💢 مراحل تمدنسازی اسلامی
💠 انسانسازی
✅ مهمترین مرحله یک تمدن، تثبیت فکر و جهانبینی آن در جامعه است، که مرحله نخستین تمدن است. در این مرحله ما باید یقین کنیم تولیدات ما، در انقلاب اسلامی، که تولید انسان موحد است، به نتیجه رسیده و جریان فکری انقلاب اسلامی تثبیت شده است.
✳️ دراین زمان میتوان گفت: انسان توحیدی ایجاد شده است. آخرین مرحله در مراحل تثبیت دین، ایجاد تمدن در جامعه است. از اینرو دین برای ساختن یک جامعه باتمدن اسلامی، در ارزشها، علوم و ابزاری که این جامه را میسازد، دخالت دارد.
✍ مهدی مشکی
#شماره_41
#فرهنگ
🆔 @farhang_puya
❇️ مشروطیت، عبرت پیچ تاریخی
📌 شکلگیری نهضت
🔰 تفاوت وضع فعلی با حرکت های اجتماعی صدسال قبل چه بود؟ حرکت مشروطه حدود یک قرن پیش در کشور ما اتفاق افتاد و از نقش روحانیت در آن آگاه هستیم.
🔰 عامل اصلی این حرکت دو چیز بود: یکی نارضایتی و مظلومیت توده های مردم بود. حالا تاریخچهاش را باید خواند که چه سختی هایی میکشیدند و چه ظلمهایی بر ایشان روا داشته میشد.
🔰 از سوی دیگر در بین نخبگان و خواص هم رقابت عظیمی با دستگاه حاکم بود. یعنی مزایای کشور در چند خانواده محصور شده بود و همه چیز به دربار و درباریان برمیگشت.
🖌 علامه مصباح یزدی (ره)
#شماره_24
#تاریخی
🆔 @farhang_puya
✅ انسان انقلاب، معنویت "فهمیده" و اخلاق "حججی"
💢 امام خمینی (ره) همه رنج ها و محنت ها، غربت ها، تبعید، زندان، شکنجه و شهادت ها از آغاز نهضت تا پیروزی انقلاب و پس از آن در جهت تثبیت نظام را نیز در منظومه الهی تعریف میکند.
💢 منظومهای که انسان عصر انقلاب در سایه نظام اسلامی به عبادت و عبودیت خدا برسد و مانعی را در سیر روحی و تا رسیدن به کمال الهی و انسانی نبیند.
💢 امام راحل به صراحت به این نکته اشاره میکنند و میفرمایند: " همه اینها مقدمه اين است که یک آرامشی در این بلاد پیدا بشود و دنبال این آرامش یک سیر روحی پیدا بشود، یک هدایت بهسوی خدا پیدا بشود آن چیزی که اساس است، سیر الهی الله است ".
✍ حسن ابراهیم زاده
#شماره_40
#معنویت
#امامین_انقلاب
🆔 @farhang_puya
نشریه فرهنگ پویا
💢 گامهای نظری برای اسلامیسازی علوم انسانی از دیدگاه علامه مصباحیزدی (قدس سره) (بخش دوم) 2️⃣
💢 گامهای نظری برای اسلامیسازی علوم انسانی از دیدگاه علامه مصباحیزدی (قدس سره)
(بخش سوم)
2️⃣ تعریف علم
🔙 البته باید توجه داشت که این تعریف درست از علم است، اما علم موجود ممکن است که چنین تعریفی را برتابد؛ مثلا ممکن است فقط روش تجربی را معتبر بداند. پس نیاز است علاوه بر شناخت درست علم، علم موجود را نیز شناخت. «شناخت خوب و عمیق علوم انسانی، زمینه نگاه انتثادی به نظریات موجود و تشخیص سره و ناسره آنها را فراهم میکند.(رابطه علم و دین، ص 237)
3️⃣ شناخت قلمرو دین
💢 وقتی میتوانیم علم دینی داشته باشیم که تعریف درستی از دین داشته باشیم. آیا هر چیزی که در متون دینی آمده است دین است؟ آیا هر چیزی که عرفا با کشف و شهود به آن میرسند دین است؟ آیا هر چیزی که در مورد گفتههای خداوند بحث میکند، دینی است؟ اگر کل عالم را فعل خداوند بدانیم پس شناخت عالم هم دینی میشود؟ دین تا چه حد میتواند در عرصههای مختلف ورود پیدا کند؟ روشی که میتوانیم قلمرو دین را بشناسیم کدام است؟
📚 گردآوری: عیسی معلم
#علوم_انسانی
#شماره_45
🆔 @farhang_puya
💠 شهادت در کلام بزرگان
⭕️ ما پیروان حسین (ع) مرگ خونین را بر زندگی ذلت بار با یزیدیان ترجیح میدهیم.
