💢نظام اسلامی با فقه میماند نه با تاریخ/ استناد به نقلهای تاریخی، فقه را از دایره عمل خارج میکند
✔️استاد رسول جعفریان🔻
🔹علما هیچ وقت، متون تاریخی را یکی به دلیل ضعف منابع و دوم به خاطر برخی از استدلالهای اصولی جدی نگرفتند. ما در استناد به تاریخ اسلام برای بسیاری از مسائل دچار یک انحراف شدهایم که باید مورد توجه قرار گیرد.
🔸تاریخ را تبدیل به قصه خوانی کردیم، بعد هم آن را مبنای زندگی سیاسی و احکام صادره خود قرار دادیم. برای ما، بیش از آن که معیارهای فقهی اهمیت داشته باشد، برداشتهایمان از مالک و ابوذر و سلمان اهمیت داشت. برداشتهایی که پشتوانه آنها، نقلهای تاریخی است که محل تردید میباشد.
🔹این که ما اراده کردهایم برای شرعی نشان دادن کارها به نقلهای تاریخی استناد کنیم، یک ضرر مهمش آن است که به ازای آن، فقه را از دایره عمل بیرون کردهایم. وقتی فقه عقب نشینی کرد، جامعه از داشتن یک نظام استوار بیبهره میماند. ما برای استقرار نظام اسلامی در دراز مدت به فقه و حقوق نیاز داریم نه به تاریخ.
🔸امثال سید جواد طباطبائی هیچ اصالتی برای تفکر اسلامی – ایرانی قائل نیستند. اما بنده دقیقا به فقه در همه ابعاد آن معتقدم. حقوق اسلامی را اساس میدانم. با نقد استناد و استدلال بی رویه و بی پایه به تاریخ اسلامی، نمیخواهم از فربگی فقه بکاهم بلکه میخواهم به اصالت آن بیفزایم. به فقه سیاسی ـ شرعی اعتقاد دارم، اما پشتوانه آن را علم حقوق اسلامی و فقه اصیل میدانم.
👈 بیشتر بخوانید: https://b2n.ir/n97446
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔰سخنرانی رهبر انقلاب ساعت ۱۴:۳۰ در روز قدس
🔻رهبر انقلاب اسلامی در آخرین جمعه ماه مبارک رمضان مصادف با روز قدس خطاب به امت اسلامی و ملت ایران سخن خواهند گفت.
🔸این سخنرانی ساعت ۱۴:۳۰ امروز، ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۰ به صورت زنده از شبکههای داخلی و برون مرزی صداوسیما و سایت و حسابهای KHAMENEI.IR در شبکههای اجتماعی پخش خواهد شد.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢غوغای کاشف الغطاء در بیت المقدس
✔️در سال ۱۳۵۰ قمری ۱۵۰ نفر از شخصیتهای سیاسی و مذهبی کشورهای مسلمان از سراسر دنیا، در کنگره جهانی اسلام، گرد آمدند. مفتی بیت المقدس از سوی مجلس اعلای فلسطین، کاشف الغطاء را هم به شرکت در این گردهمایی فرا خواند. این در حالی بود که فلسطین هنوز اشغال نشده بود و بیش از هفتاد هزار نفر از مردم فلسطین به بیت المقدس آمده بودند تا از سخنان رهبران فرقههای اسلامی و شخصیتهای برجسته سیاسی و مذهبی کشورهای مسلمان بهره جویند. رشید رضا نویسنده سنی مذهب(تفسیر المنار) و علامه اقبال لاهوری نیز در این همایش بزرگ حضور داشتند. هر شب چند نفر از دانشمندان سخنرانی میکردند تا این که نوبت به جناب کاشف الغطاء رسید.
👈 ادامه مطلب: https://b2n.ir/x53856
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢کاش در صحرای سینا بودم و حداقل خاک کفش سربازان مسلمان مصری را پاک میکردم!
📝فلسطین و عالمان اسلامی؛ یادداشتی از استاد مجتبی الهی خراسانی🔻
🔹اگر جهان اسلام بخواهد برای آینده خود تصویری روشن و جذاب از تمدن اسلامی شامل مجموعهای از کشورهای اسلامی و ملل مسلمان ترسیم کند که در تراز شایسته فرهنگی، اقتصادی و سیاسی در کنار یکدیگر، و با تعامل و گفتگو و همزیستی همدلانه زندگی میکنند، قطعاً چنین آیندهای فقط و فقط با نبودن اسرائیل ممکن خواهد بود.
🔸حمایت از مقاومت اسلامی فلسطین توسط عالمان شیعه، امری مستحدث و پس از انقلاب اسلامی ایران نیست، بلکه مورد اتفاق علمای نجف و قم و مشهد بوده است.
