شرکت نمایندگان پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی حجج اسلام آقایان دکتر نصرتی و دکتر شریعتی و آقای ملاگلی در مراسم ختم مرحوم حاج محمد سلمان در دماوند
۳۰ مرداد ۹۸🖕🖕🖕🖕
🔰کتاب مجموعه مقالات همایش سیره و زمانه امام کاظم(ع) جلد اول و دوم
🌐تبیین سیره معصومان برای پیروان آنها به ویژه شیعیان از اهمیت ویژهای برخوردار بوده و همواره بر شناخت و پیروی از آن اهتمام داشتهاند. ارائه و شناساندن روش و سبک زندگی اهلبیت(ع) به جامعه و پیروان آنها علاوه بر سیراب کردن روان تشنه مشتاقانِ سبک و سیره معصومان میتواند در دنیای امروز راهگشای بسیاری از مشکلات بوده و در دفع و رفع ناهنجاریهای اجتماعی و فرهنگی به کار آید. از طرفی شناخت ادوار زندگانی معصومان و شرایط حاکم بر آن برای درک رفتار آنان و فهم چگونگیِ رفتار آن بزرگواران با حاکمیت و شرایط عصرشان ضروری است. در واقع تبیین مناسب و فهم بهتر سیره آنان نیازمند بسترشناسی سیاسی، اجتماعی و فرهنگی میباشد.
✳️از میان دوران پرفراز و نشیب تشیع به ویژه عصر حضور ائمه(ع) زمان امامت حضرت موسیبن جعفر(ع) از اهمیت ویژهای برخوردار است. از طرفی افکار و اندیشههای مختلفی در جهان اسلام پدید آمده و در این دوره از رونق برخوردار گشتهاند. از طرف دیگر فرقههای مختلف و متعددی در میان مسلمانان شکل گرفته و هر کدام داعیه رهبری و هدایت جامعه را داشتند و از سوی دیگر جامعه شیعه هم پس از شهادت امام صادق(ع) با بحران مواجه گشته بود و افرادی مدعی جانشینی آن حضرت بودند. این در حالی بود که خلافت عباسی هم در پی یافتن جانشین امام جعفر صادق(ع) بود. در چنین فضا و شرایطی امام کاظم(ع) به امامت رسیدند و در آغاز با رعایت اصل تقیه اقدامات ویژهای در پیشبرد جامعه به سوی هدایت انجام دادند و پس از مدتی آرامش را بر شیعیان حاکم کردند و با گسترش و نهادینه کردن سازمان وکالت شبکه ارتباطی وسیعی در جامعه شیعی آن زمان پدید آورده که نقش مهمی در انسجام سیاسی، اجتماعی و فرهنگی شیعیان داشت. از طرفی اقدامات سیاسی امام کاظم(ع) به ظاهر متفاوت با امامان پیشین بود که آن هم برخاسته از جریانهای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی زمانه بود تأکید امام کاظم بر حق اهل بیت(ع) ، و تبیین جایگاه علویان و عباسیان نسبت به پیامبر، رفع مشروعیت خلافت عباسیان و تعیین قلمرو آنان به عنوان حدود فدک از اقدامات سیاسی آن حضرت به شمار میروند. بنا براین مواجهه امام با خلفای همعصر خود نیز از اهمیت خاصی برخوردار است.
🔵اهمیت سیره و زمانه امام موسیبن جعفر(ع) و لزوم تبیین علمی و بررسی همه جانبه آن سبب گردید تا انجمن تاریخپژوهان حوزه علمیه قم این مهم را در دستور کار خود قرار داده و همایشی با این عنوان طراحی کند. از اینرو پس از تصویب اصل برگزاری همایش و رایزنی با شخصیتها و مراکز علمی، شورای علمی همایش تشکیل و پس از تصویب موضوعات و محورهای آن، فراخوان را منتشر و مقالات متعددی دریافت کرد که علیرغم حجم بالای مقالات دریافت شده تعدادی که شرایط علمی لازم برای نشر را داشتند در دو جلد در اختیار علاقهمندان آن امام بزرگوار قرار میگیرد. از همه خوانندگان ارجمند به ویژه اساتید، محققان، طلاب و دانشجویان به ویژه کسانی که در این زمینه صاحب نظر هستند درخواست میشود با ارائه نظرات خود انجمن تاریخ پژوهان را در انجام وظایف خود و رفع نقایص این اثر یاری کنند.
