✨📖آشنایی با برخی مضامین دلنشین مناجات شعبانیه
🔰 استاد علیرضا پناهیان
🗓 زمان: ۱۳۹۹/۱/۹
✨📖وقتی خدا همۀ حرفها و نیازهای ما را قبل از اینکه مطرح کنیم و از او بخواهیم میداند، پس چرا علی(ع) در این مناجات، اینقدر اصرار دارد که «خدایا دعای مرا بشنو»؟
ایشان در واقع میخواهد شدت اصرار خودش را اعلام کند و بگوید: «خدایا با اینکه میدانم از همۀ احوال و خواستههایم خبر داری، ولی باز هم متضرعانه درِ خانۀ تو میآیم و از تو تقاضا میکنم و اصرار دارم که با تو حرف بزنم...»
🔰چرا خیلیها سراغ مناجات نمیروند؟
چون میگویند «خدا حرف دلم را میداند»
✨📖در آغاز مناجات شعبانیه دلائل زیادی برای مناجات نکردن وجود دارد؛ دلایلی که نشان میدهد وقتی انسان در مقابل خدا میخواهد حرفی بزند، جایی برای هیچ حرفی نیست! چون وقتی خدا حرف دلِ انسان را میشنود، وقتی قبل از اینکه بخواهد حرفی بزند خدا حرف او را میداند، وقتی خداوند نیازهای هر کسی را میداند، دیگر چه حرفی باقی میماند که انسان بخواهد به خدا بگوید؟
شاید خیلیها اصلاً سراغ مناجات نمیروند به این دلیل که فکر میکنند «خدا همۀ حرفهای دل آنها را میداند و همۀ نیازهایشان را میداند.»
✨📖أمیرالمؤمنین علی(ع) در مناجات شعبانیه به دلائل دعا نکردن اشاره میکنند؛ بعد از آن اصرار شدیدی که در آغاز دعا دیده میشود، بعد از آن التهاب، بعد از آن تضرع و آن فراری که از دیگران و زندگی و دنیا بهسوی خداوند دارند، بعد از آن اشتیاقی که به سخن گفتن با خدا نشان میدهند، بلافاصله حرفهایی میزنند که انگار «دلائل دعا نکردن» است!
علی(ع) در این مناجات، برخی از «دلایل دعا نکردن» را بیان میفرماید:امیرالمؤمنین(ع) بعد از فرازهای آغازین مناجات شعبانیه بهدرگاه خدا عرضه میدارد:
📖«وَ تَعْلَمُ ما فی نَفْسی» تو میدانی در جان من چه میگذرد
«وَ تَخْبُرُ حاجَتی، وَ تَعْرِفُ ضَمیری» از حاجت من خبر داری و از ضمیر من آگاه هستی
«لا یخْفی عَلَیک اَمْرُ مُنْقَلَبی و َمَثْوای» هیچ چیزی از گذشته و آیندۀ من نیست که از آن خبر نداشته باشی
«وَ ما اُریدُ اَنْ اُبْدِئَ بِهِ مِنْ مَنْطِقی و اَتَفَوَّهُ بِهِ مِنْ طَلِبَتی، وَ اَرْجُوهُ لِعاقِبَتی» و آن چیزهایی که میخواهم بگویم، همه را خبر داری... همۀ اینها میتواند دلائل دعا نکردن باشد که «خدایا تو خودت میدانی من وضعم چگونه است» خُب اگر خداوند متعال اینها را میداند، پس چرا امیرالمؤمنین(ع) در این مناجات، اینقدر اصرار دارد که با خدا سخن بگوید؟
✨📖چرا میگوید «وَاسْمَعْ دُعائی اِذا دَعَوْتُک، وَاْسمَعْ نِدائی اِذا نادَیتُک، وَ اَقْبِلْ عَلیّ اِذا ناجَیتُک» اتفاقاً أمیرالمؤمنین علی(ع) در اینجا میخواهند شدت اصرار خودشان را اعلام کنند و بگویند: «خدایا با اینکه همۀ اینها را دربارۀ من میدانی، ولی باز هم من اینقدر متضرعانه درِ خانۀ تو میآیم و از تو تقاضا میکنم...»
وقتی أمیرالمؤمنین(ع) این کلمات را بر زبان جاری میکنند، در واقع اصرارهای ایشان برای دعا پررنگتر میشود، یعنی «خدایا با اینکه میدانم همۀ احوال من را خبر داری، ولی من یک اصراری دارم که با تو حرف بزنم...»
