فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
سود بادآورده يك دلال ارز
بانك مركزي به فردي 160 ميليون دلار و 51 ميليون يورو فروخته تا به بازار تزريق كند. چون اين فرد ارز را به قيمت بالاتر از بازار ازاد فروخته و قاعدتا انرا از بانك مركزي به قيمتي كمتر گرفته، سود بادآوردهاي ميلياردي در جيب اين شخص يا افراد مرتبط با او رفته است.
@eqmoq2
✅ مشکل در نظام اقتصاد سیاسی است نه افراد!
اینکه رییس بانک مرکزی تصمیم اشتباه می گیرد، نماینده مجلس قانون نامناسب تصویب می کند، به این خاطر نیست که الزاما اینها افراد بدی هستند. انتخاب های بد تا حدود زیادی محصول نظام دموکراتیک اقتصاد سیاسی کشور است که در آن تلاقی نظام سیاسی و اقتصادی تولید رانت می کند و بر بازیگران آن فشار می آورد که برای حفظ در قدرت، دست به لابی گری بزنند.
✅ این یافته اقتصاددانان بزرگی همچون ارو و بوکانان است که به تحلیل مشکل انتخاب عمومی پرداختند. در غرب این مشکل را تا حدودی با دیکتاتوری حزب حل کردند، حزب بدنه کارشناسی دارد که بلندمدت و ملی فکر می کند، نه اینکه مثل نماینده یک شهر کوچک کوتاهمدت و منطقه ای و حتی شخصی فکر کند. هرچند حزب هم مشکلاتی همچون وابستگی تامین مالی به ثروتمندان را دارد، حداقل بخشی از مشکلات انتخاب عمومی را حل کرده است.
✳️ اگر ما بخواهیم مشکلاتمان را ریشه ای حل کنیم ، چاره ای نداریم جز اینکه الگوی حکمرانی اقتصاد سیاسی مان را ارتقا بدهیم، حالا یا با حزب ، یا با مجلس تخصصی و یا هر روش دیگر. اگر این اقدام نشود، باز هم نماینده درگیر لابی گری با وزیر و رییس بانک مرکزی و رییس سازمان برنامه و بودجه می شود که منابع را به سمت حوزه انتخابیه خودش بکشد، دولتی ها هم برای گریز از سوال و استیضاح درگیر همین ماجرا می شوند. در این حالت نه برنامه توسعه ای اجرا می شود و نه اسناد بودجه عملی می شوند.
✳️ @eqmoq2
سوراخ کردن کشتی اقتصاد ایران با سفته بازی سکه، ارز و هرچیز دیگر
وقتی مردم با توهم زرنگی، منافع شخصی را بجای منافع جمعی در اولویت قرار دهند، کشتی زیرپای خودشان را سوراخ می کنند
✅ @eqmoq2
✅ بن بست وجود ندارد؛ چهار نکته رهبری در دیدار با مسئولان
🔻داشتن انگیزه و روحیه قوی
🔻فرماندهی واحد اقتصادی
🔻چشم ندوختن به نقطه های خیالی
🔻چاره اندیشی برای حل سوء مدیریت های داخلی
http://farsi.khamenei.ir/others-note?id=40201
✅ @eqmoq2
⁉️ بازار ثانویه ارز ابزاری برای کنترل نرخ ارز یا مدیریت حفظ نرخ های بالا
✅چون بازیگران عرضه کننده ارز مثل دولت و پتروشیمی ها قدرت انحصاری دارند، عملا انها قیمت را با میزان عرضه ارز تعیین می کنند.
✅ یعنی این بازار نیست که قیمت ارز را تعیین می کند ، بلکه این قدرت های انحصاری هستند که با تعیین مقدار عرضه قیمت را تعیین می کنند.
✅ در چنین بازاری کشف قیمت بی معنا است ،آنچه انجام می شود تعیین نرخ ارز است.
✅ هرچند این بحث همان درس اولیه اقتصاد خرد است که به دانشجویان کارشناسی اقتصاد عرضه می شود، ولی در افکار عمومی بحث به گونه ای القا می شود که همه فکر کنند بازاری رقابتی در کار است و نیروهای بازار قیمت را تعیین می کند.
✅ @eqmoq2
✅ دو دیدگاه در مورد تعمیق بازار ثانویه ارز
🔻در مورد مشکلات اخیر بازار سکه و ارز دو تحلیل اقتصادی متفاوت و به تبع دو راهکار مختلف ارائه شده است:
______________
1⃣ برخی از اقتصاددانان به خصوص طیف طرفدار بازار آزاد که تریبون های مختلفی مثل روزنامه دنیای اقتصاد و اقتصاد انلاین دارند ( مثل دکتر نیلی، طبیبیان، مشایخی و غنی نژاد)، ایجاد بازار ثانویه ارز را نوشداروی اقتصاد ایران می دانند. هرچند آنها به تئوری توطئه اعتقاد ندارند، ولی این روزها می نویسند فلان دو صراف نمی خواهند بگذارند بازار ثانویه شکل گیرد تا از منافع انحصاری خودشان بهره مند شوند. در این مورد این سوال مطرح است که نکند خود همان صرافان و یا نیروهای پشت سرشان به دنبال بازار ثانویه و به بیان دقیقتر نرخ دلار بالا هستند؟
✅ تیتر تحلیل این گروه این است: ♦️افشای پشت پرده جهش دلار در ۱۰ روز گذشته/ افزایش ۳ هزار تومانی با فشار ۲ صراف رانتخوار/فشار ۲ صراف به همتی و روحانی برای جلوگیری از اصلاحات اقتصادی
http://yon.ir/rftBw
⁉️ یک سوال مطرح است که ایا دو صراف بزرگ می توانند بانک مرکزی را به انفعال بکشانند؟ این دو صراف بزرگ کی ها هستند؟ اگر بانک مرکزی نتواند دو صراف را سر جای خودشان بنشاند که تکلیف ما معلوم است.
