درس اخلاق 4
چهارشنبه 22 آبان 1398
ساعت 11 مسجد مرکز فقهی ائمه اطهار علیهم السلام
استاد رمضانی زید عزه
جایگاه علما و مبلغ دینی اینقدر بالاست که در روز قیامت به ایشان احتجاج میشود:
تَكَادُ تَمَيَّزُ مِنَ الْغَيْظِ ۖ كُلَّمَا أُلْقِيَ فِيهَا فَوْجٌ سَأَلَهُمْ خَزَنَتُهَا أَلَمْ يَأْتِكُمْ نَذِيرٌ (8) قَالُوا بَلَىٰ قَدْ جَاءَنَا نَذِيرٌ فَكَذَّبْنَا وَقُلْنَا مَا نَزَّلَ اللَّهُ مِن شَيْءٍ إِنْ أَنتُمْ إِلَّا فِي ضَلَالٍ كَبِيرٍ (9)
مبلغ دینی هم بشير است و هم نذیر
لذا توسط ملائکة الله در روز قیامت، به افراد گفته میشود : أَلَمْ يَأْتِكُمْ نَذِيرٌ
اما چه کسی می تواند این سمت را داشته باشد
جواب: کسی که ادب داشته باشد، یعنی تربیت شده باشد. روایت از امام صادق علیه السلام :
إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ أَدَّبَ نَبِيَّهُ فَأَحْسَنَ أَدَبَهُ فَلَمَّا أَكْمَلَ لَهُ الْأَدَبَ قَالَ- إِنَّكَ لَعَلى خُلُقٍ عَظِيمٍ ثُمَّ فَوَّضَ إِلَيْهِ أَمْرَ الدِّينِ وَ الْأُمَّةِ لِيَسُوسَ عِبَادَهُ فَقَالَ عَزَّ وَ جَلَّ- ما آتاكُمُ الرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَ ما نَهاكُمْ عَنْهُ فَانْتَهُوا وَ إِنَّ رَسُولَ اللَّهِ ص كَانَ مُسَدَّداً مُوَفَّقاً مُؤَيَّداً بِرُوحِ الْقُدُسِ لَا يَزِلُّ وَ لَا يُخْطِئُ فِی شَيْءٍ مِمَّا يَسُوسُ بِهِ الْخَلْقَ فَتَأَدَّبَ بِآدَابِ اللَّه ... .
ترجمه :
فضيل بن يسار گويد: شنيدم امام صادق(علیه السلام) به يكى از ياران قيس ماصر مىفرمود: خداوند عز و جل پيامبرش را تربيت كرد و نيكو تربيتش كرد و چون ادب و تربيتِ او را به كمال رساند، فرمود:" همانا تو داراى خويى والا هستى". آن گاه، كار دين و امّت را به او واگذار كرد تا بندگانِ او را تربيت و اداره كند. پس فرمود:" آنچه پيامبر به شما فرمود، به كار گيريد و از آنچه شما را از آن نهى كرد، باز ايستيد". پيامبر خدا، هدايتْشده و توفيقْيافته بود و به وسيله" روح القُدُس" تأييد و كمك مىشد. در هيچ امرى از امور اداره مردم، دچار لغزش و خطا نمىشد؛ چرا كه آراسته به آداب الهى بود
نکته مهم در روایت این است که میگوید:
ثُمَّ فَوَّضَ إِلَيْهِ أَمْرَ الدِّينِ وَ الْأُمَّةِ
یعنی پس از مؤدب شدن، تفویض وظیفه شد
دقت کنید منشأ این برخوردهای ادبی اگر درونی باشد، فضیلت محسوب میشود
در کشورهای غربی این برخوردها قانون شده و اگر کسی رعایت نکند تخلف است و در پرونده کاری ثبت میشود
اما ادب طبق متون دینی ما باید منشأ نفسانی و درونی داشته باشد
در کتب اخلاقی ما، بحث ادب مطرح نشده اما در کتب عرفانی، بحث ادب مطرح شده است البته مرادشان ادب الهی است که توضیح خاص خود را دارد
اما مراد ما از ادب، معنای عام است. به معنی اصلاح شدن.حتی اصلاح شدن یک فرزند توسط پدرش
ادب سه نوع است ادب مع النفس، ادب مع الله، ادب مع الغیر که در هر سه، نوعی اصلاح هست
ادب مع النفس به معنی رابطه انسان با خودش، ارتباط با روحش، ارتباط با بدنش، تربیت گوش، تربیت زبان، تربیت چشم. غیبت نکند،غض بصر داشته باشد. به تعبیر مرحوم امام ره اینها جُند مُلکی است که باید تربیت شوند. تربیت اینها موجب تولید فضیلت میشود
این نوع تربیت، باید در صحنه های مختلف که پیش می آید باید بروز یابد و انسان روی خودش کار کند
ادب مع الغیر: همان حسن خُلق است. قولوا للناس حسنا
این یک قانون طلایی است. قانون طلایی یعنی قانونی که هر جای دنیا و در همه ی ادیان، مقبول و مطلوب است. پیامبر این را به نحو تمام و کمال داشت
روایت:عاقلترین شما، خوش اخلاق ترین شماست
فرق بین محاسن و مکارم: محاسن یعنی در مواجهه با دیگران، بهترین رفتار را دارد که بواسطه منشأ نفسانی است. این ادب است.
