🔻منطق مشّائی توان اثبات مطالب عرفانی را ندارد؛چه این که توان اثبات مطالب حکمت متعالیه را هم ندارد و باید حکمت متعالیه از منطق مختص خود استفاده کند.
قاعدهٔ بسیط الحقیقه که «بسیط الحقیقة کل الاشیاء و لیس بشيء منها» بر اساس منطق مشّائی، تناقض است، ولی بر اساس حمل حقیقت و رقیقت، تناقضی ندارد.
بر این اساس، همان طور که حکمت مشّاء و اشراق برای خود بخشی به نام منطق دارند، حکمت متعالیه نیز بایست بخش منطقی می داشت؛ اما ملاصدرا موفق به تدوین این بخش نشد. همچنين عرفان نظری باید بخش منطق داشته باشد تا مسائل عرفانی را با آن حل کند.
📘عقلانیت شهود(تحریر فصوص الحکم قیصری)، ج7، ص62
✅ به مطلب بالا انتقاداتی وارد است از جمله:
#منطق یعنی طریق صحیح #فکر کردن و فکر کردن عبارت است از حرکت بین مجهول ومعلوم. #تفکر حرکتی واحد است که در ذهن به وقوع میپیوندد، از آنجا که ماهیت تفکر حرکت واحده ذهن بین مجهول ومعلوم است لذا یک طریق و ساختار صحیح برای تفکر و بررسی جوانب مختلف آن وجود دارد نه اینکه چهار منطق وطریق و راه متفاوت برای صحیح فکر کردن وجود داشته باشد.
وقتی میگوییم چهار مشرب مختلف #مشائی #اشراقی #متعالیه #عرفان_نظری هر کدام برای صحیح فکر کردن طریق و روش خودشان (منطق) را دارند به معنای پذیرش #نسبی_انگاری معرفتی است. با این توضیح که:
مشائیون منطق وساختار بدیهی تفکری دارند که مخصوص به آنهاست، اشراقیون نیز همینطور پیروان حکمت متعالیه هم منطق و روش صحیح فکر کردن مخصوص به خود را دارند، از طرفی قائلین به عرفان نظری هم چنین ادعای دارند.... در این صورت چهار طریق و مشرب فکری چطوری میتوانند با یکدیگر گفتگو کرده و تعامل فکری داشته باشند؟؟ چطور میتوان سخن وادعاهای هر یک را سنجید وفهمید کدام یک درست وکدام یک غلط میگویند؟؟
مشائیون ادعای خود را صحیح دانسته زیرا آنرا منطبق با منطق خودشان میدانند.
اشراقیون نیز ادعاهای خود را صحیح میدانند زیرا آنرا منطبق با منطق خود قلمداد میکنند، حکمت متعالیه و عرفان نظری هم به همین منوال هستند.
در اینصورت از طریق کدام معیار واحد عقلانی وفکری که مورد اجماع واشتراک انسانهاست باید بفهمیم که کدام یک درست وکدام یک غلط میگویند؟؟
وقتی یک ملاک واحد جهت فکر کردن وجود نداشته باشه چطور باید صحت وسقم مطالب ومسائل چهارطریق حکمی را بسنجیم؟؟
عقل دارای یک ساختار ثابت منطقی است زیرا امر واحد بسیطی است که ذاتا کثرتی ندارد که طبق آن کثرت منطقهای مختلف وکثیر داشته باشد، این ساختار ثابت و واحد منطقی بین همه ابناء بشر مشترک است واساسا بر طبق آن انسانها میتوانند بایکدیگر تبادل اطلاعات ومواجهه علمی و مخاصمه فکری و گفتگو داشته باشند. اگر جز این باشد و بگوییم به ازای هر مکتب فلسفی یک منطق مستقل مختص به آن مشرب فکری وجود دارد تمام جریانهای فکری وفلسفی وهمچنین سایر جریانهای علمی نیز چنین ادعای رامطرح میکنند..یعنی این سخن دیگر اختصاص به چهار نحله فکری مشاء واشراق و حکمت متعالیه وعرفان نظری ندارد بله جریانهای دیگر مثل فقها ومتکلمین واصولیون ومفسرین ومحدثین و....هر کدام ادعا میکنند که مانیز دستگاه منطقی خاص خودمان را داریم و همگی بر طبق منطق وروش اختصاصی صحیح فکر کردنمان درست میگوییم.
