بسم الله الرحمن الرحيم
🌹 #تفسیر_قرآن #جلسه_379
🌹#آیات86_89 #سوره_آل_عمران
🌸 كَيْفَ يَهْدِى اللَّهُ قَوْماً كَفَرُواْ بَعْدَ إِيمَانِهِمْ وَشَهِدُواْ أَنَّ الْرَّسُولَ حَقٌّ وَجَآءَهُمُ الْبَيِّنَاتُ وَاللَّهُ لَا يَهْدِى الْقَومَ الْظَّالِمِينَ (86) أولئك جزآؤهم أن عليهم لعنة الله و الملائكة و الناس أجمعين (87) خالدين فيها لا يخفف عنهم العذاب و لا هم ينظرون (88) إلا الذين تابوا من بعد ذلك و أصلحوا فإن الله غفور رحيم (89)
🍀 ترجمه: چگونه خداوند هدایت كند گروهى را كه بعد از ایمان و گواهى بر حقّانیت رسول و آمدن معجزات و دلایل روشن بر ایشان، باز هم كافر شدند، و خداوند گروه ستمكاران را هدایت نمى كند. (86) آنان کیفرشان آن است که لعنت خدا و فرشتگان و همه مردم بر آنان باشد. (87) آنان همیشه مورد لعن هستند، نه عذاب از آنان کم می شود و نه به آنها مهلت داده شود. (88) مگر کسانی که پس از آن، توبه کنند و اصلاح کنند که قطعا خداوند آمرزنده ی مهربان است. (89)
🌷 #کیف: چگونه
🌷 #یهدی: هدایت می کند
🌷 #قوما: قومی ، گروهی
🌷 #کفروا: کفر ورزیدند
🌷 #شهدوا: گواهی دادند
🌷 #جآءهم: براى آنها آمد
🌷 #البينات: دلايل روشن
🌷 #الملائكة: فرشتگان
🌷 #الناس: مردم
🌷 #أجمعين: همه
🌷 #خالدين: همیشگی
🌷 #لا_یخفف: کم نمی شود
🌷 #لا_هم_ینظرون: به آنها مهلت داده نمی شود
🔴 #شأن_نزول_آيات:
- یکی از مسلمانان مدینه به نام حارث بن سوید دستش به خون بی گناهی آلوده شد، از ترس مجازات ، از دین #اسلام برگشت و به مکه فرار کرد و یازده نفر از پیروان او که مسلمان شده بودند نیز از اسلام بر گشتند و مرتد شدند پس از ورود به مکه از کار خود سخت پشیمان شد و در فکر فرو رفت که در برابر این جریان چه کند؟ سرانجام یک نفر را به سوی خویشان خود به مدینه فرستاد تا از #پیامبر_اسلام صلى الله عليه و آله و سلم سؤال کنند: آیا برای او راه بازگشتی وجود دارد یا نه؟ که این آیات 86تا89 سوره آل عمران نازل شد. و قبولی توبه او را با شرایط خاصی اعلام کرد سرانجام به خدمت پیامبر اسلام رسید و مجددا اسلام آورد و تا آخرین نفس به اسلام وفادار ماند ولی یازده نفر دیگر که مرتد شدند به حال خود باقی ماندند و به اسلام برنگشتند.
🌸 در این آیات سخن از کسانی است که بعد از مشاهده و شنیدن معجزات و دلایل روشن و گواهی به حقانیت پیامبر و ایمان آوردن #اسلام را پذیرفته اند ولی پس از آن از اسلام برگشته اند به چنین افرادی مرتد گفته می شود. که می فرماید: «کیف یهدی الله قوما کفروا بعد إيمانهم و شهدوا أن الرسول حق و جآءهم البينات و الله لا يهدى القوم الظالمين: چگونه خداوند هدایت کند گروهی را که بعد از ایمان و گواهی بر حقانیت رسول و آمدن معجزات و دلایل روشن بر ایشان، کافر شدند؟ و خداوند گروه ستمکاران را هدایت نمی کند.» منظور از بینات در این آیه #قرآن و سایر معجزات پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله است و منظور از ظالمین در این آیه کسانی هستند که ابتدا به خود ظلم کرده و راه ارتداد را پیش گرفته و سپس ، سبب گمراهی دیگران شده اند.
