💢میراث از یاد رفته💢
🔰 پروفسور کندی: «برای من جای بسی افتخار است که پژوهشی در زیجهای دورهی اسلامی، به فارسی منتشر میشود.»
🔸 آنچه ما مسلمانان، از علم و دانش و اندیشه، به جامعه بشر دادهایم، هستهی اصلی همه چیزهایی است که بشریّت دارد. از جمله در علم نجوم؛
اما متأسفانه جوانان ما، چنان بیخبر بارآمده اند که میپندارند آنچه امروزه بشریّت دارد، همه از همین رنسانس غربی و چهار سدهی اخیر است و مسلمانان هیچ سهمی در این علم و دانش و تمدّن ندارند.
وظیفهٔ جوانان مسلمان، اینست که در این مسائل بخوانند و بدانند تا بتوانند شخصیت هضم شدهی خود را نجات دهند.
🔻در این میان آنچه بیشتر مایهی تأسّف میشود، وضعیت مرکز نخبگان مسلمان است. حوزه علمیهای که طوری نحیف و ضعیف شده که نهتنها از چنین دستاوردهایی دست شسته، بلکه در همان علوم باقیمانده به تعدادی کتاب مُثله شده، قانع گردیده است و توهّم پیشرفت را هم دارد.
حوزهای که زمانی زیجهایی از آن بیرون میآمده که تحقیق پیرامون آن، افتخار دانشمندان غربی میباشد؛
اما امروزه حتی نام زیج هم برای برخی طلاب، غریبه و ناآشناست چه رسد به ...
• پ.ن:
زیج، نزد منجمان اسم کتابی است که در آن احوال حرکات کواکب و مانند آن که از رصد معلوم شود را ثبت میکنند و از آن تقویم را استخراج مینمایند.
💢کارگروه علمی إحیاء🔻
@SWG_EHYA110
4_6014937608822460425.pdf
2.6M
پژوهشی در زیجهای اسلامی
پروفسور ادوارد استوارت کندی
ترجمه محمد باقری
7.6M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
💢تاریخجعلی/تاریخفراموششده💢
🔰مقام معظّم رهبری (مدّظلّه العالي) :
«دیگران تاریخ ندارند، برای خودشان تاریخ میسازند؛ تاریخهای خلاف واقع. شما ملاحظه کنید، حتّی در تلویزیون ما هم نشان میدهد که فلان کشوری که هیچ تاریخ باشکوه و باارزشی ندارد، داستانهای دنبالهدار، ۱۰۰ قسمت، ۱۵۰ قسمت درست میکنند؛ تاریخ میسازند برای خودشان، حکمت میسازند برای خودشان، حکومت میسازند برای خودشان؛ ما داریم، [ولی] یادمان نیست.»
" 1402/03/09 "
﴿بیانات در دیدار اعضای ستاد مرکزی کنگره ملی شهدای سبزوار و نیشابور﴾
💢کارگروه علمی إحیاء🔻
@SWG_EHYA110
هدایت شده از کارگروه علمی إحیاء
19.66M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
❌فرآیند حذف متفکرین از حوزه علمیه❌
💢 کارگروه علمی إحیاء 🔻
@SWG_EHYA110
💢بررسی متد درسی اصیل حوزوی💢
📌 پرونده شانزدهم
🔴 تکرار و ملکه کردن علوم و اصطلاحات
صندوق پر از کتاب، سودی ندهد
باید که کتابخانه در سینه بود
🔸ضرورت:
مهمتر از فهم و یادگیری مطالب، خوب به حافظه سپردن و ملکه کردن علوم است زیرا سرمایه و دارایی ماندگار دانشپژوه محسوب می گردد.
همانطور که کمنوشتن عیب است، "کم در ذهن داشتن" هم عیب است.
و اعتماد به حافظه کوتاه مدت، تکیه بر ستونی سست است که وفای آن، دیری نمیپاید و مطالب فراموش میشوند. امر تحصیل، جز با سپردن به حافظه بلند مدت، به سامان نمیرسد و راه ملکه شدن دانش، تکرار است.