بی ادب:کسی است که رفتارهایی از او ظهور میکند که ناشی از رذائل درونی اش است
(تکمله فرق بیشتر مکارم و محاسن در پست دیگری ارسال میشود)
برخی روایات دیگر:
لا ادب لمن لاعقل له
لامیراث کالادب
حسن الادب یستر قبح النسب
لاشرف مع سوء ادبٍ
بئس النسب سوء الادب
طبق روایت صدر بحث گفتیم حتی مقام نبوت بعد از ادب، به پیامبر تفویض شد
ما هم باید ادب داشته باشیم. با مردم با ادب و اخلاق برخورد کنیم
منشأ و محور ادب، رحمت الهی است:فَبِما رَحمَةٍ مِنَ اللَّهِ لِنتَ لَهُم ۖ وَلَو كُنتَ فَظًّا غَليظَ القَلبِ لَانفَضّوا مِن حَولِكَ
اگر روحانی، عالم دینی و مبلغ دینی، ادب و اخلاق داشته باشد، در جامعه تاثیر خواهد داشت. والا این علم یار نیست، بار است
پروردگارا به ما توفیق درک ادب الهی نصیب بفرما
خدمتگزاران به اسلام، مخصوصا مقام معظم رهبری توفیق عنایت بفرما
استاد ما مرحوم آیت الله العظمی فاضل لنکرانی ره غریق رحمت بفرما
والسلام علیکم و رحمت الله و برکاته
کلاس حدیث خوانی استاد سبحانی نیا
امروز چهارشنبه ،یک ساعت به اذان مغرب،برگزار میگردد.
معاونت آموزش مرکز فقهی ائمه اطهار علیهم السلام
درس اخلاق 4 چهارشنبه 22 آبان 1398 ساعت 11 مسجد مرکز فقهی ائمه اطهار علیهم السلام استاد رمضانی زید ع
تکمله بر کلام استاد :در یک تقسیم بندی کلی می توان دستورات اخلاقی را به دو گروه محاسن و مکارم اخلاق تقسیم کرد:
آن دسته از دستورات اخلاقی که مربوط به روابط اجتماعی و جلب منافع مادی و چگونگی معاشرت با دیگران است و موجب بهبود زندگی دنیوی می شود، در گروه محاسن اخلاق قرار می گیرد.
اخلاقیاتی که معیار انسانیت است و از بزرگواری و طبع بالا و تعالی روحی و معنوی انسان حکایت می کند، در زمره مکارم اخلاق قرار می گیرد. به عبارت دیگر، از تقابل بین حسن خلق با سوء خلق و محاسن اخلاق با مکارم اخلاق در روایات چنین برمی آید که در مواردی که اولیای الهی خواسته اند پیرامون اخلاق خوب به معنای جامع و کامل آن سخن بگویند و اهمیت و ارزش آن را در مجموع بیان نمایند، از کلمه «حسن خلق» استفاده کرده اند و آن را با «سوء خلق» می سنجیدند و بدینوسیله، ما را بر ملکات حمیده و سجایای اخلاقی پسندیده تشویق و ترغیب می کنند و از صفات ناپسند بازمی دارند و به موازات ذکر فواید مادی و معنوی حسن خلق، از زیان های دنیوی و اخروی سوء خلق نیز سخن به میان می آورند.
