علاوه بر این انسان می تواند از راه ریاضت و یا عبادات و تهذیب نفس و یا تمرکز نفس، تأثیراتی مهم در پدیده های عالم بگذارد. بخشی از معجزات انبیا و نیز کرامات اولیا و صلحا و نیز خوارق عادات مرتاضان از همین قبیل است
چنان که بشر می تواند در نفوس دیگران از راه منطق و برهان و حکمت و نیز موعظه حسنه و پندهای دلنشین و نیز جدال به احسن و نیز از راه ولایت معنوی تأثیرات سازنده و مثبت بگذارد .
۶- معماری و مهندسی شخصیت خویش.
یکی از امتیازات بسیار مهم انسان این است که از راه اعتقادات و باورها و نیات و اعمال و اخلاق خویش دائما در حال مهندسی شخصیت باطنی خویش است. هر کسی با عملکردهای خویش، شخصیت خویش را رقم می زند.
هر حیوانی قالب و ساختار خاصی دارد و نمی تواند از آن قالب خارج شود اما انسان چنین نیست، یعنی از پیش ساختار تعیین شده و تمام شده ای ندارد بلکه ساختار او همان شخصیتی است که خود مهندسی می کند و چهره ای است که خود برای خویش ترسیم می کند.
بر اساس آیات و روایات، انسان ها در روز حشر به همان چهره ای محشور می شوند که در دنیا با افکار و باورها و نیات و اخلاق و اعمال خویش، آن را ساخته اند.
عرصه مهندسی شخصیت، بسیار وسیع و گسترده است. یک سوی آن اسفل سافلین و سوی دیگر آن اعلا علیین است.
بالاتر از این، انسان می تواند از راه های معنوی مانند انجام حسنات و دعا و نیایش و توکل و تفویض و صدقه و صله رحم و ... در الواح علوی و ملکوتی دست ببرد و سرنوشت خود و قضا و قدر الهی خویش را تغییر دهد. موضوع بدا و تغییر سرنوشت که در آیات و روایات ما آمده و اهمیت فراوانی برای اعتقاد به آن ذکر شده است ناظر به همین امر است. والسلام
نیکزاد
https://eitaa.com/darseostadnikzad
5.89M
👆 خارج اصول، ؛ امارات (۶) سال تحصیلی ۱۴۰۲ از آیت الله نیکزاد
#اصول
🆑 @darseostadnikzad
5.39M
👆درس خارج فقه سال تحصیلی۱۴۰۲؛ ادامه بحث شروط(۲۱) از آیت الله نیکزاد
#فقه
🆑 @darseostadnikzad
5.08M
👆درس خارج فقه سال تحصیلی۱۴۰۲؛ ادامه بحث شروط(۲۲) از آیت الله نیکزاد
#فقه
🆑 @darseostadnikzad
4.95M
👆 خارج اصول، ؛ امارات (۷) سال تحصیلی ۱۴۰۲ از آیت الله نیکزاد
#اصول
🆑 @darseostadnikzad
4.55M
👆درس خارج فقه سال تحصیلی۱۴۰۲؛ ادامه بحث شروط(۲۳) از آیت الله نیکزاد
#فقه
🆑 @darseostadnikzad
5.16M
👆 خارج اصول، ؛ امارات (۸) سال تحصیلی ۱۴۰۲ از آیت الله نیکزاد
#اصول
🆑 @darseostadnikzad
5.43M
👆 خارج اصول، ؛ امارات (۹) سال تحصیلی ۱۴۰۲ از آیت الله نیکزاد
#اصول
🆑 @darseostadnikzad
4.91M
👆درس خارج فقه سال تحصیلی۱۴۰۲؛ ادامه بحث شروط(۲۴) از آیت الله نیکزاد
#فقه
🆑 @darseostadnikzad
5.8M
👆تفسیر سوره علق (۱) از استاد آیت الله نیکزاد
#تفسیر
🆑 @darseostadnikzad
3.47M
👆تفسیر سوره علق (۲) از استاد آیت الله نیکزاد
#تفسیر
🆑 @darseostadnikzad
طوفان الأقصی.mp3
11.04M
تحلیلی از استاد نیکزاد نسبت به رخداد طوفان الاقصی در سرزمینهای اشغالی
#انقلاب اسلامی
🆑 @darseostadnikzad
5.62M
👆 خارج اصول، ؛ امارات (۱۰) سال تحصیلی ۱۴۰۲ از آیت الله نیکزاد
#اصول
🆑 @darseostadnikzad
5.27M
👆درس خارج فقه سال تحصیلی۱۴۰۲؛ ادامه بحث شروط(۲۵) از آیت الله نیکزاد
#فقه
🆑 @darseostadnikzad
شبهه
چرا فلسطینیها دست به این عملیات زدن که این قدر آدم بیگناه کشته بشه؟
✅ پاسخ
معنای این شبهه این است که فلسطینیها باید مثل هفتاد و پنج سال ها گذشته تو سری بخورن، شهید بدن، مجروح بدن، خونههاشون خراب بشه، توی محاصره باشن، زن و بچشون جلو چشمشون پرپر بشه ولی دم نزنن که مبادا بهانه دست صهیونیستها بیفته!
