🗓 ۱۰ بهمن، سالروز درگذشت حضرت آیت الله موسس، حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی رحمهالله گرامی باد.
🔰طلاب نیازمند ثُلثان!
💬 حضرت آیت الله حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی رحمهالله:
🍇 وقتی شخصی طلبه میشود مانند انگور است که بر اثر جوشاندن نجس میشود و راه پاک کردن آن، ثُلثان است.
📝 پس باید طلبه استاد اخلاق بگیرد و خود را تزکیه کند زیرا علم و دانش و مدرک، آدمی را مغرور و متکبّر می سازد.
✅ یک طلبه باید آن قدر تلاش کند و بجوشد تا دو سوم او یعنی صفات و اخلاق بد او بخار شود و از بین برود تا اینکه بتوان از او استفاده کرد.
📚 آداب الطلاب، ص ۱۳۱ و ۱۳۲
#️⃣ #مفاخر_الشیعه #آیتالله_حائری
📌فقه ولایت در اینستاگرام و تلگرام
🆔 @feghhevelayat
فقه ولایت
📖مقام اسم و معنای امام معصوم علیهالسلام
💬 امام صادق علیهالسلام فرمودند: «وَهُوَ الْمَعْنَى وَنَحْنُ أَسْمَاؤُهُ الْمَعَانِي؛ خدا معنا و ما نامهای بامعنای او هستیم» (الهداية الكبرى، ص ۴۳۵).
💎گرچه درک عمق معارف این حدیث عرشی از عقول جزئیۀ بشر خارج است، لیکن قطرهای از دریای متلاطم فقه این حدیث آنکه حضرات معصومین علیهمالسلام در عین اینکه حائز مقام اسماء حسنای الهی هستند، مقام معنا را نیز واجدند.
🔍 توضیح اینکه هر معنایی را اسمی است که نشانه و عَلَم آن قرار داده شده است. اسم به خودی خود هیچ ندارد و تمام شأن آن نشان دادن معناست. از این جهت آن را به آیینه تشبیه میکنند که صورت معنا را مینُماید و مُشیر به آن است.
✅ حالْ خداوند متعال، معنا و حضرات معصومین علیهمالسلام، اسم آن هستند که بدان راهنمایی میکنند و عَلَمِ آن قرار گرفتهاند و از خود هیچ ندارند و تمام حیثیت ایشان اِشعار به مقام توحید حقتعالی است.
🔖 اما نکتۀ مهم اینکه امام صادق علیهالسلام در این حدیث گهربار میفرماید: «نَحْنُ أَسْمَاؤُهُ الْمَعَانِي؛ ما نامهای بامعنای خدا هستیم». توصیف اسماء به «الْمَعَانِي» در این حدیث مُشعر به این حقیقت است که حضرات اهلبیت علیهمالسلام در عین اینکه اسمای حسنای پروردگار هستند، معانی نیز محسوب میشوند.
🌌 اسم بودن ایشان برای ذات حق -جلّت عظمته- است و معنا بودن ایشان به اعتبار سایر مخلوقات است. معصوم علیهالسلام در جنبۀ یلیالحقی اسم و در جنبۀ یلیالخلقی معناست.
🔸آنگاه که نسبت معصوم علیهالسلام را با خالقش میسنجیم، او را اسمی مییابیم که به تمامه مُشیر به ذات متعال حضرت حق است و از خود حیثیتی ندارد؛
🔹و آنگاه که نسبت معصوم علیهالسلام به مخلوق در نظر گرفته شود، او را معنایی میبینیم که سایر مخلوقات، اسامی آن معنا هستند.
