🇮🇷🇮🇷 #قلمرو_ادیان_در_تاریخ_ایران 🇮🇷🇮🇷
#مذهب_ایرانیهای_بومی_و_آریایی
🌱در خصوص دین و مذهب ایران مدارک و مستندات قوی وجود ندارد. ولی آنچه از کشفیات به دست می آید، و نیز بعضاً در برخی کتب باستانی به چشم می خورد بومیان ایرانی چند خدایی بودند و با هجوم آرین ها این دین به حاشیه رانده شد. البته این نظریه چندان نمی تواند مورد قبول باشد- چه چندگانه پرستی آنها و چه به حاشیه رفتن این دین- در خصوص اول دلیل قطعی در دست نیست و در خصوص دوم این دین به حاشیه نرفت بلکه با زرتشتی گری مختلط گشته و بعضاً در این دین اثر نیز گذاشته است.
🌱ایران که پس از ورود آریانها ایران نامیده شد با توجه به تقارن تقریبی پیدایش زرتشت و حکومت آریانها در ایران که تاریخ ایران را شکل می دهند مردم این سرزمین یکتا پرست بودند و ادیان بومیان به عنوان خرده دینها و خرده مذهبهای موجود مطرح بودند همچنان که هنوز هم در کشورهای مختلف این خرده مذهبها وجود دارد ولی تعمیم آن به کل معقول نیست.
↙️👈 البته هدف آن نیست که بخواهیم ایرانی را از اول یکتاپرست معرفی کنیم بلکه نقد نوع نگرش به دین ایرانیان است به هر شکل آنچه مسلم است یکی از قدیمی ترین دین نزد ایرانیان و نیز فراگیرترین دین در ایران که در برخی از ادوار تاریخی به عنوان دین رسمی و دولتی نیز مطرح بوده، و #بعضاً منشاء بسیاری از تحولات تاریخی گردیده بود دین #زرتشت است.
📝 با توجه به اهمیت این دین چه از حیث حکومتی بودن آن و چه از نظر اهمیت آن در تحولات ایران و نقش تعیین کننده ی این دین در براندازی و روی کار آمدن سلسله های حکومتی در ایران ضروری است که نسبت به آن شناخت بیشتری داشته باشیم در بخش بعدی، بیشتر به مبانی و فرامین دین زرتشت و نیز اندکی به دین مغان می پردازیم.
✨🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷
✨ @gelayeri_babolkenari
✨🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴
🇮🇷🇮🇷 #قلمرو_ادیان_در_تاریخ_ایران 🇮🇷🇮🇷
#آئین_مغان
📌 قبل از ظهور #زرتشت یعنی پیش از پادشاهی مادها بومیان غیر آریایی دینی داشتند که آئین مغان نامیده می شد. کلمه «مغ» «مگوش» در زبان قدیم ایران به معنای خادم بوده است و به نظر می رسد مغان سکنه بومی ایران بودند و مانند دراویدیان هندوستان، پس از ورود #آریائیان سرزمین خود را تسلیم آنان کردند.
⭕️ واژه ی #مجوس که در زبان عربی به زرتشتیان اطلاق می شود از همین کلمه مگوش می آید.
برخی از پژوهشگران معتقدند که ثنویت یعنی ایمان به آفریدگاری برای بدیها و آفریدگاری برای خوبیها در دین زرتشت از مغان قدیم گرفته شده است و از کتابای تاریخی بر می آید که مغان قدیم دوگانه پرست بودند مغان به رستخیز نیز ایمان داشتند البته این نکته نباید نادیده گرفته شود که در خصوص دین مغان سندی در دست نیست همانطور که سابقاً نیز به آن اشاره شد و نیز گفتیم، با آمدن زرتشت آئینهای کوچک به نحوی تعالیم خود را در دین زرتشت هضم کردند و دین زرتشت را وارد دین و آئین خود نمودند
👈 اگر چه به اصل یکتا پرستی که در دین زرتشت وجود داشت اعتنایی نداشتند و نیز زرتشت هم برخی از فرامین آئین مغان را که معارض با دین آنها نبود در دین خود وارد کرد تا جایی که به پیر زرتشتی «مغ» می گفتند در حالی که در دین زرتشت به رهبر مذهبی و به اصطلاح به پیرشان هیربد می گویند ولی چون معارض با آئین خود نمی دیدند پذیرفتند.
✨🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷
✨ @gelayeri_babolkenari
✨🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴
؛☀️🕊🌹﹏🍃
؛🕊🌹💦
؛🌹💦
؛︴
؛🍃
✨ بسْمِ الله الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ ✨
🕊 الْعَجْزُ آفَةٌ، وَالصَّبْرُ شَجَاعَةٌ، وَالزُّهْدُ ثَرْوَةٌ وَالْوَرَعُ جُنَّةٌ، وَنِعْمَ الْقَرِینُ الرِّضَى.
