#قطرات_بارانی_۸۷۷
#پرسش
۱-چرا در نماز اذکار به صورت صحبت با دوم شخص به کار نرفته، مثلا به جای سبحان ربی العظیم و بحمده.. بگوییم سبحانک ربی...
(در صورتی که نماز را صحبت با پروردگار و شکر او میدانیم)
۲-چرا در بعضی دعاها می گوییم.... *ربنا لا تحملنا ما لا طاقة لنا به*
آیا واقعا خداوند عادل و حکیم و مهربان این کار را میکند؟
یا در دعاهای مشابه:
رَبَّنَا وَلَا تَحْمِلْ عَلَيْنَا إِصْرًا كَمَا حَمَلْتَهُ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِنَا
#پاسخ
۱ـ در سوره حمد با ۲ بار *ایاک* و یک بار فعل أمر *إهدِ،* خداوند را مخاطب قرار می دهیم.
ذکر دیگر رکوع و سجده را هم اگر در مفاتیح دیده باشید در آنجا می گوئیم: الهی *لک* رکعت و *لک* أسلمت و *بک* آمنت خشع *لک* .... پس آنجا هم خداوند مخاطب ماست.
در ذکر سبحان الله ... هم ، *باور* خود را *با خودمان* مطرح و مرور می کنیم.
به نظر می رسد: در *نماز و أدعیه و زیارتها و مناجاتها* ، با اینکه باید بکوشیم خود را *در محضر خدا* ببینیم اما باید متوجه باشیم که *مخاطب* اصلی، *خود ما* هستیم.
پس تمام *نماز و أدعیه و زیارتها و مناجاتها* ، برای *خودسازی* و *مبارزه با غفلت و جهالت و خودخواهی و لجاجت* خود ماست.
۲ـ اینکه در آیه پایانی سوره بقره، پس از اینکه *إعتراف* می کنیم که *خداوند فقط به اندازه ظرفیت هر فرد به او تکلیف می کند* ، چرا خداوند فرموده این عبارت را *به خودش* بگوئیم: خدایا؛ *چیزی را که ما طاقتش را نداریم* (لطفا) به ما *تحمیل نکن؟*
آیا مگر ممکن است خداوند علیم حکیم، *کاری فوق طاقت ما را به ما تحمیل کند؟*
متأسفانه با اینکه این آیه در اکثر مساجد هر روز خوانده می شود اما من ندیده ام مفسر و سخنرانی این *تضاد* صدر و ذیل این آیه را روشن کرده باشد.
و شما *اولین* فردی هستید که این *تضاد* را برای من مطرح کرده اید.
لطفا خود شما و یا سایر أعضاء محترم گروه در تفاسیر و کتابهای قرآنی و روایی بکوشید ببینید *پاسخی* را برای این پرسش می یابید؟
لطفا با دقت ببینید آیا: اصلا واژه های *تکلیف، تحمیل، وسع، طاقه* به درستی و به روشنی ترجمه شده اند؟ و یا اصلا برایشان انگار مهم نبوده و از توضیح آن صرفنظر کرده اند؟
🍃واژه: #تکلیف #تحمیل #وسع #طاقه
@dr_ghofrani2
#قطرات_بارانی_۸۷۸
#پرسش
سلام و نور الهی برشما استاد عالم و تشکر فراوان
این عبارت نورانی را معنایش را میفرمایید؟
و به عبارت دیگر اگر به این فرمایش نورانی حضرت سید الساجدین و زین العابدین صلوات الله علیه که می فرمایند: وَ اسْتَعْمِلْنِي *بِمَا تَسْأَلُنِي غَداً عَنْهُ،* وَ اسْتَفْرِغْ أَيَّامِي *فِيمَا خَلَقْتَنِي لَهُ* عمل کنیم تمام سعی ما مشکور خواهد بود.
#پاسخ
با سلام و احترام؛
دانش آموزان رشته ریاضی و فیزیک، برای قبولی در کنکور، *دروس تاریخ و جغرافی و اجتماعی* را (با اینکه دروس مهمی در زندگی هستند) اصلا و هرگز نمی خوانند. چرا؟
چون در کنکور آنها، از آنها سئوالی مطرح نمی شود. پس وقت خود را برای آنها هدر نمی دهند و تلف نمی کنند.