________________________
2⃣ گروه دوم اقتصاددانان متمایل به تحلیل های اقتصاد نهادی مثل دکتر فرشاد مومنی، دکتر راغفر و همچنین اقتصاددانانی همچون دکتر حسین صمصامی هستند که معتقدند ایجاد بازار ثانوی ارز در واقع تلاش برای تقویت رانت برخی از اقشار ثروتمند متنفذ جامعه است که اتفاقا در سیاست هم دستی بر آتش دارند. آنها به خصوص به فعالان صنعت پتروشیمی اشاره می کنند که هم از رانت گاز ارزان برخوردار شده اند و هم می خواهند ارز حاصل از صادرات ثروت ملی را با نرخ های بالای دلار بفروشند و کیسه خودشان را پرتر کنند.
✅ تیتر تحلیل این گروه این است: هدف از راهاندازی بازار ثانویه #ارز براندازی نظام سیاسی است / شاهد شورشهای نان خواهیم بود.
http://yon.ir/WxFFm
✅ دکتر حسین راغفر در این زمینه می نویسد: 🔹اگر قیمت دلار ۹۰۰۰ تومان تثبیت شود دیگر در این شرایط نان به قیمت ۱۵۰۰ تومان تولید نخواهد شد. با ادامه این شرایط ناگزیر شاهد شورشهای نان خواهیم بود و این همان برنامهای است که اسرائیل و آمریکا به دنبال آن هستند.
✅ تحلیل دکتر صمصامی از سنخ طرفداران نهادگرایی نیست. او استدلال می کند که با توجه به اینکه عرضه ارز عملا در دست دولت و چند عرضه کننده بزرگ همچون پتروشیمی ها است، عملا ما بازار ارز نداریم، چون عرضه ارز به قیمت حساس نیست. ایشان با توجه به وابستگی صنایع ما به نهاده خارجی به این نکته هم اشاره می کند که با بالا رفتن قیمت ارز عملا هزینه تولید داخلی بالا می رود و تورم ناشی از آن زمینه افزایش صادرات را از بین می برد و پیش از آن باعث ورشکستگی بیشتر تولیدکنندگان داخلی می شود.
✅ از نظر این گروه راهکار مشکل از بین بردن رانت با ایجاد بازار آزاد نیست، چرا که دادن حربه بازار به گروهی متنفذ و انحصار گر آنها را در رانت جویی قدرتمندتر می کند. راهکار پیشنهادی آنه ایجاد شفافیت اطلاعات و استفاده از ابزارهایی مانند مالیات بر عایدی سرمایه برای کنترل درآمدهای سفته بازانه است.
____________
✅ در استدلال هر دو گروه جنبه هایی از واقعیت به چشم می خورد. این صحیح است که الان به واسطه انتظارات تورمی بسیاری از عرضه کنندگان ارز به احتکار آن دست زدند و عملا اقتصاد کشور را در یک #دام_سفته_بازی_احتکار_ارز گرفتار کردند و ایجاد بازار ثانوی شاید به آنها انگیزه بدهد که دست از احتکار بردارند. ولی دسته دوم نیز درست می گویند، گروه رانت جو در اقتصاد ما هیچ وقت سیر نمی شود و می تواند با توجه به قدرت انحصاری اش قیمت ارز را کنترل کند و به مرور افزایش دهد. گذشته از آنکه تثبیت نرخ دلار در قیمت 8 هزار تا 9 هزار تومان عملا این ته مانده قدرت تولیدی صنایع مونتاژ ما را نیز می گیرد. به خصوص آنکه ما با مشکل نقل و انتقال ارز هم مواجهیم.
✅ به نطر می رسد از این جهت حق با گروه دوم است که تا ما شفافیت اطلاعات ایجاد نکنیم و مالیات بر سفته بازی وضع نکنیم، دادن قدرت بیشتر به رانت جویان فعال در اقتصاد داخلی فقط اقتصاد ما را به سمت دره های عمیق تر وابستگی فرو می برد. در چنین فضایی فقط خام فروشی و سفته بازی پر سود است و مرتب گسترش پیدا می کند.
✅ و کلام اخر، با بازار آزاد نمی توان ساختار نهادی ناسالم اقتصاد ایران را اصلاح کرد، ابتدا باید این ساختارها را با ایجاد شفافیت اطلاعاتی و تقویت نظام مالیاتی اصلاح کرد و سپس از توانایی بازار و مکانیزم آن بهره جست. این همان یافته ای است که حتی طرفداران بازار آزاد هم به آن رسیده اند، ولی ما هنوز تحلیل های پوسیده اقتصاد کلاسیک، نیوکلاسیک و اتریشی ها را تکرار می کنیم.
