💢ابراهیم الدیلمی، سفیر دولت نجات ملی یمن در ایران با سه تن از علما و مراجع تقلید، دیدار و گفتوگو کرد.
🔹آیتالله نوری همدانی ضمن ابراز خرسندی از این دیدار، بقاء امت اسلامی را منوط به اتحاد و همبستگی و جهاد در مقابل استکبار عنوان نموده و مردم یمن و پیروزیهای آنها به رهبری سید عبدالملک الحوثی را نمونه بارز از این مقاومت عنوان و سکوت مسلمانان و جامعه جهانی در برابر جنایتهای صورتگرفته در یمن را تقبیح کردند.
🔹آیتالله جوادی آملی نیز ضمن برشمردن ضرورت جهاد در برابر بدخواهان ودشمنان امت اسلامی، بر لزوم همراهی و یاری به مردم یمن در این عرصه تاکید کردند.
🔹آیتالله اعرافی، رئیس حوزه های علمیه کشور نیز ضمن برشمردن ظرفیتهای موجود در حوزههای علمیه، آمادگی حوزه را برای همکاری و تبادل علمی با مراکز دینی یمن اعلام کردند.
🔹ابراهیم الدیلمی، سفیر یمن هم ضمن ابلاغ سلام رهبر انصارالله، سید عبدالملک بدرالدین الحوثی به حضرات آیات عظام و ابراز خرسندی از این ملاقاتها، به تشریح وضعیت یمن و همراهی مردم مقاوم این کشور با محور مقاومت بهرغم محاصره هفتساله و مشکلات موجود اشاره کرد.
🔹الدیلمی همچنین بر لزوم افزایش همراهی و کمک به این بخش مهم محور مقاومت تاکید و آن را باعث تقویت روابط بین دو کشور در برابر ائتلاف سعودی-آمریکایی عنوان و جمهوری اسلامی ایران را تنها حامی مردم یمن در برابر این تجاوز و ستمگری معرفی کرد.
منبع: خبرگزاری فارس
🔸کانال مطالعات یمن
@yemenstudies_ir
💢تونس قراردادهای خود با سازمان اخوانی «اتحاد العلماء» را لغو کرد
🔹الدستور: به گزارش شبکه نهم #تونس، روز چهارشنبه 27 اکتبر وزارت امور دینی تونس تصمیم گرفت تمام توافقات قبلی خود با شعبه سازمان «الاتحاد العالمی لعلماء المسلمین» در تونس و «مرکز مطالعات اسلام و دموکراسی» را لغو کند.
🔹نکته قابل توجه این است که هر دو سازمان #اتحاد_العلماء و مرکز مطالعات اسلام و دموکراسی وابسته به #اخوان المسلمین شمرده میشود.
🔹از سوی دیگر، بازرسان دولتی روز سهشنبه 26 اکتبر به مقر جنبش اخوانی #النهضه تونس یورش بردند و پس مشکوک شدن به منابع مالی خارجی، یک «پایگاه داده» را مصادره کردند.
🔹دادگاه بدوی تونس تأیید کرد که قاضی تحقیق به مقر حزب النهضه در مرکز پایتخت رفته و «سِرور» (پایگاههای اطلاعاتی الکترونیکی) جنبش را برای انتقال محتوای آن و انجام تستهای فنی لازم مصادره کرده است.
🔹دادگاه در اطلاعیهای تصریح کرد که روند توقیف «سرور» در چارچوب تکمیل تحقیقات مربوط به پرونده «لابیگری» است و این دادگاه خاطرنشان کرد که تحقیقات در مورد این پرونده هنوز ادامه دارد.
🔹جنبش النهضه نیز ضمن تایید این خبر، تاکید کرد که در تمامی فعالیتهای خود به قانون احترام میگذارد.
🔹همچنین روز دوشنبه 25 اکتبر نیز نیروهای امنیتی به مقر مرکزی جنبش النهضه برای انجام تحقیقاتی در مورد پرونده «تامین مالی خارجی» یورش بردند.
✍🏼ملاحظه:
🔹قرارداد همکاری بین وزارتخانه امور دینی تونس و اتحاد العلماء در دسامبر 2012 به امضا رسید و این وزارتخانه از سال 2014 با مرکز مطالعات اسلام و دموکراسی، قراردادهای همکاری و آموزشی مرتبط داشته است.
🔹الاتحاد العالمی لعلماء المسلمین توسط شیخ یوسف #قرضاوی تأسیس شد و به لطف جنبش اخوانی النهضه موفق به افتتاح مرکزی در تونس شد.
🔹مرکز اسلام و دموکراسی، نیز یک موسسه آمریکایی است که توسط آمریکایی تونسی الاصل، #رضوان_المصمودی، مشاور سابق رهبر جنبش #راشد_غنوشی، اداره و نظارت میشود. وی مسئول سازماندهی و #تأمین_مالی حرکة النهضة در واشنگتن به ویژه در کنگره آمریکا است.
🔹اختلاف دولت تونس با اتحاد العلماء به ماجرای کودتای رئیس جمهور، قیس سعید، علیه حزب اخوانی النهضة و برکناری نخست وزیر و رئیس پارلمان وابسته به این حزب در جولای گذشته بازمیگردد. پس از این اقدام مناقشهآمیز قیس سعید، اتحاد العلماء بیانیهای صادر و در حمایت از حزب النهضة تونس برآمد. در پی این حمایت، درخواستهای متعددی در تونس پیرامون برچیدن شعبه اتحاد العلماء در این کشور برخاست.
@dolatedin
ماهنامه_دین_و_بینالملل_مهرماه_1400.pdf
3.55M
📣شماره مهرماه 1400 ماهنامه رصدی «دین و بینالملل» منتشر شد.
🔹 این ماهنامه که از سوی «مرکز ارتباطات و بینالملل حوزههای علمیه» و با تلاش «میز نهادهای اندیشکده #مرصاد» گرد آمده است، در پی آن است که شکاف عمیق میان فضای رسانهای فارسی با حوزه مطالعات «#نهاد_دین» را اندکی پر کرده و با بازتاب اخبار و تحلیلهای روزآمد از منابع دست اول عربی و انگلیسی، دغدغهمندان این عرصه را از پویاییهای نهادهای گوناگون دینی، به ويژه در گستره جهان اسلام، آگاه سازد.
#دین_و_بینالملل #ماهنامه
©️ @mersadcss 🔷🔷🔷
💢فارین پالیسی: بیشترین امید آمريکا به مقتدی صدر است
مقتدی صدر که زمانی دشمن سرسخت آمريکا در عراق بود امروز بهترین گزینه برای تامین منافع ایالات متحده می باشد.
🔹در انتخابات سراسری اخیر، عراقیها گامی بیسابقه در پس زدن ائتلاف شبه نظامیان شیعه –حشد الشعبی- مورد حمایت #ایران برداشتند. در این انتخابات کرسیهای ائتلاف فتح متشکل از شبه نظامیان و نیروهای #حشد_الشعبی که توسط هادی العامری رهبری میشود از 48 کرسی در سال 2018 به 15 کرسی کاهش یافت و در مقابل ائتلاف #سائرون که در سال 2018، 54 کرسی را کسب کرده بود به عنوان پیروز بزرگ ظاهر شد و کرسیهای خود را به 73 کرسی رساند.
🔹در این انتخابات یک جریان شیعه ظاهرا #سکولار –جریان مقتدی صدر- بر یک گروه فرقهگرا و مسلح –نزدیکان به حشد الشعبی- پیروز شده است. جریان صدر بر اساس وعدههایی که داده است اصلاحات سیاسی خود را آغاز میکند که عبارت است: از مبارزه با فرقهگرایی، ساخت جامعهای سکولار، پایان دادن به مداخلههای ایران و اخراج کردن نیروهای –عملیاتی و رزمی- آمریکایی از عراق.
🔹اگرچه در هویت ضد آمریکایی او –مقتدی صدر- شکی نیست اما این دولت آمریکاست که باید از شرایط جدید عراق خشنود باشد. صدر تنها رهبر سیاسی در عراق است که از محبوبیت کافی برای تغییراتی از جمله از بین بردن سهمیههای سیاسی یا همان محاصصه و همچنین مهار شبه نظامیان مورد حمایت ایران برخوردار است، امری که در واقع با منافع آمریکا در منطقه تطابق دارد.
