#شرح_حکمت ۵۸
❣ اميرالمؤمنين علی علیهالسلام فرمودند:
✨ الْمَالُ مَادَّةُ الشَّهَوَاتِ
مال وثروت ریشه ی همه ی شهوات است.
✍بدیهى است که منظور از شهوت در اینجا هرگونه علاقه مفرط نفسانى و هوس آلود است. اعم از این که مربوط به شهوت جنسى باشد یا مقام یا تشریفات و زرق و برق دنیا و یا انتقام جویى و امثال آن.
🔹این نکته نیز روشن است که براى رسیدن به خواسته هاى نفسانى و هوا و هوس ها مال نقش اصلى را بازى مى کند و هر قدر فزونى یابد خطر افتادن در شهوات بیشتر است.
🔹اضافه بر این ثروت مایه غرور است و غرور ریشه اصلى بسیارى از گناهان، به علاوه مال هر چه بیشتر شود انسان را به خود مشغول تر مى سازد و طبعاً از یاد خدا و اطاعت حق باز مى دارد. روى این جهات سه گانه مى توان به عمق کلام امام پى برد.
🖌 آنچه امام در این گفتار حکیمانه فرموده هشدارى است به غالب مردم که در فزونى مال نکوشند، زیرا خطرات زیادى را به دنبال دارد اما چنان نیست که هر ثروتمندى هواپرست و شهوت پرست باشد. این حکم کلى مانند احکام دیگرى نظیر آن استثنائاتى دارد. گروه زیادى راه قارون را پیمودند و اموالشان مایه غرور و کفرشان شد، جمع اندکى نیز از مال براى رسیدن به مهم ترین طاعات الهى بهره گرفتند.
═══✙❆♡❆✙═══
💝 @nahjol_balagheh_1
═══✙❆♡❆✙═══
#شرح_حکمت ۵۷
❣ اميرالمؤمنين علی علیهالسلام فرمودند:
✨ قناعت ثروتى است كه پایان ندارد.
✍ قناعت حالتى است که انسان با داشتن آن به حد اقل ضروریات زندگى مىسازد و به دنبال زرق و برق و اضافاتى که فکر و وقت انسان را پیوسته به خود مشغول مىدارد و آلوده انواع محرمات مىکند نمىرود.
🔹 داشتن این روحیه به منزله ثروت پایان ناپذیر است، چرا که انسان را از تمام ثروتهاى دنیا بىنیاز مىسازد؛ همواره سربلند زندگى مىکند و با عزت و آبرو ادامه حیات مىدهد. دست نیاز به سوى دیگران دراز نمىکند و عمر خود را در مسیر تشریفات و تجملات بر باد نمىدهد.
🔹این نکته نیز حائز اهمیت است که سرچشمه بسیارى از نارضایىهاى مردم و شکایت آنها از وضع زندگى کمبودها و فقر نیست، بلکه گاه مىبینیم همه چیز دارند اما باز ناله و فریاد مىکنند. عامل اصلى آن عدم قناعت و توقعات بىحد و حساب است و اگر همگى به مقدار نیاز قانع باشند آرامش بىمانندى در جامعه حاکم مىشود.
═══✙❆♡❆✙═══
💝 @nahjol_balagheh_1
═══✙❆♡❆✙═══
#نهج_البلاغه
💠 صبربردو گونه است: یکی صبر در آنچه آن را ناخوش می داری و یکی صبراز آنچه آن را دوستش می داری.
📚 #حکمت_55
@nahjol_balagheh_1
#شرح_حکمت ۵۵
❣ اميرالمؤمنين علی علیهالسلام فرمودند:
✨ صبر بر دو گونه است: يكى صبر در آنچه آن را ناخوش مىدارى و يكى صبر از آنچه دوستش مىدارى.
✍ نوع اول اشاره به صبر در برابر مشکلات عبادت است و نوع دوم اشاره به شکیبایى در مقابل ترک معصیت و آنچه بعضى از شارحان گفته اند: نوع اول از نوع دوم سخت تر است، گفتار صحیحى به نظر نمىرسد، زیرا موارد، کاملاً مختلف است؛ گاه مورد اول مهم تر است و گاه مورد دوم تا اطاعت چه اطاعتى باشد و معصیت چه معصیتى.
🔹 پیمودن راه حق و رسیدن به مقام قرب پروردگار و حتى رسیدن به اهداف و مقامات مادى در دنیا راه صاف و هموارى نیست. در این موانع بسیار وجود دارد. اگر صبر و مقاومت انسان کم باشد، با برخورد به این موانع از راه مىماند و به مقصد نمىرسد. به همین دلیل صبر و استقامت مهم ترین وسیله پیروزى انسان در دنیا و آخرت است.
