🔰 تسخیر سفارت آمریکا در تهران به استناد حق دفاع مشروع
🔹 در روز ۱۳ آبان ۱۳۵۸ گروهی از دانشجویان چهار دانشگاه تهران، سفارت ایالات متحده آمریکا در تهران را اشغال کردند و دیپلماتهای حاضر در ساختمان را به گروگان گرفتند.
این اقدام چند روز پس از آن صورت گرفت که آخرین شاه ایران بعد از مدتی سرگردانی در کشورهای مختلف سرانجام به آمریکا رفت و این موضوع باعث خشم دانشجویان مسلمانی شد که از فردای انقلاب در پی محاکمه ی شاه بودند.
🔸 "فرانسیس آنتونی بویل" - استاد دانشكده حقوق دانشگاه ایلینویز آمریكا، می نویسد:
▫️ «بحران گروگانها در ایران، با توقیف دیپلماتهای آمریكایی در 4 نوامبر سال 1979 آغاز نشد، بلكه تصمیم كارتر مبنی بر پذیرش شاه برای معالجه، كه امكانات آن در دیگر جاها نیز فراهم بود، باعث بروز این بحران گردید» (ص 74).
▫️ او در جای دیگر (ص 76) می نویسد: «تاریخ طولانی مداخلات آشكار و پنهان آمریكا در حمایت از شاه، راه را برای بروز بحران گروگانگیری هموار كرد. آمریكا باید از این تجربه دردناك درس بگیرد كه كمك به یك رژیم سركوبگر در یك جنگ تمام عیار با مردم، نه تنها عادلانه نیست، بلكه دور از مصلحت هم هست. به هر حال در این مورد، اصل اساسی حقوق بینالمللی، مبنی بر عدم مداخله در امور داخلی كشورهای دیگر، آنچه را در بردارنده بیشترین منافع برای آمریكاست، به او گوشزد میكند».
«با توجه به این مجموعه تاریخی تلخ و ناخوشایند، استدلالهای حقوقی ایران در دفاع از بازداشت كاركنان سیاسی سفارت آمریكا در تهران، شایسته تأمل است. تصمیم به پذیرش شاه، نمایانگر بیاعتنایی دولت كارتر به تشویش و نگرانی به جای مردم ایران بود. آنها پیش از این، یك بار شاه را از مملكت اخراج كرده بودند [اشاره به كودتای 28 مرداد 1332]، اما دیدند كه با حمایت سازمان سیا، دوباره بر تاج و تخت سلطنت نشست. برای آنان قابل تصور بود كه با حضور شاه در آمریكا، تكرار چنین امری امكان پذیر است. اینكه سفارت آمریكا در تهران درگیر فعالیتهای گسترده اطلاعاتی و امنیتی بود كه مأموران اطلاعاتی آمریكا آنها را تحت عنوان دیپلمات انجام میدادند، غیر قابل انكار است. چرا كه سفارت، اولین منبع برای هدایت مسایل اطلاعاتی و امنیتی آمریكا بود. در واقع، سازمانهای اطلاعاتی آمریكا، با گروهی از اطرافیان "شاپور بختیار" در پاریس، به عنوان جانشینان احتمالی [امام] خمینی تماس نزدیك برقرار كرده بودند. بیم و هراس مردم ایران از یك كودتای آمریكایی عقلانی بود.»
▫️ این حقوقدان در توضیح بیشتر استدلال خود چنین نتیجهگیری میكند: «براساس این واقعیتها میتوان به طور متقن و موجه استدلال كرد كه بازداشت دیپلماتهای آمریكایی، استیفای مشروع حق دفاع فردی ملت ایران، طبق ماده 51 منشور ملل متحد بود. این دفاع با توجه به شرایط وخیم آن زمان، بر تعهدات ایران ناشی از بندهای 3 و 4 ماده 2 و ماده 33 منشور ملل متحد و بر كنوانسیون 1961 وین، راجع به روابط دیپلماتیك و نیز كنوانسیون 1963 وین، راجع به روابط كنسولی و كنوانسیون 1973 ، راجع به جلوگیری و مجازات جرائم علیه اشخاص تحت حمایت بینالمللی از جمله نمایندگان دیپلماتیك، مقدم بود.»
▫️ این حقوقدان آمریكایی همچنین در بخشی از مطالب خود، با توسل به نظریه "دفاع مشروع پیشگیرانه"، سعی میكند تا اشغال سفارت آمریكا در تهران را منطبق بر مبانی فكری مقامات این كشور نشان دهد: «میتوان در اینباره، به دكترین "دفاع مشروع پیشگیرانه" كه به وسیله وزیر خارجه وقت آمریكا "دانیل وبستر" عنوان شد، اشاره كرد. ضابطه هم این است كه "ضرورت توسل به دفاع از خود" فوری و همه جانبه شود و هر نوع انتخاب، وسیله و فرصتی برای مشورت و تأمل را از بین میبرد. اگر از دید ایرانیان به این قضیه نگاه كنیم، دیپلماتهای آمریكایی بر مبنای همین دكترین دستگیر و بازداشت شدند. چرا كه هدف، جلوگیری از وقوع یك كودتای ویرانگر و شاید همراه با خونریزی با حمایت آمریكا بود كه به طور آشكار مغایر حقوق بینالمللی تلقی می شد.» (ص 80).
📚 برای مطالعه بندهای فوق نگاه کنید به اثر این حقوقدان:
Buyle، Francis Anthony ، "World Politics and International Law" ،Duk University Press
@HumanRightsInWorld
🇮🇷 کانال حکمرانی مسوولانه در ایتا
@hokmrani_masoulaneh
20 - Rahbord 11-07-02.mp3
37.8M
🎵رادیو معارف/ برنامه راهبرد
قسمت اول
🔹 در این برنامه قرار است به سه پرسش اساسی و راهبردی پاسخ داده شود:
۱. با توجه به اینکه عصر انقلابها سپری شده آیا بهتر نبود بجای انقلاب طریق اصلاحات پیموده میشد؟
۲. پس از پیروزی انقلاب آیا بهتر نبود بجای حکومت دینی حکومتی سکولار، مانند حکومتهای غربی شکل میگرفت؟
۳. آیا انقلاب و نظام کارآمد بودهاند؟
🔹 پاسخ این سه پرسش بنیادی در چهار فصل ارایه خواهد شد: 👇
فصل اول: بازخوانی آرمانهای انقلاب و نظام.
