✅ ادله مشروعیت حقوق معنوی/ منشاءهای مالکیت دارای مصادیق متفاوت هستند و در حقوق معنوی سخن از مصداق است
🔻آیت الله سید احمد خاتمی در درس خارج «حقوق معنوی» مطرح کرد؛
⬅️ بزرگانی مانند امام راحل، محقق خویی، آیت الله گلپایگانی و آیت الله میرزا جواد تبریزی برای حقوق معنوی مشروعیت قایل نبودند. این فقها می گویند حقوق معنوی به عنوان اولی مشروع نیست؛ زیرا در زمان پیامبر و معصومین نبودهاند تا امضای امام علیه السلام را از تقریر یا سکوت معصوم ثابت کنیم.
⬅️ ادله قائلین مشروعیت حقوق معنوی:
1️⃣ حیازت، تصرف نسبت به اموال منقول و کار سه منشاء مالیکت هستند. منشاءهای مالکیت به عنوان کبرای کلی دارای مصادیق متفاوت هستند. مانند احیاء الارض که در گذشته به گونه ای و در زمان حاضر به گونه دیگر است.
⬅️ بنابراین ملاک در احیاء الارض، در پژوهشگر و مولف کتاب نیز موجود است. بر همین اساس به همان ملاکی که برای محیی ارض حق قائل هستیم باید برای مولف و پژوهشگر نیز حق قائل باشیم.
🌐 ادامه متن : https://b2n.ir/w52065
————————————————————————————-
#فقه_نظام
#درس_خارج
#حقوق_معنوی
#آیت_الله_سید_احمد_خاتمی
🔎@fiqhenezam_com
✅ تشریح حکم اولی مفسد اقتصادی / محصولات تراریخته در صورتی که موجب عقیم شدن شوند، از مصداق افساد فی الارض هستند
🔻آیت الله علی اکبر سیفی مازندرانی در درس خارج «مفسد اقتصادی» مطرح کرد؛
⬅️ عنوان مفسد اقتصادی همان گونه که در عرف ملاحظه میکنیم، به شخصی که یک بار احتکار کند، به کار نمیرود. باید احتکار آن در حدی باشد که در نظام اقتصادی یک کشور اخلال ایجاد کند یا اینکه بازار را دچار نوسان کند و مردم از این ناحیه دچار آسیب اقتصادی بشوند.
⬅️ عنوان مفسد اقتصادی و مشابه آن همچنین مجازات آن در روایات وجود ندارد. ولی با عناوینی مشابه مواجه هستیم که میتوانیم بگوییم آن عناوین کلی بر اینجا منطبق شود. باید مورد بررسی قرار گیرد.
⬅️ با توجه به آیات «ظَهَرَ الْفَسَادُ فِي الْبَرِّ وَالْبَحْرِ» و «وَلَا تُفْسِدُوا فِي الْأَرْضِ بَعْدَ إِصْلَاحِهَا» إفساد حقیقت شرعیه ندارد و عرفیه محض است. لذا برای فهم معنای افساد باید به کلام اهل لغت مراجعه کنیم.
⬅️ قاعدهای که از معنای لغوی و عرفی به دست میآید این است که کلمه «إفساد» در آیات شریفه به معنای هرگونه تغییری است که موجب شود صلاحیت ذاتی از آن شیء سلب شود.
⬅️ اگر مفسد اقتصادی، افساد فی الارض هم نباشد یک عنوانی است که بر شخصی که نظام و سیستم اقتصادی یک کشور را برهم بزند و مختل کند صادق است. به گونهای که اگر او این کار را نمی کرد این اختلال ایجاد نمی شد، و راه طبیعی آن این نبود.
🌐 ادامه متن : https://b2n.ir/m46647
————————————————————————————-
#فقه_نظام
#درس_خارج
#اقتصاد
#آیت_الله_سیفی_مازندرانی
🔎@fiqhenezam_com
✅ بررسی معنای لغوی غناء در آرای شیخ انصاری و آیت الله خامنه ای
🔻 آیت الله شیخ عبدالکریم فرحانی در درس خارج «فقه غناء» مطرح کرد:
▫️اشکال شیخ انصاری به برخی از لغوین که غنا را به شکل عام معنا کردهاند، در حالی که این مفاهیم عام نسیتند و صدق عنوان غنا بر آنها صادق نیست. ماموریت لغوی ذکر لغت است. لغت یعنی مفهوم معین عرفی و به دلیل اینکه مفهوم معین عرفی خلاف مفهوم عام است، تعریف لغویین اشکال دارد.
