🔴 بخشی از مقدمه کتاب الغیبه شیخ طوسی؛ بیان انگیزه ایشان از تالیف کتاب
...امّا بعد، شیخ و استاد بزرگوارم که خداوند بر طول عمر مبارکش بیفزاید دستور داده تا کتابی به رشته تحریر درآید پیرامون مسئله غیبت حضرت صاحب الزمان علیه السلام و دلیل طولانی شدن آن، که علیرغم شدت نیاز بشریت به ظهور ایشان و فراگیر شدن حیله و نیرنگ و وقوع هرج و مرج و فراوان شدن فساد در زمین که سراسر آن را فرا گرفته است، چرا حضرت ظاهر نشده اند؟
چه مانعی بر سر راه ظهور بوده و چه نیازی به وجود ایشان است؟، تا به کلیه سؤالات مطروحه در این زمینه ها و نیز شبهات مخالفان و نکوهش و طعنه بدخواهان جواب داده شود.
علیرغم کمی فرصت و پریشانی فکر و ناملایمات روزگار و حوادث دشوار و سخت، به این درخواست جواب داده و آنچه را که امر فرموده اند اطاعت کردم.
لذا مطالبی خواهم گفت تا به وسیله آنها تمامی شک و شبهه و تردیدها از بین برود.
#تاریخ
#کتاب_شناسی
🍃@hadithshenasi🍃
حدیث شناسی
🔴 بخشی از مقدمه کتاب الغیبه شیخ طوسی؛ بیان انگیزه ایشان از تالیف کتاب ...امّا بعد، شیخ و استاد بزرگ
نکاتی که من از متن شیخ(ره) دریافت کردم:
1️⃣ در عصر غیبت کبری هستیم.
2️⃣ عصر غیبت، دوران تحیر، سرگردانی و پریشانی انسان هاست.
3️⃣ شیعیان زمان شیخ طوسی هم از طولانی شدن غیبت گله مند بودند!!! با اینکه این کتاب حوالی سال ۴۴۷ تالیف شده است، یعنی تنها ۱۱۸ سال از غیبت کبرای حضرت می گذشت. وای به حال ما که حدود ۱۱۱۶ سال از زمان غیبت کبری گذشته و هنوز بیخیالیم.
4️⃣ امروز عده ای صحبت از رواج دین گریزی و تضعیف اعتقادات مردم می کنند و دوران گذشته را نورانی معرفی می کنند، در صورتی که به تصریح شیخ طوسی مردم زمان ایشان هم دچار گمراهی بودند و زمین از هرج و مرج و فساد پر شده بود. این نشان می دهد در همه زمان ها دین گریزی یا فرار از احکام الهی تا حد زیادی وجود داشته اما اشکال آن درطول تاریخ متفاوت است.
5️⃣ علمای الهی در طول غیبت مرجع حوائج مردم بوده اند.
6️⃣ علما نسبت به نیازهای دینی مردم بی تفاوت نبودند، از این رو با وجود درخواست حتی یک نفر یک کتاب برای پاسخگویی به شبهه تالیف می کردند (این مطلب نمونه های فراوان تاریخی دارد).
7️⃣ عنوان "جهاد تبیین" هرچند اصطلاح نوظهوری است که حضرت آقا ابداع کردند، اما اصل جهاد تبیین یک مسئله تاریخی است که تمام علمای شیعه به آن ملتزم بودند. امثال شیخ طوسی ها، مجاهد سنگر مبارزه با شبهات بودند.
8️⃣ علما هم گرفتاری ها، مشکلات و پریشانی فکر داشته اند اما هیچ وقت این امور سبب نشد که رسالت الهی خود را برای مبارزه با دشمن انجام ندهند و نسبت به شبهه افکنی ها و جنگ نرم دشمن بی تفاوت باشند.