فصل دوم: بازخوانی دستاوردهای انقلاب و نظام.
فصل سوم: آسیبشناسی انقلاب و نظام.
فصل چهارم: راهکارهای اصلاحی.
▫️ هر فصل در چند قسمت تقدیم خواهد شد.
🔰 کارشناس برنامه: دكتر سليمان خاكبان (دانشآموختهٔ حوزه و دکترای فلسفهٔ تطبیقی و پژوهشگر مهندسی اجتماعی)
📻 رادیو معارف
زمان پخش: سه شنبه ها ساعت 14:50 تا 15:30
قسمت اول: 11 مهر 1402
🇮🇷 کانال حکمرانی مسوولانه در ایتا
@hokmrani_masoulaneh
💎 راهکارهای مهندسی شخصیت💎
🍀 از مهمترین رسالت های فردی و خانوادگی و اجتماعی ما اهتمام به مهندسی شخصیت است.
مهندسی شخصیت یعنی عمل کردن به معلومات و بکار بستن آنچه می دانیم.
به هر میزانی که سمت و مسوولیت انسان سنگین و بالاتر است مهندسی شخصیت وی نیز سنگین تر است.
برخی فکر می کنند تهذیب نفس و خود سازی بدون توجه به ارکان اربعه سیر و سلوک ممکن است؛
و برخی فکر می کنند به دست اوردن مقامات و مسوولیت ها انسان را از مهندسی شخصیت بی نیاز می کند در حالی که مسوولیت نیاز به خود سازی و تهذیب نفس را بیشتر می کند.
🌱🌷 مرحوم استادم علامه حسنزاده آملی در کتاب "لقاء الله" چهارده توصیه به علاقهمندان سلوک توحیدی بیان میکند. ایشان این رساله را در سال ۱۳۸۹ هجری قمری نوشتهاند:
۱. #قرائت مستمر و انس همیشگی با قرآن: "هر اندازه که به قرآن نزدیک شوى، به انسان کامل نزدیک شدهاى، به حظ و بهرهات از قرآن بنگر! حقایق آن، درجات ذات و مدارج عروجند"
۲. #دائم_الوضو_بودن: "اى دوست! بدان که، وضو نور است و دوام در طهارت، تو را به عالم قدس ارتقا دهد و این دستور عظیم النفع، نزد اهلش مجرب است؛ بر تو باد مواظبت بر آن".
۳. #قلت_طعام: "اى دوست! طعام بسیار، قلب را میمیراند و باعث طغیان و لجام گسیختگى خواهد شد. گرسنگى از اجلّ خصال مومن است".
۴. #قلت_کلام: "رسول خدا (ص) فرمود: "جز به ذکر خدا، زیاده مگویید، چه سخن بسیار که در آن ذکر خداوند نباشد، قلب را قساوت بخشد".
۵ .#محاسبه_نفس: امام کاظم(ع): "کسى که هر روز به محاسبة نفس نمیپردازد، از ما نیست: اگر عمل نیکویى از او سرزده باشد؛ از خداوند طلب زیادىاش کند و اگر عمل نادرستى از او سر زده باشد استغفار نموده، توبه کند".
۶. #مراقبه: "بر تو باد مراقبه! بر تو باد مراقبه! بر تو باد مراقبه! مراقبه یعنی اینکه، بنده بداند خداوند بر او رقیب و به او نزدیک است و به افعالش علم دارد و حرکاتش را میبیند و اقوالش را میشنود و بر اسرارش اطلاع دارد و نمیتواند خود را از خدا پوشیده نگه دارد و از سلطة او خارج شود.
۷. #رعایت_ادب در محضر خداوند: "امام جواد(ع) در تبیین حقیقت ادب فرمودند: قرآن را همان گونه که نازل شده است قرائت کنید و سخن ما را همان طور که گفتهایم، روایت کنید و خداوند را به حالتى که محتاج و نیازمند اویید بخوانید".
۸. #عزلت: "معناى اصلی عزلت، عزل حواس است به خلوت، از تصرف در محسوسات؛ چه هر آفت و فتنه و بلایى که روح بدان مبتلا گردد، حواس در آن دخالت دارد. با خلوت و عزل حواسّ، مدد نفس از دنیا و شیطان هوا و هوس منقطع میگردد.
۹. #تهجد: دستور خدای متعال به پیامبرش برای وصول به مقام محمود است:
وَ مِنَ اللَّیْلِ فَتَهَجَّدْ بِهِ نافِلَةً لَكَ عَسى أَنْ یَبْعَثَكَ رَبُّكَ مَقاماً مَحْمُودا (اسراء، ۷۹) و علت بهرهمندی پارسایان از نعمتهای اخروی را شبزندهداری آنان معرفی میکند(ذاریات، ۱۵-۱۹)
۱۰. #تفکر: الَّذینَ یَذْكُرُونَ اللَّهَ قِیاماً وَ قُعُوداً وَ عَلى جُنُوبِهِمْ وَ یَتَفَكَّرُونَ فی خَلْقِ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ رَبَّنا ما خَلَقْتَ هذا باطِلاً سُبْحانَكَ فَقِنا عَذابَ النَّار (آل عمران، ۱۹۱)
۱۱. #دائم_الذکر_بودن: هم ذکر زبانی و هم ذکر قلبی
۱۲. #ریاضت علمی و عملی: "ریاضت، در دو راه علم و عمل، و تنها بر طبق نهج شریعت محمدى. از غیر این راه جز بعد و دورى حاصل ناید".