💧امام(علیه السلام) فرمودند :
ناتوانى،آفت و شكيبايى،شجاعت و زُهد،ثروت و پرهيزكارى، سپرِ نگه دارنده است و چه همنشين خوبى است راضى بودن و خرسندی.
🌱 نهج البلاغه . ح4.
🌴🌴🌴🌴🌴
🍁 شنبه 🍁
☀️ 23 تیر 1397 ش
🌙 29 شوال 1439 ه.ق
🎄 13 جولای 2018 م
✨ @gelayeri_babolkenari
🍃
︴
🌹💦
🕊🌹💦
☀️🕊🌹﹏🍃
🔗 سلسله بحثهای تاریخ ادیان، فرق و مذاهب
؛🇮🇷 #قلمرو_ادیان_در_تاریخ_ایران
#فصل_دوم
«حکومتها، مذاهب»
#بخش_سوم
✨🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷
✨ @gelayeri_babolkenari
✨🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴
🇮🇷🇮🇷 #قلمرو_ادیان_در_تاریخ_ایران 🇮🇷🇮🇷
#دین_زرتشت
⚡️ وقتی به بعثت زرتشت می پردازیم و آن را مورد تحقیق قرار می دهیم به یک به هم ریختگی تاریخی و تزاحم آرا می رسیم به این شکل که برخی بعثت او را ۶۰۰۰ سال قبل از میلاد دانسته اند که اگر چنین باشد بسیاری از فرضیه های تاریخی به مشکل بر می خورند.
📌 بنا بر نظر مشهور تولد وی در سال ۶۶۰ قبل از میلاد و بعثت او ۶۳۰ قبل از میلاد می باشد، اگر این نظریه را بپذیریم و آن را در کنار داستانهایی که در کتاب «اوستا» کتاب مقدس زرتشتیان آمده است قرار دهیم ظهور زرتشت در دوران حکومت پیشدادیان – با فرض وجود چنین حکومتی بوده است نه دوره مادها. البته گفته شده وجود چنین حکومتی به دلیل نبود مدارک معتبر در ابهام می باشد و فقط در اوستای کهن و شاهنامه فردوسی به آن اشاره شده است.
⚡️البته اگر بپذیریم و بتوان این موضوع را با مدارک موجود که گفته شد تطبیق داد به این نتیجه می رسیم که دین زرتشت در ارکان حکومتی جا گرفته بود و این نشان از سابقه طولانی این دین دارد. تعارض دو قوم ایرانیان و تورانیان نیز در قصه حکومت پیشدادیان به چشم می خورد که اگر به آن دقت شود👈 این نتیجه حاصل می گردد که این تزاحم و معارضات بیشتر به تقابل دو فرهنگ و دو دین و یا نظریه دینی شباهت دارد تا اختلافات سیاسی؛ چنانچه زرتشت تورانیان را دیوان و اهریمنان می داند و این در حقیقت آغاز برخورد ملل به لحاظ فرهنگی و دینی است.
✨🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷
✨ @gelayeri_babolkenari
✨🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴
🇮🇷🇮🇷 #قلمرو_ادیان_در_تاریخ_ایران 🇮🇷🇮🇷
📌آریائیان پس از ورود به ایران بعد از گذشت چند قرن آرام، آرام به شهرنشینی روی آوردند دراین زمان بود که انسان اصلاح گری خود را مصلح و فرستاده ی خدای خوبیها می دانست برخاست و آنها را به کیش خود دعوت کرد. او می گفت آئین من از اهورامزدا است و آمده ام جهان را از تاریکی پاک کنم و به روشنایی ببرم.
🔰زرتشتیان به نام هایی چون «گبر» «پارسی» خوانده می شوند. واژه ی مجوس فقط یکبار در آیه ی ۱۷ سوره حج پس از ذکر چند دین توحیدی و پیش از اشاره به مشرکان قرار گرفت. اکثر علمای اسلام مجوس را اهل کتاب دانسته و احادیثی نیز در این باب وجود دارد.
🔰 کلمه «گبر» در زبان سریانی به معنای کافر از جانب دیگران به آن اطلاق شده است و «پارسی» معمولاً به زرتشتیان هند اطلاق می شد البته به نظر می رسد اطلاق گبر به دین زرتشت بعد از انحراف این دین مثل دیگر ادیان منسوخه باشد و نیز ورود دو گانه پرستی در این دین از دیگر علل آن می باشد.
✨🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷
✨ @gelayeri_babolkenari
✨🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴
🇮🇷🇮🇷 #قلمرو_ادیان_در_تاریخ_ایران 🇮🇷🇮🇷
#سرگذشت_زرتشت
📍این که آیا اساساً شخصی به نام #زرتشت پیامبر و صاحب کتاب وجود خارجی دارد یا نه مورد تردید است. زرتشت، زردشت، زرادشت، زردهشت و کلماتی از قبیل واژه ی «زرشوشتر» (Zarathushtra) در گاتها و بخشی از کتاب آسمانی زرتشت می آید طبق نظریه صحیح تر معادل «زرداشتر» یعنی دارنده شتر زرد است.