برای مثال، پیامبراکرم(صلی الله علیه وآله)در این کلام گهربار خود می فرمایند: « من سعادهٔ الرجل حسن الخلق و من شقاوته سوء الخلق.»۱
اما در مواردی که اولیای دین خواسته اند از تعالی معنوی و کمال روحانی سخن بگویند و افراد جامعه را به ارزش های عالی انسانی متوجه کنند، از مکارم اخلاق نام برده اند و آن را در کنار محاسن اخلاق آورده اند و گام نهایی هدف انبیا و اولیای الهی شمرده اند.
اولیای دین به پیروان خود می فهماندند که هدف عالی رهبران ادیان الهی، از جمله اسلام، تنها این نیست که مردم را با اخلاق خوب اجتماعی آشنا سازند و تربیت کنند، بلکه علاوه بر آن می خواهند آنان را با سجایای عالی انسانی پرورش دهند و از مزایای کرامت و انسانیت برخوردارشان نمایند.
به همین دلیل رسول اکرم(صلی الله علیه وآله) می فرمایند: «بعثت لاتمّم مکارم اخلاق»;۲ یعنی به منظور رسیدن به مکارم اخلاق، به پیامبری مبعوث شدم. چگونگی رسیدن به این مقام رفیع و بلند را می توان در کلام امیرالمؤمنین(علیه السلام) جستوجو کرد، آن جا که می فرمایند: «ذلّلوا اخلاقکم بالمحاسن و قودوها الی المکارم»;۳یعنی اخلاق خود را در آغاز با صفات حمیده و محاسن اخلاق رام کنید و سپس آن را به سوی مکارم اخلاق و سجایای عالی و ملکات نفسانی انسانی سوق دهید.
بنابراین، گام اول در اخلاق رعایت محاسن اخلاقی است. برای دست یابی به گام دوم، یعنی مکارم اخلاق، باید گام اول را با موفقیت سپری کرد.
محاسن اخلاق مایه بهزیستی و موجب تحکیم روابط اجتماعی است. محاسن اخلاق مردم را به ادب و احترام متقابل وامی دارد و در جامعه مهر و محبت ایجاد می کند. دست یابی به محاسن اخلاق کم و بیش برای همه افراد میسّر است و همه می توانند با تمرین و مراقبت های لازم، دیر یا زود خویشتن را به اخلاق خوب اجتماعی متخلّق سازند، با مردم به گرمی برخورد کنند، وظایف خویش را به شایستگی انجام دهند و از نتایج مفید و ثمربخش آن بهره مند گردند.
مکارم اخلاق آن دسته از صفاتی است که در مرتبه بالاتری قرار دارد و به انسان تعالی معنوی عطا می کند و تمایلات عالی انسان را از قوه به فعلیت درمی آورد. تنها کسانی می توانند به کرایم اخلاق متخلّق شوند که از محاسن اخلاقی عبور، و بر هوای نفس خود غلبه کرده، به خواهش های غیرانسانی خویش پشت پا زده و خویشتن را از اسارت آزاد نموده باشند. پس، محاسن اخلاق برای تأمین حیات بشری و زندگی مادی است و مکارم اخلاق برای احیای جنبه انسانی و تکمیل جهات معنوی.
«برخی در تعریف محاسن اخلاق گفته اند: آن قسم خلق و خویی که در شرع مقدس، ممدوح شناخته شده و با غرایز حیوانی و تمایلات نفسانی هماهنگ است، یا لااقل با آنها تضادی ندارد، حسن خلق است و در تعریف مکارم الاخلاق گفته شده: آن قسم خلقیات عالی و رفیعی که اگر کسی بخواهد انجام دهد یا باید با هوای نفس خود و کشتن غرایز خویش بجنگد و در جهت مخالف آنها قدم بردارد یا لااقل باید نداری آنها را نادیده انگارد.
محاسن اخلاق با تمایلات نفسانی هم آهنگ است، امّا مکارم اخلاق در نقطه مقابل غرایز است.