۱۳. #همت_عالی: "همت عالى داشته باش! به حدى که کسی یا چیزی را عبادت نکنى جز خداى تعالى؛ حتی از روی رغبت به بهشت و وحشت از جهنم هم عبادت نکنی و الا هوای خود را عبادت کردهای".
۱۴. #توبه از کارهای بد و خوب! "استادم آیتالله الهی طباطبائی فرمود: "توبه حقیقى آن است که از خیر و شرت انابه کنى". من اندکى اندیشیدم و سپس گفتم: اما توبه از شر، حاجتى به بیان ندارد، و لیکن توبه از خیر چیست؟ فرمود: آنچه که ما، آن را خیر میپنداریم، مانند نماز و روزه و قراءت قرآن و درس گفتن و تحقیقات درسیمان و امثال آن، اگر براستى، آن را مورد تامل قرار دهیم، در خواهیم یافت که همگى ناقص و غیر کاملند پس بر شخص بینا، واجب است که از این اعمال ناقص نیز توبه کند و قصد نماید که آنها را بر وجه کاملى که مقبول خداوند است به جاى آورد".🌱🌷
✍️ محمد جواد حیدری
عضو هیات علمی گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی دانشگاه قم
🇮🇷 کانال حکمرانی مسوولانه در ایتا
@hokmrani_masoulaneh
⚜️ منطق نیرومند جبهه مقاومت
🔸#جبهۀ_مقاومت محصول یک طرز فکر اسلامی و قرآنی است؛
«استعانت به صبر و صلات». این کار جز برای کسانی که از سر عقل و آگاهی جانب خدا را مراعات می کنند، هموار نیست.
«وَ إِنَّهٰا لَكَبِيرَةٌ إِلاّٰ عَلَى اَلْخٰاشِعِينَ»﴿البقرة، ۴۵﴾
هیجانی شدن یا کاملاً مادی فکر کردن مثل سرد و مأیوس شدن یا فقط دعا کردن کار رایجی است. عقل قرآنی صبر به معنای «#استقامت» را پیشنهاد میکند.
جالب این که مقام معظم رهبری در تعریف استقامت میگوید استقامت به معنای تحمل نیست، استقامت یعنی دائماً مشغول پیشبرد کار خود باشی. استقامت کار انسان هدفدار است و علاوه بر آن یعنی دیدگانی بینا برای دیدن نقصها و اشتباهات و ذهنی گشوده برای ایدههای نو داشتن. حضرت آقا همۀ اینها را داخل در معنای صبر می کند.
🔸«مقاومت #مکتبساز است».
جبهۀ مقاومت با شیوههای خاص خود منطقۀ اسلام را از لوث وجود کفّار پاک میکند و زمینۀ صدها رویش و شکوفایی را نیز فراهم می نماید. هدف جبهۀ مقاومت «لِيَقُومَ اَلنّٰاسُ بِالْقِسْطِ»﴿الحديد، ٢۵﴾ است.
🔸همه از وقوع یک جنگ بزرگ [و خسارت بار] می ترسند. مقاومت که همیشه عاقلانه جنگیده نباید باعث این جنگ بزرگ بشود.
جوّی که به نفع «حزب الله» شکل گرفته بود این مخاطره را در پیش داشت که با سخنان پرشور و احساسی #سید_مقاومت به این سمت برود و مقاومت به عنوان #مسؤول_یک_جنگ_بزرگ و پرخسارت در منطقه شناخته بشود.
«جبهۀ مقاومت» یعنی یک طرح و نقشۀ فکورانه و سنجیده. این جبهه به چنین چیزی نیاز ندارد. او دارد گام به گام دشمن را با خشکاندن رگ و ریشههای متنوع و خبیثش از منطقه بیرون میکشد. با ظهور جبهۀ مؤمن، عاقل و سلحشور مقاومت زمان به هیچ وجه به نفع نظام سلطه نیست.
🔸با منطق مقاومت و تقدیرات و لطف الهی دارد شخصیّت منکوب شدۀ مؤمنان به ایشان بازمیگردد و این #بزرگترین_هدیۀ حرکت توحیدی پیامبرانه است. «لیستأدوهم میثاق فطرته و لیثیروا لهم دفائن العقول»(نهج البلاغه، خطبه١) پیامبران از مردم می خواهند که به شعور بزرگی که در درون خود دارند توجه کنند و به عهد بزرگ و جانانهای که با خدای خود بستهاند برسند.
🔻الآن مسلمان منکوب شدۀ یمن بعد از هشت سال جنگ وحشیانه و ناجوانمردانه و پر از غصه و فشار، سرزنده و پرعزت و بانشاط است، این یعنی فتح بزرگ. این یعنی بیرون راندن «طاغوت».
الآن شیعۀ همه جوره منکوب شدۀ عراق، با استقامت و تلاشهای سنجیدۀ خود بخصوص با جنگ پیروز با داعش و مراسم پرشکوه اربعین به اوج عزت خود رسیده است و نگین جهان اسلام شده است. این یعنی مخاطرۀ بزرگ.
🔻الآن شیعیان لبنان که زمانی «تمام» مناطق مسکونی شان زیر چکمۀ خون ریز و خباثتآمیز صهیونیستها بود، آنچنان احساس قدرت می کنند که دیگران هم آنها را در مرتبۀ رهبری جهان عرب یا جهان اسلام میبینند.
🔻الآن مسلمانان غزه نیز کاملاً با فکر توحیدی و منطق قرآنی دارند خود را بالا میکشند. به قول یکی از جوانان فرهیختۀ فلسطینی و اهل غزه «الآن مردم غزه در یکی از پاکترین و بینظیرترین احوال طول حیات خودشان هستند و نگاهشان فقط به خدا است و این یعنی #منطق_قرآنی. الآن قرآن رهبر مردم غزه شده است و این پس از رویکردهای ملیگرایی یک بازگشت بزرگ و فخرآمیز است». این یعنی فتح بزرگ. این یعنی بیرون راندن طغیان و طاغوت از منطقۀ انسانیت...