🔹برای رسیدن به ائتلاف اکثریت، صدر باید ابتدا با 329 عضو پارلمان مذاکره کند. در همین راستا برخی منابع نزدیک به #مقتدی_صدر گفتهاند که او علاوه بر 73 کرسی کسب شده میتواند روی حمایت 10 نامزد مستقل برخواسته از تظاهرات #تشرین نیز حساب باز کند.
🔹ضیاء الاسدی که یکی از مقامات ارشد دفتر سیاسی صدر است میگوید که صدر میتواند با حذف همه جناحهای مورد حمایت ایران ائتلاف پیروز را تشکیل دهد. وی افزود: اتحاد با کسانی مثل نوری مالکی که با صدر مخالف هستند ممکن نیست. این احتمال وجود دارد که با فراکسیون #اهل_سنت –تقدم- که 38 کرسی دارد و یا کردها و مستقلها ائتلاف کند که در این صورت ائتلاف دارای هزینه خواهد بود چراکه این گروهها قدرت خود را از سهمیهبندی سیاسی و محاصصه میگیرند. گرچه مقتدی صدر تاکید دارد که باید به همه گروهها نمایندهای داد و از آنها نیز درخواست کرده که بااستعدادترین اشخاص خود را معرفی کنند اما این گروهها خواهان معرفی افرادی هستند که نسبت به منافع فرقهای و حزبی خود وفادار باشند.
🔹تحلیلگران میگویند با توجه به مشارکت جریان صدر در دولتهای گذشته، این جریان علاوه بر ناکارآمدی در اصلاحات، خود یکی از متهمان فساد موجود است. آنها معتقدند که مقتدی صدر یک سیاستمدار کارکشته نیست بلکه تنها یک پوپولیست میباشد.
🔹ابوعون، مدیر برنامههای خاورمیانه و شمال آفریقا در مؤسسه صلح ایالات متحده گفت نامزدهای جریان او در پروندههای فسادزا دخیل بودهاند و برخی دیگر از آنان تخلفات خود را قبول دارند.
🔹با این حال، برخی دیگر میگویند که علیرغم تضادهای فراوان و سوابق ناامیدکننده صدر در تلاش برای اصلاحات، او با این وجود یک مدل سیاسی جدید را معرفی کرده است که باید الهامبخش #عراق و منطقه باشد. مدل سیاسی جدید نبردی است برای تغییر یک نظام سیاسی که به وفاداری –به وطن- اهمیت میدهد. در ایجاد آن، گروه هایی مانند صدر با طرفداران انبوه میتوانند نقش مهمی ایفا کنند.
🔹حتی برای ایالات متحده، صدر فرصتی برای ثبات پایدار کشوری است که نزدیک به دو دهه در آن گرفتار بوده است. صدر پیشنهاد کرد که ممکن است حاضر باشد حضور نیروهای آمریکایی در عراق را در نقش مستشاری بپذیرد و بدین ترتیب به دولت بایدن راهکاری برای خروج اکثریت نیروهایش از این کشور بدهد.
🔹مقتدی صدر مرد #آمریکا نیست، اما مرد ایران هم نیست. جاهطلبی او برای مهار ایران با ایالات متحده و متحدانش در منطقه همپوشانی دارد. حتی عراقیها میدانند که صدر درمانی برای بحرانهای متعدد کشور در اختیار ندارد و فساد هم یکشبه از بین نمیروند.
@dolatedin
⭕ رهبر طالبان برای نخستین بار در انظار عمومی ظاهر شد
🔹افق افغانستان: مقامهای طالبان میگویند، ملا هبتالله آخندزاده، رهبر این گروه شام امروز برای نخستینبار در انظام عمومی ظاهر شده و در جمع ساکنان قندهار سخنرانی کردهاست.
🔹محمد جلال، عضو کمیسیون فرهنگی #طالبان در توییتی نوشتهاست که #آخندزاده در مدرسه حکیمه در قندهار ساعت شش و نیم شام حاضر شد و سخنرانی کرد.
🔹او گفته کلیپ صوتی نیز از سخنرانی رهبر طالبان منتشر خواهد شد.
🔹اخیرا گزارشهایی در مورد مرگ ملاهبتالله در رسانهها منتشر شده بود؛ اما طالبان این گزارشها را تکذیب کردهاند.
🔹رهبر طالبان که اکنون از او به عنوان #امیرالمومنین “امارت اسلامی افغانستان”، یاد میشود، طی سالهای اخیر زندگی مخفی داشته و تاکنون در محضر عام ظاهر نشدهاست. تنها یک عکس منتسب به او منتشر شده است.
🔹چندی پیش #انس_حقانی، عضو ارشد طالبان گفته بود که ملا هبتالله زنده است و در #افغانستان بهسر میبرد؛ اما از ترس هواپیماهای بیسرنشین امریکا در انظار عمومی ظاهر نخواهد شد.
🔹گمانهزنیها درباره مرگ آخندزاده از آنجا مطرح میشود که طالبان مرگ #ملامحمد_عمر؛ رهبر پیشین این گروه را نیز دو سال پنهان نگهداشتند و پس از نشر گزارشهای موثق در این باره، تایید کردند که او در نتیجه بیماری در شهر کراچی #پاکستان درگذشتهاست.
@dolatedin
💢 پاپ به نمایندگی از شیخ الازهر، سند برادری انسانی را به رئیس جمهور آمریکا اهدا کرد
🔹الوفد: #پاپ_فرانسیس، رهبر #کلیسای_کاتولیک، به نمایندگی از دکتر #احمد_الطیب، #سند_برادری_انسانی را به جو #بایدن رئیس جمهور آمریکا تقدیم کرد.
🔹این سند پیشتر در فوریه ۲۰۱۹ از سوی شیخ الازهر، احمد الطیب و پاپ فرانسیس، در ابوظبی، پایتخت #امارات متحده عربی امضا شده بود.
🔹قاضی محمد عبدالسلام، دبیرکل کمیته عالی بینالمللی برادری بشر در پیامی در توییتر نوشت که حوادث و مشکلات انسانی که آینده بشریت را تهدید میکند، مهمترین موضوع این نشست بوده است. بایدن پس از آغاز سفر پاپ فرانسیس به #ایتالیا برای شرکت در اجلاس G۲۰، در #واتیکان به دیدار او رفت.
🔹وی افزود: پاپ همچنین سند برادری انسانی را به رئیسجمهور آمریکا اهدا و خاطرنشان کرد که هماهنگی تلاشها بین نمادهای مذهبی و رهبران سیاسی، فرصتها را برای دستیابی به برادری انسانی و ارائه بهترینها به جهان افزایش میدهد.
🔹این سند بر چند نکته مهم تأکید دارد که برجستهترین آنها تأیید این است که #ادیان هرگز منبع خشونت و خونریزی نبودهاند و همچنین به تعدادی از مسائل و مشکلاتی که جهان امروز از آن رنج میبرد، مانند #افراطگرایی، #تروریسم و فقر نیز اشاره دارد و از تمام جهان میخواهد برای حل این مشکلات متحد شوند. (ترجمه ایکنا)
✍🏼ملاحظه:
🔹سند برادری انسانی برای صلح جهانی بیانیه مشترکی است که توسط پاپ فرانسیس از کلیسای کاتولیک و شیخ احمد الطیب، شیخ الازهر در حاشیه کنفرانس جهانی "برادری انسانی" در ابوظبی پایتخت امارات متحده عربی امضا شد و بیش از 400 نفر از رهبران و نمایندگان ادیان و شخصیتهای فرهنگی و فکری کشورهای مختلف جهان شاهد امضای این سند بودند. این بیانیه قرار است شاهدی بر ترویج "فرهنگ احترام متقابل" باشد.
🔹از نگاه برخی افراد امضای سند برادری انسانی در امارات بین دو قطب جهان اسلام و مسیحیت به عنوان یک رویداد تاریخی بیسابقه قلمداد میشود که ملتهای جهان را در همه ادیان، مذاهب و نژادهایشان در شرایط مساوی قرار داده و هیچ تفاوتی بین آنها قائل نیست.
