.
✔️ «شبهه کاهش دینداری در ایران» و نقدی بر عباس عبدی
✍️ حجت الاسلام مهدی عامری، مدرس و پژوهشگر حوزوی
▪️آقای عباس عبدي در دو یادداشت ادعا کرده است در چند دهه اخیر روند فرود دینداری در ایران شکل گرفته است و در سالهای اخیر این اتفاق با شیب تندتری در حال وقوع است. (روزنامه اعتماد، شماره ۵۴۵۸ و ۵۴۵۹-صفحه ۱)
▪️مشخص نیست جوامع مشابه ایران با چه معیاری وضع دینی بهتری دارند؟ از سویی جوامع مشابه ایران ابهام دارد و مشخص نیست کدام جامعه مد نظر ایشان است با این حال برای نمونه مالزی، عراق یا ترکیه یا عربستان یا پاکستان در باب خمس و روزه و حضور در مساجد و حجاب چه وضعی دارند؟ از لحاظ اخلاقی و اعتقادی چطور؟ خوب بود آقای عبدی که توانسته هم امار ایران را بدست اورد هم امار جوامع مشابه را برای حرف خودش استنادی پیدا می کرد تا باز بیان ایشان حدس و گمان تلقی نشود!
▪️ادامه یادداشت آقای عبدی نیز بیان اتهامی خلاف واقع است که فهرستی غیرمنصفانه از وضع موجود ارائه میدهد؛ برای نمونه در حالیکه در حوزه با استعانت حکومت و شخص رهبری، روز به روز فلسفه و علوم عقلی رو به پیشرفت است ایشان نوشته است: «فلسفه و كلام اسلامي به روضه تبديل شدند».
🖇 مطالعه یادداشت در «وبگاه فکرت»
📮فکرت، رسانه اندیشه و آگاهی
#نویسندگان_حوزوی
@HOWZAVIAN
🔹 علم هیأت عشق؛ در سوگ روشنفکر تراز انقلاب آقای دکتر عماد افروغ
✍دکتر محسن الویری
خبر کوچ همیشگی دکتر عماد افروغ در فجر سومین شب قدر (بامداد جمعه ۲۵ فروردین ۱۴۰۲) گرچه برای آنان که از بیماری جانکاه ایشان آگاه بودند، غیرمنتظره نبود، برای همه آنها که از دانش و دردمندی و بیداری او آگاه بودند، به سختی قابل پذیرش بود.
شناخت مستقیم بنده از این روشنفکر ِتراز انقلاب و دانشمند فکور و اندیشمند خدوم به سالهای عضویت مشترک در جلسات هفتگی کمیسیون تلفیق و سیاستبلند مدت دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام (بازه زمانی تقریبی سالهای ۱۳۷۸ تا ۱۳۸۵) با ریاست مرحوم دکتر کاظم نجفی علمی برمیگردد. همکاری به عنوان مشاور در یک رساله دکتری به راهنمایی ایشان، شرکت در یک هماندیشی با عنوان "بازخوانی و نقد و بررسی کتاب خدمات متقابل اسلام و ایران؛ اسلام و ایران: تعامل یا تقابل؟" در ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۳ در خانه اندیشمندان علوم انسانی و ارائه سخنرانی در مراسم رونمایی از دو کتاب ایشان در ۵ خرداد همان سال در فرهنگسرای شفق به همراه موارد متعدد دیگری از دیدارها و گفتوگوهای تلفنی و حضوری در گردهماییها و جلسات رسمی و غیررسمی عرصههای دیگری بود که زمینهساز شناخت و علاقهمندی بیشتر بنده به این شخصیت شاخص عرصه علم و فرهنگ و سیاست شده بود.
ویژگیهای شخصیتی احترامبرانگیز آقای دکتر افروغ را میتوان بیش از هر چیز در سلامت نفس، صداقت، صراحت لهجه، آزادگی و عدم وابستگی روحی او به نهادهای قدرت جستجو کرد. این ویژگیها همراه با سلوک اجتماعی ویژه او از وی چهرهای ساخته بود که به درستی میتوان آن را روشنفکر تراز انقلاب نامید. آقای دکتر افروغ در عرصه اجتماع بیش از هر ویژگی دیگر دارای یک ذهن نظریهمند (تئوریک) بود که توان درک و تحلیل خلاقانه مسائل جامعه را در او به شدت بالا برده بود، تا آن جا که هر اظهار نظر او در باره مسائل روز، درهمتنیده با یک یا چند نظریه جامعهشناختی یا معرفتشناختی یا سیاسی بود. باور او به ضرورت تدوین نظریه انقلاب اسلامی و ابعاد و ارکان مختلف آن در همین چارچوب قابل فهم است. او دو سه دهه پیش به شدت بر این باور بود که ما هنوز هیچ تبیین نظری مدون از انقلاب و نیز کارکردها و نهادهای انقلاب اسلامی نداریم و برای شناساندن انقلاب و اصولا برای گفتوگو در باره انقلاب، هیچ گریزی از تدوین نظریه انقلاب نیست. پاسخ به این پرسش که آیا اکنون این نیاز برآورده شده است یا نه، بر عهده صاحبنظران است.
