ایران و توسعه ۸
انباشت تاریخی رفتارهای توسعه ناپسند ایرانیان
دکتر محمود سریع القلم معتقد است که ظاهر و باطن فرهنگ ایرانی دچار ناهماهنگی ها و رفتارهای بسیار متناقضی شده و همین فرهنگ باطنی اشتباه و متناقض و ناملموس ، باعث عدم پیشرفت ایرانیان در طول تاریخ شده است.
@barsakht
به عنوان مثال، نبود جهانبینی روشن برای فرد ایرانی و قابلیت تغییر جهت و موضع برای چندین بار در طول یک روز و همچنین توانایی حفظ ظاهر در روابط خود با دیگران در عین بی اعتمادی باطنی به طرف مقابل ونیز عدم وجود فرهنگ خود انتقادی و انتقاد پذیری و برخورداری از نگاه های کوتاه مدت از جمله عناصر باطنی فرهنگ ایرانی می باشند و چنین خصلت هایی باعث عدم پیشرفته ایران در برهه های زمانی مختلف شده است.
وجود چنین ویژگی هایی باعث شده است که ایرانیان هیچ گاه به فکر کار بنیادی و بلند مدت و استراتژیک و سامان دادن به عرصههای مختلف زندگانی خود نباشند و نتیجه این نوع نگاه ها باعث ذره ذره شدن جامعه و پیدایش نوعی بی اعتمادی فراگیر شده که مانع از شکل گیری نظام اجتماعی منسجم و معنی دار برای رسیدن به توسعه میشود.
@barsakht
در واقع جامعه ما بیشتر شفاهی و غیر منتظم به اسناد بالادستی اخلاق و اعتماد متقابل است .این جامعه تعریف کوتاهمدتی از آینده خود دارد و غلبه زرنگی های کوتاهمدت را یک فضیلت برای خود می شمارد و اهداف جمعی در آن بسیار ضعیف و هنر گوش دادن به ایدهها و ابتکارات نو و شنیدن سخن دیگران یا وجود ندارد و یا اینکه به حالت تمسخر به آنها نگریسته می شود .
ما ایرانیان به دلیل کم حوصله گی خود تبحر خاصی برای پیدا کردن راه میانبر برای انجام کارهای مهم هستیم.
اما باید گفت که این خلقیات غیر مدنی ما ایرانیان، امری ذاتی نیست ، بلکه نتیجه برخی ساختارهای نادرست سیاسی اجتماعی و اقتصادی انباشته شده در طول تاریخ ایران است.
@barsakht
آنتاگونیسم از جنس کردی:
اینبار هم با خونریزی و قتل کردها
@barsakht
هسته تشکیلات مخفی حزب دمکرات کردستان ایران (حدکا) موسوم به عقاب های زاگرس (هەڵۆکانی زاگرۆس) در داخل ایران ، در روزهای اخیر اقدام به ترور دو نفر از از بسیجیان اهل سنت منطقه شمالغرب کشور در شهرستان های مهاباد و پیرانشهر در آذربایجان غربی نموده است.
آنچه که از پس زمینه فعالیت های تروریستی گروهک های ضد انقلاب کردی در شمال غرب کشور به عیان قابل مشاهده است را می توان در چند نکته خلاصه کرد:
اول اینکه توان این گروهک ها _ با اشاره به فعالیت چندین ساله آنها در شمال غرب _ نشان می دهد که آنها توانایی لازم برای تاثیر ایدئولوژیک و عقلانی بر مردم کردزبان شمال غرب را نداشته و حتی الامکان خود را از انجام اقدامات غیر تروریستی ناتوان میبینند.نگاه واقع بینانه اندک طرفداران گروههک های معاند نیز این گفته را تصدیق می کند
@barsakht
دوم اینکه ساختار سیاسی و اجتماعی امنیت در منطقه شمالغرب به گونه ای است که بخش اعظمی از بار امنیت بر دوش مردم کردزبان گذاشته شده و این راهبردی است که توانسته برای اهل سنت غرب و شمالغرب ایران ، دارای دستاوردهای فراوان سیاسی و اجتماعی باشد و چنین گزاره ای برای گروهک های ضد انقلاب به هیچ وجه قابل قبول نیست که مردم کردزبان به ادامه حیات مسالمت آمیز در جغرافیای فکری و سرزمینی جمهوری اسلامی ایران ادامه دهند.