🔹بسیار پیشتر به هنگام جنگشش روزه اعراب و اسراییل، آیتالله میرزا جواد تهرانی در سر درس خود گفته بود: کاش در صحرای سینا بودم و حداقل خاک کفش سربازان مسلمان مصری را پاک میکردم! اعلامیهها و مجالس متنوع علمای قم و نجف و مشهد و مجالس مراجع و علمای حوزه در محکومیت اقدامات رژیم غاصب صهیونیستی، در دفتر تاریخ و آلبوم تصاویر این حوزهها ثبت است.
👈 بخوانید: https://b2n.ir/073078
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢آثار اسلامیِ بیت المقدّس
✔️از سال 70 میلادی که تیتوسِ رومی، شهر قدس (به زبان عِبری: «اورشلیم») را به آتش کشید و معبد و تمام شهر را با خاک یکسان کرد به طوری که شهر به زمینی صاف تبدیل شد، تا زمان فتحِ شهر بوسیله ی مسلمانان و حضور مسلمانان در بیت المقدس (اورشلیم)، این شهر باستانی و مقدس برای سه دین آسمانی، روی خوشی به یهودیان نشان نداد و هیچ گاه، اورشلیم، شهری یهودی نبود. یهودیان ـ پس از ویرانیِ دوم معبد ـ در زمین پراکنده شده بودند و فقط برای انجام مراسمات مذهبیِ خود، به آن جا می رفتند، و فقط مسافران این شهر محسوب می شدند.
در شهر اورشلیم (به زبان عربی: «قدس» یا «بیت المقدّس»)، دو مسجد مهم از دیگر مساجد معروف ترند؛ «مسجد الأقصی» و «قبةُ الصخره». مسجد سوّمی هم به نام «مسجد عمر» هست که «علی» پسر «صلاح الدین ایوبی» به یاد جایگاه نماز عمر، آن را در سال 589 قمری ساخته است. این مسجد در قسمت جنوبیِ حیاط «کلیسای قیامت» قرار دارد که در آن زمان مورد بازدید و احترام عمر قرار گرفت.
1️⃣ مسجد الأقصی
اولین آیه ی سوره ی إسراء می فرماید: «منزّه است خدائی که بنده اش (محمد) را در يک شب، از مسجد الحرام (در مکه) به مسجد الاقصی (در اورشلیم) که اطرافش را پربرکت کردیم، برد، تا بعضی از آیات خود را به او نشان دهيم...».
مراد این آیه از «مسجد الأقصی» همان «معبد سلیمان» است که البته در آن زمان، هم قبله ی یهود و هم قبله ی مسلمانان بود، اما پس از دو ویرانیِ مهم و آسیب های دیگر، اثری از آن باقی نمانده بود و خداوند در این آیه اشاره به مکان آن معبدِ مقدس دارد.
اما مسجد الأقصی که اکنون با گنبدی کبود شناخته می شود، مسجدی است که در زمان ولید بن عبدالملک و به دستور او در محل ویرانه ی معبد سلیمان، در سال 86 قمری ساخت آن به پایان رساند.
بخش جنوبی و غربیِ حرم (که بوسیله ی دیوارکشیِ چهارگوش از مناطق مسکونیِ اطراف، جدا شده و شامل مسجد الأقصی و مسجد صخره و محل معبد سلیمان علیه السلام است که زیر مسجد الأقصی واقع است)، برای یهودیان مقدس است و اکنون، دیوار ندبه (قبله ی یهودیان)، در همین قسمت واقع است که بازمانده ی معبد سلیمان است.
🔴 صهیونیست ها تلاش دارند مسجد صخره (مسجد دارای گنبد زرد رنگ) را به جای مسجد الأقصای قرآن (معبد سلمیان که اکنون مسجد الأقصا ـ دارای گنبد کبود ـ بر روی آن واقع است)، بین مسلمانان مشهور کنند و اگر اکنون با ذکر کلمه ی «بیت المقدّس» یا «قدس» مسجدِ دارای گنبد زرد رنگ در فلسطین به ذهن شما می آید، نتیجه ی همین تبلیغات رسانه ایِ صهیونیستی است.
2️⃣ قبّةُ الصخره
قبّة الصخره ـ دارای گنبد زرد رنگ که به توطئه ی صهیونیستی، مسلمانان آن را به اشتباه، به نام قدس شریف می شناسند ـ نیز در محل حرم، بوسیله ی عبدالملک مروان، پنجمین خلیفه ی اموی در سال 72 قمری بنا نهاده شد. نویسنده ی کتاب «مساجد مهم جهان» معتقد است «مسجد صخره پس از فتح بیتالمقدس در قرن نخست قمری به دستور عمربن خطّاب بنا گردید و عبدالملک بن مروان در سال 65 قمری، این مسجد را به حرم شریف ملحق کرد» (به نقل از ویکی حج).
