7.56M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
مکافات تولید علم
#دکتر_محمد_حسین_فرجنژاد
@enegasht_ir
4_5987884249775082911.mp3
9.6M
📢#بشنوید
🔸️صوت ارائه بحث برای کرسی و گفتوگوی علمی_ ترویجی در موضوع چیستی دین (بخش اول)
۱۴۰۱/۰۵/۰۶
🎙سخنران:
"👤سردبیر"
💠نشریه مطالعات دین و دانش های انسانی انگاشت💠
@enegasht_ir
4_5987884249775082912.mp3
9.6M
📢#بشنوید
🔸️صوت ارائه بحث برای کرسی و گفتوگوی علمی_ ترویجی در موضوع چیستی دین (بخش دوم)
۱۴۰۱/۰۵/۰۶
🎙سخنران:
"👤سردبیر"
💠نشریه مطالعات دین و دانش های انسانی انگاشت💠
@enegasht_ir
انگاشت | مارکت علوم انسانی (نسل زد)
مقاله📃 ادامه..... پیشینه متاورس بر خلاف تصور عموم واژه متاورس قدمتی پیش از شروع هزاره سوم دارد. ن
مقاله📃
ادامه.....
متاورس چیست
متاورس را تکامل اینترنت می دانند. با این حساب ایضاح مفهومی بایستگی تشخیص تمایز آن از شکل متقدم اش زائد نخواهد بود. پس نخست به رفع خطای مفهومی و سپس ترسیم سلبی و ایجابی آن می پردازیم.
متاورس در بن خود با second life در ربط است. اینجا به نادرست این فضای تکنولوژیک موج محور را بعدی جز ماده و نه امتداد اراده انسان در تسخیر ماده می خوانند. متا به منظور واقعیت دوم نیست. متا تکاملی فنی از فضای سایبر است. نوعی که قرار است ابعاد زندگی انسانی را در خود تعریف کند. قرار داد ها، معاملات، آموزش و پرورش و حتی جنگ در آن صورت می گیرد. پشتیبانی و کد نویسی در این فضا حتی حکمرانی، ملیت و شهروندی را تغییر می دهد.
اما چیستی متاورس که در برگیرنده حیات بشر است حداقل هفت مولفه دارد. ۱. متاورس ثبات دارد. این یعنی توقف یا reset در آن معنا ندارد. کاربر با سیو وضعیت هر بار که وارد متاورس می شود فعالیت های خود را به صورتی که از متاورس خارج شده بود ادامه می دهد. ۲. متاورس "زنده" است. کاربر همواره مانند زندگی معمول خود تجربیاتی متناسب با وقایع پیشبینی نشده را حس می کند. ۳. همگانی است و محدودیت کاربر ندارد. ۴. شکلی تعمیم یافته از بازار و تجربههای اقتصادی چون تولید ارزش سرمایه، تبلیغات، تبادل و غیره است. ۵. در هم تنیده با زندگی معمول و تجربه های مجازی موازی است. ۶. تبادل دارایی های دیجیتال ممکن است. ۷. بسیاری از محتواها، فعالیت ها و تجربیات توسط افراد یا شرکت هایی از کاربران و بنیاد های مالی_ تکنولوژیک ساخته و ساماندهی می شود.
مؤلفه های بالا موجب میشود تا متاورس ادعایی را به این موارد تقلیل ندهیم: ۱. متاورس صرف فضای وب و پرده های مجازی سابق با هدف مشخص مثل بازی نیست بلکه متاورس؛ دنیایی مبتنی بر امکان گسترش تجربه های زیستی است. ۲. متاورس صرف شبکه های اجتماعی در اپلیکیشن های مختلف نیست بلکه یک این همانی پایدار در ارتباط روزمره است. در شبکه محتوا ها تفکیک شده و فاقد عینیت تجربه زیستی اند و هنوز با متاورس فاصله دارند. ۳. متاورس تجربه موقت جدا از زندگی نیست. متاورس همان زندگی در هیئتی جدید است. ۴. این فضا بورس دیجیتال و صفحات مجازی تأیید و گزارش مبادلات بازار نیست. ۵. متاورس بازی نیست. آواتار کاربر حکم هویت حقیقی و حقوقی اشتراک گذاری شده در پلتفرم های باز یکپارچه است. ۶. گوگل پلی و سامسونگ اپ و دیگر فروشگاه های نرم افزار متاورس نیستند. ۷. متاورس جاذبه توریستی و سرزمین سرگرمی ( the land of entertainment) نیست. ۸. همچنین محل اشتراک عکس و دیگر محتوا های کاربر ساخته نیست. متاورس محل سرمایه گذاری، ساخت، گسترش و کنترل غول های قدرتمند سرمایه دار توسعه دهنده آن هستند.
#شرط_امکان_متاورس (۳)
#متاورس
#علوم_انسانی
@enegasht_ir
مقاله📃
ادامه.....