🔹لازم به ذکر است کشور امارات در حالی میزبان کنفرانس برادری انسانی بوده است که با مشارکت در ائتلاف نظامی #عربستان سعودی در کشتار و قتل عام هزاران مسلمان یمنی و محاصره همه جانبه مردم #یمن دست دارد.
@dolatedin
💢افتتاح کمیته بینالمللی حمایت از پیامبر اکرم (ص) در ترکیه
🔹عربی21: «کمیته بین المللی حمایت از پیامبر اکرم (ص)» با حضور جمعی از علما و روحانیون سراسر جهان در کشور #ترکیه راهاندازی و افتتاح شد.
🔹در مراسم افتتاحیه، بیش از 300 شخصیت مذهبی و سیاسی از جمله علی #قره_داغی دبیرکل #اتحاد_العلماء، محمد الحسن #ولد_الددو واعظ موریتانیایی و #خالد_مشعل رئیس جنبش #حماس، شرکت داشتند.
🔹کمیته حمایت از #پیامبر(ص) در نظر دارد با راهنماییها و توصیههای علمای امت در معرفی پیامبر (ص) و سیره آن حضرت به تمام زبانهای زنده و در جهت پرکردن خلأهای موجود، که از آن طریق افراد بدخواه نفوذ میکنند، فعالیت داشته باشد.
🔹همچنین بر اساس آنچه که در همایش توسط برگزارکنندگان اعلام شد، تلاش میشود تا از طریق کمیتههای تخصصی به شبهات مطرح شده از سوی دشمنان ملت و بشریت پاسخی علمی و شرعی داده و از طریق تریبونهای رسانهای منتشر شود.
🔹#محمد_گورمز، رئیس سابق #سازمان_دیانت ترکیه و رئیس معهد التفكر الإسلامي در آنکارا، در سخنرانی خود در این کنفرانس تأکید کرد که برای تضعیف اسلام و مسلمین، ناعادلانهترین و بدترین هجمهها به پیامبر (ص) و تمدنی که به او ایمان آورده اند، وارد میکنند.
🔹وی توهین به پیامبر خدا را توهین به شخص او و مسلمانان و اعراب منحصر نکرده و توهین به پیامبر (ص) را توهین به هر چیزی که برای تمام تمدن بشری از آدم تا عیسی بن مریم ارزش داشته، دانسته است.
🔹گورمز علت حمله غرب به پيامبر (ص) را به جهت جايگاه والای پيامبر (ص) در ميان مسلمانان بیان میکند و میگوید که این بیحرمتیها منحصر در اهداف دینی نیست، بلکه دلایل تاریخی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی دارد و در طول تاریخ در ذهن تک تک افراد تمدن غرب کاشته شده است.
🔹وی از همه مسلمانان خواست که خود را با پیامبر (ص) و سیمای باشکوه او آشنا و در بازیابی اخلاق و سیره عملی ایشان کوشش کنند و با عقل و دانش برای از بین بردن تعصب در غرب تلاش و به عنوان یک مسلمان با حکمت نبوی با دشمنان مجادله کنند.
🔹کمیته بینالمللی حمایت از پیامبر (ص) از یک دبیرخانه با 5 عضو به ریاست شیخ #محمد_الصغیر؛ عضو هیئت امنای اتحاد العلماء، یک کمیته رسانهای و یک هیئت امنا متشکل از 50 شخصیت اسلامی در سراسر جهان اسلام، تشکیل شده است.
🔹در سال های اخیر، جهان شاهد حملاتی علیه حضرت محمد(ص) بوده است، که شدیدترین آنها انتشار کاریکاتورهای خاتم الانبیاء در نمای ساختمانها، خیابانها و در برخی روزنامههای #فرانسه با حمایت امانوئل #مکرون رئیس جمهور این کشور بوده است.
@dolatedin
هفته گذشته بارتلمیوس، رهبر پاتریکخانه فنر استانبول پس از 12 سال راهی آمریکا شده، با رئیس جمهور و وزیر امور خارجه این کشور و برخی مقامات دولتی و غیردولتی دیدار کرد.
او پس از دیدار با بایدن، رئیس جمهور آمریکا را رهبری دیندار و دارای افقی باز نامید. او در این دیدار نسبت به سیاست های کلیسای ارتودوکس روسیه در قبال مساله کلیسای اوکراین و مواضع اعلامی آنها انتقاد کرده کلیسای روسیه را متهم به سیاسی کار کرد.
نکته قابل توجه در مورد این سفر نقش آفرینی بارتلمیوس در سیاست های واشنگتن در قبال اوکراین و ترکیه است.
پاتریکخانه فنر استانبول از دوران جنگ سرد به عنوان ابزار آمریکا برای تاثیر گذاری در حوزه ارتودوکس های بالکان، اروپای شرقی و تا حد امکان خود روسیه بوده است در حالی که پاتریکخانه مسکو به عنوان ابزار روسیه در این مناطق عمل کرده است. با در نظر داشتن چنین پیشینه ای و بحران مذهبی ای که در نتیجه جنگ اوکراین پیش آمد سفر بارتلمیوس به آمریکا آن هم در دوره ریاست بایدن امری قابل توجه است که حساسیت روسیه را برخواهد انگیخت.
اما این سفر از منظر روابط ترکیه و آمریکا نیز حائز اهمیت است. به طوری که برخی مخالفان معتقدند که اردوغان در حال استفاده از لابی ارتودوکس ها و پاتریکخانه فنر در کاخ سفید است. از منظر این کارشناسان دیدار بارتلمیوس با بایدن آن هم دقیقا پیش از دیدار بایدن و اردوغان دیداری اتفاقی نیست و اردوغان تلاش دارد تا از سرمایه سیاسی پاتریکخانه به نفع خود استفاده کند و طبیعتا در این مسیر برخی امتیازات نیز به پاتریکخانه خواهد داد.
سفر بارتلمیوس به آمریکا قرار است تا 3 نوامبر ادامه داشته باشد.
🔵کانال مطالعات ترکیه و قفقاز اندیشکده مرصاد
@turkeycaucasus
💢دارالحدیث سلفیت مورد حمله هوایی قرار گرفت
🔹مرکز آموزش سلفیت در منطقه الجوبة واقع در جنوب مأرب مورد حمله هوایی قرار گرفته و بالغ بر ۳۰ نفر کشته و زخمی برجای گذاشته است.
🔹منابع خبری وابسته به ائتلاف سعودی، حمله را بوسیله دو فروند موشک توسط انصارالله دانسته و این جنبش را به دشمنی با اهل سنت محکوم میکنند.
🔹از طرفی منابع محلی و مستقل اذعان دارند که حمله توسط جنگندههای سعودی و به دلیل اختلاف عربستان با یحیی الحجوری صورت گرفته است.
🔹قابل ذکر است، یحیی الحجوری در بیانیهی چند روز پیش، از تمام طلاب مدارس خود بخصوص دارالحدیث العمود خواسته بود که از ورود به درگیریها خودداری کرده و به درس خود مشغول باشند.
✍مرکز دار الحدیث العمود در شمال منطقه الجوبة در سال ۲۰۱۹ با مدیریت یحیی الحجوری تاسیس شد. الحجوری، شاگرد مقبل هادی الوادعی، موسس دارالحدیث دماج در صعده و جانشین او پس از مرگش بود. دارالحدیث دمّاج در سال ۲۰۱۳ توسط انصارالله محاصره و پس از درگیریهای چند ماهه تخلیه شد. هرچند یحیی الحجوری خاطره خوبی از نیروهای انصارالله ندارد ولی با توجه به بیانیه چند روز گذشته وی، همراهی قبایل منطقه العمود با انصارالله و پیشرویهای سریع نیروهای صنعاء در این جبهه به نظر میرسد حمله به دارالحدیث العمود توسط سعودی و برای ایجاد تنش صورت گرفته باشد.