انسانی که تعالی یافته و متصف به مکارم اخلاق شده است، در معرض این است که فخر فروشی کند و با این فخر فروشی از جهت الهی خارج گردد. امام سجاد ـ علیه السّلام ـ از خداوند کرامتهای اخلاقی و اخلاق بزرگوارانه را درخواست میکند و از خداوند میخواهد که دچار آفت فخرفروشی نگردد.
چون مرز بین این دو دقیق است، تنها با توفیق و دستگیری خداوند است که انسان میتواند مرزها را بشناسد و از حد خویش خارج نشود.
۱ـ مستدرک الوسایل، ج ۲، ص ۸۳.
۲و۳ـ فیض کاشانی، محجهٔ البیضاء، ج ۴، ص ۱۲۱/ ص ۱۲۲.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
متناسب با درس اخلاق امروز_قسمت 1
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
متناسب با درس اخلاق امروز_قسمت 2
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
متناسب با درس اخلاق امروز_قسمت 3
جلسه علمی ترویجی _سال سوم /جلسه اول
موضوع : ضمان تعلل
ارائه دهنده:حجةالاسلام رضا پورصدقی
ناقد:حجةالاسلام سید روح الله سیف
زمان و مکان: سه شنبه 1398/8/28 _ساعت 11،مرکز فقهی ائمه اطهار علیهم السلام سالن امام خمینی ره
راهپیمائی لبیک به ندای مقام معظم رهبری وحمایت ازاقتداروامنیت کشور
پنجشنبه98/8/30ساعت10صبح
ازمصلی قدس بسمت حرم
بدین جهت دروس مرکز فقهی ائمه اطهار علیهم السلام از ساعت 10روز پنجشنبه تعطيل است
آموزش مركز فقهي ائمه اطهار علیهم السلام
درس اخلاق 5
چهارشنبه 29 آبان 1398
ساعت 11 مسجد مرکز فقهی ائمه اطهار علیهم السلام
استاد اسلامیان زید عزه
ادامه فرمایش امیر المومنین علیه السلام به فرزند گرامیشان
اومُرْ بِالْمَعْرُوفِ تَكُنْ مِنْ أَهْلِهِ وَ أَنْكِرِ الْمُنْكَرَ بِيَدِكَ وَ لِسَانِكَ وَ بَايِنْ مَنْ فَعَلَهُ بِجُهْدِكَ
متاسفانه این مساله امر به معروف و نهی از منکر از واجبات فی الجمله فراموش شده است
ما می دانیم بین واجب و نتیجه اش که ذکر شده، یک نوع سببیت و علیت وجود دارد.مثلا وقتی می فرماید ان الصلوة تنهی عن الفحشاء و المنکر، یعنی بین نماز و نهی از فحشاء، ملازمه است
حال می گوییم امر به معروف نه تنها جامعه را اصلاح میکند و واجب خود را انجام دادیم، بلکه طبق قاعده مذکور، خود انسان هم اهل همان معروف می شود
زیرا وقتی دیگری را امر به معروف میکنیم میگوییم پس خودم چی؟ تا چه زمانی به مردم بگویم و خودم عمل نکنم؟ راجع به حسد. خیلی، غیبت، کینه ورزی، رذائل و فضائل صحبت میکنم. تلنگری به خودم می خورد که پس خودم چی؟
نکته بالاتری که از فرمایش فوق می فهمیم این است که اگر در خودم اثر نکرد می فهمم امر به معروفم، امر به معروف حقیقی نبوده!!!!
چون قضیه شرطیه است.نبودن تالی، نبودن مقدم را کشف میکند. این مساله و این فهم بعید نیست.
وَ أَنْكِرِ الْمُنْكَرَ بِيَدِكَ وَ لِسَانِكَ وَ بَايِنْ مَنْ فَعَلَهُ بِجُهْدِكَ
جُهد مجرد تلاش نیست بلکه. با تمام توان مراد است. از مجلسی که در آن گناه است، غیبت است، گناه است، آن را ترک کند با تمام توان
اگر همه مردم این کار را بکنند، عامل منکر منزوی میشود و ترک گناه خواهد کرد
اما نکته ای در مورد مشکلات امروز جامعه:بعضی مشکلات را ما دستمان نمیرسد حل کنیم. اما یک کاری هست که از عهده همه ما بر می آید و آن هم توسل به وجود با برکت امام حسین علیه السلام توسل به امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف است.