امروز اغلب مرزداران سرزمینی شمالغرب کشور از مردمان بومی و کرد زبان همان منطقه انتخاب شده اند و این نشان می دهد که لایه های امنیتی در این منطقه ریشه در ساختارهای سیاسی و اجتماعی شمال غرب دارد.
سوم اینکه: ایجاد فضای آشوب و تهدید و یا ترور شهروندان بومی و کرد زبان منطقه شمالغرب نه تنها باعث فراگیر شدن چتر امنیتی سیاستگذاران بر منطقه می شود بلکه این خود مردم کرد زبان هستند که از نبود امنیت در شهر های مهم تجاری همانند پیرانشهر و مهاباد زیان می بینند و این یک تناقض آشکار در راهبردهای گروهک های ضد انقلاب کردی است چرا که از یک طرف خواستار منفعت مردم کرد زبان و از طرف دیگر عاملان ترور این مردم هستند و گستراندن فضای ترور و تهدید در این شهرها باعث فرار سرمایه و در نتیجه تخریب زیرساخت های اقتصادی این شهرها و مردمان ساکن در آن ها می شود و این همان آنتاگونیسم سیاسی از جنس کردی ست. تضادی که دود آن تنها به چشم کردها خواهد رفت.
________________________
برای عضویت در کانال تحلیلی سیاسی #برساخت در تلگرام و ایتا بر روی @barsakht فشار دهید .
چرا کار دولت آقای رئیسی بسیار دشوار اما مهم است؟
اینکه در سال های اخیر در برخی از ساحت های مدیریتی کشور شاهد بروز برخی نارساییها و بی مدیریتی های اسف بار و حتی کژ کارکردهای سیستمی بودیم ، امری غیر قابل انکار است .اما نباید کاهش مشارکت مردم و یا نقد آنها بر روندهای ناثواب و ضعف های مدیریتی و یا سیستمی را به معنای عناد مردم با اصل نظام بدانیم.
@barsakht
در یکی از نظرسنجی های دانشگاه مریلند امریکا در بهمن ماه ۱۳۹۹ درصد عناد و مخالفت با اساس جمهوری اسلامی در بین مردم کشور، تنها ۵ درصد بوده است که این عدد در نظرسنجی های اردیبهشت و خرداد ۱۴۰۰ به ۷/۸ درصد رسیده بود.
چنین آماری نشان می دهد که حداقل ۹۲ درصد از مردم با اساس نظام مخالفت ندارند و هیچگاه نیز جایگاه منافقین و سلطنت طلب ها در ایران به ۵ درصد نرسیده است لذا بحث اینکه مشارکت قریب به ۵۰ درصدی مردم در انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم را به معنای عبور از جمهوری اسلامی در طی چهار سال (نسبت به مشارکت ۷۳ درصدی مردم در سال ۱۳۹۶ ) بدانیم ،اشتباه فاحش محاسباتی است.
اما اگر به این درصد ها با یک نگاه خوشبینانه و به نظر من غیر واقع بینانه نگاه کنیم، ممکن است خودمان دچار اشتباه محاسباتی شویم .
منظور من این است که کار ویژه اصلی آقای رئیسی و دولت مردمی ایشان ، می بایست بر اساس بازگرداندن اعتماد عمومی به ساختار سیاسی و اجرایی کشور باشد.
@barsakht
در یک نگاه واقع بینانه و بر اساس همین نظر سنجی ها ، حدود ۳۰ درصد مردم به دلیل مشکلات موجود اقتصادی و ۱۷ درصد به دلیل عدم امید به آینده و ۱۰ درصد نیز به دلیل بی عدالتی موجود در کشور در پروسه انتخابات شرکت نداشتند و این بدان معنی است که شیوه عمل حاکمیت و دولت می بایست بر اساس بازسازی واقع بینانه اعتماد مردم به نظام شکل بگیرد .
حال میتوان دلایل پر اهمیت بودن شیوه سیاست گذاری و مدیریت کشور در زمانه آقای رئیسی را بهتر درک کرد.