♦️شیوهها:
1_ مطالعه دورهای: اگرچه طالب علم پس از فراگیری هر قسمت از کتاب، آن را مطالعه میکند اما این مباحث بصورت عکسهای جداگانه و پراکنده خواهد بود که از انسجام خاصی برخوردار نیست. اما مطالعه دورهای، با نظمدهی ذهن، باعث تکرار و ماندگاری مباحث میشود.
بهطور مثال، شرح سیوطی را پس از شروع لمعتین، مرور نماید.
2_ حل تمرین: قواعد آموختهشده را در قالب مثالهای گوناگون، بکار میگیرد. با این کار قواعد را بصورت عمیقتر و با ریزهکاریهایش یاد میگیرد. بطور مثال در ادبیات عرب، در قالب تجزیه و ترکیب، متن خوانی و متن نویسی و ترجمه، تمرین نماید.
3_ مباحثه دورهای: تشکیل حلقهای علمی و اختصاص زمان طولانیتر برای بازگویی کتابی که به آن اشراف دارند، میباشد.
4_ تکرار محفوظات: میتواند با حفظ شاهدمثالها، اشعار علمی(همچون ألفیهها)، حدیث نفس با خود، پرسش و پاسخ در حلقه دوستان، محقق گردد.
📚منبع: تشنه دانش (جناب کمال آبادی)
💢کارگروه علمی إحیاء🔻
@SWG_EHYA110
حوزه علمیه چه نیازهایی را برطرف میکند❓
🔹زندگی در تمام جوانب و لایهها، نیازمند برنامهریزی است. افراد در زندگیشان برای وصول به هدفشان، روش و برنامهای را اتّخاذ میکنند.
حال اگر کسی بخواهد برنامهای را که خداوند متعال برای زندگی بشر ارائه کرده است بداند و بر اساس هدفگذاری و روش پیشنهادی او زندگی کند به کجا باید مراجعه کند؟
کسی که نگران عمر تکرار نشدنی و پشیمانیهای جبرانناپذیر و حسرت ابدی است، و نمیخواهد طبق سلیقه عمل کند، به کجا باید مراجعه کند؟
🔻 مرکز و محور فعالیتهای حوزه علمیه، «فهم دین» است. کسانی که دغدغه فهم کلام خداوند دارند و از میان آراء متعدّد نظر خداوند را میخواهند بدانند، تا حرکتی آگاهانه به سوی معبود داشته باشند، به فضای آموزشی_تربیتی حوزه وارد میشوند.
و در صورتی که مدارج علم و عمل را طی کردند، میتوانند پاسخگوی سؤالات و شبهات باشند و به تبیین و دفاع از دین بپردازند.
آنچه باید مورد توجه طلاب گرامی باشد، شناخت دقیق هویت حوزه علمیه است تا هدفگذاری و برنامهریزی صحیحی داشته باشند و از عمر خود، نهایت بهره را ببرند.
انشاءالله در ادامه، اهداف و سرانجام یک طالب علم در حوزه علمیه، بیان خواهد شد.
#هویت_طلبگی
💢کارگروه علمی إحیاء🔻
@SWG_EHYA110
💢إحیاگران💢
📍"کانَ أمَّةً قانِتاً للّٰه"
🔴 علّامه عبدالحسین أمینی
📌بخش اول
🔸شخصیتی فقیه، محدّث، متکلم، مورّخ و نسخهشناس که سال 1320 ه.ق در تبریز چشم به جهان گشود.
🔹 تحصیل:
در مدارس تبریز، مقدمات علوم را آموخت و سپس به تحصیل فقه و اصول پرداخت.
در 22 سالگی از تبریز به نجف رفت و در درس علمائی همچون "سید محمد فیروزآبادی" و "سید ابوتراب خوانساری" حاضر شد.
♦️اجازه اجتهاد و روایت:
پیش از ۳۵ سالگی، از مراجعی همچون سید ابوالحسن اصفهانی، میرزا محمدحسین نائینی، محمدحسین غروی اصفهانی و شیخ عبدالکریم حائری اجازه اجتهاد و روایت دریافت کرد.
📚 تألیفات:
تألیفات بسیاری داشتند که نام برخی از آنها ذکر میگردد:
1.شهداء الفضیلة: زندگینامه 130 تن از علماء شیعه از قرن 4 تا 14 ه.ق که به شهادت رسیدهاند.