✅ @eqmoq2
▶ طرح عرضه سهام نفت به صورت ارز دیجیتال به مردم
⬅ برای تسکین شرایط اقتصادی موجود و جذب سرمایه های مردم، ميتوان اقدام به عرضه سهام نفت كرد. این تجربه اخیرا در یک کشور نفتی بر بستر بلاکچین به صورت یک ارز دیجیتال عرضه شد و در ساعات اولیه فروش 800 میلیون دلار سرمایه جمع آوری کرد.
http://yon.ir/GaaUb
▶ سهام نفت یا ارز نفتی میتواند به صورت یک واحد پولی جدید که معادل قیمت یک بشکه نفت است عرضه شود. با توجه به شرایط جهانی و روند رو به رشد قیمت نفت، عرضه چنین واحد پولی میتواند در داخل کشور و حتی خارج از کشور متقاضیان زیادی داشته باشد و حتی بسیاری از واردکنندگان نفت عمده دنیا ممکن است اقدام به خرید عمده این ارز نمایند.
▶ پيشنهاد از : محمود آخوندی- سیاستگذار حوزه اقتصاد و فناوری، فارغ التحصیل دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه شهید بهشتی
@eqmoq2
⁉️چرا مالیات بر منفعت دارایی غیرمولد (مالیات بر عایدی سرمایه) می تواند اقتصاد ایران را سفته بازی نجات دهد؟
✅ مالیات بر عایدی سرمایه در واقع مالیات بر دارایی غیرمولد است که می خواهد از جذابیت سرمایه گذاری در دارایی های غیرمولد کاسته شده و سرمایه ی افراد به سمت تولید سوق داده شود. این نوع مالیات در حدود صد سال است در کشور هایی مانند ایالت متحده امریکا،چین،انگلیس،فرانسه،پرتغال،ژاپن،کانادا و.. استفاده می شود.
🔷️ توضیح مختصر مالیات بر منفعت دارایی غیرمولد CGT (Capital Gains Tax)
✅ مالیات بر عایدی سرمایه بر روی اموال غیر مصرفی (مسکن،طلاو ارز و ..) و یا هرچه جنبه ی سرمایه ای پیدا کند، وضع می شود.
✅افرادی که علاوه بر رفع نیاز های مصرفی خود،برای بدست آوردن سود کلان و سوداگری به خریدوفروش دارایی ها می پردازند، باید این نوع مالیات را بپردازند.
✅ ملک اول و اموال مصرفی افراد مشمول این مالیات نمی شود.
⁉️چرا مالیات بر عایدی دارایی مولد برای اقتصاد کشور مفید است؟
✔️ زیرا افراد سوداگر که در کوتاه مدت،به صورت مکرر خرید و فروش انجام می دهند با این کار باعث افزایش قیمت و ورود سرمایه به بخش غیر مولد می شوند. این کار باعث افزایش قیمت غیر مولداست و هیچ کمکی به رشد اقتصادی نمیکند. (منظور از مولد این است که اثر خارجی مثبت داشته باشد و بهره وری را افزایش بدهد)
✅ با وضع این مالیات سرمایه گذاران انگیزه پیدا می کنند که در بخش مولد سرمایهگذاری کنند، تا مشمول این جریمه مالیاتی نشوند.
✅ @eqmoq2
📌 مرکز پژوهش های مجلس: مالیات بر عایدی سرمایه عامل کاهش سفته بازی و مدیریت نقدینگی
🔹مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی گزارشی را با عنوان «تحلیل تحولات اخیر اقتصاد ایران» منتشر کرده که در آن به بررسی مهمترین دلایل آشفتگی و التهابات بازارها پرداخته است.
🔹توصیه های سیاستی این گزارش اشاره می کند که در كنار مديريت نوسانات نرخ ارز، وضع مالیات بر عایدی سرمایه می تواند انگيزه ورود به اين بازارها را محدود كند.
اینجا بخوانید: http://moqavemati.net/61599
@eqmoq2
در برجام فریب خوردیم؛ نباید دوباره این موضوع تکرار شود/ دولتمردان راهکارهای اساسی و تصمیمات درست اقتصادی بگیرند/ آمدن ترامپ یک توفیق الهی است
ابوالفضل ظهرهوند، کارشناس مسائل سیاست خارجی که سابقه عضویت در تیم سابق مذاکرات هستهای و همچنین سفیر ایران در ایتالیا را در کارنامه خود دارد، دلیل مشکلات كنوني را مدیریت ناکارآمد داخلي و مشکلات اقتصادی به دلیل ساختار ناکارآمد دولت مي داند و اینکه منتظر بیگانهها هستیم.
https://www.alef.ir/news/3970510112.html
وی با بیان اینکه آمدن ترامپ یک توفیق الهی است، اعتقاد دارد: باسیاستهای دولت و برخی از مسئولین ظرفیتهای ملی خود را واگذار کردیم و در اين شرايط نمیتوان با آمریکا سر میز مذاکره نشست.
به نظر ايشان یکی از راهکارهای اساسی قطع رابطه دلار با ریال است و این همان ضربهای است که آمریکاییها از آن نگران هستند و ما از این ابزار استفاده نمیکنیم.
ما باید بپذیریم که امنیت منطقه یعنی امنیت ایران، اگر در عراق و سوریه امنیت نداشته باشیم این ناامنی به داخل کشیده میشود که متأسفانه برخی آن را درک نمیکنند.