▫️برخی دیگر مانند آیتالله خامنهای بر این باور میباشند که غنای به معنای عام حرام نیست اما از مصادیق غنا محسوب میشوند.
▫️اگر ماموریت لغوی بیان مفهوم عرفی و خارجی است، اشکل بر آن وارد است زیرا آنچه لغوی ذکر میکند چیزی نیست که الان عرف به آن غنا میگوید.
▫️محور نفی و اثبات بیانات شیخ انصاری و آیت الله خامنهای در این است که آیا لغوی باید به مفهوم معین عرفی اشاره کند یا معنای حقیقی لغت را بیان کند. شیخ انصاری بر این باور است که لغوی باید به مفهوم خاص عرفی اشاره کند اما آیت الله خامنهای بر این نظر است که لغوی در زمانی باید به مفهوم خاص عرفی اشاره کند که ابهامی وجود داشته باشد.
🌐متن کامل: https://b2n.ir/x24335
————————————————————————————-
#فقه_نظام
#درس_خارج
#غناء
#آیت_الله_عبد_الکریم_فرحانی
🔎@fiqhenezam_com
✅ بررسی شخصیت حقوقی مستقل شرکت تعاونی در فقه
🔻 حجه الاسلام حمید درایتی در «درس خارج فقه» مطرح کرد:
▪️كه بنابر عدم پذيرش شخصيت حقوقى مستقل در فقه، احتمال اقتراض و هبة معوّضة در شركتهاى تعاونى منتقى خواهد بود. زيرا هردو احتمال مستلزم تمليك اموال به هيأت مديره يا مدير عامل است.
▪️بنابر پذيرش شخصيت حقوقى مستقل در فقه، احتمالات وكالت و اجاره و هبة معوّضة منتفى نباشد هرچند كه بر اساس اين سه تحليل فقهى، عمده مختصات شركت تعاونى بايد با شرط ضمن عقد تصحيح شود. اما احتمال اقتراض با درنظر گرفتن اختصاص سود سالانه به سهام، ناتمام خواهد بود و منجر به قرض ربوى میگردد.
▪️ديون شركت على القاعده متوجه شخصيت حقوقى او مى باشد و اعضاء پس از انحلال شركت و موت شخصيت حقوقى، بيشتر از سرمايه ى خود مسئوليتى نخواهند داشت (همچنان كه مولى ضامن جنايت عبد بيش از ارزش آن عبد نمى باشد) اگرچه ازدياد ديون شركت نسبت به دارايى آن عملا با وجود بازرسان و بيش بينى ها قانونى عموما محقق نمى شود
🌐 متن کامل: https://b2n.ir/f70643
————————————————————————————-—
#فقه_نظام
#درس_خارج
#فقه_شرکت
#حجه_الاسلام_حمید_درایتی
🔎@fiqhenezam_com
❇️ کارکردهای ادیان مرسل، کامل کردن دین قبلی است / مقایسه حاکمیت قانون در اندیشه اسلامی و غرب
🔻 آیت الله مهدی هادوی تهرانی در درس خارج «مکتب و نظام قضایی اسلام» مطرح کرد:
▫️بخشی از دین نفس الامری توسط حضرت نوح بیان شد. در دوره حضرت ابراهیم بخش اضافه بر آن چیزی که حضرت نوح بیان کرد، بیان شد و همین گونه است تا زمان پیامبر اکرم. دین ایشان متشکل از هر آنچیزی است که ادیان نوح، ابراهیم، موسی و عیسی از دین نفس الامری بیان کردند با یک اضافه ای. از این مطلب مشخص می شود که یکی از کارکردهای ادیان مرسل، کامل کردن دین قبلی است.
▫️سخن ما در اندیشه مدون این است که در بین عناصر جهان شمول سامان سیستمی وجود دارد (فلسفه، اخلاق، مکتب و نظام) و عناصر موقعیتی از انطباق عناصر جهان شمول بر یک موقعیت شکل میگیرد نه اینکه عناصر جداگانه ای باشد. در نظریه اندیشه مدون توضیح می دهیم زمانی یک نظام که متشکل از مجموعهای عناصر جهان شمول است که بخواهد در یک مجموعهای منطبق شود، رنگ آن موقعیت را به خود می گیرد و به یک ساز و کار تبدیل می شود.
