💠 یونانگرایی یا هلنیسم در میان یهود (2)
✡️ #داستان_ورزش_غرب با تأکید بر نقش یهود (2)
1️⃣ #یهودیان به دلیل گرایش متعصبانهی مذهبی و شریعت #تورات سعی در حفظ خود از راه و رسم یونانیان داشتند.
2️⃣ اما در عصر حکومت سختگیر سلوکیان، #فرهنگ_یونان بیش از پیش در بین #یهود رخنه کرد و حزبی که به یونانیان تمایل داشت، نفوذ فراوان یافت.
3️⃣ یکی از رهبران آن حزب، #کاهن_اعظم یهود گردید و به آیین یونانیان ورزشگاه ساخت و برخلاف معتقدات یهود، جوانان را نیمهعریان به #ورزش واداشت.
4️⃣ بیگمان چنین حوادثی برای سنتپرستان #یهودی خوشایند نبود. در سال 175 ق.م #آنتیوخوس_اپیفانس به سلطنت سوریه رسید و برای بسط #فرهنگ_یونانی به زور متوسل شد.
5️⃣ #معبد_یهود را غارت کرد و قربانگاه یهود را به قربانگاه #زئوس مبدل ساخت و از برگزاری مناسک دینی #یهود ممانعت به عمل آورد. این سختگیری واکنشی در پی داشت:
6️⃣ مؤمنان یهودی به رهبری #مکابیان شوریدند و در سال 165ق.م بر آزادی دینی و چند سال بعد بر آزادی سیاسی دست یافتند. از آن پس #قوم_یهود دو بخش شد. #یونانگرایان که سرانجام به صورت #صدوقیان درآمدند و #یهودگرایان یا «پارسایان دورهی مکابی» که به سنن یهودی وفادار مانده بودند به اصحاب فریسه [#فریسیان] معروف شدند.
7️⃣ اما نهضت یهود دوام نیافت… و به زودی دودمان #مکابی فرو افتاد. و #هرود_کبیر از طرف رومیان به سلطنت گماشته شد. «هرود» که اصلاً اهل «ادومیه» بود و بعداً به #یهود پیوسته بود و باطناً فرهنگ یونانی را خوش داشت، در گسترش آن کوشید و از برقراری بازیهای #المپیک در فلسطین حمایت کرد. در عین حال برای فریفتن یهودگرایان سنتی، به ساختن و آراستن #معبد_اورشلیم همت گماشت.
📚 منبع: شفیعی سروستانی، اسماعیل ، داستان ورزش غرب (سیر تحوّل تاریخی و فرهنگی ورزش غرب)، تهران: نشر هلال، چاپ چهارم، ص28و29
🌐 متن کامل مقاله در سایت اندیشکده:
👉 http://yon.ir/aniQA
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡⚽️ آیا Sport همان ورزش است؟
1⃣ یکی از چالشهای جامعه فرهیختگان به کار بردن واژهها و مفاهیم به صورت نادرست و در جای یکدیگر است. هر واژهای در ریشه اصلی زبانی خود دارای معنی و مفهوم متعلق به فرهنگ و تمدن خود و برگرفته از فلسفه است و بار معنایی خاصی دارد. اینکه ما واژه لاتین را معادل مفهوم فارسی یا قرآنی به کار ببریم موجب گمراهی و تشویش اندیشه خواهیم شد. بنابراین ریشه شناسی واژهها در اولویت است.
2⃣ لغت #sport ریشه لاتین دارد و قبل از قرن یازدهم میلادی بهعنوان Desportare ، Disportar و Disportat استفاده میشده است. در قرون وسطی این لغت در فرانسه بهمعنی استراحت (در مقابل کار و حرفه) و تفریح کاربرد داشته است. در قرن شانزدهم و مقارن رنسانس در ادبیات فرانسه معادل سرگرمی و بازی به کار رفته است. این لغت در زبان ایتالیایی Diporto به معنی ورزش و Disporto به معنی تفریح و شادی استفاده میشده است. در زبان اسپانیایی Deporto و در زبان پرتغالی Esparto به همان معنی استفاده میشود.
3⃣ در دنیای امروز لغت Sport بهمعنی تمرین بدنی، تفریح، تفنن، جنبش، بازی، سرگرمی و مشغولکردن آمده است و عموماً باعث ایجاد مهارتهای حرکتی شده و در چهارچوب مقررات خاص منطقهای یا جهانی انجام میشوند و فعالیتهایی رقابتی هستند که به قصد کسب موفقیت و پیروزی انجام میشوند.