ا یشان، زینت بخش این مجموعه باشد. حضرت آیت الله حسینی بوشهری مدیر محترم حوزههای علمیه، حضرت آیت الله اعرافی ریاست محترم جامعه المصطفی العالمیه،حجت الاسلام و المسلمین شهرستانی نماینده محترم حضرت آیت الله العظمی سیستانی،حجت الاسلام و المسلمین محمد حسن اختری دبیر کل مجمع جهانی اهل بیت(ع) ،حجت الاسلام و المسلمین عماد معاون محترم پژوهش حوزههای علمیه، حجت الاسلام و المسلمین محمد هادی یوسفی غروی دبیر محترم علمی و اعضای محترم کمیته علمی همایش که هرکدام به سهم خود در برگزاری همایش مساعدت کردند.
حمیدرضا مطهری
مسئول انجمن تاریخ پژوهان حوزه علمیه قم
و مسئول برگزاری همایش سیره و زمانه امام کاظم(ع)
بهمن ماه یک هزار و سیصد و نود و دو
#پژوهشکده_تاریخ_وسیره_اهلبیت
#خمید_رضا_مطهری
🌐https://eitaa.com/lib_isca_ac_ir/178
بسم الله الرحمن الرحیم
انا لله و انا الیه راجعون
همکار گرامی جناب آقای سید محمد باقر حججی
ارتحال والد گرامی ، عالم ربانی و مجاهد و محب اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام موجب تاثر گردید. درگذشت ایشان را به جنابعالی و دیگر اعضای خانواده و همه بستگان و مریدان و علاقمندان ایشان تسلیت عرض می کنم. خدایش غریق رحمت فرماید و به جنابعالی و خانواده و بستگان و علاقمندان اجر و صبر عنایت فرماید.
نجف لک زایی
🔰سلسله نشست های علمی همایش ملی گام دوم انقلاب اسلامی
⬅️فقه و رانت و رابطه آن با عدالت
⬅️ارائه دهندگان: حجة الاسلام و المسلمین دکتر مجید رضایی و حجة الاسلام و المسلمین دکتر محمدرضا یوسفی
⏹دبیر علمی: حجة الاسلام و المسلمین علیرضا فجری
💠زمان: پنج نشبه 1398/6/7 ساعت 13-10:30
▶️مکان: قم چهار راه شهداء- ابتدای خیابان معلم- پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی- تالار امام مهدی(ع)
https://eitaa.com/isca24/5067
◀️کتاب معنویت گرایی جدید (مؤلفه های مفهومی، لوازم اعتقادی و نشانه های گفتمانی)، تألیف احمد شاکرنژاد، چاپ و روانۀ بازار نشر شد.
▶️کتاب معنویت گرایی جدید (مؤلفه های مفهومی، لوازم اعتقادی و نشانه های گفتمانی) بیست و یکمین عنوان از آثار مکتوب پژوهشکدۀ اخلاق و معنویت و چهارمین کتاب از آثار گروه معنویتِ این پژوهشکده است که پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی آن را منتشر کرده است.
🔽تحقیق حاضر بر محور پاسخ به این سؤال است که «مفهوم معنویت در عصر حاضر چیست و لوازم اعتقادی و نشانههای گفتمانی آن کدام است».