═══✙❆♡❆✙═══
💝 @nahjol_balagheh_1
═══✙❆♡❆✙═══
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌤چطور به امام زمانمون سلام کنیم؟
#امام_زمان
#سلام_فرمانده
#نهج_البلاغه
💠 دل های انسان ها وحشی ورمنده است، هرکس باآنهاانس گیرد،روبه سوی اومی کنند.
📚 #حکمت_50
@nahjol_balagheh_1
#شرح_حکمت ۵۰
❣ اميرالمؤمنين علی علیهالسلام فرمودند:
✨ دلهاى انسان ها وحشى و رمنده است، هركس با آنها انس گيرد رو به سوى او مىكنند!
✍ اشاره به اينكه انسان، نسبت به كسانى كه نمىشناسد نوعى احساس بيگانگى مىكند؛ ولى اگر طرف مقابل از طريق محبت وارد شود در برابر او رام مىشود.
🔹 ظاهر عبارت اشاره به همه يا اغلب انسان هاست نه گروه اندكى. شاهد اين سخن حديثى است كه از رسول خدا(ص) نقل شده كه فرمود: «سه چيز است كه محبت انسان را نسبت به برادر دينى اش صفا مىبخشد: با چهره گشاده با او روبرو شود و در مجلس جاى مناسب به او دهد و او را به محبوب ترين نام هايش صدا بزند.»
═══✙❆♡❆✙═══
💝 @nahjol_balagheh_1
═══✙❆♡❆✙═══
#شرح_حکمت ۳۶
❣ اميرالمؤمنين علی علیهالسلام فرمودند:
✨ مَنْ أَطَالَ الْأَمَلَ، أَسَاءَ الْعَمَلَ
💠 كسى كه آرزوهايش طولانى است كردارش نيز ناپسند است.
✍ بدون شک آرزوها انگیزه حرکت انسان براى هرگونه فعالیت است؛ ولى هرگاه آرزو از حد اعتدال خارج شود و انسان به سراغ امور دست نیافتنى و یا غیر ضرروى و خارج از حد نیاز برود، طبیعى است که باید تمام تلاش و کوشش خود را براى رسیدن به آن بگذارد و همه چیز جز آن را فراموش کند و شب و روز به دنبال آن بدود.
🔹 چنین کسى از یک سو آخرت را به کلى به دست فراموشى مىسپارد و از سوى دیگر براى رسیدن به هدف خود هر وسیله اى را مباح مىشمرد و از سوى سوم در مقابل هر کس خضوع ذلیلانه مىکند و سرانجام گرفتار «سوء العمل» مىشود که امام در جمله حکمت آمیز بالا به آن اشاره فرمود.
🔹 در حالى که اگر دامنه آرزو را کوتاه مىکرد و به آنچه مورد نیازش بود قناعت مىنمود، وقت کافى براى رسیدن به وظایف الهى و اندوختن ذخیره هاى آخرت پیدا مىکرد و از آلوده شدن به حرام در امان مىماند و عزت و کرامت خود را بر باد نمىداد.
═══✙❆♡❆✙═══
💝 @nahjol_balagheh_1
═══✙❆♡❆✙═══
#نهج_البلاغه
💠 «کسی که به کارهایی که مردم راخوشایندنیست بشتابد، مردم آنچه را نمی داننددرحق او می گویند.»
📚 #حکمت_35
@nahjol_balagheh_1
#شرح_حکمت ۳۵
❣ اميرالمؤمنين علی علیهالسلام فرمودند:
✨ مَنْ أَسْرَعَ إِلَى النَّاسِ بِمَا يَكْرَهُونَ، قَالُوا فِيهِ [مَا] بِمَا لَا يَعْلَمُون.
💠 كسى كه به كارهايى كه مردم را خوشايند نيست بشتابد، مردم آنچه را نمىدانند در حق او مىگويند.
✍عیب جویى و ذکر عیوب مردم به صورت آشکار بسیار ناپسند و این گونه تذکرات باید خصوصى و مخفیانه باشد.
🔹از آنجا که مردم از گفتن عیوب و کارهاى زشتشان به صورت آشکارا ناراحت مى شوند، در مقام دفاع از خود بر مىآیند یکى از طرق دفاع این است که گوینده را متهم به امورى مىکنند که چه بسا واقعیت هم نداشته باشد تا از این طریق ارزش سخنان او را بکاهند و بگویند: فرد آلوده حق ندارد دیگران را به آلوده بودن متهم کند.
✔️ بنابراین اگر انسان بخواهد مردم احترام او را حفظ کنند و نسبت هاى ناروا به او ندهند و حتى عیوب پنهانى او را آشکار نسازند باید از تعبیراتى که سبب ناراحتى مردم مى شود بپرهیزد و در یک کلمه، باید احترام مردم را حفظ کرد تا آنها احترام انسان را حفظ کنند.