در داخل قبة الصخره، صخره ای بزرگ به طول و عرض و ارتفاع 6 در 14 در 2 متر، دقیقاً زیر گنبد طلائی وجود دارد که گفته می شود همان صخره ای است ـ که در اصل، قله ی کوهی بوده ـ که ابراهیم علیه السلام فرزندش اسماعیل را بر روی آن می خواست قربانی کند و همان محلی است که پیامبر اسلام از آن جا به معراج آسمانی رفت. در داخل این صخره، غار کوچکی است که حدوداً ده نفر می توانند در آن نماز بخوانند. این قسمت را «مسجد صخره» می نامند. یهودیان معتقدند، دحو الأرض از زیر این صخره شروع شده است. (قسمتی از نوشته ی «تاریخ توراتی ـ قرآنیِ فلسطین» از محمد ذکاوت صفت)
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢علمای شیعه و حمایت فقهی و سیاسی از فلسطین
✔️اشغال فلسطین دردناک ترین مسئله جهان بشری در سده اخیر و یکی از طولانی ترین مبارزات آزادی بخش و مقاومت علیه تجاوز و ستم و نسل کشی است که در آن سرزمین ادامه دارد.
از نخستین روزهای اشغال سرزمین فلسطین به دست صهیونیستها و اخراج مسلمانان با پشتوانه دولتهای غربی، علمای شیعه به دفاع از فلسطینان پرداخته و از مبارزه این مردم ستمدیده برای به دست آوردن حقوق از دست رفته خود، جانبداری کرده اند.
علما و فقها با زبان و قلم، شیعیان را برای کمک به برادران ستمدیده خود تشویق و تهییج کرده و با فتاوی آشکار و صریح کمک به آنان را واجب شرعی شمرده و کشته شدن در راه آزادی بیت المقدس را شهادت در راه خدا محسوب داشتهاند.
عالمانی مانند سید شرف الدین عاملی، محمد حسین کاشف الغطاء، شیخ عبدالکریم زنجانی، آیتالله حکیم، آیتالله میلانی، آیتالله کاشانی، آیتالله بروجردی، امام خمینی، نواب صفوی، آیتالله طالقانی، علامه طباطبایی، آیتالله گلپایگانی، آیتالله نجفی مرعشی، شهید مطهری و… در اعتراض به این مسئله کوششها نمودند که برگهایی از آن را میخوانید.
👈 گزارش را در «شبکه اجتهاد» مطالعه کنید: https://b2n.ir/p83876
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🔰همایش ملی «سنتهای کارآمد و تدریس موفق»
🔻همراه با آئین رونمایی کتاب درسهای مکاسب آیتالله سید حسن مرتضوی
🔷نشست اول: جایگاه بی بدیل استاد در نظام تعلیم و تربیت در حوزه)
🔹اساتید سخنرانان: محمدحسن مهدویمهر/ سیدحسن وحدتی شبیری
🔶زمان: یکشنبه 19 اردیبهشت ساعت 17.30
🔸پخش زنده و برخط: https://www.skyroom.online/ch/kalamona/tadris-movafagh
👈👈 اطلاعات و جزئیات بیشتر در گفتگو با حجتالاسلام حسین منتظر، عضو کمیته اجرایی همایش: https://b2n.ir/q78996
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢دفتر آیتالله سیستانی مبلغ فطریه سال ۱۴۰۰ را اعلام کرد
✔️میزان زکات فطره برای هر فرد سه کیلوگرم است، مبلغ آن برای فطریه بدل از آرد 21 هزار تومان و برای فطریه بدل از برنج ایرانی 100 هزار تومان و فطریه بدل از برنج غیر ایرانی، 75 هزار تومان تعیین شده است.
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
1574495910-10224-15-3.pdf
241.2K
💢بررسی اعتبار چشم مسلّح در رؤیت هلال با تأکید بر دیدگاه آیتالله هاشمی شاهرودی(ره)
✔️مشهور فقیهان با استناد به روایات رؤیت برآن هستند که رؤیت تنها با چشم عادی اعتبار شرعی دارد و در اصطلاح با چشم مسلح کفایت نمیکند. اما آیتالله هاشمی شاهرودی با دیدگاه مشهور مخالفت کرده و بیان میدارد که رؤیت در نصوص نسبت به رؤیت با چشم عادی و نیز چشم مسلح اطلاق دارد. انصراف رؤیت به رؤیت متعارف زمان صدور نص، انصراف وجودی و مردود است. همچنین بر اساس صحیحه علی بن جعفر از امام موسی کاظم (ع) رؤیت شخص تیز بین (حاد البصر) که معتبر است با رؤیت به وسیله ابزار نزدیک کننده دارای وحدت مناط است.
بدین ترتیب در این تحقیق به صورت تفصیلی و استدلالی اعتبار ابزار نوین نزدیک کننده در رؤیت هلال با محوریت دیدگاه آیتالله هاشمی شاهرودی اثبات میشود. اشکالات متعددی -که قریب به ده اشکال است- توسط برخی فقیهان مانند آیات و اساتیدی همچون سیدعلی سیستانی، شیخ جعفر سبحانی، سیدمهدی خلخالی و شیخ محمدتقی شهیدی پور به خصوصِ دیدگاه فوق شده است که تمامی آنها مورد بررسی و نقد قرار میگیرد.