امروز بالاترین سطح از انتظارات مردمی از قوای مقننه قضاییه و اجرائیه ی کشور به دلیل هماهنگی ها و هم گفتمانی موجود بین این سه قوه، شکل گرفته و عدم توانایی ایشان برای پاسخ به مطالبات و نارسایی ها خواهد توانست مشکل سیاسی و اجتماعی ایران را چندین برابر و شکاف های فعال و غیر فعال موجود در جامعه را به بالاترین حد خود برساند .
@barsakht
سلسله بحث های ایران و توسعه ۹
ما به جرم بحرانی نرسیده ایم!!
آقای دکتر سریع القلم معتقد است که همانند انجام تمام پروژه های کوچک و بزرگ از نظر کمی و کیفی ، ما نیازمند نوعی انرژی تمرکز یافته و متراکم هستیم، یعنی آنچه که در علم فیزیک به آن جرم بحرانی گفته میشود.
جرم بحرانی(Critical Mass ) یعنی جرم مورد نیاز برای شروع یک واکنش زنجیرهای. یعنی همان انرژی لازم برای انجام دادن یک کار که باید به حد کمال خود برسد.
مثلاً فرض کنید اگر جرم بحرانی مورد نیاز برای یک ماه ۱۰۰۰ باشد ولی جرم موجود از آن ماده ۹۹۹ بوده باشد ،در عمل هیچ اتفاقی رخ نخواهد داد حتی اگر ده سال نیز در همان حالت بوده باشد .
@barsakht
یعنی تمامی جرم ها باید متراکم شوند تا بتوانند به یک نقطه پایان یا به یک نقطه عظیم و مورد هدف برسند.
مثلاً چینیها مرهون انرژی متراکم دینگ شیائوپینگ و چون لای و مالزی ها مرهون جرم بحرانی حزب ماهاتیر محمد بودند و یا موفقیت سیاسی و اقتصادی غرب مدیون تمرکز و فعالیت جرم بحرانی به نام بورژوازی بوده است، اما این منبع انرژی برای توسعه در ایران مشخص نیست !!!
آیا این جرم بحرانی لازم در بخش خصوصی و یا در بخش دولتی و یا در گروههای سیاسی و یا گروههای مسلح و یا اساسا در کدام یک از بخش های جامعه است؟؟
ما برای اینکه به توسعه برسیم باید به تمرکز انرژی در ایران توجه کنیم و این یک بحث اساسی است.
در یک کلمه، عدم تمرکز و تجمع و اجماع گروه های نوساز در بحث توسعه به عنوان گره اصلی توسعهنیافتگی ایران است.
@barsakht
بی مدیریتی مسئولین ؛
به بهای تشنگی این روزهای دریاچه ارومیه
@barsakht
بودجه درنظر گرفته شده برای نجات دریاچه ارومیه طی سال ۱۴۰۰، حدود ۴۹۸ میلیون تومان است و البته در این چند سال، اعتباری حدود ۶۰۰۰ میلیارد تومان - که به ارزش روز حدود 15 هزار میلیارد تومان است- برای احیای آن هزینه شده .
این دریاچه زیبا و شور باید ۹ میلیارد مترمکعب آب در خود جای دهد تا به تراز اکولوژیک لازم برسد.
این تصویر را دیروز (جمعه 1400/6/19) مرکز هوانوردی فضایی چین منتشر کرده است .
آینده #نقده به کجا میرود؟
شهرستان نقده ( آذربایجان غربی ) یکی از معدود نقاط سرزمینی ایران است که نگاه ها به آن از هر حیثی حائز اهمیت است . شهری با سابقه طولانی تاریخی و با ساختار سیاسی-اجتماعی منحصر به فرد در جنوب آذربایجان غربی.
@barsakht
زندگانی دو قوم ترک و کرد / شیعه و سنی در یک محدوده سرزمینی که بر خلاف ساحت سیاسی ، دارای روابط درهمتنیده ی فرهنگی ، اجتماعی و اقتصادی هستند ، بهترین سوژه برای بررسی انواع آنومی ها و چند پارگی ها است.