🌺 شاخه گل صلوات، هدیه به ارواح بلند شهدای مقاومت، بخصوص شهدای فلسطین و نبرد اخیر سلام الله علیهم اجمعین!
🍀 @faslefarhang
(همراه با اندکی ویرایش)
🇮🇷 کانال حکمرانی مسوولانه در ایتا
@hokmrani_masoulaneh
20.82M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
😭 زندگی خانواده های مظلوم غزه
👌 کار هنری عالی و اثر گذار
🔥 ببینید نظام لیبرال سرمایه داری حاکم بر دنیا چه بر سر مردم بی پناه غزه آورده است.
⁉️ وجدانهای بیدار پاسخ دهند: انسان و حقوق بشر در نظام لیبرال سرمایه داری چقدر می ارزد؟؟؟
⛔️ چرا وجدان سردمداران جوامع لیبرال سرمایه داری در مقابل این جنایتها بیدار نمی شود؟؟ چرا بجای توقف دیوانگان صهیونیست، با تمام وجود از جنایتهای آن حمایت می کنند و سلاح در اختیارش قرار می دهند؟؟؟
⁉️ بی وجدانی و بی آبرویی تا کجا؟؟
🇮🇷 کانال حکمرانی مسوولانه در ایتا
@hokmrani_masoulaneh
🔰 نگاه حکیمانه رهبر معظم انقلاب به چالش های اصلی فراروی سیاستگذاری علم و فناوری کشور
🔀 رهبر معظم انقلاب اسلامی (مدظله العالی) در ۲۵ مهر ۱۴۰۲ در دیدار با نخبگان و استعدادهای برتر علمی کشور و با اشاره به تذکرات قبلی درباره اصلاح رویه مشروط بودن ارتقاء اعضای هیئت علمی دانشگاهها به مقالات علمی، از استمرار این روند غیرمنطقی انتقاد کردند و گفتند: مقالهنویسی و انتشار تحقیقات و مقالات اِسنادی معتبر در مجلات و مراکز علمی دنیا و شرکت در مسابقه علمی جهان کار خوبی است که حتماً باید انجام بگیرد اما منوط کردن ارتقاء اعضای هیئت علمی به این موضوع، منطقی نیست.
♻️ ایشان افزودند: البته مقالات علمی خوب، مایه ارتقاء شهرت و اعتبار علمی کشور است که دستگاههای مدیریت علمی کشور باید برای این ارتقاء، راههای مناسبی پیدا کنند تا رتبه علمی کشور در رتبهبندیهای جهانی تنزّل پیدا نکند اما هدف اصلی از تولید مقالات علمی و پژوهشی و پایاننامهها باید کمک به حل مسائل کشور باشد. ایشان افزودند که بهداشت و سلامت، مسکن، امنیت، تغذیه، خانواده، محیط زیست، اصلاح ساختارهای حکومتی و ارتباطات بینالمللی از جمله مسائل کشور است که باید مقالات و پژوهشهای علمی قوی دارای راهحل برای آنها تولید شود و در این زمینه نباید به کارهای روزنامهای و یادداشتهای باصطلاح ژورنالیستی اکتفا شود.
📜 تاکید مجدد رهبری معظم انقلاب بر جهت دهی پژوهش با هدف پاسخ به نیازها، حل مسائل و مشکلات کشور، ضرورت توجه بیش از پیش به محتوا و اثرات مقالات (در مقابل اهمیت دادن به مجله محل چاپ مقاله) و مأموریت گرایی پژوهش ها را نشان می دهد. این سخنان حکیمانه مطالبه امام امت از نهاد علم کشور است؛
❌ هر چند نهاد علم کشور سالیان درازی است که صرفا تولید مقالات بنیادین را ملاک ارتقا، و تشخیص دانشمند از غیر دانشمند، تبدیل مهندس به دانشمند و ... قرار داده است و به دلیل شیفتگی بیش از حد برای چاپ مقاله به هر قیمتی و مجذوب پرستیژ مجلات شدن، عملا مدیریت عناوین پژوهشی درون کشور را به خارج از کشور و به مجلات مستقر در سایر کشورها (عمدتا کشورهای غربی) واگذار کرده است و با تحت فشار دادن اعضای هیئت علمی برای چاپ مقالات عملا موجب افشای محتوای پژوهش ها می شود و امکان ثبت اختراع و بهره مندی از امتیاز انحصاری و فروش دانش فنی در آینده را منتفی می نماید و دلخوش به رتبه های نظام های رتبه بندی است و از تبدیل مهندسان فناور به دانشمندان مقاله نویس خرسند و مسرور است. در حالی که انباشت نیازها، مسائل و مشکلات درون کشور را نمی بیند یا نمی خواهد ببیند.
♨️ این سخنان حکیمانه اتمام حجت با مدیریت عالی نهاد علم کشور است و بدین منظور ضرورت دارد که در کنار تغییر جداول آیین نامه ارتقاء مرتبه علمی و مهم تر از آنها به منظور تحول در نظام ارتقای اساتید، فرآیند ارتقا، شیوه ارزیابی و ساختار نهاد متولی ارتقای اساتید متحول شود و مدیران مقاله محور و مقاله باور که توجهی به جهت دهی پژوهش ندارند از عرصه سیاستگذاری علم و فناوری کشور کنار گذاشته شوند.
👈 شورای عالی انقلاب فرهنگی کشور مکلف است با توجه به مطالبه رهبری معظم انقلاب از تصویب آیین نامه ارتقای پیشنهادی وزارتین به صورت نسخه ترمیم شده آیین نامه قبلی، جلوگیری نماید؛ زیرا:
▫️ نخست این که این دو وزارتخانه در کنار موفقیت هایی که داشته اند ولی در ایجاد وضعیت موجود سهیم اند و صلاحیت ارائه آیین نامه ارتقای جدید به مقصد نامعلوم را ندارند.
