🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحیم
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_جلسه_841
🌹 آیه ۱۳۷ سوره انعام
🌸 وَكَذَٰلِكَ زَيَّنَ لِكَثِيرٍ مِنَ الْمُشْرِكِينَ قَتْلَ أَوْلَادِهِمْ شُرَكَآؤُهُمْ لِيُرْدُوهُمْ وَلِيَلْبِسُوا عَلَيْهِمْ دِينَهُمْ ۖ وَلَوْ شَآءَ اللَّهُ مَا فَعَلُوهُ ۖ فَذَرْهُمْ وَمَا يَفْتَرُونَ
🍀 ترجمه: و اینگونه شریکان آنها برای بسیاری از مشرکان، كشتن فرزندانشان را در نظرشان زیبا جلوه دادند تا سرگردان و هلاكشان سازند و دینشان را بر آنان مُشتبه كنند؛ اگر خدا میخواست آن كار را نمیكردند پس آنان را با آنچه دروغ می سازند واگذار.
🌷 #كَذَٰلِكَ: این چنین
🌷 #زَيَّنَ: زینت داد
🌷 #كَثِير: بسیاری
🌷 #قَتْل: کشتن
🌷 #أَوْلَادِهِم: فرزندانشان
🌷 #شُرَكَآؤُهُم: شریکانشان
🌷 #لِيُرْدُوهُم: تا سرگردان و هلاکشان سازند
🌷 #لِيَلْبِسُوا: تا بر آنان مشتبه کنند
🌷 #فَذَرْهُمْ: پس آنان را واگذار
🌷 #يَفْتَرُونَ: دروغ می سازند
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره انعام در مکه نازل شده است. #قرآن در اين آيه اشاره به يكى ديگر از زشت كاری هاى بت پرستان و جنايت هاى شرم آور آنها نموده مى فرمايد: «وَ كَذلِكَ زَيَّنَ لِكَثِيرٍ مِنَ الْمُشْرِكِينَ قَتْلَ أَوْلادِهِمْ شُرَكاؤُهُمْ: و اینگونه شریکان آنها برای بسیاری از مشرکان، کشتن فرزندانشان را در نظرشان زیبا جلوه دادند» تا آنجا كه كشتن بچّه هاى خود را يک نوع افتخار و يا عبادت محسوب مى داشتند. منظور از «شركاء» در اينجا بت ها هستند كه به خاطر آنان گاهى فرزندان خود را قربانى مى نمودند و يا نذر مى كردند كه اگر فرزندى نصيب آنها شد آن را براى بت قربانى كنند، همان طور كه در #تاريخ بت پرستان قديم گفته شده است.
🌸 و بنابراين نسبت «تزيين» به بت ها به خاطر آن است كه علاقه و عشق به بت آنها را وادار به اين عمل جنايت بار مى كرد. سپس #قرآن مى فرمايد: «لِيُرْدُوهُمْ وَ لِيَلْبِسُوا عَلَيْهِمْ دِينَهُمْ: تا سرگردان و هلاکشان سازند و دینشان را بر آنان مشتبه کنند» #قرآن مى فرمايد: «وَ لَوْ شاءَ اللّهُ ما فَعَلُوهُ: و اگر خدا می خواست آن کار را انجام نمی دادند» ولى اجبار بر خلاف سنّت خداست، خداوند خواسته بندگان، آزاد باشند تا راه تربيت و تكامل هموار گردد؛ زيرا در اجبار نه تربيت است و نه تكامل و در پايان آیه مى فرمايد: «فَذَرْهُمْ وَ ما يَفْتَرُونَ: پس آنان را با آنچه دروغ می سازند واگذار»
🔹 پیام های آیه ۱۳۷ سوره انعام
✅ بینش غلط و خرافى، سبب مى شود كه انسان، فرزند خود را پاى بت سنگى و چوبى قربانى كرده و به آن افتخار نماید.
✅ مجرمان، حتّى براى فرزندكشى هم توجیه درست مى کنند تا روان و وجدان خود را آرام كنند.
✅ توجیه #گناه و آراستن زشتى ها، عامل هلاكت و سقوط است.
✅ #پیامبر، مسئول ابلاغ است نه اجبار، اگر مردم گوش نكردند، آنان را رها كرده و به سراغ دل هاى آماده مى رود.
✅ افكار و رفتار منحرفان، نباید حق ّجویان را دلسرد كند.
✅ شریک پنداشتن براى #خدا، افترا به اوست.