در این شهرستان تمام حوادثی که ممکن است یک طرف آن کرد یا ترک باشد ، به سرعت جنبه ی سیاسی و قومی به خود میگیرد و حتی با کمترین جرقه ای تبدیل به کنشی امنیتی میشود . امنیتی شدن تمام مسائل جاری در شهرستان #نقده امری عادی و جاری است.
علاوه بر خصلت های گفته شده ، در شهرستان نقده استعداد فراوانی از حیث تعامل یا تقابل با نظام حاکم وجود دارد. اغلب شهدای بزرگ ایران و انقلاب در منطقه شهید شده و یا حتی الامکان در منطقه سولدوز دورانی از جنگ و مقاومت را پشت سر گذاشته اند . از طرف دیگر زادگاه و یا جولانگاه تعداد زیادی از معاندین و سران ضد انقلاب کردی وترکی نیز از این خطه است.
فرای تمامی خصوصیات ظاهری و باطنی ، جایگاه امروز نقده برای دولتمردان و اندیشمندان ، جایگاهی بسیار مهم و قابل تامل است . این جایگاه نه از حیث خوش بینی ها و مثبت اندیشی ها ، بلکه برآمده از نگاه های واقعی به تابلوی تحولات ساری و جاری این شهرستان است .
@barsakht
تقریبا اغلب حوادث و اتفاقات این شهرستان رنگ و بومی سیاسی و امنیتی دارد. از انتخابات مختلف مجلس شورای اسلامی گرفته تا دعواهای عادی بین مردمان یک شهر و روستا و سرزمین . تنها در سه ماهه اخیر سال 1400 سه اتفاق نه چندان بزرگ که در دیگر مناطق نیز قابل حادث شدن است ، باعث شده که برخی از کردها و ترک ها با هم درگیر شده و کار حتی به دخالت یگاه ویژه ضد اغتشاشات نیروی انتظامی نیز کشیده شود .
بدون شک ، عینک مناسب برای تحلیل اتفاقات شهرستان نقده ، نگاه به عنوان الگویی برای چندپارگی متراکم است . قبلا هم این بحث را در نوشته کوتاهی مطرح کرده ام. در این شهرستان سه نوع مهم و خطرناک چند پارگی ( قومیت – زبان و مذهب ) بر هم متراکم و انباشت شده اند و هر روز بر خلاف روند حرکت جوامع به سمت آموزه های مدرن ، بر رشد و گسترش کمی و کیفی شکاف ها افزوده میشود و چنین تراکمی موجب تشکیل سنخ منحصر به فردی از جامعه شده است. این جامعه نه سنتی است و نه مدرن ، در این جامعه هم وفاق اجتماعی مشاهده میشود و هم توافق اجتماعی .
@barsakht
جامعه یا باهمستانی که در شهرستان نقده وجود دارد به شدت از نظر همبستگی با مشکل مواجه شده و این یک بحث اساسی در جامعه شناسی نظم است که به نظر من دامنه آن در سال های آتی نه تنها در شهرستان نقده محدود نخواهد بود بلکه شمالغرب ایران را نیز با چالش های اساسی سیاسی و اجتماعی و امنیتی مواجه خواهد کرد. واقعیت این است که عنصر قومیت – به عنوان چسب اجتماعی - در طول سالیان دراز باعث وفاق اجتماعی بر مبنای معیارهای سنتی و قدیمی شده و این بحث را بطور جداگانه در هر یک از دو قوم ساکن در شهرستان نقده مشاهده میکنیم . هم خونی ، هم زبانی ، هم طایفگی از مهمترین عناصر این چسب اجتماعی هستند.
در مقابل وفاق اجتماعی ، باید از شکل عقلانی تر و عقلایی همبستگی در جوامع مدرن یاد کرد که از آن به توافق اجتماعی یاد میشود. ریشه این توافق بر اساس تسهیم منافع و تقسیم وظایف است که در شهرستان ئقده به دلیل منازعات قومی اوایل انقلاب و دامن زدن به اتفاقات تاریخی و یا غیر خودی خواندن یک قوم توسط دیگری ، نه تنها تقسیم منافع و وظایف در یک ساختار همبسته ، وجود ندارد ، بلکه تنش های خرد به راحتی میتوانند کلیت ساختار سیاسی – اجتماعی شهرستان را در معرض نابودی قرار دهند.