از طرفی سایر جریانهای فکری غرب وشرق هم چنین ادعای میکنند.
در اینصورت باید پرسید میزان سنجش و عیارِ نقد و ملاک بررسی هر جریان علمی که مورد اشتراک بین همه انسانها باشد کدام است؟؟
وقتی من با یک انسان مدرن غربی حرف میزنم چون میدانم ملاک صحیح فکر کردن بین من واو مشترک است وهردو بر طبق اصول بدیهی منطق ذهنی فکر میکنیم، لذا بااستناد به آن امر مشترک با او گفتگو میکنم ...اما وقتی او چنین ملاک مشترکی راقبول نداشته باشد وبگوید من منطق خودم را دارم واز طرفی من هم بگویم که من هم منطق خودم را دارم پس چطور میتوانیم باهم گفتگو کنیم؟؟؟ بااستناد به کدام ملاک واحد میتوانیم بفهمیم کدام غلط میگوید وکدام صحیح؟؟
#محسن_بهرامی
𖤓┅┅┅┅┅┅┅┅┄┄
🔹فلسفه نظری
⌜@falsafeh_nazari⌟
اگرچه حُسن فروشان به جلوه آمدهاند
کسی به حُسن و ملاحت به یار ما نرسد
❖ تصویر رهبری در کتابخانه شخصی و قفسه کتب فلسفی از بزرگان معاصر همچون علامه طباطبایی (بدایه و نهایة الحکمه و شروح آن) و شهید مطهری (شرح منظومه) و علامه حسن زاده آملی (یازده رساله و...) و آیت الله جوادی آملی (شرح اسفار، تبیین براهین اثبات خدا، فلسفه حقوق بشر) و آیت الله مصباح یزدی (شرح اسفار و الهیات شفا، دروس فلسفه) و سید جلال آشتیانی (آثار حکمای الهی ایران، شرح آرای فلسفی ملاصدرا) و دکتر دینانی (دفتر عقل و آیت عشق، نیایش فیلسوف، قواعد کلی فلسفی) و... .
🔹فلسفه نظری
⌜@falsafeh_nazari⌟
45.22M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔸فیلسوفان پوشالی
🔻ادامه در
⌜@falsafeh_nazari⌟
🔻 اخیرا فیلمها و کلیپهای از #محمد_مهدی_اردبیلی فلسفه پژوه و مترجم، در حال منتشر شدن هست که سعی میکنند او را در حد یک فیلسوف باتجربه و اندیشمندی که برای بحرانهای زندگی انسان ایرانی راهکار جامع و مدون دارد معرفی کنند.
در این باره دو نکته قابل بیان است:
اول: اردبیلی مترجم ومدرس فلسفه کانت وهگل وبه طور کلی حوزه اندیشه قارهای وایدئالیسم آلمانی میباشد. والبته در حوزه تخصصیاش قوی و باتجربه است. ترجمه های او از آثار کانت، فیشته وهگل قابل توجه و استفاده میباشد. اما نکته این است که او تنها مترجم وشارح فلسفه قارهای است واساسا در حد یک فیلسوف صاحب نظر ومحققی که ایده اختصاصی دارد نمیباشد.
دوم: مطرح شدن او بیش از آنکه مرهون خلاقیتهای فلسفی و نبوغ علمی وفکریاش باشد بیشتر از سنخ شهرت غیرطبیعی برخی افراد مطرح در فضای مجازی است. گروهی که به سبب مخالفت با #جمهوری_اسلامی و حضور فعال وتاثیر گذار در فتنههای مختلف توسط شبکه رسانهای اپوزیسیون به عنوان چهرههای نخبه و فاخر ملی مطرح شدهاند. اردبیلی نیز از همین قماش است.
اهتمام او در ایام فتنه ز.ز.آ این بود که در قامت یک تئوریپرداز چپ مطرح شود. متفکری که برای هر مقطع مبارزه یک طرح مدون ومانیفست مکتوب دارد.