🔸کانال مطالعات یمن
@yemenstudies_ir
💢 جنجالها بر سر ترجمه کتاب مقدس به لهجههای مختلف خلیجی
🔹بی بی سی عربی: چندی پیش برخی از افراد در شبکه اجتماعی توییتر، یک آگهی شغلی منتشر کردند که در آن به دنبال متخصصان برای #ترجمه #کتاب_مقدس به برخی از گویشهای #خلیج_فارس از جمله #حجازی و #نجدی بودند.
🔹اولین چیزی که ممکن است هنگام خواندن اطلاعیهای مانند این به ذهن متبادر شود، این است که با توجه به اینکه کتاب مقدس به زبان عربی استاندارد مورد تایید کلیساهای منطقه عربی ترجمه، منتشر و در دسترس همگان است، چه کسی در مورد ترجمه کتاب مقدس به گویشهای مختلف خلیج فارس فکر میکند!؟
🔹سوال بعدی اینکه با توجه به این که فرآیند ترجمه کتاب مقدس از یونانی باستان و آرامی سالها طول میکشد، و به تلاش زیادی از جانب متکلمان و زبانشناسان نیاز دارد! در حالی که تعداد مسیحیان کشورهای عربی خلیج فارس بسیار اندک هستند! پس با این تفاصیل مخاطب این ترجمه چه کسانی هستند؟
🔹قبل از نتیجهگیری سریع، در اینترنت جستجو کردیم که چه کسی پشت این ایده است و معلوم شد که این پروژه بخشی از بازوی عربی یک پروژه تولید محتوای معروف آمریکایی به نام "#پروژه_کتاب_مقدس" است.
🔹یک نگاه اجمالی به وبسایت پروژه کتاب مقدس برای پی بردن به آن کافی است. طبق تعریف پروژه، این یک استودیوی کاملا غیرانتفاعی متخصص تولید انیمیشن است که فیلمهای کوتاهی را کاملاً بر اساس انیمیشن تولید میکند و هدف آن ارائه داستان کتاب مقدس به گونهای است که برای همه و همه جا قابل دسترسی باشد.
🔹علاوه بر آن، این پروژه پادکستها و برنامههای تحصیلی رایگان برای کسانی که علاقهمند به خواندن کتاب مقدس به عنوان یک اثر ادبی و مراحل تدوین آن و برجستهترین موضوعات و شخصیتهای موجود در آن هستند، تولید و برگزار میکند.
🔹این پروژه در سال 2014 توسط "تیم مک کی" و "جان کالینز"، متخصصان مطالعات کتاب مقدس و از علاقهمندان به تاریخ متون دینی کهن، راه اندازی شد که در قالب این پروژه به خوانندگان معاصر کمک میکنند تا کتاب مقدس را به عنوان یک اثر هنری دوباره کشف کنند.
🔹پادکست پروژه کتاب مقدس بیش از 1 میلیون بار در هفته و در سراسر جهان بارگیری میشود. مایکل مک دونالد، مسئول روابط استراتژیک و فعالیتهای جهانی پروژه میگوید که این ویدیوها را با تمام ترجمههایش، در طول هفت سال، نزدیک به ۱۸۲ میلیون نفر در سراسر جهان دریافت کردهاند.
🔹وی در ادامه گفت: ویدئوها به 42 زبان، از آلمانی و فرانسوی گرفته تا فارسی و ترکی، ترجمه شده است و تاکنون حدود 170 ویدیو برای کمک به مردم برای درک کتاب مقدس تولید کردهایم.
🔹مایکل مکدونالد میگوید: "ما یک #سازمان_تبلیغی نیستیم و سعی نمیکنیم مردم را به #مسیحیت #دعوت کنیم، هدف ما ارائه محتوایی است که به درک کتاب مقدس کمک کند."
🔹وی میگوید، ترجمه محتوا به گویشهای خلیج فارس چالش مهمی برای آنها خواهد بود، اما این اولین بار در نوع خود نبوده است، برای مثال، به دلیل شکاف عمیق بین #کاتولیک و #پروتستان، هنگام ترجمه به اسپانیایی باید حساسیتهایی را در نظر میگرفتند چرا که در برخی کشورها برخی کلمات میتوانند توهینآمیز باشند.
🔹پروژه کتاب مقدس برای برای ترجمه مطالب به عربی فصیح و لهجه مصری با شرکت مصری آرسکوب همکاری میکند و در حال حاضر روی لهجه لبنانی کار میکند و شروع به طراحی طرحهای اولیه برای گویش خلیجی کرده است.
🔹امیر وحید مدیر عامل شرکت مصری در سخنانی معتقد است که این پروژه میتواند، مفاهیم غیر واقعی یا تحریف شده درباره مسیحیت را در جوامع با اکثریت مسلمان روشن کند و برخی سردرگمیها و افسانهها در مورد مسیحیت وجود دارد، که این ویدیوها ممکن است برای غلبه بر آنها مفید باشد.
🔹به گفته مک دونالد، باید حدود شش ماه صبر کنیم تا اولین ویدیو به گویش خلیجی آماده شود و مراحل انتخاب صداپیشهها آغاز شده است.
🔹این پروژه محدود به لهجههای کشورهای خلیج فارس نمیشود، بلکه برنامهای برای ترجمه به لهجههای مراکشی، سودانی، عراقی و دیگر لهجههای عربی نیز دارد.
✍🏼این پروژه آمریکایی که به دنبال ترجمه اناجیل به گویشهای خلیجی به ویژه نجدی و حجازی است، جنجال گستردهای را در میان فعالان شبکههای اجتماعی به راه انداخت و برخی آن را یک پروژه تبلیغی با هدف قرار دادن کشورهای حاشیه خلیج فارس دانستند.
✍🏼برخی از مسلمانان فعال در شبکههای اجتماعی پروژه کتاب مقدس را تهاجم فرهنگی و مذهبی به مسلمانان منطقه خلیج فارس دانسته و در این باره میگویند: این گواه عدم مقبولیت و محبوبیت آنهاست که به طرق مختلف سعی در گسترش دین دروغین خود دارند!
@dolatedin
⭕️ تجزیه و تحلیل تطبیقی سه سازمان مسلمان سنی درباره اسلام معتدل و افراطی در مصر، مراکش و اندونزی
🔸سرافتین پکتاش به تازگی در مقالهای در مجله معتبر و شناختهشده «Religion» از انتشارات راتلج (دوره 51، شماره 2، 2021)، گفتمان #اسلام_معتدل و #وسطیه را از دریچه سه #سازمان_دینی برجسته داعیهدار آن، یعنی #الازهر #مصر، #نهضة_العلماء #اندونزی و #الرابطة_المحمدیة #مراکش مطالعه کرده است.
🔸این مقاله نشان میدهد که چگونه این سه سازمان حتی هویت نهادی متمایز خود را از طریق چارچوب دوگانه «#معتدل / #افراطی» تبلیغ میکنند و گرچه تفسیر آنها از اسلام معتدل دارای عناصر مشابهی است، اما محتوا، دامنه و استدلال آنها متفاوت است.
🔸تفاوت زمینهها و ایدهها در این سه سازمان، الهیات دیالکتیکی را در الازهر، الهیات غایتشناختی و مقاصدی را در الرابطة المحمدیة و الهیات تاریخی و بافتمند را در نهضة العلماء برجسته کرده است.
🔸پکتاش در آغاز مقاله خود مینویسد:
🔹«تحقیقات اخیر نشان میدهد که نتیجه مهم قیامهای عربی ظهور مدل #اسلام_رسمی یا #اسلام_دولتی بوده است. در این مدل، دولت با اختصاص سرمایه مالی و سیاسی، قدرت نهادی و یا حمایت اخلاقی به یک یا چند سازمان دینی، #کنترل خود را بر حوزه دین تشدید میکند. دولت همچنین سعی میکند زمینههای مذهبی را از طریق تکنیکهای مختلف #بوروکراتیزاسیون، #استانداردسازی و #نظارت دقیق تنظیم کند. به نوبه خود، این نهادهای مذهبی به دنبال محدود کردن تأثیر و گسترش گفتمانها یا بسیجهای مذهبی جایگزین هستند که ممکن است نهاد سیاسی را به چالش بکشد، از جمله گروههای مذهبی مبارز که "افراطی" تلقی میشوند. غالباً، دولت الگوی «رسمی» خود از اسلام را در فضای بینالملل به عنوان "بهترین الگو" یا پادزهر موثر برای افراطگرایی خشونتآمیز تبلیغ میکند.»
