هفت میلیارد سال نوری زیر چشم ایران۲
💎بخشی از متن:
🔻 تلسکوپ، مجموعههای خیلی پیچیده و زیادی دارد. شاید بگویم دهها هزار قطعه در این تلسکوپ مورداستفاده قرار گرفته است. 90 تن وزن این تلسکوپ است. چون باید آنقدر محکم باشد که نلرزد، برای اینکه مدام در معرض باد است. آینهای که روی آن قرار میگیرد 4تن وزن دارد. باید یک سازه محکمی بتواند این ۴ تُن را نگه دارد و تغییر جهت به آن بدهد. بنابراین کار واقعاً پیچیدهای است. وقتی آینهها جلوی هم قرار میگیرند، دقت مکانیکیشان یک میکرون است. یعنی تصور کنید آینههای چهار تنی، باید در مقابل هم و در فاصله چهار متری ولی با یک میکرون، کنار هم قرار میگیرند. پروژهای با این دقت بالا وجود ندارد. شاید تعجب میکنید که بگویم این بزرگترین پروژه علمی کشور هست؛ چیزی شبیه به این کار تاکنون وجود نداشته است.
🔻خود این سازه تلسکوپ چند فناوری پیشرفته دیگر هم دارد؛ مثلا «یاتاقان هیدرواستاتیکی». تلسکوپ 90 تن وزن دارد که 70تنش باید بچرخد و برای این چرخش، این هفتاد تن باید در حالت بیوزنی قرار بگیرد؛ چون اصطکاک نمیگذارد با دقت یک دهم ثانیه قوسی بتوانید چیزی را در آسمان رصد کنید. پس باید این هفتاد تن بیوزن بشود. سیستم موردنیاز این کار (که در واقع باز برای نخستینبار در کشور طراحی و ساخته شد)، یاتاقان هیدرواستاتیکی است که با فشار روغن، تلسکوپ را در حالت غوطهوری نگه میدارد و شما هفتاد تن را با فشار انگشتتان میتوانید بچرخانید. این چیزی بود که رسماً اعلام کردند به ایران بههیچوجه این را نمیدهند.
📱 خرید تلفنی: 09123969195
@daneshmand_mag | مجله دانشمند
🕊 هتل کبوترها
راز سازههای قدیمی حوالی کویر
💎بخشی از متن:
🔅اولینبار که نام کبوترخانه را شنیدم برایم معنایی شبیه باغوحش، باغ پرندگان و یا قفسهای بزرگ روی پشتبام فیلمهای قدیمی را داشت و به نظرم کاری فانتزی برای حمایت از حیوانات بود، مثل خانههای چوبی روی درخت در حاشیه پارک و خیابان... ولی این کارها از نیاکان ما که از هر کارشان هزاران حکمت و دلیل میچکید و در خشت خام چیزهایی میدیدند که ما در آینه نمیبینیم بعید بوده؛ ولی چرا و چطور؟
کبوترخانهها برجهایی استوانهایشکل بودهاند، غالباً در شهرهای کویری؛ حالا چرا کویری؟ صبر کنید تا خدمتتان عرض کنم.
🔅برجهایی که از دور شبیه برجهای نگهبانی کنار قلعههای فیلمهای خارجی یا برجهای چهارگوشه کاروانسراهای قدیمی جاده مشهد بودهاند و البته تنها، بدون قلعه و کاروانسرا؛ که در واقع آپارتمانهایی هستند، چند هزارواحدی با ارتفاعی حدود 10 تا 20 متر و با قطر 5 تا 10 متر، استوانههایی تو خالی با هزاران حفرههایی برای زندگی کبوترها...
این برجهای لوکس با فن آوری گرمایشی و آکوستیک، سیستم حفاظتی قوی ضد شکار، ضد زلزله و ارتعاش هم بودهاند، چیزی که بعد از چند صدسال هنوز برای همه ما انسانهای امروزی مهیا نیست. پس توجهتان را جلب میکنم به شگفتی جزئیات ساخت کبوترخانهها:
🔅جنس سازه از گل رس، کاه و نمک بوده، این مواد مانع رشد و تکثیر حشرات موذی مثل ساس و کنه میشده، ضمن آن که باعث میشده در گرمای شدید تابستان کویر، خنک و در سرمای استخوانشکن شبهای زمستان گرم باشد، شکل استوانهای در قسمت بالای کبوترخانه شبیه بادگیرهای خانههای کویری ساخته شده تا جریان هوا و تهویه برقرار باشد و کبوترهای نازپرورده در آسایش باشند در ضمن در معماری به عایق صوتی یا آکوستیک بودن سازه هم دقت شده بود تا صدایی آرامش کبوتران را نخراشد و چرتشان پاره نشود.