واقعیت این است که برای رسیدن به توسعه و برداشته شدن چتر امنیتی از فضای فکری سیاستگذاران و صاحبان امر ، لازم است عنصر توافق اجتماعی در این شهرستان پررنگ تر و فضای گفت و شنود و گفتمان انتقادی در نقده هر چه بیشتر گسترش یابد .
امروز در دنیایی که وارد عصر فراپست مدرنیته شده ، تمام تلاش ها بر این است که معضلات مربوط به سه مسئله مهم زبان ، قومیت و جنسیت مورد واکاوی و حل وفصل قرار گیرند اما دعوایی که بر سر چندپارگی های سنتی و غیر ضروری در شهرستان نقده به راه افتاده و هر روز پررنگ تر نیز میشود ، آینده ای بسیار تاریک و ناخوشایند را در فضای سیاسی و اجتماعی شمالغرب ایران به تصویر میکشاند.
این مطلب ادامه خواهد داشت.....
@barsakht
سلسله بحث های ایران و توسعه ۱۰
آما به اجتماع نخبگانی نرسیده ایم
دکتر سریع القلم معتقد است که ما برای رسیدن به توسعه نیازمند رسیدن به اجماع و اشتراک نظر سه رکن موثر جامعه، یعنی حکمرانان ، جامعه و اندیشمندان در تعریف مفاهیم کلیدی و پارادایم های اصلی هستیم..
@barsakht
متاسفانه در تاریخ یکصدسال اخیر ایران؛ در میان این سه رکن اساسی شاهد نوعی فقدان ارتباط فکری و استدلالی لازگ و منسجنم هستیم . ارتباطی که هم با نیازهای درونی جامعه هماهنگ باشد و هم با روند مدرنیته در سطح جهانی پیش رود.
در واقع ، این سه رکن نتوانست جامعه را به سمت نوعی اشتراک و تفاهم نظری و عملی هدایت کند و این امر ناشی از سه دلیل است :
۱_ دلیل اول اینکه مسیر حرکت اندیشمندان با واقعیت های جامعه ایرانی هیچ سنخیتی نداشت . در طول یکسال گذشته اندیشمندان جامعه ما به صورت جزیرهای فکر کرده و در مورد واقعیتهای جامعه به اندیشه ورزی نپرداخته اند.
۲_ دلیل دوم ناشی از رابطه ضعیف بین دانشمندان و حکمرانان در ایران است. در کشورهای توسعه یافته؛ این دو طیف ( برای رسیدن به توسعه ) همیشه در کنار هم بوده و به نوعی تفاهم دست یافتهاند.
البته این تفاهم یک پروسه اجتماعی است که فراز و نشیب های زیادی دارد و رسیدن به آن بسیار سخت می باشد اما هیچ وقت غیر ممکن نبوده است
۳_ دلیل سوم این است که در ایران ما هیچ وقت، گفتگوها بر اساس اعتماد متقابل نبوده است. نگاه ما به اعتماد همچنان در بستر خانواده و یا حداکثر در سطح قوم و قبیله خودمان محدود و خلاصه شده است و بیرون از این نهادها روابط ما کارکردی و ادامه دار نبوده است.
ما در دنیای مدرن ، شاهد شکلگیری روابط جدید اعتماد در سطح سازمان و در سطح تعاملات اجتماعی هستیم.
نبود این ویژگی ها و لازمه ، خصلت اصلی رفتارهای اجتماعی ما ایرانیان است .
@barsakht
9سوال و 9 پاسخ از کتاب « پان ترکیسم و پان آذریسم»
نوشته احمد کاظمی – بخش اول
* 1)پان ترکیسم چیست و چه زمانی پدید آمد؟
پان ترکیسم عقیده ای مبتنی بر اتحاد کلیه اقوام وملل ترک نژاد آسیای مرکزی و قفقاز است و هدفش ترکی کردن تمام ملتهای غیر ترک و ایجاد سرزمینی واحد برای ترکان در دنیاست.پیدایش نظریه پان ترکیسم که در اواخر قرن نوزدهم واوایل قرن بیستم شدت گرفت ناشی از یکسری عوامل سیاسی و اقتصادی امپراتوری عثمانی ، وجود اختلافات جهانی و منطقه ای قدرت های بزرگ و برخورد منافع آنها در مناطق مهم بالکان ، خاورمیانه و آسیای مرکزی بود. لذا سابقه اندیشه پان ترکیسم به دوران عثمانی بر می گردد.
