#معرفی_کتاب
✅انسان از آغاز تا انجام
✍نویسنده : علامه سید محمدحسین طباطبایی
🔰ترجمه و تعلیقات : صادق آملی لاریجانی
🔹ناشر: بوستان کتاب قم
🌐#کانال_انسان_شناسی
🆔@ahmad_shahgoli
📚لیستِ مطالب کانال#انسان_شناسی
||هشتگ مورد نظر را لمس کنید||
#ضرورت_خودشناسی
#مسئله_تنوع_در_انسان
#تغییر_خود_تغییر_جهان
#طراوت_روح_با_گفتار_حکیمانه
#نشست_علمی_علم_النفس_اشراقی
(به مناسبت بزرگداشت سهروردی)
#بهترین_راه_انسان_شناسی
#انسان_و_علم_بی_باور
#مکتب_شناسی_زیر_شاخه_انسان_شناسی
(به مناسبت عاشورای حسینی)
#اسارت_انسان_در_بند_خود
#تاثیر_غذا_بر_اندیشه
#شکل_وجودی_انسان_در_هستی
#ارزش_انسان_به_چیست
#انسان_و_رذائلِ_فضیلت_نما
#خلق_دوباره_خود
#تجلی_هستی_در_انسان
#اهمیت_خود_شناسی_از_دیدگاه_مولوی
#نفس_و_بدن_یک_واقعیت_ذو_مراتب
#عدد_چهل_و_کمال_انسان
(به مناسبت اربعین حسینی)
#من_واقعی_انسان
#انسان_شناسی_حافظ
(به مناسبت بزرگداشت حافظ)
#خصوصیت_انسان
#شرافت_مزاج_نبوی_در_بین_انواع_انسانی
(به مناسبت رحلت پیامبر اکرم(ص))
#علائم_انسان_های_نیکوسرشت
(به مناسبت شهادت امام رضا (ع))
#نوع_ترکیب_انسانی
#یکتایی_خود_را_در_یابیم
#معرفی_کتاب
#تعريف_انسان_1
#معرفی_و_متن_کتاب
#انسان_موضوع_علوم_انبیا_
#شر_اکثری_در_عالم_انسانی
#درباره_واژه_انسان_شناسی
#انواع_انسان_شناسی
#پرسش_و_تفکر
#انسان_شناسی_در_حجاب
#بدن_انسان_تابع_اراده_او
#علامه_طباطبایی_فیلسوفی_انسان_شناس
(به مناسبت سالگرد علامه طباطبایی (ره))
#همراهی_انسان_با_رنج
🌐#کانال_انسان_شناسی
✍🏻احمد شه گلی
(دکتری فلسفه_عضو هیئت علمی)
🌹
🌿
🌾💐
🍃☘️🍄
💐🌾🌺🍃🌱🌴🆔@ahmad_shahgoli
#پرونده_ویژه_انسان_و_تنوع
🔎در چند پست آینده درصدد باز کردن پرونده ویژه ای در رابطه با مسئله" انسان و تنوع" هستیم.
🔰 مسئله «تنوع در انسان» یکی موضوعات مهم انسان شناسی است که مثل خیلی از مسائل با وجود اهمیت آن کمتر مورد بحث واقع شده است.
📌برخی از مباحث این پرونده عبارتند از:
1⃣حکمت و ضرورت تنوع
2⃣تنوع انسان از منظر دین
3⃣تنوع اوصاف انسان ها و مسئله تعلیم و تربیت
4⃣تنوع استعداد انسان ها و نظام آموزشی
5⃣جایگاه تنوع انسانی در دوران مدرن
🌐#کانال_انسان_شناسی
🆔@ahmad_shahgoli
#تنوع_در_انسان
✅همان گونه که اشیا در جهان از جهات مختلف متنوع خلق شده اند، انسان ها نیز متنوع و متفاوت آفریده شده اند.