🔸خلاصهای از این مقاله را میتوانید در سایت اندیشکده مرصاد بخوانید.
#خلاصه_مقاله
@dolatedin
✍️کنفرانس وحدت ابوظبی؛ رقیبی تازه برای گفتمان رو به افول تقریب در تهران
🔹شورای جهانی جوامع مسلمان (#المجلس_العالمي_للمجتمعات_المسلمة) اعلام کرد که کنفرانس بینالمللی "وحدت اسلامی: مفهوم، فرصتها و چالشها" از 12 تا 14 دسامبر در ابوظبی پایتخت این کشور و تحت حمایت شیخ نهیان بن مبارک آل نهیان وزیر #مدارا و #همزیستی، و با مشارکت بیش از 500 رهبر، محقق، متفکر و روشنفکر از 140 کشور جهان برگزار میشود.
🔹دکتر علی راشد النعیمی، رئیس شورای جهانی جوامع مسلمان در اعلام جزییات کنفرانس در یک نشست خبری تصریح کرد که اهمیت این کنفرانس ناشی از نیاز به ارائه یک گفتمان فکری و دینی است که خلأ موجود در این عرصه را در میان مسلمانان کشورهای مختلف جهان پر میکند و به چالش «هویت و احساس تعلق» نزد مسلمانان معاصر میپردازد و این بر تقویت نقش پیشگام #علما و اندیشمندان اسلامی برای راهنمایی مسلمانان در این عرصه و ارائه یک پیشنهاد فکری و قانونی منطبق با #مقتضیات_زمانه تاکید میکند.
🔹شورای جهانی جوامع مسلمان یک سازمان بین المللی غیردولتی است که مقر آن در ابوظبی است و بیش از 900 سازمان و نهاد اسلامی از 142 کشور جهان را تحت پوشش خود دارد. این شورا را میتوان نسخه اماراتی «#رابطة_العالم الأسلامی» عربستان سعودی دانست.
🔹این مرکز به گفته خود اهدافی همچون تحکیم سازمانها و انجمنهای فعال در جوامع مسلمان، تجدید فکر، بهبود عملکرد و هماهنگی بین آنها را دنبال میکند و برای دستیابی به این هدف، به ادغام جوامع و اقلیتهای مسلمان در کشورهای خود به گونهای که شهروندی کامل و مسلمان به شمار آیند، کمک میکند.
🔹ظاهرا مهمترین موضوع غایب در #کنفرانس_وحدت ابوظبی چنانکه خود را در گفتههای علی راشد النعیمی، رئیس شورای جهانی جوامع مسلمان، نشان میدهد، مسأله #فلسطین خواهد بود که بیشک با توجه به معامله قرن و توافق ما بین اسرائیل و امارات، گامی در تعارض با اهداف و منافع رژیم صهیونیستی برداشته نمیشود.
🔹گفتنی است که سهشنبه ۲۷ مهرماه، در تهران سی و پنجمین کنفرانس بینالمللی وحدت اسلامی با شعار «اتحاد اسلامی؛ صلح و پرهیز از تفرقه و تنازع در جهان اسلام» برگزار شد.
🔹در کنفرانس تهران علامه #سیدسلمان_ندوی از علمای اهل سنت #هندوستان و رهبر #جمعیت_الشباب_الاسلامی #هند، تاکید کرد که کشورهایی مانند #عربستان، #امارات و #مصر، باید سازمانی همچون «مجمع تقریب» تشکیل دهند و کارهایی که در ایران برای نزدیککردن مذاهب اسلامی انجام میشود، در این کشورها نیز در دستور کار قرار گیرد.
🔹چنین مینماید که امارات به خوبی به خلأ گفتمان #تقریب و #وحدت در میانه گفتمان اصلی خود مبنی بر تسامح، مدارا و همزیستی پی برده است. این در حالی است که عربستان با توجه به گفتمان دینی مبتنی بر سلفیت و با توجه به تعارضهای جدی با ایده تقریب، که خود را در آثار کسانی همچون ناصر القفاری نشان داده است، با وجود حرکت به سمت اسلام معتدل، همچنان با ادعای تقریب و وحدت اسلامی فاصله جدی دارد.
🔹بیشک با توجه به تعارض خاستگاههای فکری ایران و امارات در نگاه به مسأله وحدت، باید کنفرانس وحدت ابوظبی را در صورت برگزاری قوی و استقبال علما و اندیشمندان جهان اسلام، رقیبی جدی در آیندهای نزدیک برای کنفرانس وحدت تهران و گفتمان آن دانست. این در حالی است که انتقادها به عملکرد ضعیف سازمان #مجمع_تقریب مذاهب اسلامی و کنفرانس سالانه آن مدتها است بالا گرفته است و با ادامه این روند باید امارات را پیروز این جدال گفتمانی دانست.
@dolatedin
دولتِ دین | اندیشکده مرصاد
⭕️ تجزیه و تحلیل تطبیقی سه سازمان مسلمان سنی درباره اسلام معتدل و افراطی در مصر، مراکش و اندونزی 🔸س
⭕️ چانهزنی موسیقایی میان اسلام «معتدل» و «رادیکال» در مراکش: هارمونی ناهمگون و صوتی در میان نوازندگان موسیقیهای الهامگرفته از اسلام
✍️ Nina ter Laana
📓Religion (Routledge), Volume 51, 2021 - Issue 2, Pages 214-236.
🔹این مقاله به بررسی این موضوع میپردازد که چگونه در مراکش، از #موسیقی برای ساختن و براندازی گفتمانهایی درباره #اسلام_معتدل در مقابل #اسلام_افراطی و #رادیکال استفاده میشود. پس از 11 سپتامبر و پس از حملات تروریستی کازابلانکا در سال 2003، #مراکش در کنار اجرای تدابیر شدید امنیتی، فعالانه در حال تغییر چهره خود از طریق موسیقی و از آن مهمتر برگزاری جشنوارههای بینالمللی موسیقی در مقیاسی بزرگ است، که برای ارسال پیام «#تساهل و اعتدال مذهبی در مراکش» طراحی شدهاند.
🔹نینا تر لانا در مقاله خود به طور خاص بر آوازها و موسیقیهای الهامگرفته از اسلام تمرکز دارد که به طور گسترده شامل دو حوزه است: موسیقی «صوفیانه» و موسیقی «اَناشید». از آنجایی که دولت مراکش رسماً #تصوف را به عنوان نماد اسلام «میانهرو» معرفی میکند، به نوازندگان موسیقی صوفیانه فضای کافی در پلتفرمهای رسانه ملی و در صحنههای جشنوارههای معتبر داده میشود. با این حال، همتایان آنها، اجراکنندگان #اناشید (تواشیح؛ اجرای دستهجمعی سرودهای اسلامی)، عمدتاً به عنوان متعصبان مسلمان معرفی میشوند و برای آنها فضای کمی توسط دولت پشتیبانی میشود. در عوض، آنها شبکههای موازی خود را برای تولید و اجرای این سنخ موسیقی دارند.
🔹تر لانا بر اساس کار میدانی گسترده قومنگاری در میان خوانندگان اناشید و موسیقی صوفیانه، تحلیل میکند که چگونه واکنش مراکش به جنگ علیه #تروریسم، و ادراک همزمان از دوگانه اسلام «رادیکال» در مقابل «معتدل»، بر موسیقی و شیوههای ارائه آنها تأثیر میگذارد. او مفهوم «هارمونی ناهمگون (دزونانس)» را پیشنهاد میکند تا تحلیل کند که چگونه این شیوههای موسیقایی با گفتمان دولت در مورد اسلام «میانهرو» همگرایی داشته، و در عین حال به طور همزمان با آن مقابله میکنند.