📘تسبیح کوثر، اثر استاد موسوی دامظلّه، ج ۳، ص ۲۱۵
#️⃣ #دعای_معانی #کلام_ناب #تسبیح_کوثر #حدیث_ناب #ماه_رجب
📌فقه ولایت در اینستاگرام و تلگرام
🆔 @feghhevelayat
فقه ولایت
🕊 صلَّیَ اللهُ عَلَیکَ یَا اَبَاعَبدِاللهِ
🌌 حقیقت باطن شب جمعه
💬 «علامه مجلسی» رحمهالله از «سید بن طاووس» قدسسرّه نقل میکند که در نسخهای کُهن از صُحف ادریس در شرح خلقت عالَم در طول ایام هفته روایت مفصلی نقل است که در خصوص شب و روز جمعه چنین آمده:
📜 «ثُمَّ كَانَ مَسَاءُ لَيْلَةِ الْجُمُعَةِ فَخَلَقَ اللَّهُ النُّورَ الزَّهْرَاءَ وَفَتَحَ اللَّهُ مِائَةَ بَابِ رَحْمَةٍ فِي كُلِّ بَابٍ جُزْءٌ مِنَ الرَّحْمَةِ وَوَكَّلَ بِكُلِّ بَابٍ أَلْفاً مِنْ مَلَائِكَةِ الرَّحْمَةِ وَجَعَلَ رَئِيسَهُمْ كُلِّهِمْ مِيكَائِيلَ فَجَعَلَ آخِرَهَا بَاباً لِجَمِيعِ الْخَلَائِقِ يَتَرَاحَمُونَ بِهِ بَيْنَهُمْ ثُمَّ كَانَ صَبَاحُ يَوْمِ الْجُمُعَةِ فَتَحَ اللَّهُ أَبْوَابَ السَّمَاءِ بِالْغَيْثِ وَأَهَبَّ الرِّيَاحَ وَأَنْشَأَ السَّحَابَ وَأَرْسَلَ مَلَائِكَةَ الرَّحْمَةِ لِلْأَرْضِ تَأْمُرُ السَّحَابَ تُمْطِرُ عَلَى الْأَرْضِ وَزَهَرَتِ الْأَرْضُ بِنَبَاتِهَا وَازْدَادَتْ حُسْناً وَ بَهْجَةً وَغَشِيَ الْمَلَائِكَةَ النُّورُ وَسَمَّى اللَّهُ يَوْمَ الْجُمُعَةِ لِذَلِكَ يَوْمَ أَزْهَرَ وَيَوْمَ الْمَزِيدِ؛
🔸سپس شب جمعه شد و خدا نوری درخشان آفريد، و صد باب رحمت گشود كه در هر باب جزئى از رحمت بود، و برای هر در هزار فرشتۀ رحمت گماشت و رئيس همه را ميكائيل نمود، آخر آنها را باب رحمت همه خلائق نمود كه به واسطۀ آن به یکدیگر مهربانى كنند، سپس بامداد روز جمعه شد و خدا درهاى آسمان را به باران گشود و باد را وزيد، و ابر را پديد آورد، و فرشتههاى رحمت را به زمين فرستاد تا ابر را فرمان دهند بر زمين ببارد و زمين با گياه خود گلستان شد، و خوبى و خرمیاش فزونی یافت، و نورْ فرشتگان را در برگرفت، و بدين جهت خدا روز جمعه را روز درخشان و روز فزونى ناميد» (بحار الأنوار، ج ۵۴، ص ۱۰۱).
🔖 اما بیان فقه حدیث: روایت ناظر بر باطن تکوّن اولین شب جمعه در بدو خلقت و آن نیز در موطن زمان خواهد بود.
🪧 کلمۀ «نور الزهراء» گرچه در حدیث به معنای لغوی آمده؛ یعنی نور درخشان اما در واقع طبق قرائن و شواهد خارجیه اثبات میشود که مراد از این نور درخشان همانا نور ازهر و انور شمس العصمة حضرت زهرۀ زهرا سلاماللهعلیها است.