#دانشمند_نوجوان
#فناوری_ایرانیان #ریشهها
#دانشمند۲۰
#سمیه_وظیفهخواه
🌐 لینک خرید اینترنتی مجله با ارسال به سراسر کشور 🔻
https://ketab.inn.ir/product/40937/مجله-دانشمند-20
📱 خرید تلفنی: 09123969195
@daneshmand_mag | مجله دانشمند
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
⭕️ روایت دانشمند در روستاهای مرزی بلوچستان
🌱بهمن ماه امسال بود که دوستانی از شهرهای مرزی بلوچستان برایمان فیلمهای جالبی فرستادند که بچهها در برنامه صبحگاهی مدرسهشان، بخشهایی از روایتهای مجله دانشمند را میخوانند. بعد از انتشار بعضی تصاویر آنها، پیامهای دیگری از معلمین و فعالین دانشآموزی دریافت کردیم که آنها هم خبر از این مدل فعالیتها با محتوای مجله داشتند.
🌱 به تازگی که مجله ویژه نوجوان دانشمند منتشر شد، یکی از دوستان گفتند از طرف من بیست شماره مجله نوجوان را به بچههای روستاهای مرزی بلوچستان هدیه بدهید و این اتفاق زیبا افتاد.
🌱ما در تحریریه مجله دانشمند دوست داریم این مدل فعالیتهای شبکهای و افزونهای را احیا کنیم؛ یعنی هم روایت خودمان را احیاء کنیم، هم فعالیتهای ابتکاری و ابداعی متنوعی را برای انتقال این روایتها داشته باشیم. قطعا چنین اتفاقی بدون کمک شما عزیزان رخ نمیدهد و ما هم به حمایتها و پیشنهادات شما دلگرمیم.
#دانشمند
#روایت_پیشرفت
#بلوچستان #پیام_شما
🌐 لینک خرید اینترنتی مجله با ارسال به سراسر کشور 🔻
https://ketab.inn.ir/product/40937/مجله-دانشمند-20
📱 خرید تلفنی: 09123969195
@daneshmand_mag | مجله دانشمند
روایت پیشرفت ایران
🦋 پریدن با بال پروانه دخترانی که گفتند کار نشد نداره 💎بخشی ازمتن⬇️
🦋 پریدن با بال پروانه
دخترانی که گفتند کار نشد نداره
💎بخشی از متن:
🔅در جمعیت دختران رفسنجان، دخترها برای انجام فعالیتهای داوطلبانه دور هم جمع میشوند. من از طریق دوستم معرفی شدم و اولش فقط میخواستم اوقات فراغت تابستانم را به نحوی پر کنم. ولی بعد فهمیدم ما آنجا جمع شدیم تا یک کار و هدفی را که برای بهترشدن شهر و کشورمان یا ایجاد احساس بهتر در مردم، در ذهنمان داریم، عملی کنیم. جالبش اینجا بود که کل کارها را باید خودمان انجام میدادیم.
🔅برای این که مسئله اصلیمان را پیدا کنیم یک برگه به ما دادند که در آن پرسیده بودند در خانه، مدرسه، شهر یا کشور چه مشکلی داریم؟ چه مسئلهای میبینیم که خیلی برایمان پر رنگ است و دوست داریم آن را حل کنیم؟ همهمان پاسخهای خودمان را نوشتیم و بعد، یک جلسه گرفتیم و جوابهایمان را برای هم خواندیم تا ببینیم کدام موضوع، برای بیشترمان دغدغه و مسئله بوده تا همان را بهعنوان دستورکار گروه قرار دهیم.
🔅ما بحث کردیم و به نتیجه رسیدیم که ما یک شهر زیبا و تمیز میخواهیم. شیرابه زبالهها که صحنه زشت و بوی بدی در شهر ما رفسنجان ایجاد میکرد، آزارمان میداد و دوست داشتیم این را از بین ببریم. بعد این فکر، ما را به زیر مسئلههای بعدی رساند. مثلاً وجود زبالهگردها که معضل بهداشتی ایجاد میکرد. تحقیق کردیم درباره این موضوع و دیدگاهمان نسبت به آن تغییر کرد. بعد رسیدیم به مسئله تفکیک زباله از مبدأ. خیلی تحقیق کردیم. بازیافت کشورهایی مثل سوییس را بررسی کردیم. به این نتیجه رسیدیم که اگر از خانههای خودمان شروع کنیم به تفکیک و حتی عدم تولید زباله، مشکل حل میشود.