#چکیده_مقاله #اسلام_رسمی #اسلام_دولتی #استانداردسازی
@dolatedin
دولتِ دین | اندیشکده مرصاد
♨️ نگرانی شدید و ممانعت صهیونیستها از سفر و پناهندگی سیاسی فرقه یهودی لو طاهور به ایران
🔻 سفر خاخام اعظم ایران به آمریکا خشم جامعه یهودیان را برانگیخت
⭕️ سفر خاخام اعظم ایران به آمریکا خشم جامعه یهودیان را برانگیخت
🔹یدیعوت آحرنوت: سفر "یهودا گرامی" خاخام اعظم #یهودیان #ایران به ایالات متحده در اوایل هفته جاری به دلیل اظهارات ضد اسرائیلی این رهبر مذهبی در گذشته، خشم برخی محافل یهودی محلی (حامی اسرائیل) را برانگیخته است.
🔹سفر یک ماهه خاخام #یهودا_گرامی به منظور شرکت در کنفرانس بینالمللی فرستادگان "چاباد-لوباویچ" - بزرگترین کنفرانس سالانه چاباد در آمریکا- است. او در جریان این سفر با بسیاری از خاخامهای آمریکایی ملاقات کرد، خاخامهایی که او را "مثل یک سلبریتی" گرامی داشتند.
🔹اما این دیدار از سوی برخی یهودیان در ایالات متحده به دلیل حملات لفظی گذشته وی به #اسرائیل و #صهیونیسم مورد انتقاد قرار گرفته است. خاخام گرامی در ژانویه 2020 و پس از حمله پهپادی آمریکا به کاروان حامل (سردار شهید) "قاسم سلیمانی" این حمله را محکوم و با حضور در خانه سلیمانی به خانواده او تسلیت گفت.
🔹"آلبرت بازال" یکی از فعالان اصلی کنیسه مرکزی یهودیان ایرانی در آمریکا درباره سفر خاخام گرامی به #آمریکا گفت : "حکومت ایران از او برای تبلیغات استفاده میکند. نباید او را به کنیسه ما راه میدادند، او با این افکارش باید به مسجد برود چرا باید به کنیسه ما بیاید؟"
🔹او در ادامه مدعی شد: "جامعه یهودیان ایرانی در آمریکا به دلیل دعوت او به کنیسه دوپاره شده است و او چیزی برای گفتن به ما ندارد که ما قبلا ندانیم."
🔹خاخام گرامی در جریان این سفر یک ماهه از کنیسههای "بورلی هیلز" و اطراف لس آنجلس، میامی، بروکلین و سایر مناطقی که بسیاری از یهودیان ایرانی در آن زندگی میکنند، بازدید میکند. او همچنین با خاخام "#آرون_تیتلبام" نماینده جامعه یهودیان #ضدصهیونیست آمریکا، ملاقات کرد (تصویر بالا).
🔹در گذشته، #خاخام گرامی در مصاحبههایی که با رسانههای ایران انجام داده، به دولت اسرائیل حمله کرده است. او از جمله در مصاحبهای گفته: " شما صهیونیستها نماینده یهودیت یا قوم یهود نیستید، شما فقط نماینده یک ایده از یک جنبش سیاسی هستید که ایدهها و ارزشهای آن در تضاد با عقاید و ارزشهای #تورات و دین یهود است."
🔹خاخام ایرانی در مصاحبهای دیگر گفته که دولت اسرائیل به امور یهودیان اهمیتی نمیدهد: " همه آنچه دولت اسرائیل به مردم مذهبی میدهد در قالب معاملات سیاسی است تا دلسوزی مذهبی. رژیم اسرائیل سیاسی است و مذهبی نیست و هرساله رژههای افتخار (همجنسگرایان) در اسرائیل برپا میشود و نه تنها هیچ کس به آنها اعتراض نمیکند، بلکه خود دولت به آنها بودجه داده و آنها را تشویق و حمایت میکند."
🔹خاخام "مندی چیتریک"، رییس "ائتلاف خاخامها در کشورهای اسلامی" که این خاخام ایرانی را در سفرش به آمریکا همراهی کرده درباره او گفت: "خاخام گرامی نه از سیاست صحبت میکند و نه با آن سروکار دارد... هدف او مانند بسیاری از خاخامها تقویت جامعه خود است."
🔹او افزود: "یهودیان ایران اعضای خانواده و روابط خانوادگی زیادی در ایالات متحده دارند و خاخام گرامی مردم و خانوادهها را به خصوص در مورد مسایل مذهبی گرد هم میآورد. از دید من فضای دیدار او با اعضای جامعه یهودیان ایرانی در آمریکا بسیار صمیمانه و دوستانه بود. من متوجه هیچ هدف تبلیغاتی نشدم برعکس آنچه که حس کردم تلاش خاخام گرامی برای تقویت جامعه یهودیان بود." (عصر ایران)
✍️ ملاحظه: رهبر جامعه کلیمیان ایران تابستان گذشته در مصاحبه با نشریه یهودی الگماینر گفته بود که «بر خلاف اروپا (و آمریکا) یهودیان ایرانی نیازی به محافظ برای مدارس و کنیسههای خود ندارند...اکثر مردم ایران به ما احترام میگذارند و زندگی ما در کنار مردم ایران صلحآمیز است».
🔸خاخام گرامی در فرصتی دیگر گفته بود که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر وقت اسرائیل، و یهودیانی که ساکن اسرائیل هستند، نماینده یهودیان دنیا نیستند.
🔸خاخام گرامی در مصاحبه تابستان گذشته با نشریه یهودیان الگماینر درباره حضور در خانه قاسم سلیمانی در روزهای پس از شهادت او گفته بود که «نمایندگان تمامی مذاهب ایران، از جمله مسیحیان، در آن دیدار حضور داشتند تا تاکید کنند که مسئله، جنگ بین مذاهب مختلف نیست».
🔸او افزوده بود که «شهید سلیمانی یک قهرمان ملی است... که داعش را در سوریه شکست داده و این مسئله برای مردم ایران خیلی مهم است».
🔸گرامی ظاهرا یکی از جوانترین شخصیتهای یهودی است که تاکنون به مقام رهبر کلیمیان ایران رسیده است.
🔸گفتنی است خاخام آرون تیتلبام رهبر یهودیان آمریکایی شاخه یهودیت حسیدی (ساتمار) است؛ پیروان «ساتمار» موجودیت اسرائیل را به رسمیت نمیشناسند و با صهیونیسم بهشدت مخالف هستند.
@dolatedin
💢 آزادی برخی زندانیان عقیدتی در عربستان سعودی
✍️به نقل از حساب کاربری «معتقلي الرأي» در توییتر، برخی از مبلغین و اساتید دانشگاههای اسلامی #عربستان طی روزهای گذشته و پس از 4 سال آزاد شدند.
🔹از جمله این افراد، دکتر #عبداللطیف_الحسین، استاد فرهنگ اسلامی دانشکده شریعت #دانشگاه_امام محمد بن سعود، پس از گذراندن 4 سال در بازداشت، آزاد شد.
🔹عبداللطیف الحسین به عنوان بخشی از کمپین دستگیری سپتامبر 2017 که گروهی از فعالان، روشنفکران و واعظان را هدف قرار داد، توسط نیروهای امنیتی عربستان دستگیر شد.
🔹مقامات سعودی، دکتر #یوسف_المهوس، رئیس سابق دانشکده علوم و مطالعات انسانی در حوطة سدير را نیز پس از گذراندن 4 سال در زندان، بدون محاکمه آزاد شدند.
🔹از دیگر واعظان زندانی، #محمدصالح_المنجد است که به استراحتگاهی برای تدارک آزادی وی پس از 4 سال بازداشت، منتقل شده است.
🔹از زمان به قدرت رسیدن «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی در سال 2017 و علی رغم اصلاحات ظاهری شاهزاده سعودی، مقامات کمپینهای دستگیری گستردهای را علیه وعاظ، نویسندگان، دانشگاهیان و فعالان، با توجه به گرایشهای اصلاحطلبانه و دیدگاههای سیاسی و در جهت خفه کردن صداهای مخالف در این کشور به راه انداختهاند.