هر انسانی هم، برای *انجام مأموریت و تکالیف خاصی* به این دنیا آورده شده و *فردای قیامت،* فقط موارد خاصی که تکلیف او بوده را از او *می پرسند.*
لذا حضرت سیدالساجدین و زین العابدین صلوات الله علیه می فرمایند: خدایا، مرا به انجام همان کارهایی که فردا از من *سئوال می کنی* و مرا *به خاطر انجام آنها آفریدی* موفق کن.
پس من *در محضر خالق* خودم، باید خودم را *مخاطب* این دعا ببینم و به خودم *هشدار* بدهم که از *هر کاری که جزء مأموریت و تکالیف من نیست* (حتی اگر کار خیلی خوبی باشد) و از *هر کاری که فردا به خاطر آن مورد بازخواست قرار نمی گیرم* (مثل بچه داری) بپرهیزم.
🍃واژه: #تکلیف
@dr_ghofrani2
#قطرات_بارانی_۸۷۹
#ادامه_قطرات_بارانی_۸۵۹
#پرسش
شاید به اینخاطر باشه که وقتی پسرها ازدواج میکنن از خواهرشون غافل میشن و وظایفی که دارن روانجام نمیدن وبه نوعی افراط تفریط میکنن وباعث میشه بین زن برادر و خواهرشوهر مسایلی پبش بیاد اونوقت خواهرهاشون خواهر شوهرگری میکنن!!!
#پاسخ
تمام *اختلافات* مردم و *خواهر شوهرها و زن برادرها،* فقط به خاطر *عینک خاص* و *زاویه نگاه* آنهاست.
اگر همه با عینک *عقل و وحی* و از *زاویه حق* به مسائل نگاه کنند (با اینکه جناب سلمان و مقداد و ابوذر ... مثل هم نمی شوند،) هرگز با هم *تضاد و عداوت* پیدا نمی کنند و با هم *درگیر* نمی شوند.
🍃واژه: #اختلافات #زاویه_نگاه
@dr_ghofrani2
#قطرات_بارانی_۸۸۰
#ادامه_قطرات_بارانی_۸۶۵
#پرسش
چرا فرمودن *معراج* !؟
چطور میشه از دامن آسیه سلام الله ،،فرعون حتی به آسمان اول هم نرسید!؟
#پاسخ
*معراج* یعنی *نردبان*
از منظر قرآن، *زن و شوهر* (و تمام عناصر جهان)، *نردبان یکدیگرند* و تمام افراد بشر *در حال مسابقه و آزمایش* هستند.
مسابقه اینست: *کدام فرد* (کدام زن یا شوهر یا فرزند یا ...) می تواند از نزدبان دیگران، *خودش* را به بالا بکشد.
حضرت آسیه سلام الله علیها با اعتقاد به *ربوبیت الهی* توانست با *نردبان فرعون،* خودش را به *بیتی عند الله در بهشت* برساند، اما فرعون با توهم *ارباب بودن* خودش را با *نردبان جناب آسیه* به *جهنم* رساند.
#قطرات_بارانی_۸۸۱
#ادامه_قطرات_بارانی_۸۷۲
📌همراه با نظرات شما
این چند خط در نقد آن نوشته شماست و با این باور که «خدا می بیند و می شنود» پس در قضاوت ها باید آرام و متین پیش رفت.
فکر کنم آن دوست شما در خصوص تربیت کودک سخن نادرستی نگفته.
خوب بود دو کلمه مسئولیت و تربیت را در آغاز می شکافتید. مسئولیت به معنی تکلیف است. تکلیفی که حق داران در رابطه با آن از شما سئوال خواهند کرد. تربیت بر خلاف آنچه فرمودید از فرنگ برگشته ها بشما تحمیل نکرده اند، این واژه ریشه عمیق در فرنگ ما دارد. سعدی عليه الرحمة می فرماید : «تربیت» نا اهل را چون گردکان(گردو) بر گنبد است. حافظ اشاره عمیق به این واژه دارد
مساله بعدی برداشت عمومی از واژه تربیت است. تربیت یعنی از نقطه تولید نطفه تا بلوغ، هر آن کاری که لازم است برای رسیدن روح و جسم کودک به مرحله بلوغ از سوی مادر و پدر انجام گیرد( در حد وسع) . البته تربیت تا پایان عمرِ مربی و متربی موضوعیت دارد.