2. الغدیر في الکتاب و السنّة و الأدب: در اثبات امامت و خلافت بلافصل امام علی(علیهالسلام) با استناد به واقعه غدیر و بررسی سند و دلالت حدیث غدیر؛ که از مهمترین تألیفات علامه است.
3. تحقیق و تعلیق بر کتاب کامل الزیارات
4. أدب الزائر لمن یمّم الحائر: شرح آداب زیارت امام حسین (علیهالسلام)
5. سیرتنا و سنّتنا سیرة نبیّنا و سنّته: بحث مستند درباره ولایت و محبت خاندان پیامبر(ص) و گزارش بُعد تاریخی عزاداری عاشورا.
6. ثمرات الأسفار
7. حاشیه بر رسائل شیخ انصاری
8. حاشیه بر مکاسب شیخ انصاری
9. ریاض الأنس: معرفی و توصیف نسخ خطیای که ایشان دیده اند.
🗓 روز بزرگداشت علامه امینی (۱۳۴۹ه.ش)
💢 کارگروه علمی إحیاء 🔻
@SWG_EHYA110
💢إحیاگران💢
📍"کان أمّةً قانتاً للّٰه"
🔴علّامه عبدالحسین أمینی
📌بخش دوم
🔰 إحیاگر غدیر:
ایشان 40 سال از عمر خود را برای نوشتن این کتاب یازده جلدی صرف کردند و برای بررسی منابع واقعه غدیر در کتابخانههای عراق، ایران، مصر، سوریه، ترکیه و هند به مطالعه، نسخهبرداری و پژوهش پرداختند.
مرحوم دکتر سیدجعفر شهیدی از ایشان نقل میکنند که فرمودند:
«من برای نوشتن الغدیر، 10 هزار جلد کتاب را از باء بسمالله تا تاء تمَّت آن خواندهام و به 100 هزار جلد کتاب، مراجعات مکرّر داشتهام.»
باید توجه داشت که تألیف الغدیر یک کار جمعی نبوده بلکه ایشان به تنهایی این کار را انجام دادهاند. ضمن اینکه 50 تا 90 سال گذشته، دسترسی به آثار به آسانی روزگار ما نبوده است. ایشان برای مراجعات خود ناگزیر از نسخهبرداری بودند و 18 هزار کتاب را رونویسی کردند. بطور مثال ایشان در مدت 10 روز، بیش از 1500 صفحه را با خط خود نوشته بودند.
آیتالله سبحانی میفرمایند:
«به راستی هر زمان انسان، کتاب الغدیر را مطالعه میکند، خود را در برابر یک دریای عظیم میبیند که با امواج خود، دیده و دل را به وحشت و اضطراب میاندازد. در عظمت و تأثیر این کتاب همین بس که از طرف بزرگان مصر، سوریه، عراق، ایران و لندن مقالات و تقریظهای فراوانی نوشته شده که قسمتی از آنها در اوایل هر جلد چاپ شده است. مهمترین اثر این کتاب این بود که بدبینیها را کم کرد و یک مقدار به اهل فهم اثبات کرد که شیعه برای عقایدش منطق و استدلال دارد و بسیاری از تهمتهایی که به شیعه زده میشد را رفع کرد.»
🗓 روز بزرگداشت علامه امینی (۱۳۴۹ ه.ش)
💢 کارگروه علمی إحیاء🔻
@SWG_EHYA110
💢إحیاگران💢
📍"کانَ أُمَّةً قانِتاً للّٰه"
🔴علّامه عبدالحسین أمینی
📌بخش سوم
♦️تأسیس کتابخانه:
در سال 1379 ه.ق در نجف، کتابخانه أمیرالمؤمنین را تأسیس کرد.
کتابخانهای با 500 هزار عنوان کتاب در زبانهای مختلف و حدود 70 هزار عنوان کتاب خطی که حدود 5 هزار نسخه مخطوط از قرن دوم و سوم هجری در آن موجود است.
ایشان پنج تا شش هزار جلد کتاب از کتابخانه شخصی خود را به این کتابخانه اهدا نمودند.