🌐این کتاب که نتیجه چهار سال تحقیق و پژوهش بوده و با نظارت بهزاد حمیدیه و به قلم احمد شاکرنژاد در 389 صفحه به نگارش درآمده است، شامل چهار فصل است که عبارتند از:
- فصل نخست: مفهوم معنویت؛
- فصل دوم: مبانی نظری و لوازم اعتقادی معنویت گرایی جدید؛
- فصل سوم: نشانه های معنویت گرایی جدید؛
- فصل چهارم: نتیجه گیری.
◀️در بخشهایی از مقدمۀ این کتاب آمده است: «بعد از دوره ای مبارزه با دین و ماوراء طبیعت، واژۀ معنویت دوباره بر سر زبان ها افتاده است و در حیطه های مختلف از حرفه هایی چون مدیریت، پزشکی، روان درمانی تا حوزه های چون ورزش، اوقات فراغت و تعلیم و تربیت سخن از معنویت به میان میآید. اما با کمی دقت در کاربردهای متعدد این واژه، آشکار می شود که معنویت در محاورات جدید، چیزی در درون دین نهادینه نیست... معنویت در کاربرد جدید آن، فارغ از دین نهادینه است و بعضاً در تقابل با دین داری نهادینه و یا به عنوان بدیل آن به حساب میآید... .
هرچند واژۀ معنویت و «فراروی از ظاهر» بر سر زبان ها افتاده، اما به راحتی نمی توان این اتفاق را بازگشت دوبارۀ انسان به دین داری نهادینه تفسیر کرد.
#پژوهشکده_اخلاق_ومعنویت
#احمد_شاکر_نژاد
#آثار_علمی
#آثار_پژوهشی
https://eitaa.com/isca24/5069
🔰گروه مسائل فقهی و حقوقی؛
⬅️پروژه«بررسی فقهی حفظ نظام» در حال انجام است.
⬅️حجت الاسلام و المسلمین سیدضیاء مرتضوی محقق پروژه «بررسی فقهی حفظ نظام» درباره آخرین وضعیت این پروژه بیان کرد:
🌐نگارش فصل نخست از فصلهای چهارگانه که به شناخت موضوع و تبیین مفهومی حفظ نظام اختصاص دارد، به پایان رسیده است و نگارش فصل دوم آن در موضوع «مبانی و ادله حکم حفظ نظام، تضعیف و اختلال آن» در حال انجام است. فصل سوم به کارکردهای استنباطی حفظ نظام و فصل چهارم به مبانی و راهکارشناخت مصادیق حفظ نظام میپردازد که در ادامه به آن می پردازیم.
⏹عضو هیئت علمی گروه مسائل فقهی و حقوقی در توضیح محتوایی پروژه تاکیدکرد: یکی از موضوعات پربسامد در فقه اسلامی و نیز در ادبیات سیاسی سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی، موضوع حفظ نظام است؛ امری که در چند دهه اخیر در سطوح مختلف رهبران و مسئولان انقلاب و نظام اسلامی ایران به ویژه با توجه به تاکید بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، امامخمینی، قدس سره، یکی از دغدغههای مهم و سرفصل بسیاری از مباحث و تصمیمات کوچک و بزرگ بوده و هست. مقصود از نظام در این سطح از کاربرد، نوعا همان حاکمیت و نظام سیاسی یعنی حکومت و دولت است که حفظ آن و مسائل پیرامونی آن در سطوح نخبگانی نیز به یکی از پرسشهای سیاسی فقهی مهم تبدیل شده است و خود منشاء پرسشهای پیرامونی فراوانی گشته است. اما آنچه در منابع فقهی محل توجه است و به عنوان یک قاعده به فراوانی مورد استناد قرار گرفته نوعا حفظ نظام عام و کلان اجتماعی و گاه خردهنظامهای اجتماعی است. از این رو این مسئله هم از نگاه موضوعشناسی مورد پرسش است که مقصود از آن چیست و هم از نگاه حکمشناسی که احکام مترتب بر اصل حکم وجوب حفظ نظام یا حرمت اختلال در آن-در وضعیتهای مختلف و تزاحمهای پیش رو، از جمله در حوزه حقوق شهروندی و رسالت حکومتها در حفظ امنیت و رفاه و گسترش خدمات-کدام است؟
⏹وی افزود: اهمیت موضوع حفظ نظام در فقه اسلامی و برداشتهای نادرست درباره آن گاه مایه سوء استفاده از آن یا طرح شبههها درباره ماهیت حکومت دینی میشود و نیز شناخت فروع و لوازم وجوب حفظ نظام به عنوان یک حکم شرعی در حوزههای مختلف اجتماعی و سیاسی و نقش مستقیمی که در زندگی فردی و اجتماعی و روزمره مردم دارد، از مهمترین عوامل ضرورت پرداختن به این موضوع کاربردی از نگاه فقهی است.
