🗯متی
🖊متی هیأتی است که برای یک شیء از نسبتش با زمان حاصل میشود.
🖊متی به لحاظ زیادت و عدم زیادت زمانی بر ۲ قسم است:
1⃣متی حقیقی:بودن یک شیء در زمانی که به آن زمان اختصاص دارد را "متی حقیقی" گویند؛مثل بودن کسوف در زمانی معیّن و خاصّ
2⃣متی غیر حقیقی:بودن شیء در زمانی اعمّ از زمان مخصوص به یک پدیده را"متی غیر حقیقی" گویند؛مثل بودن کسوف در یک روز خاصّ
#منطق
#فلسفه
#مقولات
#مقولات_نسبی
#متی
⬅️عضویت در کانال آموزش منطق و فلسفه اسلامی👈
@falsaf
🗯وضع
🖊وضع هیأتی است که برای یک شیء از نسبت بعضی اجزاءش با هم و مجموع اجزاءش با خارج حاصل میشود؛مثل هیأت ایستاده و هیأت نشسته.
👌هنگامی که یک کره به گرد خود میچرخد وضع آن تغییر میکند و از این رو حرکت آنرا"حرکت وضعی" میگویند.
⬅️دو معنای دیگر«وضع» که از باب مقولات نیستند:
1⃣شیء بگونه ای باشد که قابل اشاره حسّی باشد.
2⃣کمّ بگونه ای باشد که قابل اشاره حسّی باشد؛مثلاً گفته شود:این کمّ در فلان جهت خاصّ است.
#منطق
#فلسفه
#مقولات
#مقولات_نسبی
#وضع
⬅️عضویت در کانال آموزش منطق و فلسفه اسلامی👈
@falsaf
55848_117.mp3
5.49M
عشق یعنی...
(محمود کریمی)
شهادت حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها تسلیت باد
@falsaf
🗯جده(ملک،له)
🖊هیأتی است که از احاطه یک شیء(محیط،احاطه کننده)به شیء دیگر(محاط،احاطه شده)حاصل میشود،بگونه ای که با انتقال محاط،محیط نیز انتقال پیدا کند.
👌موضوع این عرض،محاط(احاطه شده)است.
👌احاطه بر ۲ قسم است:
1⃣احاطه تامّ؛مثل احاطه پوست حیوان به حیوان
2⃣احاطه ناقصه؛مثل احاطه لباس بر بدن انسان
👌جده بر ۲ قسم است:
1⃣جده طبیعی؛مثل احاطه پوست حیوان به حیوان
2⃣جده غیر طبیعی؛مثل احاطه لباس بر بدن انسان
#منطق
#فلسفه
#مقولات
#مقولات_نسبی
#جده
⬅️عضویت در کانال آموزش منطق و فلسفه اسلامی👈
@falsaf
🗯أن یفعل،أن ینفعل
🖊أن یفعل:هیأت غیر ثابتی است که در شیء تأثیر کننده مادامی که تأثیر میکند حاصل میشود؛مثل گرم کردن یک گرم کننده مادامی که در حال گرم کردن است.
🖊أن ینفعل:هیأت غیر ثابتی است که در شیء تأثیر پذیر مادامی که تأثیر میپذیرد حاصل میشود؛مثل گرم شدن شیء گرم شده مادامی که در حال گرم شدن است.
⬅️به این دو مقوله،أن یفعل و أن ینفعل گفته شود بهتر است تا فعل و انفعال گفته شود.
#منطق
#فلسفه
#مقولات
#مقولات_نسبی
#أن_یفعل
#أن_ینفعل
⬅️عضویت در کانال آموزش منطق و فلسفه اسلامی👈
@falsaf
🗯بیان دو نکته
1⃣این مقولات ده گانه،اجناس عالیه هستند و جنسی بالاتر از آنها وجود ندارد.
2⃣یکی از این مقولات،مقوله جوهر است و ۹ تای باقی عرض هستند که صدق عرض بر آنها از باب صدق عارض بر معروضش است یعنی عرض بودن،عَرَضی است برای آنها.
#منطق
#فلسفه
#جوهر
#عرض
⬅️عضویت در کانال آموزش منطق و فلسفه اسلامی👈
@falsaf
🗯جمع بندی بحث مقولات
🖊ماهیت بر ۲ قسم است:
1⃣جوهر:ماهیةٌ اذا وجدتْ فی الخارج،وجدتْ لا فی موضوعٍ مستغنٍ عنها.