🔵تنوع در انسان جنبه های مختلفی دارد. تنوع به اعتبار خصایص جسمی، تنوع به اعتبار خصایص روانی، تنوع به اعتبار زبان و لغت، تنوع به اعتبار فرهنگ، تنوع به اعتبار اندیشه و ادراک، تنوع به اعتبار قومیت و نژاد و... هر یک از این اقسام به اقسام جزئی تری تقسیم می شود.
🔵 تنوع در ساحت جسمی ابعاد و اقسام وسیعی دارد به عنوان مثال این قسم شامل مواردی نظیر تنوع در ذکوریت و انوثیت، تنوع در شکل و هیات بدنی، تنوع در اندازه و حجم، تنوع در قدرت جسمانی افراد، تنوع در لحن صدای افراد و... می شود.
🔵تنوع در ساحت روانی نیز ابعاد گسترده ای دارد که شامل تنوع در خصوصیات روانی افراد، تنوع در علایق و سلایق، تنوع در دغدغه و انگیزه ها می شود. هر یک از این اقسام نیز دارای مصادیق و مراتب متفاوتی هستند.
🔵تنوع در شکل و هیات انسان ها به حدی گسترده است که تقریباً به تعداد انسان های کره زمین تنوع در شکل و هیات وجود دارد. با ترکیب تنوعات مختلف با یکدیگر و تفاوت آنها در بهرمندی از این مراتب، تمایز هر یک از افراد با دیگران، بیش از پیش آشکار می شود.
🔰برای تفصیل بیشتر ر.ک:
✍شه گلی،احمد، مسئله تنوع در انسان، مجله مشکات.👇👇
👉http://mishkat.islamic-rf.ir/article_109369.html
🌐#کانال_انسان_شناسی
🆔@ahmad_shahgoli
🔰#تنوع_انسانها_از_منظر_قرآن (1)
🔵خداوند متعال هفت بار از تعبیر «#اختلاف_الوان» موجودات در قرآن استفاده کرده است. در قرآن از تنوع جنبدگان(فاطر، 27-28)، تنوع چهار پایان(فاطر، 27-28)، میوه ها(فاطر، 27-28)، کوه ها(فاطر، 27-28) و همه موجودات زمینی(نحل ،13) اشاره شده است و در دو مورد به تنوع انسان(روم،22)، (فاطر، 27-28)، اشاره شده است. کثرت بکارگیری این تعابیر بیانگر اهمیت این موضوع است.
🔴در آیه 22 سوره روم به طور خاص از «#اختلاف_الوان» انسانی بحث کرده است:
💠 «وَ مِنْ آيَاتِهِ خَلْقُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَاخْتِلَافُ أَلْسِنَتِكُمْ وَأَلْوَانِكُمْ إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآيَاتٍ لِلْعَالِمِينَ»(الروم، 22)
🔆در این آیه مسئله اختلاف الوان انسانی را آیه و نشانه برای دانشمندان و عالمان ذکر کرده است.
🌍در آیه 28 سوره فاطر تنوع الوان انسانی در ضمن تنوع جنبندگان و چهارپايان ذکر شده است. «مِنَ النَّاسِ وَالدَّوَابِّ وَالْأَنْعَامِ مُخْتَلِفٌ أَلْوَانُهُ»( فاطر، 27-28) از انسانها و جنبندگان و چهارپايان انواعى با #لونهاى مختلف، آفریده شده است.
📌📌در پست بعدی توضیح داده معنای دقیق #لون بر خلاف تصور رایج چیست و چگونه این آیات دلالت بر تنوع دارند.