آنچه ایشان را به این کار برانگیخت، این بود که بزرگترین کتابخانه نجف در زمان ایشان، تنها 4 هزار جلد کتاب داشت. و علامه که در جریان پژوهشهای خود اهمیت منابع را درک کرده بودند، در پی رفع این نقص برآمدند.
◾️وفات:
ظهر جمعه 12/تیر/1349 به دیدار مولای خود شتافتند و پس از تشییع پیکر در شهرهای تهران،بغداد، کاظمین، کربلا و طواف بر گرد آستان مقدّس علوی، مطابق وصیت ایشان، در حجرهای از کتابخانه أمیرالمؤمنین به خاک سپرده شدند.
بسیاری رحلت ایشان را ناشی از مطالعه زیاد، اشتغال بیوقفه به نگارش میدانند.
علامه امینی در شبانهروز 17 ساعت مطالعه و کار میکردند.
🔻آیتالله صافی گلپایگانی:
«باید طلاب از جنبههای مختلف زندگی ایشان الگو گرفته و رفتار ایشان را در اخلاص، تحقیق، پژوهش، شیفتگی و جاننثاری برای مکتب اسلام، مدنظر قرار دهند.»
🗓روز بزرگداشت علامه امینی (۱۳۴۹ ه.ش)
💢 کارگروه علمی إحیاء🔻
@SWG_EHYA110
10.48M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
💢سختتر از جهاد نظامی💢
📽اگر مَرد هستید، جهاد فرهنگی کنید
🔰انقلاب فرهنگی وظیفه عالمان
آیتالله جوادی آملی:
حضرت أمیر علیهالسلام در یک بیان نورانی فرمود: «یُثیروا لَهُمْ دَفائِنَ العُقولِ» یعنی انبیا آمدند ثوره و انقلاب ایجاد کنند و جامعه را شکوفا نمایند
و کار انقلاب و شکوفایی به این است که صاحبخانه از اشغالگر جدا شود، صاحب خانه بماند و اشغالگر برود.
همه ما که وارد حوزه علمیه شدیم باید یک انقلاب فرهنگی بکنیم و صاحبخانه و اشغالگر را بشناسیم و با جهاد علمی و عملی توان طرد اشغالگر را بیابیم. صاحب خانه همان فطرت و قلب طیّب و طاهر است و چیزی که انسان از چشم و گوش یاد میگیرد، علوم مهمان است و باید با علوم میزبان(فطرت)، هماهنگ باشد.»
🔸پشتوانه چنان جهاد فرهنگی، جهاد علمی است. و روحانیت، این مهم را بدون بنمایه علمی و با تعدادی پیکسل و ایستگاه صلواتی که از غیر روحانی هم برمیآید، نمیتواند انجام دهد.
اما متأسفانه تصوری که طلاب معزّز از کار فرهنگی دارند، محدود به احداث ایستگاه صلواتی و تهیه و پخش بستههای فرهنگی است. اگرچه امور ذکر شده مطلوب است اما سؤال اینست: این کار را که غیر طلاب و روحانیون هم میتوانند انجام دهند، پس چه تفاوتی میان طلبه و غیر اوست؟
برای دچار نشدن به چنین موازیکاریها، طلاب ابتدا باید هویت صنفی روحانیت و وظایفش را بشناسند و توجه داشته باشند که حفظ پوسته و ظواهر دین از غیر روحانیت هم برمیآید اما مهم حفظ مغز دین است که فقط از روحانیت بر میآید. این صنف است که میتواند فرهنگساز باشد و فرهنگ اسلامی را تبیین کند و تحقق بخشد.
💢 کارگروه علمی إحیاء🔻
@SWG_EHYA110
💢إحیاگران💢
📍"کانَ أمَّةً قانِتاً لِلّٰه"
🔴 محقق حلّی
📌قسمت اول
🔰نجمالدّین جعفر بن حسن بن یحیی معروف به "محقق" و "محقق اول" در سال ۶۰۲ ه.ق در شهر حلّه واقع در عراق دیده به جهان گشود.
پس از فراگیری ادبیات عرب که زبان مادریش بود، در علم هیأت، ریاضیات، منطق و کلام احاطه پیدا کرد و به تحصیل فقه و اصول و حدیث پرداخت.
