْقَةٍ مِنْهُمْ طَائِفَةٌ لِيَتَفَقَّهُوا فِي الدِّينِ وَلِيُنْذِرُوا قَوْمَهُمْ)
💢 کارگروه علمی إحیاء 🔻
@SWG_EHYA110
💢معیار های کتاب درسی💢
🔴 با بررسی کتب درسی که در ساختار آموزشی حوزه های علمیه جای داشته اند، برای ما مشخص میشود که سه مشخصه و ملاک در آنها موجود میباشد:
1️⃣ جامعیت: کتاب تمام ابواب و مسائل آن علم را (بسته به سطح علمی مخاطب کتاب) در بر دارد.
2️⃣ اختصار: در بیان مطالب هر باب، به ذکر مبانی و اصول و سوالات اساسی آن علم میپردازد و از پرداختن به اقوال و اشکال و جواب ها که جای آن در مرحله پسا آموزش یعنی مرحله تحقیق میباشد، پرهیز میکند.
3️⃣ متن مغلق: مطالب کتاب به صورت پیچیده و با هندسه تالیفی خاصی نگارش میشود تا طلبه با ورود به متن، خود را بینیاز از استاد نداند و اعتبار علمی کتاب را ساده انگارد و همچنین برای بدست آوردن مطالب کتاب متحمل مشقت شود و این مشقت در کشف مطالب، دو ثمره مهم آموزشی دارد یکی تفکر خلاق و دیگری ماندگاری مطالب در ذهن طالب علم.
🔰به عنوان نمونه:
◀️کتاب مراح الارواح در علم صرف دارای این سه مولفه میباشد و طلبه در آن کتاب علم صرف را فرامیگیرد و برای مرحله تحقیق به کتاب شرح نظام و سپس شرح رضی وارد میشود.
◀️و همچنین در علم ریاضیات خلاصة الحساب شیخ بهاء که کتاب درسی ریاضیات است و بعد از آن وارد کتاب مفتاح الحساب کاشانی میشود.
◀️تمامی تالیفات شیخ بهاء این سه مولفه را داراست: کتاب الصمدیة در علم نحو یا تشریح الافلاک در علم نجوم و زبدة الاصول در اصول فقه و..
#کتاب_درسی
💢 کارگروه علمی إحیاء 🔻
@SWG_EHYA110
19.29M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📝 روش علمی مدارس اسلامی در کلام «استاد مهدی محقق» مجتهد، استاد دانشگاه تهران، آکسفورد انگلستان و مک گیل کانادا:
🔸ما مدارس هزار ساله خود را رها کردیم و به جای آن دانشگاه آوردیم
🔸آنچه که از غرب گرفتیم، صورت های ظاهری بود در حالی که دانشگاه های برجسته غرب، بیشتر به مدارس طلبگی شباهت دارند.
🔸غربی ها جامعیت علمی را از مسلمین فراگرفتند (بر اساس نظریه جامعیت فارابی در احصاء العلوم).
❌ قابل توجه مسئولین امروز حوزه ها، که به بهانه موهوم تحول، سیستم آموزشی اصیل حوزوی را کنار زدهاند و در حال پیاده سازی مدل ناقص دانشگاهی هستند.
#روش_سنتی
💢 کارگروه علمی إحیاء 🔻
@SWG_EHYA110
🔰 حکایت سرگردانی بعضی از طلاب و رفتن از حوزه
🔺 چرا برخی طلاب، سرگرداناند و پس از مدتی قصد رفتن از طلبگی را میکنند؟؟
◀️ استاد صفائی حائری(ع.ص) پاسخ میدهد:
« کسانی که حرکت آنها اطاعت است و از امر برخوردارند، در نتیجهی رنجهایشان به لقاء میرسند و از احساس سرشار میشوند.
استاد باید پیش از شروع، بر این نکته پافشاری کند که اگر این حرکت تو، اطاعت نیست، جز خستگی بهرهای نخواهی داشت.
به هنگامی کار تو اطاعت خواهد بود که از دستور برخوردار باشی، و دستور خدا به مهم ترین کار ممکن تعلّق خواهد گرفت.
پس اگر تو این درس را میخوانی معنای این کار این است که تو در این لحظه، و در این مرحله هیچ کار مهمتری نداری
..و تو هنگامی میتوانی این گونه باشی که تمام جایگاه ها را در نظر بگیری: میتوانی زیرِ زمین باشی و یا در روی آن، میتوانی در سنگر باشی، میتوانی در بیمارستان باشی، در اداره باشی، در کارخانه باشی و... هزارها جایگاه می توانی داشته باشی.
پس اگر در میان این همه اینجا را گرفتهای دیگر فکرت نباید به جای دیگر مشغول باشد چون فکر تو همیشه به دنبال مهمترین کاری خواهد بود که آن را یافته.
اگر تمرکز نداری از همین کشف کن که تو کاری مهمتر برای خود سراغ داری. پس یا به آن بپردازد و یا اهمیت کاری را که به آن مشغول هستی، برای خودت تحلیل کن تا فکرت با تو همراه شود که در این لحظه و با این بینش تو میتوانی سریع و صحیح حرکت کنی.