💠عضو هیئت علمی پژوهشکده فقه و حقوق در ادامه یادآور شد: در این پژوهش با رویکردی فقهی-اجتهادی، از یک سو آنچه در فقه به عنوان حفظ «نظام اجتماعی» یا اختلال نظام محل توجه است و نسبت آن با «نظام سیاسی» یعنی حکومت و دولت، اعم از اسلامی و غیر اسلامی به عنوان یک مصداق بررسی خواهد شد و از سوی دیگر به الزامات فقهی هر یک از دو عنوان کلی حفظ نظام اجتماعی و نظام سیاسی و آثار و احکام و چالشهای فقهی آن و تزاحماتی که در این مرحله وجود دارد پرداخته خواهد شد. چنانکه موضوع «تضعیف نظام» نیز که کموبیش در ادبیات حقوقی و به صورت گسترده در ادبیات سیاسی جامعه ما رایج است، در پیوند با همین موضوع قابل بررسی است.
شایان ذکر است این پژوهش در حجم400 صفحه انجام خواهد شد.
#پژوهشکده_فقه_وحقوق
@سید_ضیاء_مرتضوی
#آثار_علمی
#آثار_پژوهشی
https://eitaa.com/isca24/5072
🔰هفته دولت رابر همه دولت مردان خدوم و خدمتگزاران جمهوری اسلامی ایران تبریک میگوییم🔰
♈️هفته دولت مبارک♈️
https://eitaa.com/isca24/5074
💠حکم انتصاب حجه الاسلام و المسلمین یوسفی مقدم به دبیر علمی همایش مقاومت اسلامی♈️
https://eitaa.com/isca24/5075
🔰حجتالاسلام بهمنی بیان کرد:
⬇️بازنگری منشور قرآنی، پیشنیاز فعالیت در دهه دوم
🌐ـ یکی از اعضای سابق شورای توسعه فرهنگ قرآنی با تأکید بر اینکه منشور توسعه فرهنگ قرآنی با گذشت ۱۰ سال از تدوین نیاز به بازنگری دارد، گفت: سطح پیوند فراگیر با قرآن در شورای توسعه فرهنگ قرآنی در قالب محافلی است که تلاوت میکنند و سطح پژوهش و سطحی که با دانش قرآن و تولید دانش قرآن ارتباط برقرار میکند، قابل توجه نبوده است. هیچ وقت در جلسات شورای توسعه بحث نشد که چگونه مسائل و مشکلات پژوهشگران حوزه قرآن برطرف شود.
به گزارش ایکنا؛ در آخرین جلسه شورای توسعه فرهنگ قرآنی، که ماه مبارک رمضان و در حاشیه نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم برگزار شد، «حمیدرضا مستفید»، «محمدعلی خواجهپیری» و «لاله افتخاری» به عنوان سه عضو صاحبنظر قرآنی انتخاب شدند تا از این پس به جای «عباس سلیمی»، حجتالاسلام والمسلمین «سعید بهمنی» و حجتالاسلام والمسلمین «محمد حاجابوالقاسم» در جلسات شورای توسعه فرهنگ قرآنی حضور داشته باشند.