▫️ دوم این که این آیین نامه پیشنهادی که صرفا با رنگ و لعاب و ترمیم سطحی آیین نامه قبلی است به جایی نخواهد رسید؛ زیرا این آیین نامه به جهت دهی پژوهش، فرایند و نحوه ارزیابی بی توجه است و در نهایت با وجود این آیین نامه و نسخه های ترمیم شده آیین نامه ارتقای سال ۱۳۹۵ و با وجود این نظام ارتقای مرتبه فعلی اعضای هیئت علمی، مطالبات امام امت بر زمین خواهد ماند و از ظرفیت عظیم علمی کشور به درستی در جهت پاسخ به نیازها، حل مسائل و رفع مشکلات کشور و حرکت در مرز دانش استفاده نخواهد شد.
🇮🇷 کانال حکمرانی مسوولانه در ایتا
@hokmrani_masoulaneh
⚜️ تحقق مطالبه نود درصدی نیاز محوری، مساله محوری و مشکل محوری پژوهش ها، نیازمند عزم جدی و راهکار کارآمد
آیا وزارت عتف و بهداشت و شورای عالی انقلاب فرهنگی پاسخگوی عملکرد خود خواهند بود؟؟
💯 رهبر معظم انقلاب اسلامی در تاریخ 90/6/2 در دیدار جمعی از اساتید دانشگاهها فرمودند: «باید جوری باشد که مقالات علمی ما متوجه به نیازهای کشور باشد... در کل مسائل علمی کشور، مقالاتی که نوشته می شود، نود درصد آنها باید ناظر باشد به مسائل داخلی کشور و نیازهای کشور. نود درصد پایاننامهها باید متوجه به حل مشکلات کشور باشد.»
❓ ببینیم پس از دوازده سال، وزارت علوم و وزارت بهداشت و شورای عالی انقلاب فرهنگی در زمینه تحقق این مطالبه به حق رهبری معظم، چه عملکردی داشته اند؟؟ و آیا نمره قبولی کسب می کنند؟؟ 👇👇
📚 مدیر امور پژوهش ستاد علم و فناوری شورایعالی انقلاب فرهنگی در برنامه روزنه رادیو اعلام کرده اند که ۲ درصد پایان نامه ها و رساله های تحصیلات تکمیلی تقاضا محور هستند. ایشان افزودند اگر دانشگاه میخواهد مشکلات را حل کرده و گرهای را باز کند باید با صنعت و جامعه ارتباط داشته باشد و کارهای پژوهشی باید بر اساس نیازها باشد و از دانشگاه ها خواستند تا ارتباط با صنعت را افزایش دهند. (اینجا)
😧 صرفنظر از این آمار و با فرض اینکه برخی رساله ها و پایان نامه ها تقاضا محور نیستند ولی ناظر به مشکلات کشور می باشند؛ هنوز فاصله زیادی بین مطالبه رهبر معظم انقلاب در خصوص ناظر بودن فعالیت های پژوهشی به مسائل و مشکلات کشور و تحقق این مطالبه وجود دارد. رتبه های کشور در کاربرد دانش (رتبه ۱۱۹) ، انتشار دانش (رتبه۱۰۳) و اثر دانش (رتبه ۶۵) در شاخص نوآوری جهانی، بیانگر فاصله طولانی تا تحقق مطالبه ۹۰ درصدی است که لزوم تغییرات اساسی در رویکرد های وزارتین و شورای عالی انقلاب فرهنگی در زمینه سیاستگذاری صحیح نهاد علم کشور را نشان می دهد و از سویی دیگر بیانگر وجود یک چالش پیچیده در زمینه تولید و تبدیل علم می باشد که نیازمند توجه آنی و اقدام عاجل و حساب شده برای حل این وضعیت بغرنج است.
♨️ با دید موشکافانه به این مساله، روشن می گردد که در طول دو دهه گذشته، نگاه مقاله مبنا و کمیت گرای وزارت عتف و بهداشت و تدوین نسخه های ترمیم شده آیین نامه های ارتقای اعضای هیات علمی دانشگاه ها، صرفا با تغییر چند ردیف از جداول مواد آیین نامه ارتقا، منجر به تشدید این وضعیت شده است.
❓سوال اساسی از شورایعالی انقلاب فرهنگی این است که این نهاد تا چه اندازه خود را در ایجاد این شرایط سهیم می داند؟ چرا آیین نامه های مصوب شورایعالی انقلاب فرهنگی به این اوضاع دامن می زنند و در حل این مشکل عاجز هستند؟ راهکار شورایعالی انقلاب فرهنگی به جز توصیه و پیشنهاد به دانشگاه ها چیست؟
⁉️ آیا وقت آن نرسیده است که در ساختار شورایعالی انقلاب فرهنگی تحول بنیادی صورت بگیرد و این شورا بجای تبدیل به حیاط خلوت وزارتین به ویژه وزارت عتف، در قامت یک نهاد حاکمیتی مستقل و مقتدر به سیاستگذاری در زمینه علم و فناوری بپردازد؟
⁉️ آیا وقت آن نرسیده است تا این نهاد با صدای رسا اعلام کند که در بیش از دو دهه اخیر، مدیریت عالی وزارتین به ویژه وزارت عتف که عمدتا معتقد به مقاله محوری هستند در بروز وضعیت نامطلوب موجود در خصوص کاربردی نشدن پایان نامه ها و رساله ها نقش محوری داشته اند؟؟
📈 آشفتگی موجود در سياستگذاري علم و فناوری و مقاله محوری موجب عدم توجه اعضای هیئت علمی به حل مسائل و مشکلات و نیازهای جامعه شده است؛ زیرا مقاله ابزار آسان و در دسترس و پذیرفته شده برای کسب وجاهت علمی است.
👈 علت اصلی ایجاد این آشفتگی در سیاستگذاری نهاد علم، نفوذ و اعمال نظر بیش از اندازه وزارت عتف در شوراها و کمیته های شورایعالی انقلاب فرهنگی است که هیچ توجیهی ندارد. اساسا انتظار این است که شورایعالی انقلاب فرهنگی به عنوان یک نهاد حاکمیتی، مقتدرانه و به صورت مستقل و بدون اغماض، نقش سیاستگذاری، نظارتی و هدایتی خویش را اعمال کند نه اینکه به نهادی تقریبا دولتی و توجیه گر عملکرد وزارتین علوم و بهداشت تبدیل گردد.