مگه صدها دفعات گذشته اسرائیلی ها منتظر بهانه بودن؟ میومدن میکشتن و میرفتن؟
از نظر اینا، فلسطینیها باید ماهانه دهها کشته بدن ولی کاری به کار صهیونیستها نداشته باشن تا یه وقت اونا مظلوم نمایی نکنند!
برای فلسطینیها
الان دیگه دعوا سر خاک نیست که
دعوا سر موجودیته؛ سر بود و نبود است.
https://eitaa.com/darseostadnikzad
8.8M
👆درس خارج فقه سال تحصیلی۱۴۰۲؛ ادامه بحث شروط(۲۶) از آیت الله نیکزاد
#فقه
🆑 @darseostadnikzad
حاجی.m4a
32.22M
👆 خارج اصول، ؛ امارات (۱۱) سال تحصیلی ۱۴۰۲ از آیت الله نیکزاد
#اصول
🆑 @darseostadnikzad
1.58M
معنای فلسفه مضاف در بیان فیلسوف گرانقدر استاد نیکزاد
#فلسفه
🆑 @darseostadnikzad
4.3M
👆درس خارج فقه سال تحصیلی۱۴۰۲؛ ادامه بحث شروط(۲۷) از آیت الله نیکزاد
#فقه
🆑 @darseostadnikzad
6.19M
👆 خارج اصول، ؛ امارات- حجیت ظهور و هرمنوتیک (۱۲) سال تحصیلی ۱۴۰۲ از آیت الله نیکزاد
#اصول
🆑 @darseostadnikzad
5.37M
👆 خارج اصول، ؛ حجیت ظهور و قبض وبسط تئوریک شریعت (۱۳) سال تحصیلی ۱۴۰۲ از آیت الله نیکزاد
#اصول
🆑 @darseostadnikzad
4.46M
👆درس خارج فقه سال تحصیلی۱۴۰۲؛ ادامه بحث شروط(۲۸) از آیت الله نیکزاد
#فقه
🆑 @darseostadnikzad
باسمه تعالی
برده داری در اسلام از دیدگاه استاد شهید مطهری
ممكن است كسى به عنوان نقض، قانون بردگى را مثال بياورد و بگويد اسلام قانون بردگى را امضا كرد و در دنياى امروز اين قانون منسوخ است، پس در دنياى امروز اصلًا نبايد بردگى باشد، پس قسمتى از قانون اسلام منسوخ است.
جواب می دهيم كه زهى تصور باطل! اسلام در باب بردگى
اولًا قانونى نياورده است كه بردگى را براى اجتماع لازم بداند، آنچنان كه عقيده بعضى از حكماى قديم اين بوده كه بردگى را براى اجتماع لازم می شمرده اند. برنامه اى كه اسلام در مورد بردگان آورده است برنامه بردگى نيست بلكه برنامه آزادى است. اين قسمت را برخى از آقايان توجه كرده اند و خوب توجهى هم هست، می گويند ما در فقه اسلامى «كتاب الرّقّ» نداريم بلكه «كتاب العِتق» داريم. اسلام نگفته است كه حتماً بايد برده وجود داشته باشد تا چنين و چنان باشد، تمام برنامه هاى خود را تنظيم كرده است كه برده را چگونه آزاد كند. اشتباه عمده آقايان اين است كه خيال می كنند اسلام در تشكيلات اجتماعى خود بردگى را لازم و ضرورى دانسته است.