🔰اگر خدا خواستههای ما را میداند، چرا باید دعا کنیم؟ وقتی التهاب و اشتیاق انسان اوج گرفت، دیگر نمیتواند سکوت کند و دعا نکند
ممکن است ما آدمهای معمولی، اینقدر مانند أمیرالمؤمنین علی(ع) درک عمیق نداشته باشیم از اینکه خداوند از همۀ احوال ما خبر دارد، ولی أمیرالمؤمنین(ع) که درک عمیق و باور عمیقی دارند نسبت به اینکه خدا از حال انسان خبر دارد، پس چرا باز هم اصرار میکنند که «خدایا دعای مرا بشنو!» در حالی که أمیرالمؤمنین(ع) میدانند که خدا میشنود؟
خب، این نشاندهندۀ یک سطحی از تمنا و تقاضا است که برخی حرفهای عقلانی را در مینوردد و کنار میگذارد. گفت: «طریق عشق میورزی خرد را الوداعی گو» اگر انسان بخواهد دو دوتا چهارتا بکند، آنوقت میگوید: «خدایا شما که خودت همۀ حاجات من را میدانی» اما وقتی التهاب روحی و اشتیاق و تمنای انسان به حد اعلی رسید او دیگر نمیتواند صبر کند و سکوت کند و دعا و مناجات نکند.
✨📖مناجات شعبانیه را به این نیت بخوانیم: «آمدیم شاهد باشیم که علی(ع) با خدا چگونه حرف میزند؟»
ما اگر مناجات شعبانیه را به این نیت بخوانیم که «آمدهایم شاهد باشیم أمیرالمؤمنین علی(ع) چگونه با خدا حرف میزند؟!» واقعاً این دعا برای ما فوقالعاده خواهد بود؛ اینجور دعاخواندن که ما به أمیرالمؤمنین(ع) و به اصرارهای او نگاه کنیم، واقعاً زیباست.
یاد آن روایتی افتادم که یکی از اصحاب حضرت(ع) میگوید: سحرگاهان دیدم أمیرالمؤمنین علی(ع) دارند به سمت بیرون شهر میروند، گفتم: آقا کجا میروید؟ ایشان با یک حال خاصی فرمود: دنبال آرزوهای خودم میروم! گفتم: آقا آرزوها و نیازهای شما چه چیزهایی هستند؟ فرمود: آن کسی که باید بداند خودش میداند، نیازی نیست به کسی دیگر بگویم. این جملات را به رفیقشان فرمودند و بعد با یک حالی رفتند در خانۀ خدا و شروع کردند به ضجه زدن و گریه کردن.
قَالَ نَوْفٌ الْبِکَالِیُّ: رَأَیْتُ أَمِیرَ الْمُؤْمِنِینَ صَلَوَاتُ اللَّهِ عَلَیْهِ مُوَلِّیاً مُبَادِراً. فَقُلْتُ: أَیْنَ تُرِیدُ یَا مَوْلَایَ؟ فَقَالَ: دَعْنِی یَا نَوْفُ إِنَّ آمَالِی تُقَدِّمُنِی فِی الْمَحْبُوبِ...
بحارالانوار ج ۹۱ ص ۹۴
احوال علی(ع) را در مناجات با خدا ببینیم تا بفهمیم در این عالم چه خبر است!
خدایا اگر ما به تو نمیرسیم حداقل به این برسیم که یکبار مناجات أمیرالمؤمنین علی(ع) را مشاهده کنیم و بفهمیم در عالم چه خبر است؟ لااقل از دور بتوانیم اولیاء تو را نگاه کنیم و بفهمیم که ایشان چه احوالی داشتند؟ اگر خودمان هیچوقت تصور روشنی از این احساس نداریم و نتوانستهایم آن را در وجود خودمان تجربه کنیم، این حالت را در چهرۀ بیمثال أمیرالمؤمنین(ع) ببینیم.
✨📖در همان ابتدای مناجات و فرازهای آغازین دعا ببینید که أمیرالمؤمنین علی(ع) چه کلماتی را از اعتقاد خودش به خدا بیان میکند که «خدایا تا آخر عمر من هرچیزی برایم اتفاق میافتد، دست تو است و در علم تو هست، «وَ بِیدِک لا بِیدِ غَیرِک زِیادَتی و َنَقْصی وَ نَفْعی وَ ضَرّی» نهایت توحید خودشان را دارند نشان میدهند. در کنار اینکه أمیرالمؤمنین علی(ع) یک اشتیاق فوقالعادهای دارند نشان میدهند که این اشتیاق موجب میشود نتوانند سکوت کنند، با اینکه خدا همهچیز را میداند، اما این اشتیاق شدید موجب میشود باز هم با خدای خودش حرف بزند و خواستههایش را مطرح کند.