═══✙❆♡❆✙═══
💝 @nahjol_balagheh_1
═══✙❆♡❆✙═══
🖊 مرحوم #دولابی ره:
خداوند فرمود:اگر شکر کردید، برای شما زیاد میکنم و اگر کفران کردید، همانا عذابم سخت است. شکر هر چیزی مناسب خود آن چیز است. شکر پول، کمک کردن و انفاق به فقیر است. شکر علم، تعلیم دادن و شکر قدرت، گرفتن دست ضعیف...
🖊 #استاد_فاطی_نیا ره:
مشـکل کارهاي ما از کجـاست.
مشکل اکثر ما از ناحیه زبان است!
وقتیدرخانه، سرِیکموضوعساده دل فرزند يا همسرت را میشکنـی و با او تندی میکنی، آیا متوجه هستی که خودت را از برکات الهـی
محــروم میکنی؟!
پناه میبریم به خدا از این زبان!
#نهج_البلاغه
💠 از كفاره هاى گناهان بزرگ، به فرياد رسيدن ستمديدگان است و شاد كردن غمگينان است.
📚 #حکمت ۲۴
@nahjol_balagheh_1
#شرح_حکمت ۲۴
❣ امیرالمؤمنین علی علیهالسلام میفرمایند:
✨ مِنْ كَفَّارَاتِ الذُّنُوبِ الْعِظَامِ، إِغَاثَةُ الْمَلْهُوفِ وَ التَّنْفِيسُ عَنِ الْمَكْرُوبِ
💠 از كفاره هاى گناهان بزرگ، به فرياد رسيدن ستمديدگان است و شاد كردن غمگينان
✍ «ملهوف» هر فرد مظلوم و بیچارهاى را شامل مىشود؛ خواه بیمار باشد یا گرفتار طلبکار و یا فقیر و یا زندانى بى گناه. کمک به این گونه افراد مىتواند موجب عفو الهی در برابر گناهان گردد.
🔹 «مکروب» نیز به هر شخص غمگین گفته مى شود؛ خواه غم او در مصیبت عزیزش باشد یا غم بیمارى یا فقر یا شکست در امر تجارت و یا هر غم دیگر.
✔️ زدودن غم از افراد مکروب ممکن است از طریق برطرف کردن عامل غم باشد مانند کمک مالی به شخص فقیر؛ و یا از طریق تسلّی دادن افراد، مانند تسلیت گفتن به کسی که عزیزی را از دست داده است.
═══✙❆♡❆✙═══
💝 @nahjol_balagheh_1
═══✙❆♡❆✙═══
#نهج_البلاغه
💠 «ای فرزند آدم!
هنگامیکه می بینی پروردگارت نعمت هایش را پی در پی برتو می فرستد درحالی که تو معصیت اورا می کنی از او بترس.»
📚 #حکمت_25
@nahjol_balagheh_1
#شرح_حکمت ۲۵
❣ امیرالمؤمنین علی علیهالسلام میفرمایند:
✨ يَا ابْنَ آدَمَ، إِذَا رَأَيْتَ رَبَّكَ سُبْحَانَهُ يُتَابِعُ عَلَيْكَ نِعَمَهُ وَ أَنْتَ تَعْصِيهِ، فَاحْذَرْهُ
💠 اى فرزند آدم! هنگامى که مىبينى پروردگارت نعمتهايش را پى درپى بر تو مىفرستد در حالى که تو معصيت او را مىکنى از او بترس.
✍ گنهکاران سه دسته اند: گروهى آلودگى کمى دارند و یا اعمال نیک بسیار توأم با صفاى دل. خداوند این گروه را در همین جهان گرفتار مجازاتهایى مىکند تا پاک شوند و پاک از جهان بروند.
🔹 گروه دیگرى گناهان سنگین تر و مجازات بیشترى دارند که خداوند به آنها فرمان توبه داده و اگر توبه نکنند در آخرت گرفتارند.
🔹 گروه سومى هستند که طغیان و سرکشى را به حد اعلى رساندهاند؛ خداوند آنها را در همین دنیا گرفتار عذاب استدراج مى کند. یعنی توفیق را از آنها سلب مىکند و هر روز نعمت بیشترى به آنها مىدهد تا پشت آنها از بار گناه سنگین گردد. ناگهان مجازات سنگین و دردناکى به سراغشان مىآید و آنها را در هم مىکوبد.
✔️ توفیقات الهى بر اثر لیاقت هاست؛ گاه افرادى چنان مست و مغرور و سرکش مىشوند که هر گونه شایستگى هدایت را از دست مىدهند و در واقع اعمال آنهاست که آنها را آن قدر از خدا دور کرده که حتى لیاقت هشدار ندارند.
═══✙❆♡❆✙═══
💝 @nahjol_balagheh_1
═══✙❆♡❆✙═══