🔹بازداشت مبلغان و علما با دستگیری #سلمان_العوده و #عوض_القرنی، از رهبران جنبش #الصحوة، آغاز شد و پس از آن موج دستگیریها با سرعت بیشتری ادامه یافت و شخصیتهای برجستهای همچون عبدالعزیز الفوزان، صالح آل طالب خطیب مسجد الحرام و سفر الحوالی و چندین فعال زن و مرد دیگر را به بند کشید.
@dolatedin
💢 نزاع خوانشها؛ الازهر همسو با دولت در پروژه کنترل جمعیت با سلفیت میجنگد
✍🏼 پروژه #کنترل_جمعیت در #مصر، گفتگوهای داغ بسیاری را در این کشور به همراه داشته است. با هر رویداد و در هر مناسبتی، رئیس جمهور عبدالفتاح سیسی نسبت به افزایش جمعیت هشدار میدهد و همیشه در سخنرانیهای خود تأکید میکند که رشد جمعیت در مصر تمام تلاشهای توسعهای را میخورد و هدر میدهد.
🔹دو هفته پیش دکتر #خالد_عمران، دبیرکل فتوای #دارالافتاء مصر گفت هدف #پیشگیری از #بارداری بهبود کیفیت فرزندان ما است و این امر #شریعت را نقض نمیکند.
🔹عمران با اشاره به #حدیث نبوی معروف «تناكحوا تناسلوا (تکاثروا) فإنى مباه بكم الأمم يوم القيامة؛ ازدواج کنید و بر نسل خود بیافزایید، چرا که من در روز قیامت به (کثرت جمعیّت) شما امّت اسلام بر سایر امّتها مباهات میکنم»، گفت پیامبر(ص) زمانی به ما میبالد که ما شایسته بالیدن باشیم، از این رو باید برای بهبود کیفیت زندگی فرزندان تلاش کنیم و نه اینکه بر تعداد کودکانی که ضعیف و بیمار به دنیا میآیند بیافزاییم.
🔹حدیثی که خالد عمران بدان اشاره کرده است، یکی از مستندات اصلی تشویق به ازدیاد نسل در میان مسلمانان و به ویژه جامعه #سلفی مصر بوده است. از این رو گفتگوهای بسیاری پیرامون توجیه و تأویل این حدیث در کلام شخصیتهای دینی و سیاسی موافق کنترل جمعیت شکل گرفته است.
🔹شاید از نخستین موضعگیریها پیرامون این حدیث، اظهارات جابر عصفور، وزیر سابق فرهنگ مصر در سال ۲۰۱۶ باشد که با انتقاد از بیتفاوتی الازهر نسبت به #تجدید_گفتمان_دینی، گفت: «اکنون در بحران انفجار جمعیت هستیم که خشک و تر را با خود نابود میکند، پس چه سرّی در پایبندی به حدیث «تناكحوا تناسلوا تكاثروا فإني مباه بكم الأمم يوم القيامة» و احادیث مربوط به بردگان است؟!»
🔹آمنه نصیر، استاد عقیده و فلسفه الازهر و نماینده مجلس نمایندگان مصر سال ۲۰۱۸ در همین راستا گفت که باورهای دینی نادرست در مورد کنترل موالید بخشی از بحران ازدیاد جمعیت است که کشور در حال تجربه آن است. وی ادامه داد: «پیوسته در کشور با استناد به این سخن پیامبر(ص) که «تناكحوا تناسلوا فإنى مفاخر بكم يوم القيامة» به ازدیاد نسل دعوت میشود، در حالی که در آن زمان تعداد مسلمانان چند صد نفر بود اما الان میلیاردی شدهاند.»
🔹#سعدالدین_هلالی استاد فقه تطبیقی دانشگاه الازهر با اشاره به حدیث مورد نظر، گفت: «اخوانیها برای متقاعد کردن مردم به بچهدار شدن، از احادیثی ضعیف بر منابر استفاده میکنند و در حال ترویج این موضوع هستند که ایده جلوگیری از باروری، ایدهای #یهودی است و هدف آن نابودی کشور مصر است.»
🔹برخلاف هلالی، #شوقی_علام، #مفتی_اعظم مصر این حدیث را صحیح شمرد، اما کثرت مورد نظر در روایت «تناكحوا تناسلوا تكاثروا» را نه کثرت ضعیف، بلکه کثرت نیرومند و مولدی دانست که پدر هزینه غذا، دارو و لباس فرزندان را به نیکی میتواند عهدهدار شود.
🔹#علی_جمعه، مفتی اعظم پیشین مصر نیز ازدیاد جمعیت را با درک نادرست برخی از متون شرعی همچون «تناكحوا تناسلوا تكاثروا...» مرتبط و جلوگیری از باروری را به دلایل مختلف جایز دانست.
🔹در مقابل شیخ #محمود_لطفی_عامر، رئیس پیشین جماعت سلفی #أنصار_السنة با استناد به حدیث «تناكحوا، تكاثروا، تناسلوا، فإني مباه بكم الأمم يوم القيامة»، دیدگاه اسلام را تشویق به افزایش تعداد مسلمانان دانست، چرا که کثرت مردم مایه قوت مسلمانان است و ادعای جلوگیری از بارداری شاهدی درخشان از شکست تفکر #لیبرال و #سکولار از 23 جولای 1952 (کودتای نظامی جمال عبدالناصر) تا به امروز است.»
🔹آنچه محمود لطفی عامر شیخ سلفی گفته است، همان چیزی است که اکثر جریانهای اسلامی در مصر تکرار میکنند. به این معنا که با اتکا به احادیث سفارش به ازدواج با زنان بارور و تشویق به ازدیاد نسل، بخش بزرگی از مردم مصر هنوز معتقدند که جلوگیری از بارداری مغایر با دین است.
🔹درگیری الازهر با گفتمان ازدیاد نسل که به ویژه از سوی شیوخ سلفی تبلیغ میشود، در حالی است که تا پیش از به #قدرت رسیدن سیسی و آغاز پروژه کنترل جمعیت، الازهر خود نیز از طرفداران ازدیاد نسل مسلمین به شمار میآمد و همین حدیث «تناکحوا تناسلوا...» بارها (+ و + و +) از سوی اساتید و شیوخ الازهری برای تشویق به باروری مورد استناد قرار گرفته است.
🔹ورودهای متعدد شیوخ الازهر در تفسیر و تأویل حدیث «تناکحوا تناسلوا...» که تنها گوشهای از آن بازتاب داده شد، از آن رو است که جامعه مذهبی مصر پیوند وثیقی با سنت نبوی دارد و این حدیث بخش مهمی از ایده «ازدیاد نسل» را در این جامعه به پیش میبرد.
@dolatedin
💢ارائه لایحه معرفی اخوان المسلمین به عنوان یک "سازمان تروریستی" به کنگره آمریکا
🔹سی ان ان عربی: تدکروز، سناتور #جمهوری_خواه ایالات متحده، عضو کمیته روابط خارجی سنا، لایحه ای را برای معرفی #اخوان المسلمین به عنوان "سازمان #تروریستی خارجی" به کنگره ارائه کرد.
🔹در بیانیهای که دفتر سناتور کروز منتشر کرد، آمده است که "این لایحه، از وزارت امور خارجه آمریکا می خواهد تا از اختیارات قانونی خود برای معرفی اخوان المسلمین به عنوان یک سازمان تروریستی خارجی استفاده کند."
🔹این لایحه توسط 15 عضو سنا و مجلس نمایندگان حمایت می شود.
🔹این بیانیه می افزاید: این اقدام، وزارت امور خارجه را ملزم می کند تا گزارشی را در مورد اینکه آیا اخوان المسلمین معیارهای قانونی طبقه بندی را دارد، در این صورت، ایالات متحده می تواند اقداماتی را انجام دهد که بودجه دریافتی آنها برای ترویج فعالیت های شوم، را متوقف کند.
🔹کروز گفت: «زمان آن فرا رسیده است که به متحدان خود در جهان عرب بپیوندیم تا به طور رسمی واقعیت اخوان المسلمین، یک سازمان تروریستی را بشناسیم. وی افزود: «من مفتخرم که این لایحه را مجدداً ارائه می کنم تا از دولت بایدن بخواهم آنها را به این عنوان معرفی کند و مبارزه ملت ما علیه تروریسم رادیکال اسلامی را پیش ببرد.»