مساله بعدی: ملاحظه بفرمایید؛ کلمه «مسئولیت» در ساحت فقه، اخلاق، حقوق کاربرد های مختلفی دارد. مراتب مسئولیت هم در هرکدام فرق می کند. اگر یک مادر به دلیل همین فرمایش شما، از شیردادن و بزرگ کردن بچه خودداری و آنرا به پرورشگاه تحویل دهد شما قضاوتتان در مورد او چیست. اگر این مادر بدلیل بی مسئولیتی، بدرستی از بچه اش مراقبت نکند و بچه بیمار و یا بمیرد قضاوت شما در مورد او چیست؟(برخلاف فرمایش شما در تمام دنیا مجازات سخت می شود)
اون دوست شما فکر کنم به این سخن شما نقد داشته که چرا مادر را در پرورش و به بلوغ رساندن فرزند بی مسئولیت می دانید.
...... البته قضاوت بنده این است که مادران در تربیت فرزندان خود و نگهداری آنها بزرگترین مسئولیت های این جهانی و آن جهانی را دارند. این را عقل می گوید استاد. البته این اصرار شما بر بی مسئولیت کردن مادران نسبت به تربیت فرزندان نگران کننده است.
می فرمایید و اشاره دارید به نقش غير مستقيم مادر در رشد و هدایت و.....
🍃واژه: #تربیت
@dr_ghofrani2
#قطرات_بارانی_۸۸۲
#ادامه_قطرات_بارانی_۸۸۱
📌همراه با نظرات استاد
از توجه و دلسوزی مؤمنانه شما سپاسگزارم.
معمولا *پاسخ های* من، *شماره گذاری* شده اند تا اگر أعضاء محترم گروه، نکته و ابهام و شرحی را برای هر یک از موارد لازم دیدند با ذکر شماره آن مطلب، به طور دقیق مطالب خود را مطرح کنند.
اما به هر دلیل شما سرور عزیز به مواردی که در آن پاسخنامه عرض شده بود، توجه نکردید لذا اعتراضتان مشخص نیست به خاطر چیست. زیرا از *تربیت* شروع و بدون هیچ توضیحی به *هدایت* ختم کرده اید.
پس یکبار دیگر توجه شما سرور عزیز را به آن موارد جلب می کنم و تقاضا دارم هر مورد را مستقلا نقد بفرمائید.
در شماره ۲: *ضرورت واژه شناسی* و *فقدان* آن در حوزه و دانشگاه به خاطر *دو توجیه غلط* عرض شد.
و اینکه من به *رعایت حرمت هر واژه* ، خودم را متعهد می بینم. (و این تعریف نبود ـ که مجازات بخواهد ـ بلکه برای توجه مخاطبین بود به اینکه بدانند از نظر من هر بحثی بدون روشن شدن واژه های آن، کاری بی فایده و آب در هاون کوبیدن است.)
در شماره ۳: جمله ای از من *نقل و مبنای اعتراض* قرار گرفته بود که سخن من نبود و آن عزیز بزرگوار به این اشتباه خود توجه نکرد.
در شماره ۴: عرض شد که (قبل از فردوسی و حافظ ...) کلمه *تربیت* در قرآن (و برخی از روایات) آمده پس عرض نکردم در زمان قاجار این کلمه خلق شده است.
در شماره ۵: عرض شد که مادر *بیشترین نقش* را در *رشد و هدایت* فرزند دارد که نمی دانم چرا آنرا ندیدید.