@eqmoq2
صف توليدكنندگان براي دريافت ارز
سیاست های جدید ارزی در پرداخت دلار ۴۲۰۰ عاملی شده تا بسیاری از تولیدکنندگان امروزه در دریافت ارز مورد نیاز برای خرید مواد اولیه با مشکل روبه رو شوند و به اجبار خط تولید خود را کاهش و حتی تعطیل کنند.
http://yon.ir/5UrwU
توليدكنندگان معترض اند كه صفي براي دريافت ارز شكل گرفته و معطل اند
در مقابل مسئولان مربوطه مي گويند در حال بر طرف كردن مشكلات هستند و اين امر در مديريت ارز تخصيصي طبيعي است
تحليل و پيشنهاد
شايد بتوان براي حل مشكل تخصيص راهكارهاي ديگري را پيگيري كرد. به طور نمونه ممكن است ما بگوييم تمام تخصيص ارز در بازار ثانويه صورت بگيرد ولي يارانه ما به التفاوت به توليدكنندگان تعلق بگيرد. يعني توليد كنندگان از همان بازار ثانويه ارز خود را خريداري كنند ولي مابه التفاوت نرخ پرداختي و نرخ 4200 به حساب انها واريز شود. البته روي اين پيشنهاد بايد كار كارشناسي شود. نمونه اين كار در بحث تسهيلات بانكي اجرا شده است كه به جاي ارائه تسهيلات با سود كم، يارانه سود به دريافت كنندگان تسهيلات داده ميشود.
@eqmoq2
⁉️مانور اشرافی گری با مازراتی در سال حمایت از کالای ایراتی
🚗جولان دو مازراتی لوکس در خیابانهای نهران (با پودر طلا در رنگش، عرضه 50 تا در جهان)
بخوانید : http://yon.ir/ef3Ic
✅ @eqmoq2
💠ایجاد بازار ثانویه ارز زمینه ساز بحران اقتصادی
✅ در ادامه تحلیل جناب آقای احسان سلطانی در قالب پاسخ به سه سوال چرایی افزایش نرخ ارز و اثرات مخرب تثبیت نرخ ارز بالا در سایه ایجاد بازار مصنوعی ثانویه و میزان مطلوب نرخ ارز و در انتها پیشنهادات بدیل ارائه می شود
⁉️چرا نرخ ارز بالا رفت؟
✅مهم ترین دلیل رشد شدید بهای دلار تا بیش از ۱۲۰ هزار ریال، عرضه پایین ارز در سطح بازار است. بنگاه های شبه دولتی و حتی دولت اقدام به توقف عرضه یا تزریق قطره چکانی ارز به بازار کردند که در نتیجه هرج و مرج اقتصادی و شوک و فساد ارزی کنونی به وجود آمد، زیرا 85 درصد عرضه ارز توسط دولت یا شبه دولتی ها صورت می گیرد و مصرف کننده اصلی مردم با سهم بیش از ۶۵ درصد هستند. در واقع دولتی ها و شبهه دولتی ها با ایجاد فضای مصنوعی-دستوری کمبود ارز در بازار، نرخ های بالای ارز به اقتصاد و مردم تحمیل می کنند.
✅نئولیبرالهای وابسته به بخش های دولتی و شبه دولتی با هجمه سنگین و بی سابقه رسانه ای، فضای مصنوعی دستوری برای بالا بردن نرخ ارز و کسب منافع کلان بنگاه های شبه دولتی از محل فساد ناشی از رانت ارز را ایجاد کردند.
.⁉️نرخ بالای ارز چه بلایی سر اقتصاد ایران می اورد؟
✅با توجه به سهم بیش از ۷۰ درصدی هزینه مواد اولیه در قیمت تمام شده، تثبیت نرخ بالای ارز بهای کالاهای تولید داخل و وارداتی را به شدت بالا می برد و پس از آن با جهش تورمی با نرخ بالای ۵۰ و حتی تا ۷۰ درصد در سال 1397 روبرو خواهیم بود.
✅امواج شوک های این ابر تورم ضمن آن که وضعیت معیشت مردم یا به عبارتی اقتصاد ایران را به دو دهه قبل رجعت می دهد، رکود شدیدی را در کل اقتصاد کشور (به استثنای بنگاه های پتروشیمی، فلزات اساسی و معدنی) و کلیه کسب و کارهای خرد حاکم می کند و بیکاری گسترده را به دنبال دارد. رکود شدید و تعطیلی کسب و کارها، افزایش میزان بیکاری، سقوط ارزش دارایی ها. کاهش ۴۰ درصدی قدرت خرید و مهمتر از همه نابودی سرمایه اجتماعی و اعتماد عمومی، زمینه ساز چالش های و بحران های جدی و مخاطره ساز اجتماعی می گردد.
.⁉️نرخ ارز چقدر باید باشد؟
✅بر اساس محاسبات بانک جهانی و محاسبات مستقل دیگر، نسبت به سال ۱۳۵۶، هم اکنون نرخ تبدیل ارز بایستی کمتر از ۳۰ هزار ریال در برابر یک دلار باشد.
✅در اقتصاد ایران بیش از ۹۰ درصد ارز در ایران یا مستقیما حاصل فروش منابع ملی (نفت، گاز و معادن) است یا غیرمستقیم به واسطه رانت منابع حاصل شده است، نه ابنکه محصول کار و تلاش و نوآوری بخش خصوصی واقعی حاصل شده باشد.
⁉️.چه باید کرد؟
✅ در وضعیت بحرانی ارزی، بهترین راهکار ممنوعیت واردات کلیه کالاهای غیر ضروری و کنترل قاچاق و مبادی ورودی و در نتیجه کاهش تقاضای ارز است.