@eslam20
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحیم
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_جلسه_842
🌹 آیات ۱۳۸ و ۱۳۹ سوره انعام
🌸 وَقَالُوا هَٰذِهِٓ أَنْعَامٌ وَحَرْثٌ حِجْرٌ لَا يَطْعَمُهَآ إِلَّا مَنْ نَشَآءُ بِزَعْمِهِمْ وَأَنْعَامٌ حُرِّمَتْ ظُهُورُهَا وَأَنْعَامٌ لَا يَذْكُرُونَ اسْمَ اللَّهِ عَلَيْهَا افْتِرَآءً عَلَيْهِ ۚ سَيَجْزِيهِمْ بِمَا كَانُوا يَفْتَرُونَ (۱۳۸) وَقَالُوا مَا فِي بُطُونِ هَٰذِهِ الْأَنْعَامِ خَالِصَةٌ لِذُكُورِنَا وَمُحَرَّمٌ عَلَىٰٓ أَزْوَاجِنَا ۖ وَإِنْ يَكُنْ مَيْتَةً فَهُمْ فِيهِ شُرَكَآءُ ۚ سَيَجْزِيهِمْ وَصْفَهُمْ ۚ إِنَّهُ حَكِيمٌ عَلِيمٌ (۱۳۹)
🍀 ترجمه: و به گمان بی اساس خود گفتند: این چهار پایان و زراعتی كه ممنوع است، فقط كسی كه ما بخواهیم باید از آنها بخورد، و چهارپایانی است كه سوار شدن بر آنان حرام است، و چهارپایانی كه [هنگام ذبح] نام خدا را بر آنها نمی بردند، در حالی كه [این قوانین را به دروغ] به خدا نسبت می دادند؛ به زودی خدا آنان را در برابر آنچه دروغ می بستند، مجازات خواهد كرد (۱۳۸) و گفتند: آنچه در شكم این چهارپایان است ویژه مردان ماست، و بر همسرانمان حرام است، و اگر مُرده باشد همگی در آن شریكند؛ به زودی خدا آنان را بر این فتوای بی پایه و باطلشان جزا خواهد داد، زیرا خدا حكیم و داناست (۱۳۹)
🌷 #أَنْعَام: چهار پایان
🌷 #حَرْث: زراعت
🌷 #حِجْر: ممنوع
🌷 #يَطْعَمُهَا: بخورد
🌷 #بِزَعْمِهِم: به گمان بی اساس خود
🌷 #حُرِّمَت: حرام شد
🌷 #افْتِرَآء: نسبت دروغ دادن
🌷 #بُطُون: شکم ها
🌷 #لِذُكُورِنَا: برای مردان ما
🌷 #أَزْوَاجِنَا: همسرانمان
🌷 #مَيْتَة: مرده
🌷 #عَلِيم: دانا
🌸 این آیات در مکه نازل شده است. در اين آيات به چند قسمت از #احكام_خرافى بت پرستان كه حكايت از كوتاهى سطح فكر آنها مى كند اشاره شده است. نخست مى فرمايد: «وَ قالُوا هذِهِ أَنْعامٌ وَ حَرْثٌ حِجْرٌ لا يَطْعَمُها إِلاّ مَنْ نَشاءُ بِزَعْمِهِمْ: و به گمان بی اساس خود گفتند: این چهارپایان و زراعتی که ممنوع است فقط کسی که ما بخواهیم باید از آنها بخورد» و منظورشان همان خدمتکاران و متولّيان #بت و بتخانه بود، تنها اين دسته بودند كه به پندار آنها حقّ داشتند از سهم بت ها بخورند. سپس اشاره به دوّمين موردی مى كند كه آنها ممنوع كرده بودند و مى گويد: «وَ أَنْعامٌ حُرِّمَتْ ظُهُورُها: و چهارپایانی که سوار شدن بر آنان حرام است.