۶ـ اینکه *تمام کشورها* مادر را *مسئول* فرزند نمی دانند بهترین دلیل بر *عقلانی* بودن مطلب است که نمی دانم چرا به این نکته مهم هم توجه نکردید و با طرح مسئله *ساحتها* چه چیزی را *رد* کردید؟
۷ـ اینکه هیچ آیه و روایتی، مادر را *مسئول مستقیم فرزند* معرفی نکرده، تقصیر بنده نیست که شما اعتراض کرده اید: « این چه فرمایشی است می فرمایید. »
و شما به جای اینکه در رد ادعای من، *دلیل عقلی یا قرآنی و روایی* بیاورید از *ساحتهایی* سخن گفته اید که مربوط به تقسیم بندیهای دانشگاهی است و *قرآنی نیست* و اصلا ربطی به *مسئولیت مادر* ندارد.
۸ـ تمام حساسیت و اعتراض شما بر مبنای ترجمه ای بود که برای واژه *تربیت* فرمودید که ظاهرا آن هم *غیر مستند* و *مغایر* با تعریفی است که سالها من در مراکز تربیت معلم و دانشگاه ملزم به تدریس آن بودم و اکنون در *کتابهای روانشناسی دانشگاهی* تدریس می شود.
ضمنا معنای این دو واژه *تربیت و مسئولیت* قبلا در این گروه مطرح شده است.
در پایان مجددا از عنایت و دلسوزی شما متشکرم و امیدوارم این حساسیت مرا بر روی واژه ها به بزرگواری خود ببخشید و توجه داشته باشید که از ابتدا قرار ما این بوده که مطالب این گروه را فقط بر مبنای قرآن بررسی کنیم. منتظر نقد قرآنی و دقیق تر شما و سایر أعضاء محترم گروه هستم
🍃واژه: #واژه #تربیت
@dr_ghofrani2
#قطرات_بارانی_۸۸۳
#ادامه_قطرات_بارانی_۸۸۲
📌همراه با نظرات شما/۱
آخه در پیامی استاد فرمودند:
یعنی هیچ شوهر و مسئولی حق ندارد به مادری بگوید: *چرا به بچه شیر ندادی؟* یا *چرا برای بچه چنین و چنان نکردی؟* ...
پس چه کسی مسئول این کارهای مراقبت و نگهداری بچه باید باشه؟
📌همراه با نظرات شما/۲
سلام دوستان، بله شوهر حق ندارد زن را مجبور کند. خب، شوهر آیا وظیفه امر بمعروف را دارد یا ندارد؟بله دارد. شوهر موظف است امر به معروف کند. خب مرحله بعد:
ببینید می فرماید «امر» به معروف. خب شوهر امر به معروف کرد و به مادر گفت به بچه مان شیر بده، و این مقدمه یک تکلیف است. یعنی «عمل به معروف» . یعنی مادر موظف است به معروف عمل کند
📌همراه با نظرات استاد
عزیز بزرگوار؛ ۱- *امر* به معنی *تحکم* نیست. ۲- امر به معروف، ربطی به *مسئول* بودن مادر در قبال فرزند ندارد.
🍃واژه: #مسئول
@dr_ghofrani2
#قطرات_بارانی_۸۸۴
#ادامه_قطرات_بارانی_۸۷۷
📌همراه با نظرات شما
هر انسانی برای انجام تکالیف خاصی به این دنیا آورده شده؛ چه بسا می شود خود مكلّف باختيار خود از روی فراموشی(اِن نسینا) یا سهلانگاری ( اَواَخطأنا)، یا شهوت (كَثْرَةِ شَهَواتى)، یا ... آنچه بر او تكليف نشده را بر خود تحمیل کرده، درنتیجه دچار عقوبتی شود که طاقت آن را نخواهد داشت. پس شاید، در آیه ۲۸۶ سوره بقره، پناه به خدا میبریم از عقوبت طاقت فرسای تکالیفی غیرعقلانیایی که خود برای خود میتراشیم؛ مانند گوساله سامری و برجام.
« َلا تُعاجِلْنى بِالْعُقُوبَةِ عَلى ما عَمِلْتُهُ فى خَلَواتى مِنْ سُوءِ فِعْلى وَ اِسائَتى وَ دَوامِ تَفْريطى وَ جَهالَتى وَ وَ غَفْلَتى»
📌همراه با نظرات استاد
سلام و صلوات و برکات الهی بر شما و بر پاسخ منطقی و زیبای شما.