✅حتی با فرض تحریمهای شدید، کمتر از نیمی از درآمد ارزی سال ۱۳۹۶، برای اداره کشور کافی است
✅اگر دولت با کسر بودجه مواجه است راهکار آن اخذ مالیات از املاک و مستغلات، سودهای بانکی، صادرات مواد خام و اولیه و دیگر سودها و منافع کلان و از سوی دیگر کاهش رانت تزریق شده به بخشهای رانتی از محل منابع عمومی و انضباط مالی است.
✅ @eqmoq2
▶ ۱۲ شرط مجلس برای تایید و حمایت از بسته جدید ارزی بانک مرکزی
⬅تفکیک بازار اولیه از بازار ثانویه (ارز مورد نیاز برای گردشگری خارجی باید از بازار ثانویه تامین شود)
⬅تعیین نرخ ارز و خوراک پتروشیمی ها و فولاد و پالایشگاه ها بر اساس مکانیزم بازار آزاد در بازار ثانویه
⬅صرافی ها در سیاست جدید ارزی باید محور اصلی فعالیت های مبادلات ارزی کشور باشند
⬅دولت مازاد ارز مورد نیاز برای واردات کالاهای اساسی را در بازار ثانویه عرضه کند
⬅مدیریت بازار ثانویه توسط بانک مرکزی از طریق عملیات بازار باز
⬅سپرده گذاری ارز در اختیار مردم با ضمانت بانک مرکزی
⬅مدیریت نقدینگی
⬅استفاده از ظرفیت پیمان های پولی به شکل عملیاتی نه به شکل شعاری، برای کمک به مراودات اقتصادی
⬅تدوین مقررات لازم برای امکان تولید رمز ارزها
⬅ارائه بسته پیشنهادی بانک مرکزی برای اصلاح ساختار ترازنامه نظام بانکی برای جلوگیری از رشد نقدینگی
⬅ساماندهی مالکیت بانک ها و موسسات اعتباری
⬅تسریع در تعیین تکلیف دارایی های موسسات غیرمجاز
http://yon.ir/KhCdV
در ميان شرايط مطرح شده، نكات خوبي به چشم مي خورد از جمله اينكه رانت پتروشيمي ها از محل منابع ارزان بايد از بين برود، ارز رمزپايه عملياتي شود، پيمانهاي دوجانبه تسريع شود و ...
@eqmoq2
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
# کمپین جلوگیری از تصویب لایحه گسترش مناطق آزاد
گسترش این مناطق تیر خلاصی به تولید ملی است
پای رانت دولتی ها و مجلسی ها و افراد خاص در میان است
@eqmoq2✅
✅“کلاه گشاد پتروشیمی ها بر سر دولت”
✅این روزها فشار زیادی از طرف کمیسیون اقتصادی مجلس وبعضی از کارشناسان برای ورود ارز پتروشیمی ها به بازار ثانویه وجود دارد وبرای توجیه افکار عمومی بیشنهاد می نمایند که دولت قیمت خوراک پتروشیمی ها را بر مبنای دلار بازار ثانویه محاسبه نماید واز این طریق این مابه التفاوت به جیب دولت( شرکت نفت وگاز) خواهد رفت در حالیکه منافع پتروشیمی از فروش ۱۲ میلیارد دلار صادرات با نرخ بازار ثانویه( هر دلار ۴۰۰۰تومان)۴۸ هزار میلیارد تومان خواهد شد.
✅با یک محاسبه ساده و با محاسبه قیمت ۹ سنت برای یک متر مکعب گاز به عنوان خوراک ، قیمت فروش گاز از۳۴۲ تومان به۷۲۰ تومان ( دلار ۸۰۰۰ تومانی) افزایش خواهد یافت .با محاسبه مصرف روزانه ۴۰ میلیون متر مکعب کاز اضافه پرداختی پتروشیمی ها بابت خوراک به شرکت گاز کمتر از ۶ هزار میلیارد تومان خواهد شد، ولی ۴۸ هزار میلیارد تومان از فروش ارز صادراتی در بازار ثانویه بدست خواهند اورد ،لذا پتروشیمی های گازی از این تصمیم حداقل ۴۲ هزار میلیارد تومان سودخواهند برد.
✅ علت این سوداوری بالا ارزش افزوده خلق شده در صنعت پتروشیمی وترکیب خوراک گاز متان با انواع گازها مانند اکسیژن وهیدروژن برای تولید محصول می باشد. دولت با توجه به سرمایه گذاری کلانی که از بیت المال برای احداث واحدهای پتروشیمی وزیر ساخت های ان انجام داده است نباید با سیاست جدید ارزی اجازه دهد این رانت ایجاد وبین بنگاههای خاص توزیع کردد.
◀️تحلیل از : سید حمید حسینی
✅ @eqmoq2
✅ دو پیش بینی نسبت به فردای سیاستهای جدید ارزی
✅ امشب رییس بانک مرکزی از سیاست های جدید ارزی و به احتمال زیاد از طرح تعمیق بازار ثانویه ارز رونمایی می کند، تمایل دارم دو فرضیه مستخرج از دیدگاه مخالفان شوک ارزی به اقتصاد کشور را مطرح کنم و به انتظار آزمون آن در لابراتوار تاریخ تحولات اقتصاد ایران بنشینم
1⃣ فرضیه اول، به مدد شبه بازار ثانویه ارز، نرخ ارز آزاد در کانال 8000 تومان با کمک مدیریت عرضه کنندگان انحصاری در کوتاه مدت تثبیت می شود هرچند که شوک تحریمی 15 آبان این نرخ را با همیاری عرضه کنندگان انحصاری تا سطح 10000 تومان بالا می برد.