علی(ع) نالههای خودش را واقعاً مؤثر میداند دعاها و نالههای ما در نظر خدا واقعاً اثر دارد
همچنان که در فراز قبلی توضیح دادیم، این اشتیاق شدید موجب میشود که بگوید خدایا «اسمع ندایی... اسمع دعائی...» بااینکه نیازی نیست اینها را بگوید، چون خدا خودش میشنود، خدا حتی حرفهای ظالمان را هم میشنود. درست است که در متنِ این «اسمع» یک اقبال و یک وجه مثبتی وجود دارد، اما در واقع نیازی به گفتنش نیست، منتها آن شدت اشتیاق موجب میشود که این «اسمع» در ابتدای دعا بیان شود و این شدت اشتیاق در فراز اول مناجات، به صورت عجیبی دیده شود.
✨📖این فراز اول مناجات، یک پیام دیگر هم دارد و آن اینکه أمیرالمؤمنین علی(ع) نالههای خودشان را واقعاً مؤثر میداند و به درگاه خدا عرضه میدارد: «بِیدِک لا بِیدِ غَیرِک زِیادَتی وَ نَقْصی وَ نَفْعی وَ ضَرّی» خدایا من میدانم کارم دست تو است لذا درِ خانۀ تو ناله میزنم این نشان میدهد که دعاها و نالههای ما در نظر خدا واقعاً اثر دارد.
🔰علی(ع) هرشب در مناجاتش فضای تازهای را مقابل خود میبیند که باید طی کندعلی(ع) این حرفها را یکبار نمیگفتند بلکه هرشب این برنامۀ مناجات را داشتند. شاید ما بگوییم: «خُب یا علی، شما دیشب مناجات کردی و هرچه میخواستی از خدا گرفتی و خدا به شما اقبال کرد، دوباره فرداشب چه چیزی میخواهی با خدا مطرح کنی؟ چه میخواهی به خدا بگویی؟ شما که دیشب در دعا کم نگذاشته بودی، دیشب همهچیز از خدا خواسته بودی، هرچه خیر و خوبی وجود داشت، از خدا خواسته بودی، دوباره فرداشب برای چه آمدی؟» ما گاهی از اوقات در عمرمان یکبار اینگونه دعاها و مناجاتها را تجربه میکنیم و میگوییم «خُب یکبار به خدا گفتیم دیگر! چرا هرشب برویم و دعا کنیم؟!»
أمیرالمؤمنین علی(ع) هرشب دارد چیز تازهای میبیند، هرشب دارد فضای تازهای را مقابل خودش میبیند که باید طی کند، پس باید بگوییم که هرشب اشتیاقش دارد بیشتر میشود. أمیرالمؤمنین(ع) آدم تکرار نیست، آدم حرف بیهوده زدن نیست، آدم حرف کهنه زدن نیست؛ لذا حتماً دارند یک فضای جدیدتر، یک نیاز جدیدتر و یک موقعیت جدیدتر در مقابل خودشان میبینند. إنشاءالله خدا ما را در مناجاتهای أمیرالمؤمنین(ع) مستغرق کند.
#مناجات_شعبانیه
#قسمت_دوم
#استاد_علیرضا_پناهیان
📚📚📚 کتابخانه مدرسه علمیه الزهرا علیها السلام
https://eitaa.com/alzahranasr_lib
15146-fa-raho-rasem-talabegi-j5.pdf
1.19M
📚 راه و رسم طلبگی
📗 طلبه و جهت گیری تخصصی
✍ محمد عالم زاده نوری
🔸 فایل pdf
📗 جلد پنجم
📖 تعداد صفحات: ۱۰۷
#راه_و_رسم_طلبگی
#جلد_پنجم
📚📚📚 کتابخانه مدرسه علمیه الزهرا علیها السلام
https://eitaa.com/alzahranasr_lib
بسم الله الرحمن الرحیم
🔰جناب آقای منتظری
✍📜♦️با دلی پر خون و قلبی شکسته چند کلمهای برایتان مینویسم تا مردم روزی در جریان امر قرار گیرند. شما در نامه اخیرتان نوشتهاید که نظر تو را شرعاً بر نظر خود مقدم میدانم؛ خدا را در نظر میگیرم و مسائلی را گوشزد میکنم. از آنجا که روشن شده است که شما این کشور و انقلاب اسلامی عزیز مردم مسلمان ایران را پس از من به دست لیبرالها و از کانال آنها به منافقین میسپارید، صلاحیت و مشروعیت رهبری آینده نظام را از دست دادهاید. شما در اکثر نامهها و صحبتها و موضعگیریهایتان نشان دادید که معتقدید لیبرالها و منافقین باید بر کشور حکومت کنند. به قدری مطالبی که میگفتید دیکتهشده منافقین بود که من فایدهای برای جواب به آنها نمیدیدم. مثلًا در همین دفاعیه شما از منافقین تعداد بسیار معدودی که در جنگ مسلحانه علیه