🔹اساتید:
فقه و اصول را که منظور نهائی ایشان در تحصیل علوم دینی بود، در محضر پدر دانشمندشان، حسن بن یحیی و فقهای مشهور حلّه ابن نما و سیّد فخار موسوی، شاگردان فقیه نامی ابن ادریس حلّی فراگرفت.
🔸شاگردان:
برای ایشان، بیش از چهارصد تن شاگرد ذکر کردهاند که از جمله آنها علّامه حلّی، سدیدالدین حلّی و شیخ یوسف شامی میباشد.
📚تألیفات:
۱_ شرایع الإسلام في مسائل الحلال و الحرام: مشهورترین تألیفات محقق حلّی این کتاب گرانقدر و با عظمت است که شاید نامیترین کتاب فقه شیعه باشد. در این کتاب دورهٔ کامل فقه شیعه از طهارت تا دیات نوشته شده و کتاب مشهور "جواهر الکلام" از شیخ محمدحسن نجفی، شرحی بر این کتاب است.
۲_النافع: مشهور به "مختصر نافع"، مختصر شرایع است. معروفترین شرح آن، کتاب "ریاض المسائل"، تألیف فقیه نامی سیّد علی طباطبائی است. این کتاب موجب آشنایی فضلای اهل تسنّن با فقه اهلبیت و مکتب جعفری شد.
۳_المعتبر: شرح بر "مختصر نافع"
۴_نکت النهایة: در فقه استدلالی
۵_المسلک: در علم کلام و اصول اعتقادی
۶_الکهنه: در علم منطق
۷_المعارج: در علم اصول فقه
۸_نهج الوصول الی علم الأصول
💢 کارگروه علمی إحیاء🔻
@SWG_EHYA110
💢إحیاگران💢
📍"کانَ أمَّةً قانِتاً لِلّٰه"
🔴 محقق حلّی
📌قسمت دوم
🔸إحیاگری:
🔻إحیاء مکتب اجتهاد:
پس از شیخ طوسی نظر به مقام بزرگ شیخ، تا حدود صد سال، فقهاء از خودشان رأی و فتوایی ابراز نمیکردند اما محقق حلّی که فقیهی باشهامت و دارای نظری وسیع و دقّتی بهسزا بود، دائره فقه را توسعه داد و آزادی توأم با احترام نسبت به فقهای قبل و بعد از خود را برای تحقیق و بررسی و تجزیه و تحلیل فقه، به حوزه علمیه اعطا کرد. ایشان طرز تفکر در فقه استدلالی را بر پایه محکمتری استوار ساخت و بهعکس ابنادریس همهجا با احترام و تحسین و دقت نظر و تعمّق به آراء و نظریات شیخ نگریست.
🔻پرورش شاگردان:
محقق حلّی، از راه تدریس علوم و فنونی که اندوخته بود، و در سایهٔ فکر موّاج و وسعت نظرش، به تحکیم مبانی فقه شیعه و اساس مکتب اجتهاد پرداخت.
ایشان برای هر دسته از شاگردانش، حوزهٔ درسی تشکیل داد و چون خود در علوم اسلامی به مقام استادی رسیده بود، هنگام بحث با شهامت و حسن بیات و تعمّق کمنظیری درس میگفت؛ به همین جهت همهگونه فاضل و دانشمند فقیه، اصولی، رجالی، محدث، منطقی، متکلم، ادیب و شاعر از محضر پر فیضش برخواستند.
🔻 حوزه علمیه بغداد:
پس از فتح بغداد، حوزههای علمیه آن شهر بکلی ویران شد و حوزه علمیه بغداد به شهر حلّه انتقال یافت. عالمان حله تصمیم گرفتند که مدارس حلّه را افزایش دهند و اندیشمندان را به این شهر جذب کنند و در واقع حوزه پرعظمت بغداد را در حلّه احیا نمایند. بعد از این، شهر حلّه مرکز علوم دینی تشیّع گردید و محقق حلی در این اقدامات احیاگرانه نقش مهمی را ایفا میکرد.
💢 کارگروه علمی إحیاء🔻
@SWG_EHYA110