2⃣ فرضیه دوم، با تامین مالی مواد اولیه صنایع با ارز آزاد بازار ثانویه یک شوک تورم هزینه تولیدکننده به اقتصاد کشور وارد می شود و نرخ تورم مشابه تجربه دوران تعدیل اقتصادی به حدود 50 درصد خواهد رسید.
✅ امیدوارم که فرضیه های بالا همگی ابطال شوند و ما هم به خیل طرفداران تعمیق بازار ثانوی ارز بپیوندیم انشاء الله
✅ @eqmoq2
بیانیه اقتصادانان15_5_97.docx
34.8K
بیانیه جمعی از اقتصاددانان در تحلیل مشکلات اقتصادی و راهکارهای آن
✅ @eqmoq2
چرايي اقدامات ديرهنگام بانك مركزي
▶ برخي از اقداماتي كه در بسته سياست جديد بانك مركزي اعلام شد، درست هنگامي اتخاذ شد كه زمانش سپري شده و يا حداقل اثربخشي آن خيلي زياد نيست.
▶ براي نمونه، برداشتن ماليات از واردات طلا و اجازه ورود اسكناس دلار و ساير ارزها زماني گرفته شد كه زمان مرحله اول بازگشت تحريمهاي ايران رسيد كه از قضا در آن هم تحريم واردات طلا وجود دارد و هم تحريم دستيابي به اسكناس دلار.
⬅ جاي اين سوال باقي است كه ايا تعلل در اجراي چنين سياستهايي با نوعي تامل قبلي نبوده است؟ آيا بانك مركزي نميتوانست در فاصله سه ماهه اعلام خروج امريكا از برجام و دور اول بازگشت تحريم ها سياست تسهيل واردات طلا را اعلام كند و يا دستيابي به دلار را تسهيل كند؟
@eqmoq2
تحريمهاي آمريكا جدي نيست
⬅ تحریمهایی که آمریکا قرار است امروز بازگرداند، دو نوع است: تحریمهای مالی و غیرمالی. تحریمهای مالی شامل تحریمهای مربوط به اسکناس و اوراق مالی و طلاست.
▶ تحریمهای غیرمالی نیز شامل خودرو و هواپیماست که متخصصان مربوطه باید درباره میزان اثرگذاری آن براقتصاد کشورمان اظهارنظر کنند.
▶ تحریمهای مالی (طلا و اسکناس) که امروز بازخواهد گشت، آنچنان اثری بر اقتصاد ایران ندارد.
◀️تحریم اسکناس، به لحاظ فنی، شدنی نیست زیرا اساسا روشهایی که بانک مرکزی برای آوردن اسکناس دارد، روشهای مبتنی بر صادرات خرد است و هیچ کس نمیتواند چنین روشی را مورد هجمه قرار دهد و آمریکاییها ابزار یا فناوریای که بتوانند مانع این روش شوند یا آن را ردگیری کنند، عملا ندارند.
▶ درباره تحریمهای طلا یک سند در وزارت خزانهداری آمریکا به طور رسمی وجود دارد که اساسا تحریمهای طلا کارآمد نیستند. یعنی هرچیزی که از بانک خارج شود ابزارهای تحریمی آمریکا در مورد آن، بسیار کند میشود.
http://yon.ir/NZLX4
▶ البته این بدان معنا نیست که ما از این پس در تامین طلا و اسکناس دچار مشکل نخواهیم شد، بلکه تامین حجم مورد نیاز ایران به اسکناس ارز و طلا از لحاظ لجستیکی دشوار است و خیلی کار راحتی نیست اما با این وجود، مشکل تحریمی نیست بلکه لجستیکی است و بانک مرکزی راهحلهایی دارد. اما قطعا آثار روانی دارد و باید برای مردم توضیح دهیم که این تحریمها خیلی موثر نیست. ضمن اینکه در این مرحله تحریم سوئیفت هم اجرا نخواهد شد و هنوز هم نشانهای از فشار آمریکا بر سوئیفت وجود ندارد.
▶ الان تصمیمات داخلی تاثیر بیشتری بر بازار ارز دارند تا تحریمها و بسته سیاستی بانک مرکزی بشدت میتواند در کاهش التهابات موثر باشد. البته تحریمهای مالی اصلی و جدی در آبانماه برخواهد گشت که بانک مرکزی و وزارت نفت را تحریم خواهد کرد.
⬅ در مجموع تحریمهای 15 مرداد جدی نیست و بازار هم آن را جدی نگرفته است.
تحليل از دكتر مجيد شاكري
@eqmoq2
۱۲ نقد به سیاست جدید ارزی
⬅ سیاست اعلامی دیشب با بی تفاوتی از کنار دم جنباندن غول نقدینگی گذشته است تغییر قاعده برای سپرده گذاران بزرگ و دریافت کنندگان سودهای موهومی و منضبط ساختن تراکنش های بزرگ و امثالهم باید بخشی از پازل سیاست بازار دارائی (مانند ارز) تلقی شود.