✍️ر.ک:شه گلی احمد، مسئله #تنوع در انسان، مجله مشکات.👇👇
👉http://mishkat.islamic-rf.ir/article_109369.html
🌐#کانال_انسان_شناسی
🆔@ahmad_shahgoli
🔰#تنوع_انسانها_از_منظر_قرآن (2)
🔸 یکی از رایج ترین معانی "#لون" رنگ است. بر همین اساس عمده مفسرین «لون» را به همین معنا در آیات مذکور معنا کرده اند.بنابراین اختلاف الوان انسانی در آیات مذکور یعنی اختلاف در سفیدی، سیاهی، سرخی و زردی است.
یکی دیگر از معانی لون، "#نوع" است. در لغتنامه ها لون علاوه بر معنای رنگ، به معنای «نوع» نیز آمده است. «لون» هر چیزی یا هر آنچه مایه جدایی و امتیاز شی از غیر آن می شود، میگویند.( ابن منظور، 1414، ج13: 393)
🔹این معنا از رنگ در روایات و استعمالات عربی فراوان بکار رفته است. به عنوان مثال تعبیر «#الوان_العذاب» در عبارت«سُبْحَانَ مَنْ لَا يُؤَاخِذُ أَهْلَ الْأَرْضِ بِأَلْوَانِ الْعَذَاب» ِ(الراوندي، 1366، 93 ) و در تعبیر «الوان من الطعام» به معنای نوع بکار رفته است.
🔸برخی از مفسرین مانند #فخررازی، #طبری و #فیض_کاشانی، «مختلف الوان» را به معنی «مختلف الانواع» دانسته اند.#علامه_طباطبایی نیز این دیدگاه را محتمل می داند(طباطبائی، 1371، ج12: 215).
📌#دیدگاه_برگزیده در تفسیر #لون این است که «#اختلاف_لون» در آیه شریفه به معنی اختلاف در نوع(به معنی عرفی و نه منطقی) و به طور کلی تمایز یک شی از شی دیگر دانسته شود.
🔹دلالت اختلاف نوعی موجودات بر قدرت خدواند ظاهرتر و آشکارتر از اختلاف آنها در رنگ است. ضمن اینکه انحصار اختلاف الوان را به اختلاف در رنگ سبب محدود کردن انواع تنوعات مختلف به یک نوع تنوع و غفلت از سایر تنوع ها می شود اما اگر به معنای نوع بکاربرده شود، تنوعات و تفاوت های دیگر را مانند تفاوت در هیئات، شکل و رنگ را شامل شود و هر نوعی که از نوع دیگر متمایز می شود، نوع آن مختلف است.
🔸قرینه دیگری که آیه دلالت بر اختلاف نوعی و نه اختلاف در رنگ ناظر است، کاربرد آن در آیات دیگر است، تعبیر «#مختلفا_الوانه» در آیه 13 سوره نحل«وَمَا ذَرَأَ لَكُمْ فِي الْأَرْضِ مُخْتَلِفًا أَلْوَانُهُ» بکار رفته است. با توجه به اینکه آیه در صدد تبیین خصوصیات خلق الهی در زمین است، بنابراین مناسب است بگوید انواع خلقت خداوند متعال مختلف است، نه الوان آنها. البته اختلاف در الوان یکی از مصادیق اختلاف انواع و تمایز اشیا با یکدیگر است.
🔹اختلاف در #رنگ_انسان ها خصوصیت خاصی ندارد که مراد صرفاً این نوع تمایز باشد. بلکه اختلاف در هیات و اشکال انسان ها برجسته تر و عینی تر است. تفاوت در رنگ در مقایسه با تفاوت در هیات و شکل بسیار محدودتر است.
✍️برای تفصیل بیشتر ر.ک: شه گلی احمد، مسئله #تنوع در انسان، مجله مشکات.👇👇
👉http://mishkat.islamic-rf.ir/article_109369.html
🌐#کانال_انسان_شناسی
🆔@ahmad_shahgoli
📚 #حکایت_حکمت_آمیز
🔰حکیمی را پرسیدند:
🔸زندگی به جبر است یا به اختیار؟ پاسخ داد:
💠امروز را به اختیار است تا چه بکارم. اما فردا جبر است. زیرا که به اجبار باید درو کنم هر آنچه به اختیار کاشتم.