🔹وی ادامه داد: «وظیفه ماست که اخوان المسلمین را به خاطر نقششان در تأمین مالی و ترویج تروریسم در سراسر خاورمیانه پاسخگو بدانیم».
✍🏼ملاحظه:
🔹در سال 2019 و در زمان ریاست جمهوری ترامپ، آمریکا به دنبال قرار دادن نام اخوان المسلمین در فهرست گروههای تروریستی بود، که این اقدام با مخالفت کشورهایی همچون ترکیه و قطر، که بسیاری از سران اخوان المسلمین را میزبانی میکنند، روبهرو شد.
🔹اخوانالمسلمین در آن زمان و در واکنش به احتمال تروریستی اعلام شدن این جنبش از طرف ترامپ با صدور بیانیهای اعلام کرد که این گروه به فعالیتهای خود بر اساس رویکردها و تفکرات اعتدالی و مسالمتآمیز ادامه خواهد داد.
🔹درخواست تد کروز برای «پیوستن به متحدان خود در جهان عرب»، اشارهای است به اقدام #عربستان (در ۲۰۱۴) و #امارات (در ۲۰۲۰) که اخوان المسلمین را تروریستی معرفی و از هرگونه فعالیت این جریان در کشورهای خود جلوگیری کردند!
🔹دور از انتظار نیست که ارائه لایحه معرفی اخوان المسلمین به عنوان یک سازمان تروریستی به کنگره آمریکا، نتیجه لابیها و اعمال نفوذهای همین کشورهای عربی در کنگره آمریکا و در بین برخی سناتورهای آمریکایی باشد.
🔹لازم به ذکر است که پس از حملات تروریستی در وین در سال ۲۰۲۰، #اتریش و #آلمان برای مقابله با گروههای افراطی اسلامی بسیج شده و در اتریش، پلیس به خانه، محل کار و انجمنهای متعلق به ۶۰ اسلامگرای مظنون به نزدیکی به #حماس و اخوان المسلمین هجوم برد و ۳۰ تن از آنها را تحت بازجویی قرار داد. در هامبورگ آلمان نیز سیاستمداران سه حزب خواستار جلوگیری از فعالیت بنیادگرایان اسلامی شدند.
🔹اتریش همچنین در تازهترین اقدام خود در ماه اکتبر گذشته کنفرانس مبارزه با اخوان المسلمین را در وین برگزار کرد. وزیر امور مهاجران اتریش اعلام کرد که وزرا و کارشناسان ذیصلاح از چندین کشور اروپایی در این کنفرانس در مورد مسائل اسلام سیاسی و افراطگرایی تبادل نظر کردهاند.
@dolatedin
⭕️ طالبان از رئیس آقاخانیه برای سفر به افغانستان دعوت کرد
🔹ایندیپندنت: بلال کریمی از سخنگویان طالبان، با انتشار این خبر گفت: «علی اکبر پسنانی، مسئول #شبکه_توسعه_آقاخان در #افغانستان، شنبه، پانزدهم آبان، با مولوی عبدالسلام حنفی معاون نخستوزیر #طالبان، در کابل دیدار کرد.»
🔹علی اکبر پسنانی که از او به عنوان نماینده خاص آقاخان در افغانستان یاد شده، در این ملاقات گفت که شبکه توسعه آقاخان در افغانستان، تاکنون ۱۴۰ اثر باستانی را بازسازی کرده و یکی از محورهای فعالیت این نهاد در افغانستان، کمک به آموزش #دختران است.
🔹به گفته بلال کریمی، مولوی عبدالسلام حنفی به نماینده ویژه آقاخان در افغانستان گفته است که گروه طالبان از فعالیتهای شبکه توسعه آقاخان استقبال میکند و زمینه را برای دوام این فعالیتها مهیا میسازد.
🔹معاون نخستوزیر طالبان، در مورد آموزش دختران در افغانستان ابراز داشت که وزارتهای معارف و تحصیلات روی یک مکانیزم کار میکنند تا زمینه را برای بازگشایی مدارس بروی دختران فراهم سازند.
🔹بر اساس خبر سخنگوی طالبان، مولوی عبدالسلام حنفی، در این ملاقات از #کریم_آقاخان، رئیس #اسماعیلیه نزاری دعوت کرده تا به افغانستان سفر کند.
🔸شبکه توسعه آقاخان، در بیست سال گذشته، از نهادهای فعال در عرصه بازسازی و حفاظت از آثار باستانی، توسعه آموزش و ارایه خدمات به کشاورزان افغانستان بوده است.
🔸بانک وامهای کوچک شبکه توسعه آقاخان از جمله بانکهایی بود که تا قبل از فروپاشی دولت پیشین افغانستان، در سراسر افغانستان فعالیت داشت و بیشتر مراجعان آن، کشاوزان و صاحبان کسب و کارهای کوچک بودند.
🔸با مسلط شدن طالبان بر شهرها، شماری از فرماندهان محلی این گروه، این بانکها را به دلیل ارائه وامهای #ربوی بستند.
🔸اکنون به نظر میرسد نماینده ویژه کریم آقاخان در تلاش است تا فعالیتهای شبکه توسعه آقاخان در افغانستان از سر گرفته شود. هرچند، هنوز سرنوشت مدارس دخترانه که بخشی از کار شبکه توسعه آقاخان را تشکیل میدهد، همچنان روشن نیست.
@dolatedin
⭕️ مقتدی صدر، قرداحی و جنگ یمن؛ یک بام و دو هوای سعودیها
🔹 سیانان عربی: ویدیویی در توییتر منتشر شده است که در آن #مقتدی_صدر جنگ سعودی بر علیه یمن را ظالمانه و دخالتهای #عربستان در #یمن را موجب افزایش فرقهگرایی و خشونت در منطقه معرفی میکند.
🔹این ویدیو را محمد عبدالسلام سخنگوی #انصار_الله نیز با هشتگ «الحرب السعودیة علی الیمن ظالمة» منتشر کرده است که واکنش منفی شخصیتهای عربستانی از جمله ترکی الحمد را در پی داشت. ترکی الحمد این صحبتهای مقتدی صدر را غیر منطقی دانست.
🔹مقتدی صدر این موضع خود را در مصاحبه با فرانس 24 در سال 2015 و 3 ماه پس از شروع جنگ اعلام کرد. در مصاحبه مذکور مقتدی صدر با صراحت بیان کرده بود که این جنگ، جنگی ظالمانه است که در مورد آن با هیچکس تعارف نخواهد داشت. وی همچنین افزود اگر عربستان سعودی این جنگ را متوقف کند آتش فرقهگرایی و خشونت نیز در منطقه خاموش خواهد شد.
🔹با وجود این موضعگیری، در سال 2017 #محمد_بن_سلمان ولیعهد عربستان در دیداری که برای اولین بار صورت میگرفت، از مقتدی صدر پذیرایی کرد. در پی این دیدار دفتر مقتدی صدر در بیانیهای اعلام کرد که در این دیدار موضوعات مرتبط به #عراق مورد بحث و گفتگو قرار گرفته است.
✍️چندی پیش در لبنان کلیپی از جورج قرداحی وزیر اطلاعرسانی دولت #لبنان منتشر شد که وی در آن جنگ عربستان علیه یمن را جنگی بیهوده مینامید. اگرچه تاریخ کلیپ منتشرشده مربوط به پیش از منصب گرفتن قرداحی در دولت لبنان بود، اما در پی انتشار گسترده این کلیپ عربستان سعودی سفیر خود از لبنان را فراخواند و به سفیر لبنان در عبستان نیز 48 ساعت برای ترک آن کشور فرصت داد. امارات، کویت و بحرین نیز در حمایت از عربستان سفرای خود را از لبنان فراخواندند و قطر نیز موضعی همسو با عربستان گرفت.
🔸اکنون باید دید که منافع مشترک بین عربستان سعودی و جریان پیروز در انتخابات اخیر عراق اجازه اقدام مشابه با حکومت مرکزی عراق را به سعودیها خواهد داد یا بار دیگر ثابت خواهد شد که اقدامات منطقهای عربستان مصداق سیاست یک بام و دو هوا است.
@dolatedin