▫️با توجه به مطالبی که بیان شد از آیه 48 سوره مائده و آیه 13 سوره شورا، این چنین برداشت میشود که اساس دین بر یک نوع قانون و سامان دهی زندگی بشری، پابرجا است که منشأ آن تشریعات است. این حاکمیت قانون که از مسلمات اسلام به شمار میرود، در مباحث حقوقی جدید از جایگاه مهمی برخوردار است.
متن کامل: https://b2n.ir/k24115
———————————————————
#فقه_نظام
#درس_خارج
#مکتب_نظام_قضایی_اسلام
#آیت_الله_مهدی_هادوی_تهرانی
🔎@fiqhenezam_com
✅ ارکان تشکیلدهنده شرکت در قانون/ تعریف حقوقی و فقهی شرکت
🔻 آیت الله احمد عابدی در درس خارج «فقه قانون تجارت» مطرح کرد:
🔹 از نظر قانونی شرکت سابقه زیادی ندارد. درگذشته و در زمان شیخ انصاری یا آخوند خراسانی شرکت در ایران به نام کمپانی شناخته میشد. شاید حداکثر سابقه شرکت دویست سال باشد. اینکه دو یا چند نفر کاری را بهصورت شریکی انجام دهند و اموال برای آنها باشد، سابقه طولانی دارد اما اینکه موسسهای به نام شرکت باشد و اموال مال خود شرکت باشد، سابقه چندانی ندارد.
🔹شرکت در قانون ارکانی دارد. نخست اینکه شرکت باید اسم داشته باشد. دوم آنکه شرکت باید دارای محل مشخصی باشد و سوم ثبت اساسنامه است.
🔹در کتابهای اهل سنت تعریفهایی برای شرکت وجود دارد که هیچیک از آنها شامل شرکت به معنای امروزی که یک شخصیت حقوقی است نمیشود.
🔹 میتوان شرکت را اینگونه تعریف کرد: «الشرکة: عقد بین اثنین فاکثر یلتزم به تصرف مخصوص لتحصیل ربح مشروع». یا اینگونه تعریف کنیم: «الشرکة: عقد مقتضاه التزام اکثر من شخص بان یساهم کل منهم لتحصیل ربح مشروع».
🌐 متن کامل: https://b2n.ir/s84097
———————————————————
#فقه_نظام
#درس_خارج
#فقه_قانون_تجارت
#آیت_الله_احمد_عابدی
🔎@fiqhenezam_com
📚 کتاب «فقه سیاسی» منتشر شد
✍️ مولف: استاد ابوالقاسم علیدوست
🔹 یکی از مهمترین عرصههای علوم انسانی در طول تاریخ، مباحث مربوط به سیاست و شیوۀ حکمرانی بوده است که اندیشمندان بسیاری متناسب با سیستم حکومتیِ موردپذیرش خود در این عرصه قلم زده و آثار فراوانی را به رشتۀ تحریر درآوردهاند.
🔹 کتابی که پیش روی شماست تقریر بخشی از درس خارج فقه سیاسی عالِم و فقیه گرانقدر حضرت آیةالله ابوالقاسم علیدوست میباشد.
🔹 مؤلف محترم در این اثر تلاش نمودهاند تا برخی از مسائل فقه سیاسی را به صورت نوین عرضه کنند و از این رو به مطالب مهمی پیرامون جایگاه حکومت بر اساس شریعت در عصر غیبت حضرت ولی عصر(عج)، مقومهای حکومت اسلامی، اصل عدم ولایت و اعتبار عهدنامۀ مالک اشتر به عنوان متنی مهم در عرصۀ فقه سیاسی پرداختهاند. بر این اساس کتاب حاضر میتواند مورد بهرهگیری فراوان حوزویان و دانشگاهیان در رشتۀ علوم سیاسی و مباحث مربوط به فقه سیاسی واقع شود.
🔸سفارش اینترنتی: Https://B2n.ir/q06762
📱 شناسه ادمین: @ketab_menhaj
☎️ تلفن: ۰۲۵۳۷۸۳۰۱۸۳
———————————————————
#فقه_نظام
#معرفی_کتاب
#فقه_سیاسی
#آیت_الله_علیدوست
🔎@fiqhenezam_com