هدایت شده از کتابشناخت
#معرفی_آثار
#مرکز_مطالعات_اجتماعی_وتمدنی
#محمد_کاظم_کریمی
#روحانیت
✅ روحانیت و اقتضائات جامعه معاصر (مجموعه نشستهای تخصصی)
💠روحانیت و اقتضائات جامعه معاصر (مجموعه نشستهای تخصصی)؛ به کوشش محمدکاظم کریمی؛ تهیهکننده: مرکز مطالعات اجتماعی و تمدنی ؛ چاپ اول، قم: پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، پاییز 1392، 260ص رقعی.
🔶دوران معاصر را عصر ارتباطات نامیدهاند که نشاندهنده گسترش فوقالعاده ارتباطات و نقش ویژه رسانهها در این زمینه است.
از یک منظر، نقش و اهمیت ارتباطات را نمیتوان در دوره معاصر منحصر ساخت؛ زیرا انسان برای برقراری ارتباط با همنوعان خود، در تمام دوران زندگیاش با شیوهها و ابزارهایی به این مقصود خود دست مییافت و ازاینرو در هر دورهای ناگزیر از ارتباط و بهرهگیری از ابزارهای ارتباطی بوده است، لکن دوران حاضر شرایط و ابزارهایی فراهم ساخته و سرعت ارتباطات چنان فزونی یافته است که دیگر نمیتوان به شیوهها و ابزارهای گذشته بسنده کرد؛ یا باید آن روشها و ابزارها را به کنار نهاد و یا آنها را روزآمد و کارآمدتر ساخت و علاوه بر آنها، از شیوهها و امکانات امروزی هم بهره گرفت. دنیای کنونی ارتباطات، اقتضائاتی جدید و نیازهای امروزی دارد که باید متناسب با آنها طرحی نو درانداخت. نهاد روحانیت ماهیتی ارتباطی دارد و نمیتواند خود را محدود و محصور در ابزارها و روشهای گذشته سازد. کارآمدی این نهاد، مستلزم توجه به اقتضائات زمان و مکان و وقوف بر موضوعات و مسائل جامعه کنونی است.
🔳کتاب حاضر حاصل تلاشی است که جمعی از پژوهشگران متخصص برای هدف یادشده و جهتدهی و ارتقای امر تبلیغ و آموزههای دینی بهمنظور دستیابی به راهها و شیوهها و مدلهای ارتباطی مؤثر با مخاطب، مباحثی را در قالب چندین نشست ارائه کردهاند. شناخت مختصات تبلیغ و جامعه مخاطب، شیوههای برقرار ارتباط با مخاطب، ابزارها و روشهای تبلیغی رقیبان، تنوع فرهنگی (قومی ـ مذهبی) جامعه ایران، چالشها و راهکارهای تبلیغ دینی و سبک زندگی اسلامی و ایران، مباحث محوری کتاب را تشکیل میدهد.
چنانکه پیداست، در انتخاب مباحث مجموعه، مؤلفههای معرفتی، آگاهی محیطی، مباحث مفهومی و نیازهای اجتماعی مورد نظر بوده است. کتاب به صورت مستقیم با نیازهای روحانی و با دغدغة شناخت نیازهای جامعه ارتباط تام دارد. بر این اساس، مخاطب اصلی کتاب، روحانیان و مبلغان دینیاند.
🔷در نشست نخست، چند مدل/ شیوه برقراری ارتباط مؤثر ارائه گردیده است. پژوهشگر بر آن است که در پیامرسانی، شناخت ابزار رساندن پیام است و اینکه در آن ابزار از چه زمینهای برای مخاطب استفاده میشود.
✅از جمعبندی نشست دوم برمیآید که استقبال گستردهای بر عرفانهای نوظهور و معنویتگرا وجود دارد که باید با نگاهی نو به سینما، نگاه مقابلهای و نگاه معناگرایانه، به مقابله با آن پرداخت.
🔹نشست سوم به تنوع قومی توجه کرده است و در پی آسیبشناسی تنوع و تکثر قومی و قبیلهای کشور است.
🔶در نشست چهارم چالشها و راهکارهای تبلیغ بررسی شده که از جمله چالشها فعالبودن ناتوی فرهنگی، ناهماهنگی تولیدات، کاهش آستانه تحریک مردم، فمینیست و آسیب دیدگی کارکرد و پایگاه اجتماعی روحانیت بر اثر نزاعها سیاسی و جایگزینی تبلیغ رسانهای به جای تبلیغ سنتی است. پژوهشگر معتقد است که قوت هویت ملی و مذهبی و افزایش مذهب در سطح جهان و برخی مسائل دیگر از فرصتهای تبلیغ سنتی است. همچنین مدل برنامهریزی ارتباطی بر اثر تأثیر بر مخاطب تبیین گردیده است. در باور این پژوهشگر با شناخت اصول رفتارپذیری، بدون اجبار میتوان را رفتار را تغییر داد.
💠پژوهشگران در نشست سوم به سبک زندگی اسلامی ـ ایرانی پرداختهاند که با دو رویکرد جامعهشناسی و روانشناسی همراه است. در مدل ماکسوبر، قدرت انتخابگری مطرح است. از نظر جامعهشناختی، آموزهها اسلامی شامل آموزههای شناختی، ارزشی و رفتاری است و آموزه رفتاری به دلیل اعطای قدرت انتخاب به مخاطب، مورد تأکید است و در نظر روانشناختی و از منظر اسلامی، بر نظریه «آزمون سبک زندگی اسلامی» تأکید شده است که این نظر ابداع پژوهشگر است. بر اساس این نظریه، سبک زندگی آزمودنیها در مؤلفه عبادت به ملاک و معیار نزدیکتر است.
💠خرید نسخه دیجیتال به قیمت 2000 تومان
🔷خرید نسخه چاپی به قیمت 111000 تومان
httpshttps://eitaa.com/lib_isca_ac_ir/373
مجموعه مقالات - جلد سوم.pdf
5.53M
مجموعه مقالات همایش سیره و زمانه امام جواد علیه السلام جلد سوم
مجموعه مقالات - جلد دوم.pdf
4.52M
مجموعه مقالات همایش سیره و زمانه امام جواد علیه السلام جلد دوم