⭕️ ما یک جان بیشتر نداریم که این باید در راه خدا باشد. شما مرا از مرگ نترسانید من هر لحظه منتظرم که تیری بر قلبم بنشیند یا دیواری ب سرم خراب شود.
⭕️ شهید بدهید و قویدل باشید ما روزی به دست میآییم که شهید شویم. ما شهیدان را از دست ندادیم، بلکه آنها را بدست آوردیم.
🎙 شهید بهشتی (ره)
#شماره_13
#فرهنگ
#شهید_بهشتی
🆔 @farhang_puya
✅ آموزگاران فرهنگ فدا شدن
🔰 غیر از دهها آیه قرآن که موید شهادت طلبی است، حضرت حق در حدیث قدسی میفرماید: "آن کس که در راه من خویشتن را به کشتن دهد و کشته من شود، پس دیه و خونبهای او به عهده من است و کسی که خونبهایش بهعهده من باشد، من خود خونبهای او هستم."
🔰 همه این تاکیدات، نه تنها بر مقدس بودن ارزش شهادت طلبی صحه میگذارد، بلکه به عنوان یک حجت و تکلیف شرعی فراروی سیره و عمل معصومان (ع) نیز قرار گرفته است.
🖌 علی اکبر عالمیان
#شماره_13
#فرهنگ
#شهادت_طلبی
🆔 @farhang_puya
💢 رعایت عفاف در مراکز علمی جهان
💠 با نگاهی به ضوابط پوشش در دانشگاههای آمریکا، اروپا، آسیا، آفریقا و استرالیا در مییابیم که پوشش و رعایت قوانین و ضوابط مربوط به آن در دانشگاه های آنان تا جایی اهمیت دارد که دانشجویانی که این ضوابط را رعایت نکنند، رد شده و به خانه فرستاده میشوند.
💠 دانشگاه آکسفورد انگلیس، گریل ویل شمالی در آمریکا، کالج برات در ترکیه، دانشگاه ایالتی فلوریدا در آمریکا و... قوانین ویژهای در زمینه پوشش و سلامت محیط علمی تنظیم کردهاند که هر شنوندهای را به تعجب و تحسین وادار میکند.
📌 قضاوت در مورد پوشش در دانشگاه های ایران اسلامیمان را به خوانندگان محترم میسپاریم!
✍ زینب مزرعی فراهانی
#شماره_18
#فرهنگ
#حجاب_عفاف
🆔 @farhang_puya
نشریه فرهنگ پویا
💢 گامهای نظری برای اسلامیسازی علوم انسانی از دیدگاه علامه مصباحیزدی (قدس سره) (بخش سوم) 2️⃣
💢 گامهای نظری برای اسلامیسازی علوم انسانی از دیدگاه علامه مصباحیزدی (قدس سره)
(بخش چهارم)
3️⃣ شناخت قلمرو دین
↙️ اینها سوالات اساسی است که در بحث قلمرو دین وجود دارد که پاسخ به آنها میتواند روند تولید علوم اسلامی را تغییر دهد. علامه مصباح (ره) بعد از بیان تعریفهای متفاوت از دین، قلمرو دین را چنین بیان میکنند: «دین مجموعهای از باورها، ارزشها و احکام عملی است که راه رسیدن به سعادت ابدی را به انسان میدهد.