همانطور که رهبری فرمودند در مشکلاتی که گاهی پیش می آید گاهی لازم میشود برویم جمکران سپس بعد از توسل راه هایی مطلوب برای حل مشکل پیدا می شود
و همینطور، زیارت عاشورا و اهدای آن به والده ماجده حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف و اینکه واسطه شوند تا حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف مشکل را حل کنند
همان طور که در تاریخ آمده است، که این نوع توسل، شیعه را در بُرهه ای از تاریخ از مرگ و میر طاعون نجات داد و حتی یک نفر شیعه هم فوت نشد
الان وظیفه ما است این کار را بکنیم. نظام، نظام اسلامی است و نظام شیعه است
اگر گوشه ای از نظام کم شود و ما می توانستیم جلوی آن را بگیریم، و جلوگیری نکردیم، مسؤل هستیم. لذا توسل بجویید برای حل مشکلات نظام جمهوری اسلامی ایران
روضه هم خوانده شد
یا قوم بینی و بینکم کتاب الله و جَدّی...(اتمام حجت).... ثم التفت بطفل یبکی عطشا....
یا قوم ان لم ترحمونی ارحموا هذا الطفل
..... مقاتل گفتند فذبحوه و نگفتند قتلوه..... فبکی الحسین علیه السلام....
الا لعنت الله علی القوم الظالمین
پروردگارا مراجع معظم تقلید، بویژه مقام معظم رهبری عنایت و توفیق نصیب بفرما
والسلام علیکم و رحمت الله و برکاته
#درس_اخلاق ۵
معاونت آموزش مرکز فقهی ائمه اطهار علیهم السلام
#لوح_پژوهشی ۱۱
لوح پژوهشی فقه الأئمه(ماهنامه) معاونت آموزش مرکز فقهی ائمه اطهار علیهم السلام
تا کنون به همت اساتید و طلاب و مدیریت پژوهش تا شماره 20 منتشر شده است
اساتید و طلاب محترم دیگر نیز ما را در ارتقای هر چه بیشتر این لوح علمی یاری کنند.جهت همکاری در این امر مهم به آقای شم آبادی مراجعه نمایید
😌
📣📣📣📣📣📣
قابل توجه طلاب محترم
کلاس «آشنایی با تاریخ حدیث» به صورت فشرده (حداکثر سه جلسه)
استاد :سبحانی نیا
اولین جلسه:چهارشنبه 6 آذر 1398 بعد از نماز مغرب و عشاء
مدرس 14
معاونت آموزش مرکز فقهی ائمه اطهار علیهم السلام
درس اخلاق 5 چهارشنبه 29 آبان 1398 ساعت 11 مسجد مرکز فقهی ائمه اطهار علیهم السلام استاد اسلامیان زید
درس اخلاق 6
چهارشنبه 6 آذر 1398
ساعت 11 مسجد مرکز فقهی ائمه اطهار علیهم السلام
استاد ابن الرضا زید عزه
انگیزه از تحصیل در حوزه :1.تفقه 2.انذار
فِيهِ رِجَالٌ يُحِبُّونَ أَنْ يَتَطَهَّرُوا
توبه 108
بر سر در برخی مدارس دیدم نوشته شده.بسیار جمله مهمی است.
حوزه های علمیه بر اساس آیه قرآن تاسیس شده : وَمَا كَانَ الْمُؤْمِنُونَ لِيَنْفِرُوا كَافَّةً ۚ فَلَوْلَا نَفَرَ مِنْ كُلِّ فِرْقَةٍ مِنْهُمْ طَائِفَةٌ لِيَتَفَقَّهُوا فِي الدِّينِ وَلِيُنْذِرُوا قَوْمَهُمْ إِذَا رَجَعُوا إِلَيْهِمْ لَعَلَّهُمْ يَحْذَرُونَ
توبه 122
حوزه یعنی تفقه در دین
تفقه فقط فقه نیست، کلام هست، تفسیر هست
امام کاظم علیه السلام فرمود: قَالَ النَّبِيُّ ص إِنَّمَا الْعِلْمُ ثَلَاثَةٌ آيَةٌ مُحْكَمَةٌ أَوْ فَرِيضَةٌ عَادِلَةٌ أَوْ سُنَّةٌ قَائِمَةٌ وَ مَا خَلَاهُنَّ فَهُوَ فَضْل
اصول کافی ، ج 1 ، ص 32 باب فضل العلم
به ترتیب :عقائد، اخلاق و فقه
این مجموع را اگر عمیقا یاد بگیرد می شود فقه
وَلِيُنْذِرُوا قَوْمَهُمْ إِذَا رَجَعُوا
متأسفانه الان شهرها خالی است حتی شهرهای نزدیک قم هم عالم ندارد
عالم هست اما فقط در قم هست.