در خود قرآن راجع به برده گيرى حتى يك كلمه هم وجود ندارد كه از آن، امر يا تشويق به برده گيرى استفاده شود. نمی خواهم بگويم كه برده گيرى در اسلام به هيچ شكلى نيست، بلكه خواهم گفت كه به چه شكلى هست.
برده گيرى در دنيا علل مختلفى داشته است كه بحث آن طولانى است. هفت هشت راه بوده است. در ميان راههاى برده گيرى، يكى از آنها را اسلام اجازه داده است و آن اين است كه از دشمنى كه در حال جنگ است (به شرط اينكه جنگى باشد كه تمام شرايط قبلى از آن جمله تبليغ قبلى در آن فراهم شده باشد) در ميدان جنگ اسير جنگى را شما می توانيد برده بگيريد.
تازه در قرآن همين هم اسمش نيست. قرآن اين طور می فرمايد: فَإِذا لَقِيتُمُ الَّذِينَ كَفَرُوا هرگاه در ميدان جنگ با كافران ملاقات كرديد (لقاء در لغت عرب كنايه از جنگ است)، آنگاه كه با كافران در ميدان جنگ برخورد می كنيد و آنها شمشير به روى شما كشيده اند و شما به روى آنها، فَضَرْبَ الرِّقابِ مردانه بزنيد، عقب نشينى نكنيد، حَتَّى إِذا أَثْخَنْتُمُوهُمْ تا خوب فشار و سنگينى جنگ را بر آنها وارد كنيد، زانوهايشان را خم كنيد. اينجا عملتان تبديل میدشود به يك كار ديگر: فَشُدُّوا الْوَثاقَ محكم بگيريد و ببنديد، اسير بگيريد.
بعد كه اسير گرفتيد چكار كنيد؟
فَإِمَّا مَنًّا بَعْدُ وَ إِمَّا فِداءً بعد كه اسير گرفتيد اختيار با خودتان، می توانيد آنها را مفت و مسلّم آزاد كنيد كه بروند سر زندگیشان، و
می توانيد در عوض يك چيزى فدا بگيريد،
مثلًا اگر اسيرى داريد مبادله اسير بكنيد و
يا اينكه پول بگيريد و آزادشان كنيد.
در قرآن بيش از اين نيست، ولى در سنّت دو چيز ديگر هست.
يكى اينكه اگر فرد، فردى است كه زنده نگه داشتن او براى اسلام و مسلمين خطرناك است او را بكشيد، و ديگر اينكه او را برده بگيريد.
پس چهار چيز:
يا منّت گذاشتن و آزاد كردن،
يا فدا گرفتن به صورت پول گرفتن
يا مبادله اسير، يا كشتن و
يا برده گرفتن.
اختيار با ولىّ امر مسلمين است كه از ميان اين چهار كار هريك را مصلحت بداند اجرا كند. يعنى غير از اينكه در قرآن استرقاق (برده گیری)وجود ندارد و فقط در سنّت هست و معلوم می شود كه امرى است كه در درجه دوم است نه درجه اول، تازه ولىّ امر مسلمين اختيار دارد كه
مصلحت را رعايت كند:
آيا مصلحت است كه همين طور او را آزاد كند،
يا مصلحت اين است كه فدا بگيرد يا بكشد یا برده بگيرد؛ و اگر ولىّ امر مسلمين هيچ وقت مصلحت نداند، مثلًا مقتضيات زمان اجازه ندهد، برده نمی گيرد و با برده نگرفتن حكم اسلام را الغا نكرده بلكه اجرا كرده است.