ویژگی دیگر او در این عرصه، باور به نقد و پرچمداری نقد درونگفتمانی جبهه انقلاب در سطوح مختلف بود. در حد اطلاع بنده، قدرت نقادی همراه با سوز و دردمندی و شور او همزمان با شدت علاقه به انقلاب اسلامی و امام خمینی مانند نداشت.
عدالتپژوهی و عدالتخواهی ویژگی دیگر او در عرصه اجتماعی بود. آثار علمی ایشان در باره عدالت بخشی قابل توجه از مجموعه آثارشان را تشکیل میدهد. برنتافتن ساختارها و رویههای ناعادلانه و خروش علیه آنها و خروج از آنها ویژگی دیگری برخاسته از روحیه عدالتخواهی ایشان بود که از او یک انقلابی واقعی درون انقلاب با حفظ چارچوبها و ارزشهای انقلاب ساخته بود. حُسن توجه و امیدواری او به نسلی از طلاب جوان در قم بیش از هر چیز ریشه در انصاف او در تحلیل وضعیت کشور داشت.
وجه مشترک ویژگیهای شخصیتی و اجتماعی آقای دکتر افروغ را میتوان در شدت علاقه و باورمندی و احساس مسؤولیت نسبت به آموزههای و شخصیتهای دینی دانست. قطعه فیلمی که از نوحهخوانی ایشان در روستای لفور در دست است بسیار گویاست و نگاه ایشان به مرگ و استقبال آگاهانه همراه با آرامش درون او در تجربه ماهها و روزهای نزدیک به مرگ که نشان گشودگی روح و قلب او به سوی حقیقت مطلق بود، شاهدی دیگر بر این مدعاست.
آقای دکتر افروغ از آغاز ابتلا به این بیماری، رفته رفته دفتر همه عِلمها را بست و به علم هیأت عشق پرداخت. یک فایل صوتی کوتاه به تاریخ ۱۷ دی ۱۴۰۰ پس از اولین جراحی و یک یادداشت کوتاه به تاریخ ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۱ پس از هشت مرحله شیمیدرمانی به روشنی این کوچ از دفاتر علم به دفتر عشق را روایت میکند. کسی که اسیر چشم شوخ معشوق شده باشد و تیر رها شده از کمان در کمین او به جانش نشسته باشد، پیش از آن که جان بسپارد، کُشته چشم سیاه معشوق میشود و نزد چنین عشقپیشهای آن چه دیگران در فلک هشتم یا همان فلک ثوابت که بالاترین فلک است جستوجو میکنند، در طبقه هفتم زمین هم دستیافتنی است. گوارای مرحوم دکتر افروغ باد این گونه زیستن و این گونه با معرفت پر کشیدن. به تعبیر همشهری آقای دکتر افروغ، جناب حافظ شیرازی:
...
از چشمِ شوخِ تو جان کی توان برد؟
که دایم با کمان اندر کمین است
بر آن چشمِ سیه صد آفرین باد
که در عاشق کُشی سِحرآفرین است
عجب عِلمی است عِلم هیأت عشق که چرخِ هشتمش، هفتم زمین است ...
#نویسندگان_حوزوی
@HOWZAVIAN
تشکر از #سردار_رادان بابت برخورد با #کشف_حجاب
👇👇👇👇
https://farsnews.ir/my/c/191113
لطفاً #منتشر_کنید
این حرکت هم نیاز به مطالبه داشت، هم نیاز به #حمایت دارد.
💠 باور کنیم حجاب در قرآن آمده است
✍ بابک شکورزاده
برخی افراد هستند که وقتی به آنها گفته میشود که فلان کار گناه است موضعگیری میکنند و میگویند کجای قرآن نوشته که گناه است. معمولا این دسته افراد اطلاعات چندانی از آموزههای دینی ندارند و تصور میکنند که چون قرآن کتاب آسمانی است، تمام ریز و درشت احکام در آن آمده است و همه چیز را باید در قرآن جستجو کرد. گویا به این نکته توجه ندارند که آموزههای دینی فقط قرآن نیست و بخش عظیمی از این آموزهها شامل احادیث معصومین علیهمالسلام است.