📝نویسنده: علی الهی خراسانی
🌐منبع: جستارهای فقهی و اصولی سال پنجم تابستان 1398 شماره
#استهلال
15🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢از «واکاوی سینمای دینی و فقه هنر هفتم» تا «نظام مسائل فقه، هنر و رسانه»
📚کتاب «واکاوی سینمای دینی و نظام مسائل فقه هنر هفتم» در ۲۰۴ صفحه و کتاب «نظام مسائل فقه، هنر و رسانه» در ۱۸۶ صفحه، به قلم حجتالاسلام والمسلمین علی نهاوندی، استاد حوزه علمیه قم، مدیرگروه فقه هنر و رسانه مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) و مدیرکل سابق صدا و سیمای خراسان رضوی به زیور طبع آراسته شد.
👈 معرفی آثار: https://b2n.ir/q00098
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢احکام و آداب مربوط به پرداخت فطریه
✔️حجتالاسلام محمدحسین فلاح زاده، رئیس ستاد ترویج احکام دین و عضو بخش استفتائات دفتر رهبر معظم انقلاب، در گفتگویی به بررسی احکام و آداب مربوط به پرداخت فطریه پرداخته است.
🔹کسانی که باید فطریه بپردازند
🔸معافیهای فطریه
🔹فطریه جنین و نوزاد
🔸فطریه مهمان شب عید فطر
🔹مقدار فطریه
🔸زمان پرداخت فطریه
🔹فطریه سادات و غیر سادات
🔸محل اصلی مصرف فطریه
🔹موارد استثنا در مصرف فطریه
👈 اینجا بخوانید: https://b2n.ir/486653
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢اعلام مبلغ زکات فطره ۱۴۰۰ مطابق با نظر مراجع تقلید
✔️زکات فطره امسال طبق نظر اکثر مراجع، حداقل برابر با 20 تا 75 هزار تومان معادل ۳ کیلوگرم گندم یا معادل ۳ کیلوگرم برنج اعلام شده است که خانوادهها بر اساس قوت غالب خود آن را پرداخت میکنند.
👈 مشاهده کنید: https://b2n.ir/f28902
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
✔️پرونده ویژه «شبکه اجتهاد» به مناسبت روز بزرگداشت «شیخ کلینی»🔻
🔹نقش و جایگاه شیخ کلینی در گسترش علوم اسلامی/ آیتالله مکارم شیرازی: https://b2n.ir/j40775
🔸شیخ کلینی لقبی یافت که در طول تاریخ کسی جایگزین ایشان نشد/ گفتگو با محمدحسن ربانی بیرجندی: https://b2n.ir/t37492
🔹کلینی متعلق به جریان عقل گرای شیعه است/ گفتگو با محمدحسین اخوان: https://b2n.ir/h25039
🔸محدثی که کتابش «کافی» است/ یادداشت امیرمحسن عرفان: https://b2n.ir/d14773
🔹چرا همه اسناد کافی حجت است؟/ یادداشت محمد فایزی: https://b2n.ir/e11744
🔸ثقهالاسلام کلینی در آثار امام خمینی چه جایگاهی دارد؟/ یادداشت محمدکاظم تقوی: https://b2n.ir/u82533
🔹تعامل کلینی با راویان واقفی در فروع کافی/ گزارش نشست ارائه منصور گروسی: https://b2n.ir/708744
🔸معرفی کتاب «پژوهشی تطبیقی در احادیث بخاری و کلینی»: https://b2n.ir/q38936
🔹معرفی نرمافزار مجموعه آثار «شیخ کلینی»: https://b2n.ir/e06632
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢پیشبینی رؤیتپذیری هلال ماه شوال/ گزاش ستاد استهلال تعیین کننده است
✔️مبنای «لزوم رؤیت هلال با چشم عادی» و «اشتراط اتّحاد افق» (مبنای فقهی مشهور فقهاء مانند آیات عظام امامخمینی(ره)، بهجت(ره)، سیستانی، شبیریزنجانی، مکارمشیرازی، ... )
🔹در غروب چهارشنبه (۲۹ رمضان)، رؤیت هلال با چشم عادی در سراسرِ ایران، نشدنی است؛ از اینرو، ماه مبارک رمضان ۳۰ روزه خواهد بود.
✔️مبنای «کفایت رؤیت هلال با چشم مسلّح» و «اشتراط اتّحاد افق» (مبنای فقهی حضرت آیتالله خامنهای)
🔹در غروب چهارشنبه (۲۹ رمضان)، رؤیت هلال با چشم مسلّح در جنوب و بخشی از مرکز و غرب ایران، محقّق میشود؛ امّا در شرق و شمالشرقی و بخشی از مرکز و شمال و شمالغربی ایران رؤیت هلال با چشم مسلّح، بسیار دشوار است.