🌐#کانال_انسان_شناسی
🆔@ahmad_shahgoli
🔰#تفاوت_انسانها_در_استعداد_و_توانایی از منظر قرآن (1)
🔹در مطالب قبلی اشاره شد که خداوند متعال در قرآن در موارد متعددی تصریح بر #تنوع انسان ها در خلقت دارد و گفته شد دامنه این تنوع فراتر از رنگ است.
🔸سنت دیگری که بر خلقت #انسانهاحاکم است #تفاضل در تنوع است. مراد از این تعبیر این است که خداوند متعال انسان ها را در #توانایی، #استعداد، مهارت و... بر همدیگر برتری داده است. در آیه 32 سوره زخرف اشاره به این نوع برتری دارد. مطابق این آیه خداوند متعال از برتری برخی از موجودات بر برخی دیگر به جهت تسخیر و بکارگیری یکدیگر سخن به میان آورده است:
💠«نَحْنُ قَسَمْنَا بَيْنَهُمْ مَعِيشَتَهُمْ فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَ #رَفَعْنَا_بَعْضَهُمْ_فَوْقَ_بَعْضٍ_دَرَجَاتٍ لِيَتَّخِذَ بَعْضُهُمْ بَعْضًا سُخْرِيًّا»
🔶 این برتری یک #برتری دو جانبه است که مبتنی بر حکمت بالغه الهی است. مراد از این برتری نیز #برتری_ ارزشی نیست بلکه برتری در توانایی و مهارت ها و استعدادهای افراد در امور دنیوی است.
📌مفسران این برتری را در اموری مانند تخالف بین #اراده ها و انگیزه ها(قمی، 1404، ج2: 283) تفاوت در ضعف و قوت، علم و جهل، #مهارت و بلاهت، شهوت و خمول دانسته اند. (نووی، 1417، ج2: 383)
✍️برای تفصیل بیشتر ر.ک: شه گلی احمد، مسئله #تنوع در انسان، مجله مشکات.👇👇
👉http://mishkat.islamic-rf.ir/article_109369.html
🌐#کانال_انسان_شناسی
🆔@ahmad_shahgoli
🔰#حکمت_تنوع_انسانها
🔹اگر همه انسانها #مهارت ها و توانایی های یکسان داشته باشند، نظام اجتماعی که نیازمند تنوع در مهارت ها و توانایی ها است، مختل می شود.
🔹اگر همه انسان ها #علایق و سلایق یکسان داشته باشند،نظام اجتماعی که نیازمند تنوع در علایق و سلایق است، نمی تواند تداوم پیدا کند.
🔹اگر همه انسان ها به #شغل یکسانی اشتغال بورزند، سایر شغل های تعطیل می شود.
🔹اگر همه انسان ها #دانشمند باشند، نظام اجتماعی شکل نمی گیرد.
🔹اگر همه انسان ها #زاهد باشند، نظام اجتماعی شکل نمی گیرد.
🔹اگر انسان ها در #عقل و #هوش یکسان باشند، جامعه مختل می شود.
🔹اگر انسان ها در #شکل شبیه یکدیگر باشند تمایز آنها از همدیگر میسر نمی شود.
🔹اگر #لحن صدای افراد یکسان بود، انسان ها در روابط اجتماعی دچار مشکل می شوند.
♨️اگر همه #زبان های دنیا یکسان باشند....؟؟؟ به #نظر شما چه می شود؟
✍️ر.ک: #شه_گلی،احمد، مسئله #تنوع در انسان،مشکات.👇👇
👉http://mishkat.islamic-rf.ir/article_109369.html
🌐#کانال_انسان_شناسی
🆔@ahmad_shahgoli
✅#سنت_تفاضل_در_تنوع
📌ترجمه:#برتریهایی را که خداوند برای بعضی از شما بر بعضی دیگر قرار داده آرزو نکنید!