🇮🇷 کانال حکمرانی مسوولانه در ایتا
@hokmrani_masoulaneh
🌵 ریشه ناشناخته سکولاریسم عملی در ایران!!
💠 سکولاریسم، دین را از امور زندگی جدا می کند. وقتی دین از عرصه اجتماعی به کنار رفت؛ انگیزه ها و مسوولیتهای اجتماعی و اخلاقی که دین منادی آن است نیز به حاشیه می رود.
🌀 سکولاریسم، به تدریج در اندیشه و رفتار دانشگاه و حوزه علمیه و در بین نخبگان، سیاستمداران و نیز عموم جامعه گسترش زیادی پیدا کرده است.
در اینجا می خواهیم به نقش پنهان یک عامل مهم در گسترش سکولاریسم عملی در کشور بپردازیم.
🗞 عملکرد اعضای هیات علمی دانشگاهها، نقش بی بدیلی در هدایت فکری و عملی دانشجویان و متخصصان آینده کشور دارد. آئین نامه ای که فعالیتهای اعضای هیات علمی را ارزیابی و از این طریق جهت دهی می کند آئین نامه ای تحت عنوان «آئین نامه ارتقاء مرتبه علمی اعضای هیات علمی»، مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی می باشد.
📊 این آئین نامه کمیت و تا حدودی کیفیت فعالیتهای اعضای هیات علمی را ارزیابی می کند. چارچوب و ضرایب آن بگونه ای تنظیم شده است که نسبت به اولویتها، رسالتها، مسوولیتهای اجتماعی و نیازها و مسائل کشور بدون حساسیت است.
🔰 لازمه توجه به اولویتها و مسوولیتهای اجتماعی در آئین نامه، لحاظ تنوع اولویتها، نیازها، مسائل و لوازم فعالیت در آن راستا از حیث گوناگونگی، زمان مورد نیاز، دشواری های میدانی، ریسک موجود در این نوع فعالیتها و ... و بسترسازی، وزن دهی صحیح و حمایت موثر از این فعالیتها می باشد که آئین نامه فاقد آن است.
این بی حساسیتی، به اعضای هیات علمی و فعالیتهای آنها منتقل می شود. در نتیجه با وجودیکه در تولید علم رتبه زیر بیست را در دنیا کسب کرده ایم اما در انتشار دانش، کاربست دانش و ارتباط دانشگاه با جامعه و صنعت رتبه های بالای صد را دارا هستیم.
📶 دانشگاه نقش محوری در تحولات اجتماعی دارد. زمینه های سکولاریستی آئین نامه ارتقاء بصورت عملی در اندیشه و رفتار اساتید نفوذ می نماید و با واسطه وارد جامعه می شود.
♨️ فعالیتهای دانشگاههای غربی حتی فعالیتهای بنیادین آنها با توجه به رسالت و ماموریت ویژه ای انجام می شود. بنابراین دردمندانه باید گفت متاسفانه در ارزیابی فعالیتهای اعضای هیات علمی، سکولارتر از غربیان شده ایم.
😟 سوگمندانه باید گفت: این آئین نامه سکولار، دستپخت وزارت علوم و شورای عالی انقلاب فرهنگی است.
❌ کاش اعضای محترم شورا، نسبت به چنین آئین نامه ای احساس مسوولیت ملی و دینی و الهی داشته باشند و با برگزاری یکی دو جلسه شکلی، زیر چنین آئین نامه سکولاری را که ریشه گسترش سکولاریسم و تبعات ویرانگر فرهنگی و اجتماعی آن در کشور است؛ امضاء نکنند.
#آئین_نامه_ارتقاء
🇮🇷 کانال حکمرانی مسوولانه در ایتا
@hokmrani_masoulaneh
02 - Rahbord 18-07-02.mp3
38.22M
🎵رادیو معارف/ برنامه راهبرد
قسمت دوم
🔹 آرمانهای انقلاب را می توان در محورهای زیر خلاصه نمود:
▫️ خوشبختی و سعادت فردی تک تک افراد
▫️ رسیدن به جامعه توسعه یافته و پیشرفته
▫️ ازدواج موفق و پایدار
▫️ سازمانها و نهادهای کارآمد (دارای بهره وری و اثربخشی بالا)
▫️ شیوه حکمرانی مطلوب (ولایت مطلقه فقیه)
▫️ منطق جامع معرفت
💠 مکاتب فکری مطرح در دنیا، صرفا در زمینه پاسخ به نیازهای حیوانی و نیازهای انسانی تمرکز می کنند و به نیازهای متعالی بی توجه هستند. انقلاب اسلامی علاوه بر نیازهای حیوانی و انسانی، به نیازهای متعالی انسان نیز توجه دارد.
🔰 کارشناس برنامه: دكتر سليمان خاكبان (دانشآموختهٔ حوزه و دکترای فلسفهٔ تطبیقی و پژوهشگر مهندسی اجتماعی)
🇮🇷 کانال حکمرانی مسوولانه در ایتا
@hokmrani_masoulaneh
🔀 انحراف و اخلال در زنجیره ایده -علم-فناوری کشور در سایه سیاستگذاری های نادرست و ناکارآمد
🌀 چالش اصلی در کم خاصیت شدن نهاد علم کشور در جهت رفع نیازها، حل مسایل و مشکلات کشور، خلأ های قانونی در زمینه تعارض منافع و عدم مدیریت صحیح پژوهش است. ایده پژوهش در سرچشمه پژوهش یعنی پیشنهاده پژوهش (پروپوزال) باید سختگیرانه داوری و امتیازدهی شود تا از خشت اول انحراف در هدف پژوهش ایجاد نشود، در حالی که هم اکنون به نتیجه کار یعنی مقاله، امتیاز دهی می شود و بعد این گونه استنتاج می شود که اگر ایده مناسب نبود که چاپ نمی شد!!! به تعبیر دیگر، تاثیر ایده در رفع نیازها یا حل مسایل و مشکلات داخل کشور بررسی نمی شود و ارزیابی پژوهش صرفا به نتیجه آن تقلیل و به داوران و ادیتورهای مجلات خارجی واگذار می گردد!!!