🔹اگر گزارش معتبری از رؤیت هلال با چشم مسلّح در مناطق شمالشرقی و شمال و شمالغربی بهدست آید، در سراسر ایران، پنجشنبه عید فطر خواهد بود؛ و اگر فقط گزارش معتبری از رؤیت هلال با چشم مسلّح در مناطق جنوبی یا میانی یا غربی کشور بهدست آید، تنها در منطقۀ رؤیت هلال و مناطق همافق با آن و جنوبیتر از آن، پنجشنبه، روز اوّل ماه شوّال ۱۴۴۲ قمری و عید فطر خواهد بود.
#اختصاصی
#استهلال
👈 بیشتر بخوانید: https://b2n.ir/u80036
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
May 11
💢پیام دفتر آیتالله سیستانی در پی انفجار جنایتکارانه مدرسه سیدالشهدای کابل
✔️در پی حمله تروریستی به دانشآموزان مدرسه / مکتب سیدالشهدا (ع) در کابل که منجر به شهادت بیش از ۷۰ تن و مصدومیت ۱۵۰ تن از از دختران بیگناه شد، دفتر آیتالله سیدعلی سیستانی بیانیهای صادر کرد.
در شرایط دشوار کنونی کشور عزیز افغانستان و با توجه به احتمال قدرت گرفتن بیش از پیش گروههای تندرو و افراطی، اتحاد و همبستگی ملی میان همه اقوام و ملیتهای این کشور از هر زمانی دیگر ضروریتر است، انتظار میرود حکومت و رهبران ملی و دینی و بزرگان جامعه افغانستان جهت حمایت از غیر نظامیان ـ بهخصوص اقلیتهای قومی و مذهبی ـ در مقابل ظلم و جنایت گروههای تروریستی چارهای بیندیشند و اقدامات مناسبی را در نظر بگیرند.
کشورهای مسلمان و جامعه جهانی نیز وظیفه دارند ملت بیپناه افغانستان را در این شرایط سخت تنها نگذارند و اجازه ندهند نقشه شومی را که بدخواهان برای آینده این کشور ترسیم نمودهاند اجرا شود و در نتیجه شمار بیشتری از مردم بیگناه هدف حملات جنایتکارانه گروه های افراطی قرار گیرند.
👈متن کامل بیانیه: https://b2n.ir/s52650
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢انتشار دو کتاب جدید از استاد علیرضا اعرافی در موضوع «فقه تربیتی»
📚جلد هشتم از سلسله کتابهای فقه تربیتی استاد علیرضا اعرافی با عنوان «آداب تعلم» به تحقیق و نگارش هادی عجمی در ۳۴۴ صفحه و جلد سیام با عنوان «قواعد فقه تربیتی» به تحقیق و نگارش سید عنایتالله کاظمی در ۴۸۵ صفحه، از سوی مؤسسه اشراق و عرفان چاپ و روانه بازار نشر شد.
👈 مشاهده مشخصات، فهرست و مقدمه آثار: https://b2n.ir/y36213
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢انتخابات، تنها راه ادای امانت به اهل آن در عصر غیبت است
✔️ استاد محمدجواد فاضل لنکرانی، در نشست تخصصی فقه انتخابات🔻
🔸اینکه گفته شود حفظ نظام واجب است و انتخابات از لوازم و مقدمات حفظ نظام است و سپس مبتنی بر وجوب مقدمه واجب، به اثبات وجود انتخابات استدلال شود، گرچه امر درستی است، اما نتیجه آن وجوب عقلی و نه مولوی انتخابات است. در حالیکه ما برای اثبات اینکه شرکت در انتخابات وظیفه شرعی است نیازمند اثبات مولوی بودن آن هستیم. مولوی و وظیفه شرعی بودن این مهم نیز از طریق ادله که ذکر شد قابل اثبات است.
🔹مفاد آیه ۵۸ سوره نساء مبنی بر «لزوم واگذار کردن امانت به اهلش»، «حکومت» از بارزترین مصادیق امانت است؛ و اموری از قبیل تعیین حاکم، انتخاب رئیس جمهوری و نمایندگان مجلس و اعضای شورای اسلامی شهر از مهمترین امور هر حکومتی قلمداد میشود. مردم باید آنها را به اهلش بسپارند و یکی از بهترین و مهمترین و شاید بتوان گفت تنها راه ادای امانت حکومتی و مناصب سیاسی و اجتماعی، خصوصاً در عصر غیبت، انتخابات است.