متاورس، نظر و تکنیک
وقوع متاورس با فهم رکن زیرساخت [مفهوم سایبرنتیک] و ابزار پشتیبان [هوش مصنوعی] آن ملازمه دارد. مفهوم سیستم نیز رکن نقطه ربط این سه مفهوم در تشریح چگونگی تحقق متاورس است. پس در ادامه بحث به ایضاح این واژگان می پردازیم.
سیستم مجموعه ای از اجزاء سامان یافته با ورودی، هدف، فرایند و خروجی مشخص است. به طور معمول سیستم ها را به سه دسته کلی تقسیم می کنند. سیستم طبیعی (اکوسیستم)، سیستم بشری (بدن_مغز) و سیستم مصنوعی. متاورس محل تلاقی دو گونه اخیر در فضای واحد است.
سیستم مصنوعی همان تکنولوژی های محصول انقلاب صنعتی در جهش های قرن ۱۸ و ۱۹ تا امروز اند. تلقی رایج سیستم مصنوعی در جهش نهایی اش را هوش مصنوعی می داند. اینجا هوش مصنوعی، ماشین توانمند در تقلید عملکرد شناختی هم پایه -و بالاتر از- انسان است. از این منظر نقطه مقابل هوش بشری (طبیعی) قرار دارد. هوش مصنوعی چون تجلی تکنیکال دارد به حیطه لازمه صنعتی وقوع متاورس شناخته می شود. وظیفه هوش مصنوعی پردازش اطلاعات برای ثبات متاورس در جذب و نگهداری کاربر، ارائه خدمات و تنظیم مناسبات نرم افزاری آن است.
مفهوم مکمل دیگر همان سایبرنتیک است. سایبرنتیک دانش کنترل پدیده های هوشمند (انسان و ماشین) است. رکن پدیده هوشمند دریافت، تحلیل و ادراک اطلاعات است. از این رو لازمه سایبرنتیک حکمرانی بوسیله کنترل جریان اطلاعات است (دانش حکومت).
ریشه واژه سایبرنتیک؛ یونانی (کوبرنتیس) و به معنای سکان داری (هدایت) کشتی بوده. افلاطون این واژه را به منظور دانش اداره دولت شهر ها استخدام کرد. از این رو دانش سایبرنتیک در بعد نظری ریشه ای بیش از دو هزار ساله پیدا می کند.
اطلاعات رکن پایه سایبرنتیک است. سیستم سایبر وظیفه کنترل (تغذیه هدفمند اطلاعات) است که از محاسبه (پردازش اطلاعات) و ارتباطات گیرنده_ فرستنده (انتقال اطلاعات) استفاده می کند. اینجاست که سایبرنتیک با زیرساخت فنی اش؛ هوش مصنوعی ربط پیدا می کند. سیستم سایبر با ماهیت بخشی به سایبر استیت، فضای کنترل را مهیا می کند.
#شرط_امکان_متاورس (۴)
@enegasht_ir
مقاله📃
ادامه.....
سیستم سایبرنتیک و هوش مصنوعی
فهم فرایند کنترل اطلاعات وابسته به فهم سیستم سایبرنتیک است. سیستم سایبرنتیک از دو بخش کنترل گر و کنترل شونده تشکیل شده. جزء کنترل کننده جزء کنترل شونده اطلاعات میدهد و کنترل شونده به کنترل گر نیرو. هر دو جزء به ترتیب داده خام و نیرو را از محیط می گیرند. پس از دریافت اطلاعات از کنترل گر، کنترل شونده بر پایه فرمان (اطلاعات) واکنش نشان میدهد. کنش مبتنی بر دستور-کنترل شونده- را کنش بر محیط می نامند. نتیجه این کنش، تولید اطلاعات است که به کنترل گر انتقال می یابد.
دوگانگی میان دو بخش سیستم سایبرنتیک، نياز به ارتباط را ایجاب میکند. این ارتباط بر اساس محاسبات است. پردازش، ورودی و خروجی سه جزء این روند اطلاعات محور در کنترل کننده و کنترل شونده است.
به لحاظ ماهیت هوش مصنوعی، حیثی کنترل گر و از طرفی کنترل شونده دارد. هوش مصنوعی وسیله ادراکی در فرایند تعامل اطلاعات است. از این رو این تکنولوژی کاملا سیستمی سایبرنتیکی (سایبرx) است. مقولات سایبرx یعنی دانش ها و تکنولوژی هایی کنترلی تحت سایبر که در همین چهارچوب برای تعیّن خود از ظرفیت سایبر استفاده می کنند. این امر به طورت کامل ایده هوش مصنوعی قوی [مستقل] را به چالش می کشد.