🌸 سپس می فرماید: «أولئك جزآؤهم أن عليهم لعنة الله و الملائكة و الناس أجمعين: آنان کیفرشان آن است که لعنت خدا و فرشتگان و همه مردم بر آنان باشد. لعن در اصل به معنای دور ساختن همراه با خشم و غضب است. و در مورد #خداوند به معنای دور شدن از رحمت خداست. و سپس می فرماید: «خالدین فيها لا یخفف عنهم العذاب و لا هم ینظرون: آنان همیشه مورد لعن هستند، نه عذاب از آنان کم می شود و نه به آنها مهلت داده شود.» خداوند آمرزنده ی مهربان راه بازگشت را به روی این افراد باز می کند و به آنان اجازه #توبه می دهد زیرا که هدف اصلاح و تربیت است. « إلا الذين تابوا من بعد ذلك و أصلحوا فإن الله غفور رحيم: مگر کسانی که پس از آن، توبه کنند و اصلاح کنند که قطعا خداوند آمرزنده ی مهربان است.»
🔹 پيام های آیات86تا89 سوره آل عمران
✅ هرچه دلایل #هدایت، بیشتر و روشن تر باشد، كفر و بى اعتنایى به آنها خطرناكتر است.
✅ #ایمان اوّلیه كافى نیست، تداوم ایمان و حسن عاقبت لازم است. زیرا خطر ارتداد، همواره انسان را تهدید مى كند.
✅ گروهى از #مسلمانان، در زمان پیامبر اسلام مرتدّ شدند.
✅ #خداوند ظالمان را هدایت نمی کند.
✅ برخوردارى از #هدایت_الهى و یا محروم شدن از آن، بدست خودماست.
✅ #فرشتگان در برابر افکار و اعمال زشت انسان، واکنش نشان می دهند.
✅ #مردم باید در برابر افراد مرتد و منحرف، عکس العمل نشان بدهند.
✅ #علم و #آگاهی در مقدار و کیفیت عذاب الهی مؤثر است.
✅ راه #توبه، بر همه باز است.
✅ نشانه #توبه واقعی، اصلاح مفاسد است.
✅ #خداوند هم توبه را می پذیرد و هم گناهان را می بخشد زیرا توبه کننده را نیز دوست می دارد و مورد رحمت قرار می دهد.
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
﷽📚🕥
#قصه_های_قرآنی
#حضرت_یعقوب(ع)
#قسمت_اول
يكى از پيامبران، حضرت يعقوب بن اسحاق بن ابراهيم، نوه حضرت ابراهيم خليل عليهالسلام است كه نام او شانزده بار در قرآن آمده است، او همان است كه گروهى از فرشتگان همراه جبرئيل، نزد ابراهيم عليهالسلام آمدند، همسرش ساره را به فرزندى به نام اسحاق، و پس از او يعقوب، بشارت دادند.
نيز خداوند در ضمن شمارش امتيازاتى كه به ابراهيم خليل عليهالسلام بخشيده، يعقوب را نام مىبرد و مىفرمايد:
وَ وَهَبنا لَهُ اِسحاقَ وَ يَعقُوبَ كُلّاً هَدَينا؛
و اسحاق و يعقوب را به ابراهيم عليهالسلام بخشيديم، و هر دو را هدايت كرديم.
در قرآن از حضرت يعقوب عليهالسلام به عنوان يكى از بندگان صالح، و پيامبران برجسته از نسل ابراهيم عليهالسلام و پدر آل يعقوب و داراى امتيازات عالى ياد شده است، و داستانهاى جالب زندگيش در رابطه با دوازده پسرش، به خصوص حضرت يوسف عليهالسلام است، كه بعداً در ذكر داستانهاى يوسف عليهالسلام آن را خاطرنشان مىكنيم.
