🔴 آیا در زمان ظهور قادر خواهیم بود پرچم حق مهدی موعود را از پرچم باطل مدعیان مهدویت تشخیص دهیم؟
#حدیث را با دقت بخوانید:
⚘️اَلْمُفَضَّلُ بْنُ عُمَرَ قَالَ:
كُنْتُ عِنْدَ أَبِي عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ السَّلاَمُ فِي مَجْلِسِهِ وَ مَعِي غَيْرِي فَقَالَ لَنَا إِيَّاكُمْ وَ اَلتَّنْوِيهَ يَعْنِي بِاسْمِ اَلْقَائِمِ عَلَيْهِ السَّلاَمُ وَ كُنْتُ أَرَاهُ يُرِيدُ غَيْرِي فَقَالَ لِي يَا أَبَا عَبْدِ اَللَّهِ إِيَّاكُمْ وَ اَلتَّنْوِيهَ وَ اَللَّهِ لَيَغِيبَنَّ سَبْتاً مِنَ اَلدَّهْرِ وَ لَيَخْمُلَنَّ حَتَّى يُقَالَ مَاتَ أَوْ هَلَكَ بِأَيِّ وَادٍ سَلَكَ وَ لَتَفِيضَنَّ عَلَيْهِ أَعْيُنُ اَلْمُؤْمِنِينَ وَ لَيُكْفَأَنَّ كَتَكَفُّؤِ اَلسَّفِينَةِ فِي أَمْوَاجِ اَلْبَحْرِ حَتَّى لاَ يَنْجُوَ إِلاَّ مَنْ أَخَذَ اَللَّهُ مِيثَاقَهُ وَ كَتَبَ اَلْإِيمَانَ فِي قَلْبِهِ وَ أَيَّدَهُ بِرُوحٍ مِنْهُ وَ لَتُرْفَعَنَّ اِثْنَتَا عَشْرَةَ رَايَةً مُشْتَبِهَةً لاَ يُعْرَفُ أَيٌّ مِنْ أَيٍّ قَالَ اَلْمُفَضَّلُ فَبَكَيْتُ فَقَالَ لِي مَا يُبْكِيكَ قُلْتُ جُعِلْتُ فِدَاكَ كَيْفَ لاَ أَبْكِي وَ أَنْتَ تَقُولُ تُرْفَعُ اِثْنَتَا عَشْرَةَ رَايَةً مُشْتَبِهَةً لاَ يُعْرَفُ أَيٌّ مِنْ أَيٍّ قَالَ فَنَظَرَ إِلَى كَوَّةٍ فِي اَلْبَيْتِ اَلَّتِي تَطْلُعُ فِيهَا اَلشَّمْسُ فِي مَجْلِسِهِ فَقَالَ أَ هَذِهِ اَلشَّمْسُ مُضِيئَةٌ قُلْتُ نَعَمْ فَقَالَ وَ اَللَّهِ لَأَمْرُنَا أَضْوَأُ مِنْهَا.
⚘️مفضّل بن عمر گويد:
خدمت امام صادق(ع) بودم و در مجلس او شخص ديگرى نيز با من بود،آن حضرت به ما فرمود: مبادا مشهور کنید؛ يعنى نام قائم عج را.
و به نظرم مىرسید كه آن شخص ديگر مورد نظر او بود نه من، پس حضرت (ع)رو به من كرده گفت: ای اباعبدالله (کنیه مفضل) مبادا شهرت دهيد وى را، بخدا حتما روزگارى غايب خواهد شد تا جايى كه گفته شود:آيا او وفات يافته؟
آيا نابوده شده است؟در كدام وادى راه پيموده است؟ و ديدۀ مؤمنان بر(دورى)او اشك ها خواهد ريخت و مردم همچون واژگون شدن كشتى در دست امواج دريا زير و رو خواهند شد تا اينكه هيچ كس نجات نيابد مگر آن كس كه خداوند از او پيمان گرفته و ايمان را در دل او نقش كرده و با وحى از جانب خود تأييدش فرموده باشد.