📄 چنانکه در حدیثی طویل در مقام شرح خلقت نوری خمسۀ طیبه آمده است:
📜 «ثُمَّ أَمَرَ اللَّهُ الظُّلُمَاتِ أَنْ تَمُرَّ عَلَى سَحَائِبِ الْقَطْرِ فَأَظْلَمَتِ السَّمَاوَاتُ عَلَى الْمَلَائِكَةِ فَضَجَّتِ الْمَلَائِكَةُ بِالتَّسْبِيحِ وَالتَّقْدِيسِ وَقَالَتْ إِلَهَنَا وَسَيِّدَنَا مُنْذُ خَلَقْتَنَا وَعَرَّفْتَنَا هَذِهِ الْأَشْبَاحَ لَمْ نَرَ بُؤْساً فَبِحَقِّ هَذِهِ الْأَشْبَاحِ إِلَّا مَا كَشَفْتَ عَنَّا هَذِهِ الظُّلْمَةَ فَأَخْرَجَ اللَّهُ مِنْ نُورِ ابْنَتِي فَاطِمَةَ قَنَادِيلَ فَعَلَّقَهَا فِي بُطْنَانِ الْعَرْشِ فَأَزْهَرَتْ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ ثُمَّ أَشْرَقَتْ بِنُورِهَا فَلِأَجْلِ ذَلِكَ سُمِّيَتْ الزَّهْرَاءَ فَقَالَتِ الْمَلَائِكَةُ إِلَهَنَا وَسَيِّدَنَا لِمَنْ هَذَا النُّورُ الزَّاهِرُ الَّذِي قَدْ أَشْرَقَتْ بِهِ السَّمَاوَاتُ وَالْأَرْضُ فَأَوْحَى اللَّهُ إِلَيْهَا هَذَا نُورٌ اخْتَرَعْتُهُ مِنْ نُورِ جَلَالِي لِأَمَتِي فَاطِمَةَ ابْنَةِ حَبِيبِي وَزَوْجَةِ وَلِيِّي وَأَخِي نَبِيِّي وَأَبِي حُجَجِي عَلَى عِبَادِي أُشْهِدُكُمْ مَلَائِكَتِي أَنِّي قَدْ جَعَلْتُ ثَوَابَ تَسْبِيحِكُمْ وَتَقْدِيسكُمْ لِهَذِهِ الْمَرْأَةِ وَشِيعَتِهَا وَمُحِبِّيهَا إِلَى يَوْمِ الْقِيَامَةِ؛
🎆 سپس خداوند به تاریکی دستور داد تا بر ابرهای بارانی عبور کنند در نتیجه آسمان بر فرشتگان تاریک شد و فرشتگان به تسبیح و تقدیس فریاد بر آوردند و عرض کردند ای خدای ما و ای آقای ما از هنگامی که ما را آفریدی و این سایهها را به ما شناساندی هیچ سختی و دشواری ندیدیم پس به حق این سایهها قَسَمت میدهیم که این تاریکی را از ما برطرفسازی. (مراد از سایهها اظلّۀ نورانیّۀ خمسۀ طیّبه علیهمالسلام است)
☀️ پس خداوند از نور دخترم فاطمه علیهاالسلام قندیلهایی خارج ساخت و آن را از بطنان عرش آویخت و زمین و آسمان روشن شد و نورانی گشت پس به همین دلیل فاطمه علیهاالسلام را زهرا نامیدند.
🌄 فرشتگان عرض کردند خدای ما و آقای ما این نور درخشان برای کیست که زمین و آسمان را روشن کرد؟ خداوند به ایشان وحی کرد این نوری است که از نور جلالم برای فاطمه علیهاالسلام اختراع کردم، دختر حبیبم و همسر ولیّام و برادر پیامبرم و پدر حجتهایم بر بندگانم. شما را شاهد میگیرم ای فرشتگانم که من ثواب تسبیح و تقدیس شما را تا روز قیامت برای این زن و شیعیان و دوستان او قرار دادم» (تأويل الآيات، ص ۱۴۴).
ادامه در پست بعد...👇🏻
فقه ولایت
🕊 صلَّیَ اللهُ عَلَیکَ یَا اَبَاعَبدِاللهِ 🌌 حقیقت باطن شب جمعه 💬 «علامه مجلسی» رحمهالله از «سید
📄ادامه...
📝 و نیز در روایت دیگری میفرمایند:
📜 «لِأَنَّ اللَّهَ عَزَّ وَجَلَّ خَلَقَهَا مِنْ نُورِ عَظَمَتِهِ فَلَمَّا أَشْرَقَتْ أَضَاءَتِ السَّمَاوَاتُ وَالْأَرْضُ بِنُورِهَا وَغَشِيَتْ أَبْصَارُ الْمَلَائِكَةِ وَخَرَّتِ الْمَلَائِكَةُ لِلَّهِ سَاجِدِينَ وَقَالُوا إِلَهَنَا وَسَيِّدَنَا مَا لِهَذَا النُّورِ فَأَوْحَى اللَّهُ إِلَيْهِمْ هَذَا نُورٌ مِنْ نُورِی؛
📋زيرا حقّ عزّ و جلّ او را از نور عظمت خودش آفريد و هنگامى كه نور وجود فاطمه سلاماللَّهعليها درخشيد آسمانها و زمين به نورش روشن شده و ديدگان فرشتگان از شدّت نورش بسته شد و تمام ملائكه حقّ تبارکوتعالی را سجده نموده و عرض كردند: اله و معبود ما، سرور و مولاى ما، اين نور چه خصوصيّتى دارد كه اين قدر تابان و روشن است؟ خداوند متعال به آنها وحى فرمود: اين نور از نور من است» (عللالشرائع، ج ۱، ص ۱۸۰).
