بايد انفاق کننده طورى انفاق كند كه:
۱_ فقير، بت پرست بار نيايد. فقط خدا را ببيند و لطف او را مشاهده كند، كه دلها را نرم كرده و به ياد او انداخته. در نتيجه به او تأمين ندهد و از راههاى حساب نشده به او كمك كند تا حجابها او را در خود نگيرند.
۲_ و متملّق و چاپلوس بار نيايد. هنگامى كه فقير مرا ببيند از من تملّق مى گويد، اما اگر من در ميان نبودم و خدا را نشان دادم، تملقها و مدحها از خدا خواهد شد و براى او خواهد بود.
۳_ و ذليل و خوار نگردد؛ چون اين رزق، رزق اوست و از خداست و من فقط نهرى هستم كه اين آب را به او مى رسانم و در نتيجه خودم هم سيراب مى شوم و بهره مند مى گردم.
پيشوايان هنگامى كه به فقيرى انفاق مى كردند خود را شرمنده و بدهكار نشان مى دادند تا اين كه فقير ذليل نشود و دست خدا را ببيند و مال او را ببيند.
آنها كه مى خواهند توحيد و اخلاص خود را آزمايش كنند مى توانند از اين راه استفاده كنند و بررسى كنند كه آيا فقير و بيچاره در برابر آنها ذليل و خوار مى شود و يا مانند كسى است كه از نهرى آب بنوشد و از چشمهاى آب بردارد و از شير كنار راه سطلش را پر كند. اين ملاحظات براى گيرنده بود.
📚 فقر و انفاق، ص ۷۳
🆔 کانال👈 چشمه جاری
🎤👈 حاج آقا حیدری
🔷 استاد صفایی رحمة الله علیه با آنکه از نقش انفاق، آن هم با ضابطه هایش بسیار گفته بود و خود عامل بدان بود، یک بار خودم دیدم هنگام مطالبه کمک مالی طلبه ای از ایشان، استاد فقط دعا کرد و گذشتیم.
🔷 بعد از دور شدن از آن شخص، گفتند: حالت او که به ما امید بسته بود، شرک را در او زنده می کرد.
🔷 باید غیر مستقیم کمک را رساند. تا نظر فرد نیازمند از خلق بریده و متوجه خداوند شود.
📚 مشهور آسمان، ص ۳۷
🆔 کانال👈 چشمه جاری
💙 حضرت ابا عبداللّه عليه السلام مى فرمايد: «وَ اعْلَمُوا أَنَّ حَوَائِجَ النَّاسِ إِلَيْكُمْ مِنْ نِعَمِ اللَّهِ عَلَيْكُمْ فَلا تَمَلُّوا النِّعَمَ فَتَحُورَ نِقَما». نيازها و حاجت خواهى مردم و روى آوردن آنها به سوى شما از نعمتهاى خدا بر شماست، پس از اين نعمتها ملول و خسته نشويد.
💙 اگر آدمى از اطمينان به نعمت، به اطمينان به قَدَر رسيد و فهميد كه قَدَر و اندازه هاى الهى تكليف و قضايى را بدنبال دارد، در اين مرحله مثل مرد باجه دار بانك مى شود كه با وصول مبلغ روزانه، پرده را نمى اندازد و در را نمى بندد و با مبالغ امانتى به عشق بازى نمى پردازد كه مى داند از پيش حواله دارها صف كشيده اند و در انتظار دريافت هستند.
💙 با اين توجه صاحب نعمت در انتظار صاحب حاجت است. از ديدار صاحب حاجت خسته نمى شود و رنج نمى برد. رنجها از لحظه اى است كه تو خودت را صاحب مال و صاحب نعمت مى دانى و خودت را مالك مى شناسى و به آگاهى و علم و رنج و تلاش خودت تكيه مى كنى و مثل مادر احمقى كه شير پستانش را براى خودش مى خواهد تا خودش بنوشد، از فرياد كودك گرسنه و دهان باز او رنج مى برد.
💙 و گرنه تو به دنبال حاجتمند راه مى افتى و كودك خواب را بيدار مى كنى و نوشيدن او را همچون بشارتى و نعمتى ديگر احساس مى نمايى.