آرى، يعقوب عليهالسلام از خاندان بزرگى در سرزمين فلسطين به دنيا آمد، و در آغوش پر مهر مادرش رُفقه در زير سايه پدر ارجمندش اسحاق بزرگ شد. او را به عنوان اسرائيل مىخواندند، اسرائيل به معنى پيروز يا خالص است. دودمان بزرگ بنى اسرائيل از يعقوب شروع گرديد، يعقوب پدربزرگ بنى اسرائيل و دهها پيامبر بنى اسرائيل است، حدود چهارصد سال بعد، بنى اسرائيل تحت شكنجه طاغوتى به نام فرعون قرار گرفتند، تا آن كه حضرت موسى عليهالسلام آنان را نجات داد.
••✾❀🕊✿🕊❀✾••
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
🗞🔹🔹🗞
💢پرسش:
🔰من شنیدم تا لحظهای که حضرت عزرائیل جان مان را بگیرد میتوانیم توبه کنیم. حالا اگر کسی گناه کار باشد و دم مرگش توبه کند چی؟ همه گناهانش بخشیده و وارد بهشت میشود؟
✍️پاسخ:
✅از آیات قرآن و روایات معصومین(علیهم السلام) استفاده میشود که توبه پیش از فرارسیدن مرگ، پذیرفته میشود. ولی به هنگام دیدن نشانه های مرگ، توبه پذیرفته نیست. قرآن مجید میفرماید: «لَيْسَتِ التَّوْبَةُ لِلَّذينَ يَعْمَلُونَ السَّيِّئاتِ حَتَّى إِذا حَضَرَ أَحَدَهُمُ الْمَوْتُ قالَ إِنِّي تُبْتُ الْآن»؛ توبه كسانى كه گناه مىكنند، تا وقتى كه مرگ يكى از ايشان در رسد، مىگويد: «اكنون توبه كردم»، پذيرفته نيست.
🔸داستان فرعون و ایمان آوردن او نیز اشاره به همین مسئله دارد. لحظهای که امواج دریا فرعون را به کام خود کشید گفت: به خدایی که بنیاسرائیل به او ایمان آوردهاند ایمان آوردم و من از تسلیم شدگان هستم. ولی خطابی به جز رد قهرآمیز حق نشنید، آن جا که به او گفته شد: آیا اکنون توبه میکنی، در حالی که قبلاً گناه میکردی و از مفسدان بودی؟!
🔹دلیل عدم پذیرش توبه در هنگام دیدن مرگ آن است که چنین توبه ای نوعی پشیمانی ناخواسته است که گناهکار به خاطر مشاهده کیفر الهی به آن روی میآورد و حالتی است که از بیرون بر او تحمیل شدهاست و هیچ ارتباطی به انقلاب درونی ندارد و هرگز نمیتوان آن را مایه طهارت نفس و پاکی روح دانست.
🔸استاد مطهری میگوید: «آدمی که در قعر دریا، آب تمام اطرافش را گرفته و به هر طرف که نگاه میکند آب میبیند و در این حال اظهار توبه میکند، وجدانش منقلب نشدهاست، فطرتش زنده نشده است ... چون خودش را مضطر و بیچاره میبیند از روی اضطرار، اظهار تسلیم میکند، لذا به او میگویند: چرا یک ساعت پیش که آزاد بودی، این حرف را نزدی؟ اگر یک ساعت پیش در حالی که آزاد بودی، این حرف را میزدی، معلوم بود که در درون تو انقلاب مقدس پیدا شده اما حالا که این حرف را میزنی، این انقلاب مقدس نیست، اضطرار و بیچارگی است».