تازه سؤال ديگرى در اينجا هست و آن اين است كه آيا اينكه اسلام به حكم سنّت اجازه داده كه اسير را برده بگيريد، از راه مقابله به مثل است، چون در آن زمان معمول بوده است كه اسيران را برده می كرده اند؟ يعنى چون آنها از شما برده می گيرند شما هم از آنها برده بگيريد؟ يا نه، اگر آنها هم برده نگرفتند شما برده بگيريد؟
عقيده بسيارى بر اين است كه چون آنها برده می گيرند شما هم برده بگيريد.
پس اگر دشمن اسيران ما را برده نگرفت آيا ما حق داريم كه اسيران آنها را برده بگيريم؟
اگر امروز ميان مسلمين و كفار جنگ برقرار شود آيا مسلمين شرعا می توانند اسيران آنها را برده خودشان قرار دهند؟ در صورتى كه آنها اسراى مسلمين را برده نمی گيرد؟ ( مجموعه آثار استاد شهید مطهری, جلد ۲۹، صفحه ۵۱۹ -۵۲۱)
باسمه تعالی
دلیل آیت الله فیاضی بر وجود حرکت و زمان در مجردات محض
نظریه مشهور فلاسفه این است که در مجردات محض یعنی عقول مجرده حرکت و زمان راه ندارد چون فعلیت محض هستد و قوه در آنها وجود ندارد.
اما آیت الله فیاضی برخلاف نظریه مشهور عقیده دارد که همه موجودات ماسوی الله اعم از موجودات مادی و مجرد دارای حرکت و زمان هستند.
دلیل ایشان این است که خداوند خالق نظام احسن است با توجه به اینکه همه موجودات ماسوی الله از جهت وجودی محدود هستند و نداشته های موجود محدود بی نهایت است، حکمت خدا و نظام احسن اقتضا میکند که خداوند همه موجودات را به گونهای بیافریند که امکان کاملتر شدن و رسیدن به کمالات بالاتر را داشته باشند، زیرا امکان دستیابی به کمالات مفقوده احسن از عدم امکان آن است.
پس همه مخلوقات خداوند اعم از مادی و مجرد امکان تحول و حرکت به سوی بینهایت را دارند.
(جستارهایی در فلسفه اسلامی مشتمل بر آرای اختصاصی آیت الله فیاضی، ۱۳۹۵، ج۳، ص۲۳۹-۲۳۷)
نقد و بررسی
امکان حرکت و تغییر در موجود منوط به این است که موجود بالقوه باشد و فعلیت محض نباشد وگرنه حرکت در آن متصور نخواهد بود.
آیا میتوان از راه نظام احسن ثابت کرد که محال است خداوند موجوداتی که فعلیت محض باشند بیافریند؟ به تعبیر دیگر آیا آفریدن موجوداتی با فعلیت محض، خلاف نظام احسن است؟
نظام احسن و فیاضیت مطلقه خداوند اقتضا میکند همه موجوداتی که قابلیت وجود دارند آفریده شود اگر در مراتب هستی موجوداتی با فعلیت محض قابلیت وجود داشته باشند بر اساس فیاضیت مطلقه خداوند ضرورتاً باید آفریده شوند.
بنابراین با تکیه به نظام احسن نمیتوان وجود اینگونه موجودات را محال دانست.
از این گذشته با توجه به این سخن ایشان که نداشتههای هر موجود ممکن و محدود، بینهایت است به فرض اینکه همه موجودات، قابلیت استکمال داشته باشند، در سیر استکمالی به هر مرتبهای از کمال برسند باز محدود و ممکن هستند و نداشتههای آنها کماکان بینهایت است.
در این صورت اگر موجوداتی آفریده شوند که یک جا از حداکثر کمالات ممکن برخوردار باشند قطعاً فعلیت محض خواهند بود و حرکت در آنها متصور نخواهد بود.
با استناد به قاعده امکان اشرف و قاعدهی الواحد می توان وجود چنین موجودی را اثبات کرد.
نیکزاد
۷
https://eitaa.com/darseostadnikzad
5.57M
👆 خارج اصول، ؛ امارات- حجیت ظهور و نمادین بودن زبان آیات وروایات (۱۴) سال تحصیلی ۱۴۰۲ از آیت الله نیکزاد
#اصول
🆑 @darseostadnikzad