📚 چهل حدیث، ص ۱۷۱
🆔 کانال👈 چشمه جاری
✅ حضرت علی علیه السلام می فرماید«وَ لَبِئْسَ الْمَتْجَرُ أَنْ تَرَى الدُّنْيَا لِنَفْسِكَ ثَمَناً وَ مِمَّا لَكَ عِنْدَ اللَّهِ عِوَضاً». خیلی تجارت بدی است که تو دنیا برای خودت مناسب حساب کنی و خودت را به دنیا بفروشی.
✅ آدم کاسبی که از یک دانه برنج نمی گذرد و وقتی می افتد بر می دارد و سر جایش می گذارد و روی یک چوب کبریت حساب می کند، حضرت به همین ها می گوید: مگر این نیست که شما می خواهید چیزی بدست بیاورید؟
✅ شما این را حساب کنید که چه چیزی از دست داده اید تا این را به دست آورده اید؟ تو خودت را باخته ای، بر فرض که همه چیز را به دست آورده باشی.
✅ مشکل اساسی ما این است که خودمان را در برنامه ریزی ها محاسبه نمی کنیم. حساب می کنیم چه چیزی بدست آمده است، ولی حساب نمی کنیم چه چیزی از دست رفته است؟
✅ اصلا خودمان را جزو موجودی محاسبه نکرده ایم. این بدترین نوع حسابرسی است که ما وجود خودمان را، اندازه های وجود خودمان را ملحوظ نداریم و بعد حساب کنیم که موجودی حساب بانکی من این قدر است. ماشینم چند تا شده. زنم چند تا شده، بچه ام چند تا شده، اعتبارم... که چه؟ بگو چه بدست آورده ای؟
✅ خدا شاهد است تجارت های ما دل أنبیاء را تکه تکه کرده است.
✅ یک پزشکی که می تواند روزی ۱٠ میلیون بدست بیاورد، اگر به روزی ۲ تومان معامله کند تا پفک یا چیپس به او بدهند، خیلی باخته، خیلی باخته! یعنی چه به منافع خودش حساب کند، منافع ما بیش از این هست. و چه به شخصیت مان مراجعه کنیم، ما را بیش از این حساب می کنند.
✅ چرا تویی که برای یک تراشه حساب باز کرده ای، چطور خودت را اینطوری از دست داده ای، آن هم برای دنیایی که دوام نمی آورد⁉️
✅ بحث سر این نیست که تو اینها را بدست نیاور، نه، بیاور، لیکن تو خودت را به اینها نفروش. اینها را برای خودت داشته باش.
📚 روزگار ستمگر، ص ۸۲
🆔 کانال👈 چشمه جاری
🔶 بیاییم بشینیم و وضعیت خودمان را بررسی کنیم. راه خیلی خوبی است که ببینیم امروز از چه چیزی خوشحال شدیم؟ از چه چیزی رنج بردیم؟
🔶 کفشمان گم شده، گِلی شده. فلانی یک جمله ای به من گفته من را خوشحال یا ناراحت کرده است. اول چایی را به دیگری داده است. برای آن برادرم یک خودکار قشنگ تر خریده است.
🔶 یادم نمی رود وقتی کوچک بودم، سر سفره، وقتی غذا می کشیدند، مثلاً وقتی آبگوشتی می کشیدند اگر برای برادرهای کوچک تر من چرب تر بود، من هیچ نمی گفتم، ساکت بودم ولی اشک همینطور از کنار چشمانم راه می افتاد و این طبیعی است که آدم می سوزد. این رنج اوست، برایش مهم است. من همین قدر هستم. این اندازه من است.
🔶 خودتان را شناسایی کنید. ترس ها، امیدها، عشق ها، نفرت ها، توبه ها و تعلق ها مشخصه های وجودی ما هستند. اینها نشان می دهند ما کجاییم و چقدریم.
🔶 ارزش ها و التهاب هایی که برای ما می آید، اینها آشنا کننده خوبی برای خود ما هستند.
📚 روزگار ستمگر، ص 19
🆔 کانال👈 چشمه جاری
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✅👈 مؤمن خودش را پای ثروتش نمیگذارد، ثروت را پای خودش میگذارد!