🍃واژه: #حمد #بقره_۲۸۶
@dr_ghofrani2
#قطرات_بارانی_۸۸۵
💥با سلام و صلوات و برکات الهی بر شما أعضاء محترم گروه *جوانان مهدوی* و *والدین امانتدار.*
امروز روز *جمعه* و روزی است که إن شاء الله تعالی به زودی با *ظهور آخرین حجت الهی* عجل الله تعالی فرجه الشریف، غالب افراد بشر، *عاقلانه و مؤمنانه، متحول* می شوند و *جمـــع* افراد بشر، به *اجتـــماعی مهربان و همفکر و همدل و همراه* تبدیل می شوند.
برای اینکه ما و شما هم إن شاء الله تعالی در *زمینه سازی* چنین *تحول جهانی* ، سهیم و در رکاب آن *منجی* بشریت، حضور مفید و مقبولی داشته باشیم،
*دعای مادر نازنینمان* حضرت زهرای أطهر سلام الله علیها در *روز جمعه* را با هم بخوانیم و خوب بفهمیم و بر *تحول* خودمان بیفزائیم:
*اَللّهُمَّ اجْعَلْنا:* ((خدایا؛ ما را از آنهایی قرار ده که:)
۱ـ *مِنْ أَقْرَبِ مَنْ تَقَرَّبَ إِلَیْکَ،*
(بیش از همه به تو نزدیکی جسته اند،)
۲ـ *وَ أَوْجَهِ مَنْ تَوَجَّهَ إِلَیْکَ،*
(و از آنان که بیش از همه روی به سوی تو دارند،)
۳ـ *وَ أَنْجَحِ مَنْ سَأَلَکَ وَ تَضَرَّعَ إِلَیْکَ.*
(و از آنان که درخواستشان روا شده و به نزدت تضرع کرده،)
*اَللّهُمَّ اجْعَلْنا مِمَّنْ:* (خدایا؛ ما را از آنانی قرار ده که:)
۴ـ *کَأَنَّهُ یَراکَ إِلی یَوْمِ الْقِیامَةِ الَّذی فِیهِ یَلْقاکَ،*
(گویی تو را می بینند تا قیامتی که در آن، تو را ملاقات می کنند،)
۵ـ *وَ لا تَمُتْنا إِلاّ عَلی رِضاکَ.*
(و ما را نمیران مگر پس از دستیابی بر رضایت خودت.)
*اَللّهُمَّ وَ اجْعَلْنا مِمَّنْ:* (خدایا؛ ما را از آنهایی قرار ده که:)
۶ـ *أَخْلَصَ لَکَ بِعَمَلِهِ*
( با عمل خود، اخلاص به پیشگاهت آورده اند،)
۷ـ *وَ أَحَبَّکَ فی جَمِیعِ خَلْقِکَ.*
(و در میان همه خلق و آفریدگانت، فقط تو را دوست دارند.)
*اَللّهُمَّ:* (خدایا؛)
۸ـ *صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ،*
(تمام توجه خود را برای محمد و خاندان محمد قرار ده.)
۹ـ *وَ اغْفِرْ لَنا مَغْفِرَةً جَزْمَاً حَتْماً، لا نَقْتَرِفُ بَعْدَها ذَنْباً، وَ لا نَکْتَسِبُ خَطیئَةً وَ لا إِثْمَاً*
(و ما را بیامرز با آمرزشی قطعی و حتمی که پس از آن گناهی مرتکب نشویم و خطا و جرمی انجام ندهیم.)
*اَللّهُمَّ؛* (خدایا؛)
۱۰ـ *صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ، صَلاةً نامِیَةً دَائِمَةً زاکِیَةً مُتَتابِعَةً مُتَواصِلَةً مُتَرادِفَةً*
(تمام توجه خود را برای محمد و خاندان محمد قرار ده، توجهی که (وساطت و فیض رحمتت آنان) همواره فزونی یابد و دائمی و پاک و بسیار و بی فاصله و پی در پی باشد.)
*بِرَحْمَتِکَ یا أَرْحَمَ الرّاحِمین.*
(به خاطر فرصت دهندگیت، ای فرصت دهنده ترین فرصت دهندگان.)