@barsakht
* 2)پان آذریسم و رابطه آن با ایران ؟
پان آذریسم نسخه ایرانی پان ترکیسم است. پان ترکیسم و پان آذریسم مقوله ای چند لایه است که هم به رقابت قدرتهای بزرگ مربوط میشود وهم دلایل جامعه شناختی و تاریخی دارد. پان آذریسم در ایران در 21 آذر 1324 نمود اصلی یافت و آن زمانی بود که سید جعفر جواد زاده مشهور به «پیشه وری» با تاسیس فرقه دموکرات در تبریز ودر چارچوب بازی های شوروی در ایران در جنگ جهانی دوم اعلام استقلال کرد وخط آهن تهران به اروپا رابست و نوعی جمهوری فدرال تشکیل داد.وی با سوزاندن کتب فارسی دستور داد به زبان ترکی نوشته و تدریس شود که البته این غائله یک سال بعد با ورود ارتش ایران به تبریز پایان یافت.
@barsakht
سلسله بحث های ایران و توسعه ۱۱
دکتر سریع القلم و نقش نخبگان در توسعه کشورها
واقعیت این است که نقطه شروع توسعه برای برخی کشورها ، نخبگان جوامع هستند چراکه آنها بهتر تشخیص می دهند که لازمههای کشور برای رسیدن به توسعه چیست .
ماهاتیر محمد در مالزی با این تشخیص کشور را به سمت بخش خصوصی هدایت کرد و ۲۵ سال بعد مالزی تبدیل به یک کشور صنعتی شد و یا اینکه در کشور آلمان مردم با انتخاب یک پارلمان (جمعی از نخبگان) ، در واقع ماهیت و دستور کار دولت و مسیر حرکت به سمت توسعه را تعریف میکنند ... اساساً مسئولیت پیشرفت با نخبگان است...
@barsakht
ریل گذاری و پیدا کردن رهیافت مناسب برای توسعه یک جامعه در بسترتاریخی مخصوص آن ، وظیفه و در تخصص نخبه است...
لازم است که نخبگان فکری و سیاسی هر کشوری ، جهتگیریهای کلی آن کشور به سمت توسعه را با اجماع نظر خود مشخص کنند .
مشکل ما در ایران این است که ما این اجماع نظر نخبگانی را نداریم و با تغییر دولت ها در هر چهار سال یکبار، تعریف ما نیز از نظام بین الملل ، از عدالت، آزادی ، صنعت، کشاورزی و بهطورکلی توسعه تغییر می یابد...
@barsakht
سلسله بحث های ایران و توسعه ۱۲
ساختار کلی نظام فکری دکتر سریع القلم در بحث از توسعه نیافتگی ایران
@barsakht
به طور کلی برخی از شاخص های سیاسی و اجتماعی ما ایرانیان در بستر های تاریخی متفاوت، باعث شدهاند تا دستیابی ما به توسعه با مشکل مواجه شود :
برخی از شاخصه ها عبارتند از :
_ قاعده ناپذیری
_ خودمداری و عدم دگرپذیری
_ بی نظمی فکری و عملی
_تفکر استبدادی
_کم حوصلگی و افق فکری کوتاهمدت
_ تفکر قبیلهای و عشیره ای
_ عدم اعتماد به دیگران
_ انتقاد ناپذیری و ضعف در گوش دادن
@barsakht
این ویژگی ها موجب بروز مشکلاتی همچون:
_ ضعف در ساختار سازی و سیستم سازی _ عدم شکلگیری انرژی متمرکز
_ دشواری اجماع نخبگانی
_ دشواری اقدام بنیادی و بلندمدت
در مسیر رسیدن به توسعه شده است
@barsakht
دکتر سریع القلم : تنها راه توسعه ، بین المللی شدن است...