🌸 بعد سوّمين قسمت از #احكام نارواى آنها را بيان كرده مى گويد: «وَ أَنْعامٌ لا يَذْكُرُونَ اسْمَ اللّهِ عَلَيْهَا: و چهارپایانی که نام خدا را بر آنها نمی بردند» اين جمله ممكن است اشاره به حيواناتى باشد كه به هنگام #ذبح تنها نام بت را بر آنها مى بردند و يا حيواناتى بوده است كه سوار شدن بر آنها را براى #حجّ تحريم كرده بودند. عجيب اين است كه به اين احكام خرافى قناعت نمى كردند، «افْتِراءً عَلَيْهِ: در حالی که این قوانین را به دروغ به خدا نسبت می دادند» سپس پس از ذكر اين احكام ساختگى مى گويد: «سَيَجْزِيهِمْ بِما كانُوا يَفْتَرُونَ: به زودی خدا آنان را در برابر آنچه دروغ می بستند، مجازات خواهد کرد»
🌸 سپس به يكى ديگر از احكام خرافى بت پرستان در مورد گوشت #حيوانات اشاره كرده مى فرمايد: «وَ قالُوا ما فِي بُطُونِ هذِهِ الْأَنْعامِ خالِصَةٌ لِذُكُورِنا وَ مُحَرَّمٌ عَلى أَزْواجِنا وَ إِنْ يَكُنْ مَيْتَةً فَهُمْ فِيهِ شُرَكاءُ: و گفتند: آنچه در شکم این چهارپایان است ویژه مردان ماست، و بر همسرانمان #حرام است و اگر مرده باشد همگی در آن شریکند» منظور جنین های در شکم این حیوانات است. سپس #قرآن به دنبال اين حكم جاهلى، مى فرمايد: «سَيَجْزِيهِمْ وَصْفَهُمْ: به زودی #خدا آنان را بر این فتوای بی پایه وباطلشان جزا خواهد داد» و در پايان آيه مى فرمايد: «إِنَّهُ حَكِيمٌ عَلِيمٌ: زیرا او حکیم و داناست» هم از اعمال و گفتار و تهمت هاى نارواى آنان باخبر است و هم روى حساب، آنها را مجازات مى كند.
🔹 پيام های آیات ۱۳۸ و ۱۳۹ سوره انعام
✅ #احكام_دین باید منسوب به خدا باشد، نه بر پایه ى گمان، خیال، قیاس
✅ مبارزه با #خرافات، یكى از وظایف اصلى پیامبران است.
✅ #تحریم حلال ها و تحلیل حرام ها، افترا بر خداست.
✅ بدعت گذاران، در انتظار كیفر قوانین موهوم خود باشند.
✅ تبعیض بی جا میان زن و مرد، عملی جاهلی است.
✅ در #جاهلیت، تحقیر زن تا آن حد بود که در بعضی موارد از حیوان سالم بهره ای نداشت و فقط در گوشت حیوان مرده شریک بود.
✅ جزا و کیفر الهی، بر اساس علم و حکمت اوست.
@eslam20
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحیم
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_جلسه_843
🌹 آیه ۱۴۰ سوره انعام
🌸 قَدْ خَسِرَ الَّذِينَ قَتَلُوٓا أَوْلَادَهُمْ سَفَهًا بِغَيْرِ عِلْمٍ وَحَرَّمُوا مَا رَزَقَهُمُ اللَّهُ افْتِرَآءً عَلَى اللَّهِ ۚ قَدْ ضَلُّوا وَمَا كَانُوا مُهْتَدِينَ
🍀 ترجمه: قطعاً كسانی كه فرزندان خود را از روی سبک مغزی و جهالت كشته اند، و آنچه را خدا روزی آنان كرده بود بر پایه دروغ بستن به خدا حرام شمرده اند، زیان كردند؛ به راستی كه گمراه شدند و هدایت یافته نبودند.
🌷 #أَوْلَادَهُمْ: فرزندانشان
🌷 #سَفَهًا: جهالت
🌷َ #حَرَّمُوا: حرام شمرده اند
🌷 #افْتِرَآء: دروغ بستن
🌷 #قَدْ_ضَلُّوا: گمراه شدند
🌷 #مَا_كَانُوا: نبودند
🌷 #مُهْتَدِين: هدایت یافتگان
🌸 به دنبال آیات قبلی كه سخن از قسمتى از احكام خرافى و آداب زشت و ننگين بت پرستان به ميان آورد، در اين آيه به شدّت همه اين اعمال و #احكام را محكوم كرده و در جمله هايى كوتاه امّا بسيار رسا و جالب، وضع آنها را روشن مى سازد. نخست مىگويد: «قَدْ خَسِرَ الَّذِينَ قَتَلُوا أَوْلادَهُمْ سَفَهاً بِغَيْرِ عِلْمٍ: قطعا کسانی که فرزندان خود را از روی سبک مغزی و جهالت کشته اند زیان کردند»
🌸 هم از نظر انسانى و اخلاقى، و هم از نظر عاطفى، و هم از نظر اجتماعى گرفتار خسارت و زيان گشتند و از همه بالاتر خسارت معنوى در #جهان ديگر! هر يک از اين تعبيرها به تنهايى براى معرّفى زشتى عمل آنها كافى است. كدام علم و دانش اجازه مى دهد كه #انسان چنين عملى را به عنوان يک سنّت و يا قانون در جامعه خود بپذيرد؟ اينجاست كه به ياد گفتار «ابن عباس» مى افتيم كه مى گفت: اگر كسى بخواهد ميزان عقب ماندگى اقوام جاهلى را بداند آيات سوره انعام را بخواند.