⛓ نکته بعدی عدم تشکیل زنجیره ایده_ علم_ فناوری می باشد که رسالت اصلی رشته های کاربردی به ویژه فنی و مهندسی است. به دلیل معیارهای کمیت گرایانه و سطحی گرایی موجود در نسخه جاری آیین نامه ارتقا و نسخه به اصطلاح متحول شده جدید (که در حقیقت برادر دو قلوی آیین نامه قبلی با لباس و ظاهری متفاوت می باشد)؛ پژوهش در رشته های کاربردی به منظور تبدیل ایده به علم انجام می شود. بنابراین، این رشته ها از اهداف خود منحرف شده و به جای توسعه فناوری، دوشادوش علوم پایه به تولید پژوهش های مبتنی بر کنجکاوی و عمدتا غیر کاربردی روی می آورند.
⭕️ برخی از ایده ها ضمن جدید بودن، نیازمحور/ مسئله محور نیز می باشند. برخی کاملا مبتکرانه هستند و در سطوح بیان نیاز، مساله و مشکل و ارائه راه حل، دارای جنبه های ابتکاری می باشند. اما در مقابل، بسیاری از پژوهش ها غیر کاربردی و صرفا به دنبال کنجکاوی و برررسی اثر هستند و در نهایت یک عنوان جدید را در بالای مقالات درج می کنند و با ارائه چند داده دستگاهی پذیرش می شوند. واضح است که محتوای پژوهشها نیازمند ارزیابی دقیق است و انواع پژوهش ها قابل مقایسه با یکدیگر نیستند و اصطلاحا هر گردی گردو نیست!
💢 در بسیاری از مجلات علمی، داوران مقالات، همان دانشجویان دانشگاه های ایرانی و پژوهشگران جوان و کم تجربه ای هستند که صرفا جهت رفع خلأ رزومه و کسب وجهه علمی، داوری مقالات را انجام می دهند و الزاما پذیرش مقاله در این مجلات به معنای داوری تخصصی، دقیق و عمیق نیست و بیانگر بررسی همه جانبه مقالات نیز نمی باشد. یک مقاله به روند داوری وارد و در نهایت پذیرفته خواهد شد و این روند نه کامل است و نه دقیق، در حالی که ما آنچنان مجذوب این روند شده ایم که باور کرده ایم این روند داوری مقالات مجلات ISI-JCR بی نقص است و محتوای این مقاله ها غیر قابل بحث می باشد و فقط باید تعداد آنها را شمرد و نویسندگان آنها را ستود!
▪️ واقعیت این است تا زمانی که مرز بین علوم تبیین نشود و رسالت علوم و فنون از یکدیگر تفکیک نگردد و تا زمانی که فرایند ارزیابی پژوهش تخصصی و بی طرفانه نباشد و برای ترفیع و ارتقا، تحول نیابد؛ ابرهای تیره مقاله محوری، آسمان آبی سياستگذاري علم و فناوری کشور را تیره باقی خواهد گذاشت.
💰در حالیکه رشته های فنی و مهندسی و کاربردی باید از طرق فروش دانش فنی اختراعات و انتقال فناوری، سود چندین برابری برای دانشگاه ها پدید آورند و از طرفی سطح رفاه و اشتغال در جامعه را متحول کنند؛ هم اکنون هزینه های پژوهشی این رشته ها از جیب بیت المال پرداخت می شود تا به جای توسعه فناوری و نوآوری، عمدتا به سمت تولید علم منحرف شوند.
😟 این رویکرد در عمل موجب ممانعت از تشکیل زنجیره ایده_ علم_ فناوری یا اخلال در مسیر تبدیل علم به فناوری شده است و عجیب این است که مسئولان نهاد علم در حال دستاورد سازی و حماسه سازی از این انحراف در رسالت رشته های کاربردی و فنی و مهندسی هستند و برخی از اعضای شورایعالی انقلاب فرهنگی نیز از اهداف انحرافی وزارتین حمایت کامل به عمل می آورند.
#آئین_نامه_ارتقاء
🇮🇷 کانال حکمرانی مسوولانه در ایتا
@hokmrani_masoulaneh
🩸 کجایند آن مردان بی ادعا
شهیدان که رفتند بی روی و ریا
آنانکه، وزن زمین و زمینیان بودند،
اما نمی دانستیم
صدق وجودشان رمز سلوک بود،
اما نمی خواستیم و نمی خواهیم،
تا بر این رمز بمانیم.
آنان که نمی دانستند،
ادعا، روی و ریا چیست.
خلوص در نگاهشان،
صرف یک گفتمان نبود،
آخر می دانی و می دانم،
که به استغنا رسیده بودند.
نمی دانستند آب و نان و دان،
ریاست و کیاست را.
آب و دان را گرسنگان و تشنگان می طلبند،
و آنها سیرِ سیر بودند.
اینها جیفه بود نزد چشم دلشان.
برایشان ارزش وجودی نداشت،
چه رسد به ارزش معرفت شناسی،
تا بدانند که آب چیست، دان چیست،
و رمز بدست آوردن آن چیست،
نان و آب تنها شأن ابزار داشت نزدشان،
نانی بخوریم تا بتوانیم برزمیم و بجنگیم،
بخوریم تا نمیریم، و به شهادت برسیم،
دنیا برایشان سالن انتظار پرواز بود،
همین قدر ارزش داشت تا در آن انتظار شهادت بکشند.
الله، الله اگر بجای نان خار بود میخوردند،
اگر بجای آب.....
وای کاش که آب نبود.
ای کاش که نامش را نمی بردند.
تا اینان خون جگر نمیشدند.