🔘 منبع این آموزهها به تناسب مساله مورد بحث میتواند خود واقعیت، عقل، کتاب و سنت، یا طبیعت محسوس باشد، روش دستیابی به این تعالیم هم میتواند در موضوعات مختلفف متفاوت باشد (شهودی، عقلی، نقلی، یا تجربی).
✔️ پس هر کار اختیاری انسان از این جهت که او را به سعادت یا شقاوت ابدی میرساند میتواند در دایره دین قرار بگیرد؛ مثلا: غذا پختن از این جهت میتواند در دایره دین قرار بگیرد که رابطه آن با سعادت اخروی مد نظر باشد و مسائلی چون حلیت مواد اولیه، مباح بودن پولی که برای آن پرداخت میشود، و مانند ان مطرح باشند، نه سوالهایی درباره کیفیت پخت، مزه، یا حتی ارزش غذایی آن. (1)»
📚 گردآوری: عیسی معلم؛ کتاب: رابطه علم و دین ص 100
#علوم_انسانی
#شماره_45
🆔 @farhang_puya
❓ مومن، مومن نیست مگر اینکه سه خصلت در او وجود داشته باشد:
💠 خصلتی از پروردگارش و خصلتی از پیامبرش و خصلتی از امامش.
▪️ اما خصلتی که از پروردگار باید داشته باشد رازداری است. خداوند فرموده: «دانای غیب است و هیچ کس را از غیب خود آگاه نمیکند مگر پیامبری را که مورد رضایت او باشد.» و اما خصلتی که از پیامبر باید داشته باشد خوشرفتاری با مردم است، زیرا خداوند پیامبرش را به خوشرفتاری با مردم دستور داده و فرموده: «راه عفو را در پیش گیر و به نیکوکاری فرمان ده.» و اما خصلتی که از امام باید داشته باشد شکیبایی در سختی و گرفتاری است.
📝 حجتالاسلام محسن داودآبادی|اسماعیل بیوکافی
#معارف
#ویژگی_های_مومن
#شماره_26و27
🆔 @farhang_puya
نشریه فرهنگ پویا
♻️ طرح نو علامه مصباح (ره) برای سیستم دموکراسی در ایران (بخش چهارم) 🎙 استاد رحیمپور ازغدی: ✔️ از
♻️ طرح نو علامه مصباح (ره) برای سیستم دموکراسی در ایران
(بخش پنجم)
🎙 استاد رحیمپور ازغدی:
💢 ایشان [علامه مصباح] میگوید همین مجلس را فرض کنید! همه انسانهای خوب و مردمی. اما در یک موضوع اقتصادی، فقط باید اقتصاددانها در ان رای بدهند و رای اکثریت اقتصاددانها معتبر باشد، نه افرادی که در یک رشته دیگری درس خوانده و اصلا نمیداند اقتصاد چیست؟ چرا این افراد باید رای بدهند؟ بله کمیسیونها تخصصی داریم، اما چرا نظر دیگران به اندازه نظر اینان معتبر باشد؟ طرح نظامی و امنیتی و ... هم همینطور.
▪️ جمعبندی
🔰 بنابراین پیشنهاد مشخص اییشان، انتخابات چند مرحلهای و مستمر است؛ به این شکل که اولا از کف جامعه و مردم واقعی شروع کنیم تا مردمسالاریمان واقعی باشد. از محلات و روستاها و شهرها و استانها، هر صنفی بین خودشان سالمترینها و متخصصترینها را انتخاب کنند. روحانیت، پزشکان، تاجران، دامداران، شورای محلات و ... ثانیا بر اساس علم و تخصص انتخاب شوند.
↩️ ادامه در بخش ششم پست.
#شماره_45
#علامه_مصباح
#انتخابات
🆔 @farhang_puya