💠بنابراین عدم پذیرش توبه از جانب خداوند در لحظه مرگ، از روی بخل نیست، بلکه به دلیل عدم صداقت در توبه انسان است. اما کسی که هنوز مرگ را به عینه مشاهده نکرده و توبه کاملی کند توبه اش پذیرفته می شود، حتی اگر یک لحظه بعد از آن از دنیا برود. البته این مسئله به هیچ وجه نباید باعث شود فرد نسبت به گناه جرأت پیدا کند و یا در انجام توبه تاخیر بیندازد. چرا که هیچ کس از لحظه مرگ خود مطلع نیست. به علاوه اینکه غرق شدن در گناه و اصرار در آن توفیق توبه را از انسان می گیرد و ممکن است چنین افرادی هیچ گاه موفق به توبه نشوند. ضمن اینکه توبه از برخی گناهان نیازمند جبران عملی است و ممکن است زمان زیادی را به خود اختصاص دهد و در آخر عمر این فرصت مهیا نشود.
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
#تلنگر_قرآنی
فَلَا تُطِعِ الْمُكَذِّبِينَ
وَدُّوا لَوْ تُدْهِنُ فَيُدْهِنُون
ﺍﺯ ﺗﻜﺬﻳﺐ ﻛﻨﻨﺪﮔﺎﻥ [ ﻗﺮﺁﻥ ﻭ ﻧﺒﻮّﺕ ] ﻓﺮﻣﺎﻥ ﻣﺒﺮ.
ﺩﻭﺳﺖ ﺩﺍﺭﻧﺪ ﻧﺮﻣﻰ ﻛﻨﻲ ﺗﺎ ﻧﺮﻣﻰ ﻛﻨﻨﺪ.
(قلم/٨و٩)
🔹🔸🔹
❗️اهل مدارا باش، اهل مداهنه نه!
مدارا یعنی طوری با مردم نرمی و ملاطفت کنی که به دینت ضربهای نخورد، بلکه مردم را به رعایت دین علاقهمند کند.
مداهنه یعنی نرمی و ملاطفتت به سازشکاری و وادادگی کشیده شود... تا نگاه کنی ببینی دینت از دست رفته!
••✾❀🕊✿🕊❀✾••
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
✍عواقب سستی و ترک نماز ؛ عذاب جهنم
🔥 «وَیل» یکی از عذاب های «ساهون : سستی کنندگان نماز» است.
🔥 آنهایی که فصلی نماز می خوانند مثلاً در خوشی ها نماز نمی خوانند و در گرفتاری ها نماز می خوانند. «فَوَيْلٌ لِلْمُصَلِّينَ ـ الَّذِينَ هُمْ عَنْ صَلاتِهِمْ ساهُونَ ـ الَّذِينَ هُمْ يُراؤُنَ»
📕 ماعون: 4 تا6
🔥 وَیل یک وادی و سرزمین عذاب در جهنم است که کم فروشان و کافران نیز در آنجا قرار دارند.
«وَيْلٌ لِلْمُطَفِّفين»
📕 مطففین: ۱
«فَوَيْلٌ لِلَّذينَ كَفَرُوا مِنَ النَّار»
📕 سوره ص : ۲۷
•••✾❀🕊✿🕊❀✾•••
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
7.31M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
﷽
#تلاوت_قرآن
🎙 قاری:
#محسن_حاج_حسنی_کارگر
📖 سوره مبارکه اعلیٰ
═✼✿✵📖✵✿✼═
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#کلیپ
☝️ #قرآن و شیطان ...
🎙#استاد_مسعود_عـــالے
فرشته از شیطان پرسید:
قویترین سلاح تو برای فریفتن
انسانها چیست؟
شیطان گفت: به آنها میگویم
«هنوز فرصت هست».
شیطان پرسید:
قدرتمندترین سلاح تو برای
امید بخشیدن به انسانها چیست؟
فرشته گفت: به آنها میگویم
«هنوز فرصت هست»
••✾❀🕊✿🕊❀✾••
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh
⚜️ واصْبِرْ لِحُكْمِ رَبِّكَ فَإِنَّكَ بِأَعْيُنِنَا ⚜️
🪴 تو فقط كمي صبر كن!
🪴 و بدان...
🪴 مقابل چشمهاي مني!
🪴 خيالت تخت! هواتو دارم
📚 سوره طور، آيه ٥٢
کانال 👇
#درسهایی_از_قران
#دائره_المعارف
#تفسیر
@Targomeh