و دوازده پرچم اشتباه انگيز كه هيچ يك از ديگرى بازشناخته نمىشود بدون شكّ برافراشته خواهد شد.
مفضّل گويد:من گريستم. آن حضرت (ع)به من فرمود: چه چيز تو را به گريه واداشت؟عرض كردم:فدايت گردم چگونه گريه نكنم در حالى كه مىفرمایید دوازده پرچم برافراشته خواهد شد كه هيچ كدام از ديگرى بازشناخته نمىشود (و ما نمی دانیم کدامیک پرچم قائم است).
گويد:آن حضرت به شكافى كه در ديوار خانه بود و خورشيد از آنجا به درون خانه مىتابيد نگريست و فرمود:آيا اين خورشيد تابنده است؟عرض كردم:بلى، فرمود:به خدا قسم امر ما روشنتر از اين خورشيد است.
📚الغیبه نعمانی،ج۱،ص۱۵۱
🍃@hadithshenasi🍃
🔴 آیا کثرت روایت از یک راوی ملازمه با وثاقت او دارد؟ به عبارت دیگر اگر در کتاب های #رجال ، یک راوی صراحتا یا ضمنا توثیق نشده باشد، ولی مشایخ، تعداد زیادی روایت از آن راوی نقل کرده باشند، آیا این می تواند نشانه ای بر وثاقت او باشد؟
🔸️ #استاد_سیدمحمدجواد_شبیری:
یکی از توثیقات عامه کثرت روایت از یک فرد است. برخی کتب مثل "محاسن" برقی یا "علل الشرایع" برای فتوا دادن نوشته نشدهاند. یعنی مؤلف تعهد نداده است که طبق این روایات میتوان فتوی داد، در مقابل برخی کتاب ها مثل "کافی" برای فتوی دادن تالیف شده اند ؛ شیخ کلینی در مقدمه کافی گفته است در پاسخ به کسی که درخواست کرده کتابی بنویسد که روایات آن برای عمل باشد و اخبار صحیح از صادقین را جمع کند، این کتاب را نوشته است. در مورد "من لا یحضره الفقیه" هم همین مسئله هست که شیخ صدوق فرموده است به این روایات فتوی می دهم.
پس در این کتب که فتوایی هستند کثرت روایت از یک راوی دلیل بر این است که مصنف کتاب این راوی را معتبر می داند که روایت او را نقل کرده است تا به آن عمل شود.
اشکال: ممکن است گفته شود « اعتبار روایت ممکن است به دلیل قرائن خارجیه باشد و این دلالتی بر وثاقت شخص راوی ندارد».
پاسخ: اکثار روایت یک راوی در یک کتاب عرفاً ملازمه دارد با وثاقت آن راوی نزد مؤلف کتاب؛ زیرا اینکه در موارد زیادی قرینه خارجیه همراه روایت راوی باشد، عقلائی نیست.
🔸️بنابراین کثرت روایت از یک راوی ملازمه با وثاقت او دارد.
#فوائد
🍃@hadithshenasi🍃
#حدیث
⚘️عَنْ أَيُّوبَ بْنِ مَنْصُورٍ اَلصَّيْقَلِ عَنْ أَبِي عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ السَّلاَمُ :
مَا بَالُكُمْ يُعَادِي بَعْضُكُمْ بَعْضاً إِذَا بَلَغَ أَحَدَكُمْ عَنْ أَخِيهِ شَيْءٌ لاَ يُعْجِبُهُ فَلْيَقُلْهُ وَ لْيَسْأَلْهُ فَإِنْ قَالَ لَمْ أَفْعَلْهُ صَدَّقَهُ وَ إِنْ قَالَ قَدْ فَعَلْتُ اِسْتَتَابَهُ.
⚘️حضرت امام صادق (ع) فرمود:
چرا با يك ديگر دشمنى می كنيد اگر چيزى درباره برادر خود شنيديد به او بگوئيد و از وى بپرسيد اگر گفت چنين كارى نكردم [سخن او را] باور کنید و اگر تایید كرد او را توبه دهيد.