⬅ پیمان سپاری ارزی برای صادرکنندگان (بدون تعیین نرخ و تعیین محل مصرف ارز) یکی دیگر از ضمانت اجراهای موفقیت سیاست ارزی جدید است که طبق بیان رئیس کل جدید بانک مرکزی، وزرای مربوطه تعهد داده اند که مراقبت بیشتری روی بازگشت ارز پتروشیمی ها و امثالهم بنمایند. به نظر نمی رسد در نظامات نوین حکمرانی اقتصادی، موکول شدن چنین بخش مهمی از سیاست به قول زبانی منطقی باشد.
⬅ سیاست جدید باید موضع خود را در خصوص نرخ فروش خوراک و نهاده ها به شرکتهای صادرکننده (بویژه فراورده های نفتی) و قیمت فروش داخل در بورس کالا مشخص نماید. در غیر اینصورت انگیزش لازم برای شرکت در بازی حفظ منافع ملی، فراهم نخواهد شد.
⬅ بخشی از تقاضای معاملاتی نرخ ارز را می توان از طریق سازوکارهای جایگزین اسکناس ارز و جایگزین حواله و حتی جایگزین پیام رسانهای مالی، دنبال کرد.
⬅ در خصوص واردات کالاهای ضروری متاسفانه هیچ سازوکار حرفه ای و دقیقی برای اصابت ارز ترجیحی به تولیدکننده یا مصرف کننده نهایی دیده نشده است. چنانچه اجرای سیاستهای نوینی مانند فاکتورهای الکترونیکی میسر نیست، استفاده از تجاربی مانند حق العمل کاری دو یا سه شرکت تحت نظارت (مثل GCT) در واردات غذای اساسی (و تعبیه مشابهی در خصوص دارو) می تواند نظارت کل مسیر، شفافیت و حسابرسی بهتری را فراهم و رانت و فساد را حداقل نماید.
⬅ لازم است سازوکار ورود و خروج کالاها به فهرست كالاهاي ضروري و آمار روزانه واردات تمام شرکتها شفاف سازی شود و از تغییر پی در پی فهرست فوق (که محل نفوذ لابیستها خواهد بود) اجتناب گردد.
⬅ در سیاست جدید اعلامی، سهم ویژه ای برای حفظ ممنوعیت واردات کالاهای گروه چهار دیده نشده است
⬅ با توجه به پذیرفتن یک بازار ارز بزرگتر از سامانه کنونی نیما، با نرخ توافقی، لازم است در خصوص سایر قیمتهای کلیدی اقتصاد (در تعامل با نرخ ارز توافقی مثلا 9 هزار تومان) سیاست دولت شفاف شود.
⬅ یکی از ابهامات در سیاست جدید آن است که تاثیر این سیاست بر بودجه عمومی دولت چه خواهد بود؟
⬅ بعد از چهار ماه محروم کردن اقتصاد از نقش آفرینی جدی بازیگران سنتی به نام صرافی ها (آنهم دقیقا در 90 روز فرصت شروع تحریمهای جدید!)، انتظار می رفت بازگرداندن نقش صرافی ها که جزو بخشهای مثبت سیاست ارزی اخیر بود، با قاعده گذاری مدرن و منضبط ساختن صرافی ها صورت گیرد. عدم ایجاد بازار مبادلات مدرن برای صرافی ها، همچنان فقدان اطلاعات از مبادلات صرافی و خروج سرمایه را به دنبال خواهد داشت.
⬅ با توجه به جهیدن قیمت کالاها و مواد اولیه در اثر تحولات ارزی اخیر، اگر تولیدکنندگان برای تعطیل نکردن واحدهای تولیدی نیازمند سرمایه در گردش بسیار بیشتری باشند یا اگر مصرف کنندگان دهکهای پایین برای فرونغلطیدن در فقر محتاج کمک هدفمند دولت باشند، چه زمان باید این اعتماد را به مردم و تولیدکنندگان داخلی بازگرداند که چتر حمایت بر سر آنها خواهد آمد؟
⬅ بايد برای تهیه سیاست اقتصادی از منظر كلان اقدام كرد و تنها به افق کوتاه مدت و تنها یک متغیر، یعنی سیاست ارزی محدود نباشد.
https://www.alef.ir/news/3970515046.html
تحليل از دكتر احسان خاندوزي
@eqmoq2
✅ تقویت بورس محصول ورود رانت ارز آزاد در کیسه شرکت های بورسی رانتی
✅پس از اعلام بسته سياست جديد ارزي، بورس 5000 واحد رشد كرد و عنوان شد که این امر حاکی از رونق گرفتن بازار سهام است.
✳️ این برداشت قابل تایید نیست، زیرا اين رشد در واقع واكنشي به تقويت جايگاه صنايع صادرات محور و به خصوص پتروشيميها و فولاديها بود. بر اساس برخي گزارش ها، سهام هاي غيررانتي حتي در صف فروش قرار گرفتند.
✅بد نيست بدانيد كه بر اساس محاسبات صورت گرفته، ايجاد بازار ثانويه فقط 48 هزار ميليارد تومان درآمد بادآورده نصيب پتروشيمي ها ميكند. و جاي تعجب نيست كه ارزش سهام شركتهاي پتروشيمي بالا برود و معاملهگران به خريد سهام اين شركت ها هجوم بياورند.
@eqmoq2
✅تاييد فرضيه دلار 8 هزار توماني
✳️خوشحال نيستم كه پيشبينيام راجع به خروجي دلار 8هزار توماني از بازار ثانويه درست از كار درآمد. اميدوارم كه پيشبيني دومم (تورم 50 درصدي ناشي از افزايش هزينه توليد) درست از كار در نيايد.