🔰عبارت فوق بخشی آیه ۳۲ سوره نساء است. شان نزول آیه مربوط به اعتراض تعدادی از زنان برای تفضیل مردان بر آنها است.
🔹به مقتضای عمومیت آیه،#تفضیل هم شامل امتیازی های تشریعی و هم برتری های تکوینی میشود.
🔸بر اساس قواعد تفسیر می توان مفاد بخش اول آیه را عام و تام دانست در این صورت تمنای تفضیل زن و مرد نسبت به همدیگر یکی از مصادیق این حکم کلی است. بنابراین آیه شامل نهی از تمنای همه افراد #انسانی نسبت به یکدیگر می شود.
💢 #انسان ها به جای تمنای داشتن توانایی ها و تفاوت های خلقتی دیگران، توانایی ها خود را در مسیر درستی بکار گیرند.
☀️آیه شریفه به طور تلویحی در صدد تنبه بشر به حکمت وجود #تنوع و به تعبیر قرآنی تفضیل برخی افراد بر برخی دیگر است این امر لازمه کمال و حیات اجتماع است.
📌از آیه چنین استفاده می شود که خداوند متعال بر اساس حکمت، #انسان ها را در توانایی ها، #استعدادها، مهارت ها و اوصاف روحی و جسمی متفاوت خلق کرده و آنها را بر همدیگر از جهات مختلف #تفضیل داده است.
✍️ر.ک: #شه_گلی،احمد، مسئله #تنوع در انسان،مشکات.👇👇
👉http://mishkat.islamic-rf.ir/article_109369.html
🌐#کانال_انسان_شناسی
🆔@ahmad_shahgoli
#دلالتهای_تربیتی_تنوع_انسانها
1⃣در اثر مشاهده #تنوع موجودات باور به قدرت و حکمت #الهی افزایش می یاید.
2⃣مواجهه معقول با اصل #تنوع و اینکه تفاوت و تنوع انسان ها با یکدیگر لازمه حیات انسانی است.
3⃣فهم این نکته که هر #انسانی دارای توانمندی خاصی است که ممکن است در سایرین نباشد و در دیگران نیز توانایی هایی است که ممکن است در من نباشد.
4⃣بر اساس این رویکرد، متولیان #تعلیم و تربیت نباید تحت تاثیر #تبلیغات رسانه ای، مشاغل خاصی را هدف همه افراد قرار دهند. بلکه باید #استعدادهای متنوع انسانی را در عرصه های مختلف به رسمیت بشناسند و افراد را بر اساس توانمندی در جایگاه واقعی قرار دهند.
5⃣در یک جامعه #دینی، دینداران علاوه بر وجود اشتراک در اصول و مبانی، نحوه فعالیت دیندارنه هر یک متناسب با روحیات خاص متدینین است. این تفاوت ها تا زمانیکه مبتنی بر اصول و مبانی است، مشکلی ندارد و گروه دینداران نباید همدیگر را طرد و نفی کنند.
6⃣هر کسی استعداد و روحیه خاصی دارد. فعالیت های تربیتی نیز باید مناسب با ظرفیت و #استعداد افراد باشد. در فعالیت های #تریبتی تنوع در بیان و تنوع در انتقال پیام در هدایت انسان تاثیر گذار است.
7⃣#انسان ها به لحاظ #هوش و حافظه قابلیت های متفاوتی دارند. هر نظام آموزشی که بتواند اصل #تنوع استعدادهای انسانی را بهتر اجرا کند، کارآمدتر است.
✍️ر.ک: #احمد_شه_گلی، مسئله تنوع در انسان،مشکات.👇👇
👉http://mishkat.islamic-rf.ir/article_109369.html
🌐#کانال_انسان_شناسی
🆔@ahmad_shahgoli