4⃣ کلمه #ورزش یک لغت فارسی و از نظر دستوری اسم مصدر است از فعل «ورزیدن» که عموماً بهمعنی تکرار عمل، زراعت، انجام کار پیاپی، ممارست و تمرین برای ورزیدگی به کار میرود.
✍ محمود خدایی
🌐 متن کامل مقاله در سایت اندیشکده:
👉 goo.gl/7c67os
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡⚽️ تفاوت Sport با ورزش (1)
1⃣ در زبان فارسی کلمهی #Sport به #ورزش ترجمه میشود. در ابتدا نیز اشاره شد که اگر ما دو مفهوم را صرفنظر از بار معنایی واژه در فرهنگ مبدأ، در یک جایگاه به کار بریم اشتباه جبرانناپذیری را مرتکب شدیم.
2⃣ نگاه به انسان در علوم غربی که منشأ آن فلسفه غربی میباشد، با #نگاه_قرآنی آن متفاوت است.
3⃣ #فلسفه_غرب صرفاً به ابعاد مادی و ذهن انسان تمرکز دارد، در حالیکه نگاه قرآنی به انسان، معطوف به #فطرت اوست.
4⃣ این دو دیدگاه متضاد، اگر مبنای #تمدنسازی قرار گیرند، دو تمدنی حاصل میآیند که در ریشه با یکدیگر کاملاً متفاوت هستند.
5⃣ فلسفه غربی از #آرخه (مادة المواد) آغاز و به #تخنه (تکنیک) و یا #تکنولوژی منتج میگردد. در اینباره دکارت میگوید: «فلسفه درختی است که ریشهی آن متافیزیک، تنهی آن فیزیک و شاخههای آن دانشها هستند. درخت فلسفه، ریشه در زمین وجود دارد. برگهای آن هنر و میوهی آن تکنیک (تخنه) نامیده میشود».
✍ محمود خدایی
🌐 متن کامل مقاله در سایت اندیشکده:
👉 goo.gl/7c67os
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡⚽️ تفاوت Sport با ورزش (2)
1⃣ مطابق با درخت فلسفه، علمِ #ورزش (شاخه درخت) بر مبنای فیزیک (درخت) استوار است که #قهرمان و #سوپراستار در آن موضوعیت دارد و شعار آن: Citius , Altius , Fortius (سریعتر، بالاتر و قویتر) میباشد و اصالت بر منفعت و سود بیشتر است.
2⃣ با توجه به حاکم بودن فلسفهی بُرد (برد بهمعنای همه چیز) كه در آن ورزشکار و تیم برنده ستایش میشود؛ غایت در این مدل قهرمانشدن و نه چیز دیگر است و همانند سیاست ماکیاولی همهچیز قربانیِ فلسفه برد و #اصالت_منفعت خواهد شد.
3⃣ اما مدل مدنظر قرآن کریم مبتنی بر #انسانشناسی از دیدگاه #فطرت است. فطرت همانند سیستم عامل بدن انسان عمل میکند و 4 کلید واژه مهم قرآنی (صدر، شغاف، قلب و فؤاد) بر پایه فطرت استوار است.
4⃣ اهداف ورزش در این مدل شامل موارد ذیل میباشد:
🔸 تندرستی، نشاط، فراغت، شادی، تعلیم و تربیت، اخلاق، ادب، تقوا، فطرت و…
5⃣ ورزش در این مدل تنها به جسم انسان خلاصه نمیشود بلکه دیگر ابعاد وجودی انسان را در بر میگیرد و با درنظر داشتن این مسئله ورزشِ روح و فطرت نیز موضوعیت مییابد. ورزش وسیلهایست که بدن (مَرکب روح) را در رسیدن روح انسان به تعالی و مقام رستگاری یاری میرساند. به عبارت دیگر هدف از ورزش خدمت به خداست و ما اعضاء و جوارح خود را با ورزش قوی میسازیم. بنابراین نسبت بین انسان و ورزش، همانند نسبت بین اصل و فرع است.
✍ محمود خدایی
🌐 متن کامل مقاله در سایت اندیشکده:
👉 goo.gl/7c67os
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡⚽️ تفاوت Sport با ورزش (3)
1⃣ تفاوت #ورزش با #sport در هدف آن است.