🌐ایکنا در راستای رسالت رسانهای خود به دنبال گفتوگو با این اعضا درباره اولویتهای کاری شورای توسعه فرهنگ قرآنی و دغدغههای آنها برای حضور در این شورا و نیز کارکرد آن در گذشته و حال است. بر همین اساس گفتوگوی دیگری با یکی دیگر از این افراد صورت گرفته که مشروح آن در ادامه آمده است.
حجتالاسلام والمسلمین سعید بهمنی، عضو پیشین شورای توسعه فرهنگ قرآنی، در گفتوگو با خبرنگار ایکنا؛ با اشاره به اینکه از اوایل دهه هشتاد در کمیتهای به نام «کمیته هماهنگی و توسعه فعالیتهای قرآنی» با دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی همراه بوده است، گفت: در آن زمان که حدود ۱۸ سال از آن گذشته این تفکر در برخی فعالان قرآنی که من میشناختم به وجود آمده بود که ستادی شکل بگیرد تا به شئون قرآن در کشور بپردازد.
◀️وی افزود: قبل از اینکه به این کمیته ملحق شوم طرحی را به مناسبتی در مرکز فرهنگ و معارف قرآن آن زمان آماده کرده بودم و آن را برای رئیسجمهور وقت در حدود سالهای ۷۸ یا ۷۹ گزارش کردم. طرحی که ارائه دادم فراگیرتر از وضعیت فعلی شورای توسعه فرهنگ قرآنی بود و در جلسهای که با رئیسجمهور وقت داشتم، ایشان طرح کلی ارائه شده را که بسیار فراگیر بود و تمامی شئون دولت و نظام را دربرمیگرفت مورد نیاز ندانست و معتقد بود که حضور پنج وزارتخانه در این طرح کافی است. بنابراین اصل طرح پذیرفته شد اما سطح آن به حضور پنج وزارتخانه کافی دانسته شد. در آن طرح اعلام کرده بودم که نه تنها دستگاههای فرهنگی بلکه همه کشور اعم از صنعتی و فنی و ... باید با قرآن پیوند داشته باشند.
بهمنی با بیان اینکه شورایی که شکل گرفته تقریباً همان ایدهای است که در جلسه با رئیسجمهور وقت بیان شده بود، گفت: یعنی ستادی شکل گرفته است که حدود چهار یا پنج وزیر حضور دارند.
این عضو پیشین شورای توسعه فرهنگ قرآنی با تأکید بر اینکه این شورا یک حیث حقوقی است که قدرت آن به افراد آن است، گفت: برای مثال حضور وزرا در این شورا تقریباً اسمی است و بر اساس تجربهای که دارم، وزرا در زمانی که بحث بودجه یا مباحث شبیه به آن مطرح میشود، حضور پیدا میکنند و در جلسات دیگر معاونان یا دبیران کمیسیونها که زیر نظر وزیر هستند شرکت میکنند.
💠بهمنی با بیان اینکه این موضوع سبب شده که سطح اثرگذاری شورا به شدت کاهش پیدا کند، بیان کرد: نکته دیگر که خارج از حیث حقوقی شرکتکنندگان در شورا محسوب میشود، فعالیتهای کمیسیونهای شورای توسعه است.
وی در ادامه به داشتن مسئولیت پایش از کمیسیونهای شورای توسعه تا زمانی که ادامه داشت، اشاره کرد و گفت: در این پایشها اطلاعات وسیعی از کمیسیونها به دست آمد. برخی از کمیسیونها و ساختاری که آنها را اداره میکند دچار اشکال هستند. برخی که میخواهند کمیسیونها را اداره کنند پیوندشان با قرآن در سطح عمق قرار دارد و اینها محل تأمل است و باید در شورا مورد بازنگری قرار گیرد تا هم ساختار و هم محتوا مقداری تغییر کند.
🔰ادامه مصاحبه از لینک زیر مطالعه کنید.
🌐http://yon.ir/5ZONx
#سعید_بهمنی
#پژوهشکده_فرهنگ_ومعارف
#مصاحبه_علمی
https://eitaa.com/isca24/5076