البته بیانیههای چند صفحهای او در ایام آشوب به قدری انتزاعی بود که عملا هیچ راهکار میان بُرد وحتی مقطعی جهت ادامه مبارزه وآشوب بر علیه حاکمیت اسلامی ایران نداشت.
گویا اردبیلی از لحاظ فکری در قرن ۱۸ میلادی زندگی میکند!! او در حال وهوا وزیست بوم فکری_فرهنگی امروز ایران نیست.
به گمان اردبیلی دعوای امروز شبکه معاند وتجزیه طلب با جمهوری اسلامی از نوع مواجه فلسفی ایدئالیسم آلمانی با جزم اندیشی کلیسا و نقادی شکاکیت هیومی و راسیونالیسم دکارتی است لذا خود را درقامت یک کانت نجات بخش و یا هگل موعود تصور میکند، که قرار است به سرپنجه خرد وبا کیمیای عقل سوژه محور معیوب وبحران زده مدرن، گرههای جزم اندیشی رشد سوژه انسان ایرانی که توسط حاکمیت ایران اعمال شده را از بین برده وسراپرده حاکمیت جزم اندیشانه اصحاب قدرت را خرق کند!!!!
او حتی تصویر صحیح وکاملی از اوضاع زندگی روزمره و دغدغههای امروز مردم ایران ندارد!!!
فیلمها و متنهای که در یکی دوسال اخیر از اردبیلی منتشر شده را ببینید ومطالعه کنید هیچ سخن جدی و مطلب دندانگیری ندارد به جز طرح صدباره آمال وآرزوهای زِوار در رفته و غیرقابل اجرای جریان روشنفکری تجدیدنظرطلب ایرانی که هربار به بحران وآشوب و آتش زدن سطل آشغالها وبانکها واموال عمومی ختم میشود!!!
#محسن_بهرامی
𖤓┅┅┅┅┅┅┅┅┄┄
🔹فلسفه نظری
⌜@falsafeh_nazari⌟
وآنکه #ارسطو مطالعه نکند نمیداند #فلسفه چیست.....
شاید بتوان ارسطو را رب النوع بی بدیل فلسفه وحکمت عقلی دانست....او قطعا از حکمای الهی بوده وبه هیچ وجه در ذیل #نیهیلیسم و تاریخ نیست انگاری غربی قرار نمیگیرد.
مطالعه این کتاب تازه طبع، مهم و حقیقتا جذاب میباشد. چه اینکه از طرفی با مفاهیم واصطلاحات بنیادین علم #طبیعیات آشنا میشویم واز طرفی با مقایسه این کتاب با طبیعیات کتاب #شفا اثر #شیخ_الرئیس_ابوعلی_سینا وهمچنین مقایسه آثار #بو_علی با طبیعیات #ملاصدرا در جلد چهارم #اسفار_اربعه متوجه تحولات اساسی این علم در عالم اسلام میشویم. اینکه طبیعیات یونانی تغییراتی مهمی در بین مسلمانان پیدا کرده نشان از عدم تقلید آنها از علوم یونانی وسعی در فراروی از آنها وایجاد دانش های بومی مطابق با نیاز وساحت فکری عالم اسلام بوده است.
بر شما باد به مطالعه آثار ارسطو ..مخصوصا کتاب فوق...
#محسن_بهرامی
𖤓┅┅┅┅┅┅┅┅┄┄
🔹فلسفه نظری
⌜@falsafeh_nazari⌟
5.53M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
نقش طاووس به کار رفته در زیر گنبد مسجد شیخ لطف الله علاوه بر آنکه از شاهکارهای معماری ایرانی_اسلامی میباشد نمادی از نور است که اشاره به خیرات ونیکیها دارد.
🔹فلسفه نظری
⌜@falsafeh_nazari⌟
انالله و انا الیه راجعون
روح بلند رئیس جمهور مردمی و انقلابی آیت الله رئیسی به ملکوت اعلی پیوست.
🏴 فلسفه نظری
⌜@falsafeh_nazari⌟
خداحافظ مرد نجیب و دوست داشتنی
شاگرد بهشتی
رهرو رجایی
رفیق سلیمانی
شهادت مبارکت باشه
🏴 فلسفه نظری
⌜@falsafeh_nazari⌟