سریع القلم : "" در حدود 28 هزار کتاب اقتصادی، سیاسی و اقتصاد سیاسی که در 340 سال گذشته در دنیا چاپ و منتشر شده، یک اصل ثابت قابل شناسایی است. اینکه هر کشوری که در دنیا پیشرفت کرده، حتی به معنای کمی کلمه، یک اقدام را مبنا قرار داده و آن «بینالمللی شدن» است.
در تاریخ چهار قرن توسعه در جهان چه در غرب و چه در آسیا و هماکنون در آفریقا و خاورمیانه هیچ کشوری را سراغ نداریم که پیشرفت کرده باشد اما این پیشرفت بر اساس یک الگوی محلی بنا شده باشد، بلکه تمام کشورها ارتباطات گسترده بینالمللی داشتهاند.
به نظر میرسد این اصل یک موضوع پیشرفت همگانی است. یک کارخانه یا یک شرکت، یک نویسنده، یک خبرنگار، یک نماینده مجلس، یک سیاستمدار و بهطور خلاصه هرکسی در هر حرفه و صنعتی که هست در شرایطی میتواند ارزیابی منطقی و صحیحی از عملکردش داشته باشد که در مدارهای بینالمللی فعال باشد.
از اینرو اگر کشور ما میخواهد پیشرفت کند باید این اصل محکخورده و آزمایششده بینالمللی را به کار گیرد.
اصول توسعهیافتگی به زعم من جهانی هستند، جهانشمولاند و تابع جغرافیا، فرهنگ، تاریخ و ادبیات نیستند.""
@barsakht
9سوال و 9 پاسخ از کتاب « پان ترکیسم و پان آذریسم»
نوشته احمد کاظمی – بخش دوم
@barsakht
* 3)چه رابطه ای میان پان آذریسم وپان ترکیسم وجود دارد؟
سابقه پان آذریسم نهایتا به تاسیس اولین جمهوری آذربایجان در سال1918م برمی گردد وبیشتر اتحاد آذری ها وبه اصطلاح آذربایجان بزرگ را در نظر دارد ، در حالیکه پان ترکیسم مسئله ایجاد ترکستان بزرگ را مورد توجه قرار داده است. هم اکنون ایندو جریان همسو با یکدیگر فعالیت دارند و هردو آنها اولین عامل اتحاد را در زبان می دانند. ناظران سیاسی معتقدند پان ترکیست ها اجرای اهداف پان آذریسم را گامی در جهت تحقق ایده های پان ترکیستی می دانند.جریان پان آذریسم رهبری و حرکت مستقلی برای خود ندارد بلکه توسط پان ترکیست ها ومحافل ملی گرای ترکیه هدایت میشود. ترکیه طی سالهای گذشته کوشیده است تا با ساخت برنامه های تلویزیونی وانتشار کتاب در راستای ایده پان آذریسم گام بردارد.
@barsakht
* 4)تئوریسین های پان ترکیسم چه کسانی هستند؟
«ضیاء گوگ آلپ» ملقب به پدر پان ترکیست ها ، احمد آقایف و یوسف آکچورا اغلو از جمله نظریه پرداران اندیشه پان ترکیسم هستند. با این وجود ریشه اصلی تفکر پان ترکیسم توسط قدرتهای بیگانه مطرح شد بطوریکه نظریه پردازان مهم اندیشه پان ترکیسم غیر ترک بودند از جمله سه یهودی اروپایی که برنارد لوئیس ، خاورمیانه شناس معروف، آنها را الهام بخش ملی گرایی ترکان میداند که عبارتند از: آرتر لملی دیوید (انگلیسی) ،دیوید لئون کوهن (فرانسوی) و ارمینوس وامبری (مجارستانی) که بیشتر از دیگران در ایجاد ناسیونالیسم ترک وعرب نقش داشت. در سال1904م یوسف آکچور اوغلو ، رساله تحت عنوان «اوچ طرز سیاست» (سه شیوه سیاست) منتشر کرد که به تدریج اهمیتی در مقام مانیفیست پان ترکیسم یافت.
@barsakht