🌸 سپس #قرآن مى گويد: «وَ حَرَّمُوا ما رَزَقَهُمُ اللّهُ افْتِراءً عَلَى اللّهِ: و آنچه را خدا روزی آنان کرده بود بر پایه دروغ بستن به خدا حرام شمرده اند» در اين جمله با تعبير ديگر، اعمال آنها محكوم شده است، زيرا آنها نعمتى را كه #خدا به آنان «روزى» داده بود و حتّى براى ادامه حياتشان لازم و ضرورى بود بر خود تحريم كردند و قانون خدا را زير پا گذاشتند و ديگر اين كه به #خدا «افترا» بستند كه او چنين دستورى داده است، با آن كه ابداً چنين نبود. و در پايان آيه با دو تعبير ديگر آنان را محكوم مىسازد، نخست مىگويد: «قَدْ ضَلُّوا: به راستی که گمراه شدند» سپس اضافه مى كند «وَ ما كانُوا مُهْتَدِينَ: و هدایت یافته نبودند»
🔹 پيام های آیه ۱۴۰ سوره انعام 🔹
✅ جهالت و سفاهت، عامل خسارت است. خسارت هایى مانند: از دست دادن فرزند، از دست دادن عاطفه، فقدان نعمتهاى حلال، كسب دوزخ و كیفر الهی
✅ #خسارت_واقعى، فدا شدن انسان در راه باطل است. چه قربانى بت شدن، چه فداى خیال نابجا
✅ #تحریم نابجاى حلال ها، افترا بر خدا است.
✅ انجام هر كارى و تحریم هر چیزى، یا دلیل شرعى مى خواهد یا عقلى
✅ با #خرافات، با شدیدترین وجه مقابله و برخورد كنیم.
@eslam20
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
بسم الله الرحمن الرحیم
#تفسیر_یک_دقیقه_ای_جلسه_844
🌹 آیه ۱۴۱ سوره انعام
🌸 وَهُوَ الَّذِيٓ أَنْشَأَ جَنَّاتٍ مَعْرُوشَاتٍ وَغَيْرَ مَعْرُوشَاتٍ وَالنَّخْلَ وَالزَّرْعَ مُخْتَلِفًا أُكُلُهُ وَالزَّيْتُونَ وَالرُّمَّانَ مُتَشَابِهًا وَغَيْرَ مُتَشَابِهٍ ۚ كُلُوا مِنْ ثَمَرِهِٓ إِذَآ أَثْمَرَ وَآتُوا حَقَّهُ يَوْمَ حَصَادِهِ ۖ وَلَا تُسْرِفُوٓا ۚ إِنَّهُ لَا يُحِبُّ الْمُسْرِفِينَ
🍀 ترجمه: و او کسی است كه باغهایی بر داربست و باغهایی بدون داربست و نخل خرما، و كشتزار با محصولات گوناگون، و زیتون، و انار شبیه به هم و بی شباهت به هم را پدید آورد. از میوه های آنها هنگامی كه میوه داد بخورید، و حقِّ [الهیِ] آن را روز دروكردنش بپردازید، و اسراف نکنید، كه قطعاً خدا اسراف كنندگان را دوست ندارد.
🌷 #أَنْشَأَ: پدید آورد
🌷 #جَنَّات: باغ های پر درخت وزمین های پوشیده از زراعت است.
🌷 #مَعْرُوشَات: جمع معروش است معروش درختی است که نیاز به داربست دارد.
🌷 #نخل: نخل خرما
🌷 #زرع: کشتزار
🌷 #مُخْتَلِفا: گوناگون
🌷 #أُكُلُهُ: خوراکی اش
🌷 #رمَّان: انار
🌷 #كُلُوا: بخورید
🌷 #ثَمَرِه: میوه اش
🌷 #يَوْم: روز
🌷 #حَصَاد: درو کردن
🌷 #لا_تُسْرِفُوا: اسراف نکنید
🌷 #لَا_يُحِبُّ: دوست ندارد
🌸 این آیه همانند سایر آیات سوره انعام در #مکه نازل شده است. در اين آيه به چند موضوع اشاره شده است كه هر كدام در حقيقت نتيجه ديگرى است. نخست مى فرمايد: «وَ هُوَ الَّذِي أَنْشَأَ جَنّاتٍ مَعْرُوشاتٍ وَ غَيْرَ مَعْرُوشات: و او کسی است که باغ هایی بر داربست و باغ هایی بدون داربست پدید آورد» سپس اشاره به دو قسمت از باغ ها و جنّات كرده، مى فرمايد: «وَ النَّخْلَ وَ الزَّرْعَ: ونخل خرما و کشتزار» بعد اضافه مى كند كه: «مُخْتَلِفاً أُكُلُه: خوراکی هایش گوناگون» يعنى با اين كه از یک #زمين مى رويند هر كدام طعم و عطر و خاصيّتى مخصوص به خود دارند، كه در ديگرى ديده نمى شود.