👈 گزارش نشست: https://b2n.ir/y06823
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢ویژه نامه «استهلال» از سوی افق حوزه منتشر شد
✍️ فهرست مطالب
1️⃣ رؤیت هلال و اختلاف افق ها از دیدگاه آیتالله سبحانی
2️⃣ معرفی کتاب «چند نکته مهم درباره رؤیت هلال» تالیف آیتالله مکارم شیرازی
3️⃣ راههای رسیدن به وحدت نظردر مسأله رؤیت هلال/ استاد محسن فقیهی
4️⃣ بررسی اعتبار چشم مسلح در رؤیت هلال/ استاد محمدجواد فاضل لنکرانی
5️⃣ معرفی کتاب «رؤیت هلال» در پنج جلد و در هفت بخش اثری از حجتالاسلام رضا مختاری و محسن صادقی
6️⃣ پاسخ به یک پرسش/ منشأ اتفاق یا اختلاف نظر در ثبوت رؤیت هلال چیست؟
7️⃣ پاسخ به پرسش دیگر/ مراد از «اتحاد افق» چیست و دیدن هلال ماه چه ارتباطی با اتحاد افق دارد؟
#استهلال
👈دانلود و مطالعه: https://b2n.ir/s84360
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢بررسی ابعاد فقهی و اجتماعی عید فطر در اهل سنت ایران
✔️گفتگوی زنده با حضور:
🎙مولوی عبدالمجید شهبخش
🎙ماموستا محمد رسول ابوالمحمدی
🎙علیرضا کمیلی
⏰زمان: 20 اردیبهشت، ساعت 23
👈از صفحه اخوت: https://instagram.com/okhowahmag?igshid=w3xn2w937bii
#استهلال
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢ضرورت تصحیح مجدد امالی شیخ طوسی
✔️دکتر حسن انصاری، عضو هیئت علمی مدرسه مطالعات تاریخی مؤسسه مطالعات پیشرفته پرینستون🔻
«امالی» شامل روایاتی است که شیخ طوسی (شیخ الطائفه) در نجف اشرف طی جلسات منظمی برای شاگردان خود املاء کرده است. اولین مجلس کتاب، در سال ۴۵۵ قمری بوده و آخرین آنها در سال ۴۵۸ برگزار شده و از مجلس ۱۹ تا پایان کتاب روزهای جمعه بوده که تاریخ دقیق آنها در ابتدای هر مجلس ذکر شده است.
شیخ طوسی در اینکتاب از احادیث شیخ مفید، ابن مهدی، ابی قتاده، حسین بن عبدالله، احمد بن ابی فوارس، حفار، ابن فحلد، ابن اسحاق احمری و ابی مفضل شیبانی فراوان بهره گرفته است.
تصحیحی از اینکتاب به سال ۱۳۷۲ در انتشارات دارالثقافه قم منتشر شد. همچنین سال ۱۳۸۱ تصحیح و تحقیق بهزاد جعفری و علی اکبر غفاری از «امالی» نیز توسط انتشارات دارالکتب اسلامیه در دسترس مخاطبان قرار گرفت. سال ۱۳۸۸ ترجمهای از این کتاب به توسط انتشارات اندیشه هادی منتشر شد. همچنین سال ۹۱ نیز ترجمه دیگری از آن به قلم محمدعلی سلطانی توسط انتشارات پورصائب در دسترس مخاطبان قرار گرفت. ترجمه اخیر بعدها توسط انتشارات ارمغان طوبی بازنشر شد.
👈 ادامه مطلب: https://b2n.ir/z07457
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢درباره پدیده معیوبِ دکتر حجتالاسلام!
✔️حجتالاسلام علی کشوری، محقق و دبیر شورای راهبردی الگوی پیشرفت اسلامی🔻
🔸برخی از طلبهها -در روزگار ما – علاوه بر تحصیلات حوزوی به دنبال تحصیلات دانشگاهی میروند و عنوان حجتالاسلام دکتر متولد میشود. البته برخی هم بعد از اخذ مدرک دکتری و مهندسی برای تحصیل به حوزه علمیه میآیند؛ درباره این برادران چند نکته را عرض میکنم.
🔹نکته اول: برای تحصیلاتِ دوگانه در حوزه و دانشگاه دو انگیزه اصلی متصور است. برخی با انگیزه آشنائی و سپس نقد مفاهیم پوزیتویستی به تحصیلات تکمیلی دانشگاهی میپردازند و جمع دیگری هم به دنبال یافتن پاسخ برای پرسشهای خود در رشتههای دانشگاهی هستند. جریان دوم در واقع اعتقادی به جامعیت دین در پاسخگویی به همه مسائل بشر ندارند!
🔹نکته دوم: برای تسلط و نقدِ دیدگاههای سکولار دانشگاهی، روشهای بهتری متصور است.