✅خبر: دلار در بازار ثانویه 8074 تومان کشف قیمت شد
http://yon.ir/1cAAn
✅اينكه پيشبيني درست از كار آمد به اين خاطر است كه اساسا كشف قيمتي در كار نيست.
✅ در يك بازار انحصاري عرضه ارز، انحصارگران فيتيله قيمت را بالا و پایین می کشند و اسمش را می گذارند : کشف قیمت (که بخوانید تعیین قیمت).
✅ @eqmoq2
✅ کلاه گشاد بازار ثانویه بر سر صنایع مولد و اقشار محروم
✳️ با شکل گیری بازار ثانویه و تثبیت موقت نرخ دلار در کانال 8هزار تومان، صنایع صادراتی خام فروش سود سرشاری می برند، نرخ ارز آنها دوبرابر شده است یعنی که هر دلاری که به داخل می آورند الان دوبرابر پول توی جیبشان می آورد.
✅ اما صنایع غیر صادراتی یا صنایع صادراتی غیرخام فروش عمدتا درگیر افزایش هزینه های تولیدشان می شوند. این صنایع الان برای هر دلاری که برای واردات کالای واسطه و سرمایه ای می پردازند، باید دوبرابر ریال بدهند. بسته به اینکه نهاده وارداتی چه سهمی در هزینه این صنایع دارد، هزینههای آنها افزایش می یابد و به تبع قیمتشان هم افزایش می یابد.
✅ چرا راه دور می روید، خبر چند دقیقه اقتصاد نیوز (از حامیان تفکر بازار آزاد) را ببینید که گفته چون صنعت خودرو قطعاتش را با ارز آزاد وارد می کند پس قیمت گذاری اش هم باید آزاد باشد. این یعنی افزایش رسمی قیمت خودرو.
✅ باید محاسبه کرد که این شوک هزینه ای به صنایع غیرخام فروش، چقدر بر قیمت تمام شده آنها اثر می گذارد و در کل تورم داخلی چقدر افزایش می یابد. پیش بینی تخمینی من تورم 50 درصدی است، ولی باید محاسبه دقیق کرد و در این محاسبه متغیر انتظارات تورمی را هم وارد کرد.
✅ اگر از تولیدکنندگان داخلی در مقابل شوک افزایش هزینه حمایت نشود، رمق اندک باقیمانده در تولیدکنندگان مولد هم از دست خواهد رفت و تنها بازار واردات و قاچاق پررونق باقی خواهد ماند و چیزی که بی معنا می شود حمایت از کالای داخلی است.
✅ تاثیر توزیعی این سیاست بر اقشار ضعیف که نمی توانند درآمد خود را به اندازه نرخ تورم ایجاد شده تعدیل کنند، مصیبت بار تر است. ایران خودرو و سایپا قیمت خودرو شان را افزایش می دهند، ولی حقوق معلمی که می خواهد این خودرو را بخرد، همان است که بود.
✅ @eqmoq2
♨️ گوشتی که دست گربه افتاد!؟
🔹بازار ثانویه تحت فشار و عدم تمایل صادرکنندگان به فروش ارز خود با نرخ ۴۲۰۰ تومان راهاندازی شد و تحت فشار مجدد آنها تعمیق گردید.
🔹آنچه امروز مشخص بود، نرخ در این بازار از سوی صادرکننده اعلام میشود و درصورت وجود خریدار با آن نرخ معامله میگردد. در اولین روز نیز بخشی از ارزهای عرضه شده به فروش رفت و برخی بدون خریدار ماند. به قول تحلیلگران بازار سرمایه صف فروش تشکیل شد و خریدار به اندازه عرضهها وجود نداشت.
🔹ساختار این بازار به شکلی است که کشف قیمت با روند نزولی در آن به سختی شکل میگیرد چرا که اولا قیمت پایه از سوی فروشنده اعلام میشود و در صورت عدم خریدار برای نرخ اعلامی مکانیزمی برای کاهش قیمت یا اجبار فروشنده به فروش در مهلت مشخص یا قیمتهای پایینتر وجود ندارد.
🔹در مقابل با توجه به اینکه عرضه و قیمتگذاری پایه دست فروشنده است، به راحتی و با تصمیم فروشندگان یا هماهنگی بین صادرکنندگان و صرافیها امکان صعودی شدن قیمتها فراهم میشود.
🔹در واقع کشف نرخی بر پایه واقعیتهای اقتصاد ایران و توان واردکنندگان و صنعتگران در این بازار بسیار سخت است و در مقابل قدرت صادرکنندگان عمده در پیشبرد شرایط این بازار افزایش چشمگیری یافته است.
🔹در این بازار در نهایت قیمتها تا کف مدنظر صادرکنندگان عمده نزولی خواهد شد و این گروه اجازه کاهش بیشتر را نخواهند داد.
تحلیل از کانال @eranico_com
تکمله: تحلیل بالا اشاره دقیقی به ساختار بازار شبه انحصاري ثانویه ارز دارد. این ساختار هم منجر به شکست بازار در حوزه کارایی می شود و هم شکست بازار در حوزه توزیع ثروت و درآمد. یعنی چنین بازاری هم کمر تولید را می شکند و هم ثروت را ناعادلانه توزیع می کند. باید فکر کرد که چطور می توان از نقاط ضعف این بازار کاست، البته اگر به این برسیم که چاره ای جز حفظ آن نداریم.
✅ @eqmoq2