آخر مولایشان حسین تشنه لب،
و اینان مرام ابالفضل ع داشتند.
چه زجری است آب نوشیدن و یادآور مولا بودن.
چه اشکها که آرام، در پای نوشیدن جرعه ای آب نریختند.
باری این ملکوتیان، نزدشان،
شان و منزلتی برای نان و دان و آب نبود.
اینها دنیا بود و جیفه مومن.
یاد آن بسیج و آن مردان بی ادعایش بخیر.
یاد آن سپاه و جهاد و مردان نام آورش بخیر.
کجایند آن راد مردان،
که شکوهشان وزن انسانیت را،
سلوکشان وزن آدمیت را،
نگاهشان وزن غیرت و شرف را،
چنان سنگین و پربار می نمود،
که ناکسان و نااهلان،
مجال خودسری ودست اندازی نمی دیدند.
کجایند آن ملکوتیانی که،
گستره وجودیشان،
شکوه معنویتشان،
مصداق جاء الحق بود و ازهاق باطل.
نه نیازی به زنجیر و درفش،
نه نیازی به زندان و قانون،
ناکسان و نااهلان،
در نگاه سنگین و پر از صلابت آنان،
حقیر و اسیر بودند.
کجاست آن نوجوان بسیجی
که تیزی و تندی عطش دنیا،
حرص و ولع تعلق ها،
در قرارش، قرار می گرفت؟؟؟.
بگذار تا بگذریم،
بیا تا از آب و نان و دان بگوییم،
بیا تا از شهرت و ریا و تظاهر،
از صدر نشینی و درد گریزی،
دردنامه ای بنویسیم،
که درد امروز ماست.
و این درد رهایمان نمی کند،
و رنجِ فراگیر گشته است.
بغض گلو می فشارد سینه پر درد را،
و اشک متراکم گشته در پس پرده چشم.
آه که خاک نشینی و خاکساری،
پایین نشینی و بی ادعایی،
چه حلاوت و لذتی داشت،
چه سعادت و نعمتی بود.
یاد آن روزها،
بودن با مردان بی ادعا،
نشستن با آسمانیانِ خاکسار و خاک نشین،
بخیر، بخیر.
تنها ذکر و یادشان( و آه
نه کسب مرامشان)
چه زیبا غنیمتی است خوش.
آنقدر بی ریا، آن قدر بی ادعا،
که اجازه نمی دادند،
با آنان عکس یادگاری بگیری،
از قابِ عکس و ابزار تصویر فراری بودند.
یاد شهید کاظمی ها بخیر،
که عکس یادگاری را هم فراری بود،
و از دوربین و تصویرفرار می کرد.
راستی؟؟
بسیج ما را چه بر سر آمده،
که آب و نان و دان می پاشیم.
به کجا می خواهیم برسیم که،
مستند و مدرک و تصویر جمع می کنیم،
بگذارید،
نمی خواهد که فرهنگ بسازید،
فقط بگذارید،
تنها این مردم دلیر و فداکار،
ساعتی ، روزی ، هفته ای،
فارغ از تمام تعلقات،
محض رضای خداوند،
ساده و بی ادعا،
بیایند در بسیج خدمتی کنند،
ناشناخته بمانند،
و در قاب تصویر نیایند.
به روی و ریا سوقشان ندهید،
آب و دان پرستان را بال و پر ندهید،
تا در این لباس در آیند و بکامشان برسند.
بگذارید مداحی بخواند برای حسین( ع)،
و مزد خود را سیل اشک ها بداند،
بگذارید آن رییس و کارمند بسیجی،
سابقه و عکس نیاورد،
خلوصِ در کار، خود میشکفد ،
میجوشد از زیر انبوه خاک،
آب و نان و دان، اگر جایی بود،
خلوص را به مذبح می برد،
آفتی است سهم گین آی اهل خرد.
✍️ سعید هادی نجف آبادی
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی
🇮🇷 کانال حکمرانی مسوولانه در ایتا
@hokmrani_masoulaneh
♦️ تأسف امام خمینی(ره) از کوتاهی نسبت به قرآن کریم
▫️ بحمدالله در حوزه و دانشگاه، مردان موفق و اهالی پیشرفت فراوان مشاهده می شوند. رمز موفقیت این مردان بزرگ، سجده های طولانی همراه با اشک و نیز محبت قلبی و توکل و توسل به خدا و اولیای الهی و خدمت به خلق و انس و تدبر در قران کریم است.
توفیقاتی که از این امور به ویژه قرائت روزانه یک جزء قران کریم نصیب انسان می گردد قابل توصیف نیست.
🔸باز خوانی اندیشه های امام خمینی در این خصوص جالب است:
🔰 هان اى حوزه هاى علميه و دانشگاه هاى اهل تحقيق! بپاخيزيد و قرآن كريم را از شرّ جاهلان مُتنسِّك و عالمان متهتك كه از روى علم و عمد به قرآن و اسلام تاخته و مى تازند، نجات دهيد.
🔻این جانب از روی جِد، نه تعارف معمولی، می گویم از عمر به باد رفته خود در راه اشتباه و جهالت تأسف دارم.
🔻و شما ای فرزندان برومند اسلام! حوزه ها و دانشگاهها را از توجه به شئونات قرآن و ابعاد بسیار مختلف آن بیدار کنید.
🔻 تدریس قرآن در هر رشته ای از آن را مَحطّ نظر و مقصد اعلای خود قرار دهید.
🔻مبادا خدای ناخواسته در آخر عمر که ضعف پیری بر شما هجوم کرد از کرده ها پشیمان و تأسف بر ایام جوانی بخورید، همچون نویسنده.
▪️صحيفه امام ؛ ج20 ؛ ص93 - 92 ، خطاب امام خمینی به حوزویان و دانشگاهیان در پیام حج سال ۱۳۶۵
✍️ محمد جواد حیدری
عضو هیات علمی گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی دانشگاه قم
🇮🇷 کانال حکمرانی مسوولانه در ایتا
@hokmrani_masoulaneh