👈 ادامه مطلب را در «شبکه اجتهاد» بخوانید: https://b2n.ir/b30967
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢نهجالبلاغه؛ کتاب تراز شیعه؛ ویژگیهایی که در سایر کتب حدیثی وجود ندارد
✔️حجتالاسلام مهدی مهریزی، عضو هیئت علمی دانشگاه قرآن و حدیث🔻
از دید بنده نهجالبلاغه کتاب تراز شیعه، قرائت انسانی از حکومت و تفسیر اهل بیت(ع) از اسلام و قرآن است. نهجالبلاغه را باید در میان همه کتب حدیثی ممتازترین آنها تلقی کرد؛ زیرا ویژگیهایی دارد که در سایر کتب حدیثی وجود ندارد؛ کتب حدیثی عمدتاً مطالب تقطیع شده را در خود جمع کرده و بریده سخنان ائمه(ع) است و محدثان بر حسب علائق و سلیقه خود بریده و تقطیع کردهاند؛ مثلاً نویسنده چون قصد داشته مطالب را موضوعی ارائه دهد، از هر متنی جملههایی را انتخاب کرده و به تناسب موضوع آن را کنار هم قرار میدهد. ولی سید رضی قصد تقطیع سخنان امام را نداشته است؛ لذا متنهای تقریباً کامل ارائه کرده است گرچه آن همه سخنرانی کامل نیست،
نهجالبلاغه یک دوره تاریخ اسلام از قبل بعثت پیامبر(ص) تا دوره حکومت خودشان است؛ دوره جاهلیت، دوره رسول الله(ص) و قضایای بعد از رحلت پیامبر(ص) و دوره عثمان به لحاظ تاریخی بیان شده و گزارشی از جامعهشناسی و روحیات و خلق و خوی مردم در آن چند دهه بیان شده است
👈 دیگر ویژگیهای نهجالبلاغه: https://b2n.ir/u62479
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
🌙نشست تخصصی رؤیت پذیری هلال ماه شوال 1442
✔️با حضور اساتید:
🔹علیرضا موحدنژاد
🔸رضا مختاری
🔹 سیدرضا قلمکاریان اصفهانی
🔸احمد رحمانی
🔹سید قاسم رستمی
🔸سعید نجفی
⏰زمان: سه شنبه21 اردیبهشت، ساعت 17:30
✅با اعطای گواهینامه رسمی
👈شرکت از طریق لینک: http://Skyroom.online/ch/mofidclass/estehlal
#استهلال
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢واکنش مراجع به اقدام جنایتکارانه در انفجار خونین افغانستان
✔️در پی انفجار بیرحمانۀ و جنایتکارانه در مقابل دبیرستان دخترانۀ «سیدالشهداء» در کابل افغانستان، حضرات آیات سیستانی، وحید خراسانی، صافی گلپایگانی، سبحانی، علوی گرگانی، شبیری زنجانی، نوری همدانی، فیاض، حکیم و مدرسی؛ ضمن ابراز همدردی با این فاجعهی عظیم با صدور بیانیهای این عمل جنایتکارانه و خونین را بهشدت محکوم کردند.
🔹کشورهای مسلمان و جامعه جهانی وظیفه دارند ملت بیپناه افغانستان را در این شرایط سخت تنها نگذارند و اجازه ندهند نقشه شومی را که بدخواهان برای آینده این کشور ترسیم نمودهاند اجرا شود
🔹اگر کشورهای اسلامی و امت پیامبر(ص)، امثال این جنایت وحشتناک را محکوم میکردند و سکوت خود را در برابر دشمنان اسلام میشکستند و بیش از این، ذلت و خواری را برای خود تحمل نمیکردند، عدهای که گوی سبقت را از حیوانات درنده ربودهاند، جرأت پیدا نمیکردند که این جنایات هولناک را انجام داده و چهره رحمانی اسلام عزیز را در انظار عالمیان مخدوش نمایند.
🔹 کوتاهی و سهل انگاری حکومت نسبت به مسایل امنیتی، تحت هیچ شرایطی پذیرفتنی و قابل قبول نیست؛ عاملین این حادثه تکان دهنده و دلخراش، هرچه سریعتر از سوی ارگانهای امنیتی حکومت، شناسایی شده و به سزای عمل خود برسند.
🔹این جنایت آغاز پروژه مهار جریان دینی و اسلامی و به خصوص شیعیان افغانستان است.
👈 این گزارش را در «شبکه اجتهاد» بخوانید: https://b2n.ir/h45151
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💻 وبینار بینالمللی مطالعات دین و سلامت
✔️نشست اول: توحید مفضل: روایت متن در چند سنت
🎙 سخنران: دکتر محمدکاظم رحمتی، عضو هیئت علمی دانشنامه جهان اسلام
💠به میزبانی حمیدرضا تمدن و محمد باعزم
⏰ زمان: سه شنبه بیست و یکم اردیبهشت ماه، ساعت 18:30
🖇در پلتفرم گوگلمیت: https://meet.google.com/iii-ibwb-vrh
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢انحصاری کردن نقل و انتقال اموال غیرمنقول در سند رسمی
📚کتاب نشستهای فقهی-حقوقی «انحصاری کردن نقل و انتقال اموال غیرمنقول در سند رسمی» مکتوب و منتشر شد. این اثر به کوشش دکتر اسماعیل آقابابایی در گروه مسائل فقهی و حقوقی پژوهشکده فقه و حقوق پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تهیه گردیده است.