✅ محصل کلام اینکه حقیقت نور سرمدیّۀ فاطمیّه علیهاالسلام در نشئۀ زمان به دو اعتبار و به دو گونه مُتجلّی است
🔰 در ظرفِ زمانیِ شب جمعه به جنبۀ یلیالحقّی و ملکوتی، خلوت جلالی دارد و به نور الزهراء علیهاالسلام جلوه میکند و در ظرفِ زمانیِ صبح جمعه به جنبۀ یلیالخلقی و مُلکی، جلوت جمالی مییابد و به نور اَزهر ظاهر میشود.
🔹نکتۀ مهم اینکه درک و تأله حقیقت این نورانیتِ زُهروی از برای ما فرشیانِ در خاک افتاده این است که در شب جمعه به محوریت حضرت زهرا علیهاالسلام که زائر کلّی حضرت سید الشهدا علیهالسلام است ما نیز آن حضرت را زیارت نماییم تا به فوزِ عظیمِ درکِ این نورانیت نائل آییم.
🖋گزیدهای از مباحث فقه المعارفی استاد محقق حاجآقای موسوی دامظلّه
#️⃣ #حدیث_ناب #سیدالشهداء #شب_جمعه #کلام_ناب
📌فقه ولایت در اینستاگرام و ایتا
🆔 @feghhevelayat
🔰 روزی تو خواهی آمد
💬خاطراتی کوتاه از سیره و سبک زندگی آیتالله بهجت قدسسرّه:
🕌 از درِ مسجد وارد صحن جمکران شدیم.
📣از بلندگو کسی با امام عجلاللهتعالیفرجهالشریف درد و دل میکرد:
«مولا جان! کاش میدانستیم کجا تشریف دارید...؟»
🔍آقا زیر لب زمزمه میکرد: «کجا تشریف ندارند؟!»
📚به شیوۀ باران، ص ۴۰
#️⃣ #جمعه #امام_زمان #حدیث_مهدوی
📌فقه ولایت در اینستاگرام و تلگرام
🆔 @feghhevelayat
فقه ولایت
🔰بازتاب خبری آیین رونمایی چاپ دوم کتاب «فیض نیایش»، جدیدترین اثر استاد محقق حاج آقای موسوی دامظلّه
🔰بازتاب خبری آیین رونمایی چاپ دوم کتاب «فیض نیایش»، جدیدترین اثر استاد محقق حاج آقای موسوی دامظلّه در جدیدترین خبرگزاریها و روزنامهها
👇👇👇👇
🔹خبرگزاری دانشجو
🔸پایگاه خبری قم فردا
🔹کانال خبری قم زیبا
🔸درج خبر در روزنامۀ سراسری اطلاعات روز هشتم بهمن ماه 1402 صفحه 9
🔹درج خبر در روزنامۀ ایمان روز شنبه هفتم بهمن ماه، صفحه 4
🔸درج خبر در روزنامۀ شاخه سبز روز شبنه هفتم بهمن ماه، صفحه 3
#️⃣ #گزارش_تصویری #فیض_نیایش #رونمایی #چاپ_دوم #خبرگزاری #روزنامه
📌فقه ولایت در اینستاگرام و تلگرام
🆔 @feghhevelayat
فقه ولایت
🌄ظهور متأخر از ذات
📘دعای هر روزۀ ماه رجب دارای مضامین عالیّه است که ناظر بر مقامات معنویّۀ آن انوار قُدسیّه میباشد.
🌁 قلّۀ شامخ این دعا این عبارت است که «لَا فَرْقَ بَيْنَكَ وَبَيْنَهَا إِلَّا أَنَّهُمْ عِبَادُكَ وَخَلْقُكَ؛ ميان تو و آنها جدايى نيست، جز آنكه آنان بنده و مخلوق تواند» (مصباح المتهجد، ج ۲، ص ۸۰۳) که معالأسف برای اَجنبی از معارف موجب توهّم به غُلو میشود.
❌ با اینکه غُلو آن است که برای ائمه علیهمالسلام مقاماتی قائل شویم که مستقل عن الذّات تلقّی شود که این نسبت مردود و ناروا است.
🔰 آنچه که موجب غلو است مستقل دانستن ائمۀ نور علیهمالسلام از ذات لایزال الهی است. ایشان هر مقامی که دارند در ذیل مقام عظمای عبودیتِ مطلقۀ خود دارا شدهاند و همه چیز را به تبع از ذات اقدس اله حائزند.