2⃣ در sport رقابت بیرونی است و به قصد کسب موفقیت و پیروزی انجام میشود. ورزشکار یا تیم ورزشی با ورزشکار یا تیم دیگر رقابت میکند. اما رقابت از منظر اسلام درونی است و انسان با #هوای_نفس خود میجنگد.
3⃣ گوهر گمشده در ورزش غربی #تقوا است، اما ورزش در اسلام محل تقوا ورزی است. به طور مثال زمانیکه #پوریای_ولی نالههای مادر آن قهرمان خارجی را شنید که از خدای خویش برای فرزندش طلب پیروزی میکرد، پوریای ولی با تقوای خود به رقابت با هوای نفس خود پرداخت و زمانی پیروز حقیقی شد که با وجود آنکه میتوانست حریف خود را بر خاک نهد به ظاهر شکست خورد.
4⃣ امثال #دیوید_بکام و... خروجی sport هستند اما پوریای ولی حاصل #ورزش_دینی است. نباید انتظار داشت که بکام و... همزمان بتوانند پوریای ولی نیز باشند! به عبارت دیگر پوریای ولی همزمان نمیتواند هم وسیلهی استجابت دعای مادر قهرمان خارجی باشد و هم پیروز نبرد کشتی.
✍ محمود خدایی
🌐 متن کامل مقاله در سایت اندیشکده:
👉 goo.gl/7c67os
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter
✡ گاو وحشی وال استریت (1)
💠 ظهور وال استریت
1️⃣ #وال_استریت (Wall Street) نام خیابان بسیار معروفی در محله منهتن کلانشهر نیویورک است كه ساختمان اصلیترين بورسهای فعال آمریكا را در خود جای داده است. به همين دليل به مرور زمان واژه وال استریت به بازارهای مالی ايالات متحده اطلاق شد.
2️⃣ بزرگترین مراکز اقتصادی آمریکا و چند بورس مهم اقتصادی این کشور از جمله بازار بورس نیویورک (NYSE)، بازار بورس نزدک (NASDAQ)، بازار بورس آمریکا (AMEX)، بازار بورس تجاری نیویورک (NYMEX) و میز بازرگانی نیویورک (NYBOT) نیز در این منطقه قرار دارند.
3️⃣ از اواخر قرن 17 تاجران و معاملهگران و بورسبازان، زير یک درخت چنار در خيابان وال استریت را پاتوق خود کرده و به خريد و فروش میپرداختند. در سال 1792 اين معاملهگران با امضای موافقتنامه چنار (Buttonwood Agreement) به فعاليت خود رسميت بخشيدند، تشكلی كه سرمنشأ تشکیل بازار سهام نیویورک (New York Stock Exchange) شد.
4️⃣ از اوايل قرن 19 بتدريج ساكنان بومی وال استریت جای خود را به تجّار و معاملهگران دادند. وال استریت به مركز پولی آمريكا تبديل شد؛ مركزی كه منافع فعالان آن به لحاظ تاریخی در تقابل با منافع دولت آمريكا بود. جنگهای داخلی آمریكا نيز در توسعه نیویورک از لحاظ اقتصادی نقش مهمی داشت كه وال استریت نيز از اين مزيت، بهرهمند شد. تشكيل شركتهای انحصاری #جی_پی_مورگان و #جان_راکفلر در نیویورک در همين دوره رخ داد.
5️⃣ با اوج گرفتن وال استریت در قرن 20، تقابلهای آن با دولت آمریكا هم شدت گرفت. اولين نمونه آن در سال 1913 رخ داد كه به دنبال مصوبه دولت برای اخذ ماليات 4 دلاری از تبادل سهام، كارگزاران سهام دست به اعتراض زدند. به تدريج از اوايل قرن 20 فرهنگ تجاری وال استریت گسترش يافت و ساخت برجهای بزرگ يكی از نمادهای آن به شمار ميرفت.
6️⃣ وال استریت در اثر ركود عظيم سال 1929 به شدت دچار ركود شد و به مرداب اقتصادی آمريكا بدل گردید.
🔹 ادامه دارد...
📖 متن کامل مقاله در سایت اندیشکده:
👉 http://yon.ir/WallStreet
✅ اندیشکده مطالعات یهود:
👉 @jscenter