..انسان نمی تواند به زور خودش را در راهی که اهمیتش را نیافته بیندازد تو باید خودت را آماده کنی و نیروهای پراکنده خودت را هماهنگ سازی، مَنهایِ سرکش را که در تو فرمانروا هستند در یک جهت و همراهِ منِ راستین و خودِ خودت، به جریان بیندازی. »
(کتاب استاد و درس؛ روش آموزش)
____
🔶 امروزه عدم پاسخگویی به سوالات اساسی درباره طلبگی و حوزه علمیه، بیشترین سهم در سردرگمی و انفعال طلاب را داراست.
در نوشته های بعدیِ این مقوله، _ان شاء اللّٰه_ سعی میکنیم به این سؤالات پاسخ دهیم.
#هویت_طلبگی
💢 کارگروه علمی إحیاء 🔻
@SWG_EHYA110
🔴 رابطه علم هندسه و اخلاق در کلام علامه نراقی
📝 ایشان که نویسنده کتاب جامع السعادات (بهترین کتاب علم اخلاق در شیعه) میباشد، در مقدمه کتاب توضیح الاشکال خود که شرحی بر تحریر اصول اقلیدس میباشد بیان میفرمایند:
◀️ « از جمله اصول موضوعهی بین الخاص و العام(جمیع اهل علم) آن است که ترقی انسان از مضیق حیوانیت به فضای کثیر الضیای( نورانی) انسانیت بی تحصیل علوم یقینیه امری است در معرض زوال(امکان ناپذیر). و شبهه نیست که از جمله علوم یقینیه و معارف حقیقیه «علم هندسه» است. زیرا که جمیع مبادی و مقدمات آن در سلک قطعیات و یقینیات است و همه دلایل و براهین آن، منتظم در نظم مشاهدات و حسیات و مع ذلک منافع آن اَهم و فوایدش اَتَم؛ زیرا که کل مباحث تعلیمیات(دانش ها) مبتنی بر دانستن آن است ... بل کثیری از فنون طبیعیه(علوم تجربی) و جَمّ غفیری از مسایل الهیه (الهیات) هم موقوف بر آن است.
و بالجمله استقامت طبایع (طبع انسانی) بدون آن متعسر(سخت) و صحت قرایح (سلامت ذوق) بی واسطه آن متعذر(نشدنی). و از این جهت این فن شریف(هندسه)، اولْ تعالیمِ قدمای(گذشتگان) حُکَما میبود و به این علت «افلاطونِ الهی»، غیر مهندس(هندسه نخوانده) را از دخول مدرس(آکادمی) خود منع مینمود.»
🔰 علم حساب و هندسه در حوزه های علمیه تدریس میشده است. اما امروزه این علوم که به سان صیقل دهنده فکر طالب علم میباشد، رو به فراموشی سپرده است و امید است که طلاب فاضل و مجاهدان عرصه جهاد علمی، در #احیا مجدد این کتب عنایت خود را مبذول فرمایند.
#ریاضیات
💢 کارگروه علمی إحیاء 🔻
@SWG_EHYA110
🔴 از نصایح آیت الله انصاری شیرازی (ره):
هنگامی که به محیط اجتماع و تبلیغ میروید، در مقابل تعلیمات و مکاتب غربی، «کالجبل الراسخ» همانند کوهی استوار بایستید و تعلیمات اسلامی را تبلیغ بفرمایید.
کلمه «روحانی» از صد واژه پرفسور، دکتر و ... بالاتر است؛ زیرا آنان محدوده کارشان همین دنیا و بدن است، گرچه بدن هم جزء حقیقت انسان است؛ اما ابدیت مربوط به جسم نیست.
منبع: حکمت ناب، صفحه ۲۴۴
#هویت_طلبگی
💢 کارگروه علمی إحیاء 🔻
@SWG_EHYA110
May 11
💢چهار سوال اساسی که قبل از اشتغال به هر علم و کتابی، لازم است به آنها پاسخ داده شود.
1️⃣ چیستی آن علم ( ماهیت شناسی)
به این شکل که ابتدا طالب علم بداند چه علمی را فرامیگیرد و ماهیت آن علم چیست
2️⃣ چرایی آن علم (ضرورت شناسی ).
به این بیان که طالب علم پس از کشف ماهیت آن علم، بداند که چرا این علم را فرامیگیرد و یا به صورت دقیق تر اینکه اگر این علم را فرانگیرد آیا خللی به روند علمی وی وارد میشود یا خیر
3️⃣ چگونگی آن علم ( کاربردی سازی).
به این بیان که چگونه و با چه روشی به فراگیری آن علم بپردازیم و آن را بکار گیریم
4️⃣ چه میزان( تعیین مقدار تحصیل آن علم )
با این توضیح که وقتی وارد آن علم شدیم و روش فراگیری آن را نیز آموختیم حال بایستی چه اندازه در این علم وارد شویم و چه میزان از وقت خود را اختصاص به آن دهیم. زیرا با توجه به اهداف مختلف طالبان علم، میزان فراگیری و توقف در آن علم متفاوت میباشد.
#تحصیل_هدفمند
#روش_سنتی
💢 کارگروه علمی إحیاء 🔻
@SWG_EHYA110
13.22M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
💢انسان پروری یا برده پروری💢
🛑 نقدی بر سیستم آموزشی حاکم بر امروز حوزه و دانشگاه در کلام مرحوم آیت الله حائری شیرازی
💢 کارگروه علمی إحیاء 🔻
@SWG_EHYA110