✅👈 دنیا، پای مؤمن است نه بار مؤمن.
🆔 کانال👈 چشمه جاری
May 11
✅ رها کردن دنیا به معنای تعلق نداشتن به اوست، نه به معنای از دست انداختن. دنیا در دل تو ریشه نگیرد ولی در دست تو به کار گرفته شود.
✅ اگر این نگاه بیاید مسأله عوض می شود. چیزی به هم نمی خورد. تو هم زندگی ات را کرده ای و هم این برخوردت را داشته ای، ولی با این تفاوت که تعلق ها در تو رنج نیاورده اند، ضعف اعصاب نگرفته ای، زخم معده نگرفته ای، غصّه نخورده ای.
✅ ولی الان ما اینگونه نیستیم. همین که کسی گوشه دنیای ما را بساید، همین که دنیای ما را بردارد، با او دشمن می شویم، حتی اگر أمیرالمؤمنین علیه السلام باشد. اگر حضرت یک استان را از فلانی بگیرد و به دیگری بدهد، می بینم بغض آن کس در تو می آید، چرا⁉️
📚 روزگار ستمگر، ص ۱۲۰
🆔 کانال👈 چشمه جاری
❇️ ما وسایل اتاق را کنترل می کنیم. ماشین هایی را که داریم کنترل می کنیم. امکاناتی را که داریم کنترل می کنیم،
❇️ حتی قلمی را که داریم یا میز و تختی را که در اختیار ماست و یا چیزهایی را که به ما سپرده شده، همه اینها را کنترل می کنیم،
✅ ولی خودمان را اصلاً به حساب نمی آوریم! در حالی که خود ما نیز یک چیزی هستیم.
✅ خود ما یک سرمایه ای هستیم، وجودی هستیم که خداوند به خودش دست مریزاد گفته است «فَتَبَارَكَ اللَّهُ أَحْسَنُ الْخَالِقِينَ».
✅ پس این وجود را چه شده است؟ هم و غمش چیست؟ رنج وشادی اش کدام است؟ به چه روی آورده است؟؟؟
📚 فوز سالک، ص ۲۰۹
🆔 کانال👈 چشمه جاری
✅ بعضى وقتها كه با رفقا دور هم جمع هستيم، وقتى كسى را مى بينم كه پايش به استكانى و يا آشغالى مى خورد و بدون توجه عبور مى كند و آن را بر نمى دارد، اين معنا به ذهنم خطور مى كند كه وقتى امروز دعوت اين حوادث كوچك را نديده مى گيريم و اين استكان و يا آشغال را برنمى داريم، قطعاً در فرداى ديگر، دعوت حوادث بزرگ را هم نديده خواهيم گرفت. اگر فردا پيش ما صدها شكم را هم پاره كنند، بى تفاوت خواهيم بود.
📚 اخبات، ص 81
🆔 کانال👈 چشمه جاری
🔷 جرقه ها مادامى كه تراكمى نباشد و زمينه اى نباشد، ايجاد حرارت مى كند اما حركتى به وجود نمى آورد. يك دنيا بنزين مادامى كه در زمينه ى خودش متراكم نشود، بر فرض، جرقه ها و استارتها زياد باشند شعله ور خواهد شد اما حركتى بدست نخواهد آمد. در حالى كه 10 قطره بنزين متراكم با يك جرقه كاميونها را به دوش مى كشد و راه مى برد.
🔷 تذكر، مادامى كه انسان از عشق و تراكم و از زمينه اى برخوردار نباشد، سودى نخواهد داد، كه: «وَ ذَكِّرْ فَإِنَّ الذِّكْرى تَنْفَعُ الْمُؤْمِنينَ». بيدارى و تذكر هنگامى به حركت و عمل منتهى مى شود كه با طلب و عشق همراه باشد و از مقدمات برخوردار.
🔷 اين است كه ما با آنكه به آگاهى و حتى به عشق رسيده ايم حركت نمى كنيم؛ چون بارى را مى خواهيم برداريم كه هنوز بازويش را تهيه نكرده ايم.
📚 مسئولیت و سازندگی، ص 102
🆔 کانال👈 چشمه جاری