دانش سایبر از سه دلیل تحقق هوش مصنوعی قوی (artificial super intelligent) را معتبر نمی داند. نخست آنکه هوش مصنوعی قوی عمدتا پایه ای علمی تخیلی در رمان این دست تخیل پردازی ها دارد نه اسلوب مشخص علمی. دوم توانایی های سیستم هوشمند مصنوعی ساختار فطری او را پیشرفت نمی دهد. مثلا در یادگیری در ماشین بر خلاف آدمیان یعنی انطباق با شرایط محیط نه کشف شرایط نو خواستگی طبیعی بواسطه عمل وصفی. ترکیب قطعات مادی هوش مصنوعی به نو خواستگی؛ مانند نفخ روح، احساسات و غیره نمی رسد. در آخر نیز عموما هوش مصنوعی قوی با هوش مصنوعی عمومی (artificial general intelligence) اشتباه گرفته می شود. هوش مصنوعی عمومی در عمل شبیه به برخی فعالیت های فکری انسانی است. این هوش اما تحت ذهن انسانی و در مدل های فکری آن قدم بر می دارد. هوش عمومی شاید از نوع محدود قوی تر و سریع تر باشد اما اولا در نوع تکامل خود هنوز راه زیادی در پیش دارد و ثانیا این هوش در ابعاد شناختی هیچگاه فراتر از انسان نمی رود پس خلط آن با هوش قوی ناروا است. با این حساب جدا از تعارضات دانشی این مدل هوش شانس چندانی برای ظهورش ندارد.
#شرط_امکان_متاورس (۵)
@enegasht_ir
مقاله📃
ادامه.....
متاورس در فرض تبلیغی آن ربط با هوش مصنوعی قوی دارد. این جنس متاورس که سرمایه گذاری هایی هم روی آن شده تسلط حداکثری را بر ساحات زیست کاربر دارد. از این رو شرایع و مکاتب اخلاقی، حقوقی، اقتصادی که بعد عملی در عالم واقع دارند به چالش با این ایده بر خواسته اند. حتی نگرش های فلسفی متعارض هم نیز به تنزیه این آینده سازی بر حیات بشر توصیه کرده اند. در پس این مقاومت پرسش های الهیاتی، فلسفی و شاخه های نظری بسیاری در خصوص امکان و نحوه ظهور تکنیکال آن مطرح شده.
#شرط_امکان_متاورس (۶)
@enegasht_ir
مقاله📃
ادامه.....
گریز به متاورس
متاورس با ایده آرمانشهر (utopia) در هم تنیده است. از پنج سده پیش از بیشتر که نو آتلانتیک ها و اوتوپیا های مدرن نوشته شد تا دهه ۹۰ قرن بیستم انسان به سمت این رویا حرکت کرد. حوادث دو جنگ جهانی، جنگ سرد، بحران فرهنگی دهه ۶۰ تا ۸۰ و سرانجام فروپاشی بلوک شرق و انقلاب های مخملی و بحران خلیج فارس و جنوب آسیا بار گرانی بر ذهن انسان معاصر بود. ایده ترقی کماکان طرفدار داشت اما با زیست روزمره (everyday life) اخت شد. در اینجا بود که ناباورانه ایده ضد آرمانشهری شکل گرفت.
ایده ضد آرمانشهری تحقق وضعیت آرمانی زندگی در دنیای واقعی را نفی می کند. در نتیجه همه چیز در روزمره خلاصه می شود. دیگر بجای شهر، فرد در اولویت است یعنی توسعه فردی جایگزین مدینه فاضله است. توسعه فردی گویی مخدر رهایی از تناسخ جهان پست مدرن است.
اگر این حالت را مقدمه پیشگویی استیفن سون در نظر بگیریم، متاورس تالی بی بدیل این امر خواهد بود. همانطور که گفتیم او در رمان تصادف در برف روزمرگی و رنج های مداوم انسان بی آرمان را ترسیم کرد. حال انسان بریده از زمین در یک فضای پیش ساخته امکاناتی را دارد تا به فانتزی هایی که در جهان واقعیت از تحقق شان ناکام مانده دست یابد. یک عینک، حتی تراشه ای در مغز یا حتی مانند فیلم ماتریکس جای کابلی پشت گردن راه وارد شدن به این دنیای مجازی است. این دنیا در اصل تامه خود قرار است زندگی انسان در همه ابعاد آن باشد. دنیایی با آواتار، ارز، شبکه ارتباط مخصوص و البته به شدت شخصی سازی شده که فعالیت در آن مساوی با زندگی در واقعیت معمول است. متاورس با همه گیری انسانی آن امتداد زندگی روزمره و توسعه فردی است.
#شرط_امکان_متاورس (۷)
@enegasht_ir
4_5987884249775082913.mp3
9.2M
📢#بشنوید
🔸️صوت ارائه بحث برای کرسی و گفتوگوی علمی_ ترویجی در موضوع چیستی دین
(بخش سوم)
۱۴۰۱/۰۵/۰۶
🎙سخنران:
"👤سردبیر"
💠نشریه مطالعات دین و دانش های انسانی انگاشت💠
@enegasht_ir