🔅ما گروهی به نام بازانه ایجاد کردیم. پوستر طراحی و در فضای مجازی برایش تبلیغات کردیم. هدفمان فرهنگسازی دررابطهبا تفکیک زباله بود. چون شهرداری گفته بود بحث فرهنگسازی به عهده خودتان باشد. شهرکی را انتخاب کردیم بهعنوان نمونهی آزمایشی. نیرو نیاز داشتیم برای اینکه درِ خانهها برویم و مستقیماً کار را معرفی کنیم. یکبار رفتیم شهرداری و با پیمانکارهای آنجا کمی بحثمان شد؛ راجع به هزینهها و چیزهایی که فکر میکردیم برای کارمان نیاز است. همراهیها تا قبل از آن خیلی خوب بود. ولی در آن جلسهی خیلی جدی که قرار بود کار به نتیجه نهایی برسد، اختلافنظر پیش آمد و در کارمان «نه» آمد. آنجا داشتیم جا میزدیم و رها میکردیم که تسهیلگر به دادمان رسید. ما یک سال و نیم زحمت کشیدیم برای این پروژه و تسلیم نشدیم.
#دانشمند_نوجوان
#دانشمند۲۰
#پریسا_زارع
🌐 لینک خرید اینترنتی مجله با ارسال به سراسر کشور 🔻
https://ketab.inn.ir/product/40937/مجله-دانشمند-20
📱 خرید تلفنی: 09123969195
@daneshmand_mag | مجله دانشمند
هفت میلیارد سال نوری زیر نگاه ایران۳
قصه ساخت پیشرفتهترین رصدخانه ایران به روایت دکتر حبیب خسروشاهی
💎بخشی از متن:
🔻باید به جایگاه واقعیمان در نجوم برسیم. ما یک پیشینه بسیار بسیار درخشان در نجوم داریم و صدها سال پیش در نجوم حرف داشتیم؛ ولی مدتهای طولانی است که دیگر این موقعیتمان را از دست دادهایم. ما فکر میکنیم رصدخانه ملی باید این را احیاء کند. باید برگردیم محل خودمان را روی نقشه نجوم پیدا کنیم. الان ابزارش را داریم.
🔻تلسکوپ ما الان، "های رزولوشن" است و توان تفکیکش خیلی بالا است. توان تفکیک بسیار بالاتر، اصولاً جزئیات بیشتری نشان خواهد داد. با تلسکوپ ما شصت هزار میلیارد میلیارد کیلومتر را میتوان دید که میشود هفت میلیارد سال نوری. دورترین تصویری که بشر تا الان توانسته ببیند، "جیمز وب" گرفته که تا سیزده میلیارد سال را دیده است. ما تقریباً نصف آن را میتوانیم چون تلسکوپها با اهداف جداگانهای ساخته میشوند و هر کدامشان وظیفه خاص به عهده دارند.میخواهم بگویم که این زورآزمایی نیست. اینجا مصلحت و آن اهداف پروژه، تعیینکننده است.
🔻این پروژه یک چیز بهخصوص دیگری که مشخص میکند، موضوع علوم پایه است؛ یعنی برکتی که علوم پایه برای صنعت کشور دارد. اصلاً علوم پایه موتور محرک است. چون چیزی که ما امروز به آن فکر میکنیم، شما ده سال بعد به آن احتیاج خواهید داشت. همین دوربینها را مثال میزنم؛ دوربینی که روی گوشی شما است، اولینبار در نجوم استفاده شده است. از 1980 تا سال 2000، دوربین دیجیتال وجود نداشت ولی ما در نجوم آن را داشتیم. البته آن را منجمان نساختند، ولی برای نجوم توسعه پیدا کرده است چون ما همیشه دوست داشتیم تعداد پیکسلها برود بالاتر. حالا بخش دفاعی یک جوری همیشه پیشران است و علوم پایه هم یک جور دیگر.