🍃واژه: #جمعه #آخرین_حجت
@dr_ghofrani2
#قطرات_بارانی_۸۸۶
💥ا*آیا«عشق» و «ازدواج» نیاز به «حرف» و «آموزش» دارند؟*
🔅اولاً عشق یک احساس نیست، بلکه *آموختنی* است و احتیاج به آموزش و آموختن دارد. ازدواج هم احتیاج به کلاس،کتاب و مطالعه دارد.
🔅نکته دوم اینکه میزان بالای قهر و دعوا و برخورد و نزاع و اختلافات و انحرافات و طلاقهای موجود میان زن و شوهرها این توجه را باید برای ما به وجود بیاورد که *آگاهانه* به این کار اقدام کنیم.
🔅نکته دیگر اینکه برخی می گویند این مباحث در گذشته نبوده، چطور قدیم ها پدرومادرهای ما که آموزش نمی دیدند، کتاب نمی خواندند و سواد نداشتند، ازدواج های خوبی داشتند؟
*به نظر میرسد که در گذشته همه ابعاد وجودی افراد به تجلی در نمی آمد.*
🔅 خانواده های موفق در طول تاریخ بسیاراندک بودند. *قرآن تعداد کمی از خانواده ها را «اهل بیت» نامید و بقیه نتوانستند اهل بیت درست کنند.* مثلا حضرت نوح علیهالسلام همسرشان مشکل داشت، یا آسیه، شوهرش مشکل داشت، بعضی پسرشان و بعضی دخترشان مشکل داشتند.خانه ای نداشتیم که اهل البیت باشند؛شوهر«علی»، همسر«زهرای اطهر»، پسران «حسنین»، و دختران «زینبین»، باشند.همه اهل علم، همه اهل فهم، همه اهل شعور، همه اهل عشق و زنده به عشق.
🍃واژه: #ازدواج_چرا
@dr_ghofrani2
#قطرات_بارانی_۸۸۷
#ادامه_قطرات_بارانی_۸۸۲
#پرسش
از مورد ۵ پاسخی که در جواب جناب ....فرمودید سوالی برای بنده پیش اومد. اینکه چرا خداوند مسئولیت رشد و هدایت فرزند رو به کسی که بیشترین نقش رو در این زمینه داره نداده و به مرد که نقش کمتری داره و میتونه داشته باشه داده؟ و کسی که نقش کمتری داره بازخواست میشه؟
#پاسخ
لطفا خود شما و سایر أعضاء محترم گروه بیاندیشید و ببینید:
*چه حکمت زیبایی* در اینست که خداوند *غذای حیاتی هر فرزندی* را به *مادر آن فرزند* می سپارد اما صریحا به او می فرماید: *اگر نخواستی ـ بدون هیچ بازخواست و مؤاخذه ای ـ می توانی فرزند شوهرت را شیر ندهی* و یا *اجرت* آن را بخواهی؟
🍃واژه: #هدایت_فرزند
@dr_ghofrani2
#قطرات_بارانی_۸۸۸
#پرسش
اینکه همه ی انسانها یک تکلیف دارند یا هر انسانی یک تکلیف دارد؟
و اگر تکلیف خاصی است, جز بندگی نیست؟
#پاسخ
تمام *جن و إنس* باید افتخار *عبد الله* بودن را بفهمند و کاری جز *عبادت و بندگی* انجام ندهند.
اما از آنجا که *توانایی ها و استعدادها و شرائط و إقتضائات* هر فردی، *منحصر به فرد* است لذا *نقش و مأموریت و تکلیف* هر فرد، *منحصر به خود اوست.*
مثلا: وقتی مردم یک کشور مورد *تهاجم دشمن* قرار می گیرند *همه آنها موظف و مکلف به دفاع* هستند اما *دفاع و جهاد* ، *کارهای متنوع و زیادی* دارد که *توسط رهبران و فرماندهان* میان *افراد جامعه* ، تقسیم می شود و *هر فرد* باید همان *تکلیف* خودش را انجام دهد.
در جنگ *اُحد* فقط چند *دیده بان* از دستور تخلف کردند و باعث آن شکست عظیم شدند.
🍃واژه: #عبدالله #تکلیف
@dr_ghofrani2