2⃣عرض:ماهیةٌ اذا وجدتْ فی الخارج،وجدتْ فی موضوعٍ مستغنٍ عنها.
👈اعراض بر ۹ گونه اند:
1⃣کمّ
2⃣کیف
3⃣أین
4⃣اضافه
5⃣متی
6⃣جده
7⃣وضع
8⃣أن یفعل
9⃣أن ینفعل
#منطق
#فلسفه
#جوهر
#عرض
⬅️عضویت در کانال آموزش منطق و فلسفه اسلامی👈
@falsaf
⬅️پرسش:اگر موضوع فلسفه "موجود بما هو موجود" است و در هر علمی باید از عوارض ذاتی موضوع آن،بحث شود؛پس در علم فلسفه باید از عوارض موجود بما هو موجود بحث شود.پس چگونه بحث درباره ماهیت در فلسفه مطرح میشود با آنکه ماهیت،غیر از وجود است؟
بنابراین:بحث از عوارض ماهیت،بحث از عوارض ذاتی موجود بما هو موجود نخواهد بود.
⬅️دوستان عزیز ان شاء الله فردا به این پرسش جواب خواهیم داد.در این مدت دوستان اگر جوابی به ذهنشان میرسد با حقیر در ارتباط باشند.
@sbnd1414
⬅️عضویت در کانال آموزش منطق و فلسفه اسلامی👈
@falsaf
✅پاسخ:از سه جهت بحث از ماهیت در فلسفه،یک بحث فلسفی است؛
1⃣قید "بما هو موجود" برای موضوع فلسفه،یعنی موجود،برای پرهیز از قید های محدود کننده موجود به موجودات مادّی و موجودات کمّی و ریاضی بوده است و ماهیت،محدود به موجودات کمّی و ریاضی نیست تا بحث از آن بحث فلسفی و هستی شناسانه نباشد.
2⃣ماهیت،واقعیت موجود در خارج یا ذهن است و وجود،لازمه آن است.از این رو سخن درباره موجود بما هو موجود مستلزم سخن درباره ماهیت نیز میباشد.
3⃣ماهیت و وجود گرچه از حیث مفهوم با هم متمایزند و از نظر تحلیل عقلی در خارج نیز،وجود زائد بر ماهیت است؛ولی واقعاً در خارج به یک واقعیت متحقّق اند و با هم دوگانگی واقعی و خارجی ندارند.پس وجود و ماهیت از نظر مصداق خارجی یکی اند و سخن درباره ماهیت،سخن درباره وجود نیز خواهد بود.
⬅️بنابراین:بحث از ماهیت در فلسفه،بحثی فلسفی و هستی شناسانه خواهد بود.
✅تشکر از عزیزانی که در پاسخگویی مشارکت داشتند.
#منطق
#فلسفه
#وجود
#ماهیت
⬅️عضویت در کانال آموزش منطق و فلسفه اسلامی👈
@falsaf
4_5958420340332823552.mp3
38.76M
✅قرائتی جدید از مبانی فکر دینی
7⃣ جلسه هفتم: "آیا ضروریات دین و مذهب،قرائت پذیرند؟"
آیت الله سید کمال الحیدری
⬅️عضویت در کانال آموزش منطق و فلسفه اسلامی👈
@falsaf
🎥 فیلم کامل سومین قسمت از برنامه #چهارسو، گفتگو با آیت الله #سید_کمال_حیدری، مرجع تقلید و استاد حوزه علمیه:
▫️«تقریباً اتفاق علمای مسلمین این است که نظر علما، عین دین نیست؛ چرا که احکام را به دو دسته احکام #ظاهری و #واقعی تقسیم کرده اند. همین مسئله به این معناست که نظر علما #برداشتی_از_دین است نه خود دین.
▫️اگر در یک مسئله چندین نظر داشته باشیم، چنانچه همه آن ها دین باشند، #تناقض و #تضاد لازم می آید. شما اگر نظر عالم را مساوی دین کردید، لازمه اش این است که دین، در واقع متعدد بشود!