اسلام و انقلاب محکوم به اعدام شده بودند را منافقین از دهان و قلم شما به آلاف و الوف رساندند و میبینید که چه خدمت ارزندهای به استکبار کردهاید. در مسئله مهدی هاشمیِ قاتل، شما او را از همه متدینین متدینتر میدانستید و با اینکه برایتان ثابت شده بود که او قاتل است مرتب پیغام میدادید که او را نکشید. از قضایای مثلِ قضیه مهدی هاشمی که بسیار است و من حالِ بازگو کردن تمامی آنها را ندارم. شما از این پس وکیل من نمیباشید و به طلابی که پول برای شما میآورند بگویید به قم منزل آقای پسندیده و یا در تهران به جماران مراجعه کنند. بحمد الله از این پس شما مسئله مالی هم ندارید. اگر شما نظر من را شرعاً مقدم بر نظر خود میدانید که مسلماً منافقین صلاح نمیدانند و شما مشغول به نوشتن چیزهایی میشوید که آخرتتان را خرابتر میکند با دلی شکسته و سینهای گداخته از آتش بیمهریها با اتکا به خداوند متعال به شما که حاصل عمر من بودید چند نصیحت میکنم دیگر خود دانید:
🔸۱- سعی کنید افراد بیت خود را عوض کنید تا سهم مبارک امام بر حلقوم منافقین و گروه مهدی هاشمی و لیبرالها نریزد.
🔸۲- از آنجا که ساده لوح هستید و سریعاً تحریک میشوید در هیچ کار سیاسی دخالت نکنید، شاید خدا از سر تقصیرات شما بگذرد.
🔸۳- دیگر نه برای من نامه بنویسید و نه اجازه دهید منافقین هر چه اسرار مملکت است را به رادیوهای بیگانه دهند.
🔸۴- نامهها و سخنرانیهای منافقین که به وسیله شما از رسانههای گروهی به مردم میرسید؛ ضربات سنگینی بر اسلام و انقلاب زد و موجب خیانتی بزرگ به سربازان گمنام امام زمان- روحی له الفداء- و خونهای پاک شهدای اسلام و انقلاب گردید؛ برای اینکه در قعر جهنم نسوزید خود اعتراف به اشتباه و گناه کنید، شاید خدا کمکتان کند.
✍📜 و الله قسم، من از ابتدا با انتخاب شما مخالف بودم، ولی در آن وقت شما را ساده لوح میدانستم که مدیر و مدبر نبودید ولی شخصی بودید تحصیلکرده که مفید برای حوزههای علمیه بودید و اگر این گونه کارهاتان را ادامه دهید مسلماً تکلیف دیگری دارم و میدانید که از تکلیف خود سرپیچی نمیکنم. و الله قسم، من با نخستوزیری بازرگان مخالف بودم ولی او را هم آدم خوبی میدانستم. و الله قسم، من رای به ریاست جمهوری بنی صدر ندادم و در تمام موارد نظر دوستان را پذیرفتم.
♦️سخنی از سرِ درد و رنج و با دلی شکسته و پر از غم و اندوه با مردم عزیزمان دارم: من با خدای خود عهد کردم که از بدی افرادی که مکلف به اغماض آن نیستم هرگز چشمپوشی نکنم. من با خدای خود پیمان بستهام که رضای او را بر رضای مردم و دوستان مقدم دارم؛ اگر تمام جهان علیه من قیام کنند دست از حق و حقیقت برنمیدارم
من کار به تاریخ و آنچه اتفاق میافتد ندارم؛ من تنها باید به وظیفه شرعی خود عمل کنم.
من بعد از خدا با مردم خوب و شریف و نجیب پیمان بستهام که واقعیات را در موقع مناسبش با آنها در میان گذارم. تاریخ اسلام پر است از خیانت بزرگانش به اسلام؛ سعی کنند تحت تاثیر دروغهای دیکته شده که این روزها رادیوهای بیگانه آن را با شوق و شور و شعف پخش میکنند نگردند. از خدا میخواهم که به پدر پیر مردم عزیز ایران صبر و تحمل عطا فرماید و او را بخشیده و از این دنیا ببرد تا طعم تلخ خیانت دوستان را بیش از این نچشد. ما همه راضی هستیم به رضایت او؛ از خود که چیزی نداریم، هر چه هست اوست. و السلام.
یکشنبه ۱۳۶۸/۱/۶
روح الله الموسوی الخمینی
#حضرت_امام_خمینی_ره
#سالروز_نامه_تاریخی
#عزل_منتظری
📚📚📚 کتابخانه مدرسه علمیه الزهرا علیها السلام
https://eitaa.com/alzahranasr_lib