🌸 سپس اشاره به دو قسمت ديگر از ميوه هايى مى كند كه فوق العاده مفيد و داراى ارزش حياتى هستند، و مى گويد: «وَ الزَّيْتُونَ وَ الرُّمّانَ: و #زیتون و #انار» انتخاب اين دو، ظاهراً به خاطر آن است كه اين دو درخت در عين اين كه از نظر ظاهر با هم شباهت دارند، از نظر #ميوه و خاصيّت غذايى بسيار با هم متفاوتند. لذا بلافاصله مى فرمايد: «مُتَشابِهاً وَ غَيْرَ مُتَشابِهٍ: شبیه به هم و بی شباهت» پس از ذكر اين نعمت هاى گوناگون پروردگار، مى فرمايد: «كُلُوا مِنْ ثَمَرِهِ إِذا أَثْمَرَ وَ آتُوا حَقَّهُ يَوْمَ حَصادِهِ: از میوه های آنها هنگامی که میوه داد بخورید و #حق_الهی آن را روز دروکردنش بپردازید» و در پايان، دستور مى دهد كه «وَ لا تُسْرِفُوا إِنَّهُ لا يُحِبُّ الْمُسْرِفِينَ: و اسراف نکنید که قطعا #خدا اسراف کنندگان را دوست ندارد»
🔹 پیام های آیه ۱۴۱ سوره انعام 🔹
✅ تنوع میوه ها و محصولات کشاورزی، آن هم از یک آب و خاک ، نشانه قدرت الهی است.
✅ #خداوند برای خود در محصولات حقی قرار داده است. آری نور و هوا، آب و خاک ، توان و نیرو و فکر و استعداد ،همه و همه از آن خداوند است و او بر همه حق دارد.
✅ #اسلام، دین اعتدال است، هم تحریم نابجا را ممنوع می کند و هم مصرف بی رویه را
✅ هنگام برداشت #محصول، به یاد محرومان باشیم.
✅ میوه نارس نخورید و میوه رسیده و تازه را مصرف کنید.
✅ #خداوند اسراف کنندگان را دوست ندارد.
@eslam20
🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺🌸
#سوال
💞 یا امام الرئوف
با سلام و احترام
آیا کسی که غسل جنابت برگردنش نیست میتواند غسل به نیت جنابت کند و با همان غسل بدون وضو گرفتن نماز بخواند؟
مرجع:آیت الله نوری همدانی
پاسخ
سلام 🍃🌺🍃
خیر نمی شود
غسل جنابتی که می توان با آن بدون وضو نماز خواند غسل جنابت یقینی است و با غسل جنابت احتیاطی هم نمی توان بدون وضو نماز خواند✅
@eslam20
#سوال
سلام
لباس کسی که مرده واز تنش در آورده شده آیا نجس است؟باید چطوری شسته شود؟اگه بدون شستن آنها را دور بیاندازیم گناه است؟
آقای مکارم
پاسخ:
سلام عليكم.
اگر لباس یا بدن خیس نباشد، لباس نجس نمیشود و اگر هم نجس شود ، مثل بقیه لباسهای نجس شسته میشود.
اگر قابل استفاده است، به خیریههایی که لباس جمع میکنند بدهید تا در اختیار دیگران قرار دهند.✅
@eslam20
#سوال
عرض سلام وادب
شب اول ماه ذی الحجه متوجه ثواب روزه اول ماه شدم شب باخودم گفتم چه خوب که پس،،فردا روروزه بگیرم صبح که بیدار شدم تازه یادم اومد نیت خاصی موقع نماز صبح نکردم فراموشم شده بود الان روزه ای رو که اون روز گرفتم آیا درسته ؟؟
ودیگه اینکه موقع درست کردن غذا حواسم نبود غذاروچشیدم بازم روزم درست بوده یا نه😔
مرجع:حضرت آقا
ممنون وتشکر 🙏
پاسخ:
سلام عليكم.
نیت روزه قضا تا اذان ظهر و نیت روزه مستحبی تا اذان مغرب هست.
خوردن سهوی هم مبطل نیست.✅
@eslam20