اگر قرآن فقط همین آیه بود که «اطیعوا الله و اطیعوا الرّسول...» کافی بود تا دیگر دنبال این نباشیم که احکام و معارف دین را فقط در قرآن جستجو کنیم؛ چرا که در این آیه شریفه خداوند صراحتا میفرماید که رسول را اطاعت کنید. از طرفی مگر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله در حدیث متواتر و معروف ثقلین نفرمود که من شما را ترک میکنم و قرآن و عترت را در میان شما میگذارم و تا زمانی که به اینها متمسک شوید گمراه نمیشوید؟!
بنابراین باید به این افراد این نکته را گوشزد کرد که برای اثبات حلال و حرام خدا، قرآن به تنهایی کافی نیست و عمل کردن به احادیث پیامبر و ائمه علیهمالسلام که نبی اکرم صلی الله علیه وآله به پیروی از آنها سفارش کرده، همگی در راستای اطاعت از خدا و عمل کردن به قرآن است.
از اینها گذشته جالب این است که برخی از همین افراد که میگویند کجای قرآن نوشته، بعضا مسائلی را مطرح میکنند که از قضا در قرآن آمده و چه بسا با تفصیل هم آمده است. یکی از آن مسائل مهم که خیلی چالشی هم هست موضوع حجاب است و به گونهای مطرح شده که جای هیچگونه شبههای را باقی نمیگذارد.
خداوند متعال در سوره نور میفرماید: «وَ قُلْ لِلْمُؤْمِنَاتِ یَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَارِهِنَّ وَ یَحْفَظْنَ فُرُوجَهُنَّ وَ لَا یُبْدِینَ زِینَتَهُنَّ إِلَّا مَا ظَهَرَ مِنْهَا ۖ وَلْیَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَىٰ جُیُوبِهِنَّ ... .؛ و به زنان با ایمان بگو: دیدگان خود را [از نامحرمان]ببندند و فروج خود را حفظ کنند و زینت خود را جز آنچه که آشکار است نمایان نکنند و روسرىهاى خود را بر سینه خود بیندازند... .»
کلمه" خُمُر" جمع «خِمار» است و خمار جامهاى است که زن سر خود را با آن مىپیچد و باقی آن را به سینهاش آویزان مىکند. کلمه «جُیوب» جمع «جَیْب» است که معنایش معروف است و مراد از جیوب، سینهها است و معنایش این است که به زنان دستور بده تا اطراف مقنعهها را به سینههاى خود انداخته، آن را بپوشانند. (تفسیر المیزان/ ذیل آیه مذکور)
از این جمله استفاده مىشود که زنان قبل از نزول آیه، پایین روسرى خود را به شانهها یا پشت سر مىانداختند که گردن و حداقل بخشی از سینه آنها نمایان مىشد؛ از طرفی میتوان این نکته را هم استفاده کرد که خِمار روسری معمولی نبوده و بزرگی آن به قدری بوده که زنان میتوانستند سینهها را هم بپوشانند؛ بنابراین بحث حجاب در قرآن آمده است و بهانهای برای بی حجابی به دلیل ذکر نشدن حجاب در قرآن نیست.
#حجاب
#نویسندگان_حوزوی
@howzavian
پیرو مولا اگر ماندیم عزت یافتیم
آبرویی چون سلیمانی و بهجت یافتیم
در رکابِ مرتضی چون میثمِ تمار اگر
با وفا ماندیم پایِ دار، رفعت یافتیم
با علی تختِ سلیمان می زند زانو به ما
چون ولایت را پذیرفتیم هیبت یافتیم
حق اگر دانیم خار چشم دشمن میشویم
مثل مالک، با علی چشم بصیرت یافتیم
ذرهای در دل اگر حب علی و آل اوست
همچو قنبر با غلامی ما سیادت یافتیم
شیعیان با مرتضی خیبرشکن خواهند بود
پیرو حیدر اگر گشتیم نصرت یافتیم
#مریم_علیزاده
#امیرالمومنینحیدر
#شاعران_حوزوی
💠 @shaeranehowzavi
24.78M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
.
🎬 مستند «رسیدِ گمشده»
💠 ماجرایی جالب از کمکهای ملت ایران به مردم فلسطین در سال 1346
🔰 تهیه کننده: سید محمد مهدی رکنی
هر روز یک #مستند_رادیویی بشنوید
@radiomaaref_mostanad
#رادیو_معارف
#آیت_الله_مرعشی_نجفی
#نویسندگان_حوزوی
@howzavian