👈 آشنایی با کتاب: https://b2n.ir/d30684
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢پنج شنبه احتمالا عید فطر است/ هلال ماه شوال در غروب چهارشنبه تحت هیچ شرایطی با «چشم غیرمسلح» قابل رویت نیست
✔️علیرضا بوژمهرانی، عضو ستاد استهلال دفتر رهبری، آخرین جزئیات رویت هلال ماه شوال را تبیین کرد🔻
🔹مختصات هلال ماه روز چهارشنبه به گونهای است که در تمام پهنه ایران فقط با چشم مسلح یعنی با ابزار هایی مانند دوربین های دوچشمی و تلسکوپها قابل رویت است به شرط اینکه شرایط جوی هم مناسب باشد.
🔸هر چقدر از سمت جنوب غربی ایران (منطقه آبادان) به سمت سرخس حرکت کنیم وضعیت مختصات هلال ضعیف تر میشود و نیاز به ابزارهای قدرتمندی برای رصد است.
🔹هلال ماه شوال تحت هیچ شرایطی با چشم غیر مسلح قابل رویت نیست، این مسئله به دلیل باریکی فوق العاده زیاد این هلال است و دیدنش نیازمند یک کار فنی است.
🔸به احتمال قوی در صورت عدم بروز مشکلات غیر منطقی در کشورهای دیگر، عید فطر در ایران، عربستان و تمام کشورهای منطقه همزمان روز پنج شنبه ۲۳ اردیبهشت خواهد بود.
#استهلال
👈 بیشتر بخوانید: https://b2n.ir/x12320
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢محاسبات نجومی در خدمت استهلال
✔️حجتالاسلام علیرضا موحدنژاد، رییس کمیته علمی ستاد استهلال 🔻
🔹در گروهها افرادی داریم که هم اطلاعات نجومی و هم اطلاعات فقهی لازم را دارند. همهی گروهها حداقل دارای دوربین دوچشمی یا قویتر هستند. حدود نیمی از گروهها هم از تلسکوپ استفاده میکنند.
🔸در ستاد استهلال با پرسیدن سؤالات دقیق، سعی میکنیم که توهم در رؤیت را از رؤیت واقعی جدا کنیم. از فرد سؤال میکنیم که شما هلالی که دیدید، دهانهی هلال بهسمت راست شما بود یا بهسمت چپ؟ از نفر بعدی که کنارش ایستاده هم میپرسیم. یا میپرسیم هلالی که شما دیدید در زمینهی نارنجی آسمان بود یا در زمینهی آبی آسمان؟ هم زمانی رؤیت را میپرسیم و جوابشان را ثبت میکنیم.
🔹حتی گاهی اوقات از کسانی که تجربههای زیادی در رؤیت دارند و آموزشدیدهاند هم سؤالاتی میکنیم و تعارف و رودربایستی با کسی نداریم. وقتی آنها دیدگاههای همدیگر را تأیید میکنند و مؤید همدیگرند و افراد باتجربهای هستند، نظرمان را در گزارش مینویسیم.
🔸بعضی بهلحاظ نجومی گاهی اوقات تلاش میکنند که هلال را قبل از ظهر ببینند. نظر رهبر انقلاب مانند اغلب فقها این است که رؤیت هلال قبل از ظهر معتبر نیست. اگر رؤیت قبل از ظهر صورت بگیرد، ثابت نمیکند که همان روز اوّل ماه است و نشان میدهد فردایش اوّل ماه است. گاهی مواقع هم هلال قبل از غروب خورشید دیده میشود. البته این هم کار دشواری است، ولی گروههای رصدی توان این کار را دارند که با تنظیم تلسکوپ در روز هلال را ببینندـ
#استهلال
👈 بیشتر بخوانید: https://b2n.ir/t80467
🆔 https://eitaa.com/ijtihad
💢بررسی تحلیلی دیدگاههای قرآنبسندگان ایران در نقد حدیث
✔️ رساله دکتری «بررسی تحلیلی دیدگاههای قرآنبسندگان ایران در نقد حدیث» از سوی حجتالاسلام سید حسن هاشمی جزی با حضور اساتید راهنما و داور در دانشکده شیعهشناسی دانشگاه ادیان و مذاهب دفاع شد.
🔰 قرآنبسندگان ایرانی از جریانهای فکری برآمده از مکتب تشیع امامیه هستند که با دو شاخصه قرآنبسندگی و دوریگزینی از حدیث در نیمه دوم قرن سیزده هجری و همزمان با نهضت مشروطه در ایران ظهور کردند.
این جریان با تأکید بر کفایت قرآن برای هدایت جامعه، همهفهمی قرآن و بینیازی آن به روایت تفسیری، دوریگزینی از حدیث، برای نقد و پالایش حدیث بیشتر از ادله نقلی (قرآن، سنت و اجماع) و لُبی (عقل، تاریخ، علوم تجربی و …) استفاده کرده و علاقهای به ورود به نقد سندی حدیث ندارد.
👈 چکیده رساله: https://b2n.ir/d42247
🆔 https://eitaa.com/ijtihad