▫️اگر شما با توجه به شرایطتان #مطالعه کردید و دیدید تشیع مکتب حقی است، این برای #سعادت شما در قیامت کافی است. شما در قیامت می گویید من با توجه به شرایط و استطاعتم به قدری که توانستم مطالعه کردم و به این دلیل رسیدم و شیعه شدم که البته این هم 1 درصد است و 99 درصد ما، با توجه به شرایط تولد و جامعه و ... #شیعه شده ایم. خب اگر بگویید تشیع این افراد قبول نمی شود، اکثر #شیعیان هم باید #جهنم بروند، اما اگر بگویید قبول است، چرا آن کسی که در جامعه #بودایی متولد شده #معذور نباشد؟
▫️بنده می گویم از بعد نظری، هر صاحب نظری #حق دارد نظر خود را بگوید، البته برای مدعای خود دلیل هم باید داشته باشد، و ما هم باید به نظر او #احترام بگذاریم، اما اگر کسی بخواهد در مقام #عمل دست به کار شود و نظرش را به کرسی بنشاند و بگوید یا نظر من را قبول کنید یا سر شما را خواهم برید، این غلط و اشتباه است.
▫️آن نظری باید در مقام عمل، اجرا شود که #مردم آن را انتخاب کرده اند، مثلاً در کشور ما گفته می شود #جمهوریت و #مردم_سالاری، یعنی مردم این نظام و قانون اساسی را خواسته اند و در مقام عمل، همان باید اجرا شود.
▫️فصل مقوّم ورود به دین اسلام، قبول کردن پیامبری پیامبر اسلام(ص) است. بنده معتقدم شرط ورود به تشیع این است که بعد از پیامبر در مسائل دین، به علی(ع) و اولادش(ع) مراجعه شود و نه دیگران.
▫️بعضی برای ورود به تشیع #عصمت، دوازده امامی بودن و اعتقاد به #خلافت_سیاسی را شرط می دانند؛ بنده به همه این ها معتقدم و دلیل هم دارم که این ها حق است، اما این ویژگی ها را شرط ورود به تشیع نمی دانم؛ یعنی می خواهم پرچم تشیع را گسترش بدهم.
▫️متأسفانه در بعضی از مقاطعی که از بنده پخش شد، برخی گمان کردند بنده اعتقاد به عصمت و خلافت سیاسی امیرالمومنین(ع) ندارم؛ بنده اعتقاد دارم و کتاب و بحث هم در اثباتشان دارم، اما می گویم اگر کسی #اجتهاد کرد و برایش ثابت نشد، حق ندارم او را از تشیع خارج کنم.»
🔹مشاهده فیلم کامل مصاحبه:
aparat.com/v/dr2nQ?1
⬅️عضویت در کانال آموزش منطق و فلسفه اسلامی👈
@falsaf
🗯اعتبارات ماهیت
🖊ماهیت را به ۳ شکل میتوان اعتبار و ملاحظه کرد:
1⃣ماهیت بشرط شیء(ماهیت مخلوطه):اعتبار به شرط شیء آن است که ماهیت را به شرط وجود یک یا چند عارض از عوارض در بگیریم؛مثلاً اگر ماهیت انسان را به شرط ایرانی بودن در نظر بگیریم، آنرا"بشرط شیء" اعتبار کرده ایم.
2⃣ماهیت بشرط لا(ماهیت مجرّده):اعتبار بشرط لا آن است که ماهیت را بدون عوارض در نظر بگیریم،یعنی هنگامی که ماهیت را با عوارضی میسنجیم که بر آن در خارج عارض میشوند،آنها را از ماهیت نفی کنیم و مجرّد از عوارض در نظر بگیریم.از این رو به ماهیت بشرط لا "ماهیت مجرّده" نیز گویند.
3⃣ماهیت لا بشرط(ماهیت من حیث هی هی):اعتبار لا بشرط آن است که فقط به خود ماهیت توجه شود و هیچ امری که داخل در محدوده ماهیت نیست مورد توجه قرار نگیرد.
در اعتبار لا بشرط،عوارض ماهیت نه نفی میشوند و نه افزوده میگردند،بلکه نادیده گرفته میشوند.از این رو فلاسفه گفته اند:"الماهیة من حیث هی هی لا موجودة و لا معدومة و لا أیّ شیء آخر".
#منطق
#فلسفه
#ماهیت
#اعتبارات_ماهیت
⬅️عضویت در کانال آموزش منطق و فلسفه اسلامی👈
@falsaf