#دانشمند_نوجوان
#رصدخانه_ملی #نجوم
#دانشمند۲۰
🌐 لینک خرید اینترنتی مجله با ارسال به سراسر کشور 🔻
https://ketab.inn.ir/product/40937/مجله-دانشمند-20
📱 خرید تلفنی: 09123969195
@daneshmand_mag | مجله دانشمند
روایت پیشرفت ایران
شماره ۲۱ مجله دانشمند منتشر شد سری جدید مجله دانشمند، باسابقهترین مجله دانش و فناوری به زبان فارسی
شماره ۲۱ مجله دانشمند منتشر شد
سری جدید مجله دانشمند، باسابقهترین مجله دانشوفناوری به زبان فارسی با رویکرد «روایت پیشرفت» منتشر شد. مجموعه گفتوگو و یادداشتهایی که در این شماره میخوانیم:
💠 سرمقاله
🔸 دانشبنیانها زیر سایهٔ تصویر کلیشهای
💠 روایتخانه
🔸 باور نمیکردند بتوانیم رآکتور گلاسلایند را بسازیم
روایت مهندس مصطفی جنتی از ساخت دانشبنیان محصولی حیاتی
🔸 برای مدیریت مصرف انرژی راهحل دانشبنیان داریم
در گفتوگو با مهندس اخترشناس مدیر شرکت دانشبنیان قمی
🔸 از پژوهشکده دانشجویی تا شهرک دانشبنیان
روایت دانشجویان اصفهانی که حل مسائل کشور برایشان اولویت شد
💠 قاب پیشرفت
🔸 رؤیای ایرانی
معرفی آثار بخش مستند پیشرفت چهاردهمین جشنواره عمار
💠 فناوری نرم
🔸 ورود به دنیای جدید فضایی
روایت لحظههای پرتاب ماهواره ثریا
🔸 خشت به خشت تا ثریّا
روایت غیر رسمی از دیدار رهبری با تولیدکنندگان و فعالین اقتصادی
🔸 اعتکاف همراه با روایت پیشرفت و آیه یأس
چند روایت از برگزاری غرفه روایت پیشرفت در اعتکاف شیراز
🔸 افقهای باز و کرانهای تازه
شعر خانم فاطمه عارفنژاد
💠 ترجمه تجربهها
فضانوردی روی زمین
مروری بر برنامههای آژانس فضایی اروپا برای کودکان و نوجوانان
💠 مطالعات پیشرفت
🔸 زبان فارسی در علم
افقهای دانشبنیان
🔸 روایت پیشرفت؛ زیست بوم زندگی و حل مسئله است
گزارشی از نشستهای همعزم در گفتمانسازی پیشرفت
💠 کتابخانه
🔸 خروج از خیابان سئول
یادداشتی بر یک تجربه بومی در حل مسائل دانشبنیان
🔸 به توان هایتک
روایت یک اتفاق بزرگ در صنعت برق کشور
💠 خبر زیست بوم
مهمترین و تازهترین خبرهای مرتبط با دستاوردها و تولیدات فناورانه و دانشبنیان کشور
💠 کمیک استریپ
🔸 چشم شب
روایت شرکت دانشبنیان سازنده لنزهای اوپتیکی
📝همکاران این شماره:
پریسا زارع، رعنا مرادینسب، نرگسسادات مظلومی، فرناز ايزدبین، فروزان ايزدبین، سیدحمیدرضا میری، سیدمیثم حسینی، سیدعلی میری، محمدحسین عظیمی، حسن فاطمی، علیرضا طهماسبی، علیرضا مجیری، حمید نخعی، علی تقوایی.
مدیرمسئول: محمدحسن روزیطلب
سردبیر و جانشین مدیرمسئول: پژمان عرب
دبیر اجرایی: مریم حنطهزاده
با همکاری موسسه فرهنگی مطبوعاتی ایران
مجری طرح: خانه هنر و رسانه پیشرفت
🌐شماره بیست و یکم مجله دانشمند را میتوانید از دکههای مطبوعاتی سراسر کشور و همچنین سایت انتشارات ایران به آدرس ketabir.com با ارسال رایگان تهیه کنید. شماره تماس برای اشتراک سالانه و سفارش تلفنی 09123969195 - آقای بابایی
#شماره_جدید_دانشمند
@daneshmand_mag | مجله دانشمند
روایت پیشرفت ایران
🚀 ورود به دنیای جدید فضایی ۱ روایت لحظههای پرتاب ماهواره ثریا 💎بخشی از متن⬇️
🚀 ورود به دنیای جدید فضایی ۱
روایت لحظههای پرتاب ماهواره ثریا
💎بخشی از متن:
🔻هر ربع یکبار از خواب میپریدم و به وسط تاریکی خیره میشدم دنبال جواب. چه باید روایت میکردم. حتی وقتی ساعت 6 صبح با سردرد و چشمهای خوابزده برای بار اولم سوار ایلوشین شدم هم هنوز نفهمیده بودم قرار است چه صغری کبرایی را ردیف کنم تا به قول معروف حق مطلب را ادا کند. تازه یک مطلب دیگر هم بود که مغزم را سوراخ میکرد. اگر شکست بخورد چه؟ چه باید میگفتم؟ لابد قرار بود کلیشهایترین جمله اینطور وقت ها را به زبان بیاورم: این شکست چیزی از ارزشهایمان کم نمیکند! کدام ارزشها؟
🔻وسط سرگیجههای بلندشدن ایلوشین، یاد فیلمی افتادم که شب قبل دیده بودم. ماهواره اسپیس ایکس ای که همین چند وقت پیش در حال رفتن به فضا شکستخورده بود. جالبترین قسمت فیلم صدای زمینه بود! صدای تشویق میآمد. تشویق کسانی که داشتند نگاه میکردند؛ علی القاعده باید ناراحت میشدند و زیر گریه میزدند. تشویقشان دیگر چه صیغهای بود؟ دیدم همه یکدفعه جمع شدند کنار شیشههای ایلوشین. سرم را لای کلهها فروکردم تا به من هم حلوای خیراتی برسد. دماوند بود که رخت زمستانی تن کرده بود و برایمان دست تکان میداد! ذهنم جرقه خورد و به سرگیجه التماس کردم ده دقیقه امانم دهد. قلم و کاغذ در جیبم را کشیدم بیرون و هرچه در ذهنم انبار شده بود روی کاغذ ریختم. ایلوشین موقع نشستن یکصدای بلندی دارد که اگر بار اولت باشد، هرچه انگشت داری فرو میکنی در سوراخ گوشت تا از مغزت حفاظت کند. صدا که قطع شد درها باز شدند. منتظر بودم یکی با اسب بیاید دم در بگوید: چطوری ایرانی؟
🔻اما جواد آمده بود تا من و مهدی را زودتر ببرد سمت مراسم تا قبل از رسیدن بقیه، سناریو را آماده کنیم. با راننده 4 نفری سوار هایلوکس شدیم و د بگاز. جواد و آن یکی مهدی دو روز زودتر رفته بودند شاهرود تا موقعیت را با کمک بچه های هوافضا آماده کنند. روز اول را پشت در پادگان و دردسر هماهنگی برای ورود، شب کرده بودند و روز بعدش را به در و دیوار زده بودند تا مکان مراسم را از پشت یک تلویزیون در نمازخانه ببرند به دل حادثه.
🔻دل حادثه، یک سالن عملیاتی بود که درهایش به صورت اتومات و کشویی رو به محل پرتاب باز میشد و فاصله اش تا ماهواره حدود دو کیلومتر بود. منتها دو کیلومتری که در دل بیابان ماهواره را کامل برای ما قابل رویت کرده بود. داخل سالن هم استیج و ویدووال رویش رو به حدود 400 صندلی که نیم دایره جلویش چیده شده بود آماده شده بود. جواد مرا برد به ردیف جلو و به سردار جعفرآبادی معرفی کرد. انتظار داشتم مسئول فضایی هوافضای سپاه با آن جایگاه، یک پیرمرد سن و سال دار باشد. جعفرآبادی به نظرم حتی میخورد زیر 50 سال باشد. سلام و علیک گرمی کردیم و نشستیم به صحبت. اولین سوالم این بود که نام ماهواره و پرتابگرش چیست و سوال دومم اینکه قرار است اینبار روی کدام قله پرچم ایرانی بکوبیم؟
#روایت_خانه
#ایران_فضایی
#ماهواره_ایرانی
#دانشمند۲۱
#سیدحمیدرضا_میری
🌐 لینک خرید اینترنتی مجله با ارسال به سراسر کشور
https://ketab.inn.ir/product/40958/ماهنامه-دانشمند-
📱 خرید تلفنی: 09123969195
@daneshmand_mag | مجله دانشمند
48.41M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
⭕️ روی پاهای ایرانی
🏃➡️ «محمدمهدی بخشی» کودک معلولی که حالا رؤیای المپیک دارد...
💎 جلد شماره دوازدهم #مجله_دانشمند، میزبان دکتر حمیدرضا مقارهعابد؛ مدیر شرکت دانشبنیان سازنده پنجههای پیشرفته کربنی بود.
#معلولان #پنجه_کربنی #فناوری_ایرانی
#قصههای_پیشرفت #روایت_پیشرفت
#دانش_بنیان #دانشمند #فناوری
#پرونده_فناوری_معلولان
@daneshmand_mag | مجله دانشمند