📚مصادقه الاخوان،ج۱،ص۸۲
🍃@hadithshenasi🍃
🔴 آشنایی با اصطلاح "توحید مختلفات" یا یکسان سازی عناوین متعدد
🔹️ یکی از موضوعات مهم در ارزیابی اسناد احادیث، توجه به وجود عناوین و اسامی مختلف برای یک راوی در کتاب های #رجال و حدیث است.
به عنوان نمونه ابن زیاد، محمد ازدی، ابواحمد الازدی، محمدبن زیاد و ابن ابی عمیر همگی در حقیقت عنوان و اسم برای یک راوی سرشناس یعنی "محمدبن ابی عمیر" است که در اسناد روایات با این اسامی مختلف از او یاد شده است.
یا ابن بنت الیاس، الوشاء، الحسن الخزاز نیز همه نام "الحسن بن علی الوشاء" است.
🔸️ نمونه دیگر دو عنوان با نام های مسعده بن صدقه العبدی و مسعده بن زیاد الربعی است. نجاشی این دو اسم را در شماره ۱۱۰۸ و ۱۱۰۹ به عنوان دو شخصیت متفاوت فهرست کرده است.
اما #استاد_سیدمحمدجواد_شبیری در مقاله «احسن الفوائد فی احوال المساعد» با بررسی قرائن متعدد به متحد بودن این دو راوی باور پیدا کرده اند( البته ایشان می گویند اطمینان به این موضوع ندارند تنها مظنون هستند).
🔹️بنابراین هنگام ارزیابی اسناد روایات باید به این نکته توجه داشته باشیم و فرد اصلی را که این عناوین متعدد برای او بکار رفته تشخیص دهیم. این فرآیند اصطلاحا توحید مختلفات یا یکسان سازی عناوین متعدد نامیده می شود.
#اصطلاحات #فوائد
🍃@hadithshenasi🍃
#حدیث
عَمْرِو بْنِ جُمَیْعٍ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ:
مَنْ لَمْ یَسْأَلِ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ مِنْ فَضْلِهِ فَقَدِ افْتَقَرَ.
⚘️حضرت صادق عليه السلام فرمود:
هر كه از فضل خداى عز و جل درخواست نكند نيازمند و فقير گردد.
📚 الکافی،ج۲ص۴۶۷.
🍃@hadithshenasi🍃
🔴 دیروز ۲۸ ربیع الثانی سالگرد وفات علامه امینی (ره) بود؛ مردی که حیات پر برکتش را صرف پشتیبانی از حریم ولایت کرد.
عمر او وقف امیرالمومنین(ع) بود و بزرگ ترین ثمره حیاتش الغدیر بود که از طریق تحقیق در حدیث غدیر، در صدد اثبات ولایت مولا (ع) بود.
🌼 یک خاطره از ایشان:
علامه کی خوشحال می شد؟
فرزندش (مرحوم دکتر محمد هادی امينی) که در اين سفری علمی با علامه بود، مي گويد:
«نهايت خوشحالی و سرور ايشان وقتی بود که به سندی از اسناد حديثی که وقوف بر آن مهم بود دست می يافت. گاهي ده روز از عمر خود را صرف شناخت راوی حديثی يا تصحيح لفظ يک روايت می نمود».
⚘️لطفا جهت شادی روح ایشان و همه خادمان حریم ولایت فاتحه و صلواتی قرائت بفرمایید🙏
🍃@hadithshenasi🍃
🔴 یک توصیه روشی از آیت الله تبریزی (ره)
#استاد_عبدالله_احمدی_شاهرودی :
من به کرّات از مرحوم آیتاللهالعظمی تبریزی شنیدم که اگر کسی بیشتر اصولی باشد، افقه در فقه است.
در روایات هم ایشان میفرمود که به جای تتبع در اقوال علما، اگر به فهم فرمایشهای معصومین (ع) وقت بگذاریم انفع و مصابتر است.
#فوائد
🍃@hadithshenasi🍃