شنیدم وقتی رضاخان عمامه ها را برداشت اصفهان 14000 معمم داشت
شد 400 نفر
الان استقبال هم کم شده. زیرا انگیزه کم شده، هدف مشخص نیست. آیا هدف، رسیدن به پول است؟ غلط است
توضیح:
اولین هدف حوزه فهم دقیق دین است
دومش انذار است
به کدامش عمل کردیم؟
آیا فهم دقیق هست؟ اگر کتابی را خوب نخواندیم، مطلبی را نفهمیدیم، دوباره بخوانیم، عیب ندارد.تکبر نکنیم و بگوییم این را نفهمیدم. از یکی توضیح بخواهیم، کتاب را دوباره بخوانیم. عیب نیست
باید جلسات ما جلسات فهم عمیق باشد. فرع فقهی، اصولی، آیه و روايت مطرح شود. فضا معطر میشود. نه غیبتی هست، نه تهمتی...
مقدمات باید درست شود ادبيات عربی طلاب باید درست شود.کتابی هست که موارد نقش ادبیات در فتاوا را گرد آوری گرده. ادبیات نقش مهمی در فتاوا دارد
یکی از راه های فهم عمیق تدریس است
تفقه یعنی فهم عمیق
هدف دوم انذار است. رجوع کنید به قوم و شهر خود. البته اول در قم کسب علم و دانش و فهم عمیق بنمایید سپس بروید. الان زود است بروید.
استقامت مراجع و علما باعث شد حوزه باقی بماند
این انقلاب را چه کسی پیروز کرد. همین علمای داخل شهرستان ها بودند ولی الان متاسفانه عالم در شهرها نیست!
لازمه منذِر بودن این است که خود شخص منذَر باشد
أَفَمَنْ يَهْدِي إِلَى الْحَقِّ أَحَقُّ أَنْ يُتَّبَعَ أَمَّنْ لَا يَهِدِّي إِلَّا أَنْ يُهْدَىٰ
یونس 35
آیا آن که به راه حق رهبری میکند سزاوارتر به پیروی است یا آن که خود هدایت نیابد مگر آنکه هدایتش کنند؟
تا کسی که خودش اخلاق نداشته باشد چطور دعوت به خلق کند. در مردم تاثیری ندارد. بلکه تاثیر به عکس می گذارد
زهد و اخلاق در زندگی ها پیاده شود
مرحوم آیت الله العظمی فاضل لنکرانی در اخلاق و رفتار بسیار عالی بود. در زهد و تقوی ووو عالی بود. در قضاء حوائج الناس نفر اول بود. واقعا اول بود. هر روز ساعت 11 می نشستند در دفتر. بسیار مردمی بودند
در اصول کافی بابی داریم به نام باب قضاء حوائج الناس[مؤمن]
برخی علمای اصفهان آن موقع که رفتند نجف گفتند در نجف از نظر علمی چیزی عایدمان نشد وفقط از نظر معنوی استفاده کردیم. یعنی اینقدر حوزه اصفهان قوی بوده
در کنار این زهد و تقوی و اعراض از دنیا بسیار لازم است. (چندین نمونه از علما به عنوان نمونه ذکر شدند:مرحوم آسید احمد خوانساری، مرحوم بروجردی، مرحوم بهجت، مرحوم ابن الرضا، مرحوم آیت الله العظمی فاضل لنکرانی ووو)
خدایا ما را قدر دان نعمتهای خود قرار بده
...
والسلام علیکم و رحمت الله و برکاته
#درس_اخلاق ۶
معرفی کانال اساتید محترم مرکز فقهی:
استاد جزائری:
🆔 @seyedhamidjazaeri
لطفا آدرس کانال یا گروه ایتایی اساتید خود را برای ما بفرستید