📍نام پدرش راپوروشسب یعنی دارنده اسب پیر و نام مادرش را «دغدو» یعنی دوشنده ی گاو و نام خاندان وی را « #سپیتمه» یعنی سپید نژاد ذکر می کنند که البته با توجه به معانی واژه ها بیشتر به لقب شبیه است تا به اسم، به هر شکل این نامها بر آنها گذاشته شده و اشتهار دارد.
📝 طبری مورخ بزرگ اسلامی او را از #فلسطین می داند و گویند او از آنجا به ایران مهاجرت کرده است اما این نظر بر خلاف نظر مشهور و نیز پیروان زرتشت می باشد آنها بر این اعتقادند او ایرانی و از آذربایجان بوده و محل بعثت او کوهی در نزدیکی دریاچه ارومیه می باشد از این روی آب دریاچه ارومیه نزد زرتشتیان مقدس می باشد برخی نیز او را از مشرق ایران باستان دانسته اند۲٫ گفته شد در زمان وجود زرتشت تردیدها فراوان است برخی حضور او را در زمان #مادها دانسته اند .
✨🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷
✨ @gelayeri_babolkenari
✨🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴
🇮🇷🇮🇷 #قلمرو_ادیان_در_تاریخ_ایران 🇮🇷🇮🇷
↙️ و برخی پیش تر از آن یعنی دوره پیشدادیان، اما از نظر نگارنده حق آن است که گفته شود #زرتشت قبل از مادها می زیسته حال حکومتی به نام پیشدادیان وجود داشته یا نداشته که او در زمان #پیشدادیان باشد و یا حکومتهای ملوک الطوایفی و قبیله ای بوده به هر شکل با توجه به فراگیری دین زرتشت در زمان مادها و نفوذ این دین در ارکان حکومت این نظریه را تقویت می کند، که در زمان مادها زرتشت دارای پیشینه قدرتمندی بوده که چنان فراگیر گشته بود
⚡️👈 زیرا نمی تواند با توجه به عدم پیشرفت عقول بشریت آن زمان یک پیامبر چنان قدرتمند عمل نماید که به سرعت دین او نزد عموم جامعه و نیز حکومت پذیرفته شده باشند. با تحلیلی ساده تر این طور می توان گفت: #آریائیان پس از ورود به ایران و بعد از شروع شهرنشینی با توجه به سازگاری فرامین زرتشت با روحیات آنان، که آنچه مشهور است دارای روحیه درستکاری و صداقت در گفتار و کردار بودند آن را پذیرفتند.
↙️از طرفی این دین پراکندگی آنان را به اتحاد بدل می کرد و با آئین بومی آنها نیز در تعارض و تضاد کامل نبود پس از شکل گیری حکومتها توسط سه قوم عمده ی #مادها، #پارسها، #پارث (پارتها) این دین نیز بالتبع به عنوان دین حکومتی جایگاه خود را تثبیت نمود.
💥👈در فصلهای بعد تاثیر این دین و نقش عمیق آن در تحولات تاریخی ایران بررسی خواهیم کرد.
✨🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷
✨ @gelayeri_babolkenari
✨🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴
؛☀️🕊🌹﹏🍃
؛🕊🌹💦
؛🌹💦
؛︴
؛🍃
✨ بسْمِ الله الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ ✨
🕊 الْعِلْمُ وِرَاثَةٌ كَرِيمَةٌ وَ الآْدَابُ حُلَلٌ مُجَدَّدَةٌ وَ الْفِكْرُ مِرْآةٌ صَافِيَةٌ .
💧امام(علیه السلام) فرمودند :
دانش، میراثی گرانبها و آداب، زیورهای همیشه تازه و اندیشه، آیینه ای شفاف است.
🌱 نهج البلاغه . ح 5.
🌴🌴🌴🌴🌴
🍁 يكشنبه 🍁
☀️ 24 تیر 1397 ش
🌙 30 شوال 1439 ه.ق
🎄 14 جولای 2018 م
✨ @gelayeri_babolkenari
🍃
︴
🌹💦
🕊🌹💦
☀️🕊🌹﹏🍃
🔗 سلسله بحثهای تاریخ ادیان، فرق و مذاهب
؛🇮🇷 #قلمرو_ادیان_در_تاریخ_ایران
#فصل_سوم
حکومتها در دوره باستان
#بخش_اول
👈 #ایران_در_زمان_پیشدادیان
✨🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷🇮🇷
✨ @gelayeri_babolkenari
✨🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴🌴