🔔نشست «قلمرو و محدودیتهای قانونی آزادیهای شهروندان»
🎙 ارائه: دکتر محمود حکمتنیا
🎙ناقد: استاد محمد عندلیب همدانی
🗓 زمان: دوشنبه ۳ اردیبهشت، ساعت ۱۵
🏛مکان: قم، خیابان فاطمی(دورشهر). کوچه ۳۰. پلاک ۵۳
🔗لینک ورود به جلسه: https://bbb01.dte.ir/b/ggp-aag-qln-1ze
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔همایش «ظرفیتهای اندیشۀ شهید صدر در تحول علوم انسانی»
🗓 شروع همایش از یکشنبه، ۲ اردیبهشت
🕌 مکان: مشهد، حرم مطهر رضوی، صحن امام حسن مجتبی، دانشگاه علوم اسلامی رضوی، ساختمان شماره ۱، سالن شهید سلیمانی
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢به یاد پدر اقتصاد اسلامی ایران
✍️ دکتر محمدجواد توکلی
مرحوم دکتر پرویز داودی را باید پدر اقتصاد اسلامی ایران نامید. او در دهه ۶۰ با اندیشمندانی همچون آیتالله هاشمی شاهرودی به تدوین آثار برجسته اقتصاد اسلامی همچون مبانی اقتصاد اسلامی و پول در اقتصاد اسلامی در دفتر همکاری حوزه و دانشگاه پرداخت.
ایشان به عنوان معاون اقتصادی دکتر نمازی تحقیقات اقتصادی گستردهای را پایهریزی کرد و از عوامل موثر در کنترل تورم سال۱۳۷۴ بود.
دکتر داودی در همکاری با علامه مصباح گروه اقتصاد موسسه امام خمینی را تأسیس و رشته فلسفه اقتصاد اسلامی را پایهگذاری کرد.
هنگامیکه معاون اول رئیس جمهور دولت نهم شد، از ظرفیت محققان اقتصاد اسلامی در تدوین برنامه پنجم توسعه استفاده کرد.
در ادامه به عنوان رییس مرکز تحقیقات استراتژیک ریاست جمهوری در دولت دهم زمینه تدوین کتابهای متعدد شاخصهای الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت را فراهم کرد.
در نقش معاون اقتصادی قوه قضاییه و رئیس دفتر ریاست مجمع تشخیص مصلحت همواره حامی صیانت از معیشت مردم در مقابل سیاستهای اقتصاد لیبرالی بود، در ادامه به عنوان عضو مجمع تشخیص مصلحت نیز مردانه جنگید.
از اساتید برجسته اقتصاد خرد بود که در دانشگاه شهید بهشتی و سایر مراکز آموزشی شاگردان بسیاری تربیت کرد. او الگوی تفکیک بانکداری اسلامی را ارائه داد.
شیفته اقتصاد اسلامی بود، خط قرمزش سفره مردم و آرمانش مقابله با سیاستهای مخرب نئولیبرالهای داخلی بود، در این مسیر حتی از آبروی خود مایه گذاشت، حیف که بسیاری قدر ایشان را ندانستند و به هشدارهای مشفقانهاش گوش ندادند.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📗سی و پنجمین شماره فصلنامه «پژوهشهای اصولی» منتشر شد
✔️ جدیدترین شماره فصلنامه علمی_پژوهشی «پژوهشهای اصولی» به جامعه اساتید، فضلا و پژوهشگران حوزوی عرضه گردید، در این ویژه نامه، هفت مقاله پژوهشی ارائه شده است.
🔹 تغایر اعتبار و معتبر از منظر محقق خویی و آیتالله وحید خراسانی
🔸 واکاوی تحلیلی دلالات قرینه امتنان با تکیه بر چیستی و ویژگیهای آن
🔹 کاربست قواعد اصولی در توسعه معنایی آیات قرآن کریم
🔸 ملازمه کرامت انسان با حکم شرعی و راه شناخت مصادیق آن در استنباط فقهی
🔹 تحلیل دوران های مختلف بین اجزای علت تامه نهادهای فقهی و حقوقی
🔹 امکان سنجی تاسیس اصل عملی در استنباط کلامی
🔹 بررسی حجیت اصالت عدالت از منظر شیخ طوسی و آثار آن
👈 مطالعه نمایید: https://www.juosul.ir/
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
base.apk
25.61M
📚كتب فتوائی آيتالله سیدعلی سيستانى
📖 با قابلیت جستجو در متون
📗 رساله جامع (٤ مجلد)
📘 منهاج الصالحين
📙 مناسك حج
📒 منتخب المسائل
📕و ...
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢نمیتوان با این فقه معجزه شریعت را به جامعه نشان داد!
✔️استاد احمد مبلغی:
🔹ورود به فقه یک موضوع بدون نظریه دینی و فقهی، راه به بیراهه رفتن است. باید نظریه داشته باشیم تا بدانیم کلیت دین با یک نگاه فلسفی و کلامی در رابطه با موضوع مورد نظر چه چیزی گفته است. ورود به فقه یک موضوع بدون داشتن نظریه، باعث میشود که نتوانیم سؤالات قانونگذار را پاسخ بدهیم.
🔸غرب حرکت میکند چون نظریه دارد و در نظریه حرکت میکند، اگر نظریه نداشته باشیم وارد زمینی میشویم نظریه آن را غرب داده است و ما میخواهیم در آن زمین بازی اسلامی کنیم که باعث چندگانهگویی میشود و این کار فایدهای ندارد و مضر است.
🔹نظریه به معنای افکندن یک نگاه جامع بر روی مسئله است تا بتوانیم ابعاد آن را در چارچوب نظریه بررسی شود و فقه متناسب با آن را از منابع شریعت استخراج کنیم. بدون نظریه، فقه مفرداتی، جزئی و تکموردی میشود.
🔸بدون طی کردن این مسیر، شاهد چیزی هستیم که ظاهر آن را صورتآرایی فقهی کردند، اما درون آن با فقه نمیسازد. با این فقه نمیتوان معجزه شریعت را به جامعه نشان داد؛ زیرا آن آمیختهای از نظامهای متعدد است قانون باید یک مسیر را طی کند و با یک فکر قدرتمند به صحنه بیاید تا بتواند موضوع را حل کند.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢نباید چیزهایی را به حساب بیاوریم که نیست!
✔️استاد رضا استادی:
🔹ما ۲۰ علم در حوزه نیاز داریم که باید باشد و از اول هم مطرح بوده است. در تکتک این علوم، پیشرفت رخ داده ولی این پیشرفت به خاطر ابزار است لذا تحول صورت نگرفته است. ابتدا فلان تعداد طلبه بوده است و حالا هزاران طلبه داریم؛ استاد مثلا ۲۰ نفر بوده و الان ۳۰۰ نفر شده است، کتاب، فلان مقدار بوده و الان هزاران جلد شده، مجله اصلا نبوده یا یکی بوده و الان ۱۰۰ مجله داریم ولی معنای اینها، تحول در حوزه نیست.
🔸بنا بود که حوزه به عامه مردم در مسائل مختلف دینی جوابگو باشد ولی جوابگویی به معنای این نیست که گفته شود اول دو نفر جوابگو بودند و حالا ۵۰ نفر داریم، بلکه باید تحول حقیقی ایجاد شود؛ من قصد انتقاد ندارم ولی نباید چیزهایی را به حساب بیاوریم که نیست.
🔹آیا الان واقعا حوزه علمیه در دانشگاهها جایی باز کرده است؟ به نظر بنده واقعا اینگونه نیست و طوری نشده است که دانشجو خودش را محتاج بداند که با حوزه سر و کار داشته باشد؛ روزی ما یک دانشنامه هم نداشتیم ولی الان ممکن است فهرست بدهند که ما فلان تعداد دانشنامه داریم که همه اینها درست است و باید باشد ولی معنای تحول چیز دیگر است و صرف پیشرفت، تحول نیست.
🔸کتاب زیاد چاپ شده است ولی کتابخوان هم زیاد شده است؟ بنده در مراسم رونمایی از کتابی بیان کردم که کتاب چاپ میشود و تعدادی هم هدیه میدهیم ولی اگر چند ماه بعد از کسانی که هدیه گرفتهاند بپرسیم که چقدر آن را خواندهاند ممکن است تعداد کمی جواب مثبت بدهند. اینها البته انتقاد نیست بلکه بیان یکسری واقعیات است.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢در زمان ائمه (ع) غیر از وجوهات شرعیه، مالیات هم اخذ میشد/ دریافت مالیات باید عادلانه باشد
✔️آیتالله مکارم شیرازی در دیدار با رئیس سازمان مالیاتی کشور:
🔹اقتصاد جامعه سالم را بر پایۀ مالیات عادلانه است، باید مصارف مالیات تبیین شود تا مردم نسبت به پرداخت آن توجیه شود.
🔸مالیات سنگین سبب تعطیلی کارگاههای تولیدی کشور و سوق دادن سرمایهها به سمت بازارهای غیرتولیدی برای فرار از مالیات و بیکار شدن کارگران میشود.
🔹قابل اطمینان بودن مأمورین مالیاتی مهم است، متأسفانه برخی از مأموران مالیاتی با مؤدیان در محاسبۀ مالیات تبانی می کنند که باید با آن برخورد شود. دریافت مالیات باید عادلانه و همراه با رضایت مؤدیان باشد، که این باعث جلب اعتماد آنان می گردد.
🔸از سویی برخی به هر نحوی از پرداخت مالیات فرار میکنند و از سویی سازمان مجبور به تأمین هزینههای جاری کشور با مالیات است، لذا باید به گونهای برنامه ریزی شود که مالیات عادلانه ستانده شود.
🔹دریافت مالیات مختص به زمان حال نیست؛ مالیات در اسلام، همان زکات است و در زمان ائمه (ع) غیر از وجوهات شرعیه، مالیات هم اخذ میشد. هزینه های دفاعی و نظامی کشور نیز از طریق مالیات تأمین میشود. در گذشته خود مجاهدان هزینههای مرکب و خوراک خودشان را تأمین میکردند، در حالی که امروزه اشخاص به تنهایی توانایی تهیه ادوات نظامی را ندارند، از این رو این هزینهها بر عهدۀ نظام اسلامی بوده که از طریق مالیات تأمین میشود.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢خیر بیحجابی در چیست!؟
✍️ حجتالاسلام داود مهدوی زادگان/ دیدگاه و نظر
عقل سلیم به ما میگوید برای ترجیح یا تخییر هر امری نسبت به امر دیگر به ملاک و دلیل نیاز است. ترجیح بدون دلیل مرجح یا برابر انگاری معقول و شنیدنی و محکمه پسند نیست. این اصل عقلایی را حتی آن دسته از آخوندهای سکولار و عرفی گرا میدانند و قبول دارند. لذا برای اثبات آن نیاز به استدلال نیست. بلکه مساله مهم کشف ملاک دلیل رجحان است.
قرآن کریم ملاک دلیل رجحان و برتری و انتخاب خوب را در خیر بودن هر امری عنوان کرده است. چنانکه اگر دنبال برترین و بهترین حافظ باشیم، او الله است: "فَاللَّهُ خَيْرٌ حَافِظًا وَ هُوَ أَرْحَمُ الرَّاحِمِينَ" (يوسف: ۶۴). او برترین یاری دهنده است: "بَلِ اللَّهُ مَوْلَاكُمْ ۖ وَ هُوَ خَيْرُ النَّاصِرِينَ" (آل عمران: ۱۵۰).
فضیلت و برتری حکمت بر هر دانش دیگری به دلیل آن است که حکمت حامل خیر کثیر است. و البته این را صاحبان خرد ناب میدانند: "يُؤْتِي الْحِكْمَةَ مَنْ يَشَاءُ ۚ وَمَنْ يُؤْتَ الْحِكْمَةَ فَقَدْ أُوتِيَ خَيْرًا كَثِيرًا وَمَا يَذَّكَّرُ إِلَّا أُولُو الْأَلْبَابِ" (البقرة: ۲۶۹).
قرآن کریم از رستگارانی (مفلحون) یاد میکند که مردم را به امر خیر دعوت میکنند و امر به معروف و نهی از منکر میکنند: "وَلْتَكُنْ مِنْكُمْ أُمَّةٌ يَدْعُونَ إِلَى الْخَيْرِ وَيَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ ۚ وَأُولَئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ" (آل عمران: ۱۰۴).
قرآن کریم پوشش و عفاف را برای زنان سن بالایی که امیدی به نکاح ندارند، به دلیل خیر بودن آن نسبت به نا پوششی ترجیح داده است: "أَنْ يَسْتَعْفِفْنَ خَيْرٌ لَهُنَّ وَ اللهُ سَميعٌ عَليمٌ" (نور: ۶۰).
حتی دلیلی که ابلیس برای سجده نکردنش بر آدم میآورد همان خیر و بهتر دانستن خود نسبت به آدم است: "قَالَ مَا مَنَعَكَ أَلَّا تَسْجُدَ إِذْ أَمَرْتُكَ ۖ قَالَ أَنَا خَيْرٌ مِنْهُ خَلَقْتَنِي مِنْ نَارٍ وَخَلَقْتَهُ مِنْ طِينٍ" (اﻷعراف: ۱۲).
بنابراين، قرآن کریم ملاک برتری و رجحان هر چیزی یا امری بر هر چیز یا امر دیگر را در خیر بودن عنوان کرده است. هر امری که نسبت به امر دیگر بهتر است یا خیرش بیشتر باشد، آن امر رجحان دارد و باید همگان را به آن امر راجح دعوت کرد.
اکنون در بحث پوشش و ناپوششی، سوال این است که کدامیک نسبت به دیگر خیری دارد یا خیر بودن آن بیشتر است، آیا خیر بودن در جانب حجاب و پوشش است یا در طرف بی حجابی و نا پوششی است؟ تا یکی را بر دیگری ترجیح دهیم.
گمان نمیرود که کسی قائل به خیر بودن حجاب نباشد. برای خیر بودن پوشش دلایل زیادی میتوان ذکر کرد. اما چه دلیل یا دلایلی برای خیر بودن بیحجابی و نا پوششی می توان ذکر کرد تا گفته شود بیحجابی بر امر پوشش رجحان دارد یا زنان را در انتخاب هر طرف مسأله مختار میسازد.
بنابراین، آن دسته از حوزویان عرفی گرایی که ایده مقاصد الشریعه را طرح میکنند و حجاب را اختیاری میدانند، باید به مخاطبان خود توضیح دهند که بیحجابی چه خیری دارد که بانوان را در نسبت با حجاب مختار میدانند. چون اگر خیری در بیحجابی نباشد، اختیاری بودن حجاب معنا ندارد.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢تفاوت حکومت اسلامی با جمهوری اسلامی چیست؟
✍️حجتالاسلام محمدحسین فاریاب، دانشیار موسسه امام خمینی (ره)/ دیدگاه و نظر
۱. حکومت اسلامی، حکومتی است که افزون بر تعهد نسبت به ایجاد نظم، امنیت و رفاه عمومی جامعه، متعهد به اجرای دین اسلام در جامعه نیز میباشد و حاکم این حکومت بیواسطه یا باواسطه از سوی خدا به حکومت منصوب میشود.
۲. در حکومت دینی، هرچند حاکم حق حکومت را از خداوند گرفته است، ولی نمیتواند به زور اسلحه بر مردم حکومت کند؛ بلکه باید مقبولیت مردمی نیز داشته باشد. امام علی (ع) نیز ۲۵ سال از حکومتی که حق او بود، دور ماند؛ چون در آن دوران، مقبولیت مردمی برای تشکیل حکومت را نداشت.
۳. اسلامی بودن حکومت به آن نیست که تمام احکام اسلام در آن اجرا شود، بلکه به آن است که متعهد به اجرای قوانین دین باشد. اجرای تمام احکام دین، مشروط به بسترسازی حکومت جهت اجرای قوانین دین و نیز پذیرش مردم است؛ چنانکه امیرالمومنین (ع) نیز نتوانست تمام احکام دین را اجرا کند.
۴. حکومت اسلامی، میتواند مدلهای مختلفی داشته باشد. برای نمونه، یک مدل آن، مدل حکومتی حضرت علی علیهالسلام بود که به اقتضای شرایط آن زمان، ایشان بدون برگزاری انتخابات، خود به تعیین والیان، کارگزاران و مسئولان بخش های مختلف حکومت اقدام میکرد.
۵. یک نوع از حکومت اسلامی نیز آن است که حاکم به تنهایی برای همه امور تصمیم گیری نمیکند، بلکه مردم نیز با حضور در انتخابات در عرصههای مختلف حکومت، ایفای نقش کنند. این شکل از حکومت را جمهوری اسلامی مینامند.
۶. در این نوع از حکومت، اسلامیت و جمهوریت هر دو، نقش واقعی دارند. رأی مردم، حق الناس به شمار میرود، حاکم دینی نیز رأی مردم را تنفیذ میکند و این چنین است که ارکان حکومت، مانند ریاست جمهوری و قانونگذاری در مجلس، مشروعیت پیدا میکند.
۷. بنابراین، جمهوری اسلامی یک مدل از حکومت اسلامی است و در تقابل با آن نیست. تاکید بر جمهوریت، موجب قویتر شدن پشتوانه حکومتی است که در پی اجرای احکام دین در جامعه است.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
📣 آغاز درس خارج فقه آیتالله سیدحسن مرتضوی
📗موضوع: «صلاة الجمعه»
📆 زمان: از یکشنبه ۲ اردیبهشتماه
⏰ ساعت: ۷ صبح
🏛مکان: مشهد، میدان شهداء، خیابان شهید هاشمینژاد ۱۱، پلاک ۱۴، بیت معظمله
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔔سالگرد ارتحال مرجع عالیقدر شیعه، آیتالله العظمی بروجردی (قدس سره)
🎙سخنران: استاد شیخ حسین انصاریان
🗓 زمان: سهشنبه، ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳، بعد از نماز مغرب و عشاء
🕌 مکان: مسجد اعظم قم
🆔 https://eitaa.com/ijtihad