✅ آری عدم افتراق میان ایشان و خدای سبحان به حسب مقام نورانیت است نه به جهت مقام طبیعت و بشریت، چنانکه علی علیهالسلام فرمودند:
📜 «مَعْرِفَتِي بِالنُّورَانِيَّةِ مَعْرِفَةُ اللَّهِ عَزَّ وَجَلَّ وَمَعْرِفَةُ اللَّهِ عَزَّ وَجَلَّ مَعْرِفَتِي بِالنُّورَانِيَّةِ وَهُوَ الدِّينُ الْخَالِصُ؛ شناخت من به نورانیت، همان شناخت خدای عزّوجلّ و شناخت خدای عزّوجلّ، همان شناخت من به نورانیت است؛ و این همان دین خالص است» (بحار الأنوار، ج ۲۶، ص ۱)
🔍هر چند که حساب مقام ذات بما هو ذات موضوعاً و تخصصاً جدا است که انبیا علیهمالسلام نیز از ورود بدان عاجزاند.
📋و اساساً از لوازم قطعیۀ تعطیل ناپذیری تجلیّاتِ دم بدم الهی همانا وجود ذوات نوریّۀ ائمۀ دین علیهمالسلام است چرا که اینان مجرا و مَجلای همیشگی فیوضات ربّانیّهاند.
و در توحید افعالی و مقام فعل مُتصّدیِ جمیع فعلیّات حق تعالی در نشئات امکانیّه هستند.
📝 محصل کلام اینکه آنچه که حق تعالی دارد و انجام میدهد اینان هم دارند و انجام میدهند به این تفاوت که حق تعالی بهصورت استقلالی و از ایشان به شکل تبعی است و تمام تصرفات تکوینیّه و تشریعیّۀ ائمۀ دین علیهمالسلام ناشی از مقام خلافت اللهی میباشد.
🖋گزیدهای از مباحث فقه المعارفی استاد محقق حاجآقای موسوی دامظلّه
#️⃣ #دعای_معانی #کلام_ناب #حدیث_ناب #ماه_رجب
📌فقه ولایت در اینستاگرام و تلگرام
🆔 @feghhevelayat
🗓۲۴ رجب المرجب سالروز فتح خیبر توسط مولا امیرالمومنین علیه السلام مبارک باد
🛡فاتح مطلق
📖 در یکی از زیارات علویّۀ کتاب شریف مزار کبیر آمده است: «السَّلَامُ عَلَى قَالِعِ بَابِ خَيْبَرَ وَالدَّاحِي بِهَا فِي الْهَوَاءِ؛ سلام بر کَنندۀ در خیبر و پرتاب کنندۀ آن به هوا» (مزار كبير ابن مشهدی، ص ۲۵۷).
✅بر اصحاب ولایت مرتضویّه پوشیده نیست که بهمقتضای اسم مبارک «يَا مَنْ بِيَدِهِ كُلُّ مِفْتَاحِ؛ ای آنکه تمام کلیدها به دست اوست» (مصباح المتهجد، ج ۲، ص ۸۱۰) فاتح بودن امیرالمؤمنین علی علیهالسلام مقید به قید مورد خیبر نیست، چه ولیّ مطلق در کلّ نشئات وجودی عالَم امکان فاتح علیالاطلاق است و بلکه فتح قلعۀ خیبر با همۀ عظمتش جلوهای از آن فتح اطلاقی علوی است.
🔖 پس بدان خوشا بر آنکه حضرت مولا وجودش را فاتح شود و إنیّت بی جا و خودیّت پوچش را قالِع گردد؛ زیرا فتحُالفتوح هر مؤمنی این است که قلعۀ دلش توسط مولا فتح شود و تمام عناوین عاریتی و اضافی قلع گردد.
🔹فتح خیبر نبود معجزه از بهر علی
🔸که علی فتح نمودست همه دلها را
🖋گزیدهای از مباحث فقه المعارفی استاد محقق حاج آقای موسوی دامظلّه
#️⃣ #فتح_خیبر #امیرالمومنین
📌فقه ولایت در اینستاگرام و تلگرام
🆔 @feghhevelayat
17.38M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🏴جذبۀ کاظمیّه
💬گزیدهای از بیانات استاد محقق حاج آقای موسوی دامظلهالوارف
🗓 شهادت امام کاظم علیهالسلام/۱۴۰۱
#️⃣ #ماه_رجب #امام_کاظم #حدیث_ناب #کلام_ناب #شهادت
📌فقه ولایت در اینستاگرام و تلگرام
🆔 @feghhevelayat