9️⃣ علما در جبهه جنگ نرم و جهاد تبیین اگر کاری انجام می دادند، آن قدر متقن و محکم و با کیفیت ورود می کردند که اثر به جامانده از آن ها پس از نزدیک به هزار سال هنوز تازگی دارد و مورد استفاده قرار می گیرد.
🔴🔴 این حال بزرگان گذشته بود، ما امروز در عصر غیبت برای خدمت به حضرت ولی عصر (ج) چه برنامه ای داریم؟
#حدیث
⚘️هِشَامِ بْنِ سَالِمٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ قَالَ :
إِذَا قَامَ اَلْعَبْدُ فِي اَلصَّلاَةِ فَخَفَّفَ صَلاَتَهُ قَالَ اَللَّهُ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى لِمَلاَئِكَتِهِ أَ مَا تَرَوْنَ إِلَى عَبْدِي كَأَنَّهُ يَرَى أَنَّ قَضَاءَ حَوَائِجِهِ بِيَدِ غَيْرِي أَ مَا يَعْلَمُ أَنَّ قَضَاءَ حَوَائِجِهِ بِيَدِي .
⚘️ امام صادق عليه السّلام فرمود:
هرگاه بنده به نماز ايستد و نماز خود را سبك بهجاى آورد، خداوند تبارك و تعالى به فرشتگان خود مىفرمايد: آيا به بندۀ من نگاه نمىكنيد؟ گويى او گمان مىكند كه برآوردن حاجتهاى او به دست غير من است، آيا او نمىداند كه برآوردن حاجتهاى او به دست من است؟
📚الکافی ج ۳، ص ۲۶۹
🍃@hadithshenasi🍃
🔴 امروز دوازدهم ربیع الثانی است.
به روایت برخی از علما مانند شیخ مفید و شیخ طوسی در چنین روزی در سال اول هجری، حکم وجوب نماز بر مسلمانان استقرار یافت.
شیخ طوسی می نویسد:
"وفي اليوم الثاني عشر منه في أول سنة الهجرة استقر فرض صلاة الحضر والسفر".
📚مصباح المتهجد ص ۷۹۲
#تاریخ
🍃@hadithshenasi🍃
🔸️نکته:
در دو کتاب "وسائل الشیعه" و "مستدرک الوسائل" مجموعا حدود ۱۱۶۱۳ روایت درباره نماز نقل شده شده است.
حدیث شناسی
🔴 امروز دوازدهم ربیع الثانی است. به روایت برخی از علما مانند شیخ مفید و شیخ طوسی در چنین روزی در سا
🔴 اما محدث جلیل القدر ابن شهرآشوب(ره) درباره تاریخ وجوب نماز و سایر عبادات معتقد است:
در مدّتى كه پيامبر (ص) در مكّه بود، هيچ عبادتى تشريع نشد، مگر طهارت و نماز كه بر او واجب و براى امّت سنّت (مستحبّ مؤكّد) بود.
پس از معراج و در سال نهم بعثت، نمازهاى پنجگانه واجب شد.
پس از هجرت پيامبر (ص) به مدينه و در شعبان سال دوم هجرت روزه واجب گشت، قبله تغيير كرد و زكات روزه (فطريه) و نماز عيد واجب شد.
فريضه نماز جمعه در سال نخست هجرت نيز جاىگزين نماز ظهر روز جمعه شده بود.
سپس زكات دارايىها واجب شد.
پس از آن حج و عمره و حلال و حرام و امور ممنوع و مجاز و استحباب و كراهت و نيز جهاد و ولايت امير مؤمنان (ع) مقرّر شدند.
🔸️ نکته قابل توجه اینکه ایشان برای ادعای خود هیچ روایت معتبر و مسندی بیان نکرده اند. هرچند که مطابق داب محدثان احتمالا روایاتی در این زمینه در دسترس داشته است اما به هر حال مستند ادعای ایشان مبهم است.
📚مناقب، ج۱،ص۴۳
#تاریخ
#حدیث
🍃@hadithshenasi🍃